HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: Ismeritek a Nethanjauval elégedetlen rabbi videót? Na és miért volt elégedetlen és mit igért Nethanjau: www.youtube.com/watch?v=rHBiT6eJaQQ: (2024.03.29. 15:33) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Mme.Brioche: Az Izrael ellenesség raádásul bizonyos people of color emberkék között alakul ki, akik eredetileg a Demokrata párt jövője lenne az elképzelésük szerint. (2024.03.29. 15:22) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Deansdale: Robert Castel aki zsidó és nyilatkozni szokott az Ultrahangnak azt mondta, hogy szerinte és sok zsidó szerint jó dolog egy örült vadállatnak látszani, mert attól félnek. És Közel-Keleten... (2024.03.29. 15:19) Nem valós veszély
  • GABOR2: @Mme.Brioche: "(mondjuk ez nem akadályozza meg a kormányzást, hogy folyamatosan küldjék a fegyvereket meg a pénzt)" Úgy képzeld el, mint a nemi erőszaktevőt és barátját... A nemi erőszaktevő erősz... (2024.03.29. 15:14) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: Ami ajánlatot Izrael most visszautasít igazából az is Izraelnek nagyon kedvező. Tűzszünet korlátozott ideig, utánna folytathatják, de cserébe MINDEN TÚSZT visszaad a Hamasz. És amúgy a Ha... (2024.03.29. 15:04) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

21. századi életmód - Tárgyalás

2021.09.29. 20:33 Deansdale

Az elvi háttér kivesézése után (...aki nem olvasta tegye meg...) csapjunk a gyakorlati lovak közé:

Az ember lakó- ill. munkahelyétől elérhető távolságban, lehetőleg kis faluban, csöndes, nyugodt és biztonságos helyen szerezni kell egy kis házat nagy kerttel, nem a jelenlegi lakás/ház helyett, hanem mellé, indulásként afféle hétvégi teleknek. Ez Pesten kívül szinte bárhol megvalósítható nem túl nagy befektetéssel, a fővárosban igényelhet némi extra tőkét és/vagy kreativitást. CSOK-ra alkalmatlan ingatlanokhoz kis szerencsével jó áron hozzá lehet jutni, vidéken abszolút nem lehetetlen 5 millió fitying alatt, vagy akár a feléért találni lakható házat méretes telekkel. A nagy kert nem feltétlenül jelent több hektárt, akár egyet sem, csak annyit, ahol kényelmesen elfér minden amit szeretnénk – bármi legyen is az. Ezt az ingatlant kell a saját tempónkban és pénztárcánk szerint lakható és élvezhető állapotba hozni, miközben továbbra is ott élünk ahol addig.

Az élettér/életmód kialakításával kapcsolatban sorra vesszük a témákat a bevezető cikkben felsorolt szempontok szerint, nyilván az anyagiakat is szem előtt tartva. A lényeg sokszor a szövegbe szúrt linkek másik oldalán található, így akit bármi is érdekel az ne legyen rest kattintgatni. Ettől függetlenül két fontos tényezőt már itt érdemes leszögezni:

1. Semmilyen közművet nem kell lemondani! Semmilyen már meglévő rendszert vagy eszközt nem rombolunk le - minden amit mi kreálunk, az eredeti állapothoz hozzáadódik, nem lecseréli. A cél egyrészt a több lábon állás, a plusz redundancia, másrészt a kiadások hosszú távú csökkentése, harmadrészt a fogyasztás ill. a hulladéktermelés csökkentése, az újrahasznosítás, és mindenféle egyéb környezetvédő hókuszpókusz.

2. A témák egymástól függetlenek, nyugodtan lehet bármelyiket ignorálni, egy másikat viszont világbajnokra kiépíteni, ha úgy tartja a kedv.

Áram - Ez rövid és egyszerű lesz: aki tud olcsón napelemet szerezni, tegye meg. Ilyesmire rendszeresen vannak pályázatok, le kell csapni egyre. Ezen kívül túl sok opció nincs, bár természetesen lehet filózni olyan egzotikumokon mint a házi szélkerék, mini vízerőmű a patakban, kis hordozható napelemes töltők a digitális eszközökhöz, ésatöbbi. A paranoiások készülhetnek még dízel generátorral, amit használt konyhai olajjal is lehet üzemeltetni... És természetesen nem árt elgondolkodni a fogyasztás csökkentésén sem.

Fűtés - Ez az ahol előtérbe kerül a bevezető cikkben emlegetett több lábon állás. Egyelőre úgy tűnik akár a gáz, akár az áram tökéletes megoldás önmagában is, de a méregzöld klímalobbi terrortevékenységének hála a jövő kiszámíthatatlan, így nem árt 1-2 gázkonvektor és 1-2 elektromos radiátor mellé felkészülni a vegyes tüzelésű opcióval is (így mellesleg spórolni is lehet majd). Aki kevés anyagból akar hatékonyan fűteni, az járjon utána a cserépkályháknak vagy az ún. rakétakályháknak. Emellett itt is van pár említésre méltó egzotikum, pl. a komposztfűtés illetve a napkollektor, valamint lazább értelemben idekapcsolódva a napsütő - ilyesmikkel annak érdemes foglalkozni akit bővebben érdekel a téma. Akinek esetleg kallódik még a rokonságban valahol egy jó öreg olajradiátor, az tegye félre, hátha. * A legfontosabb a hőszigetelés. Jól hőszigetelt házat szinte kifűtenek a benn lévők is, nem fogunk megfagyni. De rendesen befűteni is nagyságrendekkel kevesebb tüzelő kell hozzá. Ha hosszú távú ellátás problémára készülünk, akkor mindenképpen fával kell megoldani.

Víz - Erről nem kell sokat értekezni, megtette Országh József. Függetlenül attól, hogy van-e vezetékes víz és/vagy csatornázás a birtokon, mindenképp érdemes kiépíteni a vízönellátó rendszert. Lehet, hogy elsőre fölösleges befektetésnek tűnik, de szuperzöld, függetlenít a rendszertől és hosszú távon takarékos megoldás is, szóval mondhatni kötelező. Annyit tennék hozzá még én, hogy érdemes elgondolkodni a házi vízrendszer kiegészítésén 1-2 kerti tóval - erről bővebben később. Azt pedig talán mondani sem kell, hogy egy iható vizű kút aranyat ér, ahogyan egy forrás vagy patak a közelben szintén.

Toalett - A linkelt vízönellátós téma tartalmazza az alomszék (komposztvécé) gondolatát is, amitől szerintem nem kell idegenkedni, gyorsan megszokható és nem jelent komoly komfortveszteséget a hagyományos megoldáshoz képest. A háztartás vízfelhasználását kb. 50%-al csökkenti, és csatornázatlan telkeken szinte kihagyhatatlan, mivel (más módszerekkel kombinálva) fölöslegessé teszi a szippantózást. Akinek az elterjedt szögletes alomszék nem tetszik, az kerítsen/csináltasson olyat, ami formailag jobban hasonlít a vízöblítéses rokonához, esetleg annál kreatívabb.

Komposzt - Aki komposztvécézik az értelemszerűen komposztál is, ami csillagos ötös fenntarthatóság szempontjából. A végterméket persze fel is kell használni a kertben, és nyilván nem árt utánajárni, hogy milyen módszereket, eszközöket érdemes használni. Ezügyben sokan sokféle dologra esküsznek, mindenki döntsön belátása szerint.

Szemét - A szelektív gyűjtés egy kretén varázsige, legalábbis városi környezetben, de egy 21. századi birtokon már van értelme szórakozni vele. Ami éghető az mehet a vegyes tüzelésbe, ami komposztálható az oda, de aki állatokat is szeretne tartani, annak kész aranybánya a konyhai hulladék. Nem árt a tényleges szemetet minimalizálni, kinek-kinek ízlés szerinti mértékben - ez a példa számomra már nagyon hippis, de szerencsére nem kell mindenkinek hozzám igazodni. Esetleg a házi újrahasznosítással is lehet kacérkodni az igazán elvadultaknak - erről kicsit bővebben kicsit később.

Kert - Ez az a téma ami megérne több külön cikket is, ezért egyelőre röviden: csak azt csináljuk, amit élvezünk. Fölösleges erőltetni az önfenntartást úgy, hogy az ember nem szereti, és folyton csak mérgelődik, hogy az egész éves munkájának gyümölcsét megvehette volna a teszkóban húszezerért. Viszont aki szereti, az ne hagyja magát lebeszélni róla. A kert - hogy valami borzasztóan evidenset mondjak - sokmindenre használható, úgyhogy engedjük szabadon a kreativitásunkat. Lehet benne medence vagy tó, sportolási lehetőség, grillterasz, bárakármi. Ezekből én itt kiragadok pár olyat, ami éppen foglalkoztat, de más ötleteket és javaslatokat is szívesen fogadok a kommentelő közösségtől.

A kerttel kapcsolatban két alapgondolat ugrik be azonnal: 1. Sokan mondják, többnyire intően, hogy "a kertes házakban mindig van mit csinálni" - mi ezt fogjuk fel lehetőségként. A változatos(!) kerti munka csak a punnyadt generációnak fájdalom, az épkézláb embereknek öröm, ráadásul edzésben tart, növeli a tesztoszteronszintet, és egészséges, mivel sokoldalú, de nem túlterhelő jellegű. 2. Ahogy írtam, nem kell az önfenntartásra koncentrálni, de tartsuk észben a lehetőségét. Nem árt egy terv arra, hogy mi lesz ha.

A fő attrakció szerintem a tó illetve medence, amik között elsősorban a pénztárca dönt - bár kifejezetten úszásra tervezett kerti tavakból is létezik olyan, aminek az esztétikai értékével fikarcnyi probléma sincs, és egy medence árának harmadából meg lehet építeni. Sőt, még klórozni sem kell. Ami ezeket igazán izgalmassá teszi, az az összekapcsolásuk egy másik témával, a földzsákos építkezéssel. Valamilyen általam érthetetlen okból nevezik ezt szupervályognak is, de én maradnék inkább a földzsáknál. Ha az ember ügyesen hangolja össze a dolgokat, szinte ingyen építhet garázst, melléképületeket vagy akár lakhatásra is alkalmas kerti házakat. A földzsák hőszigetelése átlagon felüli, ezért fűtendő helyiségekhez is kíváló. A lehetőségek tágasak, pl. az ember építhet halastavat és a kiásott földdel akvapóniás üvegházat, de ugyanennyi erővel úszásra tervezett tavat is a partján bungalóval. Aki olyan telket vesz, amin nincs lakóépület, vagy lebontásra szorul, az tervezhet rendes lakóépületet is földzsákból. Ennél olcsóbban és egyszerűbben lehetetlen építkezni - bár a hagyományos vályog lehet technikailag olcsóbb, sokkal több vele a macera és a probléma.

Aki úszkálás vagy pecázás helyett inkább a kertészkedést favorizálja, annak sem muszáj éjjel-nappal a földet túrnia. Több olyan paradigma ill. technika is létezik, ami a szükséges fizikai munka mennyiségét jelentősen csökkenti, a mulcsozástól az erdőkerteken át a nem annyira erdős permakultúrákig, az emelt ágyásokig, és még tovább is. Ne felejtsük a gyümölcsészetet sem, ami viszonylag - az ágyásos zöldségtermesztésnél mindenképpen - egyszerűbb módja az élelemtermelésnek, és további érdekes hobbik táptalaja lehet a kézműves lekvárok vagy pálinkák készítésétől akár a méhészetig. Így esetleg pénzt is lehet keresni, jegyzem meg zárójelben. Ezekkel szemben talán a létező legrosszabb kertészkedési forma a szüleink-nagyszüleink ásós-kapálós ágyásos veteményezése... A lehetséges módszerek hátrányait ötvözi az előnyök kiküszöbölésével, ezért jó szívvel nem ajánlanám senkinek. A legmunkaigényesebb metódus, ráadásul nagyon igényli az öntözést és a vegyszeres permetezést is.

Persze nincs azzal gond, ha valaki kard-ki-kard alapon nekimegy a teljes mezőgazdasági önellátásnak, ha van elegendő terület, az is teljesen megvalósítható, csak a megfelelő módszert kell választani hozzá.

Aki érdekesebb, modernebb kertészkedést szeretne, annak a fentebb érintőlegesen már említett akvapóniát ajánlanám, de aki nagyon elmenne technós irányba, az vertikális kertekkel és egyéb ínyencségekkel is foglalkozhat. Ehhez még a szó szoros értelmében vett kert sem kell, világvége utánra pedig kifejezetten ideális.

Futó említésre érdemes még a gyógy- ill. fűszernövények termesztése, amivel visszakanyarodnék az egyik alapkérdéshez, az egészségesebb életmódhoz.

Azt hiszem itt kezdenek a részletek összeállni egy életmóddá, amit az ember a jelenleg meglévő életvitele mellett, annak megtartásával építhet ki nem túl drágán, nem túl munkaigényesen, hogy aztán fokozatosan áttérjen rá, és ami így nemcsak a városi életmódból való kíméletes kiszakadást teszi lehetővé, de akár egy életminőségbeli ugrást is. Kevesebb erőforrásból, olcsóbban, egészségesebben lehet élni, több örömmel, fenntarthatóan, zöldebben, a városi komfortot nem elveszítve.

Ami igazán rugalmassá teszi ezt az elképzelést, az a kétlaki életmód. Megmaradhat a kertes ház véglegesen is afféle hétvégi teleknek, de igény esetén át is lehet költözni, az eredeti lakást megtartva, esetleg kiadva albérletnek. Az anyagiak nyilván jelenthetnek problémát, ezt a tervet nem mindenki engedheti meg magának, de mint említve lett, középosztálybeli életmódból indultam ki, és hát valljuk be, aki nem tud pár év alatt ilyen-olyan módon 2-3 millió Ft kezdőtőkét összeszedni, annak gyakorlatilag úgyis mindegy, neki csak az lenne jó ha minden ingyen van, és ilyen sosem lesz. A racionális elképzelések közül ez talán még a legbarátibb az ember pénztárcájával, és biztos lesznek olyanok, akik hülyének néznek amiért ilyen pitiáner tételekkel szórakozok. Ez van.

Extrák

Ez itt a kerge ötletelés és a teljesen elvadult szabad asszociáció tere, ami nem biztos hogy megvalósítható, életképes terveket szül, de legalább szórakoztató.

Elsőre például azon gondolkodtam el, hogy a téli szezonban esetleg hasznos lenne komoly fűtést igénylő hobbikkal szórakozni; kezdőknek a már emlegetett lekvár- vagy pálinkafőzéssel, haladóknak az üvegfúvástól a kovácskodáson vagy tűzzománcégetésen át a műanyag hulladék olvasztásos újrahasznosításáig bármivel. Hogy ezeket mennyire lehetne praktikusan a lakótér fűtésébe becsatornázni, azt mindenki képzelje el magának. Mindenesetre aki mindigis szeretett volna pl. tűzzománcozni, és van pénze elektromos kemencére, az próbálja ki annak a "fűtőértékét", és tájékoztasson a tapasztalatokról :)

A kerti tóhoz kapcsolódóan, ha valakinek megtetszett az úszós verzió, de komolyan vehető halasat is szeretne, annál jobb. A háztartásban keletkező szürke vizet belevezetheti a halastóba (ez esetben csak természetes mosó-, mosogató ill. tisztálkodó szereket érdemes alkalmazni, dehát ez amúgyis javallott, ha már egészségmegőrzésről és zöld életmódváltásról beszélünk), abból pedig egy szűrőrendszeren át töltheti az úszótavat. Ez az esővíz gyűjtésével kombinálva egy borzasztóan sokoldalú belső vízkörforgást eredményezhet a portán, ahol a veszteség minimalizálva ill. folyamatosan pótolva van mindenféle extra anyagi ráfordítás nélkül.

Aki világbajnok szeretne lenni különcségből, az próbálkozhat ehető vízinövények termesztésével. A Magyarországon olykor vízigesztenyének is nevezett sulyom állítólag finom és tápláló, a valódi (ázsiai) vízigesztenye pedig igazi csemege, de van még jópár egyéb ehető vízinövény is, amit a környékbeli enyveskezűek garantáltan nem lopnának le, mint az uborkát vagy paradicsomot.

A földzsákos építkezéssel mindenféle gerenda- vagy tartószerkezet nélkül lehet kupolás építményeket emelni, amiknek a költsége így gyakorlatilag nullának nevezhető, de aki hagyományos "szögletes", gerendaszerkezetes építményben gondolkodik, az esetleg kísérlezhet tetőterasszal (nyilván az esővíz gyűjtésére alkalmas verzióban). Igazán bátrak ezt tehetik az úszótó partjára, így a tetőről lehet csúszdázni, ugrálni.

Aki rá tudja tenni a mancsát elegendő mennyiségű üvegre vagy plexire, annak a halastóval kombinált üvegházas, téliesített akvapónia jó ötlet lehet. Ez egyrészt a tó/tavak vizének szűrésére is egy jó módszer, amivel két legyet lehet ütni egy csapásra, másrészt szórakoztató lehetőség arra, hogy télen is saját termesztésű friss zöldségünk, gyümölcsünk legyen. A tóban való pecázásról már nem is beszélve :)

A "bio" tavak szűrésére van még pár ötletes módszer.

* Meg egy légpuska. Fillérekért gyakorlatilag végtelen sok lövés, és a gyerekeket rá lehet venni vele hogy gyakrabban menjünk ki.

...

Az első olvasói kérésre itt a végén rögvest újra kihangsúlyoznám, hogy a legfontosabb az egészet örömmel, élvezettel megélni és végigvinni, nem pedig úgy, hogy most valami világvégére készülünk. Kerüljük a stresszt, különösen a párkapcsolatokban, nehogy utolérjen minket a CSOKosok állítólagos átka, hogy mire felépül amit akartak, a kapcsolat tönkremegy. Csak azt csináljuk, ami örömet ad, minden mást vagy szervezzünk ki vállalkozóknak, vagy keressünk alternatív megoldásokat, kerülőutakat. Sokkal jobb ötlet lehet bizonyos munkákat pénzért végeztetni másokkal, még akkor is ha a pénztárca amúgy megsínyli, ha ezzel a saját idegrendszerünket kíméljük.

...

Egyelőre ennyi - azon még tanakodom, hogy ezt a cikket bővítsem a későbbiekben, vagy inkább különálló folytatások legyenek. A szemfülesebbek valószínűleg már észrevették, hogy a figyelemre érdemes bővítéseket ilyen színnel emeltem ki, a *-al jelölt részek pedig kommentelőktől vannak.

140 komment

Címkék: jövőkép ökobioenviro

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wildhunt 2021.09.30. 00:07:40

Meg egy légpuska. Fillérekért gyakorlatilag végtelen sok lövés, és a gyerekeket rá lehet venni vele hogy gyakrabban menjünk ki.

KalmanBlog 2021.09.30. 00:50:21

Majd végig is fogom olvasni, csak az elejére reagálnék:

* Fűtés: a legfontosabb a hőszigetelés. Jól hőszigetelt házat szinte kifűtenek a benn lévők is, nem fogunk megfagyni. De rendesen befűteni is nagyságrendekkel kevesebb tüzelő kell hozzá. Ha hosszú távú ellátás problémára készülünk, akkor mindenképpen fával kell megoldani.
* Áram: armageddon esetén világításra és kommunikációra kell áram. Ami nem nagy mennyiség. Villanybojlert és villanyrezsót nem fogunk használni. (Kivéve akinek tényleg annyi napeleme van, az használhat.) Világításra nem kell sok, ilyen kézzel felpumpálható lámpa is elegendő lehet a túléléshez. A kommunikáció kérdése nehezebb ügy: eleve rádióamatőrnek kellene lennünk, vagy legalább egy Wifi mesh alapú hálózatot kellene tudnunk üzemeltetni. Aki ezekhez nem ért, azoknak nagyjából úgyis mindegy, csak az állami propagandát fogják fogni a rádiójukon... Ha mégis felkészülünk ezeknek az üzemeltetésére, akkor érdemes úgy tervezni, hogy sima 12V-os autó akksikról tudjunk működni. Ezeket tudjuk napelemmel tölteni például, és ezekről üzemeljen minden.

Például egy laptopot DC-DC átalakítóval (12V->20V pl) valószínűleg hatékonyabban lehet üzemeltetni, mint ha 220-at csinálnánk. Egy 220-as inverterrel viszont elvben bármit meg lehet táplálni ami csak létezik...

24V-tal (két akksit sorba kötve) lehet forrasztani is, szóval ha van alapanyak, akkor tudjuk javítani is a készülékeinket.

Egy időben sokat gondolkodtam, hogy fatüzeléssel fűtőtt generátorral volna a legbiztosabb az áramtermelés. Az üzemanyag várhatóan hamar elfogy/el lesz lopva. A napelemben pedig valamiért nem bízok, de lehet hogy kellene, mert tényleg az a tuti.

* Normál rendszer/válság rendszer: ameddig nincs armageddon, addig használjuk nyugodtan a civilizáció adta kényelmet. Csak a rossz esetre legyen megoldásunk arra amire kell. Ellenben ha ezeket nem próbáljuk ki előre, akkor könnyen lehet, hogy felsülünk...

Egyszerűség: előbb utóbb minden tönkre fog menni, ezért a túléléshez szükséges rendszerünket úgy kell kitalálnunk, hogy mennél egyszerűbb legyen. (Kivétel: az elektromos kommunikáció, itt pedig tartalékkal kell tervezni, mert tuti tönkre megy minden egy idő után.)

Tehát egyszerűség: ivóvíz sima kannákban a forrástól elhozva kézben, vagy esetleg kézikocsival. Fűtés sima fával. Közlekedésre kerékpár (szerszámok, tartalék alkatrészek), később esetleg ló, ha van mivel etetni és van idő megtanulni.

Ha tényleg sokan meghalnak - márpedig ha ezekre a dolgokra szükség lesz, akkor sokan meg fognak halni - akkor egy rakás "szabadon felhasználható" dolog keletkezik. Ezért mégsem kell annyi tartalék mindenből. Valahogy úgy érzem laptopból nem lesz hiány (de szoftverekből már igen! Mivel mindenki a netről szedné a telepítőt, de net meg nem lesz ugye).

Kerékpár-belsőből és autó akksiból sem lesz hiány, csak ki kell szedni a félreállított üzemanyag és tulajdonos híján haszontalan autókból.

Azonban az egyszerű élet kellékei amik nincsenek most sem minden háztartásban: azok aranyat fognak érni. Jó fűrész, fejsze. Zsíros bödön.

Deansdale 2021.09.30. 07:48:06

@KalmanBlog: "Például egy laptopot DC-DC átalakítóval (12V->20V pl) valószínűleg hatékonyabban lehet üzemeltetni, mint ha 220-at csinálnánk."

Egy 12V-os és egy 6V-os áramforrást sorba kötve megvan a 18V, azzal a legtöbb laptoptöltő elmegy, bár elvileg 19V-ot igényelnének, de az már lényegtelen különbség :)

"A napelemben pedig valamiért nem bízok, de lehet hogy kellene, mert tényleg az a tuti."

Annyira nekem sem szimpi, nem vagy egyedül.

2021.09.30. 12:43:12

Köszi a cikket. Pár hete már én is foglalkozok a témával, és nekem is számtalan ötlet és kérdés jutott az eszembe. Úgy döntöttem, hogy a saját blogomon fogom kifejteni a témával kapcsolatos gondolataimat, és nem csak itt. Remélem ezt nem veszed tolakodó lépésnek, csak szimplán jobbnak tartom, hogy ne a az itteni komment szekciót árasszam el. A célunk úgy gondolom közös, ezért remélem, adott esetben ugyanannak a témának az eltérő feldolgozása, értéket fog képviselni.

Mia and Me 2021.09.30. 16:49:32

Kösdzi e két utóbbi cikket. Továbbfejtegetésre nagyon jók.
Most nekem sincs időm, ezért talán csak amit futtában nem láttam:

Védelem kérdése.

Ha tényleg gáz lesz, akkor akármilyen kevese is van valakinek bármiből, azt meg kell védenie.
Zombis, világvégés filmek erre helyezik a hangsúlyt, mert az emberi természetet ismerve, erre szerintem számítani lehet, hogy talán többen fogják azt gondolni, hogy milyen jó hogy "KalmanBlog"-ék :) mindenre gondoltak, nosza, akkor vegyük el tőlük.

Légpuska, (rugócserével) és egyéb paraszti védelmi eszközök is jól jönnek.

Áram kérdés elvileg csak komminukációhoz, hirekhez kell - bennem az van, hogy ez talán az első időkben nem baj ha nincs, mert aki be van kötve, az "látszik" is.

Kommunikációs dologról még nekem az jutott eszembe hogy a régi meg világvégés filmeken a "kalóz" rádiók azok pontosan mik ?- amikor véletlenül befognak egy katonai sávot a nagyfater elemes kis dobozán?
Lehet hülyeség, de ez is egy kép nekem, hogy ha lesz net, tv, rádió, akkor azon csak a hamis dolgok fognak jönni, tehát valódi kommunikációra nem lehet azt használni majd. hanem ilyen ósdi eszközöket és technikát. Ennek akartam pont egy 2 hete utána nézni, de nem sokat találtam a neten, nagyfater meg már nincs :/.
Ha esetleg ilyen régi rádiós cuccokhoz valaki tud infót vagy támpontot, azt köszönöm ha megosztja.

Wildhunt 2021.09.30. 19:36:34

@Mia and Me: ha jól emlékszem, tudsz angolul
scoutlife.org/hobbies-projects/projects/40/catch-some-radio-waves/

Alap rádiózás a Legegyszerűbb dolog a világon. A következő lépés ha kerítesz egy forgókondenzátort, akkor az egész közép- és hosszúhullámot le tudod fedni.

F. Szabó 2021.10.01. 12:19:48

Hová tűntek a hozzászólások?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.10.01. 13:47:38

@F. Szabó: Kettőt találhatsz. A bloggazda nem tűr semmiféle kritiák és érvelést. Szeret véleménybuborékban élni.

F. Szabó 2021.10.01. 15:10:27

@molnibalage: Nem. Amikor dél körül beléptem, egyetlen hozzászólás sem volt látható, megpróbáltam egy másik böngészőből, ugyanazzal az eredménnyel (eredménytelenséggel). Most viszont láthatóak a korábbi hozzászólások is.

Nekem nem tűnik úgy, hogy Deansdale olyan moderálós lenne, sőt, néha birkatürelme van.

Deansdale 2021.10.01. 18:59:43

@molnibalage: Egyetlen kommentet töröltem, valami idiótáét aki el sem olvasta a cikkeket és trágárul beszélt abszolút hülyeségeket. Remélem nem te voltál...

Deansdale 2021.10.01. 19:27:03

@molnibalage: Na jó, igazából köszönöm a hülye kommentedet is, mert rávilágított hogy egyes pontok nincsenek kellően kihangsúlyozva, ezeket azóta kibővítettem a cikkekben.

Érdemben annyit reagálnék a lekezelő ömlengésedre, hogy többszörösen értetted félre alapjaiban az egész szituációt. Egyrészt amit itt leírok azt nem gondolom, hogy mindenkinek követnie kellene, tehát ha neked nem tetszik, akkor baromira fölösleges felhúznod magad és kifejteni mennyire hülye vagyok. Másrészt kurvára nem arról szól a dolog aminek te hitted - senki nem akar visszatérni a modern technológia és közművek előtti korokba, és ez ki is van fejtve a cikkekben több helyen. Harmadrészt mintha azt sem látnád át eléggé, hogy nem mindenki gondolkodik ugyanúgy ahogy te, és ez nem baj, ettől ők nem lesznek hülyék. Pl. téged ebből a témából annyi érdekel, hogy a csapban legyen víz és a szemetet vigyék el, oszt' kész. Másokat esetleg érdekelnek a környezetvédelmi szempontok, a takarékosság, a fenntarthatóság, stb. és ettől ők még nem hülyék, csak mert nem úgy gondolkodnak mint te.

A kirohanásod olyasmire emlékezetet, mintha berontanál egy sportautós közönségtalálkozóra, és elkezdenéd kiabálni, hogy ott mindenki hülye, mert egy sportautóval egyszerre max. 100 kg sódert lehet elvinni a csomagtartóban, tehát aki nem minimum pickuppal jár, az hülye. Nem tudom érthető-e a hasonlat... Nem mindenki azt várja az élettől amit te, nem mindenkinek ugyanazok a prioritásai.

Deansdale 2021.10.01. 19:47:21

@vodkasprite: Linket mindenképp adj, ha írtál valamit.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.10.02. 09:04:28

@Deansdale: Az, amit te itt összehordasz az értelmetlen pénzszórás csúcsa.

Ideológiai alapú tervezés, a racionalitáshoz érintőlegesen sincs semmi köze.

Deansdale 2021.10.02. 09:40:01

@molnibalage: Igen, a sportkocsi a pénzszórás csúcsa, kizárólag a teherautó racionális :D

Kár, hogy amúgy semmiféle érved nincs, csak üres kijelentéseket teszel. Már ott elhasalsz, hogy azt képzeled csak annak van értelme ami téged érdekel, ami másokat érdekel az mind értelmetlen. Az is teljesen nyilvánvaló, hogy a felét se olvastad el a cikkeknek, mert bőven (talán túl bőven is) ki van fejtve, hogy semmi ideológia, 100% racionalitás, csak persze ez az egész olyan embereknek szól, akik valamit meg akarnak valósítani. A te tragédiád, hogy azt képzeled, ha te ezt nem akarod megvalósítani, akkor nyilván eleve ostobaság. Ha csak az első cikk első pár bekezdését elolvasnád rájöhetnél, hogy mennyire félreértetted az egészet.

2021.10.02. 11:10:22

A fa tüzelővel kapcsolatos észrevétel: mi vidéken cserépkályhával is fűtünk, és évről évre drágább a fa, gázzal fűteni kb. ugyanannyiba kerül. Itthon a gázon nagyon komoly lakossági támogatás van, és ez a támogatás, ha helyzet van, gyorsan megszűnhet. A másik, hogy Putyin most zárta el a gázt (nehogy újabb ellátási nehézségek előfutára legyen). Éppen ezért a cikk témájánál maradva érdemes lehet otthon gázból/fából nagyobb mennyiségben betárazni. Ezek szerencsére nem romlandó áruk. Hosszú távú megoldás lehet egy túlméretezett napelemes rendszer, ami fűtésre is jó.

2021.10.02. 11:21:57

Másik téma: ellátási problémák. Érdemes benézni az Ébredés telegram csoportban, az elmúlt pár hétben az alábbi országokkal kapcsolatban érkezett ezzel kapcsolatos hír:
- Olaszország: kamion stopp -> nemsokára hiány lesz
- Nagy Britannia: élelmiszerhiány, üzemanyag hiány (minden második kútnál elfogyott az üzemanyag)
- Ausztrália: kamion stopp
- Németország: 80e teherautósofőr hiányzik
- Ausztria: ellátási nehézségek, élelmiszer áremelkedés, drágul az áram és a gáz, néhány gyógyszer kezd kifogyni

Szóval már a szomszédos is elérte Klaus Schwab által jövendölt jelenség.

Innentől összeesküvéselmélet:
Szerintem a hálózat kezében vannak a nagyobb logisztikai cégek, akik most mesterségesen előidézik ezt a fajta válságot, mert a legtöbb ország kormánya nem volt hajlandó elfogadni a védettségi kártya bevezetését. A great reset és a kártya bevezetéséhez szükséges további válságba juttatni a kormányokat.
dringsti.wixsite.com/emmako/post/jacob-rothschild-level%C3%A9ben-elmagyar%C3%A1zza-a-hogyant-%C3%A9s-a-mi%C3%A9rtet

Frederick2 2021.10.02. 12:00:03

@Deansdale: Szép gyakorlati ötlet-füzér, rengeteg használható tanáccsal. Ezekhez nem is igazán szólnék hozzá. Amit hozzáfűznék, az, hogy egy életmódváltás nem csupán ilyen gyakorlati háztartásbeli dolgokból áll. Persze, fontos ez is. De itt azért vannak más fontos dimenziók is.

Igazából a saját életemből fogok mondani példát. Már csak azért is, mert közeledvén a 40-hez, érzem legbelül, hogy néhány éven belül változtatnom kell pár dolgot. Mások nevében meg nem akarok beszélni.

– Munkahely-váltás. Az, aki szeretne egészségesebb módon élni, jobb, ha elgondolkodik, milyen munkahelyen fog eldolgozni a nyugdíjig. 4 és fél éve dolgozom állami szférában – és borzalmasak a tapasztalataim. Most nem fogom felsorolni az összes anomáliát, ami jelen van az állami szférában. Csak egy olyat említek, ami számomra a legdemoralizálóbb: a rengeteg elfáradt, kiégett, megkeseredett, besavanyodott, frusztrált munkatárs. Akik közül nem egy a saját munkatársain vezeti le a feszkót (kötözködés, intrikálás, pletykálás). Olyan undorító a légkör egy állami munkahelyen, hogy az húzza lefelé az embert.

Vannak ismerőseim, akik multicégnél dolgoznak. Ott sem pozitívak a tapasztalatok. Bár jobbak a fizetések, mint az állami szférában – de agyon vannak dolgoztatva. Hullafáradtak, nem tudják kialudni magukat, kevés idejük van a szeretteikre stb.

Én már jó ideje tudom, hogy nekem a távmunka (home office) lenne a megfelelő. Még 5 évet lehúzok az állami szférában – aztán átállok home office-ra.

(Hogy miért látom egyedüli alternatívának magam számára a home office-t, arról tervezek egy posztot. Ha érdekel, belinkelem, ha elkészült.)

– Mentálhigiénia. Másképpen szólva: a mentális betegségek és a függőségek leküzdése, leépítése. Alapvető feltétele az életmódváltásnak az, hogy mentálhigiéniai szempontból rendben legyen az ember. Aki rendelkezik mentális betegséggel, meg függőségekkel, az jobban teszi, ha dolgozik a gyógyuláson. Mivel a mentális defektek kerékkötői lehetnek bármiféle pozitív változásnak.

Nekem sikerült leküzdenem néhány függőségemet, mint a grafománia és az alkoholizmus. Amivel még meg kell küzdenem, az internetfüggőség, a Pán Péter-szindróma, a pánikbetegség és az indulatkezelési problémák. Amíg ezek nincsenek lerendezve, addig nem sok értelme van annak, hogy váltsak életmódot. Dolgozni kell önmagamon!

Jó ez a cikk. Egy „gond” van vele: hogy csak a háztartásbeli részével foglalkozik. Fontos, persze! De az életmód-váltásnak van azért mentális és spirituális része is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2021.10.02. 13:20:34

@Deansdale: Persze, mert kitörölted az eredeti üzenetet...
Abban voltak az érvek.

De akkor újra...

Egészen elképesztő, hogy 250 évvel az ipari forradalom után egyesek szigetüzemi működéssel és magának gyártással képzelik el az életet...

Az economics of scale meg a sarokban sír? Meg az, hogy n+1 rendszer üzemeltetéséhez, ha gáz van, akkor milyen szakember kell, mennyiért és mikor jön?

Okkal van az, hogy az ember lakásában csövek vannak és az aktív beavatkozó elemek csapok és szerelvények meg villanykapcsoló és vezeték. Mert az átlagembernek kurvára nincs kedve szórakozni azzal, hogy ha tönkremegy az inverter, vagy a saját víztisztítója, akkor napokig vagy hetekig nélkülözze azt.

A villamos, szennyvíz és minden hálózat arról szól, hogy a nagy rendszerben van redundancia és a lakónak csak a saját lényegében passzív rendszere van, a csövek. Ami aktív elem, azt meg egy vízvezeték szerelő, vagy szerszámmal maga a gyök2 polgár is kicserélni.

Egyesek meg felcserélnék arra, hogy TE üzemeltessed ezeket.
Ehhez mennyire kell meg nem értett zseninek lenni....?

Ráadásul a családi ház a lehető legszarabb megoldás energetikailag, ami csak létezik...

Ez pont olyan, mint ez a zero waste életmód, ami átlagember által megoldhatatlan és a cél is hülye.

Az üzemek ipari léptékben termelnek mindent. Ennek nem a megoldása az, hogy a hulladékkal egyedül szórakozik az ember.
Ahogy a terméket is szétterítik, akkor az állampolgár felelőssége tényleg odáig tart, hogy ennek inverzét, a hulladék oldalon megcsinálja.

Aztán ezt elviszik és ipari léptékben kell kezelni és nem egyesével szórakozni.

De hát kinek mi a hobbija, de ma divat ideológiai alapon végezni "műszaki tervezést" csinálni és szarni az árára és hátrányokra.

A németeknek ezt sikerült csontra maximalizálni a "zöld fordulat" nevű röhejes ötletükkel.

2021.10.02. 13:26:53

@Frederick2: 5 év múlva? Tehát még 5 évig akarod mérgezni magadat? Még ma kezdj el dolgozni a távmunkára átálláson, hogy néhány hónapon belül meg tudd lépni.

Frederick2 2021.10.02. 13:59:26

@vodkasprite: Lehet, hogy előbb is lesz, mint 5 év.

Az állami szféra most is borzalmas. De mi lesz majd akkor, ha 2022-ben vagy 2026-ban hatalomra jut a Balliberális Network? Na akkor mennyi szar fog beáramlani az állami szférába! Én egyébként a kultúrában dolgozok; fel vagyok készülve az újabb balliberális térfoglalásra és őrségváltásra ezen a területen. Szerintem egy idő után lépni kell, nincs mese!

Az a gond, hogy magánéleti dolgaimmal is foglalkoznom kell, a meló mellett. Meg azért nem árt a tájékozódás, informálódás, az kellő óvatosság. Annyi átverés van (csapda) "távmunka" néven.

Ahogy Deansdale is írta: az ember ne égessen fel maga mögött hidakat!

A józan észről való lemondás luxus!

Deansdale 2021.10.02. 18:15:08

@molnibalage: "Egészen elképesztő, hogy 250 évvel az ipari forradalom után egyesek szigetüzemi működéssel és magának gyártással képzelik el az életet..."

Ja, ez tényleg elképesztő, mivel erről a cikkben szó sincs. Szövegértés...

Bár amúgy mi lenne, ha tényleg úgy képzelné el valaki? Ha ő azt élvezi az neked miért fáj?

"Az economics of scale meg a sarokban sír?"

Akár, mivel józan ember nem azzal foglalkozik, hogy mi hatékony gazdaságilag, hanem hogy hogyan érdemes élnie. A kettő sokszor egybeesik, máskor meg nem.

"Meg az, hogy n+1 rendszer üzemeltetéséhez, ha gáz van, akkor milyen szakember kell, mennyiért és mikor jön?"

A világban többszázmillió embernek van napeleme, kútja, tava, komposztvécéje, stb., és mind egy szálig pont leszarják a szakemberkérdést. Amúgy ezek közül a legtöbb dolog el sem tud romlani, csak szólok...

De hadd kérdezzek vissza: ha gázhiány lesz, ami egyébként abszolút nem lehetetlen, akkor milyen szerelőt hívsz, aki gázt fog varázsolni az üres csövedbe?

"Okkal van az, hogy az ember lakásában csövek vannak és az aktív beavatkozó elemek csapok és szerelvények meg villanykapcsoló és vezeték."

És ennek szerinted mi köze bármihez, ami a cikkben le van írva? Semmi. A meglévő közművek érintetlenül lesznek hagyva, ráadásul az esetleges extra rendszerek közül nem egy pont ugyanúgy csövekkel meg csapokkal működik. Gondolod a vízönellátó rendszerben az ember négykézláb nyalogatja a fűről a harmatot az udvaron, vagy mi? Pont ugyanúgy csapról folyik abban is a hideg-meleg, mint a közművi, csak jobb a minősége...

"Mert az átlagembernek kurvára nincs kedve szórakozni azzal, hogy ha tönkremegy az inverter, vagy a saját víztisztítója, akkor napokig vagy hetekig nélkülözze azt."

Egyrészt tizenötször ki lett hangsúlyozva, hogy ez az egész nem az átlagembernek szól, másrészt ha tönkremegy az inverter akkor ugyanúgy megy tovább minden a hálózati áramról, mint addig, és semmit nem kell nélkülözni egy tizedmásodpercig sem. Említettem már, hogy kurvára nem olvastad el a cikkeket? Vagy ha igen, akkor nem értettél belőle jóformán semmit. Egy szalmabábbal vitatkozol.

"A villamos, szennyvíz és minden hálózat arról szól, hogy a nagy rendszerben van redundancia"

A redundancia érdekes érv ez esetben, mivel a cikkben le van írva, hogy mindent a közművi források MELLÉ építünk, tehát pont redundanciának, amúgy viszont abban, hogy egy-egy vezetéken kapsz mindent és ha leáll a szolgáltatás akkor megszoptad, semmi redundancia nincs.

"Egyesek meg felcserélnék arra, hogy TE üzemeltessed ezeket."

Vastagított piros betűkkel van odaírva, hogy NEM CSERÉLÜNK FEL SEMMIT.

"Ráadásul a családi ház a lehető legszarabb megoldás energetikailag, ami csak létezik..."

Energetikailag az a legjobb, ha mindenki a föld alatt lakik lezárt és ablaktalan helyiségekben. Érdekel ez bárkit is? Amúgy egy panel földszintjén lakni legalább ugyanannyira szar energetikailag, ha nem rosszabb, mert a panel hőszigetelése mondjuk a vályogénak a fele sincs. De tényleg, ez a kutyát sem érdekli, mert értelmes ember akkor is kertes családi házban akarna lakni, ha tényleg annak lenne a legrosszabb az energetikája. Inkább fizetek havi egy tizessel többet a fűtésre, de cserébe ki tudok ülni a kertbe napozni, meg van medencém és grillteraszom, amit nagyon kíváncsi vagyok te hogyan valósítasz meg a negyedik emeleti lakásodban.

Mintha ezt sem lennél képes megérteni, hogy más embereknek mások a prioritásai, mint neked, és hogy ez nem baj vagy hiba, hanem teljesen normális.

"Az üzemek ipari léptékben termelnek mindent. Ennek nem a megoldása az, hogy a hulladékkal egyedül szórakozik az ember."

Az is le van írva többször is (mondhatni redundánsan), hogy ez az egész nem a világ megváltásáról szól, hanem arról, hogy az ember spóroljon, illetve a saját közvetlen környezetét tartsa tisztábban. Persze, az üzemek ipari méretekben szarják tele a világot mocsokkal, de ettől én még a papírhulladékot elégethetem a kazánomban, nem? Neked ezzel miért van bajod, áruld már el...

"Ahogy a terméket is szétterítik, akkor az állampolgár felelőssége tényleg odáig tart, hogy ennek inverzét, a hulladék oldalon megcsinálja."

Az, hogy mi a felelősséged, meg hogy mi a legjobb megoldás számodra, két teljesen különböző dolog.

"De hát kinek mi a hobbija, de ma divat ideológiai alapon végezni "műszaki tervezést" csinálni és szarni az árára és hátrányokra."

Az is gáz, hogy egyszerűen "ideológiának" nevezel bármit ami nem a te világképed szerint való, szóval ha pl. én szeretnék egy saját medencét, pl. mert a covid-lezárások miatt a strandok akár végleg bezárhatnak, az neked "ideológia". Holott a lófaszt, ez teljesen racionális, sőt, kifejezetten átgondolt és előrelátó tervezés. Az ára meg annyi amennyi, az embernek vagy megéri, vagy nem. A te világképed szerint kizárólag a legszükségesebb létfenntartásra éri meg költeni, minden más ostobaság.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.02. 22:15:25

@Frederick2: "Nekem sikerült leküzdenem néhány függőségemet, [...] Amivel még meg kell küzdenem, az [...]"
Hát nem kis meló ez, én sok erőt kívánok hogy sikerüljön!

De hogy a cikkhez is szóljak (mivel Deansdale kérte hogy ezek alatt ne legyen off :-). Szerintem a kapcsolati háló nagyon fontos. És ez a személytelen netes írogatás ezt nem helyettesíti. Hiába van a legjobb tervünk arra ha bekövetkezik az armageddon, kapcsolatok, közösség nélkül nem lehet túlélni szerintem.

Deansdale 2021.10.02. 22:24:49

@Sipi81: Ez nem elsősorban a nagy kataklizmáról szól, inkább arról hogy éljünk a lehető legjobban amíg be nem következik, ha bekövetkezik egyáltalán, ami nem biztos. Ha már ott tartasz, hogy kapcsolati háló kell a túléléshez, úgyis bXszhatod.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.02. 22:34:37

@Deansdale: Tudom, hogy nem a kataklizmáról írtál, csak túloztam hogy úgy mondjam a hatás érdekében.

"Ha már ott tartasz, hogy kapcsolati háló kell a túléléshez, úgyis bXszhatod."
Nem elégséges hozzá de ha már a túlélés szóbakerült, szerintem egyedül nem fog sikerülni a túlélés, bármilyen jó terved is van.

Mia and Me 2021.10.03. 20:44:08

@Frederick2: "Én már jó ideje tudom, hogy nekem a távmunka (home office) lenne a megfelelő"

Tavaly az új munkahelyemen volt a virus miatt távmunka elrendelve, igazából full időben távmunka nekem azért nem vált be, mert lényegében az volt cserébe az elvárás, hogy bármikor, bárhol zaklatta az embert a munkahely, legyen állandóan bekapcsolva a géped, és wc-re is telefonnal menj, mert ha pont akkor hívtak, akkor volt ilyen éle a dolognak, hogy az imént 10 perccel ezelőtt miért is nem vetted fel....?... :/. Plusz az így napi 10-12 órára kijövő munkaidő ellenére lényegében az volt a mondás, hogy biztos mindenki tévét néz meg főzőcskézik... (holott elég jól ellenőrizhető, hogy a munka el lett végezve )

Távmunka csak megfelelően korrekt céggel működik jól szerintem, (vagy ha lényegében a saját céged viszed távmunkában :) )

Frederick2 2021.10.04. 09:47:47

@Mia and Me: Köszönöm, hogy megosztottad velem a tapasztalataid a távmunkával kapcsolatban.

Igen, nem árt az óvatosság, ha az ember át akar állni home office-ra. Mert távmunka és távmunka között is van különbség.

Valljuk be, a távmunka (home office) mégis csak az értelmiség számára egy lehetőség egy alternatív létezésre a munkaerő-piacon. Számomra egy lehetőség.

Rengeteg oka van annak, hogy át akarok állni a távmunkára. Az egyik az, hogy a munka mellett kevés időm van a magánélete. Radikálisan kevés.

A másik fontos ok az, hogy nekem lassan elegem van a kiégett, megkeseredett, besavanyodott, elfáradt, frusztrált kollégákból, akik a kötözködéseikkel, a pletykálkodásaikkal és az intrikálásaikkal, a feszültség-levezetés eme primitív eszközeivel még inkább hozzájárulnak a munkahelyi légkör leromlásához.

(Elgondolkodtató egyébként, hogy az államilag fenntartott kulturális, oktatási, pénzügyi, egészségügyi, önkormányzati stb. munkahelyek tele vannak ilyen frusztrált dolgozókkal. Ez is annak a jele, hogy sajnos a FIDESZ alatt sem lett élhetőbb az állami szféra.)

Rengeteg indokom van még. Köztük az is, hogy már 5 és fél éve 160 000 Ft-ot viszek haza. Rossz vicc!

Érdekesség, hogy 3 kolléganőm férje, sőt az egyiknek még a gyermeke is távmunkában dolgozik valamely cégnél.

@vodkasprite: igaza van. Lassan át kell állnom home office-ra. Hamarosan meg is teszem az előkészületeket.

Frederick2 2021.10.04. 09:54:07

@Sipi81: Igazából annyira nem off. Hiszen Deansdale-nek az állítása az, hogy az urbánus (városi) lét egészségtelen. Míg a vidéki, természetközeli lét egyfajta alternatíva. Kb. ugyanez a véleménye Kassai Lajosnak is.

Én tipikus urbánus életet folytatok, annak tipikus mentális betegségeivel.

De nem én vagyok az egyedüli.

Lehet azon elmélkedni: miért szaporodtak meg ennyire a nyugati társadalmakban a függősségek és a mentális betegségek száma? Csak ha a mi társadalmunkat nézzük: tele van alkoholistákkal, internetfüggőkkel, Borderline-személyiségzavarosokkal, Pán Péter-szindrómásokkal. Nagy divat lett fiatalok körében a transzneműség és az aszexualitás. Valami szörnyű dolog történik az emberek lelkével – megnyomorítás.

Érdemes amúgy megfigyelni a hazai influenszereket is! Leginkább a népszerűbbeket, akik tömegek számára szolgálnak mintaként. Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a hazai youtuberek többsége internetfüggő – élni képtelenek a napi internetezés nélkül! A legnépszerűbbek Borderline-személyiségzavarosak és Pán Péter-szindrómások is. Ezek az influenszerek rengeteg követővel rendelkeznek a fiatalság körében. Mintaként funkcionálnak a fiatalok előtt. Az influenszerek mintaként közvetítik nekik az internetfüggőséget, a narcisztikusságot és az infantilizmust.

Kommentcsárdás 2021.10.04. 10:10:40

@molnibalage: osszekevered a rendszerszintet az egyenivel. tokmindwegy, hogy orszagos leptekben mi hatekony, ha az a kerdes hogy a sajat hazadban mit erdemes hasznalni

Wildhunt 2021.10.04. 10:33:57

Még ennyit tennék hozzá, hogy a felsorolt javaslatok nagy része nálunk (sajnos) nem kifejezetten alkalmazható. Kerti tavat például csak úgy nem létesíthetsz, sőt, nagyjából semmit nem csinálhatsz megfelelő engedélyek nélkül ami nagyszabású földmunkával jár. Az ilyen nagyszabású átalakítások tényleg csak annak valók, akiknek túl sok felesleges pénzük van, és így akarják elégetni, kb. mint mikor valaki azért vesz Teslát, hogy mutassa mennyire környezetvédő a medencés villájában.
Én összerállítottam magamnak még 2008-ban egy ilyen túlélési terv szerű dolgot. Akkor még nem folyt a prepperkedés minden youtube-csatornából, tehát kárpátaljai, vajdasági ismerősöket, meg egy kubai kollégát kérdezgettem, hogy hogy is mentek náluk a dolgok mikor beütött a krach. Rengeteg érdekes dolgot lehetett kimazsolázni a történeteikből, ami ide beillik: a kert mindenek felett, a legfontosabb a helyi közösségen belül valami olyanhoz érteni amihez más nem (érdekes hogy az állatorvost fontosabbnak mondták, mint az orvost), a holmidat inkább titkold mint védd, a legjobb valuta gazdasági összeomláskor a cigi+pia kombó.

Kommentcsárdás 2021.10.04. 11:18:02

@Frederick2: varosban nehz a gyereknek alternativat kinalni a netezes melle. manapsag mar nem lehet kizavarni az utcara, hogy focizzon a tobbi gyerekkel

Kommentcsárdás 2021.10.04. 11:23:49

@Wildhunt: engedely annak kell aki attol fel, hogy a szomszd feljelenti. amugy ki szolna hozzad a kerti tavad miatt? es megvan az egesz parszazezerbol, tofolia m2e 1000Ft, nem egy vagyon. uszos diszfolia 3000

Mia and Me 2021.10.04. 20:51:55

@Wildhunt: köszi :). Elsikkadtam fölötte, (vagy ez is el volt tűnve).

@Frederick2: Nm. (Nincs mit). Igazából azért irtam, hogy jó szerződést kell kötni. Nálunk a járvány miatt volt ad hoc elrendelve és csak egy ilyen általános formaszerződést kellett gyorsan aláírni.
Ismerőseid akik rendesen távmunkában dolgoznak, szerintem rendes személyre szabott, többoldalas, normális munkaszerződéssel végzik ezt, vagy rendes munkaszerződés módosítást eszközöltek minden részletre kitérően.

Ha mindkét fél részére előnyösen szabályozott módon történik, akkor szerintem is jó alternatíva (amíg van net :) ) kiszakadni a mókuskerékből, de mégis dolgozni a teraszról :) és pénzt kapni érte.

Wildhunt 2021.10.05. 00:42:18

@Kommentcsárdás: Nem minden falu működik úgy, mint Bivaybasznád alsó. Van, ahol rendszeres járőr is van a kertek alatt is.

Frederick2 2021.10.05. 06:31:47

@Mia and Me: Mondjuk az egyik ismerősömnek távmunkában minden nap elérhetőnek kell lennie, legyen az hétköznap és hétvége. Maga ossza be a munkaidejét, viszont ennek az ára az, hogy napi szinten rendelkezésre kell állnia a cégnél. Mesélte, hogy még a családi programoknál is simán felveszi a céges telefont és leül pár órát dolgozni a céges laptop elé. Ha elmegy nyaralni, akkor viszi magával a céges telefont és a céges laptopot, s pár órát dolgozik a nyaralásban is.

Frederick2 2021.10.05. 06:36:57

@Wildhunt: Egyszer el kellene mennem Bivalybaznádra. Az IHM által készített dokumentumfilm alapján egy elég kellemes kis településnek néz ki.

web.archive.org/web/20160911035528/http://bivalybasznad.atw.hu/

Deansdale 2021.10.05. 08:43:13

@Wildhunt: Olyan községbe ne költözz, ahol a vezetés éjt nappallá téve dolgozik a lakosok szivatásán :) És ez általánosabb érvényű, mint amiről itt szó van, ugyanis az ilyen szellemiségű vezetés tucatnyi más úton is keresztbe tehet neked, és valószínűleg fog is. Járőrözzenek a rend védelmében, ne azért, hogy bírságolhassák az ártalmatlan helyieket egy fa kivágásáért vagy valami hasonló baromságért.

Deansdale 2021.10.05. 08:47:23

...én ilyen szemszögből vagyok abszolutista libertárius - a saját földemen senki ne akarja már kontrollálni, hogy áshatok-e egy gödröt vagy építhetek-e egy bódét. Az önkormányzatnak vagy a polgármesternek ezekhez semmi köze, függetlenül attól, hogy a törvények és a helyi szabályok mit mondanak. Az én házam az én váram, vagy mi.

Wildhunt 2021.10.05. 13:28:58

@Deansdale: Ne is. Csakhogy ha egy településre költözöl, az nem páréves project, arra pedig soha nincs garancia, milyen lesz az adott település 20 év múlva. Plusz ha olyan tavat akarsz, aminek értelme is van (legalább 10-16 m^3), az azért az alkamankénti földméréseken fel fog tűnni. És természetesen figyelmen kívül hagyhatod a törvényeket, csakhogy az ilyenből aztán elég nehéz jól kijönni.

VT 135 2021.10.05. 18:41:09

@Frederick2: lehet (idegen nyelvű) helpsesket, ügyfélszolgálatot végezni távmunkában egyes cégeknél - bár inkább a rosszabbnál... -, ott fixen van munkaidőd. Cserébe a nagy testvér folyamatosan figyeli, mit csinálsz, teljesíted-e a kvótát és hát lélekölő favágómunka. Napi 4 órában még mondjuk túlélhető.

Nem tudom, a programozás jobb-e?

VT 135 2021.10.05. 18:53:29

Távmunka folyt:
- A gond az, h sok cég valamiért csak heti 2-3 napot ad távmunkára, az meg vidéki életmódra nem jó.

- Ha nekem napi kb. 2 óra az utazás egy munkahelyre, akkor az felszorozva havi +1 hét. Amennyivel kevesebb időm jut másra és amit nem fizetnek ki. Igaz, cserébe magasabb a rezsi, különösen télen, de szerintem vállalható ellentétel.

- Ha sikerül 4 órában csinálni, az pont ideális lehet vidéki élet mellé, mint biztos bevételi forrás, mert mellette még marad sok idő másra és 150-200 ezret meg lehet vele 4 órában is keresni.

Mme.Brioche 2021.10.05. 18:56:17

"Ezekkel szemben talán a létező legrosszabb kertészkedési forma a szüleink-nagyszüleink ásós-kapálós ágyásos veteményezése..."

Erről egy érdekes dolog jutott eszembe. Amikor kertes házba költöztünk, láttuk, hogy az utcában az összes nyugdíjas szomszédunk lelkes kertész, és szintén ezt a Magyarországon is jól ismert formát kultiválják, reggeltől estig kint molyolnak a kertben, de mi ehhez túl lusták voltunk, meg nem is akartunk ennyi időt rászánni, és akkor találtam pár könyvet erről az emelt ágyásos módszerről, ami nagyon szimpatikus volt (potager en carré-nak hívják), és ki is próbáltuk (tetszik, mert egyszerre kényelmes, és rafinált is).
Na és emiatt talán valahogy kinyílt rá a szemem, hogy elkezdjem jobban kukkolni a veteményeskerteket, mint azelőtt, és azt vettem észre, hogy itt a völgyben, ahol mindent beborítanak a francia kastélyok (de tényleg, itt minden piszlicsáré kis falunak van egy kastélya), és bár a berendezésüket nem tudják helyreállítani olyanra, mint ami a forradalom előtt volt, de azon nagyon igyekeznek, hogy a kastélyparkokat ugyanolyan állapotba hozzák, mint azelőtt, és ezek általában nyitva vannak a látogatók előtt, még akkor is, ha maga a kastély nem. Minden kastélyhoz tartozott mindig egy fás-füves rész, ahol lehetett arisztokratikusan sétálgatni, és volt veteményeskert, amiket szintén helyreállítottak, a régi iratok, évszázados festmények, rajzok alapján, és az az érdekes, hogy a 95%-uk egy az egyben ilyen emelt ágyásos zöldségkert volt, nagyon sokat írtak róluk a feljegyzésekben, hogy milyen zöldséget mivel érdemes egy "ládában" termeszteni, mert segítik egymás fejlődését, vagy mert az egyik növény épp azt a kártevőt taszítja, ami a másikat gyakran megtámadja, így védik egymást, hogy milyen virágokat érdemes az ágyás négy sarkába ültetni, mert annak a szaga távol tartja a meztelen csigát, meg ilyen kis hasznosságokat.
Szóval nekem úgy tűnik, hogy ez az igazi "régi" módszer, és a mostani az "új", de nem tudom mikor és miért cserélték le a régit.

VT 135 2021.10.05. 19:00:05

Mondjuk számomra olyan szinten lelkileg megterhelő olyan napi szellemi munkát csinálni, ami nem a hivatásom, h szinte már fizikai fájdalommal jár.
Szóval a valódi megoldás mindenki számára az lenne, így számomra is, h a helyemen legyek és a hivatásomat csináljam (lehetőleg vidéki, valódi (!!!) közösségben).

VT 135 2021.10.05. 19:05:15

@Mme.Brioche:
" milyen zöldséget mivel érdemes egy "ládában" termeszteni, mert segítik egymás fejlődését, vagy mert az egyik növény épp azt a kártevőt taszítja, ami a másikat gyakran megtámadja, így védik egymást, hogy milyen virágokat érdemes az ágyás négy sarkába ültetni, mert annak a szaga távol tartja a meztelen csigát, meg ilyen kis hasznosságokat."

Ez amit írsz, jelentős részben lefedi a permakultúrát. És igen, ez olyan ősi tudás, amit több évtizede már újra felfedezett az emberiség és nagyon sokan használják. Ez egyben egy filozófiai változás is: miszerint nem az van, h nagy egóval, arccal elmegyek egy helyre és ott emberként mindent erőszakkal a magam kedvére, arcára formálok. Hanem szelíden, a helyi körülményeket figyelembe véve, a hátrányokat tompítva, az előnyöket kiemelve igyekszem része lenni a helyi, természeti rendszernek.
Magyar "prófétája" Baji Béla, írt könyvet is, de persze, mint minden másról, erről is rengeteg anyag van a neten.

Apropó magaságyás. Én egyelőre 0,1. szinttű hobbikertészként pár éve már létrehoztam magaságyást, benne nagyrészt paradicsomokkal. De igazán nem látom, h mi benne az előny, azon túl, h nem kell hajolgatni. Mert a hátránya egyértelmű és látványos, h a víz sokkal jobban eltűnik belőle, mint a talajszinten növesztett növényeknél.

Frederick2 2021.10.05. 19:05:35

@VT 135: Én azt vettem észre, hogy távmunka terén 3 terület áll nyitva az ember előtt. Valószínűleg több lehetőség is létezik, de nekem ez a három vonal tűnik a legélesebbnek.

1, Értékesítési vonal (ingatlan, termék, ingatlan, biztosítás)
2, Informatikai vonal
3, Szerkesztőségi vonal

Az értékesítés nem az én világom.

Az informatika terén csekély a tudásom. Bár állítólag vannak olyan területei, ami egy laikus számára könnyen megtanulható, elsajátítható és alkalmazható.

Egy újság szerkesztőségében viszont el tudnám képzelni magam. Nekem volt egy ismerősöm, aki távmunkában végzett szerkesztőségi és lektorálási munkát, 3 évig. Hetente csak 1 nap kellett bemennie a szerkesztőségbe.

Szeretnék átmenni home office-ba. Viszont mindenképpen megelőzi majd az informálódás.

Frederick2 2021.10.05. 19:07:01

Javítás

1, Értékesítési vonal (ingatlan, termék, hitel, biztosítás)

Mme.Brioche 2021.10.05. 19:15:16

@VT 135: arra is vannak trükkök, én pl kibéleltem alul a földréteg alatt ilyen nedvességtartó gyapjúréteggel, egy vastag filc anyag lényegében, vagy be lehet ásni ilyen agyagcserepeket, amikből lassan szivárog át a víz a gyökerekhez:

www.ecolomag.fr/wp-content/uploads/2019/08/remedes-de-grand-mere-120819-img2.jpg

Mme.Brioche 2021.10.05. 19:23:41

@VT 135: meg ez is jó ötlet, bár én még nem próbáltam, de láttam egy helyen, alul egy kanyargós kilyukasztgatott cső fut, rajta egy rétegben agyaggolyók, és azon a föld. A tulaj szerint elég jól működik, vízspórolós öntözés:
i.ytimg.com/vi/--ZtY4ELgw0/maxresdefault.jpg

Wildhunt 2021.10.05. 21:07:59

@Frederick2: Ha értesz hozzá, a tervezési munkák jó része is végezhető otthonról, szabadúszóként.

.Delin. 2021.10.06. 13:29:46

@Frederick2: Jelenleg pènzügyi szektorban (bankok, biztosìtok, tanàcsadò cègek), de mondhatnànk màs "irodista munkaköröket" a dolgozòk nagy rèsze otthonròl dolgozik. A pandemic megmutatta, hogy a legtöbb munkakör vègezhető otthonròl. A technika több hònapos kötelező tàvmunka utàn adott ès az emberek többsège nem igazàn akar visszamenni heti 5+ napra az irodàba. Persze a cègek pròbàljàk visszaterelni a nèpet az irodàkba, de a kèp egyelőre elèg vegyes. Valami elmozdult, amit màr nem igazàn lehet visszafordìtani.

Frederick2 2021.10.06. 13:42:42

@.Delin.:

"Valami elmozdult, amit màr nem igazàn lehet visszafordítani."

És ez így van rendben! :)

Deansdale 2021.10.06. 16:22:21

@Frederick2:

>> "Valami elmozdult, amit màr nem igazàn lehet visszafordítani."
> És ez így van rendben! :)

Kivéve azt az apróságot, hogy ezzel is tovább atomizálódik a társadalom, már a munkatársi közösségek is megszűnnek. Egyre antiszociálisabb mindenki, mert nincs ami szocializálja az embereket.

Frederick2 2021.10.06. 16:44:25

@Deansdale: Vagy éppen megerősödik a család intézménye. Mert az a férfi vagy női dolgozó, aki otthonról végzi a munkát, több időt tud szánni a házastársára és a gyermekeire.

A munkahelyi közösségekről meg annyit, hogy a többsége rengeteg szabadidőt elvesz a dolgozóitól, amit fordíthatnának a családtagjaikra is.

Az, aki kiszakad egy borzalmas állami vagy céges munkahelyi közösségből, s minőségibb időt tölt el a családjával, szerencsés embernek tudhatja magát.

Persze, nem akarom idealizálni a távmunkát. Ember- és munkahelyfüggő, milyen a minősége. De igenis lehetőséget biztosít sokaknak egy egészségesebb munkavégzésre, amire nem megy rá a magánéletük.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.06. 22:31:26

@Frederick2: "Igazából annyira nem off. Hiszen Deansdale-nek az állítása az, hogy az urbánus (városi) lét egészségtelen. Míg a vidéki, természetközeli lét egyfajta alternatíva."
Ezzel egyetértek én is, bár annyival kiegészíteném, hogy a vidéki létben jobban megvan a lehetőség a természetközeli létre, de például nagyon sok helyen vidéken is ma már olyan ikerházakat építenek ahol kert lényegében nincs. Ez ebből a szempontból nem sokban előrelépés, legfeljebb annyiban hogy nem lakóparkban lakik az ember.

Amiket az véleményvezérekről írtál (szerintem fölösleges az angol szót használni ha van rá magyar is :-) az valószínűleg csak tünet, nem pedig ok.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.06. 22:35:58

@Frederick2: Kétélű dolog ez. Szerintem nagyon sokszor épphogy nem erősödik a család intézménye azzal hogy 0-24-ben össze vannak zárva a családok. Sokkal jobban kijönnek a konfliktusok mint amikor nap közben mindenki máshol van. Ráadásul ezek ma már csak kis családok, nem több generációsak mint régen.
Gondolkodtam ezen mostanában, hogy mi lehetett régebben a paraszti társadalmakban amikor több generáció élt együtt gyakorlatilag egy fedél alatt. Ahogy Deansdale is írta, ez egy olyan világ amit mi már nem ismerünk, nem tudjuk elképzelni, hogy milyen volt. Régi adósságom magammal szemben, hogy a paraszti életről szóló könyveket, beszámolókat olvassak, mert kíváncsi lennék első kézből származó beszámolókról, hogy milyen is volt ez, hogy működött, mik voltak a konfliktusok, stb.

Frederick2 2021.10.07. 09:19:08

@Sipi81: Ma lenézik azokat a fiatal párokat, akik együtt élnek valamelyik fél szüleivel. "Mi az, nincs pénz saját lakásra?" "A szüleitek nyakán éltek?" (ezt nem egyszer akkor is megkapják, ha mindkettő dolgozik). A mai modern korszellem szerint a többgenerációs családmodell gáz.

A másik, amitől agyfaszt kapok, amikor egy asszonyt azért lenéznek, mert megmarad háztartásbelinek, és nem megy el dolgozni. Érted, megfőz, kitakarít, kimossa és kivasalja a ruhát, neveli a gyereket - és a sok tahó rámondja, hogy "élősködő" meg "élősködik a férjén", mert nem megy el dolgozni. "Mi az, hogy nem megy el dolgozni? Élősködik a férje nyakán!". Szerencsétlenek még így is kénytelenek elmenni dolgozni, mert csak így lesz a későbbiekben nyugdíjuk.

Az, aki nem a modern életmód szerint szervezi meg az életét, a modern korszellem szerint beteg. De mi van akkor, ha maga a modern életmód a beteg? Vagyis idézőjelbe "modern" - mert ez a szó is rendesen ki lett forgatva az elmúlt években.

"Régi adósságom magammal szemben, hogy a paraszti életről szóló könyveket, beszámolókat olvassak, mert kíváncsi lennék első kézből származó beszámolókról, hogy milyen is volt ez, hogy működött, mik voltak a konfliktusok, stb."

Illyés Gyula. (Sok szociográfiája van, kezdetnek megteszi "A puszták népe"). Erdei Ferenc.

Frederick2 2021.10.07. 09:40:29

Na, Frederick polgártárs nagy bejelentése következik! Tessék figyelni! :D

Idejét látom annak, hogy szembenézzek az internetfüggőségemmel.

Az internetnek kétféle használata létezik, meglátásom szerint:
1, Eszközalapú
2, Élettér-alapú

Az eszközalapú a normális, az egészséges. Az internet egy eszköz a kezemben a munkámhoz, a hivatalos dolgok elvégzéséhez, az ismerősökkel való kapcsolattartáshoz, a rendeléshez, a szórakozáshoz. Ennyi, nem több.

Az élettér-alapú ott kezdődik, hogy az egyén úgy tekint magára, mint az internet polgárára. Az internet az a tér, ahol a szabadideje nagy részét, esetleg a teljes szabadidejét eltölti. Az internet egy virtuális világ, ahol igyekszik napi szinten tartózkodni. Kialakul benne az, hogy a virtuális térben, vagyis az interneten jobban érzi magát, mint a realitásban, a valóságban.

Az internetfüggők élettér-alapú módon használják a netet. Beleértve a netes influenszerek nagy részét, a Twitch-huszárokat és a 12-24-36 napos live videókat készítő youtubereket.

AMI RÁM VONATKOZIK:

Az élettér-alapú használatról áttérek az eszköz-alapú használatra. Minimalizálni fogom a net alkalmazását. Munka, hivatalos dolgok intézése, ismerősökkel való kommunikáció, kis tájékozódás, kis szórakozás. De a szabadnapok többségét a valóságban akarom eltölteni, nem a virtuális térben. Foglalkozni magammal, családtagjaimmal, barátaimmal, ismerőseimmel.

Vagyis ha ritkán fordulok elő itt, ne lepődjetek meg!

VT 135 2021.10.07. 17:29:34

@Frederick2: Ez csak akkor fog működni, ha a helyedre kerülsz, ha hasznosulsz a világban, ha a hivatásodat csinálod.
Ellenkező esetben csak másfajta függőséget fogsz találni, illetve pótcselekvést.

Egy másik gépfüggő

Mia and Me 2021.10.08. 16:39:16

@Sipi81: régebbi film, de a Hukkle asszem elég morbid humorral ábrázolja a konfliktusok egyik elrendezési módját...

@Frederick2: Ha nem vetted észre a fész és testvérei 6-8 órás leállását (még az internetes cikkek megjelenése előtt) a hét elején, akkor nem vagy komoly net-függő ;-)

A távmunkára visszatérve: azt szerintem ne várd tőle hogy több időd lesz a családra, való életre, amit írtál ismerősödről is hogy báemikor elérhetőnek kell lenni- az szerintem eléggé összemossa a munkát és családot. Ezért irtam hogy a szerződés nagyon fontos, ha lehet akkor rögzíteni hogy a napi hány óra munkaidő és az melyik időszakban van (pl. 8 óra de a reggel 6 és 18 óra közötti sávon belül tetszőlegesen elosztva). Valamint tisztázni hogy szabadnap, hétvége, szabadság ugyanúgy jár.

Frederick2 2021.10.08. 16:52:18

@Mia and Me: @Sipi81:

"régebbi film, de a Hukkle asszem elég morbid humorral ábrázolja a konfliktusok egyik elrendezési módját..."

Balliberális értelmiségek által készített film. Főiskolán láttam. Untam.

"nem vagy komoly net-függő ;-)"

A Youtube tartalmát fogyasztom, nagy mennyiségben.

A távmunkát alaposan át kell gondolnom. Szerintem meg fogom lépni. Egy idő után. De kellően informálódva, átgondolva.

békaapu 2021.10.08. 19:45:27

Sziasztok idevalósiak.

Érdekes volt idetalálni az IndexFórum-Ferfihang-Deanblog útvonalon.

Még érdekesebb, hogy az itteni tervezgetés azon megy ami körülöttem összeomlófélben van.
Persze a mi dombvidékünkön félmagasságban nem áll meg 15-20 köbméter víz, tehát nincsen tavam.. és lassan újra visszaerdősödik a tíz éve még egész szépen kaszált terület - de nagyon lelkesítő azt olvasnom tőletek, hogy de jó is nekem.

Szívesen beszélgetnék veletek arról hogy közelről nézve milyen az isten háta mögött lakni, mi jó és mi megszokhatatlan egy nagyvárosban nevelkedett embernek.

Deansdale 2021.10.08. 20:29:21

@békaapu: Minden tapasztalatot szívesen fogadok, de úgy érzem kissé félreérted a leírtakat. Sajnos úgy tűnik nem egyedül. Többen is mintha a saját sorsukat kérnék számon az én soraimat olvasva, ami elég furcsa.

Én pl. hangsúlyosan leírtam, hogy nem az isten háta mögé költözést tartom jó megoldásnak, és nem hiszem hogy azoknak de jó akik a városi létet egy az egyben lecserélik húszezer évvel ezelőtti falusira...

A mi házunk vízszintes kertjébe nyugodtan lehet tavat ásni, de ha megunom az egészet akkor simán hazamegyek a 10 percnyi autózásra lévő városi lakásunkba. S még mielőtt valaki elkezdi a k. anyázást amiért ilyen burzsuj vagyok, jelzem, Pesten vagy megyeszékhelyeken egy garázs felét nem lehetne megvenni abból amibe ezek itt a vidék segge partján kerülnek.

Ha úgy érzed volna értelme esetleg elgondolkodom a cikkek egy olyan kiegészítésén, hogy aki már elk*rta a dolgot, az hogyan tudná kijavítani...

Wildhunt 2021.10.08. 21:11:18

@Deansdale: ebben van tapasztalatom. Elk..tam aztán kijavítottam.

békaapu 2021.10.08. 21:52:50

@Deansdale:
Nem ellenfélként jöttem.

Én ide az isten háta mögé születtem, városra nősültem és öt év panelkúra után naaagy lelkesedéssel jöttem vissza.
De a kék pirulás neveltetésem magában hordozta a házasságom csődjét, és hiába csak 80 méterre lakom most a volt otthonomtól..
:-(
Egyetértek veled, hogy amit az ember saját jószántából megtesz a természethez közeledés útján, azzal előnybe kerül azokhoz képest akik hirtelen kényszerhelyzetként fogják ugyanezt megélni.

A kertészkedés területén én is feltaláltam néhányszor a spanyolviaszt.. a kapát a mérgek helyett használom, a kaszát a birkatartás helyett, az emelt ágyások pedig a gyorsabb felmelegedésükkel szinte vonzzák a hangyakirálynőket beköltözni.

Deansdale 2021.10.09. 19:05:17

@békaapu: Nem is kezeltelek ellenfélként, csak nem értettem a keserű hangot. Amúgy tényleg örülök minden személyes tapasztalatnak, de jobb lenne ha kicsit részletesebben lenne kifejtve :)

békaapu 2021.10.09. 19:53:26

@Deansdale:
Keserű hang.. hm..
Részben a világ egyik legszerencsésebb embere lehetek, mert a hobbim a munkám, és keresek vele annyit hogy félre is tudok belőle tenni. Meg az általam ismert világ legszebb helyén lakhatom, ahová anno születtem.. de..
DE csak későn.. csak utólag találkoztam a nőkről szóló férfitapasztalatok tárházával. Azzal a tudással már nem tudom helyrerakni a házasságomat. Ezért aztán át kellett költözzek édesanyám mellé a harmadik szomszédba, és láthatom visszaalakulni a volt kertünket erdővé.
Krrvajó a redpill, de aki engem imád az nem tetszik eléggé a szememnek - aki meg pont nekem van kitalálva, az meg hiába trófea az ágyban, ha ágyon kívül egy katasztrófea. Szóval nincsen akivel itthont építhetnék újra.
És a kölkök is világgá vannak.. vagy készülnek.
Szóval keserű.
(de nem a blogodtól, vagy az ötletedtől)

Szívesen mesélek falusi tapasztalatokat. A legjobban a téli tüzelő témájába ástam bele magam, de kerteztem is egy kicsit, meg lekvárt-szörpöt is főztem már, most éppen fügét aszalok mert annak van szezonja..
De mindezeket csak zárójelben, mert az imádott melóm egész embert kíván - az imádott nőm meg ezzel az egész emberrel szórakozik. (aki vagyok)

Mit szeretnél részletesebben hallani? :-)

2021.10.09. 20:47:58

@békaapu: Tegyük fel, hogy egy városi ember szeretne leköltözni vidékre. Mi az, amivel érdemes lehet elkezdeni foglalkozni, és mi az, ami nagyon fáradságos, és megbánja az ember, mert túl sok vele a macera/soha nem térül meg. Pl. tegyük fel, hogy kitalálom, hogy sajtgyártással szeretnék foglakozni. Fogalmam sincs róla, viszont tegyük fel, hogy van elég pénzem az induláshoz, és elég időm, hogy beletanuljak. Életképes ez a dolog? Ha a fentihez hasonló (nem feltétlenül sajtgyártás) dolgokra van rálátásod, akkor azt szívesen olvasnám.

békaapu 2021.10.09. 21:11:03

@vodkasprite:
Nem nagy vasziszdasz a sajtgyártás.. ha megalszik a tej, megmelegítve határozottan elválik a savó és a túró. Túrózacskóba öntve kicsepeg a savó, préselve még több nedvességet veszít, aztán az eredményt deszkára kifordítva már csak érlelni kell és sajtnak minősül.
Fontos hogy saját területről egyék le a tejtermelők a gazt, és akkor nem kell kaszálni - az eredmény pedig részben táplálék, részben pedig fejlődési lehetőség.

De én ha önálló akarnék lenni, akkor kemencét építenék és pék lennék. Kenyérre mindíg szükség lesz, és a kenyérsütés illata valami csodálatos.
És a pék ritkán fázik.
Vagy lótenyésztő.. az egyszerre luxusjármű, és mezőgazdasági vontató és házőrző és (kis szerencsével) jóbarát is egyszemélyben.

Mittudomén..

Az hogy ne szenvedj benne, legfőképpen a te rátermettségednek az eredménye. Szerintem keresned kéne lehetőséget közelről megtapasztalni azt vagy emezt az életformát, és ha tetszik, akkor szépen kis lépésekkel belegyalogolni abba a szakirányba.

békaapu 2021.10.10. 08:51:07

@vodkasprite:
Agyaltam az éjszaka, és még beugrott a komondortenyésztő és a tyúkászat.

A tyúkkal kezdeni a legegyszerűbb, mert elég önellátó.. aztán ha működni látszik a dolog, akkor könnyedén növelhető a létszám. Nagy előnye hogy a túlzott rovarlétszámot is kordában tartja. (a futókacsa meg a spanyolcsigát) Ja meg a tyúkgyümölcs. Létszámnövekedés idején meg a tyúkhúsleves. És ez a két utóbbi már el is adható.

A tyúklétszám pedig idővel védelmet is igényel, itt jön a képbe a komondor, vagy a kuvasz. (én az előbbit szeretem jobban) Aztán rájön az ember, hogy egy kutya csak biocsengő, két kutya rivalizál.. a legkisebb falka az háromtagú. Egyet lesprézhet a hívatlan látogató, talán kettőt is - de hármat már meg se próbál.

Szóval komondort és tyúkot is tenyésztenék. A magam helyében.
A te helyedben először csak tartanék.
..valamelyiket..

Deansdale 2021.10.10. 13:42:24

@békaapu: Pontosan ilyen tapasztalatokra voltam kíváncsi :) Jöhet még.

békaapu 2021.10.10. 16:11:26

@Deansdale:
..mindjárt írok pár szó magyarázkodást a nyilvános mailcímedre.

2021.10.11. 00:08:21

Fűtéshez:
Hiába van vegyestüzelésű, ha nem gravitációs elven működik a rendszer, ami borzasztó nagy átmérőjű csöveket jelent a meleg víz cirkulálásához, akkor ahhoz áram kell, ami ugyan úgy kell, hogy tekerje a szivattyút.
Aki vészfűtést akar, az egyszerűen vegyen egy kazánt, amivel szilárdat tüzelhet és a szenet is bírja de nem a vízrendszerbe van kötve - nem vízteres - hanem csak egy sima kazán.
Ahhoz azt is nézni kell, hogy aluminium kémény nem bírja, mert sokkalta melegebb a fa/széntüzelésű, oda vascső kell, vagy saválló kémény. Szerelt kéményeket lehet kapni.
Petróleumplámpa és petróleum.
Petróleum nem romlik meg.
A lámpa sem.
Étel gyanánt méz alapvetően, ami sosem romlik meg, csak az állaga változik.

Ennyiben vagyok nagyjából biztos, ezekből az első kettőből már spájzoltam.

békaapu 2021.10.12. 08:18:14

@icipicicsipa:
A fűtéshez annyit tennék, hogy szerintem az a jó hőkészülék, ami közvetlenül a környezetét fűti. A tábortűz a füst elvezetése és a hőtárolási képesség hiánya miatt nem való lakásba, a sparhelt a leegyszerűbb - de szerintem a már megépített cserépkályha, vagy az újonnan épített téglakályha az ideális. Nem nehéz megépíteni, jól tárolja a hőt, a füstelvezetés a kéményig akármilyen füstcsővel megoldható.
(a jó kémény az szükséges)

A petróleumlámpával maradéktalanul egyetértek

Wildhunt 2021.10.12. 23:29:03

@békaapu: a cserépkályhát kB. 5 évente át kell rakni, másképp szétég. Szerintem az öntöttvas bélésű téglakályha jobb megoldás.

békaapu 2021.10.13. 00:13:24

@Wildhunt:
A cserépkályha egy kifinomult építmény, nagyon számít hogy milyen gyakorlattal és milyen agyag felhasználásával építették.
Nálunk a két háznál öt nagyméretű cserépkályha szolgál, és kábé tíz évente kell szakembernek mélyebben beléjük nyúlni.

De a téglakályha egyszerűbb építmény. Ha belülről ki van bélelve a tűztere samottal, akkor tartós is, bár a mázas cserépfelülethez képest a hőleadása kevésbé jó.. és jóval csúnyább is a téglafelület látványa.
Öntöttvas bélés.. hm.. még nem találkoztam ilyennel
Szerintem ott bukik meg ez az elképzelés, hogy a vasnak jóval nagyobb a hőtágulása mint a téglának. És ha nagy hidegben jól meg van "bikázva" a kályha, valószínűleg megrepedezik az öntöttvas tűztér körül a téglaépítmény.
Az öntöttvas ajtók emiatt szoktak megmozdulni a cserépkályhákban (többek között)

Wildhunt 2021.10.13. 00:34:20

@békaapu: ha van szakember, akkor OK. A bélésről: lehet kapni egybeöntött tűzteret, aztán ezt kell viszonylag lazán samottal körülrakni, majd klinkerrel már körbeépíteni. Gyakorlatilag olyasmi eredményt kapsz mint egy egyszerűbb cserépkályha, csak nem kell hozzá szakember.

békaapu 2021.10.13. 08:36:30

@Wildhunt:
Nem nagy dolog a szakemberség, ha figyelmesen segít az ember amíg két-három kályhát szakemberek felépítenek nála. :-)

Egybeöntött tűztér : A tűztérnek tulajdonképpen a fa égési hőmérsékletét kell bírnia - és ezt a sima egyszerű tégla is bírja kábé két szezonon keresztül. A cserépkályha tűzterét azért kell tartósra építeni, mert a tűztér fölé épített hőtároló rész súlyát ne kelljen két évente lepakolni és visszaépíteni. Meg a korom, meg a szétfröcskölt agyagsár..
Suma summárum, téglakályhát ajánlok, a tűztér fölé épített (de nem eltúlzott) füsthűtő és egyben hőtároló résszel. Ha te meg tudod építeni öntöttvas tűztérrel, akkor irigyellek érte. Én a samotton meg a vízüvegen nevelkedtem, és azt látom működni.

Wildhunt 2021.10.13. 09:09:36

@békaapu: ez pontosan az : téglakályha. A vas bírja a hőt, a laza samotot nem zavarja a hőtágulás, a forma meg lehet tetszőleges (ami nálunk számít, mert ha valami a párom szerint nem szép az alapból sztornó). Ezek nélkül, meg ha értesz hozzá biztos hogy a cserépkályha jobb és hatékonyabb. Csak én már találkoztam olyan mesterrel aki szerint lefelé szállt a füst.

békaapu 2021.10.13. 09:38:49

@Wildhunt:
A hideg füst.. az lefelé is száll, bizony.
A meleg levegő száll fölfelé.
A kémény-elv is csak akkor működik, ha a füst melegebb mint a környező levegő. Ezért írtam az előbb azt hogy nem szabad túlhűteni a füstöt a cserépkályha járataiban, de még inkább az mutatja, hogy sima bádog kályhacsőből épített kéthárom méteres kéményből nem indul meg a füst kiáramlása, hanem mintha eltömődött volna. Mert kihűl a füst, és nem áramlik felfelé. Erre megoldás hogy körbeburkolják az eternit kéménycsövet például.

A laza samott.. hm.. ismered azt a kifejezést hogy hőburok? A levegő hőszigetelő képessége. Na ha olyan laza a samottréteg, akkor a kályha nem adja ki a benne termelődő hőmennyiséget, hanem a benti levegőt melegíti. Még az is számít a szakembereknek, hogy tömör tetőcserép anyagból van-e vágva a cserépkályha elemek közé építendő ujjnyi vastag csík, vagy modern légrésekkel gyártott hőszigetelő cserépből. Szóval a laza samottburok hőtágulási szempontból lehet hogy jó.
Hallottam én olyan látszat-cserépkályhákról, aminek a közepén ilyen vas tűztér van, körbe van állítgatva cserépkályhának látszó falakkal, és a tetején (szemmagasság felett, hogy ne látsszon) kiáramlik a meleg levegő, és tulajdonképpen fűt is.. és ha kinyitják az ajtaját, akkor látszik is a tűz, meg hallatszik a ropogása, meg amíg a vasdoboz ki nem ég, addíg hőforrás ez is.
De kábé annyit ér, mint a szilikonmell.

Bankvezér_ 2021.10.13. 11:36:55

@békaapu: A szilikon mell pont, hogy nekünk, szexuálisan aktív férfiaknak kedvez. Jó a látványa, jó a fogása.
Amúgy még tejtermelésre is jó, ha téged ez izgat.
Szóval mi a bajod a szilikon mellel?
Láttál már családanyát ahogy 3 gyerek után lapos zacskóra hasonlít a melle? És mennyire szuper melleket tudnak ebből varázsolni a dokik.

Kommentcsárdás 2021.10.13. 11:42:44

@Wildhunt: @békaapu: nincs valami olyan megoldas ami gakorlatilag orok, vagy legalabb egy generaciot kiszolgl felujitas nelkul? ennek hianyaban olyan, amit egy amator is siman fel- vagy atepit?

békaapu 2021.10.13. 12:00:11

@Murometz köztársasági elnök:
Csak annyi a bajom vele hogy csalás.
..és hogy a leendő lányaimnak is műttetniük kell majd magukat.

Ja és hogy a lapos zacskót szabad megmarkolni.

Oké, köztársaságielnök úr, én szeretem ezt a témát ebben az évszázadban is - de ehhez az életmódot szerintem ne ez alatt a blogbejegyzés alatt tárgyaljuk.

Hm?

békaapu 2021.10.13. 12:10:39

@Kommentcsárdás:
Tudtommal nincsen olyan ami egyszerű is és olcsó is.

A cigánykályha a legegyszerűbb, építesz téglából és agyagsárból egy fürdőkád-formát, és lefeded sparhelt platnikkal. A sparhelt platnikba lehet csatlakoztatni füstcsövet, de ahogy építed úgy is beleépítheted a téglák közé a csőkanyart. Ha van kályhaajtód, akkor beleépíted, ha nincsen akkor felemelgeted a platnit mikor teszel a tűzre.
..hm.. mégse jó, kell ajtó, hogy az égést jó helyen táplálja a huzat.
Akkor csak az ajtónak túlméretes darabok rádobálásakor kell a platnit emelgetni.

Meg lehet csinálni, én még láttam ilyent működni.. ezelőtt harminc éve.

KalmanBlog 2021.10.13. 12:30:36

@Kommentcsárdás: A Sparhelt nagyon sokat kibír, szinte gondozásmentes, ha rendes fával van rakva. Nekünk ilyen modern van, ami konyhabútorba építhető és üveg tűztér ajtaja is van. Szóval egyszerre menőség és mégis hagyományos. Ezek elég drágák, de akinek belefér annak szerintem megéri.

Van újonnan Wamsler Salgó 150EFt körül, ezzel szerintem teljesen jól el lehet lenni. Aki ért hozzá vehet jó állapotú használtat is gondolom.

Wildhunt 2021.10.13. 12:31:54

@Kommentcsárdás: a vasbetétes szerintem örök megoldás. Eddig nem látok benne olyat ami elromolhatna. A cserépkályha ha nem csakis száraz fával fűrész, a fordulóknál beverődik majd kátrányosodhat, azért kell átrakni. Amúgy az is kB örökké tartana.

Wildhunt 2021.10.13. 23:08:53

@békaapu: barátom, rólad lepergett a fizika. Környezeténél hidegebb füst? Levegőben eltűnő hő?
A termodinamika smafu? A hő kiteleportál a szobából?

békaapu 2021.10.14. 00:24:30

@Wildhunt:
A füst korom és gázrészecskék a levegőben. Ha ez nem nagyobb hőmérsékletű mint a környezete, akkor a koromrészecskék nem szállnak fölfelé, hanem lebegnek, vagy lerakódnak. A gázrészecskék szintén. Legalábbis erre ez a fizika van érvényben.

Ne érts félre, nem fagyos a 09 38 -kor általam említett hideg füst - hanem csak nem melegebb a környezeténél. Szerintem te is láthattál ilyent, mikor a kilehelt cigifüst lebegve terjeng.
A környezeténél nem melegebb kéményben a környezeténél nem melegebb füst nem emelkedik fölfelé. Vagyis nincsen huzata a kéménynek.

A levegőben sem tűnik el a hő, csak a tűztérből nem jut ki elegendő.. mert az esetleges légréteg leszigeteli. Ha a tűztér és a kályha külső fala között marad légrés - például.

Nem vitatkozni jöttem.
Ha neked az a tapasztalatod hogy a füst kizárólag fölfelé képes szállni, illetve hogy a levegő nem szigeteli el egymástól a különböző hőmérsékletű helyeket, akkor írd azt - és az én tapasztalatommal szemben ott olvasható a te tapasztalatod.

Wildhunt 2021.10.14. 12:14:46

@békaapu: Benn a lakásban melegebb van, mint a füst??? A meleg nem jut ki a tűztérből? Akkor HOVA megy? Értem hogy nem vitatkozni hanem kinyilatkoztatni akartál, de ne hordj már össze olyasmit, ami alapvető fizikával ellentétes.

békaapu 2021.10.14. 12:26:37

@Wildhunt:
Nem, a lakásban nincsen melegebb mint a füst - de ezt honnan következtetted ki?

A meleg ha nem a lakás felé jut ki a tűztérből, akkor a huzat által a kéményen keresztül távozik

Rendben, neked többet nem hordok össze.

Wildhunt 2021.10.14. 13:32:11

@békaapu: onnan, hogy szerinted szállhat lefelé. Felteszem suberről még nem hallottál?

Wildhunt 2021.10.14. 14:19:08

Tennék egy kis kitérőt a fűtőszerkezetek működésével kapcsolatban: alapvetően kétféle fűtési megoldás létezik: hősugárzás és hőáramlás. Egyik esetben a helyiségben levő testeket (bútorokat és magadat) közvetlenül fűtöd fel, másikban a levegőt melegíted. A cserépkályha legendája (érdemei elismerése mellett) abból ered, hogy a régi, rosszul szigetelt épületekben a hősugárzás sokkal jobb hőérzetet biztosított, az egyenletesség nem volt elvárás, a pár mázsa hőtároló tömeg pedig garantáltra, hogy éjjel a suber elzárása után a meleg nem szűnik meg, ha nem is fűtesz. Méltó párja volt a búbos kemence, ami viszont hőáramlással fűtött, az alját a búbjával összekötő alagútban forgatta a szoba levegőjét. Hátránya volt, hogy egy cserépkályhához képest ronda, nagy, és ha a ház pocsékul szigetelt akkor a felmelegített levegő helyére mindig jön hideg (kivéve a kemencesutba, ott aludt a gyerek meg a macska).
A cserépkályha igazi hátránya tehát asz, hogy a fordulókat úgy kell építeni, hogy a forróbban sugárzó oldala(i) a szobának azon része felé nézzenek, ahol te leszel és amit valóban fűteni askarsz. A sarokba állított kályha ettől kezdve igazi öngól, mert 2 oldala is le van árnyékolva. Ka a kályhás ért a szakmájához (ilyennel még nem találkoztam), akkor megmondod, hová akarod a kályhát, majd úgy sakkozik a fordulókkal, hogy "jó" irányba nézzen a legforróbb oldal.
Ha raksz egy tetszőleges más kályhát, akkor viszont 1 dologra kell figyelned, ez pedig hogy a hőáramlás megoldott legyen. Ehhez készíthetsz egy tűzálló "dobozt" (akár gipszkartonból, bár a csempe vagy a klinkertégla szebb), megpakolod viszonylag lazán nagy hőtárolóképességű anyaggal (samot-tégla), majd az alul beszívott, fenetebb kiengedett levegővel fűtesz. A legvegő körbeáramlik a készülékben, felfűti a szobát és a benn található tömeget, és meleget kapsz. Természetesen ehhez jól szigetelt ház kell, de ez szerintem ma már alap. A hőérzete (és az érzékelt hatékonysága - mivel nem közvetlenül a felületeket fűti) elmarad a cserépkályháétól, de egyrészt nem sokkal, másrészt gyakorlatilag karbantartásmentes és hülyebiztos. Plusz még mindenevő is.

Deansdale 2021.10.14. 20:19:38

@Wildhunt: Számomra pedig teljesen logikus amit mond - ha maga a fűtőtest szigetelőbb anyagból van, akkor több hő távozik a kéményen. Amíg a tűz ég addig a kéményt nem zárhatod el, és addig folyamatosan hőt vesztesz. Emellett ha a füst részecskéi lehűlnek, persze hogy lefelé szállnak, csak ez az esetek 99,9%-ában már nem ott következik be ahol a tűz ég, úgyhogy aki tüzel az nem látja. Mikor leszáll a pernye az ugyanez a jelenség, érdekesebb gyártelepek közelében ezt frankón meg lehet tapasztalni, mondjuk autógumigyáraknál, de tarlóégetés környékén sem ismeretlen jelenség.

Wildhunt 2021.10.14. 20:22:15

@Deansdale: Az öntöttvas rosszabbul szigetel, mint a tégla.

békaapu 2021.10.15. 08:31:18

@Deansdale:
Köszönöm
A felesleges szócséplés abból alakult ki hogy a füst száll-e lefelé, és szinte lenullázta azt a téma-részt hogy a tömör és nagy kályháknak a tűztér fölött van egy hőtároló része is.
(ami egyben füst-utánhűtő is, és ezt a képességét el is lehet túlozni).

Szóval ez a hőtárolós rész a legfontosabb rész, mert jól lehet általa takarékoskodni a tüzelővel.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.15. 20:01:40

@Deansdale: Nem akarok ezen rugózni meg nekem nincs is ilyen gakorlati fizikai érzékem (de azért érdeklődve olvastam a kályhaépítés rejtelmeiről szóló beszélgetést :-). De azért szerintem nem azért száll a füst mert a részecskéi melegek hanem mert a felfelé szálló meleg levegő sodorja őket. Amikor már nincs elég energiája a felfelé szálló meleg levegőnek mert az maga lehűlt vagy pedig a részecske kikerült a felfelé szálló meleg áramlatból (például egy pernye) akkor száll lefelé. Az én magam eszével végiggondolva szerintem semmi köze a dolognak ahhoz, hogy a pernye vagy a füst részecske meleg-e vagy sem. A felfelé szálló meleg levegőhöz van köze. Mint ahogy a hőlégballon se azért száll fel mert annyira melegen izzana hanem azért mert aláfűtenek és összegyűjti a fölfelé szálló meleg levegőt. De lehet rosszul látom.

Deansdale 2021.10.15. 21:15:13

@Sipi81: A füst és a levegő ami körülveszi a tűztérben majd a kéményben általában egyforma hőfokú :) Szerintem fölöslegesen hasogatunk szőrszálakat, a lényeg úgysem ez, hanem a kályhaépítés.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.10.15. 21:26:15

@Deansdale: Oké, épüljön akkor az a kályha! :-)

békaapu 2021.10.16. 01:42:50

@Sipi81:
Nekem tetszik a pontosításod, tényleg mindegy hogy a kéményben a huzatot koromrészecskékkel elegyes vagy kristálytiszta levegő alakítja ki - lényeg hogy a huzat nagyon fontos része a fűtésnek

Jó kályhaépítést. :-)

2021.10.16. 10:41:02

@békaapu: Szerintem itt senki sem szeretne önmaga nekiállni kályhát építeni.

békaapu 2021.10.16. 10:52:35

@vodkasprite:
Szerintem a világvége-kényszerhelyzetet sem szeretné senki megélni - csak arról beszélgetünk hogy MI LENNE HA ..

HA Xar helyzet jön, és rád lesznek utalva a szeretteid, akkor úgyis muszáj lesz a kezedbe fognod a.. hm.. a kéziszerszámokat.
Akkor nem árt ha vannak fogalmaid erről-arról.

hogy tíz tyúk mellé kell egy őrkutya is éjszakára
hogy az agyagnak először ki kell száradnia, csak utána égethető ki cseréppé/téglává
hogy léghuzat nélkül a füst nem akar kimenni a házból

..satöbbi..

Frederick2 2021.10.18. 21:27:45

@VT 135: Ez talán érdekelhet.
grafomanpali.blog.hu/2021/10/18/pan_peter-szindroma

Vajon természetes vagy mesterséges folyamat az, hogy emberek tömegei válnak gyermeteggé, infantilissá mind az amerikai, mind az európai, mind a japán és dél-koreai társadalmakban?

Mia and Me 2021.10.22. 21:48:57

@Wildhunt: @békaapu:

Pár éve vidéki rokonoknál volt olyan hogy 3 napig füst szagot éreztem míg a szobában voltam, konkrétan nem is tudtam ott aludni, máshol lett fekhelyem (csak én éreztem - kanári módban voltam biztos). Hülyének nézés után fél évvel mondta a kedves rokon hogy megnézették a cserépkályhát és a kéményt és igazam volt, valahogy jött vissza a füst egy része - javítani, plusz kéménnyel valamit csinálni kellett.....

Szóval nem tudományosan :) létezik a füst lefele szállása (vagy nem felszállása)

Wildhunt 2021.10.22. 22:34:37

@Mia and Me: csakhogy ez nem rendeltetésszerű működés. A szaki akiről beszéltem meg volt győződve, hogy a melegebb füst miután lefelé szállva elhagyja a fordulót felmelegítve a kályha nagyobb részét majd lesz szíves felfelé kimenni a kéményen. A füst nem értett egyet vele, amíg a kályha nem melegedett át teljesen kB. Mindenütt kifelé törekedett belőle.

békaapu 2021.10.23. 00:02:37

@Mia and Me:
Hogyne létezne, szerintem is.

Amit írtál, azt én csak mozdonyvezetőként vagyok képes átlátni - szakképzett fűtéstechnikus még a baráti körömben sincsen.. de

De az eddígi tapasztalataim szerint ha lecsökken a kémény huzata, az addíg hozzá illeszkedő kályhában több füst termelődik mint amennyit a kémény képes elszállítani. Ez általában a kályhaajtón szokott kiszivárogni, de tetősérülés esetén akár ott is.

Van ezen kívül amikor (főként szezon elején) mocskosul büdös koromszagot áraszt a kályha - az pedig a nedves (túl sok párát tartalmazó) füst túlhűtése esetén alakul ki. Ekkor a füstből kicsapódik a pára, és átnedvesíti a kályha falát. Ilyenkor egy konkrét ponton valami ocsmányul büdös a kályha. És addíg ez a helyzet, amíg fel nem melegszik annyira, hogy a nedvesség kiszáradjon belőle.

Örülök hogy írtál.

KalmanBlog 2021.10.23. 11:16:17

Hogyha megnézitek egy cserépkályha füstcsöveit, akkor látszik, hogy terv szerint is megy benne lefelé a füst, fel le kanyarog akár ötször is. Persze azért mert zárt a csőjárat, és így a két vége közötti nyomáskülönbség adja meg végül a mozgás irányát.

Lásd: www.google.com/search?q=cser%C3%A9pk%C3%A1lyha+f%C3%BCstj%C3%A1rat&oq=cser%C3%A9pk%C3%A1lyha+f%C3%BCstj%C3%A1rat

Nekem begyújtáskor fordult elő, hogy visszajött füst, ha kinn éppen rásütött a nap a kéményre, benn meg jó hideg volt még. Például ha későn kelve 10-11 körül akartam volna begyújtani. Az segít, ha a kémény tisztító nyílásnál elégetek pár papírt, vagy befújok hőlégfújóval, hogy bemelegedjen a kémény. Ez egyébként Internet-szájon forgó trükk.

békaapu 2021.10.23. 11:34:39

@KalmanBlog:
Tisztellek Kalman.. a Ferfihangon már találkoztunk, bár nem jársz kólázni hogy személyesen is - de hát nnna.

Ez a kéménymelegítés a legfontosabb amit most írtál. A leges-leges.
Mert a cserépkályhák építési módszer szerint lehetnek fafűtésűek, ahol a füstnek egyenletesen emelkedő utat kell bejárnia spirális formában - és van a széntüzelési módon épített, ahol a füst aknákban közlekedik fel és le.. mire a kéménybe kerül. És a kéményhuzat mozgatja a légáramlást az egész bonyolult rendszeren keresztül, szinte örökmozgó-szerűen. Ha ez a szívóerő bármiért is megcsökken, akkor a tűztérből a termelődő füst a másik a bemeneti irányba is elkezd szivárogni.

Nekem azt mondta egy szakember, hogy szezon elején még a begyújtás előtt érdemes kinyitni a kéményen a tisztítónyílást, és ott rakni egy kis fatüzet.. kis tábortüzecskét. A papírláng csak meglendíti a levegőoszlopot maga felett, de a tábortüzecske már a kémény téglázatát is átmelegíti - és ez a huzat igazi stabil mozgatóereje.
(illetve az is meglátszik ilyenkor, hogy mennyire van elrakódva korommal a kémény)

KalmanBlog 2021.10.27. 22:51:37

@békaapu: Köszönöm, ez jólesett! Férfihangon milyen néven kommenteltél? 1-2 találkozón voltam, de valóban nem járok rendszeresen. Mostanában eleve ritkábban nézek fel az oldalra.

A kémény témájára visszatérve: én nem hiszem, hogy a fa és szén tüzelésre tervezett kályha között ilyen szempontból különbség volna, a fára tervezett kályhában is megy lefelé is a füst.

A fa és a szén között szerintem két lényegi különbség van:

* A szén nagyobb hőmérsékleten ég
* A szénnek jelentős kéntartalma van, ami a kéményben lerakódva savas vegyületet jelent, és nagyon gyorsan rongálja a kályhát és a kéményt is. Ezért aki teheti ne fűtsön szénnel. Ezt mondta nekem egy profi kályhás mester.

A mester azt is mondta, hogy csak itthon csak Trianon után kezdtek szénnel fűteni, mert nem volt elegendő fa, nem azért mert az volna a jó.

Valamivel talán tompíthatja a problémát, hogy azt hiszem lehet ilyen kéntelenített szeneket kapni, az talán valamivel jobb. A magasabb hőmérséklet szerintem nem gond, csak nem szabad túl sokat rakni egyszerre. De én maradok a brikettnél inkább ki sem próbálom a szenet.

Egy kandallós pedig azt mondta, hogy hirtelen nagy hővel tönkre lehet tenni kandallót hogy megrepedjen: ő egyetlen esetről hallott, amikor dióhéjat szórtak a tűzre jó sokat egyszerre. Szóval ilyesmit nem szabad benti tűzön égetni.

békaapu 2021.10.30. 06:44:09

@KalmanBlog:
Bocsex Kalman, az utóbbi pár napomat teljesen lefoglalta egy betervezett időpont.. tegnap meg próbáltam a helyes bolygóra visszatérni. :-)
(de most már itt vagyok)
Rumospiskoota volt a nickem akkor amikor ott is jószándékkal megkérdezted hogy nincs-e baj a hormonszintemmel. (Dean földrengésjelző műszerei is igazolhatják, hogy nincsen)
Najóó, dicsekvésről ennyit..

A fa és a szén közötti lényegi különbözőségekhez hozzátennék annyit hogy a nagyobb égéshő több salakanyagot emel magával a szénből. tehát több lerakódást jelent a füstjáratokban. A függőleges füstjáratok aljában könnyebb a tisztítónyílásokat elhelyezni, és az átjárhatóságot biztosítani. A vízszintes spiráljáratok elrakódása esetén sajnos muszáj mélyen megbontani néha még a falazatot is.

Érdekeset írsz a Trianon utáni széntüzelésről, ezt még nem hallottam.

Illetve a szén meg a brikett között én csak a formáját tudtam, az én forrásaim szerint a brikett csak formába préselt szénpor.. mint az erdei vágástéri hulladékból préselt fabrikett.

Amit a dióhéjról hallottál, azt én a kukoricacsutkáról is hallottam. Ez a veszély nem a tüzelőanyag veszélye, hanem a fagáz veszélye. Maga a láng, az a tüzelőanyagból felszabaduló fagáz égése, de ha ezt a fagázt nem hagyják égni hanem lefojtják.. és ezzel megtelik a füstjárat - aztán a gazda benéz a kályhaajtón hogy miért nem ég ez a nyavalya - akkor egyszerre lobban be az egész az ajtótól a kéményig.
Nnna attól megemelkedik a kályha teteje..

:-)))

Deansdale 2022.03.19. 16:36:50

"Azt azért lelke mélyén mindenki érzi, hogy az élet egyre elviselhetetlenebb, legalábbis ahogy ma, – a kor kínálta módon – éljük. Azt is érezzük, hogy minden ideiglenes és valami vészterhes jön."
www.erdely.ma/elni-persze-most-is-lehet-de-immar-csak-tul-a-civilizacion-bicskei-zoltan-delvideki-filmrendezo-irasa-az-erdelyma-portalnak

Kisgé 2022.03.19. 17:24:27

@Deansdale: Elolvastam ezt az írást. Számomra valami elképesztően hiteltelennek érződik. A "filmrendező úr"-fényképe alapján is-nyilvánvalóan soha a büdös életben a közelébe nem járt annak-a képzeletében végtelenségig romanticizált, árvalányhajas aranykornak képzelt-tanyasi/paraszti világnak amiről ír.

Frederick2 2022.03.21. 07:01:40

@Deansdale: Bicskei Zoltán esszéjét elolvastam. Körülbelül ugyanazt mondja, mint VT135. A saját szavaimmal megfogalmazva, belevíve a saját véleményemet is a most zajló folyamatokról:

1, A jelenlegi modern civilizáció élhetetlen egy normális ember számára. A modern civilizáció egyrészt pusztítja a benne élő embereket, másrészt pusztítja önmagát. Képzelj el egy olyan hangyabolyt, ami egyrészt teljesen értelmetlenül pusztítja a saját dolgozóit és katonáit, másrészt azért dolgozik, hogy elpusztuljon a hangyaboly! Öngyilkosság. Öndestrukció.

2, A természeti és valóságos élettől elszakított, a technológiának alárendelt, teljesen gépies és robotizált, digitalizált és virtuális műanyag-világban élő emberek gyengék, betegesek, életképtelenek.

3, A bürokratikus állam természetétől fogva törekszik a társadalom totális kontrolljára, a totalitarizmusra. Minden társadalom minden állama törekszik a totális kontrollra. (Nem véletlen, hogy az egykor a szó valódi értelmében liberális és demokrata Svájcban, Kanadában, skandináv országokban is meghelent a PC és az SJW, ami fokozatosan eltörli ezen országokban a valódi demokráciát és liberalizmust. Hogy az USA-ról ne is beszéljünk!) Ha ezt globálisan nézzük: megkapjuk a Világállamot!

4, A mai kapitalizmus erőteljesen szociáldarwinista, materialista és ateista alapokon nyugszik. A tőkés társadalomban élő emberek küzdjenek csak az életükért! A nagyvállalatok és a multicégek érdeke fontosabb, mint a nemzet érdeke! Az anyagi javak fontosabbak, mint a szellemi javak: a profit mindenekfelett! Fontos tudatosítani, hogy nincs Isten; mert ha lenne, akkor a tőkés társadalomnak is meg kellene felelnie a Tízparancsolatnak és a jézusi erkölcsi törvényeknek!

Milyen lenne egy olyan kapitalizmus, ami nem szociáldarwinista, nem materialista, nem ateista - hanem ezek ellentéte? Létezik-e ilyen, vagy egy teljesen más gazdasági és társadalmi rendszernek kell kialakulnia?

5, Egyszerre kell kikapcsolódni a rendszerből, és belépni egy kisközösségbe. A kisközösség az egyetlen, ami megtartja az embert a maga testi, szellemi és lelki egészségében. Ha nincs kisközösség, alakítani kell egyet. A kisközösség az egyetlen menedék, ami megvédi az embert a mérgezéstől és a pusztulástól. Nem a kibaszott virtuális valóság, ahová emberek millió menekülnek kétségbeesetten! KISKÖZÖSSÉG! Létező magyar példák: Böjte Csaba közössége, Kassai Lajos közösége, a Don Bosco-közösségek, a Krisna Völgy, ökofalvak. Lehet őket tanulmányozni, és a tanulmányok alapján létrehozni a saját közösséget.

Frederick2 2022.03.21. 07:14:02

@Deansdale:

"Jó szívvel maradjunk ki belőle. Aki bennmarad, az sajnos vele pusztul. Ami életellenes, az mindig elpusztul. Bármekkora állványzattal dúcolják alá. Ne féljünk odahagyni az ártó és pusztító intézményrendszereket, kezdjünk el ezeken kívül élni. Akár ”bújdosó koldusként.” A méltó életért küzdve és nem pedig önszántunkból a digitalitás selyempapírjába csomagolt vágóhídra menni. Vagy-vagy idők vannak. Tisztítsuk meg, teremtsük újra létünket."

Én most érzem azt, hogy ha benn maradoj a jelenlegi munkahelyemen, akkor végem. Újból jön az alkoholizmus, a hedonizmus és a nihilizmus. Kiégek testileg, szellemileg és lelkileg is. A 30-as éveimben elvísz a szívroham vagy az agyvérzés. Ha benn maradok.

Ebben az évben, vagy a jövő évben váltok. Valószínűleg a jövőévben. Azért nem most, mert a munka poklánál csak egy rosszabb: a munkanélküliség pokla. De azért simán elképzelhető, hogy nem várom meg a jövő évet. Szar a közérzetem.

Váltok. Semmiképpen sem egy állami intézménybe, egy multicégbe vagy egy hazai nagyvállalkozásba. A modern feudális munkaerő-piaci struktúrákban csak jobbágy lehetek, szabad ember nem!

A következő állomás a távmunka. De nem állok meg itt. Be kell illeszkednem egy egészséges kisközösségbe. Így a távmunka mellett keresni fogom azt a kisközösséget, amibe szervesen beilleszthetem a személyemet.

jobbágylét -) távmunka -) kisközösség

Meg kell mondanom, céljaim felismerésében sokat segített @VT 135: itteni missziós tevékenysége is.

Frederick2 2022.03.21. 07:18:42

@Kisgé:

"A "filmrendező úr"-fényképe alapján is-nyilvánvalóan soha a büdös életben a közelébe nem járt annak-a képzeletében végtelenségig romanticizált, árvalányhajas aranykornak képzelt-tanyasi/paraszti világnak amiről ír."

Én meg úgy gondolom, Bicskei Zoltán, mint filmrendező, a filmgyártás területén megtapasztalta, milyen a jelen korunk modernitása. Szerintem nagyon sok elkeserítő sztorit tudna mesélni, mik folyhatnak ott. Igen, én elképzelhetőnek tartom, hogy ő is kiégett és megfáradt annyira, hogy kifejezze óhaját egy emberibb világ felé.

Ami kérdés nálam: milyen közösséget képzel el?

Egy olyan közösséget, ami az ő esztétikai, morális és ideológiai nézetei érvényesülnek, és kizárólag ő, mint Művész, alakítja ezt a közösséget?

Egy olyan közösséget, ahol ő is csak hozzátesz a közösséghez, és igazából a közösség tagjai alakítják a közösséget?

Mondanom sem kell: nekem a második az ideális. És merem remélni: Bicskeinek is.

Deansdale 2022.03.21. 09:30:35

@Kisgé: Szerintem Bicskei nem arra gondol, hogy menjen mindenki a földet túrni, mint 500 éve a jobbágyok, hanem olyasmire amiről a cikkem szól, ami alatt kommentelünk. Nincs szükség a természetközeli lét romantizálására, "elég" ha sikerül kialakítani a 21. századi verzióját.

Szerintem az, hogy ő maga nem kétkezi munkásember nem teszi hiteltelenné amit a világ helyzetéről mond, legföljebb ő könnyebben belebukhat a megvalósításba, mint a kétkeziek. Örülnék, ha enyhülne a fölösleges és értelmetlen ellentét az elméleti és a gyakorlati habitusú emberek között, nem vagyunk ellenségei egymásnak.

Frederick2 2022.03.21. 10:00:43

@Deansdale:

"Örülnék, ha enyhülne a fölösleges és értelmetlen ellentét az elméleti és a gyakorlati habitusú emberek között"

Ezzel az a probléma, hogy egy elméleti embernek mindenképpen bizonyítani kell azt, hogy az elmélete ér valamit a gyakorlatban. Egy elmélet akkor ér valamit, ha társul hozzá egy megfelelő gyakorlati megvalósítás is.

Itt most nem Bicskei Zoltánba kötök bele. Már csak azért sem, mert amilyen kisközösségekről beszél, arra azért vannak megvalósított, gyakorlati példák is (pl. Böjte, Kassai).

De az régi igazság, hogy az elmélet akkor ér valamit, ha nem pusztán elmélet.

Deansdale 2022.03.21. 10:40:45

@Frederick2: A világlátásom szerint az emberek kb. fele (yin és yang, ugye) a létezés fizikai oldalára koncentrál, vagyis tesz-vesz-matat, a másik felét viszont jobban érdekli szellemi oldal, vagyis az elméletek, eszmék, a gondolkodás. Szokás szerint akkor van baj, amikor valaki azt hiszi, hogy csak az normális ill. abban van érték amit ő csinál, a másféle ember meg dologtalan ingyenélő / ostoba bunkó. Az alaptermészetéből úgysem lehet kifordítani senkit, egymást emiatt utálni meg ostobaság, szóval a legjobb lenne megpróbálni együttműködni.

Frederick2 2022.03.21. 10:49:16

@Deansdale:

"a legjobb lenne megpróbálni együttműködni"

Az elméleti ember(ek) és a gyakorlati ember(ek) közötti együttműködés által áll össze szerves egységgé az elmélet és a gyakorlat.

Végül is ugyanarról beszélünk. :)

VT 135 2022.03.22. 18:11:05

@Frederick2:
Örülök, h tudtam adni valamit. :)
Szépen összefoglaltad a lényeget.
Sajnos még én sem léptem, de legalább elkezdtem apró lépéseket tenni. Illetve a panelban, ahol a bnőmmel lakom, olyan barkácsolásokat viszek véghez - pl. ajtókeret építés - amit sosem csináltam, de lassan és biztosan végzek vele és ez önbizalmat ad számomra, h rendelkezem a megfelelő férfierővel.

VT 135 2022.03.22. 18:15:29

@Deansdale:
Mindkettőre szükség van. Egy valódi, élő közösségben mindenféle szerepkörre szükség van. Elvileg minden szerepet bárki betölthet, csak nem mindegy, h azt a szerepet 100 egység, vagy 1 egységnyi energiával töltik be. A kulcs annak a felismerése, h nem cél a homogenizáció, hanem a különbözőségeink erejét érdemes megtalálnunk úgy, h kialakítjuk az együttműködés megfelelő struktúráját.

Persze ez látszólag úgy hangzik, mint a "másságkultusz" - csak vegyük észre, h valójában pont a "toleranciabajnokok" azok, akik képtelenek elviselni a másságot és az Egy Véleményt akarják mindenkire erőszakkal rákényszeríteni.

Deansdale 2022.03.22. 21:12:52

@VT 135: "Sajnos még én sem léptem, de legalább elkezdtem apró lépéseket tenni."

Akkor jó, hogy engem szoktál fikázni azért amit szájkaraténak gondolsz, mert nekem már megvan a ház, kert, az üvegházhoz alapanyag, plusz kezdek beépülni a helyi közösségbe :)

Mia and Me 2022.03.22. 23:06:58

@Deansdale: az üveg házhoz alapanyagok az mit jelent? Egy fix kinti üveges noveny kert lesz?

(Csak azert kerdem mert a kert nekünk is megvan)

2022.03.23. 03:02:49

Tök mást kerestem a neten, erre szembe jött ez, akkor már elküldöm neked:
www.youtube.com/watch?v=TVwJWhXIrtg

2022.03.23. 03:07:59

@Mia and Me:
Konkrétan a tej elhagyásáról kerestem valami információkat, erre jön egy ilyen, hogy üvegház... :S
Érted-e?

Közben meg előtte olvastam a hozzászólásod úgy egy órával ezelőtt, de semmi más nem volt a neten keresgélés meg ilyenek, átfutottam itt a dolgokat, olvasgattam csak amit ítt beszéltek.
Aztán politikát meg meg számítógépes játékokat nézegettem, meg aztán eszembe jutott, hogy lehet, variálok az étkezésemmel, mert lehet, hogy a tejtől megy a hasam néha, erre rákeresek a YT-n a tejjel kapcsolatos cuccra, és letekerek egy fél oldalt és jön ez a videó szembe velem amit linkeltem neked:
"Ne építs üvegházat amíg ezt a videót nem láttad"

Ha kimatekozza valaki, hogy ez hogyan és miért így, akkor az ügyes.
:)

Deansdale 2022.03.23. 07:38:35

@Mia and Me: Fix üvegházat szeretnék, lehetőleg süllyesztettet,
vanegyhazam.blogspot.com/2013/03/walipini-uveghaz-fold-alatt.html
és szereztem hozzá egy rakás kiszuperált ablakot ingyen. Azon filózok, hogy vajon bírnának-e egy jégesőt premier plánban, vagy variáljak a konstrukcióval hogy a vízszintes részen inkább fólia legyen, vagy valami kombináció.

Mia and Me 2022.03.23. 07:54:52

@Deansdale: Koszonom. Ez eleg jól néz ki, ötletes.

Nem ertek hozzá, de itt nem járható a fenY áteresztő műanyag plexi? Azokból van olyan kemény ami szinte törhetetlen. Mi a lyukacsos tetőre tettünk ide oda cserep helyett berakva ilyen műanyag lapokat es egyelőre bírja ( plusz ha a tetőn molyolunk, nem kell cserepeket felretolni hogy lassunk)

Deansdale 2022.03.23. 08:09:55

@Mia and Me: Jó ötlet, így már több opció is van arra, hogy mit lenne jó még ingyen vagy olcsón szerezni :)

Amúgy ilyet akarok
www.youtube.com/watch?v=XKySdIXZiMo
összekombinálva a walipinivel, szerintem olcsóbb és hőstabilabb lesz mintha egy felszíni üvegházat építenék egy rakás fekete vizeshordóval, mint a debreceni srác. Esetleg ha a süllyesztett konstrukció miatt nyáron nem lesz annyira meleg, az is egy plusz bónusz.

KalmanBlog 2022.03.23. 10:50:17

@icipicicsipa: Van egy ismerősöm aki virág termeléssel foglalkozott, mesélt róla, hogy hogy működik. A hollandok úgy csinálják, hogy földet egyáltalán nem lát a növény (ahogy a videóban Zsíros Deszka is mondja). A víz helyett tápoldatot keringetnek a gyökerek körül, ami a fejlődési állapotnak megfelelő összetételű (az akvapóniában is hasonló megoldás van IMHO, ott a "hal leve" kering a növények gyökereinél). A levegő páratartalmát is nyilván szabályozzák. A beérést pedig a növény hormonjaival pontosan szabályozzák, így az összes nevelt növény egyszerre aratható le. A virágok esetén ez úgy működik, hogy a szálak mindegyike konkrétan pontosan egyforma magasra nő. Ha mondjuk eperről van szó, az is egyszerre érik be, illetve ott van hogy zölden szedik le és a szállítás alatt egy érlelőgáz fejezi be az érlelést.

Érdemes tudni ezekről a nagyipari módszerekről: lényegében képtelenség árban alájuk menni. Kivéve, ha great reset van, és nem lesz elegendő ipari áru...

Deansdale 2022.03.23. 12:07:28

@KalmanBlog: Ha csak az ár/elfogyasztott biotömeg arányt nézzük akkor igen, gyakorlatilag lehetetlen versenyezni a multikkal - legföljebb úgy lehet ha szinte mindent "okosba" szerzel be és a saját hozzáadott munkád hobbinak tekinted. Viszont engem sokadjára is szíven ütött ahogy az imént linkelt videóban a debreceni srác kiemeli a cuccokat az akvapóniából és már viszi is a konyhába - ennél frissebb, vegyszermentesebb, életenergiával telibb megoldás nem létezik a világon. Ehhez képest lehet, hogy a teszkós spanyol műanyagparadicsom olcsóbb kilóra, de az ég szerelmére... Nekem alapvetően erről szól a dolog, az már csak extra, hogy a világ változásai miatt esetleg anyagilag is megéri majd a dolog hamarosan, sőt.

VT 135 2022.03.23. 12:54:39

@Deansdale:
"Akkor jó, hogy engem szoktál fikázni azért amit szájkaraténak gondolsz, mert nekem már megvan a ház, kert, az üvegházhoz alapanyag, plusz kezdek beépülni a helyi közösségbe :)"

Biztosan nem fikázlak, csak felhívom a figyelmed pár meglátásomra. ;)

Amit írtál, teszel, abban részben igazad van. Abban, h neked van már vidéken valami kiindulási alapod.

A többivel egy kicsit vitatkoznék (gondolom, most meglepődtél :D ):

1., Gondolom, a házat, telket nem most vetted meg, nem a semmiből kellett az elmúlt években 2-3-szorosára emelkedett telek-, és ingatlanárak mellett beruháznod.

2., Ha nem laksz ott állandóan, akkor felejtsd el a kertészkedést. Tapasztalatom szerint csak ami ott van, kilépve az ajtódon, azzal fogsz rendszeresen foglalkozni, illetve tudod megadni a növényeknek (állatoknak?) azt a törődést, amelyre szükségük van.

3., Az nem valódi közösség. Ezt garantálom. Esetleg "közösség". Semmiképpen sem új típusú, valódi közösség, amely ismérveit pár napja leírtam. Amely lehetőséget adna az együttműködés, együttélés újratanulására. Enélkül az egész csak helyváltoztatás, nem pedig közös világszemlélet váltás.

***

Azért a magam védelmében annyit elmondanék, h nem arról van szó, h semmit nem léptem még. Hanem az elmúlt fél évben nem léptem ismét. Előtte volt már:
- 10+ év ökofalus, új típusú közösséges témával foglalkozás, elvi és gyakorlati szinten
- Két éve konkrét leköltözés egy kezdeményezéssel vidékre (amely végül nem teljesítette a megfogalmazott céljait, ezért visszajöttem Bp-re, átmenetileg)
- Tavaly egy egyhetes közösségfejlesztés elméleti-, és gyakorlati képzés
- Végül is egy ház + telek nekem is rendelkezésre áll, ha úgy nézzük, ahol gyakorolhatok, csak éppen a pindurka telek egy immár bp-i agglomerációs térségben (Velencei-tó) nem alkalmas a számomra fontos célok elérésére - részleges önfenntartás-élelmiszertermelés, valódi közösség tagjává válás.

Deansdale 2022.03.23. 13:18:53

@VT 135: 1. Tavaly vettem fillérekért. Ahogy a cikkben is leírtam, vidéken még manapság is lehet olcsón szerezni olyan házat/telket ami CSOK-ra nem alkalmas. Persze ez azt jelenti, hogy az embernek lejjebb kell engednie az igényszintjéből, de számomra ez nem áldozat, sőt, pl. az hogy vezetékes víz helyett kút van az udvarban inkább előny mint hátrány.

2. Ez összetett téma :) Egyelőre nem lakunk kint, de már rájöttünk hogy jobb ott mint a városban, ezért szerintem hamarosan kiköltözünk. Ettől függetlenül mindenképp kertészkedni fogok a magam lustasági világbajnok módján. Előbb-utóbb meglesz az üvegház, abban akvapónia, aztán ha csak hetente egyszer nézek rá, és bizonyos dolgok esetleg befuccsolnak, hát istenem. Számomra ez az egész egyelőre hobbi, amibe a lehető legkevesebb pénzt, időt és energiát teszem bele, aztán meglátjuk mi lesz belőle. Persze ha odaköltözünk nyilván felfut a dolog, de egyelőre megelégszek azzal ha csak a "másodlagos cél" teljesül, vagyis hogy ha valaha is beüt a krach, akkor legyen egy alap amire építkezhetünk, ne nulláról kelljen valamit összekaparni egy válság közepén.

3. Hál'istennek fogalmad sincs az itteni közösségről, úgyhogy nem veszem zokon ha rávetíted a téves elképzeléseid :D Ez egy falu, ahol a többség generációk óta ismeri egymást, szóval lehet hogy nem "új típusú" közösség, de egyfelől "békeidőben" gördülékenyen együtt lehet működni velük, másfelől SHTF esetén szerintem összefognak mint a satu pofái, szóval azzal sem lesz gond. Ráadásul a falu vezetése aktív és a jövőbe néz, próbálnak ők is készülni a lehetséges problémákra, úgyhogy szerintem nehezen lehetne ennél jobb helyet találni.

Nem kell védeni magad, nem támadlak :) Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ne ítélj mások fölött akikről túl kevés információval rendelkezel ehhez.

Deansdale 2022.03.23. 13:40:42

@VT 135: Amúgy, ha már itt tartunk, ez a "valódi közösség" amiről beszélsz szerintem egy elérhetetlen álom. Legföljebb mikroszkopikus esélyt látok arra, hogy összegyűljön egy társaság amiben mindenki jól elvan mindenkivel, mindenki hipertudatos meg szuperzöld, nincsenek feketepéterek vagy kakukktojások, és mindenki hajlandó elköltözni valami új helyre, hogy ott együtt létesítsenek valami telepet...
...ami aztán évtizedeken át olajozottan működik, senki nem unja meg, senki nem fárad bele, stb.

Szerintem ez tipikusan az a szitu, amikor "a tökéletes a jó ellensége", ahogy az angolok mondanák, vagyis ha a tökéletesre vársz azzal csak elszalasztod azt ami elég jó lenne. Számomra a falusi portám frappáns példája annak, ami "elég jó" - bár nem tökéletes, de leszarom, így is fényéveket léptem előre a korábbi állapothoz képest mindenféle tekintetben, szóval örömmel beérem ennyivel. Az sem aggaszt egy fikarcnyit sem, hogy ha eljön a világvége akkor majd így meg úgy... Eh. Bízom magamban és a sorsban is, nem érzem úgy hogy egy felfegyverzett "újközösség" híján értelmetlen lenne amit csinálok. Hacsaknem szó szerint világvége lesz (amely esetben talán szarhatunk is a túlélésre, mert úgysem lesz benne köszönet), szerintem bőven elég ha egyfelől vannak készleteim, másfelől egy kiépített alap-önellátásom, ami ugyan nem állít elő mindent amire szükségem lehet a gumicsizmától a motorolajig, de arra bőven elég, hogy ellentartson az inflációnak, ellátási zavaroknak, stb. Ja, mindezt természetesen úgy, hogy legalább ugyanannyi vagy még több energiát és pénzt a luxus kiépítésére fordítok, hogy ha véletlenül mégsem lesz great reset, akkor is jól jöjjek ki az egészből, épített kerti medencével és napernyős grillterasszal. (Fillérekért, teszem hozzá mielőtt valaki azt hinné hogy eltévelyedett multimilliomospalánta vagyok :)

VT 135 2022.03.23. 15:43:05

@Deansdale:

1A., Tényleg érdekelne, mert jelenleg úgy látom, h olyan helyen van leginkább még értelmes áron telek (ház nem kell, sajátot építek), ami vagy Cigándiában van, tehát oda vagy erős közösséggel, vagy hadsereggel lehet csak túlélésre játszani, vagy baromi rossz közösségi közlekedéssel, Bp-től számítva az ország szélén. Ez a második amúgy nem lenne gond, ha megvan az az erős közösség, mert akkor úgyis ott élünk. De ha csak családi léptékű költözés van, az esetben hátrány, mert nagyon megnehezíti a kapcsolattartást a bp-i dolgokkal.

És akkor ott vannak még a földrajzi-vízrajti szempontok:
- hegy tetején ne, mert sokmilliós tétel 100 méterrel lefúrni vízért
- Duna-Tisza köze és egyéb szárazabb terület teljes zsákutca a jelenlegi klimatikus változások mellett
- Ha a falu teljesen körbe van véve, jó kis, rommá vegyszerezett ipari-mezőgazdaság földekkel, az sem túl egészséges...
- Önmagában az, h 1 m-re van a szomszéd háza, nem túl ideális számomra.

Persze az is tény, h a netes hirdetések távolról sem ugyanazok, mintha odamegyünk egy adott településre és személyes ismeretségek által igyekszünk eladó ingatlant találni, ezt aláírom. Ugyanakkor azt

1B., Szóval, ha itt megosztod, vagy privátban megosztod a saját ismereteidet, információidat erről, azt nagyon megköszönném.

2., A permakultúrás irányt feltétlenül javaslom! Illetve még érdekes lehet a csepegtetéses locsolás, bár erről vegyes véleményeket hallottam.

3., Hmm. Mennyit laktatok ott állandóan? Semennyit? Pár évet? Addig csak vendégek vagytok ott. Gyüttmentek. Nem láttok bele az ottani közösség mélyébe. A világméretű folyamatok pedig mindenhová begyűrűznek. TV, internet mindenhol van... Persze, ha azt mondod, egy új típusú vezető már elkezdett egy új típusú együttműködési modellt kialakítani, akkor van némi remény. Legalábbis egy bizonyos pontig.

De valahogy én jobban hiszek a te szűk rádiuszú tapasztalod helyett olyan szakembernek, aki évtizedek óta kutatja és tapasztalja (maga is része) ennek a témának. Pláne, h egybe vág az én tapasztalataimmal. Véleményem szerint nem lehet ezt a témát kikerülni, ezt a fentről kapott házifeladatot elsumákolni. Igen, ez olyan, mint amikor a baba járni tanul. Lehet rá azt mondani, h ez teljesen lehetetlen elképzelés. Pláne, mikor ötvenedszerre is pofára esik. De végül megtanul járni.

Pláne, h részese voltam annak, h miként tud születni egy ilyen új típusú közösség, mi az a "technológia", tudás, ami ezt a folyamatot segíteni tudja. Vannak ma is egyébként a világban ilyen új települések. Illetve vannak az általam már korábban említett Kék zónák is.

Ettől függetlenül érdekelne, h melyik ez a település, az is, h milyen konkrét okokból látod ilyen optimistán - megint csak, ha lehet nyilvánosan, vagy ha nem, akkor privátban.

Deansdale 2022.03.23. 17:18:58

@VT 135: Az embernek tudnia kell szinkronba hozni az igényeit a pénztárcájával... Ha te olyasmit akarsz, ami csak drágán van, akkor sokat kell érte fizetned - nem tudom mit tudnék igazából hozzáfűzni ehhez. Én beértem kevesebbel, ezért nekem olcsó volt. Távol Pesttől, egy falu belterületén, nadrágszíjtelek annak megfelelő közeliségű szomszédokkal. Hát ez van. Örülök, hogy képes voltam meghozni ezt a kompromisszumot, és leesett állal nézem, ahogy huszonéves fiatalok a szájukat húzzák ötször drágább házakon is, mint az enyém, mert oké hogy tágas meg összkomfort meg mindenigényt, de nekik a tökéletesnél is több kell. (Minimum az hogy a kortársak veséje bevérezzen az irigységtől, különben szart sem ér az egész.)

3. Igen, helyi viszonylatban jöttmentek vagyunk, de ez nekem megfelel így, mert ha nyugi lesz akkor lesz időnk "beépülni", ha meg krízis lesz akkor szerintem a közösség velünk együtt fog összezárni. Ez utóbbit azért merem remélni, mert szerintem tudni fogunk majd olyasmit ajánlani a közösségnek ami miatt beengednek :)

Amúgy ott van köztünk az alapvető véleménykülönbség, hogy számomra a közösség csak másodlagos dolog. Szerintem elég faszán meglennék a szép új great resetben mindenféle közösség nélkül is, abban meg nem hiszek, hogy alulról építkezve megváltoztathatnánk a világot... És ahogy mondtam, ha "igazi" világvége lesz, egymás agyonverésével, ott már szinte mindegy mi van, arra az eshetőségre én nem akarok >külön< tervezni, és ha mégis az következik be, akkor egyszerűen remélem hogy majd ott és akkor sikerül egy önvédelmi közösséget kiépíteni.

De azt is mondtam már, hogy nem élvezem a vészmadárkodást, szóval ha másoknak sikerül a közösségépítés, annál jobb. Tőled sem sajnálnám :) Épp csak úgy érzem, hogy ez egy olyan dolog amire én a jelenlegi helyzetben már nem várhatok. Már így is bizonyos értelemben lemaradásban vagyok az eseményekhez képest, de hál'istennek úgy tűnik hogy ezt a hátrányt még le tudom dolgozni, viszont ha éveket töltenék egy közösség keresésével vagy építésével akkor tuti letolt gatyával érne a következő globálkrízis. Nekem az kell, hogy ha jövő nyáron beleesik a kaki a ventillátorba, akkorra már készen álljak rá, és ehhez muszáj volt lépni közösség nélkül is.

Az optimizmusom pedig alapvetően spirituális, én ugyanis bízom a teremtőben :)
süti beállítások módosítása