HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Hartrigel: Ez most off az alaptémához képest, de ha már vallásismereti kisokos felvetek pár érdekességet. Egyszer beszélgettem egy ismerősömmel, aki "megtért", de elég - a saját szavaimmal élve - lélek nélkül... (2024.04.17. 22:10) Vallásismereti kisokos
  • GABOR2: Hi! Nagyobb szünet után én is írtam cikkeket... nem is keveset. Párat berakok ide, most több is gazdasági: Egy gyors Matolcsy vs Varga: ujtechkor.blog.hu/2024/04/17/matolcsy_vs_varga_hamis_beke V... (2024.04.17. 19:08) Vallásismereti kisokos
  • GABOR2: Németországban mostantól évente lehet változtatni a nemet hivatalosan. Ha valaki felemlegeti a korábbi nevét és nemét az illetőnek, akkor 10.000 euróra büntethetik. Pofa be de szólásszabadság van ... (2024.04.16. 22:04) Nem valós veszély
  • Deansdale: @F.M.J.: Hátizé, fűteni csak télen kell, arra meg pont elég az a pár hónapnyi komposztérés, főleg ha walipinit csinálsz. Ha nyáron is fűtene a komposzt akkor hűtened kéne az üvegházat :) És tekintve... (2024.04.16. 21:42) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • F.M.J.: @Deansdale: Komposzt. Megfogtál evvel a 2-3 hónapos hőfejlődéssel. Mivel én elsősorban nem energetikailag közelítettem meg a dolgot, hanem biológiailag (ez jó, mert amúgy műszaki vagyok), így erre ... (2024.04.16. 19:36) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Feminizmusról írok, elönt a nosztalgia

2021.12.22. 21:13 Deansdale

Susánszky Iván jobb sorsra érdemes twitterén találtam a linket az 1bit, illetve qubit cikkére, ami olyannyira extratudományos, hogy már a felvezető szövegben ilyen poénokat puffogtat:

Miért van az, hogy a férfiak inkább szavaznak a radikális jobboldali pártokra, míg a nők a balközép és baloldali pártokat támogatják? Vannak, akik ezt azzal magyarázzák, hogy a nők nyitottak és progresszívek, a férfiak pedig privilégiumaik elvesztése felett érzett sérelmeik miatt vonzódnak a szélsőséges pártokhoz.

Kezdjük azzal, hogy épelméjű ember eleve nem beszél "radikális jobboldali pártokról", mert ilyenek gyakorlatilag nem léteznek - illetve amelyik igen, az legföljebb a parlamenti küszöb alatt senyvedő mikropárt, és ez mindenhol igaz a nyugati világban, hazánkat is beleértve. A fidesz egy populista katyvasz aminek a programjában legalább annyi ó- és újbalos elem van, mint jobbos, a jobbik pedig rég megtért a marxisták kebelére, úgyhogy az egyedüli valamennyire is jobboldali párt jelenleg a Mi Hazánk, ami amellett, hogy a parlamenti küszöb alatt senyvedő mikropárt, igazából fikarcnyit sem radikális. Bár persze ha szélsőségesnek tituláljuk, hogy ők a magyar nemzet érdekében szeretnének politizálni és nem támogatják a tömeges, kontrollálatlan migrációt, akkor nevezhetők radikálisnak, de ilyet csak borzasztóan hülye, agymosott libbantak gondolnak, akiknek Sztálintól jobbra mindenki Hitler.

2_political_positions.jpg

Aztán ott van a hipertudományos feminista világkép, a mindent elsöprő nő jó, férfi rossz, illetve ugyanennek egy másikfajta marxista iterációja, a balos jó, jobbos rossz. Az üde és csodás nők a helyes és igaz baloldalt támogatják, a hülye és gonosz férfiak bezzeg a sátáni jobbot. Így megy ez. Már csak egy helyre kis indoklást kell rittyenteni ehhez, ugyanis egyes megátalkodottak szerint az nem elég jó magyarázat, hogy a nők alapból jobbak és szebbek mint a férfiak (bár a feministák nyilván tudják, hogy ez a helyes megoldás).

A nemek közötti egyenlőtlenségről szóló vitákban – tegyük hozzá, teljesen érthető okokból – sokkal inkább a nőket érintő egyenlőtlenségekről van szó

Jaja, teljesen érthető okokból szupertudományos a marxista hablaty az elnyomott női proletárokról és az elnyomó burzsoá férfiakról, ezt mind vágjuk. Szegény, szegény nők.

Gulczyński szerint a férfiaknak is vannak problémáik, csak azok senkit nem érdekelnek

Máglyára az eretnekkel :)

[Az oktatás terén a] legkisebb a szakadék Németországban: ez az egyetlen olyan uniós ország, ahol a nők előnye 10 százalékpont alatt marad a férfiakkal szemben.

Ebből látszik, hogy a nők mennyire borzalmasan el vannak nyomva: létezik 1 EU-s ország, ahol az előnyük a férfiakhoz képest kisebb mint 10%. Szegény, szegény nők. Hát miért nem enyhül a rohadt nőelnyomó patriarchák szíve?!

Mi lehet az oka annak, hogy a nők gyakrabban járnak egyetemre, mint a férfiak, és menet közben sem hagyják ott az iskolát?

Várj, kitalálom: ez csak valami ádáz trükk amivel a gonosz férfiak továbbra is elnyomják a nőket. Az nyilván nem lehet, hogy évtizedek óta mennek női kvóták, pluszpontok, programok, ösztöndíjak, bátorítás és segítség - miközben a férfiaknak deklaráltan semmi nincs és nem is lehet, legföljebb a lónak a bájdorongja.

Míg az olyan, elsősorban nők által betöltött, Magyarországon kifejezetten alulfizetett szakmák, mint például az iskolai tanár vagy a szakápoló, mind felsőfokú végzettséget igényelnek, a jól fizetett és kifejezetten „férfias” szakmák, mint mondjuk a víz-és gázszerelő, nem igényelnek diplomát. Magyarán a férfiak a nőkhöz képest még mindig elég jól el tudnak boldogulni egyetemi végzettség nélkül is a munkaerőpiacon, amíg van kereslet a munkájuk iránt.

Megpóbálnak valamiféle ködös képzetet ébreszteni az olvasóban, hogy a rohadt patriarchátus direkt szexista kitolásból szervezte úgy a rendszert, hogy a magas presztízsű szakmákhoz diploma kelljen, ezért az ambíciózus nők rákényszerülnek plusz 4-6 év sanyarú bulizásra, amíg a szerencsésebb férfiak ehelyett már degeszre kereshetik magukat, mint karosszérialakatosok. Arról mély a csend, hogy egy műkörmös vagy fodrász is megkeres annyit, mint egy villanyszerelő... És az sem kerül szóba, hogy ha valóban nőgyűlölő rendszerben élnének, akkor pl. a férfi pedagógusoknak nem lenne szüksége diplomára, csak a nőknek, mer' nőelnyomás. Most ilyen téren nemi egyenlőség van, és mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznak, illetve mindenki olyan szakmát választ amilyet akar (nő is mehet csőszerelőnek, baromarcok, arról nem mi tehetünk, hogy nem akarnak), ettől függetlenül a feministák megpróbálják az egészet úgy beállítani, hogy a nők gigászi előnye a felsőoktatásban valójában az elnyomásuk jele. A démoni férfiak merő szívtelenségből intézték úgy, hogy kétszer annyi nő tanuljon az egyetemeken, mint férfi...

Ez olyan mélyen embertelen és megalázó, hogy a gyomrom forog tőle, de ha már belefogtam az elemzésbe, nem adom fel ilyen könnyen. Hol kezdjük a részleteket kibogozni? Mondjuk ott, hogy az extratudományos hurkaagyú szerencsétlenjeink nem képesek különbséget tenni a közszféra ill. a versenyszféra között, esetleg szándékosan nem akarnak? Vagy ott, hogy a heti 60-80 órában szarban gebedő, negatív presztízsű csőszerelőt akarják úgy feltüntetni, mintha a pedagógusnők elnyomója lenne, mert akár még ugyanannyit is kereshet, mint ők? Esetleg ott, hogy megpróbálják azt sugallni, bármely szakma fizetése kizárólag azon múlik, hogy a titkos patriarcha gyűlés mit szavaz meg, és azok természetesen a férfiaknak adnak nagyobb bért, mert szexista köcsögök? Tényleg nagyon sajnálom, hogy cirka 20 éve a feminizmussal kezdtem foglalkozni, mert így ilyen szellemi szinten mozgó 'ellenfelekre' kell pocsékolnom a drága időmet. A laposföldes körökben több az értelem, bárcsak őket kezdtem volna cseszegetni anno... Ezzel a rövid bekezdéssel amúgy még azt a lyukat is megpróbálják a hasunkba beszélni, hogy a fiatal férfiak nem is szeretnének diplomát, szívesebben mennek lakatosnak mint orvosnak, és így a szegény elnyomott nőkre maradnak a szar diplomás melók. Mindez persze úgy idegtépő aljas kamuduma ahogyan van, és nyilvánvalóan szándékosan megy el a lényeg mellett, hogy fenntarthassa a marxista nő jó, férfi rossz narratívát.

Az európai fiúk már a közoktatásban lemaradnak a lányoktól

Szegény, szegény nők.

Két kérdést nem tesz fel se az übertudományos qubit, se senki akit hiteles forrásnak tekintenek: miért vannak lemaradva a fiúk, és mit lehetne tenni ez ellen? A fiúk hátrányát egész egyszerűen elkönyvelik normálisnak és természetesnek, és ezzel a lendülettel túl is teszik magukat a témán. Előre a marxi egyenlőség útján!

ismertek azok az összefüggések, melyek szerint a magasabb iskolai végzettség hatással van a magasabb társadalmi státuszra, a földrajzi mobilitásra, a jobb egészségi állapotra, a magasabb várható élettartamra és a szocializációra, ezek a tényezők pedig végső soron az emberek politikai nézeteit is befolyásolhatják

Nah, ez megint többszörösen is érdekes. A végén kezdve: milyen fura, hogy a sokkal menőbb nagyvárosi libsi csajok - látszólag a tapasztalataik és körülményeik ellenére - a marxista ideológiák mögé sorakoznak fel, míg a csóró, lepukkant falusi férfiak nem, pedig papíron épp nekik lenne okuk erre. Egészen olyan, mintha az újmarxista agyfasszal pont a felsőoktatásban agymosnák az áldozatokat... A cikk emellett felsorolt egy rakás fontos életminőségbeli tényezőt, amelyek terén a nők előnye csak egy EU-s országban kevesebb mint 10%, egy olyan cikkben, amiben burkoltan a nők elnyomásáról zagyválnak. A nőknek magasabb a státusza, jobb a mobilitása, egészsége, várható élettartama, szocializációja, tehát dögöljenek meg a gonosz csőszerelők.

Ja, és persze folyamatos a maszatolás, hogy a férfiak az oktatásbeli hátrányuk ellenére nagyon hasítanak, mint hegesztők és vájárok, vasvillával szórják otthon a pénzt meg minden, miközben a szegény diplomás nők éheznek - ugyanakkor a cikkíróknak nem volt elég magas IQ-ja észrevenni, hogy a következő paragrafusokkal lendületből rúgják farháton a saját debil hazudozásukat:

Az alacsonyabb iskolai végzettség egyik járulékos következménye, hogy az európai vidéki települések tele vannak egyedülálló férfiakkal, akik nem elég mobilak ahhoz, hogy elköltözzenek a lehetőségeket már alig nyújtó településekről. Egyes görög szigeteken, mint például Szamoszon és Ikárián az Eurostat 2019-es adatai szerint a 25 és 34 év közötti korcsoportban két férfira jut egy nő (...) Krakkóban 9 százalékkal, Párizsban pedig 8 százalékkal több a fiatal nő, mint a férfi

Vagyis az a hadseregnyi rettentő sokat kereső csőszerelő túl szegény ahhoz, hogy a rommá öregedő zsákfalvakból felköltözzön a megyeszékhelyekre és fővárosokba, amik tele vannak elnyomottságukban is meglepően jólszituált egyedülálló nőkkel.

(...) a vidék és a város között így kialakuló szakadék és a vidéki területek elnéptelenedése nagyobb eséllyel tolja a szélsőjobb felé az egyedülálló falusi férfiakat, mint a jóval mobilabb és emiatt a világból is többet látó és értő nőket

Ez már nem is arcpirító, és arcpirítóan ostoba egyben, hanem hányingerlően aljas és retardált. Egyfelől semmilyen érvet vagy elméletet nem adtak elő arról, hogy mi köze lenne a falusi életmódnak a széljobbhoz - egyszerűen úgy veszik, az az alap, hogy a falusiak ostobák és nácik. Ezt mindenki tudja, hiszen magától értetődik, nem? Másrészt az önmagában is leírhatatlanul nyomorult és gőgtől széteső tyúkeszűség, hogy a balosságot alapból intelligensebbnek tekintik a jobbosságnál - ráadásul képesek erre még a tudományosság álruháját is ráölteni, mintha valamiféle mérhető tény lenne, hogy a marxizmus "igazabb" a konzervativizmusnál. És ennek a dupla gyengeelméjűségnek a tetejére csorgatják rá a feminista mentálhígfosást, hogy a "világból többet látó és értő" nők nyilván lepipálják az ostoba mucsai férfiakat. ÉS VAN POFÁJUK EKÖZBEN A NŐK ELNYOMÁSÁRÓL ENYELEGNI.

A férfiak korán halnak

Fogadni mernék, hogy ennek az okait maximum elhadarás szintjén fogják érinteni, és egy büdös mukknyi szó nem esik arról, hogy esetleg tenni kellene az ügyben valamit... Ahogy az sem fog szóba kerülni, hogy miféle elnyomás az, ahol az elnyomók átlagosan fél évtizeddel kevesebbet élnek az elnyomottaknál, mert...

Jellemzőbb rájuk az alkoholizmus, a hajléktalanság és az öngyilkosság

Ehhez már inkább nem is fűznék semmit.

a nemek közötti szakadék (...) Litvániában 9,6 év

Kishíján egy évtizeddel élnek tovább ott a nők, és szinte kézzelfoghatóan érzem az ingert a hazai feministákban, hogy a Világgazdasági Fórumhoz hasonlóan a magyar nők elnyomásaként aposztrofálják, hogy az előnyük itt kisebb, "csak" 6,6 év. Nekik jár az a 10 év, és itt valami rohadt patriarchális susmus van, ami kiforgatja őket a jogos jussukból!

Bár Gulczyński nem megy bele a mélyebb összefüggések magyarázatába, szerinte rendszerszintű problémák vezetnek a férfiak establishment-ellenes érzelmeihez

Nahát, bakker, mik vannak, a hülye falusi parasztjainak nem tetszik, hogy a felsőoktatási részvételtől a földrajzi és társadalmi mobilitáson át a hajléktalanságig minden létező téren rosszabbul állnak a nőknél??? Vajon miért lesz rendszerellenes, akivel a rendszer ezt teszi? Biztos azért, mert beszűkült vidéki bunkó, aki nem érti a világot. És miféle széljobb konteó egyáltalán, hogy vannak ilyen rendszerszintű problémák? Illetve hátizé, az úgy van az, hogy tényleg léteznek rendszerszintű problémák, de ezek nem azok, hiszen a valódi rendszerszintű gondok mind a szegény, szegény nőket sújtják, csak láthatatlanok, ezért nem tudunk egyet sem mutatni. A nyámnyila férfiak pedig csak a privilégiumaik elvesztése miatt sírnak, a puhapöcsű elnyomók! És mi ez a piszlicsáré jelentéktelen hülyeség, említésre sem érdemes huszadrangú részletfiszfasz, hogy az élet minden területén mérhető, objektív hátrányban vannak a nőkhöz képest?! Elég a férfiak nyavalygásából, mindenki tudja, hogy az igazi elnyomás a nőket éri!

231 komment

Címkék: feminizmus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amjamayna 2021.12.27. 17:20:41

@Murometz köztársasági elnök:

Olvasd el az eredeti hozzászólást, amire reagáltam:
"Azt hiszem mindenki támogatja, csak nem úgy hogy közben egy eleten át kötelezően befizeti a fizetése harmadát egy olyan biztosításba, amiért cserébe évi két "örökélet" oltást kap, de pl egy fertőzésre gyógyszert nem."

Nem állami bevételről, hanem (egészség)biztosításról volt szó, az egyéntől elvont/általa (kényszerűen) "befizetett" összegről!

Az még külön adalék, hogy van egy felső határa, ha jól tudom, addig kell megfizetni, amíg a természetes személy jövedelme a tárgyévben eléri a (mindenkori) minimálbér összegének huszonnégyszeresét, a fölötti bármilyen bérjövedelem fölött nincs már szochó fizetési kötelezettség.

>>Állami bevétel, amit az állam a szociális szféra számára kellene felhasználnia.

Azon már túllendültünk, hogy te másról beszélsz, de ez sem igaz, nem kötelezi semmi az "államot", hogy milyen adót mire fordítson.

>>Mi az hogy "te" fizeted???
Semmit nem te fizetsz, hanem mindent a munkáltatód.

Kivéve, ha egyben te is vagy a saját munkáltatód, lángész.

>>Te csak a nettő béred felett rendelkezel. Lángész.

Kicsit visszavehetnél az arcból, mert nem, pl. ha 2 vagy több gyereked van és a jövedelmed annyira kevés, hogy az utánuk járó adókedvezményeket nem tudnád teljes egészében visszaigényelni, akkor akár 0 összegű szochót fizethetsz, mert annak a "terhére" fogod a visszatérítést kapni.

De, mint korábban is mondtam, nem ez volt az eredeti felvetés. Lángész.

Deansdale 2021.12.27. 17:22:44

@FUCKSZFE: Tök jó, hogy te tökéletesen átlátod hogy ki mit tervezett és abból mi vált valóra, te többet tudsz a világról mint azok akik napi 8-10 órában kutatják ezt évtizedek óta. Pedig egyszerűen eldönthették volna zéró információ birtokában, hogy ez az egész hülyeség, mint ahogy te tetted.

amjamayna 2021.12.27. 18:00:44

@Deansdale:
>>Tök jó, hogy te tökéletesen átlátod hogy ki mit tervezett és abból mi vált valóra, te többet tudsz a világról mint azok akik napi 8-10 órában kutatják ezt évtizedek óta.

Tök jó lenne, ha ez így lenne, mármint hogy tökéletesen átlátnám, de azért örülök, hogy sikerült egy bábot állítanod.

>> Pedig egyszerűen eldönthették volna zéró információ birtokában, hogy ez az egész hülyeség, mint ahogy te tetted.

Kellemes püfölést.

Deansdale 2021.12.27. 18:16:42

@FUCKSZFE: Tudod amit csináltam azt gúnynak hívják, csak nem ismerted fel, és igen, pontosan arra vonatkozott, hogy bár szinte semmit nem tudsz a témáról, azért lekezelően osztod az észt. Persze a társalgáshoz nem tettél hozzá semmit.

Ritka tenyérbemászó stílusod van, úgyhogy kérlek, ha nem tudsz valami érdemit hozzászólni akkor ne szennyezd a blogomat az öncélú faszveréseddel.

Mia and Me 2021.12.27. 19:33:11

@FUCKSZFE: "18,5% az egyharmad????"

MKE megválaszolta, fizet a munkáltató is abba a kalapba (meg elő lehet venni hogy az elmúlt 20 évben mennyiket fizettünk munkavállaló és munkáltató), de nem ez a lényeg. Havi 1%-ot sem fizetnék a semmiért. A maffiában is a védelmi pénzért is járt valami :)
Az úgy elég durva, hogy 20-30-40-50 évig fizetsz valamit amit nem teheted meg hogy nem fizetsz, aztán mikor 65 leszel akkor közlik hogy tessék már meghalni a p.csába. Miközben mondjuk 50 év alatt voltál kétszer 1 hétig táppénzen...

Deansdale 2021.12.27. 19:54:26

@FUCKSZFE: Kicsit elegem lett a trolletetésből...

Frederick2 2021.12.28. 13:34:04

Jé, tudok! :)

Jó kis cikk. Legutóbb én is átrágtam magam egy feminista szakirodalmon, méghozzá egy KÖNYVön. Pont ide illik ennek a recenziója is.

grafomanpali.blog.hu/2021/11/30/a_munkaero-piac_gyermekei

valis47 2021.12.28. 14:13:58

@Murometz köztársasági elnök: És a hangyákhoz mit szólsz?

www.hangyamania.hu/2020/09/szocialparazita-hangyafajok.html

Ebből is lehet az emberi társadalmakra vonatkozó következtetéseket levonni... csak lehet, hogy kimerítené a gyűlöletbeszéd fogalmát egyesek számára.

Frederick2 2021.12.28. 14:31:10

@Deansdale:

"munkaerőpiacot is helyre kellene tenni"

Na, ez érdekelne! Szerinted miként és hogyan lehetne kialakítani egy élhetőbb és egészségesebb munkaerő-piacot?

Deansdale 2021.12.28. 16:41:13

@Frederick2: A covid-helyzet miatt úgy érzem most sajnos nincs sok értelme energiát fektetni konstruktív munkaerőpiaci reformötletekbe... Talán ha rendeződik a helyzet. Amúgy eléggé átfogó változtatásokra lenne szükség, mert jelenleg a sátán játszótere a munkaerőpiac :\

Frederick2 2021.12.28. 17:32:13

@Deansdale: Maradva a cikk tartalmánál...

"Miért van az, hogy a férfiak inkább szavaznak a radikális jobboldali pártokra, míg a nők a balközép és baloldali pártokat támogatják?"

Ma a baloldalt teljesen beuralta a feminizmus. Feminista baloldalak vannak. Nőközpontú baloldal, amerre a szem ellát. Dominák a "mérsékelt" baloldalon, dominák a "radikális" baloldalon. A férfi jobb esetben szereti megélni a férfiasságát a politikában is. A baloldalon szinte lehetetlen.

Igazából ma baloldalinak egyet jelent feministának lenni. Ez sok férfinak nem megy. Sok férfi nem akar feminista lenni.

Én nem hibáztatom a férfiakat, hogy nem hajlandóak önként és dalolva belépni egy feminista baloldali pártba vagy mozgalomba sem.

Milyen lehet napi szinten hallgatni egy mozgalomban, hogy "minden bajért a férfiak a felelősek", "rohadt férfiak", "patriarchátus" és "férfiuralom". Egy ilyen közegben a férfi megutálja a saját férfiasságát. Kasztrálódik egy ilyen férfigyűlölő légkörben.

Tényleg csodálkozik a cikkíró? Tényleg ennyire naiv, vagy csak tetteti?

Néhány évvel ezelőtt a feministák Magyarországon is felvetették, hogy a házimunka legyen fizetett, járjon érte bér! Őszintén megmondom: én ezt támogattam. Szerintem szörnyű, hogy minden nőt igyekszünk bekényszeríteni a munkaerő-piacra. Nem elég, hogy a férfi húzza az igát, robotoljon a nő is! Számos nő van, aki nem vágyik a munkaerő-piacon való létre, hanem szeretne megmaradni háztartásbelinek. Mégis kénytelenek jelen lenni a munkaerő-piacon, mert csak a bejelentett munka által lehet később nyugdíjuk. Ha rendes munkaként lenne elfogadva a házimunka, és az állam fizetne érte bért, akkor meg lenne oldva a nyugdíj-probléma is. Mégis félrement az egész ügy, mivel a feministák itt sem voltak képesek mellőzni a férfiellenes nemi sovinizmust. Nyomatták, hogy „pfújj, patriarchátus”, meg „pfújj, férfiuralom”, és „rohadt férfiak”. Ezek után pedig ők voltak megsértődve, hogy alig állt az ügyük mellé férfi. Miért állt volna? Ki kíváncsi arra, hogy gyűlölik, mint az utcán felejtett kutyaszart? A feministák persze itt sem gyakoroltak önkritikát, hanem a férfiakat tették meg hibásnak, hogy nem győzedelmeskedett az ügy. Agyhalott idióták!

Egyre inkább csodálkozom azon, hogy egy férfi feminista. Nem csupán azért, mert ez a 21. századra egy meghaladott és elavult ideológia lett. De a feminista világnézet avíttságán és retrográdságán kívül van még egy indok: a férfiak elleni gyűlöletbeszéd, ami immár nem a feminizmus egy rosszízű mellékterméke, hanem a feminizmus motorja. A feminista nők többsége ugyanúgy alázza és mocskolja a feminista férfiakat, mint az antifeminista kollégáikat; de a fröcsögő gyűlöletből még azon férfinak is kijut, aki apolitikus módon nem szándékozik véleményt mondani feminizmus és antifeminizmus kérdésében. A leszbikus és aszexuális feministák férfiakkal szembeni gyűlölete közismert – mégsem esik róla szó a szexizmusról folytatott értelmiségi diskurzusban. Valahol a feminista férfi valójában egy idióta hím, aki valami homályos, számomra érthetetlen okból kifolyólag hátba támadja az összes többi férfit. „Macsó társadalom vagyunk” – jelentette ki megvetően Vekerdy Tamás. Az a Vekerdy, aki miközben kollektívan ostorozta a magyar férfiakat a macsóbűnökért, lelkesen asszisztált a kis hazai macsó feminizmus hülyeségeihez. A feminista férfi kasztrálja önmagát és a társait. A feminista férfi egy tökkelütött. Egy balfasz.

Egy valódi férfi nem feminista. Sőt, meg merészelem kockáztatni, nem baloldali. A férfi a baloldalon puhapöcs lehet, még rosszabb esetben egy eunuch.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.28. 21:35:52

@Frederick2: "Néhány évvel ezelőtt a feministák Magyarországon is felvetették, hogy a házimunka legyen fizetett, járjon érte bér!"
Na még csak az kéne... Már így is van elég, adóból történő szociális szétosztogatás, nem hiányzik még egy, ráadásul teljesen ellenőrizhetetlenül.
Amúgy én a környeztemben azt tapasztalom, hogy a nők sok esetben csak a saját házimunkájukat veszik észre és amiatt panaszkodnak (pedig azokat nagyrészt gépek megcsinálják), a férfiak által elvégzett férfias házi-ház körüli munka számukra olyan mintha nem is létezne, vagy alapból természetesnek veszik vagy semmi értéket nem tulajdonítanak neki ha el van végezve. Tisztelet a kivételnek. Teljesen elmebeteg elképzelés az egész "láthatatlan munka" dolog, még csak az kéne hogy az én adómból ilyeneket fizessenek!

HypocritSlayer 2021.12.28. 21:45:22

@Frederick2:
A baloldal most ennek ellenére nagyon ekézi Novák Katalint, mindenféle fronton, ezek első sorban balliberálisok és ha az már megvan, akkor feministák.

Még nagyobb baj lenne, ha a nők "ingyen" kapnának jövedelmet, ennél feministább intézkedés a világon nincs.

Frederick2 2021.12.28. 22:06:11

@HypocritSlayer: @Sipi81: Hát akkor a nők tömegeinek robotolni kell a munkaerő-piacon, hogy meglegyen a kis nyugdíjuk!

2021.12.29. 00:50:48

@Frederick2: ”Mégis kénytelenek jelen lenni a munkaerő-piacon, mert csak a bejelentett munka által lehet később nyugdíjuk.”

Milyen jó, hogy ez az én nemzedékemet már aligha érinti. Mármint, hogy olyan nyugdíja lesz (ha lesz egyáltalán), amiért cserébe érdemes nem htb-nek lenni.

KalmanBlog 2021.12.29. 01:14:58

@Gazella1116: Még az is lehet, hogy annak a kevésnek, aki túléli a Covid járványt, jutni fog rendes nyugdíj. Mondjuk kapunk "bérbe" egy "pod"-ot, amiben alhatunk és naponta egy marék ízeltlábút táplálékként, cserébe csak meg kell nézni napi 7 óra propagandát.

2021.12.29. 01:16:04

@Sipi81: Nem egészséges, hogy rengeteg nő frusztrált valami miatt, amit pedig minden nap csinálnia kell. Pedig ha belegondolunk, nemigen van jobb foglalkozás ennél... Csak nehéz meglátni, mikor kisgyerek korunktól kezdve azt halljuk, hogy a házimunka mennyire rettenetes tevékenység. De nyilván a feministák célja, hogy a nőket örök elégedetlenségben tartsák, különben hogy lennének hasznos hülyék, akikkel szét lehet romboltatni a családokat meg a társadalmat.

2021.12.29. 01:17:08

@KalmanBlog: Csak 7? Mi ez az optimizmus? :-D

KalmanBlog 2021.12.29. 01:37:30

@Gazella1116: A maradék időben oltásokat fogunk felvenni. Kerékpárral szépen elmegyünk az oltópontra és az aznapra előírt vakcinákat felvesszük a nátha, az influenza és gyomorrontás ellen. Mivel egy sokaknak 1-2 órába is tellhet, az ellátó rendszer túlterheltsége függvényében, ezért kegyesen elengednek egy órát a kvótából.

Frederick2 2021.12.29. 06:36:54

@Gazella1116: A női kollégáim nagy része iszonyat frusztrált, hogy egyszerre kell megállniuk a helyüket a munkahelyükön és a házimunkában.

Én: "Itt a hétvége, jöhet a pihenés!"
Kolléganő: "Neked. Hétvégén állok neki a házimunkának, amire nem volt időm hétköznap."

Sok kolléganőm hazamegy a munkából, és áll is neki főzni. Vagyis dolgozik tovább pihenés helyett.

Rengeteg a kiégett kolléganőm. A legszomorúbb, amikor 20-as és 30-as éveiben járó nőkön látom a kiégés jeleit. A 20-as és 30-as női korosztályt kellene a legkevésbé érintenie a munkahelyi kiégésnek.

Van olyan fiatal 20-as éveiben járó lány munkatársam, aki napi szinten szedi a fejfájás csillapítót.

A munkaerő-piacon sajnálatosan rengeteg nő kiég és megfárad, mire eléri egyáltalán a nyugdíjas kort. Ez nem jó, nagyon nem jó!

Frederick2 2021.12.29. 06:45:47

@KalmanBlog: @Sipi81: Kicsit olvasgattam feminista szakirodalmat, miként is látják ők a munkaerő-piacon való kiégést. Nagy meglepetés nem ért!

A feministák szerint a nők jobban kiégnek a munkaerő-piacon, mint a férfiak. Miért? A házimunka miatt. A feminista értelmezés alapján ugyanis a nők nem csupán a munkaerő-piacon, hanem a háztartásban is kiégnek. Kétszeres a nők kiégése – a feminista horrorfilmben. A feministák kizárólag feminista szakirodalmat hoz elő a bizonyításra, sok esetben a legsovénebbeket.

„A férfiak olyan lehetetlenül tudnak viselkedni, hogy nem is érdemes kínlódni velük.” – mondá Lisa Wade, szociológus.

Értitek? Nem bizonyos férfiak… hanem a férfiak. Mintha a férfi egy külön korlátolt faj lenne, ami megrekedt a fejlődésben, ezért nem érdemes velük a kínlódás. Ha valaki a nőkkel szemben fogalmaz meg ilyet, az sovinizmus, de ha férfiakkal szemben, akkor az „tudományos állítás”.

A feministák, ha becsületesek lennének, elemezhetné külön-külön a háztartásban a férj és a feleség, az apa és az anya kiégését. De mivel a feministák szerint a nő jobban kiég a háztartásban, mint a férfi, ezért kizárólag a feleség és az anya kiégésével foglalkozik. A férfi, a férj, az apa úgy jelenik meg a háztartásban a feminista narratívában, mint egy a feleségét szolgának tekintő török basa. Az ember ugyanis azt hinné, hogy itt a gyerek apja és anyja egyaránt szenvedő félként jelenik meg az elemzésekben. Ehelyett kapunk „gonosz apa versus jóságos anya” képet. Amit általánosít minden egyes családi háztartásra – hiszen a nők elleni sovinizmus rendszerszintű.

A nőknek meg kell felelnie a jó munkás, a jó feleség és a jó anya idealizált képének. A nők, miközben igyekeznek elérni ezt az ideált, elfáradnak és kiégnek. A feminizmus szerint ezért a férfiak a felelősek. Úgy vélik, a férfiak kényszerítik rá a nőkre ezt az idealizált képet. Tudtommal a feminizmus volt az, ami idealizálta a munkaerő-piacra belépő nő, a munkás nő alakját. A feminizmus hirdette azt, hogy egy nő lehet egyszerre jó munkás, jó feleség és jó anya (pl. nálunk Szél Bernadett és Szabó Tímea). Számos nő próbált megfelelni a feminista ikonképnek, és kiégett az igyekezet közben. Bizony, ez a feminizmus kudarca! De mint tudjuk, az önkritika ismeretlen fogalom a feminizmus esetében, ezért a felelősek itt is a rohadt férfiak! Ki más?

Tucatnyi nő döntött úgy, hogy megmutatja, mire képes a munkaerő-piacon, itt pedig tetten érhető a feminizmus hatása. Időközben a női dolgozók nagy része kiégett a munkában. Fel lehet tenni a kérdést: ebben mennyi a feminizmus felelőssége? Ugye, ott kezdődik az önkritika, hogy felteszünk magunknak kényelmetlen kérdéseket! A feminizmus mindenesetre nem teszi fel magának ezeket a kérdéseket. Mivel egy politikai vallás, megkérdőjelezhetetlen doktrinűákkal, ezért sutba dobja az objektivitást.

Mia and Me 2021.12.29. 07:10:18

@Sipi81: pedig nemikepp hasznosabb lenne a láthatatlan munkát fizetni belőle mint a kepviselők szolgálati lakását vagy ingyen utazását. És ott van az az opció is hogy ahol ferfi vegzi a htb munkát, ott ő kapná a láthatatlan munka fizetest.

Mia and Me 2021.12.29. 07:16:45

@Gazella1116: "nemigen van jobb foglalkozás ennél... Csak nehéz meglátni, mikor kisgyerek korunktól kezdve azt halljuk, hogy a házimunka mennyire rettenetes tevékenység."

En nem hallottam hanem lattam.
Egyebkent ha olyan jó tevékenység lenne akkor a fiúk versenyeznének érte, de en úgy latom nemtől függetlenül 14 eves korukban tudják hogy mosogatni szar dolog ;)
Aztan mindenki kivalaszt egy kevesbe neki szart és akkor azt mondja hogy na ezt szereti csinalnii. Ha egyik főz, masik mosogat, az már életképes romantikus kapcsolat lehet :).

Mia and Me 2021.12.29. 07:31:55

@Frederick2: "ember ugyanis azt hinné, hogy itt a gyerek apja és anyja egyaránt szenvedő félként jelenik meg az elemzésekben"

Gondolom azert mert magyar viszonylatban a háztartás a nők "dolga". Kevés pasi nem gondolja így.
Meg gondolom a nők kevesbé bírják nezni a koszt, Stb. Es inkább megcsinálják.
Ezt en is kipróbáltam már, hogy szólás nelkül meddig nincs porszívózva :D
Az eredmény beszedes :)
Viszont en nem vagyok szivbajos, amikor olyan van szólok hogy nem oké a rendszer. A külvilág hatasara neha egy demokratikus családban is azt gondolják hogy nekik ez vagy az jár. Ez nemtől és korosztálytól függetlenül.

Deansdale 2021.12.29. 07:55:23

@Mia and Me: Persze, a házimunka zöme unalmas és fárasztó, viszont egyfelől ha magadban élnél is csinálnod kellene, másrészt évezredek óta csinálták a nők és semmi bajuk nem volt vele egészen addig, amíg a feminizmus be nem erőszakolta őket - a házimunka mellett - a klasszikus férfimunkahelyekre is. Abszolút nem a patriarchátusnak köszönhetitek, hogy immár két fronton kell helytállni, sőt. Van harmad- és negyedrészt is, de most készülnöm kellene munkába :)

Mia and Me 2021.12.29. 08:04:42

@Sipi81: "a férfiak által elvégzett férfias házi-ház körüli munka számukra olyan mintha nem is létezne, vagy alapból természetesnek veszik vagy semmi értéket nem tulajdonítanak neki ha el van végezve"

Erre szerintem az a magyarázat hogy nem minden nap kell mondjuk villanyt szerelni. Es amikor kell, akkor is sok helyen 2 hétig kell könyörögni, hogy csinalja már meg. Ahol pénz van, ott meg inkább fizetnek egy mestert. De szerintem ahol pénz van ott takarítót is fizetnek meg kertészt. És ebből látszik hogy a legtöbb háztartásban ezt senki nem csinálná, ha lenne penzuk mással csinaltatni.

Mia and Me 2021.12.29. 08:26:31

@Deansdale:" abszolút nem a patriarchátusnak köszönhetitek, hogy immár két fronton kell helytállni"

En nem mondtam hogy kinek köszönhető. :)

Frederick2 2021.12.29. 08:56:26

@Mia and Me: Magadból indulsz ki, miközben magyarázod a világot. Nem foglalkozva azzal, hogy nem minden nő úgy működik a munkahelyén és a háztartásban, mint te. Ez individualizmus, sőt szolipszizmus.

Mia and Me 2021.12.29. 10:22:48

@Deansdale: "másrészt évezredek óta csinálták a nők és semmi bajuk nem volt vele egészen addig, amíg a feminizmus be nem erőszakolta őket - a házimunka mellett - a klasszikus férfimunkahelyekre is"

Ez tovább gondolkodásra érdemes. Mik azok az evezredek óta klasszikus ferfi munkahelyek ahova be lettek eroszakolva a nők?
És mit csináltak nők evezredeken át? ( A gyerek szulésen es nevelesen kívűl)
A "női munkák" jó reszet fizetett cseled végezte, vagy a paraszti retegben meg a nagy csalad azon női tagjai akik nem mentek kukoricát törni a férfiakkal. De amelyik nő bírta a megterhelő munkát az a paraszti csaladban is "ferfi munkát" végzett.

Nem inkább csak az tortent hogy tömegek kellettek bérmunkára és a csaladi, lenyegeben önellátó munkacsoport szét lett robbantva? Mondhatni a tarsadalmi kapitalista valtozassal először elszívták a férfit a csaladtól, aztan elszívták a nőket is.
Ja meg közben a földek és házak helyett kis lyukakba költöztették a népet ahonnan hamarabb odaér dolgozni, így ma már egy lakasban nem kell fát vágni, viszont a por ott is megül a polcokon ;)

Bankvezér_ 2021.12.29. 11:21:05

@Mia and Me: Így van! Igazából a "hagyományos" férfi munkák eltűntek: nem kell a földeken dolgozni, nem kell a lovat lecsutakolni, a bikát befogni: a háztartásból a veszélyes és erőt igénylő munkák a városi környezetben már eltűntek. A mosás, takarítás, vasalás... tehát a hagyományos nmői munkák pedig megmaradtak.

MsIreneAdler 2021.12.29. 11:25:11

@Frederick2: ez a házimunka egy darázsfészek :) Én már annak is örülök, hogy egyáltalán a létét elismeri valaki, meg azt, hogy bizony ez munka, időt vesz el a pihenéstől és fárasztó. Ez sem egyértelmű ám sokaknak, ahogy itt olvasom a hozzászólásokat. Ennek oka az, hogy a házimunka meglétét nem vesszük észre,
magától értetődő a szép környezet, az illatos ruha, ami valami mágikus módon vasalva a szekrénybe kerül. A hiánya tűnik csak fel, kinek előbb, kinek később. Egyébként én is a munkamegosztásban hiszek. Felnőtt emberek vagyunk, mindenki kiválasztja mit szeret, vagy mit utál kevésbé, esetleg miben jó, és csinálja azt. A gyerekeket sem kell kímélni ám, korulnak megfelelően lehet nekik feladatot adni.

@Sipi81: egyébként engem is érdekelne, hogy melyik az a tipikusan férfimunka a ház körül, amit olyan rendszerességgel kell csinálni, mint a főzés-mosás-mosogatás és hasonló időt vesznek igénybe. Mert mindig ez a válasz a nőiesebb házimunkára, és mikor visszakérdezek, valahogy mindig elhal a beszélgetés... :)

Bankvezér_ 2021.12.29. 11:26:48

@valis47: szerintem nem lehet levonni szoros párhuzamot az emberi és hangya társadalmakból. A hangya egy fajta viselkedésmódot tud.
Az ember meg ezerszer jobban tud alkalmazkodni gyökeresen eltérő körülményekhez.
De értem ám, hogy a cigányokra célzol.
Persze, hogy paraziták, ha olyan ostoba a többségi társadalom, hogy hagyja ezt.
Más részt viszont egy olyan fellázadó tömeggé válhatnak ami destabilizálná a társadalmat, ha hagynák őket totálisan a nyomorba belesüllyedni.
Nehéz megtalálni az egyensúlyt ám!

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 11:41:16

@Frederick2: Mert mi az összefüggés a nyugdíj és a házimunka között?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 11:44:51

@Gazella1116: Hát nekem már ott fura az egész, hogy a saját környezete tisztán és rendben tartása az embereknek (akár nőknek) nem természetes hanem valamiféle olyan munka amiért fizetést várnának.

Mme.Brioche 2021.12.29. 11:47:07

Na, azért legyünk igazságosak, a hagyományos női munkák sem olyanok már mint régen. Nem kell kézzel kimosni mindent egy dézsában, nem egy forró szenes öntöttvas vasalót lengetve kell vasalni, nem kell térden súrolni a padlót, nem kell mosogatás előtt egy vödör vizet forralni, nem kell levágni a csirkét főzés előtt, megtisztítani, feldolgozni, nem kell maga megvarrnia a ruháit, nem kell minden hajnalban begyújtani a kandallót/sparheltet/kályhákat, és felügyelni a tüzet, hogy lehessen főzni, nem kizárólag akkor jut zöldséghez, ha az általa gondozott kiskertből összeszedi.

Azt aláírom, hogy házimunkát is végezni munkahely és gyerekek mellett embertelenül kimerítő, de más esetben azért bőven kibírható.

valis47 2021.12.29. 11:47:48

@Murometz köztársasági elnök: Azért tegyük hozzá lényegesen könnyebbek lettek, mint a mosógép, mosogatógép előtti időkben, főzni meg sok nő sem főz ma már minden nap, vagy ha igen, ma már van rengeteg félkész, mirelit étel, konzerv és egyebek. Nem kell levágni az élő csirkét az ebédhez.

valis47 2021.12.29. 11:49:17

Na, ezt egyszerre írtuk, bocs.

Frederick2 2021.12.29. 11:49:59

@Sipi81: Csak az kap nyugdíjat, aki végigdolgozta az éveit, volt bejelentett munkahelye. Magyarán: az élete nagy részét végigrobotolja a munkaerő-piacon.

Kérdezd meg Gazellát, hogyan lesz neki nyugdíja úgy, hogy nem hajlandó elmenni dolgozni, bérmunkát végezni, robotolni a munkaerő-piacon, hanem megmarad háztartásbelinek.

Ma a nők többsége számára nem opció, hogy megmarad háztartásbelinek, mert ha ezt választja, akkor soha az életben nem lesz nyugdíja.

Oké, ne ismerjük el a láthatatlan munkát, csak akkor marad alternatívának a bérmunka. Máshogy nem lesz nyugdíjuk!

De nyugodtan írd le: szerinted mi lenne az alternatíva?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 11:52:55

@Frederick2: "A feminista értelmezés alapján ugyanis a nők nem csupán a munkaerő-piacon, hanem a háztartásban is kiégnek."
Akkor nem mindegy, hogy a "házimunkáért" kapnak-e pénzt? Úgyis kiégnének, hiszen a munkaerőpiacon is kiégnek. :-)

"de ha férfiakkal szemben, akkor az „tudományos állítás”."
A szociológia mióta tudomány? :-)

"A feministák, ha becsületesek lennének, elemezhetné"
A feministák jobb, ha nem elemeznek semmit. Ez a "kiégés" dolog is "first world problem"...

"A nőknek meg kell felelnie a jó munkás, a jó feleség és a jó anya idealizált képének."
Ők akartak jó munkások lenni, most már akkor ne sírjon a szájuk.

Mme.Brioche 2021.12.29. 11:54:30

@Sipi81: nem a házimunka és a nyugdíj viszonyán van a hangsúly, hanem a háztartásbeli állapot és a nyugdíj viszonyán. Vagyis ha egy nő nem munkahelyen dolgozik, hanem szül 3-4 gyereket, és otthon van velük, akkor nem lesz nyugdíja, ennyi. És ez azért tényleg gáz.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 11:56:57

@Mia and Me: "Ha egyik főz, masik mosogat, az már életképes romantikus kapcsolat lehet :)."
Már akinek a főzés meg a mosogatás romantikus, de hát nem vagyunk egyformák. :-)

"pedig nemikepp hasznosabb lenne a láthatatlan munkát fizetni belőle mint a kepviselők szolgálati lakását vagy ingyen utazását."
Sajnos azóta letiltott FUCKSZFE kommentelő kollégától tanultam, hogy a nők mennyire szeretnek relativizálni. :-)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 11:57:48

@Mme.Brioche: Ebben egyetértek, viszont erre szerintem abszolút nem a házimunka fizetése lenne a megoldás.

Mme.Brioche 2021.12.29. 11:58:29

@Sipi81: én meg ezzel értek egyet :-)

Frederick2 2021.12.29. 12:03:21

@Sipi81: Még egyszer, mert megzavartak közben.

Piri szeretne háztartásbeli lenni.
Piri szeretne nyugdíjat.
Piri nem szeretne jelen lenni a munkaerő-piacon.

Piri 3 dolgot akar. Ez a 3 dolog egyszerre nem fog menni.

Ahhoz, hogy Pirinek legyen nyugdíja, jelen kell lennie a munkaerő-piacon. Így viszont nem lesz háztartásbeli. Csak dolgozó nő lehet, akit a bérmunka után vár a házimunka.

Piri persze kimaradhat a munkaerő-piacról, és lehet szigorúan háztartásbeli. De akkor nem lesz nyugdíja.

Erre próbált valami megoldást adni az az ötlet, hogy legyen államilag elismert (bér)munka a háztartásbeli munka.

Elképzelhető, hogy ez nem jó ötlet. De akkor mi lenne helyette az alternatíva? Vagy igazából jó ez a módi, miszerint a nők többségét bekényszerítjük a (bér)munka világába, a munkaerő-piacra? Dolgoznak a munkahelyen, elvégzik a házimunkát, nevelik a gyermekeket, frusztrálódnak, elfáradnak, kiégnek. Egészen addig őrlődnek a taposómalomban, míg el nem érik a nyugdíjat. Jó ez? Szerintem nem.

Valami megoldás kellene a problémára.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 12:12:15

@Mia and Me: "Erre szerintem az a magyarázat hogy nem minden nap kell mondjuk villanyt szerelni."
Ez a példa nem kapcsolódik ahhoz a problémához amit én írtam. Vagy ha valamit nem kell minden nap csinálni, akkor azt már nyugodtan semmibe lehet venni? Kertes családi házban pedig azért a villanyszerelésnél összetettebb munkák is akadnak bőven.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 12:14:16

@MsIreneAdler: "egyébként engem is érdekelne, hogy melyik az a tipikusan férfimunka a ház körül, amit olyan rendszerességgel kell csinálni, mint a főzés-mosás-mosogatás és hasonló időt vesznek igénybe."
Tehát az időtől és a rendszerességtől függ az, hogy egy munkát nyugodtan semmibe lehet nézni vagy pedig pénzt kell érte követelni?

Frederick2 2021.12.29. 12:15:47

@Mme.Brioche: Igazából nem az a lényeg, hogy a házimunka elismert bérmunka legyen, fizetéssel.

A lényeg az, hogy egy nő, ha úgy dönt, hogy nem kíván belépni a munkaerő-piacra, hanem meg akar maradni háztartásbelinek, aki becsületesen elvégzi az otthoni feladatokat, beleértve a gyermeknevelést is, akkor hadd legyen számára választható opció. Ehhez pedig az kellene, hogy ne a munkaerő-piacon lévő robot legyen a feltétele annak, hogy mikor eléri az idős kort, akkor kap-e nyugdíjat vagy sem!

Szomorú, hogy egyesek (Sipi úr) itt is eljutottak a nőkön való gúnyolódásig. Miközben olyan probléma ez is, ami érinti mindkét nemet, a férfit és a nőt, úgy an block a házasságok és a család minőségét!

Még csak nem is Európa és az USA a legproblémásabb ezen a téren. Japánban már társadalmi probléma, hogy az anya és az apa annyira kiég a melóban, hogy nem képes minőségi időt szánni a gyermekeire, és radikálisan elidegenednek egymástól.

A feminizmus meg, értelemszerűen élősködik a problémán, persze. Inkább segíti az atomizálódási folyamatokat.

Mme.Brioche 2021.12.29. 12:24:11

@Frederick2: @Frederick2: szerintem valójában nincs köztetek vita, csak fogalmi félreértés.
A háztartásbeli státusz munkaként való elismerésre az egy dolog, és az jó lenne, még akár úgy is, ha nem feltétlenül állami fizetéssel járna együtt, de nyugdíjjal mindenképp.

Te viszont ezt írtad:
"Néhány évvel ezelőtt a feministák Magyarországon is felvetették, hogy a házimunka legyen fizetett, járjon érte bér!"

namost ismerve a feministákat, akik szerint a háztartásbeli nők a világ leghaszontalanabb véglényei, a patriachátus utolsó életbenmaradt dinoszauruszai, önkéntes rabszolgák stb (meg még hallottam pár ennél is cifrább jelzőt tőlük), egészen biztos vagyok benne, hogy ők a szó szerinti értelemben vett házimunkaért követelnének fizetést, és szó sincs olyan kikötésről, hogy nem lehet más munkahelye, egyszerűen a főzés-mosásért kérnének extra pénzt, mert azt egy "második" munkahelynek számítják.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 12:28:55

@Frederick2: Ehh, ezért nem szeretek kommentelni mert akkor csomó időt elveszi a válaszok olvasgatása meg az írogatás, pedig jobb dolgom is lenne. :-) Például csinálni kéne már valami ebédet. :-D

"Piri persze kimaradhat a munkaerő-piacról, és lehet szigorúan háztartásbeli. De akkor nem lesz nyugdíja."
Én nem tudok erre tuti megoldást csak azt látom hogy amit felvetettél az elfogadhatatlanul súlyos problémákat okozna.
Amúgy szerintem ketté kellene választani a dolgot, hogy valaki azért háztartásbeli-e mert gyereket nevel vagy azért "mert megteheti". Mert az előbbi esetben előbb-utóbb muszáj lesz munkát vállalnia ha a gyerekek nagyobbak lesznek, egy keresetből ma általában nem nagyon lehet nagy családot fenntartani. Persze van szerencsésebb kivétel.

MsIreneAdler 2021.12.29. 12:35:37

@Sipi81: nem értek egyet azzal, hogy fizessenek a házimunkáért. Mégis hogyan? Menjenek ki revizorok, hogy Marika kitakarított-e vagy Icuka elsózta-e a kaját? Ennek nincs értelme, ez kivitelezhetetlen. Ezért lesz rohadt nehéz arra megoldást találni, hogy valaki mondjuk vállalt 5 gyermeket, otthon maradt velük, ahogyan lesz nyugdíja.
Én simán beérném annyival ha egyesek nem éreznék magától értetődőnek az egészet, mint te is.
Fentebb írtad, hogy egy nőnek TEMÉSZETESNEK kellene, hogy legyen, hogy rendet tart, egy férfinek pedig ÉRTÉKELNI kell, ha elvégzi az ő részét. Márha az ilyen klasszikusan konzervatívan gondolkodunk.
Egyébként még mindig várom azt a "férfi " házimunkát, aminek a gyakorisága, és a vele eltöltött idő legalább összehasonlítható lenne a "női" házimunkákkal. Természetesen nem csak ebben áll a munka minősége, hasznossága, hogy milyen gyakran és mennyi ideig csinálja valaki, de ez egy jó kiindulási alap lehetne. Nos :)?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 12:38:43

@MsIreneAdler: "Fentebb írtad, hogy egy nőnek TEMÉSZETESNEK kellene, hogy legyen, hogy rendet tart, egy férfinek pedig ÉRTÉKELNI kell, ha elvégzi az ő részét. "
Nem ezt írtam. :-)

"de ez egy jó kiindulási alap lehetne. "
Szerintem meg nem jó kiindulási alap úgyhogy én ebbe az utcába nem megyek be veled. :-)

Frederick2 2021.12.29. 12:43:29

@MsIreneAdler:

"Egyébként még mindig várom azt a "férfi " házimunkát, aminek a gyakorisága, és a vele eltöltött idő legalább összehasonlítható lenne a "női" házimunkákkal.'

Szerintem teljesen felesleges kettéválasztani "női" és "férfi" házimunkára. Házimunka van, amit meg kellene osztania egymással a két félnek. Ha már a férfi és a nő ketten nyomja a bérmunkát (általában más-más munkahelyen), akkor miért ne nyomhatnák ketten a házimunkát is? Munka-megosztás.

KalmanBlog 2021.12.29. 12:48:45

@MsIreneAdler: Nyilván azért akarják hogy fizetni kelljen a házimunkáért, mert akkor meg is lehet adóztatni.

Gondold el, az asszony kitakarít, az állam meg csöngethet a neki "járó" háromezer forintér.

A következő meg az lesz, hogy a szexér is fizetni kell otthon is, és azt is megadóztatják. Veszélyes is meg minden, úgyhogy a TB-be is kelljen fizetni!

MsIreneAdler 2021.12.29. 12:59:28

@Sipi81: valóban, igazad van, azt írtad, hogy az embereknek, akár a nőnek természetesnek kell lennie, hogy a saját környezetét rendben tartja. Az a baj, hogy sokaknak csak a rend, tisztaság megléte a természetes, annak előállítása már nem. Valamint azt gondolják, hogy mert ők ügyesen elmossák maguk után a kávéscsészét, az azt jelenti, pontosan tudják mi munka van egy családos háztartásban. Ja de miket is beszélek, ez nem munka. Csupa természetesség :D.
Ok, nem is várom, ezt az utcát senki sem szereti, mert ide csak befelé vezetnek a lábnyomok :)

MsIreneAdler 2021.12.29. 13:09:37

@Frederick2: ezt írtam én is pontosan. Így van értelme együttélni.

@KalmanBlog: na ja. Kell akkor viszont egy sztenderd, hogy milyen is legyen az a tisztaság. Mert nem ér ám, ha Marika csak éppen összehúzza a port középröl, Icuka meg a szekrény tetejét is lesúrolja...
Ugyanez a szex. Mondjuk ott még azt is el kell dönteni, ki kapja a pénzt, egyik, másik, esetleg mindkettő? Aki hamarabb végez, vagy aki minőségibb munkát ad ki a kezeiből? :)

Mia and Me 2021.12.29. 13:09:59

Látom azon mindenki nagyvonalúan tovább siklott hogy amióta világ a világ, a tehetősebb csaladban fizetett cseled es szolga vegezte a most " női" munkat, a rabszolga-paraszt-munkás csaladban meg minden munkat az arra alkalmasabb dolgos kéz.
Ha jelen korban minden nőnek kellene ingyen hazi munkat vegezni, akkor rosszabb a tarsadalmi szerkezet mint az ókorban vagy kozepkorban ;), hisz ha csak a teendőket nézzük akkor még egy atlagos szegeny csaladban sem egy db nő vegezte az összes teendőt.
Tehát Frederick felvetése az is lehetne hogy mióta varja a tarsadalom el azt hogy barmilyen munka ingyen legyen vegezve, es kikkel vegeztettek a tortenelem során ingyen munkát? ( Nemektől függetlenül)

Mia and Me 2021.12.29. 13:13:08

@Sipi81: nem ugyanaz egy ember kosza mint 5-6-é ;)

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 13:16:39

@Mia and Me: Hát az több munkát ad a mosógépnek, mosogatógépnek meg az automata porszívónak, ez kétségtelen. :-)

Mia and Me 2021.12.29. 13:18:20

@KalmanBlog: :D azert a sok konteo olvasás meglátszik :D
De igen, nekem is ez lenne a következő gondolatom hogy akkor 1. Ellenőriznék 2. Adót vagy valamit tuti szednének :D
Úgyhogy jobb ha mindenki a munkamegosztásos masik felét találja meg, vagy fizetnek vkinek a nem szeretem munkakra.

Wildhunt 2021.12.29. 13:43:18

@Frederick2: ha tippelni kellene akkor szerintem Gazella gyerekei sokkal stabilabb nyugellátást jelentenek, mint tetszőleges managerliba nyugdíjbefizetései.

Wildhunt 2021.12.29. 13:46:02

@Frederick2: régebben volt olyan hogy az özvegy választhatott hogy a saját, vagy a házastársa nyugdíját kapja. Ilyen már nincs?

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 13:50:42

@MsIreneAdler: "Az a baj, hogy sokaknak csak a rend, tisztaság megléte a természetes, annak előállítása már nem."
Éppen erre írtam még a legelső hozzászólásomban, hogy többször tapasztaltam azt, hogy házasságban, együttélés során a nők csak azt tekintették értéknek amit ők csinálnak, amit a férfi, azt már nem (még akkor sem ha amúgy ők várták el). Persze ez előfordulhat fordítva is csak pont a feministák kezdtek el az államtól pénzt követelni a nők által elvégzett otthoni munkáért. És itt tök lényegtelen az idő meg a gyakoriság mert nem erről volt szó a hozzászólásomban, ez csak terelés olyan irányba, amikor összehasonlíthatatlan dolgokat szeretnék úgy összehasonlítani hogy az jöjjön ki ami nekem kedvező. :-) (Bár faluhelyen tudnék napi rendszerességgel végzett férfi munkát is de ez most lényegtelen.)

"Ja de miket is beszélek, ez nem munka. Csupa természetesség "
De munka.
Csak az zavaró amikor azt tapasztalom, hogy valakinek csak az a lényeges amit ő csinál (akár munka, de akár hobbi is), amit a másik az hülyeség vagy lényegtelen. Én sok mindent tolerálok amikor az oda-vissza működik de amikor csak az egyik irányba elvárás ez, azt már nem. Persze ez már nem konkrétan az eredeti nyugdíjas felvetéshez kapcsolódik, csak arról jutott eszembe.

Mia and Me 2021.12.29. 13:52:39

@Sipi81: "
Tehát az időtől és a rendszerességtől függ az, hogy egy munkát nyugodtan semmibe lehet nézni vagy pedig pénzt kell érte követelni?"

Egyik munkat sem kell semmibe venni. Viszont egy csaladban vagy egy ket fős kapcsolatban is, mindenkinek jár sajat idő. Sőt a legtöbb bérmunkaszerződés is azt tartalmazza hogy milyen munkát mennyi időre fizet a munkaltato. Tehát igen fontos az is hogy mennyi időt foglal le akarmelyik munka egy ember idejéből. Es mivel majdnem mindenki bérmunkás is, fontos mindegyik ember szabad ideje is, amikor azzal foglalkozhat amivel szeretne.
Szerencsésebbeknek ez a hivatásuk és penzt kapnak erte, de manapság szerintem a többség nem azt dolgozza oénzzért amit szeret.

Frederick2 2021.12.29. 13:57:22

@Wildhunt: Te most az özvegyi nyugdíjat mondod? Van egy idős hölgy ismerősöm, aki egy ideig (asszem, 1 évig) kapta az özvegyi nyugdíjat. Azt mondta, hogy az nagyon kevés volt.

Sipi81 · http://www.egalizer.hu 2021.12.29. 13:58:20

@Wildhunt: Na ez jó felvetés kár hogy nekem nem jutott eszembe pedig pont családi példa is van. Van özvegyi nyugdíj, most pontos részleteket meg arányokat nem tudok, egy évig ha jól emlékszem egy nagyobb arányt kapott az elhunyt után az özvegy a sajátja nyugdíja mellé kiegészítésként, utána pedig egy kisebbet kap élete végéig. Persze ebből még önállóan nem lehetne megélni, ha ő is nem dolgozott volna, de tény, hogy van ilyen.

Frederick2 2021.12.29. 14:01:01

"2021.12.29. 13:58:20" özvegyi nyugdíj

Én is valami ilyesmire emlékszem.

2021.12.29. 14:29:17

@Frederick2: Kell? Miért kell? Mert azt mondta az anyjuk vagy a tv? Tudom, vannak nők, akiknek anyagi okokból muszáj dolgozniuk, de rengeteg nőnek viszont nem kéne, simán megélnének úgy is. Persze ha htb vagy, akkor meg kell tanulnod tenni magasról a nyomásra és a lenézésre, ez nem mindenkinek megy.

2021.12.29. 14:31:54

@Mia and Me: Ma nem szolgáink vannak, hanem háztartási gépek. És nem is csak a polgári és arisztokrata rétegnek, hanem a putrin kívül mindenkinek.

Mia and Me 2021.12.29. 14:37:47

@Gazella1116: :) nekem még nem működik egyik gép se úgy hogy megmondom neki hogy mit hova teregessen :) és pakoljon be :)

2021.12.29. 14:39:29

@Wildhunt: Ezt gondolom én is. Persze sokaknak ez ellenszenves. Egyrészt az egójuk miatt, hogy rászorulnak öreg korukban a gyerekeikre, másrészt meg, hogy a gyerekeket kell terhelni.

Erre azt szoktam mondani: aki nyugdíjat kap, az az államtól függ, az mennyivel jobb? Illetve, hogy ha sok gyereke van az embernek, akik megosztják az idős szülők eltartásának/segítésének a terhét, máris nem lesz olyan súlyos. Aki ma 1-2 gyereket szül és dolgozik, amúgy a demográfiai adatok miatt szintén rá lesz szorulva a gyerekeire anyagilag, olyan kevés lesz a nyugdíj (már ha lesz), csak sokkal neccesebb lesz 1-2 gyerektől várni a segítséget, mint mondjuk 8-tól...

2021.12.29. 14:42:10

@Mia and Me: Nem mondtam, hogy mindent gépek csinálnak. De nehogy belehaljunk már abba, hogy be kell hajtogatni a ruhákat a szekrénybe, miután a mosógép kimosta helyettünk és a nap/szárítógép megszárította, vagy el kell rakni az edényeket a szekrénybe, miután a mosogatógép elmosogatta helyeztünk a 90%-át...

Frederick2 2021.12.29. 14:43:42

@Mia and Me:

":) nekem még nem működik egyik gép se úgy, hogy megmondom neki, hogy mit hova teregessen :) és pakoljon be :)"

2077-ben a robotika fejlődésével ez is megvalósítható lesz. :)

Frederick2 2021.12.29. 14:53:31

@Gazella1116:

"ha sok gyereke van az embernek, akik megosztják az idős szülők eltartásának/segítésének a terhét, máris nem lesz olyan súlyos."

Persze, ez lenne az ideális. Egyéni családok (mint a tied) rá tudnak állni egy ilyen életstratégiára. Sajnálatosan, szomorúan a társadalom/a nemzet már nem.

Wildhunt 2021.12.29. 15:01:40

@Frederick2: nem. Olyan volt, hogy az özvegy választhatott hogy továbbra is a saját nyugdíját kapja, vagy a volt házastársáét. A nagyszüleimnél volt ez, nagyanyám mikor megözvegyült az addigi nyugdíja helyett a továbbiakban a nagyapámét kapta.

MsIreneAdler 2021.12.29. 16:28:36

@Sipi81: ezzel nálam nyitott kapukat döngetsz. Pont ezt szeretném én is, hogy értékeljük a másik munkáját. Ezt nem én találtam ki, hogy több olyan napi szinten elvégzendő munka van, amit nőiesnek mondanak és ennek elvégzését is nagy általánosságban a nőktől várják még akkor is, ha az asszony ugyanannyit tesz le az asztalra. Ez nem mártírkodás, sajnáltatás ez van és kész.
Éltem olyan háztartásban, ahol szinte egyvalakire hárult minden házimunka egy rendes, teljes állás után, éltem/élek olyanban, ahol meg nem, ahol munkamegosztás van. Ez utóbbiban jobban érzem magam. Ettől függetlenül én nem mondhatom meg, ki hogyan csinálja a dolgait, én elég hamar tudtam, hogy nem szeretném ha a jövendőbelim a kanapéról nézné végig, ahogy nyomok otthon egy második műszakot. Ezért igyekeztem úgy alakítani az életem, hogy ne így legyen.

@Frederick2: én attól félek, hogy a végén majd ő szól rám, hogy nem hajtogatok szépen :D.

Mia and Me 2021.12.29. 17:47:47

@Gazella1116: szerintem akárhány gyerektől elvárni a segítséget pont ugyanolyan necces mint 1-2től. Talán más kapcsán már írtam (Isten - férfi-nő) hogy lefelé elvárni szerintem életellenes energia.
Az államtól nyugdíjként csak azt várod vissza amit befizettél. Tehát az hogy az egész éves befizetéseidért ad valamit mikor a hamut mamunak mondod, az nem egy kegy, hanem ezért szed be pénzt amikor aktivan dolgozol.

Az egész megint nem itt válik ketté, hanem hogy bérmunkás vagy vagy saját tulajdonodat működteted. Nyilván ahol egy vállalkozás vagy egy családi gazdaság van, tehát ahol "magadnak" dolgozol, ott nem vársz a nyugdíjra, pont leszarod mert a tőkejövedelmedből röhögve tudsz wellnesezni 70 évesen is. Ott a gyerek ha átveszi a "birodalmat", akkor nyilván nem fog éhenhalni hagyni.
De ahol bérmunkásként (és nekem bérmunkás az öltönyös 800 nettót kereső menedzsercsávó is) dolgozol, ott a bérmunka "átörökítéséért" igencsak necces akárhány gyerektől is elvárni, hogy majd ők eltartják anyut meg aput ha öreg lesz.

Mia and Me 2021.12.29. 17:48:36

@Frederick2: az soká van.

Nem is értem miért szewxrobotokat csináltak előbb, miért nem inast ;-)

Mia and Me 2021.12.29. 17:59:37

@Gazella1116: "De nehogy belehaljunk már abba,"

Nem tudom, ha én nem halok bele, akkor az sem aki férfinak született.

Nyilván mivel én azt az oldalt mondom, ahol nő is férfi is dolgozik a csúnya kapitalistáknak is, így nekem az hogy az otthont is együtt tartjuk egybe, alapvető.
Vannak kisebb csörték időről időre mert kamaszgyerek módjára mindenki néha kicsit szeret elkényelmesedni és lelazsálni a saját feladatát, de még nem rohadtunk el élve :D, úgyhogy valaki mindig megcsinál valamit :).

De belegondolva, ha a férjem elképzelhetetlen sokat keresne, akkor se szeretnék vasalni, és akkor megfizetnénk hogy valaki vasaljon. Ahogy a minden olyan "férfimunkát" is megfizetünk, amit az adott mellénkrendelt hím :) nem tud vagy nem szeret megcsinálni.

2021.12.31. 00:32:28

@Mia and Me: Tehát az emberiség az elmúlt fél évszázadot leszámítva életellenesen működött? Hiszen csak azóta van általános nyugdíj, legalábbis Magyarországon. Szerintem az a normális, hogy az ember visszaadja a szüleinek a gondoskodást, amit kapott, ahogy és amikor azok rászorulnak, legyen az érzelmi vagy anyagi támogatás.

De amúgy az általános nyugdíj is arról szól, hogy a fiatalok tartják el az időseket, hiszen most, amit te nyugdíjjárulékként befizetsz, az a mostani öregek nyugdíjára megy, nem pedig neked rakják el öregkorodra. Ha nyugdíjas leszel, attól fogg függeni a nyugdíjad összege, hogy akkor majd mennyi aktív dolgozó fiatal lesz. Tehát ugyanúgy a gyerekeid fognak eltartani, csak közvetetten, az államon keresztül.

Én ha választanom kell, hogy miben bízok jobban, abban, hogy az állam beszedi a gyerekeimtől meg másokétól az adót, és majd abból ad nekem valamennyit, vagy hogy én közvetlenül mit kapok majd a gyerekeimtől, egyértelmű, hogy ez utóbbi mellett teszem le a voksomat.

Még egy gondolat: tegyük fel, hogy valami csoda folytán nem szorulnak rá a mai fiatalok majd anyagilag a gyerekeik, unokáik segítségére, mert lesz elegendő adózó a normális nyugdíjhoz. Más módon mindenképp rászorulnak. Minimum érzelmileg, de lehet, hogy fizikailag is, eü. okokból. Úgyhogy az mindenképp illúzió, hogy a gyerekeinket nem fogjuk terhelni öregen, és egy kicsit se fogunk rászorulni a segítségükre.

2021.12.31. 00:40:23

@Mia and Me: Persze, lehet azt mondani, hogy ha a férfi meg a nő is főállásban dolgozik és kb. ugyanolyan megterhelő a munkakörük, akkor osszák el a házimunkát, csak hát szerintem nem normális, ha a fenti helyzet áll fenn. Nem a házimunkát kéne elosztani, hogy igazságos legyen a nemek viszonya, hanem egyszerűen egy asszonynak nem kéne főállásban házon kívül dolgozni.

És ha már felhoztam ezt is, akkor vegyük számításba, hogy az, hogy a férfi meg a nő is ugyanannyit dolgozik munkaidő szerint, korántsem biztos, hogy ugyanannyira megterhelő a munkájuk. Lehetséges, hogy a férfi mondjuk tűzoltó, a feleség meg valami facebookozgatós irodai munkát végez. Vajon egy feministának megfordul-e a fejében ilyenkor, hogy nem igazságos ezek után a férfit azzal nyaggatni, hogy végezzen (több) házimunkát?

békaapu 2021.12.31. 15:22:55

@Gazella1116:
Ez a két utóbbi hozzászólásodban annyira szép gondolatokat fogalmaztál meg..

Megérdemled a dícséretet.

Mia and Me 2021.12.31. 18:30:17

@Gazella1116: "Tehát az emberiség az elmúlt fél évszázadot leszámítva életellenesen működött?"

Az elmúlt fél évszázadot leszámítva az öregek élete (ahogyan mindenkié) attól függött hogy milyen tulajdonviszonyú családban élt.
Na meg együtt élt 3-4 generáció.
nem kell misztifikálni, az emberek nem "visszaadták a szüleiknek nagyszüleiknek a gondoskodást" hanem mindaddig amíg nem kerültek plusz energiába, ott voltak és jutott nekik is étel, de pl. vigyáztak a legkisebbekre vagy a libára, és ennyi. (gazdagéknál, uralkodóéknál meg ha jól emlékszem kevés halt meg természetes halállal mert kellett a vagyon meg a hatalom a fiatalnak)
A nyugdíjrendszer ezt is hivatott egyenlővé tenni, hogy minden tisztes végigdolgozott élet után jár egy alapellátás. Az egy dolog hgoy ez sem így valósult meg. De a koncepció ez lenne.

Deansdale 2021.12.31. 18:42:29

@Mia and Me: "nem kell misztifikálni, az emberek nem "visszaadták a szüleiknek nagyszüleiknek a gondoskodást" hanem mindaddig amíg nem kerültek plusz energiába, ott voltak és jutott nekik is étel"

Anti-misztifikálni sem érdemes. A te elmondásod alapján úgy hangzik, mintha régen mindenki pszichopata lett volna. Igazi modern vívmány, hogy az emberek a saját rokonaikra úgy tekintenek mint vérszívókra, ez már a modern propaganda eredménye.

Mia and Me 2021.12.31. 18:45:41

@Gazella1116: "hanem egyszerűen egy asszonynak nem kéne főállásban házon kívül dolgozni."

Igen, ez tök jó, de én pl. szeretek és akarok is házon kívül is dolgozni. És sok más nő is szeretne.Nem mellesleg meg lehet hogy a nő tud többet keresni a házon kívül.
A család a legkisebb egység (vagy a pár), tehát az egység érdekeit és az egységen belüli "mindenkinek jó" legyent érdemes megvalósítani.
Ez egyik családban a klasszikus felállás lesz, másikban meg a nő dolgozik házon kívül többet, a férfi meg támogatja, a harmadikban meg egyenlő elosztás.

"Lehetséges, hogy a férfi mondjuk tűzoltó, a feleség meg valami facebookozgatós irodai munkát végez"

Lehetséges. De az is lehetséges hogy a férfi mondjuk az állami szférában irodai munkás, a feleség meg valami egészségügyben nővér.
Akkor gondolom minden ilyen felállásban azt látjuk, hogy köztisztviselő pasink vásárol, mos, főz, ugye? :)

A szabadság és az egyenlőség azt jelenti, hogy minden eset más, és minden közösségnek ki kell kisérletezni, hogy hogyan működnek ők, az ő egységük jobban.
És ha változnak a körülmények (több gyerek lesz, feleség keres többet, férj kap valami terhelőbb de jobban fizetőt, stb.), akkor a teljes család ennek fényében újra-munkaeloszt. Élő rendszer, élő szervezet, élő család sosem kövül be. A megmerevedett viszonyrendszerben előbb utóbb mindenki rosszul fogja érezni magát, mert a körülmények mindig változnak az élet során.

Mia and Me 2021.12.31. 18:55:42

@Deansdale: Igazad van. Ahogyan az is téves hogy "régen minden jobb volt" úgy az is hogy "régen minden jobb volt".

Más volt.

A gyerekeimet azért nem akarnám terhelni ha egy mód van rá, mert látom mibe megyünk. Cél, hogy ők is inkább tovább adjanak mindent, ne visszafelé.
Tehát a jelenlegi körülmények nekem azt mondják, hogy az én befizetéseimet kb ellopták már, ezért igyekszem öngondoskodni, azaz valami olyanban gondolkodni, ami mellett nem a lányomnak és a majdani családjának lennénk terhére öregen.

Mia and Me 2021.12.31. 18:56:49

@Mia and Me: rosszabb-jobb :D, nem ugyanazt akartam írni.

Gyerekpezsgő is buborékos :D

BUÉK

Deansdale 2021.12.31. 19:01:55

@Mia and Me: "én pl. szeretek és akarok is házon kívül is dolgozni. És sok más nő is szeretne."

Na igen, és panaszkodni is szerettek, hogy a munka mellett még házimunka is van :)

BÚÉK :D

2021.12.31. 22:27:13

@Mia and Me: Jó, hogy említetted. Szomorú, hogy ma a nők dolgoznak a nyugdíjért 65 éves korukig, és ennek hála szinte teljesen kiesnek mint segítség.

Nekem az egyik álmom, hogy milyen jó lesz majd 40-es, 50-es nagymamaként segíteni egy csomót majd az unokákkal vagy a háztartásban a gyerekeimnek és a házastársaiknak. Mert első kézből tapasztalom azt a faramuci helyzetet, hogy vagy dolgozik egy fiatal, egészséges nagyszülő, azért nem tud segíteni, vagy azért, mert nyugdíjas és nem dolgozik, de már öreg ahhoz, hogy a "nagyon muszáj" alkalmakon (pl. el kell ugranom orvoshoz) kívül rá lehessen bízni több kicsi gyereket.

Azt gondolom, hogy egy kisgyerekes szülő, főleg a nagycsaládosok, inkább választanák azt, hogy terhelje őket a nagymama anyagilag, de ott tudjon lenni mint segítség akkor is, amikor még viszonylag fiatal és egészséges.

Amúgy meg, mint írtam, úgyis a terhére leszel a gyerekednek, de valamiért ez nem ment át.

2021.12.31. 22:37:07

@Mia and Me: A férfi és a női természetből következik, hogy az a normális, hogy a férfi a fő családfenntartó. Nem hiszek abban a fajta egyediségben, hogy van, akinél működik a férfi otthon, nő dolgozik felállás, és egyéb alternatív családi képletek. Bizonyos szinten igen, minden pár és család egyedi, meg sok kényszerhelyzet is előfordulhat, de attól még van egy norma, ami a férfi és női természetből fakad, semmi szükség kísérletezgetésre. A hagyományos családmodell köszöni, jól működött évezredeken át (a sérült, bűnre hajló emberi természetből fakadó hibákkal együtt, nyilvánvalóan).

Én is szeretnék sok mindent, de nem lehet. Ezt úgy értem, hogy nyilván mindenkinek vanak vágyai, kedve ehhez-ahhoz, de aztán belátja, hogy nem fér bele minden 24 órába, úgyhogy fel kell mérni, mi a prioritás, és elengedni időlegesen/véglegesen, ami akadályoz abban, hogy a legfontosabb területeken helyt álljak.

Sajnos ma a legtöbb nő elhiszi, hogy egyszerre lehet remek feleség, anya, háziasszony és emellett még lehet teljes állása is, sőt karriere.

Az eredmény: 60%-os válási arány, rengeteg meg nem születő gyermek, de aki megszületik, az is repül a bölcsibe 1,5-2 évesen, a napjai nagy részét intézményben tölti, a maradékot meg képernyő előtt. Mindezt főként a dolgozó anyáknak köszönhetjük, akik szeretnének egyszerre mindent.

Wildhunt 2022.01.01. 01:53:15

@Mia and Me: Sokan vannak így, a gyereküket nem akarják terhelni. Azt remélem érted, hogy ha nem a szülők személyesen terhelik őket az ellátásukkal, akkor az állam kényszeríti őket, hogy gondoskodjanak válogatás nélkül mindenkiről? (ez van most). Ez mivel jobb?

Deansdale 2022.01.01. 09:45:44

@Gazella1116: "Sajnos ma a legtöbb nő elhiszi, hogy egyszerre lehet remek feleség, anya, háziasszony és emellett még lehet teljes állása is, sőt karriere. Az eredmény: 60%-os válási arány, rengeteg meg nem születő gyermek, de aki megszületik, az is repül a bölcsibe 1,5-2 évesen, a napjai nagy részét intézményben tölti, a maradékot meg képernyő előtt. Mindezt főként a dolgozó anyáknak köszönhetjük, akik szeretnének egyszerre mindent."

Tökéletesen leírtad, bár sokan azzal mentegetőznének - néhányan még jogosan is -, hogy rákényszerülnek a pénzkeresésre egy alacsony keresetű pasi mellett. A többiekre: ha egyszer kiengedik a palackból az énközpontúság szellemét, szinte lehetetlen visszagyömöszölni. Aki úgy megy neki az életnek, hogy nekem ez is kell meg az is jár, az általában csak akkor veszi észre, hogy nem ez lett volna a helyes hozzáállás, amikor már késő. A társadalmaink tragédiája, hogy nem ennek a szellemében neveljük a gyerekeinket, mert a háttérhatalmi nyomás abszolút ez ellen hat, minden fronton támadják a normális életelvek követését és továbbadását. És még beszélni sem szabad arról, hogy voltaképp mi ez a támadás ellenünk és miért van.

valis47 2022.01.01. 10:51:42

@Mia and Me: Hm, valami jóképű, sokoldalú robot inasra vágysz, akire szükség esetén ki is lehet teregetni? :)
Ember formájú "szexrobot" nagy nyereségű piaci réskitöltő (khm) termékként létezik asszem, gazdag, de nagyon gátlásos és félénk férfiaknak, akik pénzért sem tudnak/mernek nőt szerezni. Állítólag már nálunk is van olyan vállalkozás, ahol bérelni lehet ilyet egy alkalomra, legalábbis pár éve mintha olvastam volna. Talán 15-20 éve olvastam először, hogy vannak ezek az élethű babák, kb. új autó árban, a "goumineau" szuperfejlett verziója. Gondolom okkal nem terjedtek el széles körben. A "lényeg" utánzata sziikonból formázva elérhető ugyebár mindkét nemnek, ha rá van szorulva.

Frederick2 2022.01.01. 11:10:23

@Gazella1116: @Mia and Me:

"És ha már felhoztam ezt is, akkor vegyük számításba, hogy az, hogy a férfi meg a nő is ugyanannyit dolgozik munkaidő szerint, korántsem biztos, hogy ugyanannyira megterhelő a munkájuk. Lehetséges, hogy a férfi mondjuk tűzoltó, a feleség meg valami facebookozgatós irodai munkát végez. "

Hacsak nem mindketten egy gyárban robotolnak, mint operátor. Mia-nak az egészségügyi példája is jó, nekem is van ápolónő ismerősöm. És akkor ott van a tanári végzettség, ami teljes embert kíván - még a tanító nénitől is. Meg azért még lehet olyan területeket találni a munkaerő-piacon, ami kiszívja teljesen a dolgozó nő energiáját.

@Deansdale:

"Igazi modern vívmány, hogy az emberek a saját rokonaikra úgy tekintenek mint vérszívókra, ez már a modern propaganda eredménye."

Akkor ahhoz mit szólsz, hogy már úgy kezelik a közbeszédben az otthon maradó, bérmunkát egyáltalán nem végző, ki zárólag háziasszonyok szerepben maradó nőket, mint ÉLÖSKÖDŐ és ELTARTOTT? Nekem a kezem ökölbe szorul ettől. Mondjuk az is elgondolkodtató, hogy nekem ismerősi körben pontosan a dolgozó nők voltak azok, akik a legvehemensebben mocskolták azokat a nőket, akik kizárólag háztartásbeliek voltak. Valószínűleg belejátszott ebbe az irigység is.

Undorító az az előítélet, amivel a háztartásbeli nőket sújtja ez a bunkó korszellem. Érdekes módon ez ellen nem lép fel a feminizmus, a Momentum és az LMP, a TGM és a Gulyás Marci. Mikor itt is céltáblának van használva egy női réteg. Érdekes módon itt nincs küzdelem a káros, destruktív előítéletek ellen.

.Delin. 2022.01.02. 13:49:18

Mostanàban az ugrik be femi/antifemi èrvelèseket olvasva, hogy az egèsz keretrendszer elavult ès a problèma/szituàciò tùlmutat a nemeken. Azt szerintem kijelenthetjük, hogy màra a fehèr nyugativilàgban megvalòsult a jogegyegyenlősèg a nemek közt, ki mire viszi független a nemètől. A nem igazàn az egyèni preferenciàkat befolyàsolja, de ma màr nem akadàlya tkp semminek. Vannak alapvető biològiai különbsègek a kèt nem közt, de egyèni szinten nagy a szòràs. A fèrfiak nem egy homogèn halmaz, ugyanùgy ahogy a nők sem. Tàrsadalmi stàtusz, èletkor, alapvető lifestyle vàlasztàsok, egyèni kèpessègek, szemèlyes attitűd sokkal inkàbb meghatàrozòak. Nem mindegy milyen "alcsoportròl" beszèlünk nemeken belül, mert teljesen màs a tàrgy. Règen a nagy àtlag ugyanazt az utat jàrta be, ma az induvidualizmus, a technikai fejlődès, a globalizàciò ès a fogyasztòi tàrsadalom felrùgta a règi kereteket. Nincs egysèges keretrendszer, ìgy nincs egysèges "jò megoldàs" sem. Ma egyèni vàlasztàs van, egyèni felelősèggel, ez az ùj keret, mindenki a sajàt bőrèn èrzi milyen jòl èrvenyesül a "nagy szabadsàgban". Az hogy sok a zaj, ès egyes csoportok (pl 3. hullàmos femik, gender lobbi) èppen hangosak, igazàbòl nem szàmìt. Csak zajok, ami igazàn szàmìt azaz egyèn ès annak mikrovilàga.

Frederick2 2022.01.06. 17:24:23

@Mia and Me: A borítóról és a címről valamiért te jutottál eszembe. Meg nem mondom, miért. :)

www.libri.hu/konyv/carla_naumburg.a-nevem-anya-vagy-ahogy-a-gyerekeim-hivnak-anya-anyaa-anyaaa.html

Téged is hívtak már így a gyerekeid?
ANYA ANYAA ANYAAA

Mia and Me 2022.01.06. 18:13:44

@Frederick2: nekem más a nevem nem a klasszikus "anya" vagy "anyu", hanem ahogy a lányom először hívott minket - ez ragadt ránk apa és anya viszonylatban.
Viszont a rajzolt borítókép erősen emlékeztet azokra az időkre amikor kicsik voltak :D - szóval félig jól képzeltél el :D

Frederick2 2022.05.08. 15:01:30

@Deansdale:

Feminizmus és MTA. Gondolom, ezen már meg sem lepödsz! Mondjuk én sem.

Nők az Akadémián: több évtized versenyhátránya nem hozható be néhány év alatt
mta.hu/mta_hirei/nok-az-akademian-tobb-evtized-versenyhatranya-nem-hozhato-be-nehany-ev-alatt-112135

"A kutatói életpálya „piramisának” csúcsán levők között csak akkor lesz több nő, ha az érvényesülésüket a teljes kutatói életpályán, és különösen annak kritikus periódusaiban határozott lépésekkel segítik. Mint ahogyan azt a Magyar Tudományos Akadémia is teszi immár több elnöki ciklus óta."

"Nagy nyilvánosságot kapott, hogy az Akadémia 195. közgyűlésének akadémikusválasztásán az MTA 26 új rendes tagja közé egyetlen nő sem került. (...) Az tehát, hogy a rendes tagságra jelöltek között most még nem volt nő, egy 6 évvel ezelőtti állapot lenyomata – egy olyan állapoté, amelyben az Akadémia még nem támogatta olyan intenzitással a női kutatók érvényesülését, mint teszi azt az utóbbi években."

"Amikor tehát arról beszélünk, hogy nincs nő az MTA újonnan megválasztott rendes tagjai között, a háttérben női kutatók ezreinek évtizedek alatt felhalmozódott versenyhátránya, és az elmúlt évtizedek jellemző viszonyai állnak."

"Az egyetemi mesterképzésben ma már többségben vannak a nők, és az utóbbi évtizedben a PhD-képzésben is alig maradnak le, de az adjunktusok, docensek és professzorok közt egyre nagyobb a férfiak aránya."

"Ezért hát nem véletlen, hogy a Nők a Kutatói Életpályán Elnöki Bizottság – melyet jelenleg Bollobás Enikő akadémikus vezet – fontos célként tűzte ki azt is, hogy az alapoknál kezdje a munkát, és segítsen abban, hogy a posztdoktorok és az MTA doktorai között is emelkedjen a kutatónők aránya, a közoktatásban pedig minél több diáklány érdeklődését sikerüljön felkelteni a matematika, a fizika és más természettudományos tárgyak iránt. Az e tudományterületeket képviselő MTA doktorok és akadémikusok között ugyanis arányában még kevesebb a nő."

---

Vagyis ha jól értem, az MTA-n belül nyomatják a női kvótát. Mesterségesen igyekeznek még több nőt kitermelni a tudományos életben. Nem számít a tudományos életben való verseny, miszerint győzzön a jobbik, a tehetségesebb. Nem, mesterségesen belenyúlva, nemi identitáspolitikát folytatva igyekeznek még több nőt benyomni az egyetemekre, az akadémiákra, meg úgy a tudományos életbe. Mindezt egy "jobboldali" kormányzás alatt. Hát szép!

Egyébként a társadalomtudományban Dunát lehetne rekeszteni a nőkből. Ha az összes társadalomtudományban dolgozó magyar nőt beraknánk a Balatonba, nem lehetne elférni tölük. :P A pedagógia és a pszichológia már sokkal inkább női szakma, mint férfi. Hadd ne soroljam tovább!

Kíváncsi vagyok, ebből a tengernyi nőből mennyi fog olyat letenni a tudományos élet asztalára, ami tényleg hasznos tudás az emberiség, vagy úgy önmagában a magyarság számára.
süti beállítások módosítása