HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Barca

2013.02.27. 15:07 Deansdale

Barca szurkolóként meglehetősen kellemetlennek találom, hogy ha nyerünk az unalmas, ha kikapunk az idegesítő. A "világ legjobb csapata" (tényleg az) nem a világ legszebb játékát játssza, hanem szürke és kiszámítható. Persze hülyeség lenne bukást meg korszakvéget kiáltani, mint ahogy egyesek évek óta minden egyes vereségünk után azonnal. Apokalipszis nincs, de problémák azért vannak.

Nem tudom hogy én vagyok-e hülye, vagy a többség vak, de szerintem a Barcából részben kifakult az, amitől Barca volt. A győzelmeinket az okozza, hogy a játékosok egyéni kvalitásai messze felülmúlják az ellenfelekét (kivéve félmaréknyi európai topcsapatot). Viszont minden más tragikus - és emiatt buktuk el gyakorlatilag mindazt, amit az utóbbi 2-3 évben elbuktunk. A főbb gondok:

1. Nincs középcsatár. A barcát szokás úgy bemutatni, mint ami 4-3-3-at játszik, de ez valójában 4-6-0. Ha pályára is lép Villa - aki gyakorlatilag a teljes keret egyetlen igazi csatára - általában a szélre száműzik ahol szart sem ér, mert nem szélső. Lassan hörghurutot kapok amikor meccsenként tucatszor látom, hogy elmegy valaki szélen, és nem tud középre adni mert nincs kinek. Bazmeg.

2. Nincs kreativitás. Ez persze "a nagy hármas" mellett holdkóros hülyeségnek tűnik, de valahogy ők is beleszürkültek a sablonszerepükbe. Rövid passzok ide-oda, ritkábban egyérintős előrerohanások 2 ember részvételével - ennyi a repertoár 99%-a, amit lassan mindenki kiismer és már a Levante szintű csapatok is fel tudnak húzni ellene valamiféle védelmet. A góljaink többsége úgy esik, ha "véletlenül" sikerül valakit egy csatornába futtatni, a védelem mögé, de ezt az egyetlen tehenet nem lehet a végtelenségig fejni. Ha feláll középen 2-3 jó hátvéd, akkor a meccsenkénti kapura lövéseink számát szinte a nullára tudják redukálni. (Lásd az utóbbi hetek példáit.)

3. Képtelenek vagyunk alkalmazkodni bármilyen szituációhoz. 2-3 éve még oké volt, hogy megvan a saját stílusunk, és ezt erőltetve előbb-utóbb bedarálunk mindenkit, de elszállt fölöttünk az idő. Szembántóan képtelenek vagyunk reagálni bármilyen váratlan szituációra, például ha a Madrid vezetést szerez, akkor pontosan ugyanazt a szöszmötölést csináljuk mint addig, csak a játékosok rezdülésein érződik némi extra idegesség. Ez teljesen értelmetlen és zsákutca. Ennek az egykaptafásságnak a legszembeötlőbb jele, hogy szinte minden (és ezt szó szerint kell érteni, szinte minden) akciónkat ugyanúgy akarjuk vezetni:

Megvárjuk, míg mindenki feláll a szokott helyére, vagy legalábbis minimum 3-4 ember felveszi a "default" támadási pozíciókat. Ha lehetne is kontrázni, vagy ész nélkül rohanni, bármilyen hátvéd jelenlétének első jelére "beijedünk" és azonnal a fékre taposunk. Semmi váratlan csel, semmi kreativitás, semmi céltudatosság, semmi gólra törés. Aztán mikor felállt a támadósor, akkor elkezdődik a puhatolózás, hogy hol lehetne valakit lyukra tenni, de persze mivel nincs középcsatárunk, ezért meg kell várni míg valamelyik középpályás a 6 közül (vagyis 5 mert Busquets ebben nem játszik) veszi a bátorságot a 16-os közelébe merészkedni. Ekkor megpróbálják indítani, ami vagy bejön, vagy nem (mostanában sokkal inkább nem mint igen), de még ha helyzetbe is jut valaki, inkább megpróbálja a gólvonalig cselezni vagy passzolgatni a labdát ahelyett, hogy egyszerűen kapura küldené.

És ugyanezt csináljuk 3-0-ás vezetésnél meg 3-0-ás hátrányban is. Tra-gé-di-a.

Már az Inter ellen elbukott jómúltkori BL-menetelésnél is látszott, hogy képtelenek vagyunk érdemben lekezelni, ha hátrányba kerülünk. Minden más csapat ilyenkor rákapcsol, belehúz, megerőlteti magát - csak mi tili-tolizunk ugyanolyan értelmetlenül, mintha minden rendben lenne és nem épp a Real picsázna el minket, vagy a Milan verne ki a BL-ből. Hátrányba kerülés esetén illenék szerkezetet váltani, a passzokat és a futkosást gyorsabbra venni, és persze kicsit nagyobb számban az ellenfél kapuja elé koncentrálódni - amit nagyban akadályoz, hogy nincs csatárunk. Említettem már?

4. Messi a hírnevéből él, meg a tehetsége 20%-ából. Fáradt, szürke, monoton, azt a meccsenkénti 3 cselt is beleértve, ami egyébként látványos, de egyre kiszámíthatóbb. A kupazakón is levették a pályáról, ahogy Milánóban is, és nem kellett hozzá sok, csak áttanulmányozni három videót az unalomig ismert helyezkedéséről, mozgási irányairól és kedvenc cseleiről. Ennyiből egy valamirevaló védő mindent levág, és sajnos meg is tették. Túl nagy a teher Messin, mindenki tőle várja a csodát, és hiába a világ legnagyobb focistája, ha fix szerepkörbe szorítják (vagy megengedik hogy ezt csinálja, ha ezt szereti?), akkor levágják a szárnyait, és szánalmas látni a vergődését. Az ilyen meccseken, mint a tegnapi, az első félidőben lecserélném, mert lóf*szt sem ér az alibizése, illetve amit nyújtani tud a jólképzett védők gorillaszerű szorításában.

Mi lehet a megoldás?

1. Xavi, Iniesta és Messi menjen 3 hét szabadságra, lehetőleg úgy, hogy közben távolról se lássanak labdát. Fáradtak, szürkék, meccsenként 5-10 percre tudnak azon a szinten koncentrálni ahogy 50-60 percet kellene. Üdüljenek egyet Disneyland-ben, vigyék el az asszonyt valami trópusi szigetre, mindegy, csak szülessenek újjá, mert zombiként szart sem érnek. Aztán le kell ülni velük elbeszélgetni, hogy a rövidpasszos tiki-takának vége, illetve sürgősen és drasztikusan bővíteni kell, mert a jobb ellenfelek már röhögnek rajta. Szabadabb szerepeket kell adni nekik, illetve kényszeríteni rájuk: Messi időnként menjen vissza a régi helyére a jobbszélre, vagy át balra, vagy ácsorogjon 10 percig az ellenfél 11-es pontján, csak hogy a frászt hozza az értetlenkedő védőkre. Csináljon valami újat, mert a Totti-szerep a körmére égett. Nem érdekel, hogy ő akar lenni az "árnyékcsatár" a valós csatár hűlt helye mögött. A taktikát ne ő határozza meg, hanem az edző.

2. Fel kell gyorsítani a csapat játékát úgy a játékosokkal, mint a taktikával. Újra kell tanulni a gyors támadásvezetést, a kontrákat, a szélen elfutást és középre adást. Ezeket messze elhanyagoltuk, és most fizetjük az árát. Olyan játékosokat (is) kell játszatni, akik gyorsak és tetterősek, mint pl. Sanchez, Tello, meg ki tudja még kik a fiatal saját nevelésűek közül. Több teret kell hagyni ezen új emberek kreativitásának, nem kell őket másodhegedűs kiszolgáló szerepekbe szorítani a "nagy hármas" (persze főleg Messi) mögött. Sanchez ha formába lendülne a csapat legnagyobb ütőkártyája lehetne, amihez meg kell neki adni a bizalmat és a játéklehetőséget.

3. Középre csatárt, a szélre szélsőket. Messit a legfölső vonalból egy kicsit hátrébb hozni, hogy ne rajta legyen 2-3 hátvéd, hanem Villán - akkor talán újra bejönnek majd a cselei. Ha már a 4-3-3-ról papolunk és támadófociról, akkor csináljunk úgy, mintha. A mostani barca nem csak nem játszik támadófocit, de ha akarna se tudna. Türelemfocit játszanak alkalmankénti lyukra futtatással, ami nem ugyanaz.

4. Az egyetlen használt taktika helyett felépíteni újabbakat, amiket lehet használni ha pl. hátrányba kerülünk. Mindenesetre jó lenne, ha egy barca meccs - az összes! - nem úgy nézne ki, mintha tavalyelőtt felvettek volna 5 perc demóanyagot a középpályások passzolgatásáról, és azt kéne néznünk végtelenített szalagon. Változatosság, intenzitás, újdonságok, látványos játék - ezt várnám tőlük. Tegnap a Madrid ellen a második félidőre már Puyol vagy Piquet helyett Villával kellett volna kijönni, de az edző nem volt elég tökös, hogy ezt meglépje. Nincs változtatás - biztos megoldódik minden magától - hát nem oldódik meg.

5. A szabadrúgásokat ne Messi meg Xavi lövöldözze az égbe vagy a kapu mellé, mert ennek semmi értelme. Igen, igen, tudom, rúgnak néha szép gólokat, de sokkal több lehetőséget puskáznak el. Kellene némi fifika, trükközés, oldalra passz, kombinációk, bármi. Az ilyenek sokkal jobban passzolnának a csapat stílusához, mint az, hogy M és X felváltva lövik körbe a kaput. De ne úgy kombináljanak, mint a szögleteinknél, amikből alapvetően kétféle létezik: a kis szöglet amikor visszapasszírozzuk a labdát a középpályára, és kezdhetjük a default rövidpasszos építkezést mintha épp támadást vezetnénk, vagy ha középre ívelnek ami szinte teljesen értelmetlen mert százból egyszer van belőle valami. Hiába no, az ívelgetős-befejelős megoldás hosszú évek óta nem a Barca erőssége.

6. Félretenni a szent teheneket - valós, aktuális teljesítmény alapján ítélni. Lecserélni Messit, Xavit, Puyolt, bárkit, ha formán kívül játszik. És nem a 88. percben, hanem félidőben, vagy bármikor. Akár kihagyni a kezdőből, lefelejteni a kispadról, külön edzésmunkára küldeni, vagy szabadságra. Messi is csak ember, és még ha tiszteletben is tartják, figyeljen oda az edző az emberi korlátaira.

7. Kitalálni valami motivációt (Guardiola talán ebben volt kiemelkedő, ha már taktikában nem is). Ha a csapat egy hazai classico-ra is unatkozva kocog fel, akkor lehúzhatjuk a rolót. Olyan embereket kell játszatni, akik még éhesek a sikerre (itt megint képbe jön Sanchez és a fiatalok). Meg kellene szabadulni az olyan játékosoktól, akik már csak jobbhíján vannak a pályán, mint Dani Alves.

7. b) El kellene adni legalább egy középpályást, mert annyira sokan vannak, hogy néhányan mindenképpen meccshiánnyal fognak küzdeni, aminek semmi értelme. Szerintem Fabregas a pótkerék, akire nincs igazi szükség, de Pedro is többet árt mint használ már hónapok óta (őt esetleg ki lehetne próbálni középcsatárként, hátha). Persze mindkettőnek van szép múltja meg jó pillanatai, de ez ide kevés, főleg úgy, hogy az egyébként ígéretesebb Sanchez és Tello padozik miattuk. A védekező középpályások közül is kaphatna valaki elbocsájtó szép üzenetet - Busquets és Mascerano mellé plusz egy Song totál fölösleges. A kispadunkból kijönne két másik világszínvonalú középpálya, amitől dülledhetne a mellünk a büszkeségtől, de szívesebben nézném őket jó formában játszani valahol máshol, mint nálunk reménykedni abban hogy legalább a kispadra odaférnek.

8. Az "univerzális" és nem-egészen-világszínvonalú játékosok vásárlását abba kellene hagyni. Song és Adriano éppolyan fölösleges volt, mint kicsit korábban Mascerano. Mindegyikük képes többé-kevésbé hátvédet játszani, de bezzeg egy igazi középhátvédünk nincs Puyol vagy Piquet pótlására, ha épp sérültek. Oké, persze, tudom én hogy időnként marha jól jöttek a csapatnak, de ha helyettük konkrét posztra igazoltunk volna valakiket akkor jobban jártunk volna. Aki "több helyen is bevethető" az általában sehol sem igazán penge, aminek az élő szobra Adriano. Bal- és jobbhátvéd, középpályás - épp csak egyik pozícióban sem tudja hozni a barca-szintet. Nem véletlen, hogy csak akkor játszik, ha valami gebasz van. Mascerano volt az egyetlen, aki ebből a szerepből valamelyest ki tudott nőni, a többiek sérülésekor fontos elemévé vált a csapatnak - de most ő is padozik, mert sehol nincs saját helye. Ha az ilyen kvázi-fölösleges játékosok közül 1-2-t eladnánk, és beütne valami sérüléshullám, még mindig ott vannak a fiatalok, mint Bartra, Thiago, stb. Ki tudja mekkora ászok lennének, ha kapnának elég lehetőséget bizonyítani és fejlődni?

+1 bónusz pont: A balerináskodást célzottan csökkenteni kellene. A kupameccsen legalább féltucat ordító műesést produkáltunk, aminek semmi értelme, és még akkor is keserű ízt hagynak a rajongók szájában, ha véletlenül beválnak és segítenek az eredmény elérésében. Szerintem a barca nem egy olyan csapat, aminek műesésekre van szüksége a győzelemhez. Inkább kicsit több küzdeni akarás kellene...

A csapattal igazából nincs alapvető gond, az edzőkkel van problémánk. Őszintén szólva ezeket a hibákat részben már Guardiola is elkövette, vagy épp ő maga honosította meg. Nem lehet azt mondani, hogy az új vezetés a hibás, mert csak továbbvitték amit kézhez kaptak. De ez így nem működik, szükség van a szellemi megújulásra, mert a játék már nem látványos, és sajnos nem is annyira eredményes. A bajnokságot vezetjük, de az igazi topcsapatok már közel sem rettegnek tőlünk annyira, mint 1-2 éve. Sajnos joggal. A rajongók véleménye megoszlik, de pl. szerintem az igazi érdekesség a BL és a királykupa megnyerése, mert ott azért mégiscsak élesebb a verseny és töményebb az izgalom. Pont ezeket bebukni, és a bajnokságot megnyerni szerintem intő jel: a másodvonalat mi verjük a legbiztosabban, de az első vonal utolért, és lehagy minket, ha nem kapunk észbe.

23 komment

Címkék: foci barca

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeffersondarcy 2013.02.27. 21:00:47

Minden Barca meccset nézek,de ennyire szakmailag nem látom a lényeget.Valóban sok olyan dologra fel hívtad a figyelmet,amit én nem vettem észre. Szeretem Messi játékát,de teljesen igaz amit a játékáról írsz,remélem megtalálják a megoldást a csapat mellett tevékenykedők.Gratulálok az írásodhoz!

tigchi 2013.02.28. 21:47:54

hmm
érdekes nézőpont.
Azt hiszem el kell végre gondolkoznunk ezeken a dolgokon!
:D

Deansdale 2013.03.01. 08:06:19

Ezzel akarsz megtörni? :)

DennisVT1 2015.07.26. 17:51:39

Aham most már látom. Csak visszafele olvasok:)

Deansdale 2015.07.26. 18:43:43

@DennisVT1: A cikk írása után 1-2 hónappal végleg leálltam a témáról, azóta nem is nézek focit egyáltalán. A barca alaposan elvette a kedvem :)

DennisVT1 2015.07.26. 20:54:44

Óóóóó, akkor nem is vagy rendes drukker:) Egyébként idén is abszolút érdemes volt nézni őket, a Guardiolás tiki-taka már nincs meg sajnos (én imádtam), de Neymar Messi Suarez és Iniesta játéka mindig élmény. Még mindig van valami olyan esszencia ebben a csapatban, ami sehol máshol nincs.

Deansdale 2015.07.26. 22:41:50

@DennisVT1: mondjuk a kiszállásomban az is közrejátszik, hogy nincs TV-m, neten keresztül meg macerás nézni a meccseket :)

DennisVT1 2015.07.27. 06:44:14

En se hasznalom a TV-t, csak meccsnezesre... na jo neha egy kis VH1. De Barca meccsert eleg nagy aldozatokat tudok hozni:)

Deansdale 2015.07.27. 08:01:55

@DennisVT1: Mi volt az utolsó jó meccsük amire emlékszel? Lehet letöltöm és megnézem, hátha... :)

DennisVT1 2015.07.27. 09:51:05

@Deansdale: Hát talán olyan nagyon jó, mint a milan elleni 4:0... ahol ennyire domináltak - és eredményesen domináltak - és nagy játékkal... hát az tényleg rég volt. De hozzá is kell tennem, hogy idén nem kellett 2:0ról fordítaniuk egyszer sem. Lehet, hogy nem volt akkora parádézás, mint az a 4:0, de nem is volt akkora betlizés, mint a 0:2 a milan ellen az első meccsen.

Más már ez a csapat. Direktebb lett a játék, ami több labdavesztést hord magában, a több rizikós hosszú passz miatt pl.

A Bayern elleni otthoni 3:0t érdemes megnézni, de azt is, ahogy a visszavágón reagáltak a baromi korai bayern-gólra.
A spanyol kupa döntő is nagyon jó volt a Bilbao ellen. Szezon végén kisebb csapatok ellen voltak szép 5-6 gólos győzelmek, de hát azok elég papírformák, viszont a játék is szép volt.
A tavaszi PSG elleni idegenbeli is korrekt volt.

Deansdale 2015.10.20. 19:12:36

@DennisVT1: Nem rossz, lehet hogy rápróbálok egy meccsre. Ennyit talán megérdemelnek :) Lesz mostanában valami izgalmasnak kinéző meccs?

DennisVT1 2015.10.20. 19:16:59

@Deansdale: Most minden izgi, így, hogy a transfer ban miatt a két új vételünk nem játszhat, plusz Messi és Iniesta is sérült.
Ma lesz egy BL meccs idegenben a Bate Borisovval 20:45, és hétvégén Barca-Eibar vasárnap 6kor.

De itt a naptár: www.fcbarcelona.com/football/first-team/calendar

DennisVT1 2015.11.21. 22:21:28

@Deansdale: Ma se nézted? Parádé volt:)

Deansdale 2015.11.21. 23:20:00

@DennisVT1: Nem néztem, de ezek szerint letöltöm :)

Deansdale 2015.11.23. 14:42:09

@DennisVT1: Megnéztem a meccset, vegyesek az érzelmek. Szép gólok voltak, meg szemét real szabálytalanságok amik miatt örülök, hogy nyertünk, de az alapjátékunk továbbra is ellenszenves. Annak idején beleuntam a "többet hátra mint előre" stratégiába, és hiába javult a helyzet egy kicsit, ez még mindig nem az igazi. Alapvető ellentét van az eredményesség és a szórakoztatás között, és amíg az előbbi fontosabb az utóbbinál addig úgy érzem hogy nem kiszolgálnak, hanem kihasználnak.

DennisVT1 2015.11.23. 15:09:58

@Deansdale: Azt hiszem kicsit elcsúsztak az emberek elvárásai a Barcától a Guardiola-féle totális foci után, ahol kb 3 évig 8 ember csúcsformában játszott a szezonok 90+ százalékában.
Sokat változott azóta a helyzet. Az ellenfelek rájöttek, hogy hagyni kell a barcát hátra és oldalra passzolni, kettős falat kell húzni 25re a kpautól, mert ívelgetni nem tudnak (nincs kinek), átlőni nem tudnak, mert senki nem tud lőni...:)
Szóval fel kellett gyorsítani a labdakihozatalt és az ellenfél kapuja elé érkezést, ebben meg Neymar és Suarez ezerszer jobb, mint mondjuk Pedro és Villa volt. Persze nincs tiki-taka, ami marha szép volt, de csak akkor eredményes, ha van egy kis terület hozzá, ami újabban nem volt, lásd a kettős fal 25 méteren. (Jó persze Iniesta Messi Neymar így is képes rá, de nem lesz olyan gyakori)

Az eredményesség nyilván önmagáért beszél a tavalyi triplázással, és azzal, hogy most már novemberben 6 pont az előnyünk a Reallal szemben, és hát a 0:4 az 0:4...:)
A játék szépsége pedig másban jön ki, de most azért erre sem lehetett panasz, Neymar kb minden csele élményszámba megy, az első gól előtt valami 36ot passzoltunk úgy, hogy ellenfél nem ért bele. Iniesta gólja a legjobb guardiolás időket idézte, és azért a totális focit is kimeríti, amikor Jordi Alba adja középcsatár posztról a negyedik gólpasszt...

Az ellentétedet igazából nem érzem most, végülis nem csúnya 1:0okkal nyerünk 85 percet bekkelve, hanem bevertünk 4et, ebből kettő minimum szépségdíjas, lehetett volna 2:6is a vége ismét, és mindezt Messi nélkül!:)
Szerintem érdemes még 1-2 meccsbe belenézni, persze ha sehogysem tetszik, akkor nem erőszak:)

Deansdale 2015.11.23. 15:43:45

@DennisVT1: Ne érts félre, nem mondom, hogy szarul játszunk. Sőt, azt sem akarom hogy te is kiszeress a barcából :) Teljesen megértem, hogy stratégiailag jó döntés egy olyan stílust nyomatni, ahol türelmesen járatják a labdát és kivárják amíg adódik valami helyzet. A gondom az, hogy a türelmes járatás része szerintem a játék ölése. Igaz, hogy minden 10. percben történik valami extravagáns, de a köztes idő nem csak unalmas, de kifejezetten csalódást keltő. Ahányszor azt látom, hogy az ellenfél térfeléről eljutunk egy hazaadásig legszívesebben vesén rúgnám aki kitalálta ezt a stílust. A foci egyik szépsége a gólra törés, az akarat. Ezt hiányolom a barca játékából.

Persze igazad lehet, hogy idealista vagyok ebből a szemszögből.

DennisVT1 2015.11.23. 15:56:25

@Deansdale: Úgyse tudnék kiszeretni:) '99 óta vagyok Barca-drukker, szóval megéltem a Gaspart-éra tragikus pontjait is, ha jól emlékszem valamelyik szezonban még 15. helyen is voltunk decemberben.
Jó példa erre az Arsenal, a másik kedvenc csapatom, ahol gyakorlatilag 10 éve semmi komoly eredmény nincs, a játék tök szép, és tök eredménytelen, de mégis szurkolok nekik. Persze kevésbé jó őket nézni, mint a Barcát.
Szerintem a türelmes járatás egyfajta aktív védekezés. Nem azt csinálod, hogy beállsz bekkelni, kifejelsz mindent, blokkolsz mindent, lezársz minden passz-sávot, hanem egyszerűen csak nem adod oda az ellenfélnek a labdát, olyan bizonytalan helyzetben, mint pl egy hosszú indítás, felívelés, 78 beadás, ahol a védők állandóan pozicionális előnyben vannak. Szóval én a labdajáratásra úgy nézek, mint szép védekezésre, és nem azt nézem, ha na gyerünk már a kapu felé, hanem azt, hogy "most rúgj nekünk gólt vaze, nincs is nálad a labda". Inkább nézem ezt, mint azt, hogy időnként nyom az ellenfél, és mikor csorog/pattan olyan szerencsétlenül egy labda, hogy gólt kapunk.
Támadni így is többet támad a barca, mint bármely más csapat a világon, szerintem gólhelyzetet is többet alakít ki, mint bárki más, csak úgymond "optikailag" kevesebbnek tűnik, mert olyan sokat van nálunk a labda. És innen jutok oda hogy:
"A foci egyik szépsége a gólra törés, az akarat. Ezt hiányolom a barca játékából."

De akkor kiében találod meg? Kb 10 éve a Barca lövi a legtöbb gólt a világon, általában karöltve a Reallal - csakhogy náluk nem párosul mellé eredményesség. És az utóbbi pár évben a Bayernnel, de nem tudom komolyan venni a BundesLigát, amíg a BLben 4-5 gólokat kapnak a német csapatok.:)

Sztem biztos képes lenne a Barca még gólratörőbben játszani, de az a meccs kontrollálásának a rovására menne a több eladott labda miatt, illetve fizikálisan is sokkal kimerítőbb lenne egy szezonban 70+ meccsen át.

Deansdale 2015.11.23. 17:49:43

@DennisVT1: "De akkor kiében találod meg?"

Mostanában nem nézek sok focit, így nehéz lenne példákat mondani, de mondjuk az Arsenal emlékeim szerint jól nyomta. Van számomra abban valami ...ööö... férfias, hogy pl. az angolok többsége kard-ki-kard stílusban nyomatja, győzzön a jobbik felkiáltással, és nem próbálják a másikat sumák módszerekkel elnyomni. Támadok felváltva egyet én, egyet te, aztán aki ügyesebb az több gólt rúg.

Igen, ez nem olyan eredményes, mint a "90 percig tartom a labdát és akkor legrosszabb esetben is 0-0" mentalitás, ez egyértelmű :)

Végülis teljesen igaz amit az aktív védekezésről írsz, csak nekem a defenzív foci nem jön be. A hiba talán az én készülékemben van.

DennisVT1 2015.11.23. 19:19:26

Van egy barátom, akivel nagyjából hasonlóan beszélgetünk erről a dologról, ő is a nyíltsisakosabb ki-ki focit kedveli jobban, ahol a "mindig előre" elv érvényesül, viszont nekem meg az sokkal több esetlegességet hordoz magában. Sokkal nehezebb 8-8 helyzetből jól kijönni - még ha ügyesebb is vagy -, mint 10-3ból... :)

Mikor és hogy lettél Barca-drukker? Életkorban nem lehet olyan sok köztünk, és az elmúlt ... háát lassan 20 év barca-filozófiája sosem a kard ki kard volt. Vagy amikor mégis, akkor pedig az eredmények nem jöttek. A 2000es évek elején voltak elég hektikus meccseink, egy-két 4:3mal, vagy a 90es évek végén egy kupadöntő a Bilbao ellen ahol félidőben 3 v 4:0 volt oda, de 5:4re nyertünk a végén...
Viszont ott is csak egy KEK győzelem jött össze még az igazi Ronaldoval, aztán Rivaldo hiába lett a világ legjobbja, és aranylabdás, "csak" 1-2 bajnoki címre futotta itt, és olyan játékosok lettek fix kezdők, mint Christanval, Dehu, Hesp:) Szóval elég gáz volt:) Aztán Rijkaard második éve, a 2006os volt először a BL győzelemmel, ahol elkezdett a csapat taktikai futballtörténelmet írni, ezt sikerült végül Pepnek a csúcsra járatni, de az is minden volt csak kard ki kard nem:)

Deansdale 2015.11.23. 19:38:41

@DennisVT1: Nem a csúcson szálltam be, Ronaldinho érkezése előtt 1-2 évvel teljesen véletlenszerűen tetszett meg a Barca. Az azelőtti dolgokról gyakorlatilag nem tudok semmit, akkora fan nem voltam hogy visszamenőleg istenítsem a klubot :)

Guardiola ideje számomra már ellentmondásos volt, ő volt a labdatartás főguruja, amit a Bayernhez is elvitt, aminek az ottani fanok nem nagyon örültek. Rijkaard vége és Pep eleje volt az aranykor.

Hogy én Deco-t hogy utáltam :)
süti beállítások módosítása