HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • F.M.J.: @Deansdale: Komposztkazán+üvegház. Egyelőre nagyon elméleti a dolog, még előtte van fontosabb dolgom is, csak azért agyalok rajta, mert tervezem, hogy egyszer majd nekiállok. Nálam ez erőnléti edzés... (2024.04.19. 20:46) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Korona

2020.03.16. 15:41 Deansdale

Táviratszerűen amit gondolok:

A fő probléma az, hogy a média mindent mond és az ellenkezőjét is, ráadásul nem úgy, hogy a mainstream balra megy az alternatívok meg jobbra, hanem mindenki össze-vissza. 5 percenként változik, hogy mind meghalunk, ill. hogy ez csak egy kicsit marconább influenza és fölösleges beszarni. Ötszázmillió különböző infót mérlegelve végülis azt gondolom, ami amúgyis az alap: próbáljunk higgadtak maradni és használjuk az eszünket.

Ennek jegyében nem árt felkészülni némi élelmiszerhiányra, nem elsősorban azért mert a vírus megeszi a lisztet a boltok polcairól, hanem mert a hülyék úgyis pánikot keltenek (ez már megtörtént), amire a pánikra hajlamosak elvesztik az eszüket (már ez is folyamatban van), és ezek együtt menthetetlenül lerabolják a boltokat. Ezzel nem lehet mit tenni, ez egy olyan ostoba verseny amibe muszáj beszállni, különben az ember éhen maradhat. (Van ugye a klasszikus filmidézet a másik fajta játékról, ahol az egyetlen lehetséges győztes manőver ha be sem szállsz a játékba - na ez annak az ellenkezője :P

Akinek van esze az persze nem 1-1 mázsa lisztet és cukrot vesz, mert még ha neadj'isten van is kenyérsütő gépe otthon, akkor is le fog petézni a szakadatlan kenyérevéstől - vegyünk inkább konzervet, illetve bármit amit szeretünk és ami eláll. Személy szerint a szárazbabot és társait nem ajánlanám, akkor már inkább a konzerv/üveges, lében álló fajta, nem foglal jelentősen több helyet és nem áll fenn a veszély hogy hiába főzzük 15 napig akkor sem puhul meg. Bár a vízszolgáltatással 99,9% hogy semmiféle baj nem lesz, de aki paranoid és a maradék 1 ezrelékre is készül annak külön öröm hogy a száraz cuccokkal ellentétben a konzervekre nem kell víz...

Ami magát a vírust illeti, most az egész világ időhúzásra játszik, és jó lenne ha mindenki megpróbálná ebből kivenni a maga részét. Jó ha próbáljuk lassítani a vírus terjedését, mert még ha csak egy kicsit erősebb influenzával egyenértékű is a dolog, az idősebbeket és még néhány veszélyeztetettebb csoportot azért igencsak megtizedelheti, ill. ha ugrásszerűen terjed akkor az EÜ is beszarhat, és akkor a halálozási arány hirtelen az ötszörösére tud emelkedni. Vagyis: használjuk az eszünket. Pánikolni sem kell, meg úgy csinálni sem mintha minket nem érdekelne az egész, mert keményfaszúak vagyunk és úgyis túléljük. Ja, lehet hogy túléljük, csak a szüleink/nagyszüleink nem, meg a szomszéd néni.

Arra, hogy kezet kell mosni meg ilyenek nem vesztegetném a szót, a csapból is ezek folynak.

Ötletek, kérdések, poénok jöhetnek komment formában. Ha van igény egy kicsit komolyabb "prepper" párbeszédre arról is lehet szó.

265 komment

Címkék: világvége

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2020.03.16. 15:54:47

Ja, akinek korlátozott tárolókapacitása van otthon az ne budipapírra vesztegesse, azt elég kellemetlen megenni.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.03.16. 18:17:40

@Deansdale: Egy kanál erőspistával bármit ehetővé lehet varázsolni, ezt még a Fábry Sándortól tanultam régen.

F. Szabó 2020.03.16. 20:52:32

Toroczkai a koronavírusról. Vicces, de a "szélsőjobbosnál" a kis politikai szurkálások mellett is a segítőkészség, a hasznos, használható példa bemutatása dominál (szemben a balliberális ámokfutással, ami szinte kizárólag a politikai vetélkedésről szól). A 10. perctől kezdve kiváló ismertetés arról, milyen jól csinálják a védekezést Dél-Koreában. Az EU példát vehetne, és az anyagi lehetőségeinkhez mérten mi is.

www.youtube.com/watch?v=nYJpG6yzT0Q

GABOR2 2020.03.16. 22:24:06

Én nem tapasztaltam azt, hogy annyira össze-vissza lenne a tájékoztatás, de én tartom magam nagyájából a mainstream tájékoztatáshoz. Amit tapasztaltam főleg az elején, hogy Magyarországra rengeteg infó alig jut el az alapokon kívül amik elavultak részben. Pl. még mindig nyomatják ezt a két hetes karatént, de már rég tudni, hogy ennyi nem elég, meg úgy tűnik újrafertőződhetnek emberek, bár lehet, hogy csak a tesztek nem elég jók.

Ami a pánikot illeti... Én ma vásároltam be nagyon, mert eddig mindig láttam, hogy a polcokon van minden és igérték is, hogy így marad... Ma hallottam, hogy az éttermeket korlátozzák, gondoltam, ez hatással lehet az élelmiszervásárlásra, benézek a Tescoba veszek pár apróságot... és horror volt, még a legtöbb ember nem is végzett a munkahelyén, de már szinte minden élelmiszer kifosztva. Én még az életemben ilyet nem láttam. Nemcsak a konzervek, hanem kb. minden normális, erőt adó étel közel teljesen elfogyott, vagy ténylegesen elfogyott és még ott élőben ment a folyamat, az emberek erről beszéltek, egymás között, telefonon... beütött a pánik. És akkor én is gyorsan így döntöttem, hogy leszarom én is, jól bevásárolok, viszont már csak azért is mert ott alig volt valami, átmentem egy kisebb boltba, de ott is a készletek mondjuk 50%-a már elfogyott, úgyhogy én is kivettem a magam részét, mert tényleg... bár a vírus nem nyír ki, de ha nem mehetsz étterembe és a boltok polcai- az ígéretek ellenére- tök üresek már akkor amikor a többség még most jönne csak a munkából... na ná hogy megyek vásárolni én is amíg tudok.

Felhívtam egy ismerősömet és ő azt mesélte, hogy két Auchan és még egy bolt megjárása után se tudott mindent megvenni amit akart... mostmár furcsán favorittá vált WC papirokat se tudott venni például... egy darabot se. Kíváncsi vagyok, hogy ebbe mennyire ludas, hogy a médiába folyton ez ment, hogy Nyugaton mindenki azokra hajt.

KalmanBlog 2020.03.16. 22:44:13

Roosh V osztotta meg Twitteren: www.youtube.com/watch?v=EuWo5lmWuZI

A lényeg röviden, hogy a lázcsillapítás rontja a túlélés esélyeit, növeli a komplikációk esélyét. (Nem minősül orvosi tanácsnak, mindenki kérdezze meg orvosát!)

Vicces még JFG legutóbbi intrója, kevesebb mint 2 perc: www.youtube.com/watch?v=80KPliE8h74&t=31

GABOR2 2020.03.16. 22:45:36

@KalmanBlog: Ezt ma reggel hallottam a rádióban egy interjúban. (Nem tudom, hiteles személy volt-e.)

GABOR2 2020.03.16. 22:49:21

@KalmanBlog: Annyira sláger lett ez a WC papír, hogy az lett a "nagy díj" amit meg lehet nyerni:

www.youtube.com/watch?v=gmn58OiElEw

KalmanBlog 2020.03.16. 22:55:31

@F. Szabó: Az előző posztomban linkelt JFG szerint kb felesleges a tesztelgetés, mivel információt ad ugyan, de nem gyógyít. Az izoláció az egyetlen ami segít, és azt talán most már egész jól csináljuk. Amennyire lehet a gazdaság teljes leállítása nélkül.

Nekem gyanús, hogy azért is lett kisebb a halálozási ráta Dél-Koreában, mert sokkal nagyobb a felderítettség. Tehát simán mérési hibából adódik a különbség.

Az viszont tény, hogy a tünetekkel jelentkezőket segítékészen, és főleg egyértelműen tájékoztatva és nem várakoztatva kellene kiszolgálni, mert ha összevissza mászkálnak az nagyon nem jó.

Láttátok a Detroit Airport videót? Hogy az utazó tömeg mint a heringek ácsorognak órákat a reptér folyosóin?

KalmanBlog 2020.03.16. 22:58:40

@GABOR2: Pont rólad nem gondoltam volna, hogy nincs otthon pár hónapra való stash-ed. (Vagy csak trükközöl, hogy senki ne tudja meg ;-) ) Te vagy a leg alusipkásabb informatika területen onnan meg egy karnyújtásnyira van a gondolat, hogy bármikor hetekre ellátás-hiány lehet bárhol a modern világban.

Egyik barátommal beszélgettünk erről, hogy menjünk-e felvásárolni minden szart előre. Arra jutottunk, hogy két dolgot kockáztatunk, ha nagyon bevásárolunk:

* Hülyének néznek.
* Megromlik egy része.

Ezek után úgy döntöttem, hogy mindkettő sokkal kisebb kockázat mint éhenhalni, és jól bevásároltam.

KalmanBlog 2020.03.16. 23:00:46

@GABOR2: Szintén Roosh feedjében találtam ezt: www.picuki.com/media/2262683021229116831 #MaslowHierarchy #toiletpaper :-)

F. Szabó 2020.03.16. 23:04:52

Még egy felelősségteljes, humánus és reális megközelítése a problémának, ezúttal Barabásitól:

mandiner.hu/cikk/20200315_elkerulhetetlennek_tartom_azt_hogy_ket_honapra_lezarjuk_a_vilagot#commentanch8682631

Nekünk szerencsénk van a két gyerekünkkel és a házastársaikkal. Már napok óta lebeszélnek arról, hogy bárhová menjünk, egyik nap egyik nagyszülő-párhoz viszik a bevásárolt cuccot, másik nap a másikhoz... És csak a kertbe ülünk ki rövid beszélgetésekre, tisztes távolból egymástól. Hát az ölelgetés, az elmarad. Ők aggódnak miattunk, mi meg miattuk.

GABOR2 2020.03.16. 23:07:02

@KalmanBlog: Ha vannak kapcsolataid bármilyen helyzetben felülmaradsz... majd összefogunk és a csapatban minden szükséges szakértelem meglesz... az, hogy van némi kajád csak arra jó, hogy addig amíg helyreáll az ellátási lánc ne éhez.

GABOR2 2020.03.16. 23:12:03

@F. Szabó: Talán ez a totál elzárkózás nem jó, mert az aktív korú emberek simán tudnának dolgozni és most, hogy nem engedik őket, rengetegen csődbemennek és bajba kerülnek, megugrik majd az öngyilkosságok száma... Nem azt mondom, hogy szarjuk le, de kellene valami középút, mert így nagyon sokat ártunk magunknak.

A gazdagok meg gazdagabbak lesznek, majd szépen felvásárolják szuperolcsón a részvényeket.

A GDP bezuhan, de van egy olyan érzésem, hogy pl. kamatfizetést és társait nem sikerül kiharcolni, hogy szüneteljen, sőt ugye, mivel minden leáll mindenkinek kamatfelárat stb.-iket kell fizetni... ami csőd fele visz.

KalmanBlog 2020.03.16. 23:29:52

@GABOR2: Talán nem volt hülyeség, hogy nem akarták lezárni az iskolákat. De a nép kiharcolta, hogy lényegében muszáj volt meglépniük ezt is.

Én amúgy úgy vagyok vele, hogy nem tudom eldönteni, hogy valós-e a félelem, de ésszerűbb megpróbálni mennél késsőb elkapni akár veszélyes, akár nem az.

GABOR2 2020.03.16. 23:31:48

Amúgy ha túlélő bölcsességek... én olvastam olyat, hogy Sztálin miatti mesterséges éhséget pl. csak babot fogyasztva túlélt egy parasztcsalád, de amúgy amire szükség van nagyon az a protein, vagyis hús egyszerűbben. Simán lehet az, hogy zsír még marad rajtad, de mégis meghalsz, mert proteinből nincs elég, mindent az agynak akar adni a szervezeted és végül fontos belső szervekből is túl sokat vesz ki.

Mondjuk ez már olyan súlyos, sok ideig tartó kiesés esetében lenne, hogy ha csak magad várod a csodát úgyis véged lesz.

Persze ez most nem olyan eset mert az aktív korú lakosság simán tudna dolgozni.

GABOR2 2020.03.16. 23:38:05

@KalmanBlog: Az iskolánál mondta Orbán, hogy mehetne, hisz a gyerekeket nem veszélyezteti... Ez is amúgy egy elavult adat, hogy a gyerekek annyira védettek, mert rossz következtetéseket vontak le adatokból és a gyerekek nem élveznek extra védelmet. Persze így is igen szép a túlélési esélyük, de semmi extra egy fiatal felnőtthez képest. Egy 70+-nak viszont a korábbi adatok szerint 8-13% a halál esélye és hallhattunk, hogy Olaszországban százával halnak az emberek.

Visszatérve az eredeti vonalba... oké a gyerekeknek nem lesz bajuk, de... vannak ott még mások is például... minő sokk, hogy erre nem gondolt Orbán... ott vannak a tanárok is, akik nem gyerekek és lehet, hogy már idősek akár. Őket nem akarta meglátni Orbán.

Azonkívül amiről nem beszélnek, hogy lehet, hogy nem öl meg, csak éppen olyan sebeket hagy a tüdőbön, hogy azok a részek kiesnek a légzőkapacitásodból örökre.

Wildhunt 2020.03.17. 01:24:43

@GABOR2: Én is így gondolom. Hosszabb távon csak társadalomban tudunk fennmaradni, vagyis felesleges kb. 1 hónapnál hosszabb időre 100%-ra bepakolni. Ha Mad Max világ jön, mindegy lesz mennyi paszulyt tettél el.
Nálunk nem volt nagy változás, gyerekkorom óta úgy élünk, hogy kamra van. Vagyis pld. mindig van 2 zsák liszt, mikor az egyik elfogy, veszünk még egyet, stb. Ez érvényes kb. mindenre, plusz befőttek, savanyúság, stb. abból ugye egy évre való van, de ez nem a koronavírus miatt, hanem mert a feleségem szeret befőzni. Nemrég tudtam meg, hogy ez a "prepper" gondolkodás, én eddig józan észnek neveztem.

Wildhunt 2020.03.17. 01:28:05

Az egyetlen "járványspecifikus" intézkedésem az volt, hogy a rokonság/szomszédság megnyugtatására (mer mimmeghalunk, mer nincs fertőtlenítő, ami meg van az milyen drága) feláldoztam kb. egy liternyi izopropanolt - kevertem belőle fertőtlenítőt és szétosztottam.

yotta 2020.03.17. 06:50:32

@KalmanBlog: "hogy a lázcsillapítás rontja a túlélés esélyeit"

Igen, ha azt vélelmezik, hogy a meleg, a nyár, majd jól betesz a vírusnak, akkor úgy gondolnám, hogy a láz, miért ne lenne hatékony ellenszer?

yotta 2020.03.17. 07:01:11

@GABOR2: "ott vannak a tanárok is, akik nem gyerekek és lehet, hogy már idősek akár. Őket nem akarta meglátni Orbán."

Ez totális félremagyarázása/belemagyarázása a dolgoknak, mert az általános iskolák/bölcsődés/óvodák bezárása az első pillanattól kezdve egy dilemma volt és nem a "nem meglátni"/"hagyni veszni őket" kategória volt!

"lehet, hogy nem öl meg, csak éppen olyan sebeket hagy a tüdődön, hogy azok a részek kiesnek a légzőkapacitásodból örökre."

A sok agyhalott inkvizítor kérdezőnek a sajtótájékoztatókon nem jut eszébe ilyen kérdést feltenni, pedig milyen jó lenne például ezt is tudni - valóban! (Ezeknek az a fontos kérdés, hogy a belügyminiszter egyenlő-e más beteggel.)

yotta 2020.03.17. 07:15:11

@Deansdale: "az ne budipapírra vesztegesse, azt elég kellemetlen megenni."

A minap elküldtek az Aldiba, retekért, paprikáért, paradicsomért. Útközben azon morfondíroztam, hogy hallva/olvasva a felvásárlási lázról, majd most én is jól betárazok. Gondoltam lisztet nem veszek, az nem paleo. A kristálycukor még úgy sem! Akkor mi lehet hasznos? Mire a boltig értem eljutottam a klotyó papírig: úgy döntöttem a házi raktárat feltöltöm klotyópapírral. Megenni ugyan nem lehet, de az outputnak meg kell adni a kényelmet, ha egyáltalán lesz mi kijöjjön... :-). Nos, egyetlen guriga sem maradt az Aldiban...

Egyébként a zöldségeket megvettem, és még valamilyen előkészített halat egy mélyhűtő pultból - hát mondhatom, olyan finomat ritkán ettem! Egyébiránt úgy döntöttem, hogy, ha a fene fenét eszik, akkor sem fogunk felhalmozni, kíváncsik vagyok hová fut ki ez a dolog...!?

Wildhunt 2020.03.17. 07:36:31

@yotta: ha a betegségre gondolsz, kb. sehova. Lesz még párezer/tízezer halott egész Európában, aztán a veszélyeztetett csoportok elfogyásával elfogy a vírus is. A sok hülye majd utólag jön rá, hogy a hitelkártyáról bevásárolt háborús készlet egyrészt megromlik, másrészt sok helyet foglal a panelban, harmadrészt nem lehet vele fizetni. A Tesco/Aldi hülyére keresi magát. Orbán meg még most sem bukik meg, a zindex/HVG/444 minden hülye bloggere kedvéért sem.

yotta 2020.03.17. 08:25:14

@Wildhunt: "ha a betegségre gondolsz, kb. sehova."

Egyfelől a betegségre gondoltam, másfelől a döntésemre, melyszerint nem tárazunk be szinte semmit sem. Ha nem győz a józan ész a népek fejében és heteken át tart a felhalmozás, tényleg bekövetkezhet olyan állapot, amikor - aki csak néhány napra/órára vásárol előre, az az adott napon a csavarhúzó készleten kívül mást nem tud beszerezni.

A Covid-19 lefutásában azért van egy vészjósló paraméter: az egyidejűleg komoly kezelésre/ápolásra szorulók száma, mert ez rendkívüli módon befolyásolja az egyéb betegségekkel orvoshoz kényszerülők lehetőségét!

Kisgé 2020.03.17. 09:28:23

Némi osztás-szorzás után az ideális kaja-prepperkedés kombó győztese nálam:
olivaolajos tonhal-konzerv+rizs. Nem egy fine dining,de
1. ideális protein/zsír/kalória forrás
2. hosszú lejáratú
3. kis helyen lehet nagy mennyiséget tárolni
4. nem igényel hűtést
Borsod megyében már ne keressetek készleteket:)

Veghetáry János 2020.03.17. 10:07:36

Prepperkedés: Myprotein kilós mogyoróvaj. Hűtés nélkül nagyon sokáig eláll, felbontás után is. Nem hajlamos avasodásra. Kalória+fehérje+vitaminforrás. Tésztával is lehet enni.

KalmanBlog 2020.03.17. 10:30:12

@yotta: > Ha nem győz a józan ész a népek fejében és heteken át tart a felhalmozás, tényleg bekövetkezhet olyan állapot, amikor - aki csak néhány napra/órára vásárol előre, az az adott napon a csavarhúzó készleten kívül mást nem tud beszerezni.

Pont ez az, amire nem építenék légvárakat: hogy győzne a józan ész az emberek fejében. Inkább legyek én is hülyének nézve.

Ha nem lennének gyerekeim lehet, hogy én is leszarnám. Még így sem lenne kritikus, ha pár napig egyáltalán nem eszünk. De rohadtul aggódnék, úgyhogy inkább legyen valami itthon és kész.

yotta 2020.03.17. 10:58:41

@KalmanBlog: "Még így sem lenne kritikus, ha pár napig egyáltalán nem eszünk. De rohadtul aggódnék, úgyhogy inkább legyen valami itthon és kész."

Háát igen, komoly a dilemma, de egyelőre ellenállok. A "modelljeim" szerint, előbb fog elfogyni a népek felhalmozásra szánt pénze, mint az árukészlet. Avval egyelőre nem számolok, hogy ekkor jönnek a gazdagok és felvásárolva a maradékot, meglovagolják a krízis helyzetet, hogy majd feláron jól eladják azt később. Ebben az esetben ugyanis, az Isten irgalmazzon nekik, nem a Covid-19!

Egyébként a felvásárlás utáni visszaesés, a termelő ágazatokat vágja tönkre, mert, ha alábbhagy a kereslet, akkor rajtuk marad a többlet, ha nem jól számolják ki az adott pillanatnyi keresletet...

KalmanBlog 2020.03.17. 12:28:39

@yotta: Én ennyire nem tudnék bízni a modelljeimben. Még úgy sem, hogy szerintem igazad van. De mi van, ha nem?

Deansdale 2020.03.17. 13:13:12

@GABOR2: "a legtöbb ember nem is végzett a munkahelyén, de már szinte minden élelmiszer kifosztva"

Igen, ez magyar fejjel gyakorlatilag ismeretlen és érthetetlen dolog, pedig nálunk elvileg fejlettebb helyeken (USA, Ausztrália) gyakorlatilag megszokott jelenség - ha jön 1-1 hurrikán Hawaii-on pl. mindig nullára lerabolják a boltokat. Csak persze a hurrikán másnap továbbáll és akkor visszaáll a rend, hát itt ilyesmire egyelőre nem lehet számítani. Mondjuk aki figyelt az már 2-3 hete is számított arra hogy ez lesz, van aki már akkor megkezdte a bevásárlást. Persze nem mindegy, hogy ostoba módon már akkor huszasával vette valaki a lisztet, cukrot, vagy csak ésszel betett a kosárba plusz 2-3 konzervet, ezt-azt. Mondjuk mostanára már mindegy, a pánik beindult, az előzmények lényegtelenek az aktuális helyzet tükrében.

Jelenleg a mi környékünkön hajnalban még van cucc a boltok polcain, de már délelőtt lerabolják a sáskahadak, úgyhogy délben, délután reménytelen vásárolni. Blogom kedves olvasóinak tanácsolnám, hogy aki abszolút nem készült fel egy esetleges hiányhelyzetre, az már most szervezze úgy hogy holnap reggel 6/7-re, nyitásra ott legyen egy nagyobb boltnál, és vásároljon be arra gondolva, hogy esetleg pár napig nem fog tudni élelmiszerhez jutni a közeljővőben (1-2 hónapon belül). Éhenhalás 99,9% hogy nem lesz, ha akkora lenne a córesz akkor garantáltan közbelép a kormány, legföljebb jegyre adnak kenyeret mint a régi szép időkben, de ha idáig fajul a helyzet akkor se árt a jegyre kapott kenyér mellé egy kis hús vagy konzerv. Persze lehet arra számítani, hogy még ennyire sem elfajulni a helyzet, de jobb ha az ember fölöslegesen készül a rosszra, mint ha nem készül és ezzel szopóágra küldi magát. Annyi fontos, hogy csak annyit vásároljunk amit garantáltan el is fogyasztunk még akkor is ha nem lesz igazi hiányhelyzet, oltári baromság lenne azért felvásárolni mások elől a kaját hogy aztán megromoljon és menjen a szemétbe. Szóval: ésszel.

Ja, amúgy ha valaki szidná a magyar kormányt, most világszerte vásárlási pánik van, láttam fotókat üres polcokról Németo-ból is, az USA-ból, Ausztráliából, stb., mindenhol ez megy, szóval nem a Zorbán hibája.

A WC papírról még a fentebbi kommentem kiegészítéseképpen: az ember a legrosszabb esetben megmossa a seggét a kádban - sokaknál ez megütközést kelt dehát világvége esetén az ember legyen rugalmas :) Viszont tényleg az van, hogy ha korlátozott a tárolókapacitás akkor inkább élelmiszert vegyen az ember, a budipapír huszadrangú kényelmi dolog. Aki igazán vicces és megteheti az szereltessen be otthonra seggmosós budit, ami pl. japánban már évtizedek óta a norma, akkor egyáltalán nem lesz szüksége WC-papírra.

Deansdale 2020.03.17. 13:21:24

@yotta: "ha a fene fenét eszik, akkor sem fogunk felhalmozni"

Józan embereknek azt mondom, hogy felhalmozni nem kell, de nem árt arra készülni hogy az elkövetkező hónapok során esetleg több alkalommal is 2-3 napig üres polcokat találsz a boltokban. Egy-egy ilyen időszak simán letudható pár konzervvel, vagy bármivel amit szerettek enni és eláll, legyen az keksz, spagettiszósz, tökmindegy. Ha ilyenekből van otthon annyi amivel az egész család fogcsikorgatás nélkül megél 3 napig akkor minimalizáltad az esélyét annak hogy gondban legyetek.

Deansdale 2020.03.17. 13:35:36

@Wildhunt: "a hitelkártyáról bevásárolt háborús készlet egyrészt megromlik"

Sorba megyek a kommenteken és ez csak azután jött hogy az előzőre már válaszoltam :) Nyilván hülyeség romlandó cuccokat venni, főleg mázsaszám, főleg*2 hitelbe. Akinek van esze olyasmit vesz ami legalább egy évig eláll, dehát ilyesmiből is van választék bőven, a sok tahó ráadásul nem is ismeri mindet, úgyhogy valószínűleg még most is találsz a boltok polcain pl. csicseriborsó konzervet. Én kicsiben és óvatosan már 2 hete elkezdtem a készülődést, ami akkor annyit jelentett hogy nézegettem a szórólapokat, hol milyen konzervet értékelnek le, és abból vettem 2-3 darabot (nem 2-3 kartonnal, csak darabbal :) Ezt párnaponta következetesen csinálva mára már van egy kisebb készlet a spájzban amit elég olcsón szereztem be, gyakorlatilag olcsóbban ahogy egy átlagos napon a boltban vásárolok, szóval ezzel az egésszel én elméletileg csak jól járhatok. Ha nem lesz hiány, akkor is megeszem a konzervet és ennyi... De még a lelkiismeretem is tiszta, nem raboltam ki a boltokat hogy másnak ne maradjon semmi, mint egyes kretének.

Igazából kicsit meglep hogy még mindig vannak akik nem kapnak észbe. Ha most ilyen hiány van a boltokban, mi lesz ha neadj'isten hirtelen megugrik a fertőzöttek száma Mo-n? Ha bemondja a TV hogy megbetegedett X.Y. celeb vagy politikus az megintcsak elindíthat pánikvásárlási hullámokat. Ahogy a helyzet kinéz ez a szitu nem fog gyorsan megoldódni, szerintem innentől minimum még fél év mire rendeződhetnek a dolgok, addig pedig akárhány pánikhullám jöhet. Aki jót akar magának és a családjának az felkészül arra hogy lehet itt még nagy gebasz, persze mint fentebb írtam éhenhalás 99,9% hogy nem lesz, de mondjuk egy szülőnek az is elég ha a gyereke sír az éhségtől és nem tud enni adni neki, jobb az ilyesmit nem megtapasztalni. Ésszel készülj a legrosszabbra és akkor csak jobban jöhetsz ki a dologból, még akkor is ha végül nem üt be a krach, és hidd el, én is remélem hogy nem üt be, pedig valamennyire már felkészültem rá.

Illyés Edith 2020.03.17. 14:24:23

@yotta: És akkor heti háromszor kimész bevásárolni?

A pánikvásárlás azért hasznos, mert aki most bespájzol, az a következő hetekben kevesebbet mozdul ki otthonról.

TrollEdomer 2020.03.17. 14:24:29

És ahogy elnézem, nem jön be, amiben egyesek reménykedtek, majd ez megoldja afrikai túlnépesedést... AIDSesek meghalnak, de ő immunrendszerüket már eléggé megedzette sok malária meg minden.

TrollEdomer 2020.03.17. 14:25:07

Mármint nem AIDSes afrikaiak immunrendszerét.

GABOR2 2020.03.17. 14:34:41

@Illyés Edith: Vagy nem, hanem ezután csak normálisan kezd vásárolni, hisz mi értelme a halmozásnak, ha egyből elhasználod amikor még vásárolhatnál.

GABOR2 2020.03.17. 14:42:31

@TrollEdomer: Afrikában is már elég előrehaladott a dolog. Pár adat:

Egyiptom: 166
Tunézia: 24
Algéria: 60 (de 12 gyógyult, 4 meghalt)
Dél-Afrika: 62

Meg még vannak országok pár esettel, de még mindig ott a legjobb a helyzet, de ha beindulna akkor ott még jobban tarolna mint itt. Ez a meleg majd megoldja dolog szerintem eléggé eltúlzott, hisz Irakban pl. még sivatag is van és 133 eset van ott, Iránban meg 14.991.

Örülni neki túlzás, de ha felfogod, hogy amúgy az lenne, hogy idejönnek és elfoglalják az országod, megölnek téged... csak kicsit később, akkor talán ezt jobbnak tartod, hisz... te te vagy, és örülsz, hogy te maradsz életben. Libsi felfogás, az idegen fontosabb.

De ez amúgy se az a vírus lesz, hisz fiatalokra kb. nem is hat, simán arányosan több európai fog meghallni mint afrikai...

Wildhunt 2020.03.17. 14:46:54

@yotta: társadalomban élünk. Ha az összeomlik, a babkonzerv megléte vagy hiánya lesz a legkisebb gond. A vásárlás/prepperkedés szerintem csak arra kell, hogy megnyugtassa aki ezt igényli.

Deansdale 2020.03.17. 15:03:29

@Wildhunt: A prepperkedés arra kell hogy átmeneti készlethiány esetén - ami voltaképp MÁRIS VAN - ne légy szarban. Nyilván nem tudsz annyi kaját raktározni hogy örökre elég legyen, de nem is ez a cél.

GABOR2 2020.03.17. 17:21:59

Nézem ezt a koronavírus térképet és látom, hogy ma már ilyen apró, csendes-óceáni szigetecskék is rajta vannak. Még ők se ússzák meg.

GABOR2 2020.03.17. 17:23:23

Ma egyébként voltam háziorvosnál másnak kiváltani gyógyszereket, de mindenkit hazaküldtek. Megkérdezték, hogy sürgős? Nem? Akkor lehet hazamenni. Szakrendelésre se lehet jelentkezni, mert eltörlik és mindenki rááll a koronavírusra.

Wildhunt 2020.03.17. 17:24:50

@Deansdale: Nézd, alapból kétféle prepperkedés van: az egyik aki mindig fel van készülve egy világvégére, van terve, készlete, stb. A másik a mostani hobbiprepperek, akik eszement hülyeségeket követnek el azzal, hogy a panellakásba élelmiszerek mázsáit halmozzák fel, ezzel veszélyeztetve az ellátásbiztonságot, és legkevésbé sem növelve a saját esélyüket a túlélésre.

GABOR2 2020.03.17. 17:25:38

Az is brutális, hogy Izlandon is 220 beteg van. Jól szét tud terjedni. Nem csodálkoznák, ha titkosszolgálatok direkt terjesztenék, hogy ha az ő országuk szív, hát szívjanak mások is.

Wildhunt 2020.03.17. 17:29:22

@Deansdale: Meg vagyok pld. én, aki nem nevezem magam preppernek, de hónapokig ellennénk a kamra tartalmából.

GABOR2 2020.03.17. 17:56:14

A feministák miatt terjedt szét Spanyolban a vírus:

444.hu/2020/03/17/nonapi-tuntetesekkel-szabaditottak-magukra-a-koronavirust-a-spanyolok

"Nőnapi tüntetésekkel szabadították magukra a koronavírust a spanyolok"

yotta 2020.03.17. 19:05:29

@KalmanBlog: " De mi van, ha nem?"
No, akkor van a nagy bazmeg... :-)

VT 135 2020.03.17. 19:09:50

@GABOR2: Jaj, hát dehogy! Ők csak áldozatai a mocskos, elnyomó macsóizmusnak! Természetesen a férfiak a hibásak!

Mondjuk tökéletes példája ez a helyzet - tömegtünteni járvány idején -, h a feminizmus mennyire az elmebajból táplálkozik, illetve, h az ideológia milyen szinten elvakítja, meghülyíti az emberekett.

Tegyük azért hozzá, h a "másik" oldal, a radikális (?) jobboldali VOX éppen akkora idióta volt, mint a feministák, mert ők is képesek voltak tüntetést szervezni...

Lorrh 2020.03.17. 19:15:04

@GABOR2: Budapesten is volt ilyen férfigyűlölködő feminista tüntetés.

yotta 2020.03.17. 19:16:21

@Deansdale: "de nem árt arra készülni hogy az elkövetkező hónapok során esetleg több alkalommal is 2-3 napig üres polcokat találsz a boltokban"

Igen, ez komolyan veendő opció, de ezt áthidalni talán elegendő lehet az, ami "civil" körülmények között is ott lapul a hűtőben, mélyhűtőben, szinte mindenkinek.

yotta 2020.03.17. 19:25:46

@Illyés Edith: "mert aki most bespájzol, az a következő hetekben kevesebbet mozdul ki otthonról."

Valóban, a kevés találkozás másokkal csökkenti a fertőződés veszélyét, ám azt hiszem, ha minden embertárs "felelős" üzemmódra vált: használjuk a védőmaszkokat, tartjuk egymástól a távolságot, nem a boltban vitatjuk meg a "Háború és Békét", kezet mosunk, akkor semmivel nem nagyobb a kockázat, mintha ki sem mozdulunk a karanténból és mindeközben azért valamennyire fenntartjuk a fogyasztást, azaz munkát adunk másoknak, magunk meg hozzájutunk friss zöldséghez, gyümölcshöz.

Nemsokára indul az eper, cseresznye, zöldborsó... stb. idény, bele gondolni is rossz, hogy a termelők nyakán marad.

Deansdale 2020.03.17. 21:15:51

@GABOR2: "Nőnapi tüntetésekkel szabadították magukra a koronavírust a spanyolok"

Aki a nők ünnepét arra használja hogy a férfiakat mocskoló tüntetésen fröcsögjön az haljon is meg. A gáz az, hogy másokat is megfertőzhet nemcsak a kreténségével, de a vírussal is.

Ulomenen 2020.03.17. 23:57:30

A kaját egész jól leírták az előttem szólók. Annyit tennék hozzá, hogy aki tud (bár már hiánycikk), szerezzen C és D vitamint.

C- vitaminból napi 4-6x 1.000 mg, D- vitaminból napi 4-6x 2.000 NE legalább 4-6 hétig.

Mellé echinacea kivonat, béta-glükán, ganoderma gomba, gránátalma- kivonat- ami csak kéznél van. Mindegyik kitűnő immunerősítő (adagolás a ráírt háromszorosa). Ugyanezt szülőkbe, nagyszülőkbe kötelező jelleggel beleszuszakolni :)

DennisVT1 2020.03.18. 00:13:33

Olyan 1-2 hete elmentem bevásárolni.

Száraztészta, rizs, konzervek, zsacskósleves, só cukor 1-2 kg (úgysem eszem... 1 kg só nálam egy évig elég), olaj (4L), 10kg csirke... ez a legdurvább tétel, elporcióztam napi adagokra és betettem a mélybe, pár üvegcse ilyen mindenféle knorr szósz, vagy hasonló.
2-3 hétig kihúzzuk az asszonnyal ha kell.

De a legtöbb alapvető dolgot egyelőre mindig kapni: tej kenyér felvágott (+szalámi, kolbi), füstölt húsok, liszt, rizs, szószok/mártások.

A hús, ami hiánycikk a környéken, de ha nem válogatok és jó a tarja is, vagy a csirke/puylkaszárny, akkor egyelőre húst is bmikor tudok venni.

A mirelitpultot rabolták még le, mindenféle mirelit zöldséget.

Zöldség gyümölcs édesség roskadásig van mindenhol (krumpliból láttam tegnap hiányt, de amikor délután visszanéztem, már volt az is). Tisztálkodási cuccok, mosószerek bőven.

Tegnap vki facen mutatta képekben, hogy kora délután mennyire le volt rabolva az interspar, tényleg volt csomó üres polc. Amit én nem láttam, mert én délután voltam, és addigra vissza voltak töltve.

Nagy baj amúgy nem lehet, termelés van doszt, exportra is tolunk a mai napig is. Fennakadás max abban lehet, hogy a termékeket el kell szállítani a boltokig, és most a nagy felvásárlás miatt ezt sűríteni kell.
De sztem ehhez max pár nap, egy hét, amíg alkalmazkodnak, és megint rendben lesz minden.

Romlandó cuccokkal tele van a bolt (mind3 nagy a környéken), mert abból nem vásárolnak fel. Kenyér és párizsi mindig lesz, előbbit csak sütni kell, és annyi gabonánk van, amivel a csendes óceánt fel lehet tölteni.

Amúgy magam miatt nem aggódom, én kétlábom kihordom ezt a szart, de nekem kell most vásárolni anyám és nagyanyám helyett, mert őket nem engedem ki a lakásból... attól tartok max, hogy hozzájuk el ne vigyem, mert egyik sem az egészség mintaképe már. Anyám 70, nagyi 93...

TrollEdomer 2020.03.18. 06:29:15

@GABOR2: Ebben az az igazán szép, hogy még 444 is megírja :D Hát igen, úgy tűnik nálunk nehéz igazán jó elvtársnak lenni.

-JzK- 2020.03.18. 12:54:17

Nem tudom, miért vesz mindenki lisztet és cukrot, netán tortát akarnak sütni? Én pl. még soha életemben nem vettem sem lisztet, se cukrot :D

Én személy szerint teljesen feleslegesnek tartom az összes intézkedést, leállítani a gazdaságot. Ezért elérjük, hogy egy tízmilliós országban 1500 nyolcvan feletti helyett meghaljon mondjuk 500, tehát 1000 nyolcvanasnak kitoljuk az életét pár hónappa, max 1-2 évvel, ezért cserébe a 2008-asnál durvább recesszióba toljuk a gazdaságot.

És bár lehet képmutatóskodni, de ahány idős életet megmentünk, annál több fiatal életet meg elveszünk. A szegénység ugyanis öl. Aki elszegényedik, akinek nincs munkája, az ideges. Az pedig növeli a balesetek számát, a családon belüli erőszakot, a szívproblémákat.

Ebben az országban konkrétan 2-3 millió embernek nincs 2-3 hétre szóló megtakarítása sem, és pont azoknak az embereknek, akiket már körülbelül ezen a héten szélnek eresztettek a munkaadók. Most még mindenki poénkodik a helyzeten, de nagyon sok ember fog ember fog nélkülözni, főleg, hogy még alsó hangon 2 hónapig befelé megyünk az erdőben, és utána kezdődik csak a kilábalás.

A személyes jóslatom az, hogy forró ősz várható, sok országban lesznek zavargások, akár forradalmak is, rezsimek fognak megdőlni, amikor a sok éhes embert kiengedik több hónap után az utcára.

yotta 2020.03.18. 20:49:32

@-JzK-: "Ezért elérjük, hogy egy tízmilliós országban 1500 nyolcvan feletti helyett meghaljon mondjuk 500, tehát 1000 nyolcvanasnak kitoljuk az életét pár hónappa,"

Szerintem nagyon, de nagyon félreértelmezed a helyzetet: nem az a cél, hogy a 80 évesek életét kitolják néhány hónappal, hanem azért, hogy a vírusfertőzés miatt ne omoljon össze az egészségügy! A feltételezés az, hogy az egészségügyre egyidejűleg rázúduló betegek elvonják azoktól is az erőforrásokat, akiket nem a vírus támadott meg: tehát a gyerekektől, fiataloktól, középkorúaktól is!
Az egyidejűséget kell mindenáron elkerülni, a modern kori taigetoszt...
Tehát álláspontom szerint a valóságban leszarják a 70+ -osokat, igazából a fiatalok/fiatalabbak/középkorúak védelmére van az egész kihegyezve!

-JzK- 2020.03.18. 21:22:01

@yotta:
Ha kitolják a menthetetlen 80+-okat a folyosóra, már nem omlik össze az egészségügy, mivel a fiatalok jórészt lábon kihordják. Ez nem ér meg ekkora stoppot.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 21:24:09

@GABOR2: "Visszatérve az eredeti vonalba... oké a gyerekeknek nem lesz bajuk, de... vannak ott még mások is például... minő sokk, hogy erre nem gondolt Orbán... ott vannak a tanárok is,"
Igen, de mivel az iskolákat bezárták ők már nem fogják elkapni a gyerekektől.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 21:33:17

@Illyés Edith: "A pánikvásárlás azért hasznos, mert aki most bespájzol, az a következő hetekben kevesebbet mozdul ki otthonról."
Viszont egy hét alatt megeszi azt a mennyiséget ami amúgy normális beosztással háromig is eltartana... Mondjuk így nem meglepő, hogy a wc papír elfogyott. :-)

Illyés Edith 2020.03.18. 21:42:30

@Sipi81: Az őseink azért élték túl a telet, mert be tudták osztani a kaját aratástól aratásig. Mi történt velünk?

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.03.18. 21:45:36

@Sipi81: Semmi para, már nyomja a FED a friss, ropogós zöldhasút wc papír helyett.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 21:49:59

@Illyés Edith: Vélhetően teljesen más volt az életsítlusuk és az a szocializáció amiben felnőttek. Már régóta tervezem, hogy el kéne olvasni olyan írók könyveit akik még közvetlen tapasztalatot szereztek a paraszti világról de sajnos eddig még lusta voltam utánanézni.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 21:50:38

@don Fefinho: :-) Az a baj a friss ropogós zöldhasúnak eléggé felment az ára mostanában.

GABOR2 2020.03.18. 21:55:19

Itt az én koronás cikkem... igazából több szempont is van benne, például kultúrháborús, mert bár ez nem jut annyira el ide ez nem állította le azt, csak átalakította; tehát van jópár story ami nem jutott el ide Magyarországra:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/18/a_koronavirus_ujraosztja_a_lapokat

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 23:00:27

@F. Szabó: Nekem eddig legjobban a Zállatorvos két videója tetszett:
www.youtube.com/watch?v=j0RijCfdlGE
www.youtube.com/watch?v=fBVoXWOPYCc
Meg az inforádió kétrészes interjúja Jakab Ferenc virológussal:
www.youtube.com/watch?v=ko8fvHCreV4

Wildhunt 2020.03.18. 23:13:34

@Sipi81: A szocializáció. A beosztás kényszere, ami hosszú távon tervezéssé és takarékossággá fejlődött a életben. Az egész onnan kellett induljon, hogy MOST áldozatot hozok, hogy MAJD sokkal jobb legyen. Ez volt az "amerikázás" egyik motivációja is sokaknál a két VH között (a mi falunkban legalábbis). De mivel ez nem kompatibilis a fogyasztói társadalommal, ezért az elmúlt évtizedekben mindenki mindent megtett azért, hogy ezt abból is kinevelje, akiben esetleg még megvolt.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.18. 23:57:29

@Wildhunt: Én csak részben gondolok erre. A másik része az, hogy az életstílus is teljesen megváltozott. Akkoriban a közösségek ereje sokkal nagyobb volt, az emberek szinte sosem voltak egyedül, az együtt töltött idő során pedig én úgy sejtem, hogy a közösség íratlan szabályai és visszatartó ereje is meggátolta a túlfogyasztást. Ma már nincs ilyen, a társadalom atomokra szakadt.

Wildhunt 2020.03.19. 00:23:45

@Sipi81: A közösségek ereje azért volt nagyobb, mert a hosszútávú célokat csak közösségben lehetett elérni. A gond a célok változásában van. Most nem Notre Dame-ot akarunk építeni, hanem körbeselfizni a világot, lehetőleg a szomszéd előtt. Az ember eyszerű lény, a társadalom legnagyobb része azokat a célokat fogja követni, amiket elébe raknak, nem keres sajátot. Még 100 éve is többet jelentett, hogy jóska bácsi mennyit adott a templom harangjára, mint hogy milyen lovon ment végig a falun. Gárdonyinál jönnek át ezek a témák valamennyire (Szunyoghi Miatyánkja), csakhogy akkoriban az egész annyira egyértelmű volt, hogy ezt csak a mű vezetéséből tudod kihámozni. Móricznál, nem sokkal később, már azt találod, hogy mire a magasztosabb, hosszútávú cél, úgyis átvernek, használd ki azt ami épp van.

KalmanBlog 2020.03.19. 02:48:39

@DennisVT1: > asszonnyal

Hm, ez érdekes! Megházasodtál, vagy csak komoly barátnő még?

yotta 2020.03.19. 08:48:13

@-JzK-: "Ha kitolják a menthetetlen 80+-okat a folyosóra, már nem omlik össze az egészségügy,"

Milyen érdekes, hogy ebben a kérdésben szinte az összes ország elképzelése szembe megy veled... csak tudhatnak valamit...

"mivel a fiatalok jórészt lábon kihordják."

A Lászlóban szép számmal vannak fiatalok is és, ha kell, ugyanazt a protokollt követik értük, mint az öregekért. Szerintem durva hiba a kérdésben a fiatal-öreg szembeállítás, mert innen hamar el lehet jutni az értékes v. értéktelen ember történethez.

Lorrh 2020.03.19. 09:12:59

Ehhez mit szóltok, hogy decemberig nem kell fizetni a törlesztéseket? Mit lépnek erre a bankok? Befagyasztják a számlákat? Hogy akarnánk kivenni a pénzünket a bankból, ha a banknak nem lesz bevétele, mert senki nem fizeti a törlesztését?
Azt ugye nem kell elmondani, hogy ami a számlánkon van összeg az nem valódi pénz, csak digitális számjegyek. Nem tárol a bank készpénzt vagy aranyrudat a te betétednek megfelelő mennyiségben.

KalmanBlog 2020.03.19. 11:24:01

@TrollEdomer: Sommásan elintézted, de azért nem teljesen hülyeség amit mond. Ha teljesen megáll az élet és jön egy a 2008-asnál rosszabb recesszió, akkor az is rengeteg életbe fog kerülni. Ha csak a meg nem született gyerekeket számoljuk, már az is sok. És a gyerekek születése mégiscsak fontosabb mint az öregek életben tartása.

Én abban hiszek, hogy a "we must secure the existence of our people and a future for white children" mondatnak a második fele a fontosabb. Tulajdonképpen az egyetlen ami igazán fontos. A jövő biztosítása a gyermekeinknek. Aminek alapfeltétele hogy legyenek gyermekeink. Minden döntésünket ennek a szellemében kell meghozni. Ha a gyermekeink jövője múlik azon, hogy beteg időseket fel kell áldozni, akkor a beteg időseket fel kell áldozni.

Én egyébként nem látom annyira drámaian a helyzetet, mint JzK, de megfontolandónak tartom a gondolatmenetét. Azért nem értek egyet vele, mert szerintem nem annyira lényeges a gazdaság helyzete, mint ő gondolja. Sőt, akár fordított hatása is lehet: direkt a gyengébb gazdaság a jobb.

Nem a gazdaság a minden. Ugye ha lenne itt újra egy minimális nyomor, mint a régi szép időkben, akkor talán a slepp elhúzna innen. Eddig is a relatív lemaradásunk védett meg minket a nyugati típusú hülyeségtől többé kevésbé.

KalmanBlog 2020.03.19. 11:35:40

@Lorrh: Márpedig a pénzt csak kinyomtatják amikor kell, és kész Vagy hozzáírnak plusz egy nullát a hitelükhöz. Ez merőben technikai kérdés. A pénz régóta a levegőből terem és valakik kamatot szednek utána. (Azt nem illik feszegetni, hogy kinek tartozik mindenki...) Most csak ebből lesz kicsit több. Talán hoznak majd intézkedést, hogy kisebb tartalékráta elegendő, vagy valami ilyesmi. Az EU is már hozott intézkedést, hogy tovább lazítsa a pénzügyi korlátokat. Ilyet majd csinál Magyarország is és mindenki más is.

Kiszámoló mostani cikke szerint a világ hitelállománya a GDP 230%-a: "A világ hitelállománya hatalmasra hízott, a világ GDP-jének közel 230%-át éri el az összege." kiszamolo.hu/mire-ez-a-panik/

Erre jön még egy 20% kb. Az már szinte mindegy.

-JzK- 2020.03.19. 11:49:42

@yotta:
Azért nem egészen, a brit és a holland modell is kb. ugyanez, amit én mondtam. Életképes alternatíva csak az ázsiai modell lehetne, de ahhoz itt nincs meg a kellő forrás és a kellő fegyelmezettség a népben.
A "jórészt" magában foglalja, hogy lehetnek ellátásra szoruló fiatalok is, jórészt krónikus betegek, de ez egy töredék százalék gyakorlatilag. Azt pedig egy szóval nem mondtam, hogy az idősek élete nem érték, pusztán azt, hogy ha kapacitás híján választani kell idősek és a fiatalok életének megmentése között, akkor az utóbbit kell választani.

yotta 2020.03.19. 11:59:27

@-JzK-: "hogy ha kapacitás híján választani kell idősek és a fiatalok életének megmentése között, akkor az utóbbit kell választani."

Én viszont, amióta élek, még nem hallottam ilyen választási lehetőségről egyetlen civilizált társadalom esetében sem!

"Azért nem egészen, a brit és a holland modell is kb. ugyanez, amit én mondtam. "

Szerintem legfeljebb a tévképzetetben van ez így, de hát a tények arról szólnak, hogy államok lezárták a határaikat, részleges kijárási tilalom van már néhány helyen, a "fejlett" nyugati egészségügyi rendszer a túlterheléses összeomlás rémével küzd, nincsen semmilyen szakmai érv ennek ellenében!
Hja, hogy a pénz, a pénz, a pénz... meg a gazdaság...

Lorrh 2020.03.19. 12:04:55

@KalmanBlog: "A pénz régóta a levegőből terem"
Igen, ez kedvelt összeesküvés elméleti téma. Ami technikailag igaz is, de a reálgazdaságtól való nagy eltérés hiperinflációt okozna. Ez egy kényes egyensúly, ami valahogy beállt.
HA ebbe ilyen durván beavatkoznak az dominó dőlésekkel jár és a legvégén a kisemberek szívják meg. Ahogy mindig is.
Viszont azok választják a politikusokat ha csak nincs diktatúra.

-JzK- 2020.03.19. 12:28:15

@yotta:
Pedig gyakorlatilag most éppen ilyen választást tettünk: ahelyett, hogy hagynánk a következő hetekben meghalni néhány száz nyolcvan év felettit, az elszegényedés általi halált ígérjük a következő pár évben sokkal több aktív korúnak.

Egyébként meg nagyon sok országban nincs beutazási tilalom, nézd csak: en.wikipedia.org/wiki/Travel_restrictions_related_to_the_2019%E2%80%9320_coronavirus_pandemic

TrollEdomer 2020.03.19. 12:35:42

@GABOR2: Én meg nem rettegek az újtól, hanem elébe kell menni, és a változás nyerteseivé válni.
Pl otthon dolgozás hatására nőhet gyerekvállalási kedv.

yotta 2020.03.19. 12:50:26

@-JzK-: "az elszegényedés általi halált ígérjük a következő pár évben sokkal több aktív korúnak."

Legfeljebb te vizionálsz ilyet, totálisan félremagyarázva a helyzetet, de mondom, olyan jellegű nácizmust, amikor eltervezett módon szelektálnak életek között, amióta az eszemet tudom, nem láttam!

"Egyébként meg nagyon sok országban nincs beutazási tilalom, nézd csak: "

Csakhogy én azokat az adatokat figyelem meg a táblázatból, amelyek az én álláspontom támogatják, s ezek elegendően vannak annak belátásra, hogy bizony az izoláció a legmegfelelőbb lépés!
Egyébiránt az izoláció még akkor is 100%-os, ha ki tudod mutatni, hogy a világ 50%-a zárt, ugyanis, az oda-vissza kóricálást, ha csak az egyik fél akadályozza, legfeljebb a Föld - Hold irány szabad.

-JzK- 2020.03.19. 13:06:10

@yotta:
Szerinted hány ember fog belehalni az elszegényedés miatti stresszbe, mert néhány öregért csökkentett módba teszik a gazdaságot? Az emberek, akik elveszítik a munkájukat idegesek lesznek, szoronganak. A stressz öl: a kortizol elhízást és szívbetegséget okoz, az emberek idegesen vezetnek, nekimennek a fának, ha valaki ledudálja őket, kiszállnak a kocsiból, hogy "mi van, köcsög?" és már agyon is ütik egymást. A szegénység miatt növekszik a családon belüli erőszak. Mindenki ideges, a mortalitási ráta növekszik, méghozzá az aktív korúaké.
Ezek az emberek azért fognak meghalni, mert az idősek kedvéért leállították a gazdaságot.

yotta 2020.03.19. 13:46:26

@-JzK-: "Szerinted hány ember fog belehalni az elszegényedés miatti stresszbe,"

Egyetlen egy sem!

"mert néhány öregért csökkentett módba teszik a gazdaságot?"

NEM AZ ÖREGEKÉRT TESZIK CSÖKKENTETT MÓDBA A GAZDASÁGOT!!!!!

"kiszállnak a kocsiból, hogy "mi van, köcsög?" és már agyon is ütik egymást."

Ez eddig napi rutin volt és marad is, mert ezt hozták a szülői házból.
Most egyfelől csökkent a forgalom, és a köcsögöző hősök be vannak tojva.

"A szegénység miatt növekszik a családon belüli erőszak"
Eddig is volt szegénység és lesz is, erőszak is volt napi szinten, ám a megoldást senki sem látta abban, hogy bizonyos társadalmi rétegeket hagyni kell kimurdelni, mondván a fiatalabbakat érdemesebb életben tartani. (Ha nem menne át a célzás: közvetve ezt állítod)

"Ezek az emberek azért fognak meghalni, mert az idősek kedvéért leállították a gazdaságot."

Ismétlem, egyetlen ember sem az "idősek kedvéért" fog meghalni, ám követve a logikád: miért kellene életben tartani azt a lúzert, aki az "idősek kedvéért" meghal és nem képes a túlélésre? Mire lehet számítani az ilyentől? Örök ingyen élést?

2020.03.19. 14:24:40

@yotta: "Én viszont, amióta élek, még nem hallottam ilyen választási lehetőségről egyetlen civilizált társadalom esetében sem!"

Nők és gyerekek előre.

yotta 2020.03.19. 14:30:55

@Gazellla:

"Nők és gyerekek előre." a lenini úton...

-JzK- 2020.03.19. 14:33:58

@yotta:
"Egyetlen egy sem!"

Tudom, hogy a netes vitákban ez a "menj olvasni!" nem igazán ér, de ez esetben sajnos olyan ostobaságot mondtál, hogy kénytelen vagyok arra bíztatni, hogy olvass utána a gazdasági recessziónak az általános közegészségügyre és a mortalitásra gyakorolt hatásairól. Az elszegényedés öl, beláthatatlan következményei lehetnek, és nem csak egyéni szinten, hanem ideértve a zavargásokat, rezsimváltásokat, stb.

yotta 2020.03.19. 14:49:45

@-JzK-: "a netes vitákban ez a "menj olvasni!" nem igazán ér"

Nekem nyugodtan mondhatod, ez legalább apropó arra, hogy visszavághassak avval: próbáld meg érteni is, amit olvasol!

" Az elszegényedés öl, beláthatatlan következményei lehetnek, és nem csak egyéni szinten, hanem ideértve a zavargásokat, rezsimváltásokat, stb."

Annál beláthatatlanabb következményei nem lehetnek, mint amit írtál, tehát a következmények beláthatók! Ez azonban nem indok arra, hogy a SARS-2 járvány lefolyása közben előre megfontolt szándékkal az amúgy az élete vége felé járó korosztályt veszni kellene hagyni, mert ezt is te írod!!!

-JzK- 2020.03.19. 15:05:47

@yotta:
Már hogyne lenne kalkulálható, hogy mi lenne a következménye, ha elengednénk? Erre való a statisztika, a modellszámítások. Ezzel kiszámolható, hogy nagyjából mennyivel több nyugdíjas halna meg úgy, mint így fog, tehát ez egy kalkulálható veszteség. Ellenben leállítani a gazdaságot teljesen beláthatatlan, hány ember élete megy emiatt tönkre, hányan kötik fel magukat, hány gyerek nem születik meg, stb.

Borathan 2020.03.19. 15:10:24

Ha nem tesznek semmit a járvány megállítására, fékezésére, akkor kb. az ország 50-70%-át elérné, 5-7 millió embert. Ha hirtelen, sok embert ér el, akkor a halálozási arány bizony 5% felett van, az olaszoknál is így van. Az bizony 250-350 ezer ember, nem néhány száz, mint ahogy itt néhányan számolnak
És igen, a politikusok, fő döntéshozók jelentős része beleesik a rizikós csoportba, nem véletlenül akarják ennyire megállítani, bármi áron

-JzK- 2020.03.19. 15:12:59

@-JzK-:
És hogy miért nem ezt teszik az országok, amit én javasoltam? Ugyanazért, amiért senki sem mondja ki, hogy az ide beáramló harmadik világbeli emberek túlnyomó többségéből soha az életben nem lesz rendes európai ember, azaz a PC miatt. A jelenleg tömegdemokráciában, ahol a legtöbb szavazó nyugdíjas, egy politikus nem mondhatja ki, hogy kérem szépen ez a kisebbik rossz, hogy néhány játékostól most elbúcsúzunk, és ez van. Továbbá megy a humanista képmutatás, ami ugyanabból a képmutató lelkületből származik, ami miatt a Facebookon lincselést követ el, hogy ha valaki elütött egy kiskutyát. A tévedés abból fakad, hogy abból, hogy minden élet szent, még nem következik az, hogy minden élet megmenthető lenne, márpedig ha így van, akkor időnként fájdalmas döntéseket kell hoznunk, de vállalni kell ennek felelősségét, és a kisebbik rosszat kell választani.
És egy államférfinak pedig meg kell haladni az egyéni szintet, neki társadalmi nézőpontból kell megközelíteni a kérdést, akár az egyéni szentimentalizmust is felülírva. Ez az, amit nem tudok megtenni Horthy, amikor a fiát elrabolták.

yotta 2020.03.19. 15:27:35

@-JzK-: " hogy mi lenne a következménye, ha elengednénk? Erre való a statisztika, a modellszámítások."

Hát persze, hogy kalkulálható, modellezhető és talán statisztikailag kimutatható az is, hogy ha sokáig olvasgatja az ember az agyrémeket, amiket írsz, hány ember fordul le az agyvérzéstől a hokedliról és ilyen esetben kit fontosabb inkább megtartani, melyikünk a nagyobb veszteség: te vagy mások?

"Ellenben leállítani a gazdaságot teljesen beláthatatlan, hány ember élete megy emiatt tönkre, hányan kötik fel magukat, hány gyerek nem születik meg, stb."

Mint ahogy az is teljesen beláthatatlan, hogy milyen következményekkel jár, ha nem korlátozzák az emberek közötti interakciókat és emiatt nem állnak le bizonyos szektorok a járvány miatt. Egyébiránt, amely gazdasági ágazatok most a kormányok intézkedései hatására rapid módon leállnak, e beavatkozás nélkül pusztán a járvány hatására pontosan így állnának le, csak néhány héttel később!

yotta 2020.03.19. 15:35:58

@-JzK-: "A jelenleg tömegdemokráciában, ahol a legtöbb szavazó nyugdíjas, egy politikus nem mondhatja ki, hogy kérem szépen ez a kisebbik rossz, hogy néhány játékostól most elbúcsúzunk, és ez van."

Ha elég bátor a politikus, kimondhatja, én meg lenácizom és vagy bíróság elé állíttatom vagy lelövöm - vállalva a következményeket. Lelövöm, mert egy olyan világban - amelyet te javasolsz -, hadd legyen meg viszont az egyén szabadsága abban, hogy hogyan védje meg magát azoktól, akik a "néhány játékostól most elbúcsúznának"...

-JzK- 2020.03.19. 15:40:49

@yotta:
“ e beavatkozás nélkül pusztán a járvány hatására pontosan így állnának le, csak néhány héttel később!”

Dehogy állnának le, max tüsszögnének kicsit, de hát hadd tüsszögjenek. Tüsszögve tudnak GDP-t termelni, otthon ülve meg nem:

A politikusok néhány nyugdíjas pár évvel hosszabb életéért “vitam ez sanguinem”-et kiáltva most feláldozzák egy generáció álmait.

yotta 2020.03.19. 16:07:36

@-JzK-: "A politikusok néhány nyugdíjas pár évvel hosszabb életéért “vitam ez sanguinem”-et kiáltva most feláldozzák egy generáció álmait."

Az általad elpusztulni hagyandó nyugdíjas, pedig teljes joggal mondhatja neked: ki nem szarja le annak a generációnak az álmait!
Sőt azon sem lennék meglepve, ha az általad halálra ítélt nyugdíjas például a fenti szösszenetedre azt mondaná: na jól van "generáció", akkor találd fel magadnak a paralízis, a skarlát, a bárányhimlő elleni védőoltásokat, oszt azután beszélj a generációs álmaidról...

-JzK- 2020.03.19. 16:27:49

@yotta:
Mondhatják, nincs azzal semmi gond, ha a társadalomban különféle érdekek vannak, az lenne az állam vezetőjenek a dolga, hogy ilyen esetben megnézné, hogy a többség érdekét mi szolgálja, társadami szempontból melyik a kisebbik rossz. Vagy ha gyáva ehhez, legalabb legyen róla népszavazás, hogy

Ön szerint kik haljanak meg inkább?
A) Az öregek
B) A fiatalok

Sajnos olyan opció nincs; hogy senki sem (ld. www.annualreviews.org/doi/10.1146/annurev-publhealth-031210-101146 ), úgyhogy dönteni kell, hogy A) vagy B), és csak akkor szabadott volna a fiatalok jövőjét hátrányosan befolyásoló döntést hozni, ha a népszavazáson győzött a B) opció.

Persze egy olyan társadalom, ahol gerontokratikus viszonyok vannak, és a múltnak él, a jövő helyett, meg is érdemli a pusztulást.

yotta 2020.03.19. 16:43:51

@-JzK-: "Sajnos olyan opció nincs; hogy senki sem,(...) úgyhogy dönteni kell, hogy A) vagy B), és csak akkor szabadott volna a fiatalok jövőjét hátrányosan befolyásoló döntést hozni, ha a népszavazáson győzött a B) opció."

Nem, nem kell dönteni! Sőt, a nácizmus óta ezt jogilag is eldöntötték, de... a helyzet az, hogy a civilizált - mondok: a tényleg civilizált ember fejében a fenti kérdés nem létezik! A "tényleg"* civilizáltak igenis meglincselnék az állatkínzókat, igen, az élet igenlése zsigeri részük, mindenféle pragmatikus okokból "A" élet és "B" élet közti döntéskényszer nélkül! A civilizáltság lényege az érzelmek és az értelem együtt és nem a GDP, meg a generáció álma miatti döntéskényszer életről vagy halálról!

*kihangsúlyoztam a "tényleget", hogy lásd, nem attól civilizált valaki -az én álláspontom szerint, hogy 2020-ban él és késsel-villával eszik vagy ki tud tölteni egy excel táblázatot statisztikai adatokkal, melyből kimutatható a népek azon csoportja, amelyek mások álmai szempontjából nem formálhatnak jogot az életükre...

-JzK- 2020.03.19. 16:55:35

@yotta:
Kezdesz fárasztó lenni...
Ez ismerős?

en.wikipedia.org/wiki/Trolley_problem

Igenis vannak az életben helyzetek, amikor azt kell eldönteni, hogy ki haljon meg. Nem is olyan rég, szülésnél a bába megkérdezte a férjet, hogy ha komplikáció lépne fel, kinek az életét mentse meg, az anyáét vagy a gyermekét.

Itt az egyik út az lett volna, hogy hagyjuk a vírust lemenni, és kalkulálható számú krónikus beteg öregember meghalt volna zsúfolt kórházakban. Ez tragédia a hozzátartozóiknak, kétségtelen, nem kameraképes, csakúgy mint az elütött kiskutya.

A másik út a “szorgos népünk győzni fog” hamis optimizmusa, a logikailag egy lépésben gondolkodó humanizmus, amely súlyos gazdasági recessziót idéz elő, melynek szükszerű következménye az, hogy felmérhetetlen mennyiségű aktív korút ítéltünk korai halálra, cukorbetegségre, kardiovaszkuláris betegségre, öngyilkosságra, autóbalesetre, nyomorúságos életre, kilakoltatásra, gyermektelenségre stb. Ezek ugyanis a recesszió társadalmi következményei.

yotta 2020.03.19. 16:58:47

@-JzK-: "Kezdesz fárasztó lenni...
Ez ismerős?"

Igen, ismerős, de nézőpont kérdése: egy virtigli nácival vitatkozni az én esetemben igen fárasztó.

yotta 2020.03.19. 17:11:56

@-JzK-: "hogy felmérhetetlen mennyiségű aktív korút ítéltünk korai halálra, cukorbetegségre, kardiovaszkuláris betegségre, öngyilkosságra, autóbalesetre, nyomorúságos életre, kilakoltatásra, gyermektelenségre stb. Ezek ugyanis a recesszió társadalmi következményei."

A logikád szerint a helyedben ennek örülni kellene, mert így nem érik meg fentiek azt az életkort, amikor a neked tetsző döntésen alapulna, hogy most akkor ők élhetnek-e tovább vagy legyenek inkább a kalkulálható számú halottak.

-JzK- 2020.03.19. 17:36:59

@yotta:
Feltéve persze, hogy az én logikám az lenne (mint ahogy nem az), hogy az a cél, hogy legyenek emberek, akik meghalnak. Ehelyett az lenne, hogy ha már a sors azt hozta, hogy meg kell hozni egy ilyen fájdalmas döntést, akkor mérlegeljük, hogy társadalmi szinten melyik a kisebbek rossz, melyik jár hosszútávon kisebb áldozattal, kevesebb embert érintve.

Tudod a "Trolley problem" rávilágít az "egylépcsős humanizmus" gondolati csődjére, miszerint a magadfajták nem képesek egy logikai láncolatot végigvinni, mivel bizonyos godolati tabuk akadályozzák ebben. A villamosos példában ugyanis a be nem avatkozás esetén formálisan nem a döntés elé állított személy keze, hanem az ő szemszögéből személytelen "sors" az, ami emberélet olt ki, tehát nem érzi magát közvetlenül felelősnek érte.

Itt formálisan úgy tűnik, hogy "emberélet vs. pénz" döntést kézni hozni, és ha a kérdést így tesszük fel, nem is kérdés, hogy melyik a Lájk-képesebb döntés. Ám nem nehéz végiggolndi, hogy amikor pénzről döntünk, akkor sem csak pénzről döntünk, hanem emberéletekről. Egy elszegényedő társadalom mindenkinek rossz, mindenki életminősége rosszabb. Ha elhozzuk ide Venezuelát, akkor tényleg azt hisszük, hogy nem lesz-e mindenki életminősége rosszabb, élete pedig rövidebb? Csak mert ez gondolatilag két-három lépés távolságra van tőlünk, az nem jelenti azt, hogy ez nem a döntésünk következménye.

Deansdale 2020.03.19. 17:46:17

@yotta: "Én viszont, amióta élek, még nem hallottam ilyen választási lehetőségről egyetlen civilizált társadalom esetében sem!"

Amiről JZK beszélt már több országban hetek óta folyamatos kérdés, ha 10 lélegeztető gép van 15 betegre akkor az orvosoknak ésszerű és logikus alapon kell 5 emberrel közölni, hogy sajnos nekik annyi, sok szerencsét a következő reinkarnációjukban.

Szép az az élet, amiben nem kell nehéz döntéseket hozni, csak az a baj hogy elhiteti velünk hogy nehéz döntéseket csak barbár korokban, barbár embereknek kellett hozni, ami sajnos hülyeség. A "civilizáltság" nem ment meg a realitásoktól.

Deansdale 2020.03.19. 17:51:55

@yotta: "Legfeljebb te vizionálsz ilyet, totálisan félremagyarázva a helyzetet, de mondom, olyan jellegű nácizmust, amikor eltervezett módon szelektálnak életek között, amióta az eszemet tudom, nem láttam!"

Sok kis- és középvállalkozás tönkremegy mostanában, plusz rengetegen elvesztik a munkahelyüket, és nem lesz könnyű újat találni ezekben a koronás időkben. Akiknek nincs anyagi tartaléka azok igencsak tönkremehetnek most, és garantáltan lesznek páran akik tényleg felakasztják magukat végül. Ez sajnos nem puszta vízió.

Annak meg a nácizmushoz semmi köze, hogy az EÜ X embert képes ellátni és ha a betegszám ennél nagyobb akkor kapufa. Olaszországban hetek óta szopnak ezzel, Kínáról és Iránról nem is beszélve.

yotta 2020.03.19. 17:55:49

@-JzK-: "Feltéve persze, hogy az én logikám az lenne (mint ahogy nem az), hogy az a cél, hogy legyenek emberek, akik meghalnak."

A te logikádat fentebb több hozzászólásban láthatjuk! Elég gusztustalan lenne, ha utólag kozmetikáznád, enyhítenéd a súlyát!

"Trolley" probléma pedig a valóságban nem létezik! Íróasztalok mellett erőltetett modellek alapján, légből kapott irányított adatokkal játszadozik mindenféle hülye, hogy aztán a CEU vagy valami ehhez hasonló takonyban szépen kalligrafált dokumentumban igazolják a "hozzáértést" (tök mindegy mihez)

A "Trolley" probléma akkor jön el a valóságban, amikor az egyén ott áll a döntéskényszer pillanatában. A civilizált ember döntése soha nem a táblázatok alapján kiszámolt előnyök figyelembe vételével történik, hanem egyszerűen lesz valami és ez így helyes - szerintem.

Deansdale 2020.03.19. 17:59:31

@yotta: "Az általad elpusztulni hagyandó nyugdíjas, pedig teljes joggal mondhatja neked: ki nem szarja le annak a generációnak az álmait!"

Fukushimában nyugdíjasok önként jelentkeztek, hogy takarítási munkákat végezzenek, mert nekik már mindegy ha sugárfertőzést kapnak is. ILYEN egy tiszteletreméltó idős ember, nem az aki gerinctelen módon azt fröcsögi hogy inkább haljon meg valaki fiatalabb, ő akkor is élni akar.

yotta 2020.03.19. 18:00:46

@Deansdale: " ha 10 lélegeztető gép van 15 betegre akkor az orvosoknak ésszerű és logikus alapon kell 5 emberrel közölni,"

Nem tudjuk, mi alapján döntenek! Szerintem a zsebükben landoló boríték alapján! (Legalábbis Magyarországon biztosan ez lesz)

"csak az a baj hogy elhiteti velünk hogy nehéz döntéseket csak barbár korokban, barbár embereknek kellett hozni, "

A barbár koroknak épp az a jellemzője, hogy nem volt nehéz a döntés, mert nem voltak civilizáltak: természetesnek vették, hogy ha úgy hozza a sors, akkor nyissz... és röhögve rugdalta a levágott fejet.

Deansdale 2020.03.19. 18:04:02

@yotta: A nácizást sürgősen felejtsd el kérlek.

yotta 2020.03.19. 18:06:44

@Deansdale: "Sok kis- és középvállalkozás tönkremegy mostanában, plusz rengetegen elvesztik a munkahelyüket, és nem lesz könnyű újat találni ezekben a koronás időkben"

Igen, de erre nem megoldás a "taigetosz", mert a világbolyongás magától is megszűnne a járvány hatására.

"és garantáltan lesznek páran akik tényleg felakasztják magukat végül."

Szerintem egy ilyen nem lesz!

yotta 2020.03.19. 18:12:11

@Deansdale: "Fukushimában nyugdíjasok önként jelentkeztek, hogy takarítási munkákat végezzenek, mert nekik már mindegy ha sugárfertőzést kapnak is."

A világirodalom sok ilyen történetet ismer - legalábbis így tudom, de az életösztön gyárilag nem kapcsolható ki.

-JzK- 2020.03.19. 18:18:29

@yotta:

""és garantáltan lesznek páran akik tényleg felakasztják magukat végül."

Szerintem egy ilyen nem lesz!"

Lol, szerinted...

www.bbc.com/news/health-27796628

Deansdale 2020.03.19. 18:19:33

@yotta: Úgy érzem te a "civilizált" szót az "érzelgős" szinonímájaként használod. Szerinted a civilizált ember érzelmi alapon hozza a döntéseit, a logikát vagy a józan észt elítéli mint a sátán gonoszságát, és ha egy ilyen embernek szívfájdalmat okozna ha egy szegény idős néni meghal, akkor a világ összes erőforrását a nénire kell áldozni, akkor is ha ettől másnap mindannyian felfordulunk. Sajnálattal kell közölnöm veled, hogy ez a civilizáltság totális félreértelmezése. Egy politikus nem lehet érzelgős, a jövőre is gondolni kell, meg a szegény idős nénin kívül mindenki másra is. Nem egy hollywoodi filmben élünk ahol ha mindent felteszünk egy lapra akkor az utolsó pillanatban majd jön valami váratlan fordulat és minden jóra fordul.

"Nem tudjuk, mi alapján döntenek!"

De, tudjuk, ez elég jól dokumentált dolog. Az orvosi szakvélemény alapján kalkulált életbenmaradási esély alapján döntenek, aminek szerves része az életkor és az egészségi állapot, így sajnos a beteges nyugdíjasok állnak a sor végén. Ezzel nem lehet mit csinálni, ez senkinek nem öröm, meg kell érteni hogy vészhelyzetekben előfordulnak olyan problémák amiknek nincs tökéletes megoldása. Sajnálom azokat az orvosokat akiknek ilyen döntéseket kell hoznia DE PONT EZÉRT meg is értem őket és nem tartom őket gonosz embernek emiatt.

yotta 2020.03.19. 18:21:52

@-JzK-: "Lol, szerinted...

Szólj nekik, hogy a táblázat szerint el ne mulasszák!

yotta 2020.03.19. 19:06:47

@Deansdale: " Úgy érzem te a "civilizált" szót az "érzelgős""

Nem, egyáltalán nem ilyen értelemben használtam.

"De, tudjuk, ez elég jól dokumentált dolog."

Arra a felvetésre válaszoltam, hogy 10 lélegeztető van 15 betegre. Nem tudok arról, hogy ilyen dilemma olyan sokszor előfordult volna, hogy kutatást lehetne alapozni rá. Nem arról az orvosi kérdésről beszélek, amikor egy beteg esetében kell meghozni egy orvosi szakvéleményt.

Nem, én ebben az esetben nem sajnálom az orvost: a pályaválasztás pillanatától tudja, ismeri ezt a hatalmat. Ez orvos szakmai, orvos etikai kérdés; nem ez veri ki nálam a biztosítékot, hanem az, hogy emberek helyesnek tartják azt az elvet, hogy az életben maradás egyéni küzdelmében a legrátermettebbnek, a legjövőképesebbnek, a legGDPnövelőnek szabad fennmaradnia, a többieknek pusztulás a sorsa.
Az összes bejegyzésem ez ellen szól.

2020.03.19. 20:02:28

@yotta: Pedig abszolút érzelmileg közelíted meg a kérdést. A világ nem egy safe place, mindig az erősebb kutya van felül. Teljesen mesterséges módon lehet csak ezt kikapcsolni. Látod, jön valami gebasz, mondjuk egy vírus, és máris szerte foszlik ez a mesterségesen fenntartott álomvilág.

yotta 2020.03.19. 20:12:49

@Gazellla: " A világ nem egy safe place, mindig az erősebb kutya van felül."

Pedig a civilizációnak épp lenne az egyik lényege, hogy nem az erősebb kutya van felül, hanem mindenki lehet lent is fent is, a civilizált ember nincs felvértezve az állandó harcra és ez krízis helyzetben sem tör utat. Ez a civilizált emberi élet, beleértve a körülöttük élő állatokhoz való viszonyt is.
(Természetesen szigorúan: szerintem!)

2020.03.19. 20:33:49

@yotta: De ez egy álomvilág. Pár évtizednél tovább sosincs béke és civilizáció. Hamarosan majd a muszlim/cigány fog magasról tenni az elveinkre, mikor épp ránk töri az ajtót.

Nem azt mondom, hogy ez jó, de ez a realitás, és nem túl értelmes dolog lehetetlenné tenni a beszélgetést róla holmi nácizással, mert elemileg borzadsz a lehetőségtől. Ez pont ugyanolyan, mint mikor hisztizik vki, hogy nem beszélhetünk xy eljövendő halálról, mintha azzal vonnánk mágikusan magunkra, pedig nem, akkor is eljön a kaszás, ha úgy csinálunk, mintha nem létezne.

KalmanBlog 2020.03.19. 20:39:40

@yotta: > "és garantáltan lesznek páran akik tényleg felakasztják magukat végül."

> Szerintem egy ilyen nem lesz!

LOL, olyan is lesz, aki már attól eret fog vágni, hogy össze van zárva a házastársával még azelőtt, hogy elfogyna a pénze :-)

TrollEdomer 2020.03.20. 06:21:03

A génállomány védelme érdekében már most kilövési engedélyt kéne adni a jzk féle kártevő létformákra, hogy elég orvosi kapacitás maradjon az életüket tisztességesen ledolgozó idősekre.

csi szi 2020.03.20. 09:34:44

Azok, akik "az engedjék szabadjára a vírust, hulljon el az öreg és a gyenge, majd a nyájimmunitás megoldja, addig esetleg zárjuk el valahová a veszélyeztetetteket" szöveget tolják, szerintem kissé lebecsülik ezt a vírust. A kínai hatalom nem az a kifejezett szentimentális humanista társaság, de extrém intézkedéseket hozott. A fiatal egészségesekre is legalább hússzor veszélyesebb az influenzánál. Sokan élnek rejtett szívrendellenességgel, kezdődő cukorbetegséggel, sok a dohányos ezek mind veszélyeztetettek 45-50 éves kor alatt is. Akik meg kihordják a vírust, de nem tünetmentesen, hanem magas lázzal, égő tüdővel, fuldokolva, azoknak a tüdeje már sosem lesz a régi, de sok más is felvetődött, például az hogy férfiaknál terméketlenséget is okozhat, bár ez nem bizonyított még.
Persze sajnos egy idő után, ha nem sikerül feltartóztatni a terjedését, nem lesz más út, mint bevállalni milliók halálát azért, hogy ne dőljön össze a civilizáció. A távol-keleti országok a mostani helyzet alapján talán elérték, hogy fel lett tartóztatva, kihúzhatják működőképesen addig is, amíg lesz vakcina. A Nyugat elb.szta, hála a nagy liberalizmusnak, a kormánynál elalvó vagy tudatosan a kataklizmát óhajtó vezetőknek. Végül is így is meg lehet gyorsítani az áhított népességcserét. A fiatal korosztály tele van momentumosokkal, zöldekkel és hasonlókkal, ők nem fogják ennek útját állni még annyira sem, mint azok az idős választók, akik még beszavaztak egy-egy kis migrációellenes pártot.

-JzK- 2020.03.20. 11:19:18

@csi szi:
A kínaiak nem szentimentalizmusból jártak el úgy, ahogy, hanem mivel mindenki tőlük rendel, ügyelniük kellett a jó hírük védelmére, fel kellett mutatni, hogy kézben tartják a dolgot. És a nemzetközi köztudatban az intézkedés fokmérője az, hogy az lájk-képes (régi nevén szalonképes) legyen. Mellesleg az ázsiai modell nem azonos az Európában alkalmas bohóckodással, azt mi eszközök és hasonló népfegyelem híján nem tudjuk lemásolni. Ők meg tudják ÁLLÍTANI, a földbe döngölni a görbét, mi max elnyújtani tudjuk, azaz bohóckodunk egy csekély haszonért, hatalmas árat fizetve.
De hogy mennyire képmutatás ez az egész, látható pl. abból is, hogy Olaszországban, ahol a legszigorúbbak az intézkedések, ott is kivételt jelent a KUTYASÉTÁLTATÁS. (Amivel persze jól vissza is élnek, mivel a társasházban kölcsönadják egymásnak a kutyát, hogy erre hivatkozva császkálhassanak.) Érted b+, az élet álljon le, a gazdaság omoljon össze, de a kutya az szarhasson! Miért? Mert a Facebook-kultúrában egy kutya sokszor még egy gyerek felett is áll értékben, tehát az állatimádók szektáját nem szabad megsérteni, az éppolyan PC-bűn, mint a holokauszttagadás. Ezt még Csao is észrevette: csakazolvassa.hu/2018/05/31/allathiszti/

KalmanBlog 2020.03.20. 11:27:21

@-JzK-: Jók lesznek azok a kutyák még valamire...

-JzK- 2020.03.20. 11:38:21

@KalmanBlog:
Ezek jórészt nem hasznosítható kutyafajták, hanem gyermekpótlékként tartott cukeeee ölebek, ez a nyugati ember (tipikusan nő vagy soyboy) kutyája. Nem tudom, hogy a redpill ír-e erről, de szerintem az állatbuzi (egyúttal sokszor zöld és vegán) nő is redflag, önmagában a kutyatartás önmagában így talán nem, de az az egyedülálló nő, aki aki pincsit, csivavát, francia bulldogot, mopszot és hasonlókat tart, azzal inkább nem érdemes kezdeni.

KalmanBlog 2020.03.20. 11:43:07

@-JzK-: Úgy értem, hogy jól felzabáljuk őket, ha elfogy a WC papír a boltokból :-) Mennél kövérebb annál jobb.

KalmanBlog 2020.03.20. 11:51:38

@-JzK-: Ja, de egyébként igen, az állatbuzi nő nálam is red flag volt mindigis. Igazából el tudtam volna tekinteni tőle, de tapasztalatom szerint sosem jár önmagában, hanem egyéb bajokkal együtt :-)

Gerle Éva 2020.03.20. 13:00:21

@-JzK-: Miért, mit nem látok jól?
(És ki veszi a bátorságot, hogy nagy fölülről jóváhagyja, hogy én miket írok és mi a jó?)

KalmanBlog 2020.03.20. 13:11:21

@Gerle Éva: Leereszkedtél közénk? A koronavírus összehoz minket? Elrendeljük a tűzszünetet a karantén idejére? :-)

Deansdale 2020.03.20. 15:28:30

@Gerle Éva: "Miért, mit nem látok jól?
(És ki veszi a bátorságot, hogy nagy fölülről jóváhagyja, hogy én miket írok és mi a jó?)"

Te a komikák királya lehetsz ezzel a dumával, vagy ha az nem akkor a leggőgösebb és leghülyébb szerencsétlen ezen a féltekén. Aki azt hiszi hogy ő mindent jól lát az alapból nem egészen épelméjű, de aki el akarja vitatni mások jogát a véleménynyilvánításra az még ezerszer rosszabb.

KalmanBlog 2020.03.20. 15:37:38

@Deansdale: A saját oldalán letilt minden eltérő véleményt, és gondolom zavarja, hogy máshol még megjelenhet ilyen.

Én ennek ellenére nyitott vagyok a párbeszédre itt, ha hajlandó vagy teret engedni neki, és ő pedig hajlandó leereszkedni és szóba elegyedni velünk :-)

-JzK- 2020.03.20. 16:03:44

@Deansdale: @KalmanBlog:

Ez az erős: csakazolvassa.hu/2019/11/05/butabbak-e-a-jobboldaliak/

“butábbak-e a jobboldaliak?
[…] Igen. Tendenciaszerűen, sokkal butábbak, mindig is azok maradnak, definíció szerint.”

Nincs mese, no, SZDSZ vagy mucsa.

-JzK- 2020.03.20. 16:08:28

@Gerle Éva: @-JzK-:

Ennyit arról, hogy ki beszél felülről, ex cathedra. “Te per definitionem úgyis butább vagy.” Plusz “nem szalonképes“, meg a többi thought-terminating cliché, így könnyű “vitázni“.

F. Szabó 2020.03.20. 16:39:09

@Sipi81: Köszi a linkeket, de az igazság az, hogy mindenkit a kivédekezés módja érdekelne, és e szempontból csak a rádiós interjú végén hangzott el érdemi dolog: kulcskérdés minden járvány elleni harcban A LEHETŐ LEGGYORSABBAN DIAGNOSZTIZÁLNI ÉS IZOLÁLNI a fertőzötteket (meg a kontaktjaikat, mondom én és még sokan).

A védekezésben persze mindenkinek van személyes felelőssége is, de akik érdemben tudnának lépni, és kellene, hogy lépjenek végre, az a kormány és a hatóságok. Irigykedve olvasom, hogy a cseh kormány katonai repülővel hozott 100 ezer (fél óra alatt eredményt produkáló) gyorstesztet Kínából, még e héten érkezik ugyanígy 1,1 millió orvosi maszk és 5 millió védőmaszk, és tárgyalásban vannak további védőfelszerelések szállításáról Indiával és Vietnammal. (Mondjuk szomorú, és nagyon tanulságos, hogy Európa ennyire ki van szolgáltatva.)

Nem egyszerűen érthetetlennek, hanem egyenesen aljasnak tartom, hogy a mi vezetőink szerint ez felesleges.

Deansdale 2020.03.20. 16:52:11

@F. Szabó: Tekintve hogy folyamatosan keletkeznek mostanában a munkanélküliek, ha lenne esze a kormánynak már rég megkezdte volna afféle "mikroüzemek" telepítését szerte az országban, akár minden kisebb városban egyet, nagyobb városokban többet is. Az egyikben gyárthatnának gumikesztyűt, a másikban álarcot, a harmadikban fertőtlenítő szereket, stb., és feltölthetnék ezeket az üzemeket munkanélküliekkel. Több értelme lenne, mint Indiából venni a cuccot. Sőt, lehet még a csehek is tőlünk vennék ezeket.

2020.03.20. 17:18:19

@-JzK-: "Akinek egyáltalán nincsenek esztétikai szempontjai, csak világnézetbeliek" Azt hittem, csak a kisgyerekek keverik a jobb- meg a baloldalt. :-D

csi szi 2020.03.20. 17:52:47

@F. Szabó: Sajnos úgy tűnik, mintha nem lenne kapacitás tömeges tesztelésre, egyébként sok más országban sincs, de azért a csehek és a szlovákok is tudnak sokkal többet végezni. Az OEK (Országos Epidemiológiai Központ) leépítése (az NNK vette át a feladatait, de teljes zűrzavar uralkodott '18 után sokáig, szerintem most is kapacitásgondok lehetnek ott, azért végeznek kevés tesztet) pont 2 évvel a járvány előtt bűnös dolog volt, aminek a felelőssége alól ez a kormány nem fog tudni kibújni egy olaszországihoz hasonló kataklizma után, ahogy az alól sem, hogy pl. stadionokba öntötték a pénzt a járványt megelőző években. Persze senki sem tudhatta, hogy ez lesz... nem azért vagyok dühös, hogy nem arra készültek, ami fél éve sci-fi volt.
Sajnos nagyon lazán veszik a járványt, az hogy beengedtek az országba sok ezer külföldről visszatérőt ahelyett, hogy beb.szták volna őket 2 hétre karanténba, erre a célra szállodákat, üdülőket stb. lefoglalva, szintén bűnös hanyagság. Ezek az emberek nem tartják be az otthoni karantént, látogatókat fogadnak, kijárnak stb.
Látszik, hogy ebben az országban nincs elég orvos, de elég rendőr és katona sincs. Egy határzárat nem tudnak megcsinálni, hogy ne legyen átjárható. A reptéren besétálnak ellenőrzés nélkül. Persze ez sem csak magyar jelenség, külföldről is olvasni sok hasonlót. Tesztek kifogyását, védőeszközök hiányát stb. Pedig ha nem lehetséges a vuhani típusú teljes zárlat, akkor a tömeges teszteléssel lehetne csak kiszűrni a még tünetmenteseket a forgalomból hogy lassuljon a továbbfertőzés. Ehelyett az illetékesek továbbra is olyanokat hajtogatnak, hogy nincs értelme tesztelni tünetmenteseket (tüneteseket sem, amúgy). Persze nem vallhatják be, hogy nem lenne képesség rá. Ahogy azt is azért hajtogatja a tisztifőorvos, hogy egészségeseknek nem kell maszk, mert nincsen maszk, ennyi. A piacon farkastörvények uralkodnak, pl. az ukránok verték át a szlovákokat és magyarokat egy ígért maszkszállítmánnyal, amit aztán letagadtak, mert elvitte egy többet ígérő német... A teszteket amerikaiak viszik katonai géppel Olaszországból stb.

yotta 2020.03.20. 19:07:25

@csi szi: "Sajnos úgy tűnik, mintha nem lenne kapacitás tömeges tesztelésre, egyébként sok más országban sincs,"

És úgy mellesleg, hogyan képzeled azt a tömeges tesztelést? Óránként? 4 óránként? 8 óránként? Naponként? Ugyanis attól a pillanattól, hogy bekerült a kórokozó az egyénbe, az első naptól (a mostani ismereteink szerint) egyéntől függően legalább 12-16 napig nem okoz betegséget, ellenben a kimutatható vírusmennyiség csak az ötödik nap körül jön létre, ha egyáltalán..., mert ugye győzhet az immunrendszer is!

Az is, aki mondjuk a 12. napon kidől, csak 5-6 nappal ezelőttől fertőzött, viszont az első 0-5 nap között, ugyan már dolgozott a vírus az ügyön, de még alig-alig fertőzőtt, dőlni belőle a vírusok, csak ezután kezdhettek.

Fentiekből következően mennyi tesztet is kellene csinálni? Létezik-e olyan egészségügyi rendszer, amely bírná ezt?
Forrás: Sipi81 hozzászólása: 2020.03.18. 23:00:27

yotta 2020.03.20. 19:13:00

@Gazellla: "Gazellla · prochristo.blogspot.com 2020.03.19. 20:33:49"

Tekintettel arra, hogy a bloggazda megkért engem egy bizonyos aspektus elkerülésére, ez a hozzászólásod övön aluli!

csi szi 2020.03.20. 20:06:17

@yotta: Dél-Korea bírja, igaz valahol azt olvastam annyi pénzt költöttek tesztekre, mint a magyar éves GDP körülbelül (bár részben saját zsebből megy tudtommal). De elvileg már vannak olcsó gyors tesztek, nem PCR. Amúgy annyi haszna biztosan van, hogy ha 5 nap és 12 nap között "kapják el" a delikvenst, addig is elkülöníthető. Persze tömeges keresztbe fertőzés időszakában már nincs értelme.

yotta 2020.03.20. 20:17:57

@csi szi: "(bár részben saját zsebből megy tudtommal)"

Kérlek, ha tudod, akkor pontosan írd meg, hogyan csinálja/csinálta Korea? Amúgy a tények pontos ismerete nélkül, a helyi paraméterekbe nem belemászva alkalmazni az összehasonlítást, legfeljebb arra jó, hogy a "gazpatásorbán..."

Ám, továbbra is az a kérdésem, hogyan kellene csinálni a szűréseket? Karanténba mindenkit, aki gyanít magán valamit, majd óránként nővérek végigrohannak a termeken mintáért? Vagy esetleg elég ezt kétnaponta megismételni az egyre növekvő számú gyanús esetekkel? Vagy elég a 4 nap is, de akkor mi van, ha az előző mintavétel után 2-3 órával kezd el fertőzni a beteg, a következő mintavételig lesz 16 órája fertőzni, ergo szart sem ért az egész!
Nos, szerinted hogyan?

F. Szabó 2020.03.20. 21:47:37

@yotta: Bár itt az elején már feltettem ezt a linket jó példaként, de a kedvedért még egyszer: Toroczkai kb 9:20-tól azt meséli el, és mutatja be videókkal, hogyan csinálja Dél-Korea (amit előtte mond, az politika):

www.youtube.com/watch?v=nYJpG6yzT0Q

Természetesen azokat kell tesztelni elsősorban, akik kezdődő tüdőgyulladás tüneteit mutatják (Németországban például azokat is tesztelik, akik nem múló torokkaparásra és köhécselésre panaszkodnak. Nem véletlen, hogy a sok fertőzött ellenére is meglepően kevés náluk a halott).

Aztán tesztelni kéne azokat, akiknek a környezetében igazolt fertőzöttet találtak. Olvashattál ma is cikkeket, hogy ezt nálunk következetesen elmulasztják. De személyes tapasztalatom is van: egyik ismerősöm közvetlen (vele egy szobában dolgozó) kollégájának felesége ápolónőként napokig kapcsolatban volt valakivel, akiről pár nap után kiderült, hogy koronavírusos. Se az ápolónő férjét, se a férj kollégáit nem tesztelték, és erre nem is hajlandók.

És tesztelni kéne azokat, akik maguk érzik úgy, hogy indokolt lenne, és megfizetnék az árát. Nálunk egyetlen cég vállal ilyent, napi 40 teszt kapacitással. Ezért olyan hosszú a várakozási idő, hogy talán mire lecseng a járvány, sorra is kerülhetsz.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.20. 23:24:04

@F. Szabó: Hát az egyik virológus, a másik meg állatorvos, egyik se járványügyi szakember, nyilván nem is arról beszélnek. De számomra érdekes volt ettől függetlenül amit mondtak.

DennisVT1 2020.03.20. 23:39:36

@csi szi: "de azért a csehek és a szlovákok is tudnak sokkal többet végezni"

Több tesztet végeztünk, mint a szlovákok.

"szerintem most is kapacitásgondok lehetnek ott, azért végeznek kevés tesztet"

Nem végeznek keveset a többi hasonló országhoz képest. A környezőekre célzok, mint Szlovákia, Horváto. ilyesmi.
Ausztria meg Szlovénia csalóka, mert ők szomszédai a legnagyobb gócpontnak.

Amúgy amit általános rossz logikának gondolok az az, hogy "azért alacsony nálunk a betegszám, mert kevés a teszt"

Pedig ez pont fordítva van. Ahol kevesebb az igazolt beteg, ott kevesebb a kontakt, kevesebb a teszt.
Ahol több, ott több.

KalmanBlog 2020.03.20. 23:46:04

@csi szi: USA-ban leteszteltek mindenkit a reptéren. Lett belőle 7 órás várakozás a tömegben. Szerintem ott tuti jól terjedt a vírus! Ennél talán még az őrizetlen beengedés is jobb: egy része legalább be fogja tartani a karantént. Amúgy az emberek jelentős része magát is védi: a Szabóék olaszból jöttek, nem megyünk át hozzájuk. Én nem látom annyira tragikusnak a helyzetet.

yotta 2020.03.21. 06:54:42

@F. Szabó: " Bár itt az elején már feltettem ezt a linket jó példaként, de a kedvedért még egyszer:"

Minden ide vonatkozó linket megnéztem. A német és az osztrák helyzetről pontos képem van tekintettel arra, hogy mindkét helyen dolgozik orvos rokonom. Az országok szabályozási rendszereit megismerhetjük, viszont az egyéni helyzeteket csak a résztvevők előadásából, amely történetek általában kihagynak olyan apró információkat, amelyek esetleg megfordítják a megítélést.

Igen, tesztelni, tesztelni és tesztelni, de mondja már meg valaki (és nem linkeket kérek, hanem egy saját kútfőből az eddigi ismeretek alapján levont következtetést), hogy a 12-14 napos lappangási idővel, ebből az intervallumból, pedig csak legfeljebb az ötödök - hatodik naptól fertőző vírus munkálkodása esetében, hogyan, milyen gyakorisággal kellene a teszteket nyomatni, hol tartózkodjanak, mi történjen a tesztek között a páciensekkel, egyáltalán, ki mondja meg melyik a megfertőződés pillanata? stb, stb,.

Igen, nagyon könnyű kiemelni a rosszat, de hát csínján kellene bánni evvel látva, ahogy a mindig "bezzegországok" sorban esnek el, egyes országokban már most embertelen döntések előtt állnak az orvosok, politikusok...

yotta 2020.03.21. 07:11:06

@DennisVT1: "Amúgy amit általános rossz logikának gondolok az az, hogy "azért alacsony nálunk a betegszám, mert kevés a teszt"
"

Szerintem hibás a gondolatmeneted: ugyanis nagyon sok olyan eset van, akik észre sem veszik, hogy átment rajtuk a vírus vagy alig betegíti meg őket vagy mire eldöntené, hogy orvoshoz forduljon, már ki is keveredett belőle. Nos, az esetleges tömeges teszteléseken az ilyenek nyilván fennakadnának, azzaz, löknének egyet az esetszámlálón amely számban benne vannak a súlyos és halállal végződő esetek is.

A sokkal több teszt kétségtelen előny lenne viszont a halálozási statisztika drámai javulásában, hiszen nem mindegy, hogy 100 megbetegedettből hal meg négy, vagy százezerből.

És kétségtelenül azért is jó lenne a percenkénti teszt, hogy a népek gondtalanul bolyonghassanak tovább, és elég attól a pillanattól leállniuk, ha a teszt pozitív... bár azt nem tudom, hogy a teszt csak attól a pillanattól kezdve pozitív, ha a vírus már fertőz vagy már előtte is?

csi szi 2020.03.21. 09:38:08

@yotta: Százezer hivatalosan sehol sincs, bár Iránban pl. biztosan van.
Ha valaki már fertőz (tünetmentesen akár), akkor feltehetően már van benne annyi vírus, hogy kimutatható legyen.

csi szi 2020.03.21. 09:39:54

@DennisVT1: OK, de Szlovákia az kb. fele akkora, mint mi.

csi szi 2020.03.21. 09:44:25

@yotta: Azt olvastam valahol, hogy a szlovákok bizony ténylegesen 14 napos karanténba tették a külföldről hazatérőket (nem otthoni meg önkéntes), valami nyilván most úgyis üres szállodába rakták őket. Ezt megtehettük volna mi is.

F. Szabó 2020.03.21. 10:44:34

@yotta: Na most akkor linkek nélkül, ahogy paraszti ésszel gondolom:

Minden járvány elleni harcban kulcskérdés LEHETŐ LEGGYORSABBAN DIAGNOSZTIZÁLNI és IZOLÁLNI a fertőzötteket, a lappangási idő alatt pedig karanténba helyezni a fertőzöttek kontaktjait.

És persze karanténba kell helyezni azokat, akikre ezt rendelet írja elő, úgy, ahogy a rendelet előírja (Nálunk is és világszerte beüzemelnek hatóságilag őrzött karantén céljára kórházakat, szállodákat... Az otthoni, önkéntes karantén hatékonysága láthatóan erősen kérdéses)

Ha a karantén alatt valaki tüneteket produkál, azt szigorúan elkülönítem, tesztelem és gyógyítom. Csak őt tesztelem, a többit legfeljebb a kiengedés előtt. (Fel sem merül naponkénti, óránkénti tesztelgetés, nem is értem, miért ragozod ezt folyton)

Ha valaki nem mutat gyanús tüneteket és nem tudunk fertőzöttel való kapcsolatáról, akkor azt nem tesztelem (hiába tudom, hogy ő talán egy tünetmentes fertőzött).

A védekezéshez pedig szükséges lenne a lehető legtöbb és legjobb tárgyi eszközt is biztosítani, nemcsak az orvosok és hatóságok, de általában is az emberek részére (maszkok, tesztek, fertőtlenítők...). Ha a vállalkozások egy kapitalizmusban ezt szégyenszemre nem tudják biztosítani, akkor közbe kell lépni állami eszközökkel. Nem katonákra van szükség az utcákon (ott még nem tartunk), hanem a sürgősség miatt KÜLFÖLDRŐL BESZEREZNI az eszközöket (ahogy a csehek csinálták), és állami eszközökkel SEGÍTENI HAZAI VÁLLALKOZÁSOKAT a gyártásban (úgyis tömeges munkanélküliséggel riogatnak).

Az európaiság elkerülhetetlen pusztulását okozza, ha Európa most már nemcsak katonai, de rendészeti és egészségügyi vészhelyzetben is Európán kívüli országokra van utalva, és képtelen önerőből önmagát megvédeni! (Olyan helyzetben látom most Európát, amilyenben Magyarország volt Trianon előtt. Gyenge és zavarodott régi elit kontra a mindent alapjaiban megváltoztatni akaró, valós céljait eltitkoló, tömegeket becsapó, tudatosan káoszkeltő új elit)

Már csak a kötekedés kedvéért mondom, ha tényleg "minden ide vonatkozó linket megnéztél", akkor miért kérted csi szi-től, hogy "Kérlek, ha tudod, akkor pontosan írd meg, hogyan csinálja/csinálta Korea?" Csi szi helyett válaszoltam neked a Koreáról szóló linkkel. :-)

F. Szabó 2020.03.21. 10:57:43

@F. Szabó: ...rendészeti (határvédelmi) és egészségügyi vészhelyzetben...

DennisVT1 2020.03.21. 12:18:45

@csi szi: " OK, de Szlovákia az kb. fele akkora, mint mi"

Az max abban számít, hogy milyen gyorsan ér rajtuk végig a vírus.

Egy 5 és egy 10 milliós populációba is bedobsz 1-1 fertőzöttet, akkor a terjedés sebességét (milyen gyorsan lesz 100 fertőzött) nem a populáció nagysága határozza meg. Ha valami, akkor inkább a népsűrűség. Kétszer olyan sűrű tömegben egy tüsszentés több embert tud megfertőzni.

F. Szabó 2020.03.21. 12:53:18

@Sipi81: Köszönöm, számomra is hasznos volt, a Zállatorvos meg okos is és jópofa.

GABOR2 2020.03.21. 20:34:30

Sziasztok, írtam egy cikket ami főként Orbán "nagy" gazdaságmegmentő tervével foglalkozik:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/21/a_koronavirus_es_a_gazdasag_es_orban

De írtam a koronavírus és a cloud helyzetéről, hisz most sokan távolról dolgoznak, meg minden legyen digitális:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/21/a_felho_es_a_koronavirus

És persze egy frusztrációs cikk, ami mutatja, bár ma mindenki a digitalizációért rajong, még most is természetesen látszik, hogy probléma, hogy sérülékeny:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/21/a_digitalizacio_a_mennyekbe_megy_most_a_sajtoban_pedig_tovabbra_is_sssz_serulekeny

yotta 2020.03.22. 09:58:05

@F. Szabó: "Már csak a kötekedés kedvéért mondom, ha tényleg "minden ide vonatkozó linket megnéztél", akkor miért kérted csi szi-től, hogy"

Azért, mert a "bezzeg, ez vagy az" szerű megnyilvánulások szinte soha nem mutatják meg azt, hogy a hivatkozó végiggondolta-e, amire hivatkozik, átfutott-e azon a bizonyos józan paraszti észen, amit említesz. Ebben az esetben sem, mert "Ha a karantén alatt valaki tüneteket produkál, azt szigorúan elkülönítem, tesztelem és gyógyítom. Csak őt tesztelem, a többit legfeljebb a kiengedés előtt."-írod. Ami szerintem jelenleg így működik hivatalosan itthon és ez szerintem így jó. Ennek ellenére virul a "bezzeg" példa, ezért kérdeztem, hogy mégis hogyanabbul?

Úgy látom azonban, te sem vetted észre azt, hogy a rohamos terjedést Koreában sem a tesztelés állítja meg, hanem az izoláció, de annak is a szájmaszkos formája. Senki "bezzeghivatkozó" nem említi, hogy Koreában mindenkinek kötelező lett a szájmaszk használata, otthon is és szinte állandóan! Egyébként azt hiszem Japánban is.

Nálunk evvel szemben nagyeszű Cecília azt mondja, hogy "az egészségeseknek felesleges".
(az idézőjelek itt azt jelzik, hogy a leírtak szó szerintiek, visszanézhetők a kormány/törzsinfókról)
Emellett ugyanő kifejti, hogy a szájmaszkon fennakadnak a vírussal telítődött cseppek!

Innentől kezdve ordít a megoldás: mindenkire, minden helyzetben szájmaszkot!

Ha nincs aki ADJA, nincs, aki KAPJA! Miről beszélünk tovább?

Elég az olcsó, korábban 2-300 Ft-ba kerülő műtéti maszk is! Amíg nem teríti a kereskedelem kellő mennyiségben a gyáriakat, elég a sál is, kendő is, lepedő darab is. Családon belül is. A lényeg, hogy az emberek képezzenek maguk köré egy védőburkot és kimehetnek az emberek az utcára, nem ül le a gazdaság. A maszkok osztásában a rendőröknek/katonáknak/önkénteseknek kellene közreműködni, maszk nélküli nem mehet sehová... stb, stb...
Rosszabb esetben az intézkedéstől számított 12-14 nap múlva drámaian kezd az új megbetegedések száma csökkenni, szerencsés esetben már az ötödik naptól. Amint újra egyediek lesznek a fertőzések, a kontaktus kutatás hamar kimutatja a szabályszegőket, a rendszer időt nyer a gyorsabb tesztek módszerének kidolgozására, vagy akár Koreából történő beszerzésére, illetve a korábban megbetegedettek sorsának eldőlésére.

GABOR2 2020.03.22. 12:20:56

A "diverzitás az erősségünk" országokban nem lehet normálisan karantént csinálni, a bennelevők szándékosan megfertőzik a rendőrséget.

"A francia no-go zónákban megharapják vagy fertőző köpésekkel fenyegetik a rendőröket, ha azok a kijárási tilalomra figyelmeztetnek"

www.origo.hu/nagyvilag/20200321-a-koztarsasagon-kivuli-teruleteken-rendkivul-nehez-a-tilalom-megtartasa-fro.html

Vagyis sokkal több ember fog meghalni, mint amennyinek kellene, hála a diverzitásnak.

GABOR2 2020.03.22. 13:19:42

Amikor a WC papír mozgató ember úgy érzi, hogy egy óriási aranylerakatban dolgozik:

ujtechkor.blog.hu/2020/03/22/a_legnagyobb_hatalmu_ember_a_koronavirus_miatt_a_wc_papir_mozgato

-JzK- 2020.03.23. 00:23:28

“Harvey Weinstein is elkapta a koronavírust
Nemrég szállították át New Yorkból egy, a Niagara-vízesésnél lévő börtönbe.”

Lol, valahogy tudtam. Az “öngyilkosság”-kártya már elcsépelt Epstein után, úgyhogy ez pont kapóra jött. Mibe, hogy jól bele is hal? Valahogy majd épp elromlik a lélegeztetőgép, az őr is elaludt, stb.

TrollEdomer 2020.03.23. 06:36:58

Kevésbé civilizált korokban a jzk féléket kerékbe törték.

KalmanBlog 2020.03.23. 11:29:14

@TrollEdomer: Dehogy! Kevésbé civilizált korokban a jzk félék törették vagy törték kerékbe a többieket :-).

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.03.23. 12:59:06

@GABOR2: "francia no-go zónákban megharapják"

Ezt a World War Z-ben olyan gyenyerőségössen-igényössen megoldották az észak-koreaiak.

Deansdale 2020.03.23. 13:57:01

@TrollEdomer: Nagyon be vagy indulva, egy kicsit visszavehetnél, mert ennek kurvára semmi értelme. JZK teljesen normális és érthető, logikusan megfogalmazott véleményt adott elő, amire válaszul ketten elkezdtetek fröcsögni és ontjátok magatokból a verbális hányadékot. Ha már civilizáltságról van szó, vegyétek már észre magatokat. Odavagytok a saját gigászi empátiátoktól miközben láthatóan nem értitek, hogy a nyuggerek védelme mások életének tönkremeneteléhez, nem ritkán halálához vezet, és ezzel kapcsolatban a fenenagy empátiátok valahogy csődöt mond. Aki elveszti az állását és felakasztja magát az felőletek nyugodtan dögöljön meg, de a nyuggerek, na azokért mindent föl kell áldozni. Nem hülyeség ez így?

JZK véleményét ott lehetne/kellene kritizálni, hogy ha a gazdaság megóvásának érdekében kevesebb egészségügyi védekező intézkedést hozunk akkor a járvány terjedése megugorhat, és ez a gazdaságra még negatívabban hathat mint a szigorúbb megszorító intézkedések. Két szék között könnyen a padlóra lehet esni, ez az igazi veszély ebben a helyzetben.

yotta 2020.03.23. 21:32:48

@Deansdale: "de a nyuggerek, na azokért mindent föl kell áldozni. Nem hülyeség ez így?"

Magamra veszem, mint az egyik JzK-ra fröcsögő.
Igen, ez így hülyeség! És hülyeség volna tőlem, ha ezt valaha is így fejtettem volna ki! A mondandómat kiforgattad és önkényesen átfogalmaztad, belemagyarázol olyat, ami nem olvasható ki a sorokból, amit írtam. Ehhez szerintem még a saját blogodon sincs jogod! Ha ezek a sorok ellenérzést váltanak ki belőled, örökös kitiltásomat kérem a Deansdale blogról.

-JzK- 2020.03.24. 00:24:43

https://facebook.com/notes/nane-egyesület/az-otthon-nem-mindenki-számára-biztonságos/3084796064884060/

divany.hu/vilagom/2020/03/23/koronavirus-nok-szempontjai/

Ezeknek is a kurva anyjukat...

-JzK- 2020.03.24. 00:27:32

@Deansdale:
“ ha a gazdaság megóvásának érdekében kevesebb egészségügyi védekező intézkedést hozunk akkor a járvány terjedése megugorhat, és ez a gazdaságra még negatívabban hathat mint a szigorúbb megszorító intézkedések.”

De ha az aktív korúak szervezetét a koronavírus nem, vagy csak alig viseli meg (lábon kirodják, vagy max 1 hét betegszabadság), akkor ez máris nem igaz, mert a termelés nem áll le tőle.

TrollEdomer 2020.03.24. 06:43:45

@Deansdale: Aki fiatal létére nem tud új munkát találni, új vállalkozásba kezdeni (annak ellenére hogy nálunk az állam több-kevesebb segítséget nyújt), az nekem életképtelenebb, mint az idősek.

Amúgy tanulságos látni, hogy süllyedtek a boomer remover libsik szintjére.

Baszódjatok meg! Végeztem.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.24. 11:20:55

@-JzK-: A lényeg, hogy bármi történjék is, a társadalom szétzilálása és a férfiak-nők egymás ellen fordítása nem állhat meg!

Deansdale 2020.03.24. 13:59:43

@TrollEdomer: Azért frankó hogy a munkájukat elvesztőket életképtelenezed, de azért számon kéred rajtunk hogy miért nem vagyunk empatikusabbak az öregekkel :) Nem érzed, hogy mennyire sánta ez az erkölcsi póz? Én egész eddig csak annyit mondtam, hogy itt nehéz döntésekről beszélünk amikben többet kell mérlegelni, mint az, hogy szeretnénk-e megmenteni a nyuggereket. Ha csak ennyi lenne a kérdés persze hogy mindenki igennel válaszolna. A helyzet azonban nem ez, a túltolt nyuggermentő szándékkal másokat teszünk tönkre, esetleg sírba. Meghaladja a felfogóképességemet, hogy ezt egyesek miért nem értik, vagy ha értik akkor hogyan képesek azt mondani, hogy azokért nem kár. Baszod, ez az empátia totális hiánya, ami főleg azért ironikus mert rajtunk pont az empátiát kéritek számon.

-JzK- 2020.03.24. 14:12:33

@Deansdale:
Sőt, éljen mindenki örökké, és legyen milliárdos! Mi az, hogy nem? Nagy kár, hogy ilyen opció nincs a szavazólapon, úgyhogy kénytelenek leszünk a valós lehetőségekből választani.

-JzK- 2020.03.24. 14:29:15

Egyébként van ennek a vírusnak sok előnye is: nincs buzifelvonulás, nincs Euróviziós Fesztivál, nincs liberális, “entartete Kunst” színház, nincs futballbajnokság, nincs Sziget és más fesztiválok. És milyen jó, hogy nincs! Milyen jó lenne, ha ez így is maradna, mert megtanulná a nép, hogy nincs rá semmi szükség.
Diszkók híján a “Chad”-ek előnye is csökken.

A feministák is sírnak: www.theatlantic.com/international/archive/2020/03/feminism-womens-rights-coronavirus-covid19/608302/

Én már csak egy sört kérek :)

Deansdale 2020.03.24. 14:33:29

@yotta: Úgy érzed ti nem forgattátok ki amit mi mondtunk? A nácizás meg a boomer remover baromság szerinted releváns válasz volt a mondandónkra? Mindenféle rosszindulat nélkül kérdezem, sőt, a tükröt tartás ezúttal kifejezetten a jó szándék jele.

Madarász Henrik 2020.03.24. 14:56:23

@-JzK-: Ezek elmaradásának én is örülök, majd meglátjuk hogy bírja a vírus a meleget nyáron.

Madarász Henrik 2020.03.24. 15:01:27

@Deansdale: Ez a nácizás amúgy is marhaság, 1945-ben véget ért a dolog, senki nem akar keleti életteret és hasonlókat, az meg hogy valaki ellenzi a bevándorlást és a már itt levő színeseket is kirakná, sima önvédelem.

Deansdale 2020.03.24. 15:05:06

@Madarász Henrik: A melegben szerintem kár bízni, Irán az egyik leginkább érintett ország.

Deansdale 2020.03.24. 15:36:06

@Gazellla: Na ilyen egy tiszteletreméltó ember, példát kellene venni róla. Remélem hasonló helyzetben nekem is lesz erőm hasonló döntést hozni.

Borathan 2020.03.24. 16:37:53

@Deansdale:
Iránban ilyenkor nincs sokkal melegebb, mint itt, legalábbis a nagyvárosokban, ahol a nép zöme lakik

-JzK- 2020.03.24. 16:45:19

@Gazellla:
“ A jó pásztor életét adja a juhokért.” (János 10:11)

Deansdale 2020.03.24. 16:59:16

@Borathan: Igazad van, Iránban nincs sokkal melegebb mint itt, de Afrikában, Ausztráliában is terjed a vírus, szóval nem lehetne azt mondani, hogy ahol meleg van ott biztonságban vannak. Szaúd-Arábiában már most 30 fokok vannak és ott is terjed.

yotta 2020.03.24. 19:07:11

@Deansdale: " Úgy érzed ti nem forgattátok ki amit mi mondtunk?"

Az alábbi mondatokon, gondolatokon, mi van kiforgatni való, mit forgattam ki rajtuk:

" tehát 1000 nyolcvanasnak kitoljuk az életét pár hónappa, max 1-2 évvel, ezért cserébe a 2008-asnál durvább recesszióba toljuk a gazdaságot."

"És bár lehet képmutatóskodni, de ahány idős életet megmentünk, annál több fiatal életet meg elveszünk."

"k az emberek azért fognak meghalni, mert az idősek kedvéért leállították a gazdaságot"

"mert néhány öregért csökkentett módba teszik a gazdaságot?"

"kitolják a menthetetlen 80+-okat a folyosóra, már nem omlik össze az egészségügy, mivel a fiatalok jórészt lábon kihordják. Ez nem ér meg ekkora stoppot."

"pusztán azt, hogy ha kapacitás híján választani kell idősek és a fiatalok életének megmentése között, akkor az utóbbit kell választani."

" ahelyett, hogy hagynánk a következő hetekben meghalni néhány száz nyolcvan év felettit, az elszegényedés általi halált ígérjük a következő pár évben sokkal több aktív korúnak."

"Ezzel kiszámolható, hogy nagyjából mennyivel több nyugdíjas halna meg úgy, mint így fog, tehát ez egy kalkulálható veszteség."

" A jelenleg tömegdemokráciában, ahol a legtöbb szavazó nyugdíjas, egy politikus nem mondhatja ki, hogy kérem szépen ez a kisebbik rossz, hogy néhány játékostól most elbúcsúzunk"

"olitikusok néhány nyugdíjas pár évvel hosszabb életéért “vitam ez sanguinem”-et kiáltva most feláldozzák egy generáció álmait."

"Ön szerint kik haljanak meg inkább?
A) Az öregek
B) A fiatalok
Sajnos olyan opció nincs; hogy senki sem ... úgyhogy dönteni kell, hogy A) vagy B), és csak akkor szabadott volna a fiatalok jövőjét hátrányosan befolyásoló döntést hozni, ha a népszavazáson győzött a B) opció."

"az egyik út az lett volna, hogy hagyjuk a vírust lemenni, és kalkulálható számú krónikus beteg öregember meghalt volna zsúfolt kórházakban."

"Ehelyett az lenne, hogy ha már a sors azt hozta, hogy meg kell hozni egy ilyen fájdalmas döntést, akkor mérlegeljük, hogy társadalmi szinten melyik a kisebbek rossz, melyik jár hosszútávon kisebb áldozattal, kevesebb embert érintve."

"azaz bohóckodunk egy csekély haszonért, hatalmas árat fizetve."

A gondolatok, a mondatok mindegyike azt közli, hogy az író egyetért a kegyetlen tartalommal: emberi életeket kor, egészségi állapot függvényében tervezetten/logikusan hagyni kell elpusztulni, mert az aktív korúak társadalmi szempontból értékesebbek, hasznosabbak...
Mit van ezen félremagyarázva?

DennisVT1 2020.03.24. 19:55:57

@Deansdale: Bocs, ha ez volt már, de te értelmes pasas vagy, adok a szavadra:)

Szted hogy kezeli a fidesz ezt a helyzetet? Egyrészt a járványt, másrészt ezt a politikai hercehurcát?
Nem látod reális (még ha valósznűtlen) veszélynek azt, amitől az ellenzék parázik? (teljhatalom)

Deansdale 2020.03.24. 19:56:39

@yotta: "Mit van ezen félremagyarázva?"

Azokban a mondatokban az van leírva, hogy meg kellene próbálni minimalizálni az emberéletekben mérhető veszteséget, ami abszolút nem hasonlít a te értelmezésedre, miszerint "emberi életeket hagyni kell elpusztulni". Senki nem akar hagyni senkit elpusztulni csak azért mert szerinte az vicces, hanem arról van szó, hogy ez a helyzet MINDENKÉPP áldozatokkal jár, és ha már ez van, akkor legalább próbáljunk úgy cselekedni hogy az erkölcsi kárt minimalizáljuk. Tudod, a Titanikon az volt, hogy nők és gyerekek előre, és nem azért mert akkoriban a rohadt szemétláda emberiség gyűlölte a felnőtteket, hanem mert a gyerekek élete erkölcsi értelemben fontosabb mint a felnőtteké, pl. azért mert még több van belőle hátra. Ha 10 lélegeztetőgépre 15 beteg jut akkor ugyanilyen erkölcsi alapvetések okán a fiatalabbaknak jár az elsőbbség, az öregebbek meg sajnálatos módon így jártak, dehát bazmeg, az öregebbnek adni a lélegeztetőgépet miközben a fiatalabb megförmed még nagyobb igazságtalanság lenne mint az öreget hagyni meghalni. És sajnos ugyanez igaz arra is, ha nem konkrét betegekről és konkrét lélegeztetőgépekről beszélünk, hanem a járvány terjedéséről ill. a bevetett intézkedések gazdaságot hátráltató hatásairól. Ha bezáratsz egy céget a járvány miatt és a munkáját elvesztő 100 emberből 2 felakasztja magát akkor kenheted a hajadra hogy a járvány lassításával megmentettél 1 nyugdíjast, összességében többet ártottál mint használtál. Sőt, mindez akkor is igaz ha te nem értesz egyet a döntésükkel hogy felakasztják magukat, vagy ha tagadod hogy ilyesmi létezik. Nem dughatod homokba a fejed, nyilvánvaló hogy többtízezer munkanélkülivé váló ember életében feldúsul a mindenféle elképzelhető emberi nyomor és tragédia. Szép az, hogy te aggódsz az idősekért, de az viszont kicsit erős hogy minket nácizol azért mert mi meg a fiatalokért aggódunk. Nekem is vannak idős szüleim, meg egy még idősebb nagyanyám, akiket nem szívesen veszítenék el, de azért képes vagyok megérteni/elfogadni hogy ennek a mérlegnek másik serpenyője is van, nem lehet faék érzelmi alapon minden észérvet félretéve az egész világot alárendelni annak hogy nehogy szegény nyugdíjasoknak baja essen.

Amúgy az a meglátásom, hogy a legtöbb idős tojik az egészre, ők az egyetlen korcsoport akik kvázi leszarják a maradjotthon hashtaget, ott vannak mindenütt az utcáktól a buszokon át a boltokig. Nyilván nem mind, de azért pont elegen hogy bökje az ember szemét.

Borathan 2020.03.24. 20:07:17

@DennisVT1:
az elmúlt tíz évben a Fidesz semmilyen problémát nem oldott meg, mitől fogná ezt jól megoldani?
Volt egy életszínvonalbeli javulás az EU-s pénzek miatt, de a lengyelek meg a szlovákok elhúztak mellettünk, ők jobban élnek.
A gyermekkérdést sem oldották meg, semmivel sem születik több gyerek, ami minimálissal több, az csak a 70-es években született nők utolsó, kétségbeesett rohama, semmi több. De sikerült az amúgy is növekvő ingatlanárakat még feljebb tolni.
Orbán kedvenc mániája a foci, annak egyértelműen romlott a színvonala, ami különösen azért fájó, mert irgalmatlan pénzeket toltak bele. És ez igaz a többi látványsportra, legyen az kézilabda vagy vízilabda.

Egyetlen dolgot csinált jól Orbán, a migránskérdést, de azt sem itthon, hiszen ez a történet minket nem érintett, mert ide nem jött volna senki.
(A migránskérdés másik oldalát, a hazánkból kitántorgó félmilliós tömeget már nem tudta megfogni, nem jönnek vissza az emberek)

Deansdale 2020.03.24. 20:29:32

@DennisVT1: Szerintem hülyeség attól rettegni hogy Orbán zsarnokká koronáztatja magát, ez tipikus libsi pánikkeltés. A fidesz demokratább szellemiségű párt mint szinte bármelyik európai progresszív párt a magyar ellenzéktől Merkelékig.
www.youtube.com/watch?v=NqPUhVl_5Ws
www.youtube.com/watch?v=ETP8-8CnSLA
Ez mondjuk mindkettő a németekről szól, de jól bemutatja a progresszív szellemiséget, és hát amíg ilyenek krákognak hogy nálunk diktatúraveszély van addig nyugodtan alszom. Akkor lenne baj, ha nem krákognának...

A járvány kezeléséről nehéz okosat mondani, nem tudhatjuk hogy a hozott intézkedések utólag majd túl szigorúnak vagy túl enyhének fognak bizonyulni, és bármit is csinálnak Orbánák az emberek úgyis belekötnek. Szerintem zömében jól csinálják, biztos lehetne még jobban is, de eddig még egy félmondatnyi értelmes javaslatot sem láttam az ellenzéktől arra nézvést hogy mit kellene csinálni, csak a demagóg baromságot arról hogy osszanak pénzt vég nélkül, meg ilyenek. Pfff.

Nekem mondjuk lenne pár ötletem amiről részben már itt is beszéltem, pl. hogy villámgyorsan egy előrehozott nyugdíjprogramot kellene hirdetni egyfelől a veszélyeztetett korúak védelmére, másrészt a robbanászerűen terjedő munkanélküliség enyhítésére, vagy hogy vidéki városokban ~tízezer lakosonként 1-1 miniüzemet kellene (szintén villámgyorsan) telepíteni az önkormányzatok irányításával, ahol fertőtlenítőt, védőmaszkot, kesztyűt, koronatesztet meg ilyesmit gyártanának munkanélkülieknek munkát adva. Nehogymár importálni kelljen ezeket a szarokat, inkább mi adjunk el exportra. Emellett a mezőgazdaságot kellene most nagyon tolni, az államnak erős kézzel be kellene avatkozni hogy lehetőleg minden használható földterületen legyen valami termelés, akkor is ha ez az EU-nak esetleg nem tetszik. Aztán ha sok a fölös kajánk, az is mehet exportra, de azt mindenképp kerüljük el, hogy aranyáron kelljen kaját importálnunk egy élelmiszer-világválság közepén.

Talán nem ártana egy csatorna ahol ilyen gondolatokat, ötleteket el lehetne juttatni a kormányhoz úgy, hogy meg is fontolják, ne csak valami látszat-bohóckodás legyen az egész amit olvasatlanul törölnek vagy borítanak a kukába.

Deansdale 2020.03.24. 20:36:12

@Borathan: Ez tökéletes ellenzéki értelmezése a helyzetnek, s mint ilyen nem túl objektív, dehát na. Én arra lennék kíváncsi, hogy ki tudott volna JOBBAN kormányozni, és sajnos egyetlen ellenzéki pártot sem tudok akiről ezt akár a legvadabb álmaimban elképzelhetőnek tartanám. Tök jó lenne egy nem létező fantompártra szavazni ami elhozná a kánaánt, de nekünk sajnos Gyurcsányék meg Orbánék között kell választanunk.

yotta 2020.03.24. 21:10:59

@Deansdale: "Azokban a mondatokban az van leírva, hogy meg kellene próbálni minimalizálni az emberéletekben mérhető veszteséget, ami abszolút nem hasonlít a te értelmezésedre, miszerint "emberi életeket hagyni kell elpusztulni".

Sajnálom, de ha az explicit állítás(ok) nem azt jelentik, ami le van írva: "ahelyett, hogy hagynánk a következő hetekben meghalni néhány száz nyolcvan év felettit" -akkor mivégre is nyissam ki a pofámat?

Deansdale 2020.03.24. 21:24:55

@yotta: Értelmezés kérdése, illetve rossz- vagy jóhiszeműségé. Ragaszkodhatsz a saját szád ízéhez, miszerint JZK egy rohadt szemét aki direkt meg akarja dögleszteni a nyuggereket, csakhát mindketten tudjuk hogy amit mondott az valójában nem erről szólt.

yotta 2020.03.24. 21:32:57

@Deansdale: Biztosíthatlak arról, hogy nincs két személyiségem, amit leírok, azt úgy is gondolom. Lehet persze, hogy nem helyesen, de ez más kérdés.

Borathan 2020.03.24. 23:18:56

@Deansdale: az konkrét tény, hogy a visegrádi országok mind jobban élnek, mint mi, ami nem így volt 10 éve
A focink eredménye is elég konkrét tény
A gyerekszám nem növekedése is konkrét tény
Az is konkrét tény, hogy az ellenzék sem lett volna jobb, próbálták, nem ment jobban

-JzK- 2020.03.25. 00:12:06

@Deansdale:
“ Nekem is vannak idős szüleim, meg egy még idősebb nagyanyám, akiket nem szívesen veszítenék el”

Detto. Sőt tudni kell, hogy egy államférfinak olykor a hazája, a többség sorsát kell szem előtt tartani a saját családja árán is. A spanyol polgárháborúban volt egy tábornok, akinek elfogták a fiát a vörösök, és szabadon bocsátásáért cserébe a megadást követelték. A tábornok valami olyasmit felelt, hogy mindennél jobban szereti a fiát, de neki tábornokként tízezer beosztott katona és a hazája sorsát kell előre helyeznie. De ugyanezt csinálta Sztálin is, amikor a németek elfogták a fiát.
Horthy erre nem volt képes, összetojta magát, amikor a németek elfogták a fiát, és nem volt képes azt cselekedni, ami meggyőződése szerint a haza érdeke lett volna. Holott a hős katonamúltja alapján államférfitól ez elvárható lett volna. Horthy fiának élete miatt végigvonult a front, és meghalt többszázezer magyar civil és katona, és szétlőtték az országot.

Ha a mai politikusok államférfiak lennének, akkor nem a saját, vagy a rokonságuk, hanem a haza, a többség, a társadalom érdekét kéne nézniük.

Ha az az intézkedés a helyes, akkor is azt kell cselekedni, ha abba én vagy valamely szerettem belehal.

-JzK- 2020.03.25. 00:23:33

@-JzK-:
Megtaláltam, ő volt az: https://en.wikipedia.org/wiki/José_Moscardó_Ituarte

Republican forces captured Moscardó's 24-year-old son, Luis. They called the Alcazar on the telephone and Moscardó himself picked up the receiver. The political officer of the Republican force informed him that unless he surrendered the Alcazar, Luis would be shot. Moscardó asked to speak to his son. He then told Luis, "Commend your soul to God and die like a patriot, shouting 'Long live Christ the King' and 'Long live Spain.'" "That," answered his son, "I can do."

yotta 2020.03.25. 07:23:07

@-JzK-: "Detto."

A sors különös fintora, hogy soha nem a kegyetlen gondolatok gazdáit sújtja...

-JzK- 2020.03.25. 18:12:04

Nahát, Trump úgy néz ki, hogy olvasta, amiket itt írtam: index.hu/kulfold/2020/03/25/new_york_jarvany_koronavirus_trump_cuomo_usa/

"„Ha az orvosokon múlna, az egész világot lezárnák” – mondta Trump, aki szerint az eddigi korlátozásokat is mihamarabb fel fogják számolni, és nem hagyják, hogy elhúzódó gazdasági válságba sodorja az országot a koronavírus – amit ő előszeretettel „kínai vírusnak” nevez.

Nem szabad, hogy a gyógyítás több kárt okozzon a járványnál

– jelentette ki a Fox Newsnak, és azt jósolta, hogy a munkahelyek bezárása tömeges depresszióhoz vagy akár ezrek öngyilkosságához is vezethet. „Több embert fogunk elveszíteni azzal, ha mély recesszióba vagy depresszióba süllyed az ország.”

Épp ezért Trump azt a javaslatot tette, hogy április közepéig – a járvány által legjobban sújtott államokat leszámítva – minden induljon újra az Egyesült Államokban.

Az országot vissza kell állítani a munkába, és az országunk ismét munkába akar állni."

KalmanBlog 2020.03.25. 19:04:19

@-JzK-: Arra hajlamosokat már az izoláltság és a bezártság is túltolhat akár. Az anyagi gondok csak azután jönnek majd.

A bérlőnk már be is jelentette, hogy nem fog tudni fizetni. Szerencsére van hová költöznie, nem az utcára kell tennünk. Csak messzebbről jár majd dolgozni. Oh wait... Dolgozni már nem fog járni...

Deansdale 2020.03.28. 21:33:19

@Gazellla: Ez is a rohadt fidesz miatt van :)

-JzK- 2020.03.29. 00:58:44

@Gazellla: @Deansdale:

Az adat valószínűleg igaz. A magyar kórházi ellátásra eléggé jellemző, hogy a nyugatinál sokkal több embert és tovább tartanak bent megfigyelésre. Ez az állam szempontjából pazarló és drága dolog, mert ugye sok ágyat igényel (a kórházaknak meg valszeg azért éri meg, mert így tudnak plusz pénzt szerezni az amúgy nem túl sokhoz), viszont most előny lehet, hogy sokkal több a tartalék a rendszerben.

Egyébként a magyar egészségügy helyzete nem a Fidesz, hanem az elmúlt 3 évtized közös bűne. A Fidesz simán nem nyúl hozzá, mert a Gyurcsány- és a Horváth Ágnes féle reformnak nevezett ámokfutásból azt tanulta meg, hogy aki ehhez a dinoszauruszhoz hozzányúl, az belebukik. Így inkább görgetik tovább a problémákat. Csak a helyzet tényleg egyre tarthatatlanabb, előbb-utóbb hozzá kell majd nyúlni. Máshonnan forrásokat kell elvonni, ami fájna az azon élősködő piócáknak, a jó egészségügy meg a rendszerben jól megélő orvosbáróknak.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.03.29. 18:20:32

A tesztelésről csak egy futó gondolat: a spanyolok meg a csehek jól bevásároltak kínai gyorstesztekből amikről aztán kiderült, hogy gyakorlatilag szart se érnek és inkább csak hátráltatják a munkát...
www.praguemorning.cz/80-of-rapid-covid-19-tests-the-czech-republic-bought-from-china-are-wrong/
english.elpais.com/society/2020-03-27/unreliability-of-new-tests-delays-effort-to-slow-coronavirus-spread-in-spain.html

Úgyhogy marad a laboratóriumi vizsgálat egyelőre.
Amúgy meg mindannyiunk Grétája elkotyogta, hogy Bezzegsvédországban se tesztelnek senkit csak ha sürgős ellátásra szorul...

2020.03.30. 08:24:18

Roosh V legutóbbi videójában volt szó egy durva dán törvényről.

www.thelocal.dk/20200313/denmark-passes-far-reaching-emergency-coronavirus-law

As well as enforcing quarantine measures, the law also allows the authorities to force people to be vaccinated, even though there is currently no vaccination for the virus.

It also empowers them to prohibit access to public institutions, supermarkets and shops, public and private nursing homes and hospitals, and also to impose restrictions on access to public transport.

Initially, the government wanted to the law to give the police the right to enter private homes without a court order if there is a suspicion of coronavirus infection. But this was dropped after opposition from parties in the parliament.

2020.03.30. 08:30:00

@Gazellla: Ehhez kapcsolódóan elmondja, hogy Bill Gates már lebegteti egy mikrochip beültetését, ami egyfajta eü ID lenne. Így lehetne csekkolni, be vagy-e oltva és akkor mehetnél boltba.

Azt meg tudjuk, hogy sokan keresztény körökben azt gondolják, a vadállat bélyege egy chip lesz, amit beléd ültetnek.

Ekkor láttam, hogy egy fenevad száll föl a tengerből, melynek hét feje {Dán 7,3.7} és tíz szarva volt, és szarvain tíz királyi korona, fejein pedig a káromlás nevei.
A fenevad, amelyet láttam, hasonló volt a párduchoz, a lábai mint a medve lábai, a szája mint az oroszlán szája {Dán 7,4-6}, és a sárkány neki adta erejét, trónját és nagy hatalmát.
Láttam, hogy a fejei közül az egyik szinte halálosan megsebesült, de halálos sebe meggyógyult.Az egész föld csodálkozva követte a fenevadat.
Imádták a sárkányt, aki hatalmat adott a fenevadnak, és imádták a fenevadat, és így szóltak: »Ki hasonló a fenevadhoz, és ki harcolhatna vele?«
Nagy dolgokat és káromlást beszélő száj adatott neki {Dán 7,8.25}, és hatalmat kapott a cselekvésre negyvenkét hónapig.
Káromlásra nyitotta száját Isten ellen, hogy káromolja nevét és hajlékát és az ég lakóit.
Megadatott neki, hogy harcoljon a szentekkel, és legyőzze őket {Dán 7,21}. Hatalmat kapott minden törzs és nép és nyelv és nemzet fölött.
És imádni fogja őt a föld minden lakója, akiknek a neve nincs beírva a megölt Báránynak életkönyvébe {Dán 12,1} a világ kezdete óta.
Akinek van füle, hallja meg!
Akinek fogságba kell mennie, az fogságba megy,akinek kard által kell meghalnia, azt karddal kell megölni {Jer 15,2}.. – Ez a szentek béketűrése és hite. –
Ekkor láttam, hogy egy másik fenevad száll fel a szárazföldből, amelynek két szarva volt, hasonlók a Bárányéhoz, de úgy beszélt, mint a sárkány.
Ez gyakorolja az első fenevad teljes hatalmát az ő színe előtt, és rábírja a földet és a föld lakóit, hogy imádják az első fenevadat, amelynek a halálos sebe meggyógyult.
Nagy jeleket művel, s még azt is megteszi, hogy tűz szálljon le az égből az emberek szeme láttára.
Elcsábítja a föld lakóit a jelekkel, amelyekre hatalmat kapott, hogy megtegye a fenevad színe előtt, s azt mondja a föld lakóinak, hogy készítsék el annak a fenevadnak a képmását, amelynek kard által ejtett sebe van, de életben maradt.
Hatalmat kapott, hogy lelket adjon a fenevad képmásának, és hogy megszólaljon a fenevad képmása, és megölethesse azokat, akik nem imádják a fenevad képmását {Dán 3,5-6}.
Megteszi, hogy minden kicsiny és nagy, gazdag és szegény, szabad és szolga bélyeget viseljen a jobb kezén vagy a homlokán;
és senki se vásárolhasson vagy adhasson el, ha nem viseli a vadállat bélyegét: a nevét, vagy a nevének számát.
– Ez a bölcsesség. Akinek van értelme, számítsa ki a vadállat számát; mert ember száma az, és a száma hatszázhatvanhat. –
Jel 13,1-18

KalmanBlog 2020.03.30. 13:29:27

@Gazellla: Bill jó nagy pimaszságokat csinált az üzletben is. Jó gazdag lett, és elkezdett alapítványokra költeni, meg a világ "megmentésére" és hirtelen jófiú lett belőle. Ha az átlag embert kérdezed, az simán megbízik benne, hogy jót akar nekünk, annyi pénze van, hogy abból jut neki jótékonykodni.

Hasonló Soroshoz, akiről szintén a többségnek jóságos nagybácsi kép élt a fejében ameddig az államunk - nagyon helyesen - el nem kezdte a lejárató kampányát ellene. Emlékszem annó az iskolatej akciót a Soros finanszírozta, gondolom ezzel is olcsó népszerűséget akart vásárolni. Egy egész generáció úgy nőtt fel, hogy Soros a jóságos magyar származású öregúr, aki mesésen meggazdagodott, és öreg korára jót akar tenni nekünk.

Ezek a mesék, plusz a láthatatlan ellenségtől (a vírusra gondolok ugye) való félelem teljesen elvakítják az embereket, és önként hajtják igába a fejüket. Jöhet akármilyen teszteletlen kotyvalék izomba, csip a fül mögé, bármi. Csak mentsenek meg a jóságos öregurak a láthatatlan ellenségtől! Gyáva embernek nincs hazája! Ahogy a bölcs mondásunk tartja.

Nem tudom, hogy a fenevad bélyegét szó szerint kell érteni, vagy átvitt értelemben? Ugyanúgy a mobiltelefon is lehet a fenavad bélyege, bár azt egyelőre még elvileg letehetnénk a kezünkből.

A csip csak ráadás lesz, mert időközben teljesen elfogadott normává vált a mobiltelefon általi követés. Orbán belengette, hogy cellainfók alapján fogják a karantént elrendelni és kikényszeríteni. Megjelentek a koronavírus kontakt-kereső appok is: az átlaguser könyörög, hogy kövesség elektronikusan minden lépésést, és kövesség vissza, hogy kikkel találkozott! És mindez egy influenza miatt! Megáll az eszem!

Sajnos széllel szemben próbál hugyozni, aki erre rávilágít, mert a többség teljesen vak a problémára.

KalmanBlog 2020.03.30. 13:40:35

Fehéroroszország elnöke az abszolút Jani: "Few measures have been enforced to curb coronavirus in Belarus – instead, people are being urged to drink vodka and go to saunas."

"Csak néhány intézkedést tettek a koronavírus ellen. Inkább az embereket arra bíztatják, hogy igyanak vodkát és szaunázzanak."

Lehet, hogy kicsit több lesz a halálesetük, de egyszer úgyis meghal mindenki, nem igaz? Viszont ha végigcsinálják így, akkor nem áll le a gazdaságuk és ők lesznek az egész hisztéria nyertesei!

"At the event, he told a reporter: “It’s better to die standing on your feet than to live on your knees.”"

" Az eseményen ezt mondta a riporternek: "Jobb állva meghalni, mint letérdelve élni." "

Így áll hozzá egy igazi államférfi, aki fel meri vállalni a döntést! Ha bele is bukik, legalább bátor volt! Meglátjuk kinek lesz igaza!

Link: dailystormer.su/belarus-president-refuses-to-cancel-events-says-vodka-and-saunas-will-beat-coronavirus/ (azért a vöröcsillagos mez kicsit durva...)

-JzK- 2020.03.30. 13:46:08

@Gazellla:

Azt ugye tudod, hogy a katolikus értelmezés nem ez, a millenaristák szokták ezt így értelmezni. A katolikus értelmezés a (részleges) preterizmust vallja a Jelenések könyve első 19. fejezetét illetően.

2020.03.30. 14:26:58

@KalmanBlog: Ezekről a dolgokról igazából csak találgathatunk. A telefon szerintem nem az, bár nyilván azzal is vannak necces dolgok, de ez a chip már komolyabb jelöltnek tűnik. Vajon mi lesz abban a vakcinában, hogy ennyire be kell adni, hogy ha nem kapod meg, boltba és kórházba se mehetsz? Én már gimisként a H1N1 elleni oltást se adattam be, bűzlött az egész, mi van, ha meddőséget okoz mondjuk? (Persze ez egy konteo, és nem állítom, hogy azt okozott. Minimum jó üzlet volt valakinek, ártatlanul az egészségre.) Persze lehet, nem maga a vakcina a lényeg, hanem az, hogy rá hivatkozva beültethessék a chipet. Aztán egyszer csak majd nem azt csekkolják vele, milyen védőoltást kaptál, hanem mik a vallási és politikai nézeteid, és az alapján engednek be a boltba vagy látnak el a kórházakban.

Jól leírtad a helyzetet, és azt is, hogy sajnos az emberek töredékének a töredéke lesz, aki átlát a szitán. Súlyos törések lesznek itt a családokban, egyházi közösségekben is, sőt már vannak. Az 1984 jut az eszembe, ahol mindig háborút játszottak, hogy rendkívüli helyzet lehessen folyamatosan. Amúgy egyszer volt szerencsém a molyon kommenteket olvasni arról, hogy megfigyel az okos tv, mint az 1984-ben. Tudod, mi volt a legtöbbek reakciója? „Engem nem zavar, hiszen úgyse mondok semmi olyat." Persze mit várok egy olyan nemzedékről, aki önként kiposztolja a netre mind a saját életét, mind a gyerekeiét.

KalmanBlog 2020.04.01. 02:52:13

Ezt nem tudom láttátok-e már: www.youtube.com/watch?v=p_AyuhbnPOI How Dr. Wolfgang Wodarg sees the current Corona pandemic - spoiler: korona szkeptikus

Deansdale 2020.04.08. 08:27:03

@Gazellla: Semmilyen krízist nem szabad kihasználatlanul hagyni, ezt már rég megmondták. A jogaink és a szabadságunk évről évre karcsúsodnak. Az igazán szomorú az egészben az, hogy sokszor a papíron konzervatív kormányok is a globalista kottából játszanak. Egyáltalán nem kétlem, hogy sok helyen tényleg lesznek maradandó törvényi változások. Mondjuk Orbánban még bízok valamennyire, hogy nem tervezi a válságintézkedések egy részét örökre rajtunk felejteni, de a fene tudja.

Deansdale 2020.04.08. 08:59:38

Az amcsi járványügyi intézet (CDC) igazgatója szerint a halálozási számok jóval alacsonyabbak lesznek az előrejelzettnél - remélem nem csukják le rémhírterjesztés miatt :)

www.breitbart.com/health/2020/04/07/cdc-director-coronavirus-death-toll-will-be-much-much-much-lower-than-projected/

Deansdale 2020.04.08. 09:09:03

@Gazellla: Legyen meg a nép akarata, csak mikor lecseng a pánik akkor majd ugyanilyen vehemenciával követeljék a normális mederbe való visszatérést is...

Deansdale 2020.04.09. 09:13:51

A legújabb pletykák szerint Wuhanban a reménytelenebb pácienseknek megelőlegezik a hamvasztást, nem várnak vele fölöslegesen addig míg meg is halnak a szerencsétlenek:
www.breitbart.com/asia/2020/04/07/report-wuhan-funeral-homes-burned-people-alive/

-JzK- 2020.04.10. 15:58:50

Ő is ugyanazt mondja, mint én: youtu.be/3O4_kKtEtto

2020.04.10. 17:22:28

Na urak.
Van itt egy olyan, hogy minden kórház, ahol pár napja war zone volt, az konkrétan üres.
Minden országban, USA, Ausztrália, Spanyol, Olasz, Francia, stb-stb.

www.youtube.com/results?search_query=film+your+hospital&sp=CAI%253D

Aztán:
Temető is bezárva New York-ban, annyi halott van, hogy nincs senki a temetőben sem.
www.youtube.com/watch?v=qnTgcPUe328

Central parki kórház, 1 napja még itt is war zone volt, most üres.
www.youtube.com/watch?v=qnTgcPUe328

Itt van az előtte napi cikk, hogy war zone az egész
nypost.com/2020/04/09/central-park-coronavirus-field-hospital-near-capacity/

Itt van, hogy kórházaknak ki van adva, hogy covid 19 legyen a halál oka illetve, hogy milyen sok pénz jár akkor, ha covidosként van egy beteg regisztrálva illetve plusz pénz, ha lélegeztetőre kell tenni:
Fudging The Numbers of Cerveza V-I-R-U-S?
www.youtube.com/watch?v=9-rLOowDbVI&feature=youtu.be

2020.04.10. 17:25:16

Javítva egy link:

Central parki kórház, 1 napja még itt is war zone volt, most üres.
www.youtube.com/watch?v=XY_Dv2H9Zw0&t=2s

Itt van az előtte napi cikk, hogy war zone az egész
nypost.com/2020/04/09/central-park-coronavirus-field-hospital-near-capacity/

2020.04.10. 17:31:25

@Gazellla:
Ez az ember benne van ebbe a hazugság-manipulácóban, ez egy gonosz lény, sajnos.

2020.04.10. 17:41:31

hosszú lesz, de sok ilyen van, nézzetek meg mindent:

Egy csaj, direkt covidot írtak neki a vizsgálatra:
Coronavirus and the FAKE diagnosis
www.youtube.com/watch?v=Lw2gB7gL23M

A srác mondja, hogy a kórházat azért törölték a sűrgősségiről, a sürgős traumás esetek ellátásról, mert kell a hely a koronásoknak.
2:45-től: www.youtube.com/watch?v=L0aR8stoeGs
A kórház teljesen üres, síri csönd, senki. Ahogy van ez az USA-ban, Spanyolban, Franciában és Ausztráliában is

UK CORONAVIRUS FAKE DEATH REPORTS to Increase Numbers?
www.youtube.com/watch?v=fCTny6sB1gc

Coronavirus NEW YORK War Zone - LINES - DEATH CRAZY fake news reporting
www.youtube.com/watch?v=IJp_wcNhODA

Hospitals and Emergency Rooms Empty, No Coronavirus patients
www.youtube.com/watch?v=_nn0QMt5OqM

Film your hospitals Dayton, Ohio COVID HOAX
www.youtube.com/watch?v=9SlD7_1acKc

Film your hospital New York City Empty Hospitals? Man asks questions #Filmyourhospital
www.youtube.com/watch?v=_blY6sl9Zlc

Bellevue Media Circus April 3, 2020. No Copyright Restrictions. Please feel free to use.

www.youtube.com/watch?v=H1fm1VQgX8M&feature=youtu.be
Innentől a halálra dolgozott nővérkék megrettenve és isszonyúan kimerülve + lelkileg összetörve:
youtu.be/H1fm1VQgX8M?t=1711
+ szöveg:
Another trip to Bellevue Hospital and the NYC Morgue. Cannot see any visible signs of over crowding or overworked staff.
Asked several hospital workers if there is overcrowding inside the hospital and they all sound surprised at my question.

2020.04.10. 18:09:48

Humán koronavírusok
Az embert hét ismert fajuk tudja megfertőzni.
Négy különböző humán koronavírus folyamatosan jelen van az emberekben
hu.wikipedia.org/wiki/Koronav%C3%ADrus
NA erről beszélek!
- vagy igaz állítás az esetben, hogy ez a koronavírus bennünk van és csak előszedték, mint okot, amit hozzátársítunk a helyzethez, amiből, aminek segítségével teremtettük ezt a helyzetet
Tehát élünk itt, mint hal a vízben.
Egyik nap kitalálja valaki ezt az egész bulit.
Nézzük meg, itt ez a vírus - vagy micsoda a testünkben - ami az emberiséggel él együtt alapból, néha ki lehet mutatni. Na, akkor építsük fel rá ezt a helyzet.
És amikor kell, elővesszük.
Én úgy hiszem, ez fut most, és ezek a cikkek jönnek elő újra és újra mindig kibúvót adva és újabb fenyegetést jelentve, amikor "kell az olaj a tűzre" mert kezd kilógni a lóláb.

2020.04.10. 18:12:23

Újraaktiválhatja magát a koronavírus: ismét pozitív lett 91 gyógyult vírustesztje Dél-Koreában
Na, szóval szerintem a saját teóriám erre, kettő darab:
- vagy a további hazug manipuláció és nincs semmi, csak mondanak egy ilyen állítást,
- vagy igaz állítás az esetben, hogy ez a koronavírus bennünk van és csak előszedték, mint okot, amit hozzátársítunk a helyzethez, amiből, aminek segítségével teremtettük ezt a helyzetet
Tehát élünk itt, mint hal a vízben.
Egyik nap kitalálja valaki ezt az egész bulit.
Nézzük meg, itt ez a vírus - vagy micsoda a testünkben - ami az emberiséggel él együtt alapból, néha ki lehet mutatni. Na, akkor építsük fel rá ezt a helyzet.
És amikor kell, elővesszük.
Én úgy hiszem, ez fut most, és ezek a cikkek jönnek elő újra és újra mindig kibúvót adva és újabb fenyegetést jelentve, amikor "kell az olaj a tűzre" mert kezd kilógni a lóláb.

Humán koronavírusok
Az embert hét ismert fajuk tudja megfertőzni.
Négy különböző humán koronavírus folyamatosan jelen van az emberekben
hu.wikipedia.org/wiki/Koronav%C3%ADrus
NA erről beszélek!

2020.04.11. 01:53:11

Egyébként eléggé ki vagyok akadva, jojózom érzelmileg, megfogalmaztam ezt már máshol, leírtam összeszedve, hogy mit tartanék racionális megolddásnak:

Az egymásnak ellenmondó információkkal érzelmileg dobálnak minket ide-oda és ez a politikusok felelőssége illetve a médiáé, nincs semmi korrekt tájékoztatás, az emberek logikai és érzelmi vonalon ingadoznak.
Ezt kellene kezelniük a médiának illetve a politikának szerintem, hogy tudják az emberek a tények alapján, hogy miért ücsörgünk otthon, mikor - az én vesszőparipám - a veszélyeztetett réteget kellene elszigetelni és működtetni az országot, a világot.
És ez kiborító szerintem, hogy miért nem ezt tesszük, hogy védjük az időset és hagyjuk dolgozni az aktívat.
Tudom, ezt lefutom mindig, de nekem ez a logikus ebben az esetben mert úgy látom, hogy hiába görbelaposítás van, az holtpontnak tűnik.
És hosszútávon tönkremegy a társadalom véleményem szerint a gazdasági okok miatt.
Tehát én azt tartanám logikusnak, hogy akire az - eddig mindenhol fenntartott adatok szerint - veszélyes ez a dolog, tehát a 60-65 év felettieket, azokat karanténozzuk és hagyni kell élni a társadalmat az aktívak által az ő döntésük szerint, az akaratuk szerint, ahogy ők szeretnék.

-JzK- 2020.04.11. 02:03:57

Hont András
Április 9., 10:17 ·
Kész. Most dobom el az agyamat vagy bármelyik szabadon választott szervemet. De maradjunk mégiscsak az agynál, arra ebben a világban semmi szükség, elég együtt óbégatni az aktuális hóbort vagy riadalom által egybeterelt nyájjal.

Nekem itt napjában többször hívják föl a figyelmemet a megmondók felelősségére, a szavak súlyára, és éles szemű ítészek csapnak le rá, ha mellényúlok. Ez utóbbi így is van rendjén.

De mi a helyzet Barabási Albert Lászlóval (úgyis mint világhírű hálózatkutatóval), aki három és fél hete egy nagyívű Facebook-bejegyzéssel vétette magát észre. Szó szerint a következőket írta. „A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok. Több milliárd koronavírus fog a testemben termelődni, elindítva egy kétségbeesett harcot az immunsejtjeimmel. Viszont krónikus betegség hiányában, Bostonban, a Harvard kórházainak a szomszédságában bízok abban, hogy győzni fog az immunrendszerem. Mégis nagyon aggódom a vírus miatt. Annyira, hogy elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a vilagot. Nem magam miatt tennem ezt, hanem édesanyám miatt.”

Volt ugyan (én), aki bátorkodott megjegyezni, hogy mintha másnak is lenne édesanyja, például azoknak, akiknek a környékén a világ lezárásával együtt húzza le a redőnyt az egyetlen összeszerelő üzem, varroda vagy parti büfé, ahol frissítőket készítettek nyaralóknak, esetleg Borsodból jártak föl Pestre segédmunkásnak, és ők picikét ( = nagyon-nagyon sokkal) többen vannak, mint akiket a koronavírus fenyeget.

Ám nem volt megállás. Megrettent családanyák, hipochonder tisztségviselők, önkéntes KISZ-bizalmik és nótafák posztolták, hogy hú, meg há, micsoda megmondás, és tényleg zárjon be a világ. A társadalmi példamutatás öntudatos titánjai és papnői helyezték ki a pic badge-et, miszerint „maradj szépen otthon” aminél lekezelőbb és arrogánsabb megszólalást keveset tudok elképzelni, mondhatni: te meg menj szépen a kurvaanyádba. Azonban ellenvetésnek helye nem volt. A világ bezárt.

És mit mond most a még mindig világhírű hálózatkutató? (Szavait illetően kénytelen vagyok a rangos tudományos szaklapra, a wmn-re hagyatkozni, amit föltehetőleg jól teszek, hiszen a világhírű hálózatkutató is ezt a beszámolót osztotta meg, mint amelyik hűen – sőt néha „elegánsabban”! – adja vissza az általa mondottakat). Nos, ezúttal – sok más szintén kivesézhető állítás mellett – a következőket mondja.

„A tehetősek leálltak, a szegények mozognak, mert nem tehetnek mást, szolgáltatni kell azoknak, akik le tudtak állni. Mi egy nagyon szerencsés állapotban vagyunk, mert olyan munkánk van, amit értelmesen lehet folytatni bezárva is. Megrémülök, amikor elképzelem a társadalom harminc százalékát, akik nem úgy élnek, mint mi – ott hihetetlen problémák lesznek a következő hónapokban. Ennek a járványnak óriási ára lesz; a fertőzésben elhunytak aránya elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik a gazdasági és társadalmi hatások miatt nem fogják túlélni ezt a krízist”

És a kedves édesanyja jól van?

Hát, ez meg már mi? Mint a rövidnadrágos hülyegyerek, aki kitekeri a kedvenc kanári vagy kiscsibe nyakát, majd megy sírni anyuhoz, hogy az meg van halva, és anyu azonnal csinálja vissza.

Rémisztő, ami velünk történt, mintha Hesse üveggyöngyjátéka elevenedett volna meg még elfuseráltabb formában. Akinek volt valami elméleti elképzelése, és a doktori címe mellé egy fehér köpenye, az egyből tudta, hogy a gyakorlatban mit kell tenni. Saját tudományának egyetlen szempontja szerint ellentmondást nem tűrően nyilatkozott, hogy mit csináljon azonnal a világ. Nem pusztán arról volt szó, hogy akiknek kalapácsa volt, az mindenben szöget látott, hanem egyből rohadt nagyot rá is kúrt az ujjunkra.

Őrült doktorok, fontoskodó perifériaszakértők és unatkozó társadalmi aktivistácskák kezébe kerültünk. A döntéshozók meg tanácstalanul kullogtak a nyomukba. Kivéve persze az olyan vércinikus alakokat, mint a mi kormányfőnk, aki szerintem napjában többször alél el a gyönyörtől a Karmelita kolostorban. Álmában nem remélte, hogy akkora hatalomhoz jut, mint amit a médiája által folyamatosan gúnyolt jóemberkedők a kezébe adtak.

Szóval én azt hiszem, bezárom a boltot. Hátralévő időmben hálózatkutatással, béljóslással és nyilvános picsogással fogok foglalkozni. Úgysincs sok hátra, ki fogunk pusztulni. És vírus sem kell hozzá.

-JzK- 2020.04.11. 02:07:05

Egy komment:
“És hogy máris miként kenik el a lezáratók a felelősségüket:
A) csomag: a virológusok véleménye dominál, pánik, világlezárás, túlbiztosítás.
+: több 60 feletti ember éri meg a következő születésnapját, mint enélkül, 80 felett a különbség kimondottan szignifikáns.
-: gazdasági válság, a tartalék nélküli szegények szívnak, az oktatás döcög, normál egészségügyi ellátás akadozik, az átfertőződés nem történik meg, nincs nyájhatás, nincs immunizálódás, a végítélet napjáig elhúzódhatnak a kényszerintézkedések, "a világ már soha nem lehet olyan, mint ezelőtt"
***
B) csomag: nem a virológusok véleménye dominál, pánik természetesen van, a legveszélyeztetebbek izolálása a cél, az önkéntes izolálók segítése, járványkórházak és -fektetők felállítása, ezek leválasztása az alap eü. rendszerről, és legfőként az, hogy NE legyen lezárva a világ.
+: nincs szükség gazdasági mentőcsomagokra, új munkahelyek is létrejönnek, kompenzálva a megszűnőket, nem maradnak el műtétek, nem esik szét az oktatás, nem áll meg az élet, nincs házi őrizetben a világ
-: egyértelműen több halott, akár a világ népességének még plusz egy-két ezreléke (javarészt idősebbek) is belehalhat a járványba az A)-hoz képest, és ez politikailag vállalhatatlan olyan médiakörnyezetben, ahol az is "vezető hír" lehet, ha Peruban felfordul egy iskolabusz.
***
HA az A) csomagot választod, ne gyere azzal, hogy a járvány miatt szűnt meg milliónyi munkahely, mert ez hazugság, a te döntésed volt a lezárás, nem a vírusé! Választhattad volna a B)-t is.
Ja, hogy akkor ugrik a következő választási győzelem? Igen. Ezért nem merted meglépni és ezért muszáj most áthazudnod az egyik kategória "-" pontjait a másikba? Igen.”

Lorrh 2020.04.11. 09:10:53

@-JzK-: Szerintem most a politikusok csak kullognak a média agymosás és rémhirterjesztéstől feltüzelt néptömegek nyomában. Ezt a hisztérikus pánikot a média idézte elő élükön az index + 444
Ahol leirják nagy cikkben hogy meghalt a brit nagykövet helyettes 37 évesen a virustól.
Majd pár nap múlva közlik hogy ja csak éppen alkoholista volt és máj meg hasnyálmirigy gyulladása volt.

De addigra már beette magát a rettegés az olvasókba hogy ilyen fiatalon is meg lehet halni. És sorolni lehetne a példákat a felelőtlen uszításra és rettegés keltésre.

Deansdale 2020.04.11. 09:26:48

A világ népessége NAPI 200E-el növekszik. Koronában 4 hónap alatt meghaltak 102E-n. Miről is beszélünk? Mióta a korona pusztít cirka 24 millióval több ember él a földön mint azelőtt. Két és fél magyarországnyi pluszban vagyunk.

KalmanBlog 2020.04.11. 10:37:44

A kedvenc Alan Watt videómban - Az emberi psziché manipulálása - benne van minden ami lényeges szerintem.

Például, hogy krízisből az ember egyszerre egyet visel el állítólag. Most egyszerre jött több krízis, és bevallom kicsit bekattantam tőle szerintem. Először jött, hogy mindenki maradjon otthon - úgy hallottam valahol. Mondom magamban, kicsit talán túlpörögjük, de egyszer úgyis vége lesz - legalábbis el tudom képzelni. Erre jött a Roosh féle elmélet mint második krízis, amitől már ledobtam az ékszíjat érzéseim szerint.

Barabási Albert László ugye a hálózatkutató - így mesélik. Talán már itt is javasoltam nektek a könyvét elolvasásra - homályos emlékeim szerint. Szerintem nagyon érdekes - úgy vélem. Arról szól, hogy az emberi kapcsolatok hálózatának milyen tulajdonságai vannak, és ezek a tulajdonságok mit jelentenek a gondolatok terjedése szempontjából - szerintem. Érdekes, hogy hasonló szerkezetű hálózatok a természetben mindenfelé előbukkannak, és ezért a tulajdonságaik is hasonlóak - szerintem. A könyve alapján azt gondolom, hogy Barabási nem hülye, sőt elég okos.

Miért érdekes ez a tudás a CEU számára, és így Soros György számára is? Azért, mert a társadalom kontrollnak a kulcskérdése annak befolyásolása, hogy az emberek mit gondolnak, milyen alapokra helyezik a saját véleményüket - szerintem. Ha értjük hogyan terjednek a gondolatok, akkor talán meg is lehet akadályozni a kellemetlen gondolatok terjedését - véleményem szerint. Ezért kulcskérdés a közösségi média is, illetve annak a kontrollja. A közösségi média kontrolljával a mémek terjedését is kontrollálni, illetve figyelni lehet.

Véleményem szerint Soros számára tehát a hálózatkutatás lényege az, hogy meg tudja jósolni illetve figyelni, hogy egy-egy gondolat, avagy mém mikor hogyan terjed. Roosh is utalt erre a #42 videójában, hogy a háttérhatalom számára nem mennek jól a dolgok, és talán azt hozhatták ki a társadalmi kutatások, hogy az eddigi módszerek nem fognak tovább működni. Ezért van szükség újakra.

Felhívom mindenkinek a figyelmét, hogy a jelenlegi helyzetben a mémek terjedése az eddiginél is jobban megfigyelhetővé és kontrollálhatóvá válhat! A közvetlen kommunikáció hihetetlenül lecsökkent, a levelezés, illetve videochat programok pedig ma már nagyon olcsón lehallgathatóak lehetnek. (Kivéve, ha valaki komoly lépéseket tesz ennek elhárítása érdekében. De közben nem tudom láttátok-e, hogy az USA-ban a titkosítások korlátozását tervezgették.) Láthatjuk a youtube auto-transzkript szolgáltatásából, hogy egy angol nyelvű beszélgetés ma már automatikusan lejegyezhető, és kielemezhető - ha jól láttam.

A vírus másik fajta kórokozókhoz hasonlítása ellen pedig tőlünk progresszívebb helyeken akár vírusrelativizálást tiltó törvényt is hozhatnának, ha akarnának. Ebben ugye az volna a logika, hogy az új világrend alapját szolgáló tézisek ne legyenek vitathatóak.

Mai jó hír, hogy svédországban állítólag csökken a halálozás, illetve az új esetek száma is: www.dailymail.co.uk/news/article-8208397/Sweden-sees-just-77-new-deaths-coronavirus.html Úgyhogy állítólag van remény, hogy nálunk is javulni fog a helyzet. Kiváncsi leszek a Fehérorosz számokra is szerintem.

2020.04.11. 15:55:09

@KalmanBlog:

Kis színes, tőlem, OFF-dolog.:
Néha voltak érzéseim.
Volt, hogy megéreztem, hogy most - pár másodperc múlva - csörögni fog a telefon és hogy ki is fog hívni.Néha megéreztem, hogy ne előzzek meg egy autót, mert nem kellene.
Úgy volt, traffipax jött nemsokára.
Meg pár ilyen dolog, amikor hallgattam "másra".
És van, amikor rájövünk, hogy mindez miért van.
Van, hogy egyik napról a másikra leesik, és ahogy összemosódik a racionalizmus pillanatok alatt azzal, ami ledöntve a falat belénk hasít, kicsit ledöbbentve és erősen, szól hozzánk - vagy inkább meglátjuk az utat felé, feléjük - és felnyitja a szemünk, hogy mi az, ami van a világban és hogy ami adja magát, egyértelműen és világosan, az az igazság, hogy: "több a világ mintsem gondolnánk".
Csak úgy elmélkedésnek ez a szösszenet, remélem nem bánjátok nagyon. :)

2020.04.11. 16:12:19

@-JzK-:

Talán lehetséges egy C-is?
Nem tudom.

Más.
Sherlock Holmes talán?
"- Ha a lehetetlent kizártuk, ami marad, az az igazság, akármilyen valószínűtlen legyen is. "

csi szi 2020.04.11. 20:11:27

Nem hinném, hogy a Kínai Kommunista Párt a pánikoló jóemberek meg a klikkvadász média nyomása alatt rendelte el január 21-én Vuhan lezárását. Mint tudjuk, először megpróbálták eltussolni, hogy valami új vírus terjed, aztán amikor felismerték, hogy ez nem fog sikerülni, és elég veszélyesnek tűnik, gyorsan léptek. Lezárták az egyész Hopej tartományt is, amikor kiderült, hogy sokan kiszöktek Vuhanból a lezárás előtt. Így Kína megúszta, hogy az egész országban az legyen, mint Vuhanban és Hopejben. A lezárás működött, voltak halottak, egyesek szerint jóval több, mint bevallják, mindenesetre lenyomták végül. Persze sokan riogatnak azzal, hogy újrakezdődik majd, jön új hullám, a Kína-ellenes nyugati médiában elég rosszul titkolják, hogy egyenesen reménykednek ebben. Nehogy már Kína megússza ennyivel, ugye. Amcsiknál már követelik is, hogy meg kell jól büntetni a kínai kommunistákat, nemzetközi páriává tenni őket, kártérítést követelni (amerikai bíróságok persze simán megítélik majd, ők mindenben illetékesek, a MÁV-ot is be lehet náluk perelni, mint tudjuk).
Sajnos a Nyugat nem bizonyult alkalmasnak rá, hogy megtegye, azt amit a centralizált, diktatórikus Kínának sikerült, vagy amit a demokratikusnak nevezett, de szintén fegyelmezett délkelet-ázsiai szomszédaik is, akik sikeresen tartják eddig féken a járványt.
Ami működött volna, 2 hónap teljes zárlat mondjuk az olasz gócban, időben. De elcseszték. Többek között a turizmus miatt, különösen az európai burzsuj és wannabe burzsuj réteg síelési mániája miatt (nálunk sem számít embernek, aki nem megy minden évben síelni az Alpokba ugyebár, egy osztályos orvosnak és attól felfelé pl. muszáj, különben kinéznék). A turisták gyorsan elvitték a hüttékben, ischl-i komcsmában stb. összeszedett koronavírusaikat Európa minden szegletébe. USA-ban szintén elcseszték minden jel szerint. A hálózatok sajnos a nyugati civilizációban sokkal szerteágazóbbak, mint az ázsiai társadalmakban, több a terjedési vektor, több a "szuperterjesztő" humán hálózati hub.
Mellesleg miről cikkezett az index és a 444 amikor a kínaiak bevezették a karantént? Arról, hogy a karantén káros, elavult, ez egy maradi autoriter rezsim intézkedése, amelyik a rendszerhibái miatt nem tudta megelőzni a járvány kitörését.
Akkor az volt sláger, azóta meg a "tesztelni, tesztelni" lett a kedvenc mantrájuk. Egyébként valóban jó, ha minél többet tudnak tesztelni, és tisztában vannak ezek a firkászok az ellenzékkel együtt, hogy a tesztelési kapacitás igencsak véges nálunk, ezért koncentrálnak erre, mivel nem tud a kormány jót válaszolni rá, bevallani nem akarja, hogy kevés a tesztkapacitás, így marad a terelés, hogy nincs értelme stb. Most is jól rá fognak b.szni, mert karigeriéket akarták megszívatni az idősotthon miatt, erre azok természetesen előrántotta a tesztkártyát. Jól tudva, hogy az idősotthonok összes lakójának a letesztelése a jelen kapacitás mellett 1 hónap lenne úgy, hogy csak azokat tesztelik. Persze vannak gyorstesztek is, ilyenek is vannak már, amit alkalmaznak hivatalosan is (karigeri viszont nem akkreditált laborral teszteltetett), csak megbízhatatlan.

2020.04.11. 22:01:50

@csi szi:
Van egy film, a címe: Szexmisszió.
Ott a lényeg az, hogy lenn a föld alatti létesítményben élnek a nők - a férfiak kihaltak, de kettő van, mindegy, nem az a lényeges - és egy periszkóppal nézik körbe fenn a sivár, kihalt, utópisztikus bolygót, talán atomháború volt, nem tudom már, de ez sem a lényeges része.
Aztán a film végén kimásznak páran mégis a sugárzó és kopár földre odafenn és nekiindulnak a tájnak, amikor is pár méter után az egyik "nekimegy" a tájnak.
Aztán megérinti a kezével, hogy mi is van.
Majd előveszi a kését, és belevágja egy vászonba, ami körbe van vonva a periszkóp körül, egy festmény lényegében, egy kép az, amit lentről láttak.
És a kihasított vászon mögött ott a ragyogó napsütéses zöld erdő.

1:32-től
videa.hu/videok/film-animacio/szexmisszio-teljes-film.avi-8BpcGvWANiHsluTW

csi szi 2020.04.11. 22:39:49

@icipicicsipa: Emlékszem halványan a filmre. Szóval a járvány csak egy összeesküvés vetíti az emberek elé, valójában válságszínészek játsszák a betegeket (vagy műanyag babák) és az egészben benne vannak a kínaiak, Putyin ugyanúgy mint az USA meg a zsidók... Rendben. Lehet eltúlzott a reagálás, és inkább el kellene fogadni a megváltoztathatatlant? Csak nem igazán van olyan példa, hogy mi történik, ha elengedik a vírust, meddig durvul a helyzet olyankor. Svédországban 10 millió lako mellett most már 800 feletti halottnál tartanak, amikor mi 85-nél (nálunk március 13-án volt az 1. halott, náluk csak 2 nappal előbb).

2020.04.11. 22:56:33

@csi szi:
"több a világ mintsem gondolnánk"
Úgy hiszem, ez van az egész mögött.
Neked kell meglátnod, neked kell elfogadnod, hogy mi az, ami létezik és ami van.

Deansdale 2020.04.12. 11:23:25

A cikket egy hónapja írtam, és megnyugvással tölt el, hogy egyetlen szót sem kellett azóta megbánnom belőle. A hírek most is ambivalensek - sőt, egyre inkább azok -, és az egyetlen normális dolog amit tehetünk még mindig az ha megőrizzük a józan eszünket. Lassítsuk a betegség terjedését, de ne engedjünk a pániknak, ne ugorjunk túlzott szigorba. A kormány nagyjából jól csinálja amit csinál, biztos lehetne jobban is, de az eredmények nemzetközi mércén is teljesen vállalhatóak: lassú járvány, kevés halott.

Amit a jövőtől várok, mármint a kormány irányából, az a munkanélküliség mérséklése, ill. a korlátozások lassú felengedése. Lassan egyértelművé válik, hogy a járvány kezelhető, így el kell kezdeni kőkeményen tartani a gazdaságot, mert a nagyobb krízis már onnan várható, különösen akkor ha más gazdaságok (pl. az olasz/spanyol, vagy a svéd/belorusz) esetleg bedőlnek. Egy nemzetközi válság közepén igencsak észen kell lenni. Továbbra is tartom amit hetekkel ezelőtt mondtam, hogy a kormánynak kurvára rá kell menni a mezőgazdaságra, ennél fontosabb dolog talán most nincs is. Ha lenne egy kis eszünk most nem hagynánk egy zsebkendőnyi területet sem bevetetlenül az országban.

Borathan 2020.04.12. 11:25:35

@Deansdale:
a nagy kérdés a korlátozások feloldásának időpontja.
Szerintem az az ország, ahol hamarabb újra indítják a normális életet, lépéselőnyben lesz a többivel szemben.
Viszont, ha túl hamar, akkor meg ránk szabadul a járvány

Deansdale 2020.04.14. 15:41:52

Észak-Itáliában a véradók által adott vért vizsgálták koronára, és 60-ból 40 mintában antitesteket találtak, vagyis a véradók 2/3-a már átesett a koronán, úgy hogy egyikük sem tudott róla.
www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/04/02/news/coronavirus-castiglione-d-adda-e-un-caso-di-studio-il-70-dei-donatori-di-sangue-e-positivo-1.38666481
old.reddit.com/r/Coronavirus/comments/futefm/in_northern_italy_60_volunteers_who_thought_theyd/
Nyilván ez reprezentatív felmérésnek túl kicsi, de mégis, feltételezve hogy az önkéntes véradók nem koronásabbak mint a környezetük általában, ez azt jelentené hogy az észak-olaszok kétharmada már átesett a járványon, úgy hogy a többség észre sem vette. Ez a halálozási mutatóikat a töredékére veti vissza. 20E halottjuk van az egész országban, ami elsőre talán soknak tűnik, de ha úgy vesszük, hogy a 60 milliós lakosság kétharmada már átesett a betegségen, akkor ez szinte semmiség. A halálozási arány még az 1 ezreléket sem éri el.

csi szi 2020.04.14. 16:23:33

@Deansdale: Castiglione városban a lakosság 1,5%-a halt bele a járványba (nem a fertőzötteké, hanem az összlakosságé) 1 hónap alatt, szóval kb. ez a várható halálozási arány 2/3-os megfertőződés esetén, sokkal kevesebb máshol sem lenne (persze az olasz átlagéletkor magas, ezt is figyelembe kell venni).
Az is felvetődött, hogy mivel az önkéntes véradókat szűrik, mást meg nem, ha még nem haldoklik, ezért voltak, akik azért jelentkeztek, hogy leszűrjék őket. De ha reprezentatívnak vesszük, akkor Magyarországon 150 ezer halottra lehet számítani hasonló esetben (a befejezett esetek halálozási aránya nálunk sem jobb, mint az olaszoknál).

Deansdale 2020.04.14. 16:58:07

@csi szi: Nem tudom a 150E hogyan jött ki nálad, illetve legföljebb a Castiglione-s adatokból, amik szerintem komolyan vehetetlenek. Ahogy a linkelt anyagból látszik az emberek 2/3-a úgy esett át a koronán, hogy észre sem vette, és a halálozási arány mikroszkopikus, a 1,5%-nak körülbelül a harmincad része, és ez a betegekre vonatkozik, nem az összlakosságra. Amúgy ha csak annyit teszel hogy az olasznyers adatokat arányosítod a magyar helyzethez, akkor 60M olasz -> 20E halott alapján 10M magyar -> 3,3E halott. Persze az olaszoknál fognak még meghalni, de mivel mi eleve jobban védekeztünk mint ők idehaza szerintem még a 3E halottat sem fogjuk elérni. Az mindenesetre az abszolút garantáltnál is holtbiztosabb, hogy a lakosság másfél százaléka nem fog belehalni ebbe a hülyeségbe.

Castiglione vagy kamu, ami az olasz helyzetet ismerve igen valószínű, vagy valami fatális szopásba szaladtak bele, mondjuk többezres idősek otthona van ott ahol százak szörnyethaltak már a korona gondolatára is.

Ja, igen, még amit én számoltam fentebb az is túlzottan pesszimista, mivel hivatalos források szerint az olasz koronás haláleseteknek csak 12%-a garantáltan az, ahol a halotti bizonyítványon is a korona áll mint halálok, a többi 88% kétséges, vagyis a 20E koronás halálesetük közül csak ~2,4E tutibiztos, a többi bármi lehet.

VT 135 2020.04.14. 17:22:13

Mondjuk a csak vérplazma adásnál nem vizsgálják a koronát, mivel vérrel nem terjed - legalábbis ezt írták a helyszíni tájékoztatóban.

csi szi 2020.04.14. 17:49:28

@Deansdale: Castiglione az olasz epicentrumban van, Lodi térségében, amit elsőként zártak le, az 1. beteg is oda való, ezért van ott annyi fertőzött.
Rosszul emlékeztem, itt 1,3%-ot számolt ki a szerző, bár lehet hogy ennél is kevesebb, gondolom a figyelembe vett időszaktól is függ a szám (egyik forrás szerint, amiből számolt 62 halott volt, másik szerint március 1-28 között 48 halott volt, 1 évvel korábban volt összesen ez időszakban 4 halott, tehát mondjuk 40-45 lehetett CoV-halott):

www.unz.com/akarlin/cost-of-herd-immunity/

Mindenesetre, a WHO szerint is a H1N1-nél tízszer halálosabb vírusról van szó, ami persze "not good, but not terrible", lehetne sokkal durvább is, és akkor bizony civilizációs méretű összeomlás lehetne belőle.

csi szi 2020.04.14. 17:52:02

Ja és a környező településeken is hasonló ugrás volt az előző évhez képest, persze lehet, hogy mindegyikben van egy-egy idősotthon. Az biztos persze, hogy sok az idős ember. Szomáliában pl. nem várható sok 60 év feletti halott, ez is nyilvánvaló.

2020.04.15. 14:17:36

@csi szi:
"Mindenesetre, a WHO szerint is a H1N1-nél tízszer halálosabb vírusról van szó, ami persze "not good, but not terrible", lehetne sokkal durvább is, és akkor bizony civilizációs méretű összeomlás lehetne belőle. "

Amit én tettem olyankor, amikor ilyen jellegű dolgot hallottam, tapasztaltam:
Lelassultam, megnyugodtam.
Elkezdtem higgadtan figyelni az ilyen híreket és figyelni arra a gondolatra, ami - bármilyen élethelyzetben, dologban, témában - aztán forrta magát és a végső következtetéssé vált.
Próbáld meg, hogy mi kapsz.

Én tudod mit kaptam mindig az életben ilyenkor?
Hogy ez nem a való, ez nem az igaz.
Ez egy hazugság.
Ez csak az én tapasztalatom.
Te mit tapasztalsz, amikor megteszed azt, amit fentebb írtam?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2020.04.16. 16:58:10

Tesztelni, tesztelni, tesztelni!
infostart.hu/sport/2020/04/16/furcsa-fordulat-allt-be-kapas-boglarkanal

Amúgy hasonló történt Ózdon is: egy gyári munkás rosszul lett, letesztelték, ami pozitív eredményt mutatott. Bevitték a kórházba, ahol megcsinálták rajta a profi laboratóriumi tesztet, abból meg kiderült, hogy ja, nem is fertőzött.

Reactor 2020.07.12. 17:14:57

Na ennyit arról, hogy a korona vájrösz majd jóóóóóóól kipusztíccsa [sic] az emberiséget...
A hivatásos rettegők mehetnek más doomzday-időpontot nézni, mert ez sajna-bajna nem jött össze. Better luck next time.

csi szi 2020.07.12. 17:24:03

@Reactor: Nem történt semmi olyan, ami cáfolná, amit 3 hónapja írtam.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.07.12. 20:00:42

@Reactor: Őőő... akkor izé... őőő... fajháború! Klíma! Fóbizmus!

Reactor 2020.07.12. 21:39:39

@csi szi: De olyasmi se, ami 2012-szintű tömeghisztériára adott volna okot.

@don Fefinho: Hát látod, a jónépnek mindig kell valami, amitől rettegni kell. Volt a kergemarhakór, aztán száj- és körömfájás, aztán a SARS (fun fact: ezt SZINTÉN koronavírus okozza!), aztán a H1N1, aztán a 2012-es Nibirus, földönkívülis világvége, aztán az NT7 aszteroida, aztán az afrikai sertéspestis...
Mindig van félnivaló mumus, csak épp az igaziaktól nem fél senki.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.07.12. 23:41:07

@Reactor: Persze, a COVID-19 másik neve SARS-2.
Nekem egyedül az a visszás ebben, hogy a legújabb apokalipszis hívei mindig az előző befulladt apokalipszis híveihez hasonlítják a kétkedőket, pedig azok is ők maguk voltak.

Reactor 2020.07.13. 00:11:32

@don Fefinho: Aztán amikor az ő jóslatuk is besül, lapítanak is, mint szar a gazban :D
Olyannal is találkoztam - nevet nem írok - itt a Blog.hu-n, aki teljes mellszélességgel azt jósolta, hogy itten "medmeksz" szerű világ lesz, katonák járőröznek majd mindenütt, totalitárianizmus, éhínség lesz, és a komplett infrastruktúra összeomlik. Hallani se akart semmiféle ellenvéleményt, mindenkit kitiltott, aki próbált valamiféle értelmet verni belé.
Gondolom azóta is haragszik a világra, hogy mi a francért nem ért véget.

Deansdale 2020.07.13. 05:23:40

@Reactor: ""medmeksz" szerű világ lesz, katonák járőröznek majd mindenütt, totalitárianizmus, éhínség lesz, és a komplett infrastruktúra összeomlik"

Nem tudom kiről beszélsz, de lehet hogy féligazsága lesz. Van egy olyan érzésem, hogy a nyugati világban a követekző marxista forradalomig nem kell 2 évnél többet várnunk. Bizonyos értelemben már meg is kezdődött, halálos áldozatok is vannak, csak még lassú tűzön fő az egész.

Reactor 2020.07.14. 22:27:24

@Deansdale: Ha be is következik ilyen, az nem a koronavírus miatt fog történni.Én kimondottan azokra a mélyhülye doomzday-prófétákra gondoltam, akik az összes létező online magyar felületet (a Blog.hu-t is beleértve persze) teleajvékoltak, hogy namostasztán télleg eljött a világvége, és itt döglünk meg mind egy szálig, fusson mindenki szerte-szana. Aztán felvásároltak több hajórakomány budipapírt, felöltötték a mokány kis arcmaszkjukat ami még a pollent is átengedi, nemhogy a vírust, és várták-várták, hogy vége legyen a világnak. Az egyik ilyen eszementnek volt az agyszüleménye az, amit fentebb leírtam. És hiába magyarázott nekik az ember bármit is, ők csak jajveszékeltek tovább, hogy márpedig igenis itt a világvége, és punktum, toppantottak hozzá a kis lábacskáikkal is.

Ezzel szemben pontosan az történt, mint a korábban lezajlott járványok (kergemarhakór, SARS, H1N1) esetében: a vírus szép lassan kihűlt. Eddig egyetlen károgó vészmadár se volt, aki a kis kezeit tördelve előlépett volna, és bűnbánó arccal, szemlesütve beismerte volna szépen, hogy igen, túlreagáltam a dolgot, hülye voltam, nektek volt igazatok, bocsánatot kérek, visszaszívok mindent. Egyetlen egy se. Ha pedig ezt számonkérné rajtuk bárki is, fröcsögve, hőbörögve anyáznának teli torokból. Mert a szánalmas kis egójuk nem engedi, hogy a nyomorult életükben akár egyszer is önkritikát gyakoroljanak.

Az én szememben ezek kiiratkoztak a gerincesek törzséből. Legalja nyálasszájú nyúlszívű laposférgek, akik még a saját birkaidiotizmusukkal se mernek szembenézni, olyan szinten gyávák.

csi szi 2020.07.15. 00:44:07

@Reactor: Nem hűlt ki, csak lement az első hullám, és nem vészmadárkodni akarok, de bizonyos tekintetben rosszabb is a helyzet, mint korábban gondolták. Nem állította meg a nyári meleg, az is egyre valószínűbb, hogy nem alakul ki pár hónapnál hosszabban immunitás azokban sem, akik átestek rajta stb. Nem fogunk egyhamar megszabadulni tőle. Sok mindent még mindig nem tudunk az egészről, valóban a kínai laborból szabadult-e ki, vagy természetes eredetű (egyesek szerint laborban tenyésztették ki emberi szövetekre, mert az emberi tüdő receptoraihoz kötődik a legjobban), mennyiben mások az új mutációk stb. Szóval ez a "picike nátha" (mert inkább azzal rokon, mint az influenzával) elég súlyos hosszú távú hatásokkal járhat még a társadalmakra. Azonban nyilván bele fognak fáradni az újabb lockdown-okba, a fiatalabb társadalmak hamarább, a csóróbb, kevés tartalékkal rendelkezők szintén.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.07.15. 01:22:22

@csi szi: "Nem hűlt ki, csak lement az első hullám, és nem vészmadárkodni akarok, de bizonyos tekintetben rosszabb is a helyzet, mint korábban gondolták."

Jaja de semmi pánik, minden rendben lesz.

hvg.hu/vilag/20200707_bubopestis_betegseg_kina

Reactor 2020.07.15. 15:36:03

@csi szi: Nyilván vissza-visszatér még majd a járvány szórványosan, de ebben semmi rendkívüli nincs. A himlőt leszámítva minden vírusra jellemző, hogy alszik egy jót, aztán szórványosan időnként aktivizálja magát. Ha lesz is "második hullám" amivel riogatnak, feleekkora hacacárét nem fog okozni (ha szándékosan kelteni fogják a pánikot, az persze más téma).
A nyár melege nyilván nem állíthatta meg a vírust, mint ahogy a rotavírust, a varicella zostert, herpesvirus-t se állítja meg, és immunitás se feltétlenül fejlődik ki egy bizonyos kóroki ellen az emberi szervezetben. Erre számtalan példa van, az influenzavírus elleni vakcina se ér kalap szamócát se. Maga a koronavírus egyébként messze nem ismeretlen az emberiség előtt, a már említett SARS-ot szintén koronavírus okozza - másik törzs, ez igaz, de koronavírus - és az se okozott világkatasztrófát. Ez a variáns sem fog.
Szóval nagyon úgy néz ki, az armageddon ősszel is el fog maradni :D

csi szi 2020.07.15. 17:36:38

@Reactor: Eddig nálunk tulajdonképpen nem volt járvány, a karanténoknak köszönhetően.

Reactor 2020.07.15. 17:47:38

Tulajdonképpen nem is értem, az írók miért nem aktivizálják magukat. Mondjuk Robin Cook. Írnának egy regényt koronavírusos apokalipszisről, degeszre kereshetnék magukat vele. És ezt hót komolyan mondom.

don Fefinho · http://bunkonyilas.blog.hu/ 2020.07.15. 21:41:35

@Reactor: Vagy Orwell is írhatott volna jókat, nem is értem, miért nem tette. :D Most itt állunk tanácstalanul, semmi ötlete senkinek semmire.

Frederick2 2020.07.16. 11:41:16

@Reactor:

"Én kimondottan azokra a mélyhülye doomzday-prófétákra gondoltam, akik az összes létező online magyar felületet (a Blog.hu-t is beleértve persze) teleajvékoltak, hogy namostasztán télleg eljött a világvége, és itt döglünk meg mind egy szálig, fusson mindenki szerte-szana."

A probléma az, hogy ebbe a vészmadárkodásba beszálltak az államok is. Köztük a magyar állam. Az olyan kijelentésekkel politikusok részéről, hogy "az oktatás készüljön fel ősszel a távoktatásra". Szerintem bizonyos nemzetállamok, ellenzéki és kormánypárti politikusok jobban felfújták a COVID-19 történetet, mint az internet magányos ámokfutói.

"Tulajdonképpen nem is értem, az írók miért nem aktivizálják magukat. Mondjuk Robin Cook."

Az ATV Fórum c. műsorába betelefonált valaki, aki szerint Moldova György írhatná a koronavírus témába az új könyvét. :D

Ne félj, lesz majd erről regény is, film is! Csak légy türelemmel! :D

Reactor 2020.07.16. 15:54:20

@Frederick2: Ez teljesen igaz, mondjuk a kormányoktól nem is várok mást, a jelenlegitől meg pláne. Szétverik az egészségügyet, aztán kamilláznak nagyokat, hogy jééééé, egy nem túl súlyos járvány miatt földbeállt a gazdaság, nahát, a kutya meg a mája...!
Belegondolni se merek, mi történt volna, ha mondjuk, 1831-hez hasonlóan a kolera söpör végig az országon.

Annyi előnye mindenesetre tényleg volt a dolognak, hogy a karanténnak köszönhetően kishazánknak is eszébe jutott, hogy létezik bedolgozás, home office, távoktatás, meg más efféle dolgok is, amiket a hanyatló Nyugaton már jópár évtizede feltaláltak. Ha a vírus miatt akár csak pár évet is sikerül így előrébb jutnunk ebből a kőkorszakból, ahol vagyunk, már megérte a dolog!
Nem, komolyan mondom - ha a "vájrösz" hatására tényleg megindulna itt valamiféle fejlődés, akár a kormány akarata ellenére is, örökké imádni és bálványozni fogom a koronavírust, ha tehetném, aranyszobrot is állíttatnék majd neki: lám, egy mikroszkópikus méretű, agy nélküli kis ingyombingyom el tudta érni azt, amire 30 év alatt a homo sapiens sapiens hungaricus, abszolút hatalommal a birtokában, képtelen volt...

A regényt, filmet ám kíváncsian várom :D nem vagyok Robin Cook-rajongó, viszont igenis vannak jó doomzday-témákkal foglalkozó írók, és meglovagolva a jelenlegi pánikhangulatot, egy középszintű koronavírusos regényt is úgy vinnék az emberek, mint a cukrot. Sajnálom hogy Arthur Herzog nem él már, neki hihetetlen jó doomzday-regényei voltak (Hőség, Rajzás, Őrület, Étvágy), na ő pont alkalmas lenne a feladatra :)))
süti beállítások módosítása