HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Táplálkozástudomány

2012.03.19. 10:20 Deansdale

Esszenicális aminósavak (fehérje alkotóelemek):

Metionin, főbb forrásai: tojás, halak, fókahús, szezámmag

Treonin: tojás, fókahús, halak, spirulina (tengeri alga)

Lizin: fóka, bálna, halak, tojás, sajt

Izoleucin: tojás, spirulina, halak

Valin: tojás, spirulina, halak, sajt

Leucin: tojás, fóka, bálna, halak, spirulina (tengeri alga)

Fenil-alanin: tojás, fóka, mogyoró, szezámmag

Triptofán: fóka, tojás, szezámmag

Hisztidin: bálna, fóka, tojás, halak, sajt

Esszenciális zsírok:

Omega-3, fő forrásai: halmáj(olaj), lenmag(olaj), leveles zöldek - de a növényekben nem EPA verzió van, hanem ALA, ami csak ~5%-ban hasznosul

Omega-6 - nade ezzel vigyázni kell, mert bár a szervezetünk nem tudja előállítani, és ezért kívülről kell bevinni, de csak akkor egészséges, ha kevesebbet fogyasztunk belőle, mint O3-ból. Épp ezért ami rengeteg O6-ot tartalmaz, annak a fogyasztásával vigyázni kell. Ezek: napraforgóolaj, búzacsíraolaj, kukoricaolaj - és az ezekből készült mártások, mint pl. a majonéz. (Az egzotikumokat kihagytam, mint pl. a sáfrányolaj, azt hiszem attól magyarországon egyetlen embernek sem kell tartania, hogy sáfrányolaj-túladagolástól fog egészségkárosodást szenvedni...)

Vitaminok:

Zsírban oldódó vitaminok - na ezekhez kell a zsír, különben nem hasznosulnak a szervezetben. Példának okáért a D-vitamin tabletta lópikulát sem ér ha az ember nem fogyaszt mellette zsírt...

A-vitamin: halmáj(olaj), máj, belsőségek, tojássárgája, tejtermékek

+ A-provitamin: kaliforniai paprika, répa, metélőhagyma (magyarul snidling :)

D-vitamin: halmáj(olaj), halak, tejtermékek

E-vitamin: búzacsíraolaj, mogyoró(olaj), mandula, napraforgó(olaj), fűszerpaprika

K-vitamin: petrezselyem, kelkáposzta és egyéb leveles zöldek, tejtermékek, méz, máj

Vízben oldódó vitaminok

B1 (tiamin): olajos magvak, hús, belsőségek, rizskorpa, búzacsíra

B2 (riboflavin): tejtermékek, máj, belsőségek, tojás, hüvelyesek, élesztő

B3 (niacin): máj, hús, belsőségek, élesztő

B5 (pantoténsav): "átlagos" táplálkozás mellett a bevitele gyakorlatilag elkerülhetetlen, mindazonáltal a fő forrásai: hús, máj, shiitake-gomba, tojássárgája, brokkoli, avokádó

B6 (piridoxin): máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, élesztő

B7 (biotin): mángold, nyers tojássárgája (de a tojásfehérje blokkolja a felszívódását!), máj [itt, mintegy foglalkozási ártalomként megjegyzem, hogy a cukorbetegeknek nagyon fontos a B7 vitamin bevitele, az éhgyomri cukorszintet jelentősen csökkentheti!]

B9 (folsav): máj, leveles zöldek, élesztő

B12 (kobalamin): nem túl releváns, mert a bélben képződik baktériumok által, nagyon nehezen szívódik fel és nagyon kevés kell belőle, de ettől függetlenül: tengeri herkentyűk, máj, tojás, tejtermékek

C (aszkorbinsav): acerola, csipkebogyó, feketeribizli, paprika, citrom, káposzta, stb, +máj

P (flavonoidok): citrusfélék, kakaó, fehér és zöld tea

Elemek, nyomelemek:

Kálcium: tejtermékek (elsősorban sajt), olajos magvak, hüvelyesek

Vas: hús, hüvelyesek, leveles zöldek

Magnézium: leveles zöldek, olajos magvak, kakaó

Foszfor: álatalában fehérjékkel "társul", vagyis ha valaki fogyaszt elegendő fehérjét akkor a foszfor-fogyasztása is elegendő. Ettől függetlenül a főbb forrásai: hús, tejtermékek

Kálium: paradicsom, narancs- és grapefruitlé, fehérbab, datolya, tejtermékek, burgonya

Nátrium: na ebből nem kell pluszban bevinni, a sófogyasztást is emiatt démonizálták :)

Cink: tengeri herkentyűk, halak, húsok, máj

Réz: tengeri herkentyűk, belsőségek, hüvelyesek, kakaó, gabonakorpa

Mangán: ez inkább veszélyes mint hasznos, a teljes emberi testben kb. 12 mg található belőle, és afelől nyugodtak lehetünk hogy ez ott van, nem kell pluszban bevinni

Szelén: olajos magvak, hús, hal, gombák, tojás, gabonák

A levonható következtetések

Nem csoda hogy az eszkimók megéltek olyan egyoldalú táplálékon is: a fóka gyakorlatilag az összes esszenciális fehérjét és zsírt tartalmazza.

A máj, a tojás és a tejtermék rengeteg hasznos dolgot tartalmaz fehérjék, zsírok, de még vitaminok tekintetében is.

A "vizimajom elmélet" valószínűleg korrekt lehet, mert sok kaja amire az embernek szüksége van kötődik a tengerhez.

A gabonák közel sem olyan fontosak, mint az egyesek hiszik. 1-2 vitamin vagy nyomelem megtalálható ugyan bennük, de közel sem a legjobb forrásai, plusz a rostok vitamin- és nyomelem visszatartó hatása miatt felszívódásuk amúgyis kétes.

Aki vega, zabáljon szezámmagot és algát.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás táplálkozástudomány

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása