HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @valis47: Már sokszor mondtam, hogy ez egy kamu háború, mert ha az oroszok tényleg azt akarták volna amit mondanak, hogy akartak, akkor 2 hét alatt lerendezték volna a témát. A modern hadviselésnek ... (2024.04.25. 10:53) Nem valós veszély
  • valis47: @Madarász Henrik: Kellene, de a katonai helyzet nem teszi ezt lehetővé. Ez egy furcsa háború persze. Az oroszpárti szakértők azt magyarázzák 2 éve, hogy az oroszok szándékosan "darálnak" és nem indí... (2024.04.25. 09:20) Nem valós veszély
  • valis47: @Frederick2: Na de a PUA az rosszabb, mint a fasizmus, nácizmus. Talán még Putyinnál és Trumpnál meg Orbánnál is rosszabb. Na jó, az nem lehet, mert náluk rosszabb nincs. (2024.04.25. 09:16) Nem valós veszély
  • Deansdale: @Frederick2: "Van ennek valami értelme?" Páran pénzt keresnek vele, legalább addig se munkanélküliek, amúgy semmi. Alapvetően nem lenne baj az ilyesmi, egy normális világban libertárius szemszögbő... (2024.04.24. 11:19) Nem valós veszély
  • Frederick2: @Deansdale: Mondjuk ez elég nyekenyóka téma a fűtés témához képest, de azért mégis megemlítem, mint kis színest. Már csak azért is, mert ez is azt jelzi, mennyire elanyagiasodott mára a férfi-női ka... (2024.04.24. 10:37) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Ornish

2011.09.01. 06:00 Deansdale

Az egyik legismertebb diéta az Ornish, még hivatalos magyar honlapja is van. Arra épít, hogy ne együnk zsírt - valójában meg persze arra, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, vagyis együnk kevesebbet - magyarul megmondva tehát koplaljunk.

Nade ha kevesebb zsírt fogyasztunk, akkor mi van az eszenciális zsírsavakkal? Tudjuk, ezek olyanok, amiket a szervezetünk nem tud előállítani, de szüksége van rá; például a manapság nagyon trendi omega-3. Gondoltam rákeresek a magyar Ornish oldalon, hogy mit is tartanak az omegákról. Az eredmény:

Sajnos nincs találat omega kifejezésre

Számomra ezzel le is zárult a kérdés. Aki kipróbálja az Ornisht, a koplalással lehet hogy le tud fogyni, de hogy nehéz és kellemetlen folyamat lesz, sok mellékhatással, arra mérget vehet.

 

Eddig 16 komment érkezett

  • 1.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 7:36

    Nem dr. Ornisht bíráltad, hanem a magyar weboldalt. Ornish könyvét, a Spektrum-ot megvettem még régebben, nyilván el is olvastam. Remek életmódprogramnak tartom. Nem ír elő semmit sem, csak ajánl, nem tilt semmit sem, öt kategóriába sorolta az ételeket, az 1. a legegészségesebb, az 5. a legkevésbé egészséges (szerinte, hiszen ő dolgozta ki a programot). Aki beteg és valamiféle káros folyamatot szeretne megállítani, visszafordítani, célszerű, ha az 1-ből választ ételeket. Vega a progi, hozzám közel áll. Nem csak azt tartja fontosnak, hogy mit eszünk, hanem azt is, hogy hogyan, azt is, hogy mozogjunk eleget és tanuljuk meg a stresszoldást. Mindezekre komoly útbaigazítást ad a könyv. Hogy a gyakorlatban is működik, az elért eredményei bizonyítják. Van bőven.

    És akkor az omega 3 zsírsavakról:

    A Spektrumban a 79. oldalon egész fejezet foglalkozik a témával, a címe:

    "Fogyasszunk omega-3 zsírsavakat (jó zsírokat) minden nap!" A vegáknak halolaj kapszulát ajánl, bőven részletezi a kérdéskört.

    Koplalásról szó nincs, nem kell koplalni. Életmódprogram, nem fogyókúrás. Eljutottam odáig, hogy felesleges az embereket a gabonával rémisztgetni. Aki gluténérzékeny hagyja ki, aki meg nem, egye módjával. Mértékkel, ahogy minden mást is. Keveset kell enni. Érdekes előadások vannak a neten, keress rá Csalami László vagy dr. Ládi Szabolcs nevére. Utóbbi egy fiatal orvos, Zánkán volt körzeti orvos, most kutató, sok helyen tart előadást. Hallhatsz tőlük az állati fehérje ártalmairól bőven.

  • 2.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 7:42

    Picit félreérthető volt, amit írtam, hogy vega a progi. Besorolja természetesen a halakat, húsételeket is, de nem a legegészségesebb kategóriába. A 2. csoportban szerepel a vadvízi lazac, mint fehérjeforrás, a 3.-ban csaknem az összes többi hal, a 4.-ben a szárnyasok és néhány halféle, az 5.-ben a vörös húsok, szalonnák és egyéb zsíros akármik.

    Tehát a vega étrend tartozik az 1. kategóriába, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák és alacsony zsírtartalmú joghurt, túró.

  • 3.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:24

    Nem kellene úgy bírálnod Ornist, hogy semmit sem tudsz a programjáról:) Lejáratni próbálod az olvasóid előtt, miközben semmi okod nincs rá. Pedig éppen az ellenkezője miatt szeretem olvasni a blogodat: alaposan utánaolvasol annak, amiről éppen írsz. Egyébként ennél még tökéletesebb megoldás lenne, ha az ellenkező oldalt is körbejárnád. Meglepődnél, hogy mindenre is mindennek az ellenkezőjére is van bőven hivatkozás:) Vagy nem is lepődnél meg, hiszen tudod.

    Nem mumus a gabona, és nem a legjobb a paleó. Mindkettő jó valakiknek biztosan. A paleóban nem a húsajánlás a jó, hanem az ártó dolgok elhagyása azoknak, akiknek valóban árt glutén- laktózérzékenyek, stb. De a módosított koleszterin árt mindenkinek. Legyen ez a kiindulási alap, örülnék, ha elkezdenél ezzel foglalkozni a szokásos alaposságoddal és írnál egy posztot is a témáról. Kiindulásnak jó a Wai World, itt bőven találsz hivatkozást:
    www.waiworld.com/

    Hátha kihívásnak érzed:) Nem könnyű téma.

  • 4.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:25

    A könyvét nem olvastam.
    Az állati fehérje vagy a zsír "ártalmait" nagyon nehezen tudnám elhinni, tekintve, hogy az emberiség már a kifejlődése előtt, "majomkorában", és az azóta eltelt legalább 3 millió évben is folyamatosan fogyasztotta, és sok esetben az volt az elsődleges táplálékforrás. (Ez a tipikus paleo érv, logikus és érthető.) Lehetetlen, hogy ártson, csak meg kell válogatni a forrását, és olyat enni amit nem tömtek tele antibiotikumokkal, növekedésserkentőkkel és stb.
    A modern betegségek (CB, szívbaj) forrása pedig egyértelműen a szénhidrát, vagyis a gabona és a cukor. Naponta hozzák ki az újabb cikkeket, amikben azt fejtegetik, már megint ***még sokkal több*** a cukorbeteg, mint tavaly. Arról cikkeznek, hogy 200 év orvosi és higiéniai fejlődés után most először megint csökken a várható élettartam.
    Rólam mindenesetre nem mondhatod, hogy elvakult vagyok, mert sokkal több dolgot elfogadhatónak tartok, mint akár a paleo, akár az atkins, de sosem fogok többé bízni egy olyan étrendben, ami a szénhidrátokat erőlteti a zsírok és fehérjék kárára. A szénhidrátnak semmi, de semmi szerepe nincs az étkezésben azon kívül, hogy van benne kalória - az meg manapság teljesen fölösleges, mert az emberek 90%-a úgyis kalóriatúltengésben szenved.

  • 5.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:26

    @Tara.:

    Igazából én nemrég elkezdtem komolyabban követni a Deansdale- féle táplálkozást, magyarul józanul gondolkodva és felhasználva az ismereteket táplálkozom. Nem akarom elszólni, de eddig valami kurv@ra hatékony úgy, hogy nem is igazán erőltetem meg magamat. Igaz, hogy most a szezonális dolgok miatt többet mozgok, mint máskor, de nagyon bátran táplálkozom és semmi olyan mozgást nem végzek, amit kifejezetten a fogyásért végeznék. Nem tudom összességében miért az 4-5-ösbe kerülnek a húsok ennél az Ornishnál, de abból igencsak bőven ettem az elmúlt időszakban.
    És amellett, hogy meglepően gyorsan fogyok, jól érzem magam, nehéz fizikai munkákat is könnyedén végzek el, és bármikor aktívan végignyomom a napokat. Elhiszem, hogy a zöldségek és gyümölcsök jók (én is gyümölccsel oltom a éhségemet és az édesvágyamat), de a húsokkal és a zsírral sincsen semmi baj. A legnehezebb viszont a gabona lecsökkentése volt, sőt gyakorlatilag ez volt az egyetlen, amit tettem, és láss csodá elkezdtem fogyni ezerrel. Szóval a gabonát nyugodtan sorolhatja is át az 1-es csoportból, mondhatnám meg lehet cserélni a húsokkal.

  • 6.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:29

    Nem személy szerint "lejáratni" akartam, csak szerintem a diétás programja nem optimális.
    Egyébként igazad van, szeretek mindennek utánajárni. De ha azzal kezdi, hogy a módszerének a központi eleme a zsír csökkentése, akkor nehezen fogok vele kibékülni. A modern ember életében a zsír csökkentése egyenlő a szénhidrát növelésével, ami gáz.

    Másfelől a mostani "átlag" táplálkozáshoz képest szinte bármi csak jobb lehet, szóval azt is érthetőnek tartom ha vannak akiknek jót tesz az ornish diéta. Ha csak azokat az ajánlásokat betartja valaki, hogy egyen természetes, bio, és feldolgozatlan összetevőkből készített kaját, már azzal is hatalmas lépést tett az egészsége felé.

  • 7.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:34

    @Tara.:

    Azért Deansdale nem a paleo híve, csak onnan is merít. Én sem pontosan Deansdale ajánlásait követem (például én nem kerülöm a krumplit, babot, kukoricát), mert magamnak mást találtam ki, de ő is úgy volt mindig vele, hogy nincsenek szoros megkötések.
    A koleszterinről pedig volt már itt összefoglaló, és egyébként a köztudatba is egyre jobban kezd átmenni az, hogy a koleszterinnel nincsen semmi gond, állítólag már Norbi sem ellensége a zsírnak, mostanában meg megy egy tablettareklám, amely koleszterinnöveléssel reklámoznak minden hétköznapi ember számára. Tudom, hogy van különbség koleszterin és koleszterin között, és mint semmit ezt sem szabad túlzásba vinni, de semmi baj nincsen a koleszterinnel. Nagyon sokszor hallottam szüleimtől még amikor ment a koleszterin-hisztéria, hogy hülyeség, mert az ő szüleik és a velük egykorúak nagyon sok húst ettek, méghozzá elég zsírosan és nagyon sokáig éltek egészségben.

  • 8.  Tara. (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 8:49

    @Deansdale: nyers húst ettek őseink. Nem oxidált koleszterint. A sütés később lépett be, jó lenne tudni, pontosan mikor és vitt-e magával különböző betegségeket.

    Félre ne érts, nem vagyok gabonapárti. Semmilyen párti sem vagyok. Hiszek abban, hogy mindenkinek más a jó, meg kell találni a SZÁMUNKRA optimumot. És a MÉRTÉKET. Pillanatnyilag az fogalkoztat a legjobban, hogy valóban ennyire ártalmas-e a módosított (hőkezelt, sütött, főzött) állati fehérje, a férjem ugyanis húsevő, vékony, izmos típusánál fogva ő ehetne húst (eszik is) de vajon jót teszek-e vele a húsos kajákkal, hiszen sütöm, főzöm.

    Az említett előadásokból egyértelműen kiderül, hogy csak az állati fehérje ártalmas, a növényit lehet hőkezelni, nem válik ártalmassá, mert mint tudjuk nem tartalmaz koleszterint. Tehát nem is a módosított fehérje az ártalmas, hanem az oxidált koleszterin. Az a gyilkos.

  • 9.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 9:08

    @Tara.:

    Akkor gondolom, hogy ezt:

    drimmun.com/nyers-taplalkozas-nyersetel/a-husfogyasztas-hatasa-a-rak-kialakulasara.html

    már olvastad. Ebben rákkal kapcsolatos problémákat említenek, de főként a TÚLZOTT zsír, hús és fehérje fogyasztás esetén.

    A férjed szerintem szerencsés, én is ismerek ilyen embereket, nekik nem is nagyon kell figyelni a táplálkozásukra, mert úgy szalad át rajtuk bármi, hogy nincs ideje kárt tenni benne. Nagyon gyorsan kiürítenek olyasmit, mint például az emésztetlen fehérje.

  • 10.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 9:11

    @Tara.:

    Találtam még érdekességet:

    "A jelenlegi eredmények szerint az érelmeszesedési folyamatot nem csak a túlzott mértékben bevitt koleszterin befolyásolja, hanem egyéb étrendi tényezõk, a lelki folyamatok, a mozgáskultúra, a napfény és az egyéni genetikai adottságok is. Az étrendi faktorok között szerepel a nagymértékû cukor- és kenyérfogyasztás, a telített zsírsavak jelenléte, valamint a védõ hatású élelmi rostok, antioxidáns vitaminok és ásványok illetve telítetlen zsírsavak bevitele. Mindezek hátterén válik érthetõvé, miért is olyan komplex e kérdéskör. A koleszterin bevitelen kívül ugyanis számos egyéb faktor is döntõen hat az érfalak meszesedési folyamatára."

    Tehát ez egy nagyon összetett kérdés, amiben komoly szerepet vállal a cukor és a kenyér is.

  • 11.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 9:16

    További érdekességek ugyanebből a cikkből, amely egyébként:

    mentsukmegaferfiakat.hu/index.php?pg=sub_105

    "Az állati zsírokkal végzett kutatások nem hoztak egyértelmû eredményt, mivel több esetben nem történt koleszterinszint emelkedés. A zsírok és cukrok együttes hatása azonban láthatóan gyorsította az érfalak károsodását."

    "A nagymértékû kenyér- és tésztabevitel esetében közvetlenül nem sikerült igazolni az érelmeszesedés gyorsulását. A szakemberek egy része mégis igazolva látja, hogy részt vesznek - a cukorral és zsírral együtt fogyasztva - az érkárosodásban. Megemelik a vérben keringõ trigliceridek mennyiségét, amelyek növelik a rossz koleszterin szintjét is."

    "A tulajdonképpeni meszesedési folyamatot az oxidált koleszterin okozza. Az oxidációt az antioxidáns hatású vegyületek gátolják, így a C-, E- és A-vitamin, a cink és a szelén kulcsfontosságú az érfalak védelme szempontjából is. A védõ hatású anyagok között a rostok hatása is kiemelkedõ. A rostok megkötik a koleszterint hordozó epesavak nagy részét, így a bélbõl kevesebb koleszterin tud visszaszívódni a keringésbe. Rosthiányos étrend esetén az elõbbi visszaszívódási folyamat intenzívebb. Az élelmi rostok között a pektin rendelkezik koleszterin csökkentõ hatással."

  • 12.  infiniium (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 11:21

    "Az állati zsírokkal végzett kutatások nem hoztak egyértelmû eredményt, mivel több esetben nem történt koleszterinszint emelkedés. A zsírok és cukrok együttes hatása azonban láthatóan gyorsította az érfalak károsodását."

    És olyat nem próbáltak, hogy csak zsír vs csak cukor? Minden nagyokos tudós a zsírból akar ellenséget csinálni, és ha csak cukor hozzáadásával is de bebizonyítják, hogy növel a koleszterint... Barmok.

    Az étellel bevitt koleszterinnek igen csekély hatása van a vérben lévő szintjére. Az "oxidált koleszterint" se megeszed, hanem az LDL oxidálódik a szénhidráttól. (Az LDL amúgy nem koleszterin, hanem a koleszterint szállító fehérje)

  • 13.  Vasgerinc (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 12:13

    @infiniium:

    Érdekes amit írsz. Ez biztos, hogy így van? Elsősorban a koleszterinre gondolok, mert amiket most olvastam, azok elgondolkodtattak, mert amúgy én szeretem a dolgokat jól megsütve, sőt megégetve. Kérdezni is akartam Deansdalet, hogy mi a véleménye arról, hogy ezek rákkeltőek.

  • 14.  Deansdale (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 12:16

    Hááát, a "sőt megégetve" kategória már nem annyira egészséges, de azért belefér :)
    Én úgy szeretem a sülteket, ha nem túl magas hőmérsékleten rendesen át van sütve, de azért a végén felcsavarják a lángot, hogy itt-ott megpiruljon a külseje.

  • 15.  infiniium (Válasz erre)
    2011. 09. 01. 13:00

    A legtöbb helyen próbálják a koleszterin = sátán elméletet belenevelni az emberekbe. Ez Ancel Keys hipotézisére épült, amiről ugyan kiderült, hogy baromság, de azért a koleszterinmítosz folytatódott. Rendes kutatások (ahol nem hamisítják meg az eredményeket) kimutatták, hogy az ételben lévő koleszterin csak nagyon kis mértékben módosítja a vér koleszterin szintjét. Ennél nagyságrendekkel többet állít elő a szervezet maga, ami nem kell azt meg kiüríti. A gondot nem a koleszterin okozza, mivel az egy hasznos anyag a szervezetnek (az agy tartalmaz sokat, a nemi hormonok ebből lesznek, legalábbis a tesztoszteron biztos, a D vitamint ebből szintetizálja a test napfény segítségével). Az oxidáció nem a koleszterint teszi tönkre, hanem a hibásan koleszterinnek, sőt rossz koleszterinnek nevezett LDL-t. Ez az egyik fehérje, ami szállítja az (igazi) koleszterint, mégpedig a rendeltetési helyére, vagyis mindenhova a testben. Az elhasznált koleszterint pedig a HDL viszi vissza a májba. A gond akkor van, ha a sok szénhidrát módosítja az LDL-t, ami kisebb és tömörebb lesz, így át tud hatolni az érfalakon, és ott alakít ki lerakódást. Ez az érelmeszesedés, meg a gyulladás, meg nemtommi. Tehát "rossz koleszterin" nincs, az LDL sem rossz, csak ha tönkreteszik.

    Azt hiszem az elégetett húsokkal már beviszel mindenféle káros anyagot, szóval azt nem ajánlom, de erről konkrét részleteket nem tudok.

  • 16.  descalcez (Válasz erre)
    2011. 09. 22. 17:39

    Ha megégeted a húst, még a HEM kötésű vasat is tönkrevágod benne. Múltkor utánajártam, Szendi G. blogjára írtam egy rövidke szösszenetet. Az volt a kiindulás, hogy a spenótból 10% hasznosul, marhából meg 95%. Aztán utána számolgattam, hogy mennyi marhát kell megenni a fél kg. spenót helyett. Kijött 114g Ha hőkezeled, a mennyiség módosul.

    www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814604000676

    Sütésnél 53.7% a HEM kötésű vas veszteség, akkor 246 g-al kell számolnod. Ha grillezed, akkor 70.4% a veszteség, azaz 385g, ha mikrózod, 54.5% a veszteség, azaz 250g, ha pedig "csak" megfőzöd, akkor 30.4% a veszteség, azaz 163 g húsra lesz szükséged.

    Legrosszabb eset a grillezés, én inkább maradok a fél kg nyers spenótnál. 385g húst meg is kell emészteni.... Hőkezelve legjobb a főzés, nem véletlenül eszi Denise Minger is nyersen vagy csak enyhén főzve a beslő szerveket:

    rawfoodsos.com/2010/01/20/my-current-diet/

    Tojással sem jobb a helyzet, ezt már tudjuk Dr. Mercola óta. "The most obvious one is cholesterol. The higher the yolk is heated, the more likely oxidation of cholesterol will occur. This is especially true when it is combined with egg white (as in scrambled eggs) because the iron present in the white will further oxidize the cholesterol. " Ez arról szól, a tojás fehérjében lévő vas különösen szerepet játszik a koleszterin oxidációjában, főleg a rántotta készítésekor.

    "Our blood vessels do not have receptors for cholesterol, only for oxidized cholesterol. So, you can eat as many eggs as you like, without worrying about cholesterol, as long as you don't cook the yolks."

    Forrás itt:
    articles.mercola.com/sites/articles/archive/2002/07/06/biotin.aspx

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás diéta táplálkozástudomány ornish

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása