HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Frederick2: A Federal Reserve Bank of San Francisco (a továbbiakban FRBSF) 2024. január 16-án publikált egy távmunkával foglalkozó tanulmányt. A FRBSF azon véleményének ad hangot, miszerint nem sok értelme volt... (2024.04.28. 14:55) Nem valós veszély
  • Frederick2: @Wildhunt: "Az egész leginkább ugyanaz a parttalan vita, amit Frederickkel folytatsz, hogy mit értesz zsidók alatt." Természetesen Deansdale most is úgy fogalmaz, hogy "zsidók". Vagyis a teljes z... (2024.04.28. 14:54) Mi is az a fasizmus
  • Frederick2: @Deansdale: „Általában nem jellemző rám, hogy definíciókon lovagoljak” Nekem sem szokásom, hogy definíciókon lovagoljak. Én nőkön szoktam lovagolni. Meg időnként engem is meglovagolnak a nők. A def... (2024.04.28. 14:47) Mi is az a fasizmus
  • Deansdale: @GABOR2: Ezek az áldott zsidók már csak ilyen filmeket szeretnek csinálni, egyem a zuzájukat... (2024.04.28. 14:23) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Ponyvaíró néger: Pedig írhatnál bővebben is. (2024.04.28. 14:20) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Az élelmi rost mítosza

2011.07.26. 11:50 Deansdale

A divatok jönnek-mennek, és azt hiszem elmondhatjuk, hogy most állunk a rost divatjának tetőpontján. Ha valahol a táplálkozás kerül szóba, biztosan megemlíti valami "szakértő", hogy a rostok milyen jók és fontosak.

Ehhez képest a napi ajánlott beviteli adagjuk 20-35 gramm. Elgondolkodtató; ha annyira jó lenne, talán többet is ehetnénk belőle. De a mondanivalóm lényege nem ez, hanem a következő: A legtöbb embernek fogalma sincs arról, hogy mik is azok a rostok és mit csinálnak az emésztésben. A wikiben nem nehéz utánanézni - már ha tud valaki angolul. A válasz:

A rostok emészthetetlenek. Egyetlen "pozitív hatásuk", hogy a bélrendszerben vizet szívnak magukba, és ezzel könnyítik a... székelést. Namármost nem nehéz rájönni, hogy ha valamit nem tud az ember megemészteni, akkor abból semmilyen tápanyag nem jut a szervezetbe. A rostokat tehát feleslegesen esszük meg, mert pontosan ugyanúgy jönnek ki hátul, ahogy bementek elöl. Illetve mégsem egészen pontosan, hiszen ott van az a kitétel, hogy vizet szívnak magukba. Csakhogy a beleinkben a "víz" az nem afféle kristálytiszta víz, hanem az a folyadék, amiben fel vannak oldva a tápanyagok. Adódik a csúnya következtetés: a rostok a bélben nemhogy tápanyagokat adnának az embernek, hanem egyenesen elveszik azokat előle. Egy kanálnyi élelmi rost több ásványi anyagot és nyomelemet visz ki az emésztésből, mint amennyivel bemegy. Emellett a rostok gyorsítják is a bélmozgást, ami szintén nem túl jó dolog, mivel egyes anyagok csak az emésztőrendszer elején tudnak felszívódni, és ha erre nincs elég idejük, akkor nem szívódnak fel és kész.

Erről persze a wiki nem beszél, mindössze annyit említenek, hogy a sok rost fogyasztása puffadást (gázokat) okozhat és székrekedést, ha nem iszunk mellé elég vizet. Helyette beszél néhány előnyről, amikről gondosabb ellenőrzésre kiderül, hogy mindössze azt mutatják, az ember kevesebb ételt fogyasztott, mivel annak egy részét emészthetetlen rostra cserélte. A kevesebb étel fogyasztása pedig számos előnnyel jár. Persze az kérdéses, hogy érdemes-e emészthetetlen dolgokat tenni a tányérra azért, hogy így fogyókúrázzunk - különösen, ha azok tápanyagokat vesznek el a szervezettől. Aki sok rostot eszik, annak - ellensúlyozásképp - tudom ajánlani, hogy szedjen étrendkiegészítőket.

Mindenesetre tanulságos ez az egész rost-biznisz. A nyílt elméjű embernek felnyithatja a szemét, hogy az élelmiszeripari propaganda nem az egészségünket szolgálja, hanem az eladások növelését. A "hivatalos álláspont" tulajdonképpen egy gabonaipari reklám, ami mellé elfelejtették odatenni a fizetett reklámcikkeket jelző (x)-et.

---

Félreértések elkerülése végett: a természetes élelmiszereinkben megtalálható természetes rostokkal semmi baj nincs. Nem kell a hüvelyeseket vagy a gyümölcsöket az étrendben azért korlátoznunk, hogy nehogy valami bajunk legyen a rostoktól.
A gond azzal van, hogy a boltok polcain egyre több olyan terméket találni, ami a (mesterséges) rost-gazdagságával hirdeti magát, például a teljes kiőrlésű kekszek, gabonapelyhek, stb. Ezeket a fűrészporokat és madáreledeleket teljesen fölösleges fogyasztani, sőt, ahogy a cikkből kiderül, a túlzásba vitelük egyenesen káros is lehet.
Megintcsak az a tanulság, ami szinte mindig: együnk természetesen és "normálisan", a józan eszünkre hallgatva, és lehetőleg olyan ételt amit már a nagyapánk is fogyasztott. A divatporokat és -pempőket hagyjuk meg azoknak, akik szeretnek ezzel flancolni a szomszéd előtt. Legalább annyit ártanak, mint amennyit használnak.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás rost táplálkozástudomány élelmi rost

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása