HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Adósság, bankárok, összeesküvés

2012.01.09. 11:48 Deansdale

Az egyébként egész értelmes "Kína hálás lesz a magyar gazdasági szabadságharcért?" c. cikkben fennakadtam a következő sorokon - azért, mert annyira pontosan tükrözik a "semleges" és a baloldali értelmiségi rétegek véleményét (kiemelés tőlem):

Igen, a magyarságot az eladósodottság köti össze és foglalkoztatja mindennél jobban. A "gazdasági szabadságharcnak" tehát volt reálgazdasági vetülete (több forintot itthon tartani és forgatni a gazdaságban) és politikai (képviselni az emberek leghőbb vágyát). A harchoz azonban ellenség is kell. A szélsőjobb naponta hangoztatja, hogy a "háttérhatalom", a "bankok" és persze a mögöttük álló "zsidók, szabadkőművesek, vörösök" tehetnek mindenről, és a megszállás, kizsákmányolás eszközeként a pénzt használják. Akik a világot a zsidó-keresztény háború terepeként látják, és/ vagy a nemzet és a globális politika egymásnak feszülését sportként fogják fel, a gazdasági szabadságharcban felismerték a "tőke" elleni küzdelem történelmi lehetőségét. Mindenki más azt látta, hogy hát igen, nem kellett volna húsz éven át hagyni a magyar társadalmat felelőtlenül eladósodni, és most hogy ez mégis megtörtént, ezzel kezdeni kell valamit, mert a forint árfolyamának gyengülésésével tönkre tehető az ország, és benne a családok.

Érdekes, hogy amikor az adósságcsapdáról van szó, valahogy alanytalanná válik a liberális közbeszéd, sőt, a mondatokból mintha hiányozna a tárgy és az állítmány is - csak egy hatalmas vállvonás marad. Mintha arra akarnának utalni, hogy az adósság az "csak úgy lett", ki tudja kicsodák teljesen "véletlenül" - némi felelőtlenséggel - eladósították az országot. Más - ismeretlen - valakik pedig tönkretehetik az országot, de ez nem róható fel nekik, csak a dolgukat teszik (nyerészkednek).

Pedig azt a kölcsönt valaki adta, és valaki felvette. És a tranzakció szereplői több mint valószínű, hogy teljesen tisztában voltak a várható következményekkel.

Namármost tudjuk, hogy mióta államadósságunk egyáltalán van, azóta soha nem csökkent, mindig csak nőtt. Bárki van kormányon, bárki bármit mond vagy ígér, az adósságunk csak nő. Ezen persze nincs mit furcsállni, hiszen ennek a rendszernek ez a lényege, így működik. Aki szerint rémeket látok és félrebeszélek, attól szeretnék magyarázatot kapni arra, hogy miért zajlik ez 1-2 (szó szerint egy-két) kivétellel az egész világon, és miért szenved attól minden ország, hogy az adósságai a GDP egyre nagyobb szeletét eszik meg, és miért nem tud ebből a csapdából kimászni még az USA sem, ami pedig a minap még a világ legnagyobb gazdasági hatalma volt. Él olyan ember a földön, aki úgy gondolja, hogy a bankárok nem voltak tisztában azzal, hogy ha egyre nagyobb kölcsönöket adnak az országoknak, akkor azok egyre mélyebbre fognak süllyedni? Hisz abban valaki, hogy az államfők (többnyire intelligens és a közgazdasághoz valamit konyító emberek) nem tudták, hogy ez következik?

Szinte magától adódik a következtetés, hogy a legtöbb állam- és kormányfő a banki elit zsebében van, és gyümölcsöző együttműködésben teszik tönkre a világ országait. Persze erre bizonyíték nincs, de minden jel ebbe a logikus irányba mutat. Nem lehet az egész világ annyira hülye, hogy tudatlanul és értetlenül dugja a saját fejét a hurokba. És persze nem lehetnek a bankárok annyira naívak, hogy merő jószándékból döntsenek be gazdaságokat és nyomorítsák meg embermilliárdok életét.

A másik kérdés, hogy ki, miért és hogyan tesz tönkre kívülről egy országot gazdaságilag. A forintleértékelések hátterében kell valaminek állnia, a pénzpiaci mozgások nem (sem) csak úgy maguktól történnek. Ahhoz, hogy valaki egy ország valutájával olyan mértékben spekuláljon, hogy az hatással legyen annak gazdaságára, értelemszerűen a GDP nagyságrendjével összemérhető összegekkel kell "játszania". Azzal, hogy valaki vesz vagy elad pármillió forintot, vagy annak megfelelő értékű bármit, a magyar gazdaság még nem fog kifeküdni. Dollármilliárdos összegekről beszélünk tehát, amit tudatosan arra használnak, hogy a magyar gazdaságot gyengítsék vele. Itt is adódik a következtetés, hogy ennek olyan pénzügyi csoportok állnak a hátterében, amik nem nézik jó szemmel a magyarországi fejleményeket. Gyanús - mondhatnánk -, hogy amint Orbán bejelentette: megpróbálja lefaragni az államadósságot, egyből a balszerencse érthetetlen áradása csapott le az ország gazdaságára. Persze lehet ezt azzal magyarázni, hogy egyes befektetők megijedtek valamitől, vagy hogy a piacok mozgása hullámzó és kiszámíthatatlan - épp csak semmivel sem logikusabb vagy valószínűbb, mint az a magyarázat, hogy valakik nem szeretnék, ha csökkene az adósságunk, és ezek a valakik hajlandóak némi energiát ölni a tőzsdézésbe, hogy gáncsot vessenek a terveinknek. Pénzük nem fog rámenni a dologra, arra mérget vehetünk.

A görögök után a portugálok, az olaszok, meg ki tudja még kik közelednek a válsághoz nyaktörő tempóban. És persze mi is, sőt, tulajdonképpen egész európa, amerika, ésatöbbi. A németek és franciák "megmentik" a görögöket, de ezzel ők maguk gyengülnek meg végzetesen. Előbb-utóbb nem lesz, aki mindenki mást kirángasson a szarból, és együtt megyünk a süllyesztőbe. (Ezen a téren a vonatkozó összeesküvés-releváns gondolat, hogy egyrészt a bankárok úgy irányítják a rendszert, hogy a lehető legkésőbb hulljon a szakadékba, de akkor lehetőleg minden együtt; másfelől hogy a "megakrízis" után a "megoldási javaslat" a világkormány felállítása lesz.)

Egyébként az egyik legérdekesebb kérdés, amit senki nem tesz fel (hm...), hogy ki az, aki a világ minden országának kölcsönöket ad. Mi is az a világbank, az IMF? Hivatalosan és semlegesen hangzó neveik mögött valójában azt találhatjuk, hogy a nemzetközi banki elit tulajdonában vannak, és így - ilyen-olyan áttételekkel - néhány sokat emlegetett bankárdinasztia birtokában. Értem én a liberális értelmiségiek "jószándékát", csak nehezen hiszem, hogy ne tudnák átlátni a helyzet fonákságát, miszerint az egész világ egy féltucat bankárfamília markának szorításában vergődik, és a világ összes gazdasági válságainak 90%-a akár a mai napon megszűnhetne azzal, hogy ez a néhány család azt mondja: Na jó.

Na jó, elengedünk pármilliárd dollárnyi tartozást, ugyanis ez a családi kasszánkat nem nagyon tenné taccsra. Attól még megmarad a kezünkben az olajipar, a hadiipar, a gyógyszeripar. Attól még megmaradnak a Franciaországi kastélyaink, a privát szigeteink, a világszerte szétszórt mesterséges földi paradicsomaink. Attól még a kezünkben marad a média és a politika.

Ha az IMF-et ma bezárnánk, milyen negatív hatásai lennének? Oké, látom hogy az IMF alkalmazottai kényelmetlenül mocorognak a bőrfoteljeikben, de rajtuk kívül ki siratná meg a lenullázott hiteleket?

Igen, tisztában vagyok vele, hogy nemcsak a bankok adnak hiteleket, hanem manapság Kína is. Az ő gazdaságuk pörgött a legjobban az utóbbi évtizedben, megtehetik. Csakhogy minden valószínűség szerint ők pont ebbe fognak belebukni, ugyanis az USA máris akkora pénzekkel tartozik nekik, amit józan emberi számítások szerint nem tudnak, nem fognak, és nem is akarnak megadni. Nem véletlen tehát, hogy a közel-keleti politikai/hadi elemzések mögött már egyre jelentősebb szerepet kap az, hogy a szakértők azt vizsgálják, hogyan fog ez az USA és Kína közötti háborúvá fajulni. Az amcsi gazdaság benyelte az árut és a pénzt, amit Kína felkínált, aztán büfögött egyet és szétnézett további falnivalót keresve. A bankárelit meg röhög a markába, ugyanis ő nem csak kölcsönöket ad, hanem a másik oldalon a valós értéket szipolyozza ki a gazdaságból, vagyis ő az a pióca, ami miatt az amcsi gazdaság állandóan vérszegény és éhes. Míg a kínaiak birtokában csak az állampapírok halmozódnak, amivel a "megakrízis" alatt legföljebb a kazánokat fűthetik, addig a bankárelit tulajdonában szaporodnak az épületek, cégek, földek, satöbbi. (Ahogy azt mindenkinek tudnia illene, a pár évvel ezelőtti "hatalmas bankválság" idején az óriásbankok első dolga a megítélt sokmilliárd dollár támogatással az volt, hogy más, független bankokat vásároltak fel.) Amíg a világ fogy és apad, addig a nemzetközi elit famíliák terjeszkednek.

Persze nem kell erre feltétlenül azt mondani, hogy "összeesküvés". Végső soron nem az, hiszen nincs benne semmi James Bondos modern techno-misztika, semmi sötétben bújkálva titokban egyezkedés, semmi rejtélyes tervek citromlével pergamenre róva. Arról van szó mindössze, hogy vannak olyan családok, amiknek a vagyona összemérhető egyes államok vagy kontinensek vagyonával, így gyakorlatilag kézben tartják a világ eseményeit.

Ha a *****ek verőlegénye megjelenik egy miniszterelnöknél, és azt mondja, választhat némi pénzmag vagy a Kennedy-sors között, az nem "összeesküvés", az szimpla zsarolás vagy megvesztegetés, aminek az eredménye nem sátánista űrlények földreszállása lesz, hanem mindössze annyi, hogy az adott ország törvényei nagyon barátságosak lesznek a bankokhoz, de annál barátságtalanabbak mindenki máshoz.

Ha a *****ok az árutőzsdén felvásárolják a világ gabonakészletének harmadát, és aztán afrika éhezik, mert nem tudja megfizetni a háromszoros árat, az sem összeesküvés.

Ha ***** és társai dollár-ezermilliárdokat tüntetnek el, de az adófizetők pénzén "megmentik őket", az sem összeesküvés.

Olyan értelemben, ahogy a szkeptikusok beszélnek róla, tényleg nem létezik semmiféle összeesküvés. Mindössze politikai nyomásgyakorlás, etikátlan gazdasági tranzakciók és erkölcstelen piaci manipulációk. Hogy ennek emberek milliói esnek áldozatul, és az egész világ az átkát nyögi, az más kérdés - egy olyan összefüggés, amit a liberális gondolkodók már nem feszegetnek.

Szólj hozzá!

Címkék: összeesküvés összeesküvés elmélet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása