HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Deansdale: És ráadásul a kommunisták elvileg mindennek ellene voltak. Ilyen dinasztiáknak a kialakulásást elvileg tilosnak tartották, de Sztálin állandó írtóhadjáraitai után rögtön az lett az egész... (2024.03.25. 20:36) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: Kevéssé ismert dolog, de elég szűk kör a politikusi szinte mindenütt a világon. Az USA elnökei is 1 kivételével állítólag egy angol király távoli leszármazottai, Obamát is beleértve. www.d... (2024.03.25. 18:06) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Kis országnak kis elit jutott, lásd az aktuális megváltó Magyar Péter rokonságát: Mádl Ferenc unokaöccse (asszem), a nagyapja, Erőss Pál jogász, bíró a Jogi Es(e)tek című műsorával a kommun... (2024.03.25. 17:49) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Kicsit sárgább, sokkal savanyúbb

2014.02.03. 12:23 Deansdale

Tavaly nyáron felvetettem, hogy országunknak hasznos lenne az atomerőművek következő generációjába fektetnie pénzét és energiáját. A tórium gazdaságosabb és biztonságosabb, mint az urán, az erőműépítés munkát adna a magyar cégeknek, ésatöbbi. Most mindennek az ellenkezője valósul meg, tökéletesen úgy, hogy az a lehető legrosszabb legyen az országnak. Túldramatizálom a kérdést? Lássuk:

Maradunk az uránnál, vagyis hozzákötjük magunkat a múlthoz.

Az uránt az oroszok fogják nekünk szállítani, de csak 20 évig, azután a szerződés "meghosszabítható".

A sugárzó hulladékot szintén az oroszok viszik el, de amivel nem tudnak mit kezdeni, azt 20 év múlva visszaszállítják hozzánk. (WTF?!)

Az építést is az oroszok végzik, de van rá utalás, hogy szeretnénk, ha a magyar alvállalkozók részesedése megközelítené a 40%-ot. (A terület őrzése máris magyar feladat.) Broáf.

Mindezt persze kölcsönből, aminek a kamatait évtizedekig fogjuk nyögni. Van ígéret, hogy ezt az áram árába nem építik be - ez persze egyben burkolt utalás arra, hogy örüljünk, ha az áram ára nem emelkedik, ahelyett, hogy csökkenne.

Tehát az egész herce-hurca az energiagazdálkodásunkban, az áram árazásában, az ország jövőjében nem hoz semmiféle komoly előrelépést. Okoz viszont belpolitikai csatákat, kiviszi a határon az adóforintjainkat, és amíg ezzel b*szkódunk, addig mások fejlesztik a tóriumos reaktoraikat, amit aztán 100 év múlva megintcsak kölcsönből fogunk velük megépíttetni. Halleluja.

Ennek a tervezetnek nincs olyan pontja, ami a magyar emberek érdekét szolgálná, és egyre hajlamosabb vagyok azt hinni, hogy ez egyáltalán nem véletlen.

10 komment

Címkék: szép új világ

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrollEdomer 2014.02.28. 08:44:31

Tórium erőmű... nyilván atomreaktorok építéséből szerezted a diplomád így pontosan tudod, mennyivel lenne drágább, mennyire lenne kompatibilis meglevő technikával, mennyi idő alatt fizetődne ki az a nagy biztonság, mekkora kapacitás lenne megfelelő üzemanyag előállítására, nem úgy megy, hogy csak úgy beledobjuk a tóriumércet.

És persze önerőből kéne megcsinálnia az országnak, nem ám másoknak tejelni, elvégre atom nagyhatalom vagyunk.

Deansdale 2014.02.28. 08:56:06

@TrollEdomer: Ej de harciasak lettünk, kimaradt a reggeli kávé, vagy mi van? :)

A tavaly nyári cikkben, amire itt utaltam, linkeltem a wikipediát, ami leírja, hogy:
"Az első tóriummal működő kísérleti reaktorok az 1960-as években már működtek az Amerikai Egyesült Államokban. Németországban 1983-ban kezdett működni az első kereskedelmi tórium erőmű (THTR-300). Jelenleg Indiában épül egy hasonló kapacitású erőmű."

Nem tartom kizártnak, hogy drágább, mint egy urános, viszont valószínűnek sem, mivel több szempontból is egyszerűbb a felépítése. A kompatibilitás nem igazán kérdés, mivel minden atomerőmű úgy működik, hogy hőt termel, amivel gőzgépet hajt, és az adja az áramot. (Ami mellesleg eléggé furcsa szerintem, ideje lenne feltalálni valami közvetlenebb energiakinyerési módszert...)

Az országnak arra van pénze, amire akarja, hogy legyen. Holokauszt emlékévre van többmilliárd, műkincsvásárlásra is kábé ugyanannyit költenek évente, plusz a pártok és egyházak támogatása, ésatöbbi. Ezekből bőven meg lehetne alapozni a beruházást, főleg, ha nem egy központosított "mega-erőművet" akarnának létrehozni (mint most Paks), hanem több kicsit. 3-4 évente egy-egy új erőmű a költségvetést sem döntené dugába, plusz folyamatos munkát adna egy nagy rakás embernek.

Egyébként sosem állítottam, hogy minden részlet ki van dolgozva és az egész varázsütéssel megvalósítható. Ez egy afféle vitaindító, úgyhogy tulajdonképpen köszi, hogy vitázol :)

TrollEdomer 2014.02.28. 09:08:24

ertelmesen.blog.hu/2012/10/07/miert_nem_epitunk_toriumos_atomeromuvet

Itt is ezt a kérdést elemzik.
Nem mondható, hogy olyan húde sok tapasztalat lenne tóriumos reaktorokról más egy kísérleti reaktor, és más egy atomerőmű.

Deansdale 2014.02.28. 09:15:17

@TrollEdomer: Az én cikkemben is benne van, hogy nincs még rengeteg tapasztalat - dehát pont ez a lényeg, hogy az úttörés egyszerre kockázatos és nagy haszonnal kecsegtető. Ha ölnénk a kutatás-fejlesztésbe némi pénzt, később valószínűleg sokszorosan megtérülne. Ha arra várunk, hogy mások kutassák-fejlesszék-tapasztalják a témát, akkor b*szhatjuk az egészet, mert megint 20-30 év lemaradásban leszünk az élvonallal szemben. Mint most. Előre kellene lépni, nem a vert mezőnyben kullogni, és erre tűnik frankó lehetőségnek a tóriumos erőmű építése. És ugyanezért hatalmas csalódás, hogy a kormányunk orosz kölcsönből, orosz cégekkel bővíttet egy olyan erőművet, amivel a jövő helyett a múlthoz láncoljuk magunkat.

TrollEdomer 2014.02.28. 10:49:04

Majd ha talán lesz elég áram, és nem leszünk multbeli szenes erőmüvekhez kötve, akkor lehet ilyesmin gondolkodni.

Deansdale 2014.02.28. 11:05:20

@TrollEdomer: Ööö, ez eléggé önellentmondó gondolat, hiszen pontosan ezzel akarjuk az áramot biztosítani. Ha megoldjuk máshogy, utána mi értelme variálni?

Hadd kérdezzem meg, te most politikai alapon vitázol ebben a kérdésben? Mert eléggé úgy érzem, hogy a "szakmai" érveknél egy lépéssel messzebbre mentél...

TrollEdomer 2014.02.28. 13:19:24

" Ha megoldjuk máshogy, utána mi értelme variálni?"

Semmi nem tart örökké, lehet, hogy mire Paks élettartama a végéhez közeledne, addigra már fúziós erőművekbe kell fektetni, nem tóriumosba.

Nem akarom Ovit védeni a trafiktörvényes idiótaság, meg bányászok szolgálati nyugdíjával meg hasonlókkal való packázás után, de ez kicsit egyáltalán nem olyan egyszerű, na miért nem tóriumos erőmű... ez nem úgy megy, hogy na csak úgy fogjuk magunkat és kifejlesztjük, megépítjük, hogy semmiféle biztonsági dologba ne lehessen belekötni, legyen kellő tórium feldolgozási kapacitás, mert nem biztos, hogy teljesen kompatibilis az uránfeldolgozással, ja és lehetőleg mindezt önerőből, nehogy már eladjuk magunkat másoknak...

TrollEdomer 2014.02.28. 13:22:01

Már az is legalább egy évtizedet húzódott, hogy Paks bővítéséről aláírják a szerződést (és szerintem ez nem Ovi magánakciója volt, hanem már rég megszületett az igény rá) hány évtized lett volna egy új erőműtípussal kísérletezni, és elfogadtatni?

Go Jóska 2014.03.02. 22:42:26

@Deansdale: "Ami mellesleg eléggé furcsa szerintem, ideje lenne feltalálni valami közvetlenebb energiakinyerési módszert...)"
Csak mert a gőzgépet a XVIII. sz. végén találták föl, még nem elavult a technológia, amit az erőművek használnak. Ez kb. olyan, hogy a szalagos háttértár elavult, mert már a Comodore is azt használt. Gondolhatod, hogy nem a Watson-féle gépek vannak a mai erőművekben. Komoly, nagy hatásfokú turbinákat használnak. Egyébként a gázt, illetve olajat használó erőművekben nem forralnak vizet, mivel ott közvetlenül is meg tudják hajtani a turbinákat.

Deansdale 2014.03.03. 08:15:21

@Go Jóska: Tudom, hogy modern gőzgépeket haszálnak, de akkor is faramuci a helyzet. Odáig elfejlődött a tudomány, hogy atommagot tudunk hasítani, de a felszabaduló energiát nem tudjuk "befogni", csak vizet forralunk vele, ami gőzgépet hajt. Mintha kifejlesztenél egy rakétahajtású kőbaltát :)
süti beállítások módosítása