HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Gleccserek a táplálkozástudományban

2011.12.09. 11:18 Deansdale

Aki odafigyel a témára (tehát szinte senki), az észreveheti, hogy a "modern táplálkozástudomány" mozgása gleccserszerűen lassú, de egyértelműen egy bizonyos irányba mutat. A neten sokmindent el lehet olvasni az elmúlt jópár évtized anyagából, persze többségében angolul.

1-2 évvel ezelőttig az volt a fő csapásvonal, hogy az egyetlen ellenség a zsír. Vannak még a "gonosz zseninek" afféle mezei brigantijai, például a vörös hús vagy a tejtermékek, de a táplálkozási gonoszság koronázatlan királya a zsír. Az az oka mindennek a koleszterinproblémáktól a túlsúlyon át a szívbajokig.

Manapság szép lassan kezd előjönni a cukor. Ha két éve elolvastál egy cikket, abban még zsírt írtak. Egy évvel ezelőtt ugyanannak a cikknek a végén már megemlítették a cukrot is; manapság ugyanebben a cikkben már azt mondják: "a zsír és a cukor".

Ami kicsit furcsa az egészben, az az orwelli mismásolás, amivel megpróbálják az aktuális felállást úgy feltüntetni, mintha mindigis azt mondták volna. Aki most "zsír és cukor" cikket ír, az úgy tesz, mintha ő világ életében ezt állította volna - holott a neten azért sok dolog visszakövethető.

Ugyanígy mintha változna a low-carb diétákkal szembeni ellenállás is. Néhány éve még az volt az alapfelállás, hogy az sarlatánság, amit az orvosok szerint be kéne tiltani. Ketoacidózisos kóma, kiszáradás, étrend általi öngyilkosság. Na persze. Manapság ez már annyira szelidült, hogy nem ajánlják, konzultálj az orvosoddal, a gyors fogyás is lehet káros.

Ha minden trend így halad tovább, az évtized végére simán oda jutunk, hogy a zsírt rehabilitálják és a paleo/atkins lesz a "hivatalos" diéta, amit "az orvosok természetesen mindigis így gondoltak". Addigra valószínűleg már rég nem fogok blogolni, épp ezért már most leírom, hogy ha úgy alakul a helyzet, akkor csak ide kelljen mutogatnom:

Én tényleg megmondtam :)

Nem nagy ördöngősség átlátni, hogy a három nagy táplálékcsoport (zsír, fehérje, szénhidrát) mit csinál a szervezetben, és ebből már aztán igazán nem nagy ugrás a megfelelő következtetéseket levonni. Annál is érdekesebb, hogy erre az orvostudomány miért csak csigatempóban képes - ha egyszer egy olyan laikus, mint én, órák alatt megérti az egészet.

Na jó, nyilván az élelmiszeripari lobbi áll emögött a gleccsermozgás mögött, akik úgy lassítják a haladást ahogy csak bírják, dehát ez már összeesküvéselmélet!, amivel csak lejáratom magam :D

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás atkins paleo táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása