HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @Frederick2: "Van ennek valami értelme?" Páran pénzt keresnek vele, legalább addig se munkanélküliek, amúgy semmi. Alapvetően nem lenne baj az ilyesmi, egy normális világban libertárius szemszögbő... (2024.04.24. 11:19) Nem valós veszély
  • Frederick2: @Deansdale: Mondjuk ez elég nyekenyóka téma a fűtés témához képest, de azért mégis megemlítem, mint kis színest. Már csak azért is, mert ez is azt jelzi, mennyire elanyagiasodott mára a férfi-női ka... (2024.04.24. 10:37) Nem valós veszély
  • F.M.J.: @Deansdale: Kár, közben eszembe jutott még néhány szemléletes példa, de majd legközelebb. :) (2024.04.24. 07:30) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Deansdale: @F.M.J.: Jól van, meggyőztél :) (2024.04.23. 20:35) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • F.M.J.: @Deansdale: 12/230V: Mivel én sem vagyok villamosmérnök, természetesen lehet, hogy rosszul tudok bármit a dologról, de azért felületes ismereteim alapján volna néhány ide vágó észrevételem. Szerén... (2024.04.23. 19:53) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Spiritualitásról

2014.10.18. 11:25 Deansdale

A spiritualitás terén rengeteg a kérdés, amire állítólag nincs elfogadható válasz. Pedig ott van az, az orrunk előtt táncol, csak nem vagyunk hajlandóak ránézni. A bizonyíték, ami szanaszét hever, sosem elég jó. Valami más kéne, olyan ami beleveri az orrunkat az igazságba - bár kellően összeszorított foggal még az is ignorálható.

Mi a spiritualitás lényege? Az anyagtól való függetlenség. Milyen bizonyítékot akarunk? Anyagit. Vagy legalábbis tudományosat - abban az értelemben, hogy a spirituális jelenséget egy vonalzó vagy szögmérő mellé lehessen tenni. A csoda, a lélek, az atyaúristen legyen lefényképezhető és felboncolható.

A kritikusok nem tudnak mit kezdeni azzal a válasszal, hogy az ezoterikus dolgokról legföljebb személyes tapasztalat szerezhető - azon kívül kapufa. Hihetsz a saját szemednek vagy annak amit a bőrödön érzel, de az élmény nem sokszorosítható, nem sterilizálható és nem "informatizálható". (Utalok itt arra az elméletre, hogy kétféle "tudás" létezik: az egyik, ami információként átadható, a másik viszont kizárólag tapasztalással építhető. A mateklecke az egyik, a szamba a másik.) Mivel erről egy átlagember nem tud, ezért fel sem tudja fogni, hogy a spiritualitás nem elmagyarázható. Lehet róla csicseregni napokig, lehet vele könyvtárakat megtölteni, de az csak a forró kása kerülgetése. Magyarázhatod te valakinek, hogy milyen szerelmesnek lenni, de úgysem fogja megérteni míg meg nem tapasztalja. Magyarázhatod te valakinek, hogy mit jelent szambázni, de amíg táncra nem perdül az egész csak üres szellemi konstrukció marad. És máris érzem, hogy a szkeptikusoknak ez csak üres rizsa. Tegyek le az asztalra valami mérhetőt, vagy húzzak a picsába.

Mérhető spiritualitás, mint említettem, nem létezik. Van viszont néhány apró kis jelecske arra, hogy azért mégsem a matéria az igazi úr. A tudatunknak olyan befolyása van a fizikai világra, amilyennek elméletileg nem szabadna léteznie. Első példának, ami a legkevésbé "tudományos" ebben a sorban, említhetem egyes harcművészetek követőit. Ha egy shaolin szerzetes a torkával hajlít meg egy lándzsát, arra a szkeptikus nehezen talál magyarázatot. Lehetne persze filléres vásári trükk, de nem az. És itt jön a képbe a nyugati ember fantasztikus tudatvédelmi mechanizmusa: ha valami nem cáfolható de nem is magyarázható, akkor félrelökjük mint érdektelen érdekességet. Minek is foglalkoznánk a shaolin szerzetesekkel? Megnézzük a youtube-on, frankó. Esetleg kitalálunk hozzá féltucat magyarázatot - az egyetlen dolog, ami eszünkbe sem jut, elfogadni az eredetit. Mármint amit a shaolin szerzetesek is mondanak: megtanulták kontrollálni a chi-t. Mi az a chi? Tudja a nyugati tököm. "Életenergia". Műszerekkel mérhetetlen, szkeptikus gondolkodással értelmezhetetlen, misztifikált hablaty. Kivéve persze, hogy létezik és működik, mert hogy a szerzetesek nem növesztenek izmot vagy csontot a torkukra, az tuti. Nade akkor hogy is van ez? Ezt ők nem az izomzatukkal csinálják, hanem a tudatukkal. Nade ha a tudat voltaképpen az agy "funkciója", és az agy egy bioelektromos számítógép, akkor hogy a fityfenébe tud ilyesmit csinálni? Hogyan tudja kontrollálni ezt az energiát, a neuronok és a hormonok hogyan irányítják a chi-t egy pontba, hogy ott megakadályozzon egy fizikai sérülést?

Oké, a shaolin srácok messze vannak és ki tudja mit csinálnak. Evezzünk tudományosabb vizekre. Mi a helyzet a placebóval? Erről is majd' mindenki tud, és ugyanazzal a lendülettel majd' mindenki vállvonva elsiklik mellette. Valaki bevesz egy kockacukrot, amiről azt mondják neki, hogy gyógyszer - és meggyógyul tőle. Miért is? Hogyan? Ugyanaz a helyzet mint az előbb: ha a tudat az agy terméke, az pedig egy materialista alapokon működő biogépezet, akkor hogyan van "hatalma" olyan dolgok felett, amik felett nem lehet hatalma? Hogyan tud csontot forrasztani vagy vírust ölni amit hiszel? Azt hiszed, hogy gyógyszert kaptál, és a hited mögéteszi a gyógyhatást. Tudományos magyarázat? Hátizé. A tudomány, ami itt nagyon lebukik, úgy tesz, mintha értené, és magyarázni is próbálja, csak éppen nem sikerül neki. Nem kell nekem elhinni, el lehet olvasni a linkelt anyagot. Megmagyaráz az bármit? Lópikulát. (Az angol wiki bővebb, de ugyanerre jut.)

De van ennél még cifrább is. A komoly elmezavarokról általában nem tudunk sokat, azt viszont igen, hogy a "hasadt tudatú" emberek (polgári nevén Disszociatív személyiségzavar) igen különös tüneteket képesek produkálni. Ezek között van például, hogy az ugyanazon testben egymást váltó személyiségek lehetnek váltakozva jobb- és balkezesek, lehetnek különböző allergiáik, vagy láthat az egyik jól, míg a másik szemüveges. Ennek az információnak nem lehet túlbecsülni a horderejét. Egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a test egyszerűen csak leköveti a tudatot. Ha azt hiszed sántítasz, akkor sántítasz, holott valójában nem is. Ez nem paradoxon? A lábad működése hogyan és miért függ attól, hogy a fejedben milyen énkép lakozik? Ezt az énképet pedig hogyan konvertálja le az agyad bioelektromos töltések vagy különböző hormonszintek segítségével egy ki-be kapcsolódó allergiává, látászavarrá, bal- vagy jobbkezességgé? Materialista szinten képtelenség lemodellezni, hogy az agy miért és hogyan tudná kapcsolgatni, hogy a bőrfelületed hogyan reagál egy csalánlevél érintésére. Egyszer kiütéses leszel, máskor meg nem. Ezt nem a bőröd határozza meg? Nem. Az allergia nem a testben lakik, hanem a tudatban.

A hipnózis is játszik ezekkel a jelenségekkel, de az is félre van lökve, mint afféle féltudományos mostohagyerek. A kísérletek nem ismételhetőek meg bárkivel, tehát nem bizonyító erejűek, és ennyivel a szőnyeg alá van gyűrve az egész téma. Komoly ember nem foglalkozik vele - mert különben kínos kérdésekre kellene válaszolnia. Például a klasszikusra, hogy egy bioelektromos gépezetet hogyan lehet szavakkal rávenni arra, hogy a "gazdáját" kukorékoltassa, éber izomerejének többszörösét produkálja, emlékezzen a saját születése előtti eseményekre, ésatöbbi.

A következtetés persze adott, és pofonegyszerű: a tudat nem anyagi természetű, nem az agy fizikai-kémiai-biológiai megnyilvánulása. Te nem elektronok mozgása vagy, hanem valami tudományosan megfoghatatlan entitás. Innen lehet az egészet továbbgondolni.

25 komment

Címkék: spirituál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[ ] 2014.10.18. 12:06:46

Ez tök jó lett. Amúgy gratulálok. Látom írtál egy csomó cikket mostanában. :)

A materializmusból mentalizmusba való átcsapás szerintem viszont ugyanoda vezet, mint az a hit, hogy az anyag megnyilvánulása a tudat.

"A következtetés persze adott, és pofonegyszerű: a tudat nem anyagi természetű, nem az agy fizikai-kémiai-biológiai megnyilvánulása."

Pont annyira anyagi természetű, amennyire az anyag szellemi természetű. Nincs értelme rákérdezni, mi az anyag és mi teremti. Vagy mi teremti a tudatot. Ugyanaz. Egymás megnyilvánulásai, csak épp máshonnan nézed.

"Mi a spiritualitás lényege? Az anyagtól való függetlenség."

Nem kell függetlennek lenni az anyagtól. Attól kell függetlennek lenni, amit eddig hittél róla. :)

"Magyarázhatod te valakinek, hogy milyen szerelmesnek lenni, de úgysem fogja megérteni míg meg nem tapasztalja."

Azt is magyarázhatod, milyen a kék vagy a zöld szín, míg nem látta.

"A tudatunknak olyan befolyása van a fizikai világra, amilyennek elméletileg nem szabadna léteznie."

Miért ne szabadna? A tudatunk a létezők egyik aspektusa. Minden létező hat. Nem korlátlanul hat, mert a lét maga is korlátok által "van". De hat.

"Ezt ők nem az izomzatukkal csinálják, hanem a tudatukkal. Nade ha a tudat voltaképpen az agy "funkciója", és az agy egy bioelektromos számítógép, akkor hogy a fityfenébe tud ilyesmit csinálni?"

Attól az agy még biokémiai számítógép (is), "Mi az a chi?" - ez meg pont olyan elvonatkoztatás egy más rendszerben, mint a biokémiai számítógép fogalma. :)

TrollEdomer 2014.10.18. 12:45:26

A placebó nem képes semmi olyannak a leküzdésére aminek a leküzdésére az immunrendszer nem, nem gyógyít semmi komoly betegséget, sérülést.

Ami a lándzsahajlítást illeti, a lándzsa tompa, a fájdalmat kell elviselni, ahhoz meg hozzá lehet szokni.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.10.18. 20:47:33

A spiritualitás, mint bármi más a világon, befektetett erőfeszítés, elkötelezettség és kitartó gyakorlat függvénye.

Vannak ismétlődő sémák és témák, melyek a világ minden nagyobb vallásában föllelhetőek, de nem a mainstream változatukban.

Aztán van az ezotéria exoterizálása, amit manapság látunk: a női horoszkóp mizéria, tévés távgyógyítók és hasonlók, illetve hangzatos sikerkönyvek, amikben többszáz oldalon keresztül megy a langyos, húgymeleg fetrengés a semmiben.
Felszínes, felületes kapargatás, amiből aztán divat lesz, de a lényege az egésznek ugyanúgy kiveszik.
Aztán persze fölsejlik emögött az egész mögött az evilági elit ármánykodó keze, hiszen ne higyjük, hogy majd pont a világot uraló hatalmak ne legyenek birtokában magasabbrendű spirituális igazságoknak. Nagyon is birtokában vannak, és nekik ezzel együtt érdekük, hogy a nagy tömegek viszont ne legyenek. Ez letükröződik a hagyományos vallások útmutatásaiban (hunyászkodj meg egy külső istenség előtt, mentális energiáidat ne magad használd hanem az imáiddal pumpáld bele valami kollektívába, amit aztán a toppon lévők majd leszívhatnak); valamint a számtalan torzításban és hiányosságban, ami a modern ember számára hozzáférhető ezotériában tetten érhető. Ezek célja egybevág az elit érdekével: vagyis hogy nem kell a tömegeknek valódi spirituális tudást adni, elég, ha valami lebutított hülyeségről hiszik azt, hogy az az.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.10.18. 21:05:36

Amúgy a chi-t mérték műszerrel. Hő és infravörös sugárzás, legalábbis a fizikai lecsapódása.

Barbaarb 2014.10.20. 06:57:03

Valóban vannak dolgok, amit csak tapasztalattal lehet magunkévá tenni, én is így vagyok ezekkel a spirituális dolgokkal. Fiatalabb koromban nagyon vevő voltam ilyesmikre, és mindent ki akartam próbálni, de soha sehol semmi rendkívülit nem tapasztaltam. Egy idő után épp emiatt lettem szkeptikus, de még ekkor is szívesen alávetettem magamat ilyen dolgoknak, de azóta sem volt semmi rendkívüli élményem.

A placebó hatással nem tudom mi a problémád, az mindössze annyi, hogy rávesszük a testünket olyan dolgokra, amit egyébként is képes megtenni, csak más zavaró tényezők blokkolják (ez is hit kérdése).

"Az allergia nem a testben lakik, hanem a tudatban."

Majdnem jó. Nem a tudatban, hanem az agyban. Tehát egy elváltozás esetén simán ki tud ez menni abból, ahogy a többi is, amit írtál.

Lehet, hogy nem tudnak még mindent atomi pontossággal leírni, de ez valahol természetes, hiszen a tudomány nem egyik pillanatról a másikra jött létre, egy megismerési folyamatban vagyunk benne.

Deansdale 2014.10.20. 08:05:21

@Barbaarb: "A placebó hatással nem tudom mi a problémád, az mindössze annyi, hogy rávesszük a testünket olyan dolgokra, amit egyébként is képes megtenni, csak más zavaró tényezők blokkolják (ez is hit kérdése)."

Semmi problémám nincs vele. Viszont a "rávesszük a testünket" nem igazán jó leírása a hatásmechanizmusnak, főleg mivel a páciensek túlnyomó többsége nem tudja, hogy valójában nem gyógyszert kap. Azt hiszi, hogy az állapota javulni fog, és javul is, de miért? Az orvosba vagy a pirulába vetett bizalom miért van fizikai hatással a betegségre? Illetve nem is a miért a lényeg, hanem a hogyan. És ha az agyad bármikor szinte bármiből ki tud gyógyítani, akkor miért nem teszi meg magától, minek kell hozzá cukortabletta? Evolúciós/biológiai értelemben abszolút értelmetlen egy ilyen mechanizmus léte, sőt, marhára kontraproduktív. Belehalsz valamibe amit a tudatod egy gondolattal elintézhetne... WTF?!

TrollEdomer 2014.10.20. 09:03:10

Én is ezt kérdezem WTF?
Placebó semmiből nem gyógyít ki amibe bele lehetne halni...

Barbaarb 2014.10.20. 09:54:51

@Deansdale:

Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de nyilván nem tudatosan vesszük rá a testünket a gyógyulásra, hanem épp a tudat alatti hittel.
Azt meg ne mondd nekem még "szinte"-vel sem, hogy bármiből ki tud gyógyítani, mert ez nem igaz.

[ ] 2014.10.20. 09:56:19

"Egyszer nagy árvíz volt egy faluban, mindenkinek sikerült elmenekülnie, csak a papnak nem. Felmászott a templomtorony tetejére, és ott így imádkozott:
- Kérlek Istenem, ments meg a vízbefulladástól !
Majd nagy hittel várta a választ. Nemsokára arra jött egy csónak, odament hozzá, és mondták neki, hogy szálljon be. Azt válaszolta, hogy nem megy, mert őt Isten fogja megmenteni. Hiába győzködték, hogy nemsokára elmerül a templomtorony is, nem volt hajlandó beszállni.
Nemsokára egy másik csónak vetődött arra, de ő ugyanúgy elküldte őket. Végül egy helikopterrel akarták kimenteni, de azt sem fogadta el, hogy őt majd Isten menti meg. Végül összedőlt a torony és megfulladt.
A mennyben Isten előtt állva megkérdezte:
- Uram, hát imádkoztam hozzád, hittem Benned, és mégis megfulladtam ?! Miért nem segítettél ?
- Fiam - szólt Isten - küldtem érted két csónakot, és az utolsó pillanatban még egy helikoptert is, de hát neked semmi sem volt elég jó ..."

Nahoten 2014.10.20. 16:09:27

Szerintem nem létezik spiritualitás.
Minden magyarázható materiálisan.

Mondom ezeket annak ellenére, hogy nálam pl. működik a placebó kávé esetén. Nagy kávéivó vagyok. Ha tudom, és ha nem tudom, hogy koffeinmentes kávét kapok, akkor is felélénkülök tőle. Szerintem ez pusztán az agy manipulálása valamilyen formában.

Ha lenne valmifajta spritulitás, akkor azt már megtaláltuk volna.
Ma minden jelenséget olyan érzékeny műszerekkel mérünk , melyek érzékenysége bőven jobb, mint az ember bármely szervéé. Ezek kimutatnának bármilyen pici más hatást mint a fizikai.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.10.20. 17:20:14

@Deansdale: Deja Vu! Ezt a kommentedet mintha egyszer már olvastam volna.

Barbaarb 2014.10.21. 06:48:04

@Nahoten:

Sokan azt mondják, hogy a kávé semmilyen hatással nincs rájuk, hanem az utána ivott víz frissíti fel őket, nekem meg pont az a jó reggelente, hogy forrón megiszom a kávét. Nem mintha ez ide tartozna.. :)

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2014.10.28. 17:29:34

Apropo placebo.

Ha azt hazudná az orvostudomány az embereknek, hogy megvan a rák/aids/öregedés ellenszere, és elkezdenének az embereknek placebót osztogatni, mi történne?

Deansdale 2019.07.09. 08:11:30

@don Fefinho: Gondolkodtam én is hasonlón, de még nem jutottam odáig hogy meglépjem. Állítólag hosszantartó pozitív spirituális hatásai szoktak lenni az ilyen akcióknak, engem ez az aspektus érdekelne.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.07.09. 10:27:30

@Deansdale: Igen, megerősítelek benne. Minden közhely, amit olvasni róla, igaz. Anyácskának hívják, illetve mester/tanító növénynek. Azt adja, amire szükséged van, és nem azt, amire számítasz, vagy elvársz (elvárás ne is legyen, mert elkeni a szád szélét). A főzet határozottan él, és már azelőtt játszik veled, hogy megittad volna, sőt, azzal is játszik, aki nem is ivott. Beszélsz, és a mondat végén kapcsolsz, hogy milyen szimbolikusat is mondtál valójában. Nagyon sok sejtésedre, amit nem mertél megfogalmazni vagy kimondani, rábólint és kimondatja veled (segít tiszta vizet önteni a pohárba - ivóvíz minőségű forrás mellett voltunk, hehe); egy csomó élet- és spirituális igazság összeáll nagy vonalakban is illetve folyton "aha!" élményed lesz, hogy rád vonatkozva, kicsiben hogy áll meg a dolog. Mindezt rendkívül gyöngéden és jóindulatú humorral teszi, a sötét és félelmetes erdő a barátod lesz, minden él és minden varázslat és játék. Meg kell neki adni a tiszteletet, alázattal és szeretettel kell főzni, és akkor nem lesz semmi baj. Érdemes vinni egy őrzőt, lehetőleg olyat, akiben maradéktalanul megbízol (lélektestvért), hogy vigyázzon rád meg a parázsra.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.07.09. 10:40:56

@don Fefinho:

- Adj' isten szép estét édes öreganyám! - mondta a legény.
- Szerencséd fiam, hogy öreganyádnak szólítottál! - mondta az ayahuasca

Frederick2 2019.07.09. 17:00:20

@don Fefinho: Ez tiszta Feldmár! :D

Ha lehetne lájkolni a kommentet a blog.hu-n, mindkét kommentre menne a like. :)

csi szi 2019.07.09. 18:05:59

Nem hiszek benne, hogy az agy normális működését összezavaró vegyületektől valamiféle "mélyebb tudáshoz" lehet jutni (régen az lsd volt ilyen, aztán más, részben "természetes" pszichoaktív anyagok lettek divatosak, de egyesek számára a sima fű is ilyen, aminek a hatására szerintük "megvilágosodnak"). Persze ezeket az élményeket a vallásos révület vagy más jellegű szellemi elragadtatás és egyéb (pl. kimerítő fizikai megterhelés közbeni) transzállapotok is közelítik, amikor az emberi szervezet maga termel pszichoaktív cuccokat magának.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.07.09. 18:52:24

@csi szi: "Persze ezeket az élményeket a vallásos révület vagy más jellegű szellemi elragadtatás és egyéb (pl. kimerítő fizikai megterhelés közbeni) transzállapotok is közelítik, amikor az emberi szervezet maga termel pszichoaktív cuccokat magának."

Ez konkrétan az a vegyület, amit az agy is termel álomban vagy révületben (meg ébren is csak nem annyit), minden élő szervezetben ott van, illetve születéskor és halálkor elönti a végkeringésedet. A tea egyebek mellett nyilván épp csak egy kicsit rásegít; de a csoport-hallucinációkat (nem-fogyasztók is beleértve) mi magyarázza? A véletlenszerű erdő-kakofónia, madarak, farecsegés stb. objektíven beáll egy ilyen tik-tik-tik fütty tik-tik fütty ritmusra, még válaszolgat is ha visszafütyülsz neki, reggel egész visszaúton szitakötők rajzanak körülötted - mitől? Stikában, síri csendben megiszod a végét, ahogy beüt, már pattant is ki a vezetőd csipája, elő a sátorból és rendezi a tüzet mint egész éjjel. Még a bogarak is békénhagynak alatta, és azóta minden mélyebb levegővétel vagy egy nagyobb ásítás egy pillanatra visszadob abba a műsorba, csak vizuális effektek nélkül.

A dzsungelsámánok többezer kilométerre nőve egymástól (egy köpés!), potom nyolcvanezer másik gaz közül találták meg pont ezt a kettőt, amiben csízió van meg gyomorenzim-gátló, hogy ne bontsd le azonnal. Itt bizony valami turpisság van a levesben, és felszabadítóan vicces. :D

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.07.09. 18:59:13

@csi szi: Jó, ez Dél-Amerika annak lakosságával és légkörével, mi meg a Dunántúli-dombság erdeiben maszekban főtt mézes-molylepkésről beszélünk most. :D

KalmanBlog 2019.07.09. 21:20:27

@don Fefinho: A lelkem mélyén én is kiváncsi vagyok az ilyesmire, de félek tőle, hogy mi van ha örökre megváltoztat egy ilyen élmény, de nem előnyömre?

Mi van ha jónak érzem a hatását, de éppenséggel nem lesz jó?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.07.09. 21:38:50

@KalmanBlog: Érdekes a fölvetés, és jogos a kétely is; ez nyilván hosszú távon derül majd ki. Én azonnal éreztem tartós pozitív változást, de az is tiszta sor, hogy ez az útnak még csak az eleje, nem a vége. Mindenesetre foglalkozik a jelenséggel az orvostudomány is. PTSD-t, C-PTSD-t tüntetnek el vele sitty-sutty, nyilván minél több a tudatalattiba lefojtott trauma és inkonzisztencia, annál traumatikusabb a folyamat. Nekem az első nagyon pozitív élmény volt, arra gyanakszom, azért, mert alapjáraton introspektív típus vagyok, és a munka javát elvégeztem fejben, csak a csatolt érzelmi teher leválasztásához, elengedéséhez kellett segítség. Megkaptam. Aztán majd lehet, hogy később alkalomkor gyötör meg, mert még nem voltam rá kész, most más kellett, ki tudja.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5895707/

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2019.08.20. 22:07:12

Once upon a time
there was all and none;
one moment present
the other one gone.
Forever newborn,
or abysmal old?

… and that be how, Children,
doth Magick unfold.

/yours truly
süti beállítások módosítása