HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Mme.Brioche: @Deansdale: Kissinger egyszer asszem valamikor 2012 körül azt mondta, hogy "in 10 years, Israel will be no more". Ahhoz képest már kicsit késésben vannak a dolgok. Meg arra is emlékszem, hogy Willi... (2024.03.29. 10:35) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: @GABOR2: Arra jó ez az egész, hogy az átlagember talán felfigyel, hogy Izrael milyen is valójában. De engem még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a célja ezzel az egésszel a háttér... (2024.03.29. 08:37) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Offtopik: Lekvárteszt

2015.09.03. 18:07 Deansdale

Kipróbáltam Kaldenekerék néhány lekvárját, gondoltam üdítő témaváltozásképpen beszámolok az élményről.

Marcipános eper: kellemesen epres és enyhén marcipános, nagyjából az amire számítottam. Nem veri pofán az embert baseball-ütővel a mennyei hozsanna, de hozza azt a szintet amit egy kézműves terméknek hoznia kell. (Nem tudom a cég mennyire nevezhető ténylegesen kézművesnek, az arculatuk alapján annak képzelem őket.) 9/10.

Vargányás körte: Vargányásra számítottam, de körte. Vannak benne méretes gombadarabok, de azoknak is körteíze van. Vargányásnak 2/10, körtelekvárnak 8/10.

Kamillás alma: a SPAR polcain láttam camembert sajttal egybecsomagolva promós termékként. Őszintén szólva korábban nem próbáltam a sajtot lekvárral, és nem is hangzott túlságosan jó párosítának. De ha az ember már unja a banánt, akkor hajlamos bármit kipróbálni - például egy olyan lekvárt amiben nem aroma van, nem kivonat, hanem egész kamillavirágok. Camembert sajttal valami hihetetlenül isteni, 11/10.

Ugyanezen sajtos akció másik résztvevője a Vilmoskörtés ribizli; ez sem volt éppen rossz, de a másik szintjét szerintem nem érte el. Az asszony szerint dominált benne a körte a ribizli kárára - hogy ez jó vagy rossz azt mindenki döntse el ízlés szerint :) 9/10.

Feketeerdő: ez kérem konyakmeggy kenhető formában, valami béna konyak helyett egy jó pálinkával. Vagyis cseresznye/meggy, csoki, pálesz. Aki a konyakmeggyet szereti, annak ez lehet a mennyország, mondjuk palacsintába, vagy gofrira tejszínhabbal. 10/10.

Tequilás almazselé: erre alapvetően azt mondanám, hogy tisztes iparosmunka, hiszen nem több és nem kevesebb mint amit az ember a név alapján vár: almalekvár pont annyi alkohollal, hogy érezhető legyen, de ne zavaró. Egy tisztes iparosmunkánál annyival mégis jobb, hogy míg a "multik" minőségi lekvárjai 50-55% gyümölcsnél általában megállnak, ennek a háromnegyede alma. Kellemes 8/10.

Fügés körte tokajival: Az első páciens ami némileg csalódást okozott. Azt távolról sem lehetne állítani, hogy rossz íze lenne, de az összetevők alapján valahogy többet vártam. A füge, körte és a tokaji annyira hasonló karakterűek, hogy nem adnak hozzá egymáshoz semmit, csak... összemosódnak. 6/10.

Aztán szóba került még két chutney, és úgy érzem talán nem árt beszélni arról, hogy az tulajdonképpen micsoda: alapvetően indiai eredetű, de könnyen honosítható szósz zöldségekből és gyümölcsökből, ami a távol-keletieknél bevett recept szerint egyszerre fűszeres, édes és sós (meg alkalomadtán csípős is). Talán úgy képzeljük el, mintha valamilyen alapvetően sós szószba valaki darabos dzsemet keverne. Húsokhoz ajánlják, máshoz nem is igen használható. Némelyiket esetleg meg lehet próbálni lekvárként fogyasztani, de általában az ilyesmi nem ajánlott :) Ahány gyártó, annyiféle szokás - némelyiknek olyan erőteljes az aromája, hogy ezek inkább fűszernek használatosak; egy kávéskanálnyival teljes családi étkezésekhez elegendő szószokat meg lehet ízesíteni. Kaldenekerék termékei ennyire nem durvák, közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmasak.

Medvehagyma chutney: sokminden van benne, a végtermék alapíze leginkább vöröshagymás, de nem bántóan. Kellemesen fűszeres, amit az ember nem rögtön érez, hanem szép lassan tűnik fel a fogyasztása során. Lehetne medvehagymásabb - én azért próbáltam ki mert szeretem a medvehagymát, jellegzetes aromája nemhogy zavarna, de pont arra vágytam. Ebben 0,38% medvehagyma volt, ez kicsit kevés. Húsokhoz érdemes kipróbálni olyanoknak, akik szeretik a vöröshagymát... 7/10.

Indiai szilva chutney: Egy nagyon jó curryszósz és egy jó szilvalekvár párosítása. Aki ezt nem tudja még elképzelni sem, az ne aggódjon, szerintem ezzel mindenki így van. Ez már olyan messze van a hagyományos magyar ízvilágtól, hogy csak kifejezetten újdonságkeresőknek tudnám ajánlani. Az anyuci főztjéhez ragaszkodó igaz magyar embereknek valószínűleg hajmeresztő élmény lehet, és ezt nem lekezelőleg mondom, inkább figyelmeztetésképpen. Megfelelő feltét mellé 9/10.

17 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DennisVT1 2015.09.04. 00:13:56

Lesz hambi és/vagy pizza teszt is?:)

Deansdale 2015.09.04. 08:42:50

@DennisVT1: Nem valószínű :) Ez csak egy hirtelen jött ötlet volt, afféle jelzés, hogy én sem vagyok robot ami éjjel-nappal kizárólag a feminizmussal foglalkozik :D

2015.09.04. 10:12:53

@Deansdale:
Ne félj, csak egy jó kis agymosott feminista kell, és ebbe is bele lehet látni a nőgyűlöletet! Mert ugye az köztudott, hogy a lekvárt a nők készítik. Erre te, mint mocskos nőgyűlölő-hímsovén férfi idejössz, és újabb elvárásokat támasztasz szegény elnyomott nagymamák felé. Mert neked a sima szilva/baracklekvár már nem is jó! :D

De oda se neki! Majd jönnek a girrrrrl-poweres nagyik és jól helyretesznek téged!
redonline.cdnds.net/main/gallery/6274/1-1406654931-supergran__square.jpg
;)

Deansdale 2015.09.04. 10:14:17

@zombigyilkos: :D

Ezt a sorozatot láttam annakidején, micsoda dinoszaurusz vagyok :)

Mme.Brioche 2015.09.04. 13:36:57

@Deansdale: énisdínó :-)))

Ebben a feketeerdősben csoki is van, mint a bonbon? mert akkor ilyet muszáj szereznem a férjemnek, a konyakosmeggyes csoki a gyengéje, odalenne egy konyakosmeggyes palacsintatortáért a szülinapján!!

Deansdale 2015.09.04. 14:38:16

@brioche (FR): Nem teng túl benne a csoki, de van.

hgyi 2015.09.04. 15:30:49

@brioche (FR): Kolléganőmék is gyártanak csokis meggy elnevezésű lekvárt. :o) www.facebook.com/korukincse Az egyik képen is ott sorakozik. :o)

DennisVT1 2015.09.04. 18:48:57

@Deansdale: Én is láttam. Pernahajder Campbell!!:)

KalmanBlog 2015.09.04. 22:38:08

Megvártam ezt a komoly témát az első itteni hozzászólásommal :-).

Én nagyon szeretem a lekvárt húsokhoz, sajthoz, álapvetően sós és erős ízű ételekhez is. Legutóbb a reggeli szalonnás rántottám közben rámtört, hogy ennék egy kis lekvárt hozzá. Jól passzolt az erdélyi áfonyalekvár, mindenkinek ajánlom kipróbálni. Amúgy is érdemes mindent mindennel házasítani.

Robb Wolf paleós könyvében van az ételmátrix: felírjuk az összes lehetséges alapanyagot kategóriánként és mindent mindennel kipróbálunk. Nem túl hosszú listából indult ki, és az jött ki neki, hogy 50 évig nem kell receptet ismételni. Mondjuk pont a lekvár kevéssé paleo, ezért ritkán és erősen mértékkel eszem csak.

Amúgy a hagymalekvár szerintetek lekvárnak számít? Legutóbb libamájjal ettem.

KalmanBlog 2015.09.04. 22:41:35

@brioche (FR): Nekem is a feketeerdős tetszett meg legjobban. Egy kics csokit beleaprítani bármikor lehet.

Go Jóska 2015.09.05. 19:11:53

Ennek a Kaldenkeréknek sima, közönséges lekvárja is van, mint pl. barack, szilva, meggy, körte, stb; vagy kifejezetten ilyen hülye sznobságok gyártására szakosodott?
(Vargányás körte, na itt dobtam el az agyam. Ha valaki körtét akarna venni tőlem, és azt mondaná, hogy vargányával akarja összefőzni, nem adnám neki, ha ő lenne az egyetlen vevő, akkor sem. Inkább rohadjon el a fa alatt tisztességben.)

Deansdale 2015.09.06. 09:55:50

@Go Jóska: Szerintem csak 1-2 termékük megy el a sznobságig, a többség inkább csak érdekes, meg van néhány hagyományos is. Nem túl vad például a mazsolás barack vagy a fahéjas alma... Gondolom úgy voltak vele, hogy egyszerű lekvárokkal a piacra már nem lehet betörni, muszáj újítani valamit.

Koriander 2015.09.07. 12:51:23

+1 a vargányás körte kb akkora gasztroficam, mint amikor vki a bélszínt vmi szószos agyonfûszerezett felismerehetetlenséggé deformálja, hogy ne érezze rajta a marha ízt.

KalmanBlog 2015.09.17. 20:20:30

Jól látom, hogy a legutóbbi paleós posztodat törölted? Be akartam linkelni egy ismerősömnek.

KalmanBlog 2015.09.17. 21:29:33

Bocs, megtaláltam, csak régebben volt mint gondoltam. Úgy látszik én is egyre hülyébb vagyok.

Deansdale 2015.09.17. 21:41:34

@KalmanBlog: Valószínűleg csak az idő telik egyre gyorsabban :)

zriff 2015.09.18. 15:59:39

@Deansdale: A freemail kilépőn láttam meg a bezzeganya egyik cikkét, hogy a dán nők között növekszik az egyedülállók száma, még teherbe is mesterségesen esnek, egy guardian cikk fordítása, érdekes lehet.
süti beállítások módosítása