HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Opus P.: "Nem kell semmiféle mikulás meg fogtündér történet ahhoz, hogy az embereket a jóságvirányába tereljék. Egy mondat elég lenne: ne légy p×cs." ezzel egyetértek. Szerintem egy jó éve tán pon... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Deansdale: "a legtöbbet még mindig a keresztények adakoznak az egész világon, pedig mindenki lenézi őket és mindenkinek nagy a pofája, hogy ők mennyire jóerkölcsűek a keresztény hit nélkül is." mo... (2024.04.18. 15:28) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Gyógyszercégek

2013.05.08. 18:12 Deansdale

Hála a redditnek ma rábukkantam egy wikipedia cikkre, ami szerint egyes gyógyszercégek, miután kiderült, hogy a vérkészítményeik AIDS-el fertőzöttek, és így az USA-ban (nyilván) eladhatatlanok, elsózták őket afrikába meg ázsiába. Na nehogymár a profit vesszen oda, inkább dögöljön meg az a pár ember aki kap belőlük... És te ezen gyárak készítményeit szeded, bízva a tisztességükben. Illetve remélhetőleg nem.

10 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Go Jóska 2013.05.10. 09:22:55

No nem mintha olyan sok választásom lenne, hogy kinek a készítményét szedem, amikor beteg vagyok. Oké, a generikumok esetében van választék, de úgysem tudom, melyikbe bízhatok meg jobban.
Egyébként még mindig ezekben a gyárakban bízhatsz meg jobban, mint mondjuk az étrend-kiegészítők gyártóiban, mert a gyógyszerekre sokkal szigorúbb előírások vonatkoznak. Magyarországon különben elég szigorú előírásoknak kell a gyógyszereknek megfelelniük, és több ellenőrzésen is átesnek, mielőtt a patikákba kerülnének. És, ha véletlenül később mégis kiderül valami hiba, akkor utólag is visszavonják azt a gyógyszert a patikákból.
Azt nem állítom, hogy tökéletes a rendszer, de azért elég jól működik, legalább ez a része.

Ui.: Enyhe demagógiával így lehet ezt összafoglalni: a kapitalizmus működés közben. Alapvetően nem a gyógyszergyártók gonoszak, hanem ilyen a rendszer. Egyébként a többi nagy cég se különb (meg a kisebb cégek se feltétlen), csak nem mindegyiknél jelent akár életveszélyes kockázatot egy-egy hibás termék. Csak annyira lesznek tisztességesek, amennyire ezt kikényszerítik.

Deansdale 2013.05.10. 10:04:00

Alapvetően nem a cégek közötti választás lehetőségére akartam utalni, bár ez is "érvényes" meglátás. Én speciel étrendkiegészítőket sem szedek, aminek az egyik oka pont az, hogy nem bízom meg bennük. Mi garantálja nekem, hogy a színtelen-szagtalan kapszulában tényleg szárított tengeri alga van és nem szójaliszt? Ne mondja senki, hogy nem juthat eszébe az ilyen cégeknek a csalás.

Viszont valami olyasmire akartam utalni, bár eléggé hiányosan és homályosan, hogy az ember inkább ne szedjen semmit, hacsaknem szó szerint életbevágó. Általános napi bajokra sokkal jobb megoldások is léteznek: izom- vagy izületi gondokra masszázs, torna; meghűlés, influenza esetén citromos-mézes tea és vastag paplan vagy forró fürdő; gyulladásra kamilla, magas vérnyomásra fagyöngytea, stb. Ja meg persze egészséges táplálkozás, aminek nem kell a fanatikusának lenni, elég egy kis odafigyelés. Ezek egyes esetekben nem annyira hatásosak, mint valami pirula, viszont nincs mellékhatásuk, és a gyógyhatásuk is sokkal szerteágazóbb. Értsd: a citromos-mézes tea nem csak a megfázást múlasztja el, hanem legalább 20 más olyan dolgot is pozitívan befolyásol a szervezetedben amiről nem is tudsz.

Persze a tudományhívők mondhatják hogy begyepesedett hülye vagyok - aztán nyilatkozhatnak arról hogy mi a véleményük azokról a problémákról amiket a nyugati orvos- és gyógyszerésztudomány okozott. Párat már emlegettem itt a blogon, és ez csak a jéghegy csúcsára fagyott bolha pöcse.

Deansdale 2013.05.10. 10:10:24

Ja, a kapitalista meglátás is jó volt, erre jelenleg egy megoldást látok, ami persze idealizált, és nem könnyen megvalósítható: a cégek méretét korlátozni kell. Nem csak a monopolellenes törvények kellenének - bár ezek egy lépés a jó irányba -, hanem nagyjából település- vagy járásszintűre kellene korlátozni a cégeket. Könnyű úgy szar terméket gyártani, hogy 300 kilométerrel arrébb veszi meg valaki és úgysem reklamálhat. De ha személyesen ismered a felelősöket és van lehetőséged érdemben választani, az teljesen más szituáció. Kissé buta példa: ha a szomszéd öregasszonytól veszed a tejet akkor valószínűleg nem lesz olyan, hogy a kannában felejti a mosószeres vizet és ráfeji a tejet, de azért mégiscsak eladja neked a keletkező katyvaszt mert félti a profitot... Országos szintű tejipari cégről hallottam már ilyet.

Go Jóska 2013.05.11. 08:10:31

Nem jó a túlzott gyógyszerszedés, ez biztos, de ez nem elsősorban az esetleges szennyezők miatt van így, hanem maguk a hatóanyagok okozhatnak károsodást hosszú távon, illetve túladagolva. De ez nem kizárólag a gyógyezrgyártók felelőssége, az orvosoké és az egyén saját felelőssége is. Bár a gyártók szeretnek elterjeszteni slágergyógyszereket, amiket aztán az orvosok esetleg olyanoknak is felírnak, akiknek nem kéne, kellő tájékozottság hiányában nem ajánlatos a felírt gyógyszert visszautasítani, mert a tényleg szükséges szer be nem szedése is tud igen nagy galibát okozni.

A gyógynövényekkel kapcsolatosan pedig tévhitben élsz.
1. A gyógyszer nem kizárólag tablettát, kapszulát, injekciót jelent. A gyógynövények gyógyszer-alapanyagok, a belőlük készült kivonatok (pl. tea) pedig gyógyszerek.
2. Aminek nincs mellékhatása, annak hatása sincs!
Ez megfordítva is igaz: Aminek hatása van, annak mellékhatása is van!
3. Mivel a gyógynövény-tea gyógyszer, mint minden gyógyszernek, ennek is előfordulhat mellékhatása.
Tehát azzal, hogy pl. fagyöngy-teát iszol magas vérnyomásra, azzal ugyanúgy gyógyszert veszel magadhoz, mintha teszemazt Metformint vagy Betalocot szednél. Csak éppen a gyógynövényekhez nem szoktak betegtájékoztatót adni, ami leírná a megfelelő adagolását (hány gramm drogot hány deci vízbe, meddig ázzon, hány deci ilyen teát kell fogyasztani naponta), meg, hogy mik a lehetséges mellékhatások*, mivel léphet kölcsönhatásba stb.
Nem gyógyszeres terápia magas vérnyomásra, ha pl. elkezdesz rendszeresen futni, vagy (edzésszerűen) biciklizni. Ezt egyébként szokták is tanácsolni. A nem gyógyszeres terápiák nincsenek száműzve a nyugati orvoslásból, szokták javasolni az orvosok a tornát és a masszázst mozgásszervi panaszokra, még akár fel is írnak gyógytornát, gyógymasszázst. Ott van egy csomóféle fizikoterápia is, azok is gyógyszermentes terápiák.

*Példát akarsz gyógynövények mellékhatásaira? Ott van pl. a fűzfakéreg: szalicilátot tartalmaz, az adja a fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását. Ennek megfelelően a mellékhatásai nagyjából megegyeznek az Aszpirinéval (gyomor-bél irritációk pl.). A kasvirág (echinacea) autoimmun betegségek rosszbbodását okozhatja. Az orbáncfű némely gyógyszerrel kölcsönhatásba lép. Vannak olyan gyógynövények, amit nem adnak ki, csak kész gyógyszerekben, mert amúgy túl nagy a túladagolás, és ezzel a súlyos mellékhatások kockázata (pl. ipekakuána (hányást okozhat), gyűszűvirág (a szívre van hatással, halálos mérgezést is okozhat)). Még a mézes-citromos teának is lehetnek mellékhatásai: túl nagy mennyiségben erodálhatja a fogakat, cukortartalma révén elhízást, cukorbetegeknek súlyosabb problémákat is okozhat, koffeintartalma pedig ugyanazokat a tüneteket okozza, mint a túl sok kávéivás. És persze, ahogy a szintetikus gyógyszerek, a gyógynövények is kiválthatnak allergiás reakciót.

A cégek méretének korlátozásával több gond is van. Egyrészt, ha a saját cégeket korlátozod le, az ország súlyos versenyhátrányba kerül, mások cégeit pedig nem tudod lekorlátozni. Önellátásra pedig azoknak se nagyon sikerült berendezkedni, akik amúgy kénytelenek próbálkozni vele valamilyen embargó miatt.
De tegyük fel, hogy meg tudod csinálni! Bizonyos termékek gyártói – pl. pont a gyógyszergyártók – működésképtelenné válnának. A gyógyszerkutatás ugyanis rohadt sokba kerül, ahhoz nagyon nagy tőkére van szükség. Aztán, a legtöbb terméket csak nagyüzemben lehet megfizethető áron előállítani. (Pl. minden megyébe egy autógyár? Vagy számítógép-gyár? Soha nem térülne meg!)
Aztán, az apró cégek sem feltétlenül tisztességesebbek a nagyoknál. Nekik is megérheti trükközni egy csomó okból, és nem számít, hogy a szomszéd veszi meg, ha nem látja, hogy készül, jó eséllyel nem jön rá, hogy valami hiba van a termékben. De, ha rájön is, mit tehet? Legföljebb nem veszi meg mégegyszer. Ha a szomszéd örgeg nénitől veszed a tejet, ő pl lefölözheti (ezt mondjuk az ÖSSZES tejipari cég megteszi), vizezheti, esetleg nem tart megfelelő higiéniát, pl. nem mossa ki a kannát, nem mos kezet fejés előtt, koszban tarthatja a teheneket és a tejet, vagy akár mégiscsak eladja neked a tejet, amit a kannában felejtett mosószeres vízre fejt, mert szegény, és, ha ki kéne öntenie, nem tudna enni adni a teheneinek! Őt nem fogja úgy ellenőrizni az ÁNTSZ, mint mondjuk egy országos szintű céget – igaz, ő viszont nem is tudja őket lefizetni, ha mégis kimennek. De, ha a szomszéd néni teje fertőzött, attól legföljebb néhányan betegszenek meg, ha meg a Mizo-é, attól akár több százezren, és egy akkora balhéba egy óriási cég is belebukhat!

Deansdale 2013.05.11. 10:08:28

Technikailag nevezhető a gyógytea gyógyszernek (bár amennyire én tudom a gyógyszeripar kifejezetten durván küzd az ilyesmi ellen, perekkel és bírságokkal), de valójában ég és föld a különbség aközött, hogy a kertedben letépsz egy kamillát és kifőzöd, vagy bemész a patikába és vásárolsz egy filmnyi tablettát amiben állítólag van valami amit valakik valahol egy kamillából vontak ki. Hasonlóképp gondolkodom a szintetikus vitaminok és a friss gyümölcs tekintetében is.

Nyilván egyes gyógynövényeknek van mellékhatása, de túlnyomó többségében jóval enyhébb, mint az ipari gyógyszereknek. Ennek mondjuk az az oka, gondolom, hogy ha valami árt, akkor nem tartják gyógynövénynek. Az adagolásról pedig van azért információ, sok esetben a tasakon is rajta van, de könyvekből vagy a netről mindenképp kikereshető.

Nekem egyébként sokkal alapvetőbb problémám van a gyógyszeriparral, számomra nem milligrammok vagy szennyeződések kérdése az egész. Meg vagyok győződve, hogy a profit érdekében bármire képesek, ami azt jelenti, hogy direkt, kifejezetten akarnak téged ***NEM** meggyógyítani, mert akkor nem veszel több pirulát. A modern medicina jelszava nem a gyógyulás, hanem a kezelés. Ha egyáltalán lehetséges, akkor minden bajra olyan szert ajánlanak, ami nem gyógyít, hanem kezel, és ezért szedheted élethosszig. A legnagyobb forgalmú szerek a koleszterincsökkentők, cukorbetegség elleni készítmények, értágítók, stb. Ezek egy része tök fölösleges, más részük egyéb metódusokkal gyógyítható lenne, de direkt nem gyógyítják, mert akkor nincs profit. Szerintem ez tény. És épp ezért a legkisebb bizalmam sincs az irányukban, amit csak megtámogat amikor ilyen konkrét esetekről hallok, mint hogy AIDS-el fertőzött vért adnak el tudatosan. Hadd hulljon a férgese - ez a véleményük rólunk, nekik csak két lábon járó pénztárcák vagyunk akiket betegségben érdemes tartani.

Persze ez egy modern, polkorrekt gondolkodású embernek szentségtörésként hangzik, biztosan összeesküvés-hívő idióta vagyok, ugyebár. Az ilyen gikszerek, amikről a cikk szól, csak "véletlenek", és különben is, biztosan máshol és máskor történnek, itt velünk nem. Háááát... Mindenkinek egyéni felelőssége dönteni, ahogy mondtad is, bár nem pont ugyanerre gondolhattál :)

...

Egy apró cég nem feltétlenül tisztességesebb a nagyobbnál, de a visszaható mechanizmusok sokkal közvetlenebbek. Ha a szomszéd öregasszony eladja a szaros tejet, akkor soha többet senki nem vesz tőle és viszlát. Szerintem ennél jobb "minőségbiztosítás" nem létezik, az ÁNTSZ hatásfoka ezt meg sem közelíti :) Ha a saját neved kell a termék mellé adni akkor kétszer is meggondolod, hogy mit engedhetsz meg magadnak. Kissé sánta, de azért működő összehasonlítás a "kézműves termékek" összevetése a dömpingáruval. Bolti konzervben találtam már sokmindent, kézműves termékekben még nem. Igaz hogy ez az árban is megmutatkozik :|

Nyilván nem úgy értettem a dolgot, hogy holnap minden egyes céget válogatás nélkül vissza kell vágni sufniszintre. Lehetne ésszel is törvényalkotni :)

S ha már az óriáscégek bukását emlegetted, ez speciel egy plusz kockázat. Ha 1 cég van az országban ami egy feladatot ellát, és az megbukik, akkor nézhetjük a falat. Illetve jöhet az import, ami gazdasági értelemben szopás. Ha van 10 kisebb cég és az egyik bedől, akkor a többi 9-nek annyival jobban fog menni.

Sokat kellene csiszolgatni a gazdasági rendszeren, hogy javuljon a helyzet, de szerencsére ez a veszély nem fenyeget, mert a nemzetközi elit kezében vagyunk és kényszerpályán siklunk a pokolba. Úgyhogy legföljebb álmodozni lehet, vagy kiköltözni tanyára, amíg még azt is engedik.

Go Jóska 2013.05.11. 16:14:38

A gyógynövények nem csak technikailag, hivatalosan is gyógyszer-alapanyagok, kivonataik (akár vizes, akár alkoholos, akár egyéb) pedig hivatalosan is gyógyszerek. Igen sok gyógynövény szerepel a jelenleg aktuális VIII. Magyar Gyógyszerkönyven is, meg a korábbiakban is. A gyógynövények és teakeverékek egyébként manapság lelentős hányadát adják a patikák forgalmának.
Egyébként megjegyzem, hogy ezeket is termesztik valahol, és kénytelen vagy megbízni a termelőiben (pl. hogy nem mérgezik le és, hogy akkor szedik, amikor a legmagasabb a hatóanyag-tartalma) és feldolgozóiban (pl. hogy kellőképpen tiszta körülmények között szárítják és aprítják). Persze termeszthetsz is magadnak valamennyit, ha van hol és magot/palántát is tudsz szerezni, meg el is mehetsz gyűjteni, ha tudod, hova kell menni, biztosan felismered a megfelelő növényt és az adott növény nem védett. De ez már igen sok fáradtság, és sok ismeret is kell hozzá.
A gyári kivonatoktól nem kellene úgy idegenkedned, sokkal hatékonyabban ki tudják vonni a hatóanyagokat, mint te házilag.

Deansdale 2013.05.12. 12:48:13

Hát hogy alapanyag, az oké, de nem nevezheted gyógyszernek amit készítesz belőle mert beperelnek. Gyógyszert csak gyógyszergyár csinálhat :)

Nem a technológia megfelelősége aggaszt a gyárakkal kapcsoltban, hanem a lelkiismeret teljes hiánya, vagy ahogy legutóbb említettem, a profit érdekében felvállalt direkt rombolás, aminek nem kívánok áldozatául esni. De ez nem a gyógynövényeket forgalmazó cégekre vonatkozik, hanem a pirulákat készítőkre. A Herbária vagy a Naturland az én szememben megbízhatóbb mint a Bayer vagy a Phizer.

Go Jóska 2013.05.14. 21:21:07

Nem fogom a gyógyszercégeket a védelmembe venni, egyrészt, nem szorulnak a védelmemre :), másrészt, eleve nem voltak illúzióim a tisztességükkel kapcsolatban - csupán azt írtam, és ezt tartom is, hogy, mivel ellenőrzik a készítményeiket, sokkal jobban meg lehet bennük bízni, mint mondjuk az étrend-kiegészítőkben. De erről nem is volt köztünk vita.
Ami viszont a gyógyszerek besorolását illeti, erről én tanultam, ezért nagyjából tudom, mi számít annak és mi nem. Legeszgyszerűbben megfogalmazva az számít gyógyszernek, amit az OGYI törzskönyvez, továbbá - mivel korlátozott gyógyszerkészítési jogosultsága a patikáknak is van - a patikai készítmények. Ez utóbbiakból alapvetően kétféle van: vannak a hivatalos, könyvekbe összegyűjtött receptek (Gyógyszerkönyv, Formulae Normalae - Szabványos vényminták) és az egy-egy orvos (esetleg gyógyszerész) által készített receptek, amiket szintén a patikában kell elkészíteni. A patikai készítmények, a közhiedelemmel ellentétben, nem csak kenőcsök lehetnek, hanem szinte minden gyógyszerforma megtalálható közöttük. Többek közt teakeverékek is és az ezekből készített forrázat/főzet is (bár ezt - mivel a Gyógyszerkönyv engedi - többnyire a tinktúrák hígításával állítják elő, mert az sokkal egyszerűbb, az eredmény pedig nagyon hasonló). Vannak további készítmények, amikhez gyógynövény tinktúrákat, vagy illóolajokat használnak, legismertebb az Elixir thymi compositum, aminek kakukkfű-tinktúra az egyik alapanyaga (innen a neve is).
(Egyébként a pirula és a tabletta valójában nem ugyanaz, a pirula - helyesen pilula - is egy patikai gyógyszerforma, kis golyócskákat jelent. Egyszerűbb előállítani, mint a tablettát, mert nem kell préselni. De ma már alig készítenek, mert a FoNo-s pilulákat elkészítik gyárilag tablettákban. Ha valamilyen gyógyszer dobozán azt a feliratot látod, hogy FoNo VII, az azt jelenti, hogy a Szabványos vényminták gyűjteményéből származik a recept.)
Megj.: A Gyógyszerkönyv és a FoNo nem titkosak, bárki megvásárolhatja őket. Viszont drágák. De jó eséllyel van olyan könyvtár, ahol megtalálhatóak. Az OGYI honlapján is lehet viszonylag sokmindenről tájékozódni.

Deansdale 2013.05.15. 07:54:22

Az ember minden nap tanul valami újat :)
süti beállítások módosítása