HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Deansdale: És ráadásul a kommunisták elvileg mindennek ellene voltak. Ilyen dinasztiáknak a kialakulásást elvileg tilosnak tartották, de Sztálin állandó írtóhadjáraitai után rögtön az lett az egész... (2024.03.25. 20:36) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: Kevéssé ismert dolog, de elég szűk kör a politikusi szinte mindenütt a világon. Az USA elnökei is 1 kivételével állítólag egy angol király távoli leszármazottai, Obamát is beleértve. www.d... (2024.03.25. 18:06) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Kis országnak kis elit jutott, lásd az aktuális megváltó Magyar Péter rokonságát: Mádl Ferenc unokaöccse (asszem), a nagyapja, Erőss Pál jogász, bíró a Jogi Es(e)tek című műsorával a kommun... (2024.03.25. 17:49) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Óbeton a civilizációs arrogancia letörésére

2013.06.05. 08:07 Deansdale

Tudtad, hogy már az ókori Rómában is használtak betont építkezésekhez? Nem vicc. Anyagvizsgáló tudósok rájöttek, hogy az ókori keverék nemcsak könnyebben és olcsóbban előállítható, mint a modern beton, de nagyságrendekkel strapabíróbb is. Nem akarok demagóg lenni, de talán nem kellene azt hinnünk, hogy az emberek régen mind hülyék voltak, de bezzeg mi, mi vagyunk a felvilágosultság és a civilizáció csúcsa. Különösen érdekes ez annak tükrében, hogy más kutatók szerint az utóbbi száz évben 14 ponttal csökkent a nyugati emberek átlag IQ-ja. Duplán érdekes, hogy az IQ esését közvetetten a feminizmus nyakába varrják - bár nem mondják ki nyíltan, de nem nehéz a sorok között olvasni.

7 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bobemara 2013.06.07. 12:30:59

A viktoriánus kor emberének vizuális reakcióidejét vajh hogyan mérték meg (és minek??)?
Ha jók a Wiki információi, az első IQ tesztet a XX. század elején készítették, szerintem az már nem a viktoriánus kor...

Az óbetonra vonatkozóan annyit találtam, hogy vulkáni hamu kellett hozzá. Az azért nem mindenütt van. A strapabíráson mit értesz? Kétségtelen, a római kori építmények közül sok fennmaradt máig is, de arról egyelőre nincs infó, hogy mondjuk a békási lakótelep épületelemei miként vészelnek át 2000 évet :-)
(azért a Colosseum, vagy a vízvezetékek sem használhatók mainapság)

Deansdale 2013.06.07. 12:39:36

Na egen, az összehasonlítást nem tudom mi alapján tették, de feltételezem hogy szereztek valamiféle adatokat valahonnan. S mivel akkoriban még nem volt IQ-teszt, kerestek valamit ami hasonlít és volt róla adat.
Egyébként személyes tapasztalatom, hogy az utóbbi 20 évben minimum 4-5 ponttal zuhant az emberiség átlag IQ-ja, szóval szerintem a tanulmány hihető :)

Strapabíró mert kikötőket építettek belőle amelyek még 2000 év után is megvannak, némelyik víz alatt vagy félig vízben állva. Azért az teljesítmény. A mai betonelemek közül némelyik 50 évet is csak kínkeservesen bír ki, erősen amortizálódva.

Bobemara 2013.06.07. 12:48:19

Az IQ zuhanása esetleg amiatt is lehetséges, hogy most olyanok is nagyobb számban bekerülnek a mintába, akiknek azelőtt esélyük se volt rá...

Egyébként talán ez is olyan, mint a műveltség. Valamikor gyakorlatilag a klasszikusok (azaz görög-latin írók, gondolkodók) ismeretét jelentette (lehetőleg latinul...), mára ez jelentősen átalakult.

Ha belegondolunk, valójában maga az intelligencia fogalma, mérésének módja is viták tárgya :-))

Deansdale 2013.06.07. 13:01:08

A cikkben írják, hogy vélhetően az okosak gyermektelensége + a hülyék szaporodása okozza az átlag csökkenését, ami szintén egybeesik azzal amit az ablakon kinézve látok. Sajnos.

Még ha az IQ mérése nem is egyszerű, vagy nem teljesen objektív, az általános elhülyülés szerintem tagadhatatlan. Mondjuk nem csak az első bekezdésben említett okok játszanak közre, hanem a média rohadása, az oktatás szétverése, stb. - bár ezek nyilván csak közvetetten, az IQ "felhasználási módjaira" hatnak, a genetikai potenciálra nem. Lehet valaki hülye attól hogy egyébként van esze, kábé úgy mint ahogy a ***potenciális*** bodybuilder világbajnok is lehet dagadt. Az adottság önmagában nem biztosíték semmire.

Egyébként hivatalos kutatások vannak arról, hogy a felsőoktatás ideológiai eltérítése óta az USA-ban a magasabb végzettség kvázi egyet jelent az ember agyának és nézeteinek beszűkülésével. Mivel az egyetemeiken kizárólag a polkorrekt nézetek megengedettek, és évekig csak azokat hallja sok diák, mélyen rögzül bennük és elképzelni sem tudják, hogy más gondolatok is létezhetnek. Ezek az igazi elszállt "szociális harcosok", akik minden bokorba fasisztákat képzelnek, és akiknek persze mindenki fasiszta aki nem ultraliberális birkafej.

Go Jóska 2013.06.10. 23:33:55

A római betont ismerték már jó ideje, a '80-as években már biztosan tanítottak róla a vegyészeknek, úgyhogy nem jöttem rá a cikkből, mi az a nagyon új felfedezés. Egyébként a portland cementtel éppen össze lehet hasonlítani, de úgy általában a "modern betonnal" nehéz, mert annak rengeteg fajtája van (gyorsan kötő, nagy szilárdságú, vízzáró, stb.). Aztán, mely tulajdonságokban is jobb? Azt írják, olcsóbb - ok. Tartós - ez bizonyított, de azt nem tudjuk, hogy a modern betonok némely fajtája nem venné-e föl vele a versenyt. Az, hogy van nem tartós modern beton is, nem jelent semmit. Szilárdság? Arról nem írtak. Azt tudjuk, hogy a jó minőségű modern beton szilárdsága igen nagy. Kötési idő? Azt írják lassú, lényegesen lassabb, mint a portland cementé. No, ez le is korlátozza a használati lehetőségeket.
Ami a másik cikket illeti, a mérésük megbízhatósága is problémás (emiatt tudósok is vitatják az eredményt), de most erről nem akarok írni, inkább pár apróságra hívnám föl a figyelmet: 1.) általában nem az intelligensebbeknek, hanem a gazdagabbaknak szokott kevesebb gyerekük lenni. Azon persze lehet vitatkozni, hogy mennyivel vannak többen (ha egyáltalán) az okosak a középosztályban és afölött, mint az alsóbb osztályokban. 2.) Nem árt figyelembe venni, hogy minden korban szokás volt az újabb generáció(k) elkorcsosulásáról keseregni. Most akkor vagy évezredek óta folyamatosan korcsosulunk (képzelem, milyen szuper emberek lehettek akkor a távoli ősök), vagy tévedtek, és akkor jó eséllyel az is téved, aki ma sopánkodik ezen.

Deansdale 2013.06.11. 08:54:51

A neten semmi sem szentírás, mindent a helyén kell kezelni... De gondolatébresztőnek tökéletes. Szerintem vannak annyira hitelesek, hogy legalább egy perc morfondírozást indokoljanak :)

Deansdale 2013.06.11. 09:03:14

Viszont a második részhez annyit hozzáfűznék, hogy régen - fogamzásgátlás hiányában - az intelligenseknek és gazdagaknak is pont ugyanannyi gyereke volt, mint a szegényeknek. A gazdagoknak esetleg több is, legalábbis a férfiaknak, akik több nőhöz hozzáférhettek a vagyonuk segítségével. Dugni mindenki szeret... Viszont a hülyék természetüknél fogva (maradjunk objektívek) halandóbbak, mint az okosak, tehát lehet feltételezni egy lassú "okosodást" a történelem folyamán.

Ezzel tökéletesen szembefordultunk a civilizációnkban, hiszen a hülyéket megmentjük a saját hülyeségük következményeitől (kórház, biztonsági előírások, szociális háló), ugyanakkor a fogamzásgátlás elsősorban az intelligensek hóbortja.

Nem csak lehetségesnek, de biztosnak tartom, hogy az utóbbi időben hülyült az emberiség, és szerintem ennek nem sok köze van a "mi generációnk volt a legjobb"-féle fals nosztalgiához.
süti beállítások módosítása