Beszéltem már párszor erről, akit nem érdekel a téma az ne kattintson a tovább gombra.
A cím azért olyan kacifántos, mert most nem általában a preppingről akarok beszélni, hanem kifejezetten a spájz feltöltéséről. Ezek az én gondolataim, mások meg máshogy gondolják, az intelligens olvasó pedig a sok különböző elképzelésből azt épít be a saját véleményébe, amit akar. Ötleteket, javaslatokat, kiegészítéseket, tévedések javítását szívesen fogadom.
1. Raktározni elsősorban a várható infláció és az esetleges készlethiányok miatt érdemes. Világvége, atomháború nem érdekel, bár jelenleg ezek esélye sem nulla, de nem ezekre készülünk. A világban elszórt jelekből arra lehet következtetni, hogy az előttünk álló évben nagyjából duplájára emelkednek az élelmiszerárak, vagyis minden most erre költött forint később megduplázódik. Ez még befektetésnek sem rossz...
2. A készleteinket folyamatosan frissítsük, cseréljük, a tapasztalatoknak(!) és a lehetőségeknek megfelelően. Ami nem vált be azt ne vegyük többször, akkor sem ha valami blogger égre-földre esküszik rá :) Mindig azt vásároljuk ami olcsó és a készleteinkbe jól beilleszhető, illetve mindig együk meg aminek a szavatossága lejárna.
3. Ennek megfelelően abszolút értelmetlen a gyakori prepper javaslat, hogy olyasmit raktározzunk ami 10-20 évig is eláll a polcon. Ami egy évig kibírja, az már nyugodtan készletezhető, 20 évre előre készülni meg fölösleges és értelmetlen.
4. Azt vegyük amit szeretünk, és amit mindenféle krízis hiányában is szívesen eszünk. Egy éhező ember nyilván a cipőtalpat is megfőzi, de ha már megvan a lehetőségünk magunknak összeállítani a bevásárlólistát, ne halmozzunk fel olyasmit amit aztán kín lesz megenni.
5. Van lehetőségünk az egészségünkre is gondolni spájzoláskor, tegyük meg.
6. Az előző két pont folyományaként egy másik gyakori prepper tanács is elvetendő, ami szerint rakjuk tele a spájzot gabonákkal, liszttel, rizzsel, száraz hüvelyesekkel, zabpehellyel, stb. (Oké, oké, pár kiló rizs nyilván belefér, de ne kövessük el azt a hibát, mint sokan a 2020-as covidpánikban, hogy telebarmolták a spájzot liszttel meg kristálycukorral, aztán ötletük sem volt, hogy mihez kezdjenek velük.)
7. Ne tévesszen meg minket, hogy ükanyáink pont ezekkel éltek túl, nekik ugyanis nem volt lehetőségük más dolgokat tartalékolni, nekünk meg van. Emellett jó 100 éve még teljesen természetesnek számított, hogy ha gond van akkor az egész család üres tésztát eszik egy hétig, amitől egy modern ember felkötné magát. Lehet, hogy ez nevetségesen hangzik, de igaz.
8. Ha nincs fagyasztóládánk, akkor ne is vegyünk prepper célokra, gondolva az esetleges áramkimaradásokra. A sima hűtő fagyasztó részét nyugodtan töltsük fel, legföljebb gyorsan meg kell enni ami a szándékunktól függetlenül olvad ki...
9. Ha van rá mód, kerüljük az olcsó készételkonzerveket. A többségük elég rossz ízre, állagra és tápértékre egyaránt. Csábító lehet, hogy némelyiket fillérekért vesztegetik, de általában még annyit sem érnek. Vannak kivételek, pl. az aldis lencsefőzelék, de találomra nehéz ezeket megtalálni. Akinek van tapasztalata, ossza meg. Egyeseknek szimpatikus lehet ránézésre a befőttesüveges lecsó, de csak azoknak ajánlom akik bírják a savasat, vagy van ötletük a savasság más hozzávalókkal történő elfedésére.
10. Folyományszerűség, hogy jobban járunk, ha alapanyagokat veszünk, és magunknak főzzük készre. Pl. egy tré chilisbab-konzervnél ötször jobb, ha van egy "natúr" babkonzervünk és egy daraboltparadicsom-konzervünk.
11. Alternatív folyományszerűség, hogy ha lehet akkor mindent teszteljünk mielőtt tömegesen vásárolnánk belőle. Végülis lehet jó egy olcsó készétel is, aki bátor mindent kipróbálhat, de attól óva inteném, hogy egy raklappal vásároljon kipróbálás céljából :)
12. Spájzoljunk olyasmit is, ami majd főtt ételek elkészítéséhez fog kelleni, pl. leveskocka vagy alaplé, tejszín, paradicsompüré, stb. (Fűszerek úgyis vannak otthon, meg azok vélhetőleg nem is fognak gyorsan eltűnni a boltok polcairól, szóval azokból talán nem annyira fontos spájzolni, de minimum 1kg sónk azért legyen félretéve.)
13. Szénhidrátforrásokat - kristálycukrot, kekszeket, kétszersültet, lekvárt, mogyorókrémet, vagy akár instant tésztaételeket - én nem teszek félre, és másnak is csak korlátozott mennyiségben ajánlom, bár ha valaki úgy gondolja, hogy szüksége lehet az extra kalóriákra, az nyugodtan cselekedjen belátása szerint. Számomra a készletekre áldozott hely és pénz egyaránt túl fontos ahhoz, hogy alacsony tápértékű dolgokra pazaroljam. Félig-meddig kivételszerűséget képez a méz ill. a minőségi étcsokoládé, azok esetleg jól jöhetnek, de azokból sem fog sok kelleni.
Most pedig a gyakorlatra térünk, hogy végülis akkor mit érdemes összeharácsolni:
- Hús és hal. Minőségi fehérjére feltétlenül szükség van, akinek meg a hatéves szárított tarkabab minőségi fehérjének számít, az egye is azt. Én inkább hús- és halkonzervet teszek félre, köszi. Persze húskonzerveknél nem mindegy, hogy mi micsoda, a többségük sajnos afféle húsipari hulladéknak tekinthető, de azért lehet találni pár olyat, ami egy átlagosnak mondható polgári ízléssel fogyasztásra nemcsak alkalmas, de talán érdemes is. Nálam egyelőre a lidlis pikok sertésvagdalt a befutó, bár nem végeztem átfogó kutatásokat e téren, szóval aki tud jobbat, lehetőleg nem drágábban, az szóljon. Szintén a lidl árusítja az általam preferált halat is, ami egy "családi kiszerelésű" majdnem 1 kilós tonhalkonzerv. Ár/érték arányban nehezen verhető, de ezügyben is várok egyéb javaslatokat, ha vannak. Időnként látok itt-ott lazackonzerveket is, pl. mostanában a Pennyben, már lementek vele ~3500Ft/kg árra, ami egész tűrhető. Van szardínia is drágábban... Aki gondol az omega-3-ra annak biztosan beugrik a tőkehalmáj is, végül pedig aki szereti az ilyesmit az raktározhat mindenféle halpástétomot, halsalátát és májkrémet is.
- A minőségi fehérje mellé nem ártana a friss zöldség, de az ugye nem nagyon létezik konzerv formában, ezért maradunk a savanyított változatoknál. A savanyúkáposzta legendásan egészséges, de a fel sem sorolom klasszikusok mellett jó még a grillezett paprika, szeletelt jalapeno, articsóka, bébikukorica, ésatöbbi is. Ezügyben nem írok konkrét termékeket, mindenki vegye azt amit akar, csak ügyeljünk a változatosságra, nehogy még a koviubit is koviubival kelljen ennünk hosszú hetekig :)
Egy halkonzerv pár uborkával tűrhető kaja, és egymilliószor gazdagabb tápanyagokban, valamint laktatóbb és ízletesebb mint valami amit szárazbabból, zabpehelyből, lisztből és rizsből össze tudnánk tákolni magunknak.
- Az egészségünkhöz zsír is kell, bármennyire hihetetlen ez egyeseknek :) A sima sertészsír elég tartós, hűvös helyen eláll, de a többség közvetlenül legföljebb zsíros kenyér formában eszi, ami nem túl szerencsés. Emellett a modern ember zsírt elsősorban sajt és tojás formájában fogyaszt, ami egyik sem kifejezetten konzervesíthető, bár egy darabig elállnak, szóval abból is legyen otthon. Egy esetleges kombinált alternatíva fehérjére és zsírra (bár biztos van aki szerint ez szentségtörés) lefagyasztani pár rúd kolbászt vagy szalámit. Még ha ki is olvad egy áramkimaradásnál, akkor sem megy tönkre azonnal. Akinél van jó hideg pince vagy spájz az egy darabig fagyasztás nélkül is tarthatja ezeket, nyilván.
- A negyedik kategória a főtt ételek alapanyagai, elsősorban hüvelyesek, amikből én a vízben eltett konzerv változatot ajánlom, nem a szárítottat. Könnyebb vele dolgozni, kevesebb főzést igényel, és szükség esetén akár nyersen is fogyaszthatóak, ill. a vizet is fel lehet használni, amiben állnak. Bab, zöldborsó, csicseriborsó, lencse, kukorica és gomba alap, a haladók raktározzanak bébirépát és zöldbabot, a vérprofik bambuszrügyet, mindenféle csírákat és spárgát is.
- Az ötödik kategória a fentebb már említett főzési kiegészítők, pl. a különböző formájú paradicsom alapkonzervek, amikből jó többfélét venni különböző felhasználási célokra, de ide sorolhatóak a paprikakrémek, pesztók, készétel-szószok (bolognai, kínai, akármi) is.
- Extrák, vagyis nem életbevágó dolgok, amik elsősorban a monotóniát megtörni hivatottak: gyümölcskonzervek, oliva, kapribogyó, szárított paradicsom, zakuszka, ajvár, padlizsánkrém, ökobiovega növényi pástétomok, stb. (A melegszendvicskrémeket nem igazán ajánlom, de ha valaki szereti...)
Az arányokra figyeljünk, csak olyasmiből tárazzunk jelentősebb mennyiséget ami akár magában is megehető. Nem sokra megyünk pl. egy raklap savanyított almapaprikával, ha a húskonzerv elfogy mellőle, de ugyanez fordítva nem olyan nagy gond. Persze ha nincs folyamatos készlethiány a boltokban, akkor az ilyesmi korrigálható, de mégiscsak jobb előre gondolkodni.
AlabamaLapa 2022.03.09. 19:14:36
Még egy sparheltet akarunk beszerezni, biztos ami biztos, fa már van...amúgy fél éve készülünk lelkileg az önellátásra..
VT 135 2022.03.09. 22:27:22
Mme.Brioche 2022.03.09. 22:35:58
Mme.Brioche 2022.03.09. 22:38:20
2022.03.10. 09:58:11
Wildhunt 2022.03.10. 11:03:45
Deansdale 2022.03.10. 11:18:06
Borathan 2022.03.11. 19:51:49
Nem kell a legkomolyabb, az a versenysportolóknak van, de pl. egy Biotech One-a-Day 100 szemes kb. 4 ezer Ft, és napi egy szem sokat javít a kevésbé kiegyensúlyozott étkezésen
Almandin 2022.03.11. 23:02:18
Amúgy az általad lefitymált konzervek nagy része is ehető, igaz, nem éri el az élvezeti értéke a frissen készített ételekét, de én pl. megeszem a sóletkonzerveket, töltött káposztát, chilis babot is. Ha esetleg háború lenne és energiahiány, ezeket akkor is meg lehet enni. Ha valóban élelemhiány lenne, szerintem az emberek félretennék a finnyásságukat. Erről jut eszembe a gyíkhús, azt sokan meg se tudnák enni, pedig az is sokáig eláll és ilyenkor praktikus és tápláló. Érdemes csípős változatban beszerezni, mert az elnyomja a silány hús ízét. Májkrémkonzervek is hasonlóak.
Amit érdemes venni, azok a katonai boltokban kapható spirituszos rezsók, tűzgyújtó eszközök, kézmelegítők, stb.
Almandin 2022.03.11. 23:03:53
Amúgy jó kis kaja lehet energiaellátási zavaroknál a müzli vagy kukoricapehely tejjel.
Almandin 2022.03.11. 23:06:48
www.borsonline.hu/aktualis/2018/03/hazi-konzervbol-evett-16-honapig-korhazban-fekudt-a-nemet-asszony
Almandin 2022.03.11. 23:11:47
varositulelo.blog.hu/
Egyébként a mai lakásokhoz (sőt, az elmúlt 30 évben épültekhez) nem terveznek kamrát. Az emberek azt hitték, nem fenyegeti őket veszély. Egyik napról a másikra élnek sokan, csupán két-három napi élelemmel a lakásban. Pedig nemcsak háború esetén célszerű tartalékot képezni ennivalóból. Karanténba kerülés, váratlan bevételkiesés stb. esetére is jó felkészülni. Az okos ember igyekszik a maga lábán megállni és nem arra apellálni, hogy ha baj van, majd az állam vagy valaki a családból, barátok közül megment. Az utóbbi bizonytalanabb.
Wildhunt 2022.03.12. 01:18:24
2022.03.13. 12:34:36
2022.03.13. 12:50:43
Szumma szummárum, a fenti sztori is egy jó adalék ahhoz, hogy lehet hogy megéri már a téli fűtés kiszolgálását ellátó napelemes rendszerrel tervezni. Nyáron meg a masszív többletáramot megveszi majd a szolgáltató.
Deansdale 2022.03.13. 12:55:49
napelem-tech.hu/napelem-palyazat/
2022.03.13. 13:30:28
Én a fentiek mellett még azért is nagyon vonzódok ehhez a témához, mert jó lenne úgy pörgetni a híreket, hogy csak mosolygok, hogy: "igen, ez pár éve még probléma volt, hogy szopatnak itt mindennel, de én ezen már túl vagyok, kivívtam az energiafüggetlenségemet" :) Eggyel kevesebb dologgal tudnak riogatni.
Deansdale 2022.03.13. 13:47:03
2022.03.13. 14:09:47
2022.03.13. 14:12:11
Almandin 2022.03.13. 15:09:16
Almandin 2022.03.13. 15:10:14
Deansdale 2022.03.13. 21:03:22
Wildhunt 2022.03.14. 13:13:10
Deansdale 2022.03.14. 16:25:47
VT 135 2022.03.14. 16:38:06
A gond az, h irdatlan ára van annak, ha komolyan pótolni akarod a háztartásod energiaigényét. Pár napja beszéltem egy ismerőssel, aki ezzel foglalkozik, hát nem csettintés, ha érdemben akarunk átállni...
Pedig tényleg ez az irány.
VT 135 2022.03.14. 16:40:18
Létezik a rakétakályha is, azt nem tudom, a kettőt lehet-e kombinálni.
Wildhunt 2022.03.14. 17:56:27
Deansdale 2022.03.14. 18:12:09
Ha projektből sikerül sziget üzeműt szerezni ingyen, akkor megfogtad az Isten lábát, legalábbis szerintem.
2022.03.14. 19:46:29
Wildhunt 2022.03.14. 22:30:48
2022.03.15. 17:16:33
Wildhunt 2022.03.15. 18:13:38
2022.03.15. 19:39:57
Almandin 2022.03.15. 20:13:37
valis47 2022.03.17. 07:46:00
(mint a legtöbb fiút, sosem tanítottak sütni, főzni, nem is érdekelt, csak az exemtől tanultam meg pár egyszerű receptet (pl. pörkölt) anno - ő sem volt azért a konyha ördöge), de egy ideje rákaptam, hogy netes receptek alapján főzőcskézzek, ebben is megtalálja az ember az alkotás örömét.
KalmanBlog 2022.03.17. 08:14:43
Annyira nem egyszerű az! A szakaszos párolást ismered?
Nagy lángon párolod a hagymát (szigorúan zsíron vagy szalonnán, semmi növényi olaj!!!) éppen addig, amíg el nem kezd égni, de jó ha karamellizálódik picit. Ekkor egy pici vizet öntesz hozzá! Óvatosan! Ezt megismétled 4-5x! Ekkor hozzáteszed a paprikát és a paradicsomot, és... Ezzel együtt a fentit megismétled még 3-4x! Már a pirospaprika nélkül is piros lesz az alapod, gyönyörűen néz ki. A pirospaprikát pedig úgy kell beletenni, hogy semmiképpen se a vízzel érintkezzen, hanem zsírral, ami a tetején van - itt már le lehet venni a lángot kicsire, akár félre is lehet húzni az edélyt, hogy a zsír fel tudjon jönni a tetjére. Ha a pirospaprika zsírban oldódik, akkor más az állaga és az íze, mint ha vízben. Ezután mehet bele a hús, amikor a pirospaprika beoldódott már. Ha van extra 20-30 perced, akkor érdemes ezt a módszert kipróbálni a "szokásos" egyszerűbbek helyett.
KalmanBlog 2022.03.17. 08:22:22
Az akkumulátorokat ráadásul időnként cserélni kell, sokkal sűrűbben minthogy egyébként karbantartást igényelne egy jól megépített rendszer.
Én arra jutottam, hogy akksiról csak LED-es világítást és a kommunikációt (laptop, Wifi rúter) érdemes meghajtani, az ennél nagyobb fogyasztókra képtelenség a tárolást méretezni.
KalmanBlog 2022.03.17. 08:33:28
Az engedélyezés azért lehet bonyolult, mert elvileg a vészhelyzetek miatt szeretik ha egy hálózatot áramtalanítanak, akkor áram nélkül marad, a tűzoltóknak például tudniuk kell, ha ilyen rendszer működik. De ha meg van oldva a papírozási folyamat egyszer, akkor ez is gyakorlattá válik és kész.
Deansdale 2022.03.17. 08:49:21
Deansdale 2022.03.17. 09:05:37
Napfűtésre valószínűleg inkább sörkollektort fogok építeni, egyszerűbb, olcsóbb, javíthatóbb, bár lehet hogy a hatékonysága kisebb, de annyi baj legyen.
valis47 2022.03.17. 09:16:29
Wildhunt 2022.03.17. 09:44:55
KalmanBlog 2022.03.17. 10:57:00
Ráadásul az messze nem önellátás ugyan, de realitás, hogy napelem+hőszivattyúval gazdaságilag életképes megoldás hozható ki szaldós elszámolás esetén.
Viszont szigetüzemben necces volna ilyet üzemeltetni. Elvileg hőtárolóval működhetne sziget üzemben is, nappal vizet melegít hőszivattyúval, éjjel pedig a melegvíz fűti a házat. De elég nagy és jól szigetelt hőtartály kell hozzá, hogy működjön.
A sima kollektor sokkal melegebb vizet tud csinálni, ahhoz kisebb tároló is elegendő lehet.
De én ezekben a bonyolult megoldásokban nem hiszek önellátásként, az önellátás legyen egyszerű. Szerintem is rakni kell a fát az igazán hideg hónapokban.
Wildhunt 2022.03.17. 11:07:16
KalmanBlog 2022.03.17. 13:01:04
Annyit azért kötekednék, hogy napelemből elvileg van olyan, ami szórt fényben is termel, de szerintem kollektorból nem létezik ilyen megoldás. Az általad adott százalékokat tehát ezzel is korrigálni kell.
Plusz a hatásfokot nem feltétlenül energiára kell számolni (csak akkor ha a tetőfelület mérete is lényeges korlát), hanem sokkal inkább a bekerülési és üzemeltetési költséghez kell arányítani a kivehető energia mennyiségét.
Wildhunt 2022.03.17. 13:42:12
A vákuumos kollektor termel szórt fényben.
KalmanBlog 2022.03.17. 14:01:06
De azt, hogy megéri-e, azt a jelenlegi szabályozási környezethez kell kiszámolni: támogatás napelemre, plusz szaldós elszámolás -> sokan kiszámolták, hogy ha klappolnak a feltételek, akkor megéri.
Az is egy másik kérdés, hogy használható-e a rendszer vésztartaléknak off-grid üzemeltetés esetén? Eddig nagyon drágán és körülményesen volt csak megoldható hogy off-grid működjön, ez az új inverter talán áttörés lehet.
Meg fogja-e érni egy mostani rendszer ha már nem lesz szaldós elszámolás? Szerintem addig kell behoznia az árát, ameddig ez van, utána pedig javítani sem lesz érdemes. Kivéve ha lesz új technológiai áttörés
KalmanBlog 2022.03.17. 14:04:05
A kollektor mellé persze elég volna egy kályha, de bármilyen manuális rendszernek meg van az a hátránya, hogy ha nem vagy otthon télen, akkor befagy minden, tehát vízteleníteni kell. Emiatt a komfort miatt, hogy ne kelljen én mindenképpen telepítenék teljesen automatikusan működő fűtést.
KalmanBlog 2022.03.17. 16:04:04
Wildhunt 2022.03.17. 17:51:44
Reactor 2022.03.22. 02:14:20
Ám meg olyat érdemes kimondottan tartalékolni, ami iszonyú hosszú ideig kibírja állagromlás nélkül (pl. a marcipán) és magas a tápértéke is. Persze, tömény szénhidrát, de a napi egyszeri üres tészta mellé nagyon hasznos adalék. A mazsola úgyszintén, minden túlélőkészlet alapélelmiszere.
Vidéken annyira nem téma az élelemhiány, tekintve, hogy a vidék látja el a várost, nem pedig megfordítva. Ismerősöktől, helyi termelőktől olcsóbban lehet beszerezni a tejet, tojást, húst, zöldséget, mint mondjuk a TESZKÓból, ahol rádlőcsölik a szállítás, raktározás, polcfeltöltés költségét, az áruház árrését, a kereskedő árrését, és persze a rekordmagas ÁFÁ-t is. Városban lakni ilyen szempontból is szopó.
Gáz és olaj nélkül a fűtésre nincs sok alternatíva: villanyfűtés vagy kályha. Attól függ, mi fog többe kerülni: az áram vagy a fa.
Reális lehetőség még a dinamó is, ha valaki szeret kerékpározni. De ha nem szeret, akkor is kénytelen lesz, ha nincs más lehetőség.
@vodkasprite: Ha az EU-ból való kilépés az ára, akkor talán meg kéne lépni. Inkább ez, minthogy áram nélkül maradjon az infrastruktúra 75%-a.
Mme.Brioche 2022.03.22. 12:34:49
Én még nem, de olvasgatok utána, és érdekel a dolog, gondolkodom hogy vegyek ilyen gépet, csak nem tudom még milyet érdemes, ha érdemes. Nem csak gyömölcsöt, de zöldséget, még húst is lehet benne aszalni, meg fűszernövényeket stb. Tök jól hangzik.
Deansdale 2022.03.22. 14:16:44
aszalo.arukereso.hu/sencor/sfd-851gr-p355765335/
Elég sokáig tart míg megaszal bármit is, szóval egy kert termését eltenni kevés lenne, de mivel még városi életmódot folytatunk így bőven elég :) A tapasztalatokról... Ez igazából csak arra jó, hogy szórakozzon vele az ember egy kicsit, hogy ráérezzen valóban érdekli-e a téma, vagy vakvágány. Ha komolyan aszalni akarnék jobb gépet vennék.
Deansdale 2022.03.22. 14:25:34
Mme.Brioche 2022.03.22. 14:40:47
Már nagyon régi álmom hogy saját instant levest készítek mindenféle aszalt zöldségből, és ezzel lehetne is (az eddigi 24+órás áramszüneteink idején nekem mindig nagyon jól jött az instantleves, mindig jól átmelegített), meg szeretnék gyömbért aszalni a hosszabb eltarthatóság kedvéért, meg ez a beef jerky készítés is nagyon érdekel, néha vettem már, de aranyárban mérik, viszont tényleg nagyon sokáig eláll hűtés nélkül.
Meg láttam hogy egy nő sajtot aszal, SAJTOT!!! én is akarok!!! Egy csomó dolgot tartósíthanék kicsit, amit adott esetben hűtő nélkül esélytelen lenne fogyasztani.
De igen, azt azért látom, hogy ezeknek a kapacitása csak ilyen nasizós mennyiség készítésére alkalmas. Azért lehet hogy kipróbálom, már nagyon rég szeretném, és ez a szárított sajt most betette a kaput :-D
Találtam pár youtubert, akik komplett főtt ételeket tesznek a gépbe, bezacskózzák, és kempingezésnél azt eszik, forró vízzel felöntve. Sokkal több ötlet van ebben a témában ahogy látom, mint alma meg banáncsipsz aszalás, ahogy eddig hittem.
VT 135 2022.03.24. 07:47:48
Ami még eszembe jutott, mikor mondtad, h te már számos lépést megtettél, részben a vidéki házas-telkes iránnyal. Szóval, h mindezek, amiket megtettél, ebből mennyi az egyéni stratégia (családi)?
Mert amíg csak egyéni stratégiában gondolkodunk, addig a régi, már nem működő, totális individualista korszak mintázatát próbáljuk tovább erőltetni.
VT 135 2022.03.24. 07:54:37
Megnéztem a Lidl-s javaslataidat.
- Azt a 900g-os halkonzevet nem láttam, bár kérdés, mennyire praktikus akkora kiszerelés belőle, ha 4-nél kisebb tagú a család. :)
- Az a Chopped Pork konzerv nem elég, h drága, de nagyrészt szemétből áll, tele adalékanyagokkal. Nyilván, ha éhezünk, bármi jobb, de szerintem ennél azért van jobb választás.
- Amit vettem ugyanott viszont, akciósan az egy Pikok Luncheon Meat, 300g-os. Persze valamennyi szemét ebben is van, de lényegesen kevesebb.
- Szerintem a legjobb ár-érték arányú tartós kaja az Aldis 850g-os bab-egytálétel és a lencsés egytálétel. Ezekből min. 3 nagy tányér étel nyerhető. Finomak, pláne, ha rakunk még hozzá tejfölt, pirospaprikát, baboshoz esetleg még sajtot, kukoricát - és ezekhez mehet még plusz víz is, így máris megnövekszik a mennyiség. De egyik sem kötelező. Sőt, lehet úgy, h belerakni egy leveskockát, pirospaprikát és főt krumplit. Nagyságrendileg kedvezőbb árban van minden más ilyen jellegű konzervnél. Mondjuk én mindig akciósan veszem, most volt pár hete a babos konzerv 450.-ért, vettem belőle 20-at.
VT 135 2022.03.24. 07:56:55
Deansdale 2022.03.24. 09:25:14
Az a baj, hogy többezer évvel meghaladtad ezügyben a korodat, és olyan valamit próbálsz építeni, amihez az emberek 99,9%-a nem fog csatlakozni, akkor sem ha a szó szoros értelmében kiderül, hogy te vagy Krisztus második eljövetele. Szüless le újra ugyanezzel a közösségépítős sorssal akkor amikor az emberi fajból már kifakult az önzés és a mohóság, a félelem és düh, a manipulálhatóság, az irigység, illetve amikor már nem létezik majd alacsony IQ-jú egyén, és amikor a tömegmanipulációra képes eszközök és intézmények nem egy szűk elit érdekei szerint harsognak mindenki fülébe.
Addig legföljebb annyit érhetsz el, hogy lesz egy jó kisközösséged, amiben boldog leszel, de ettől ne várd, hogy önmagán kívül bármire vagy bárkire hatással legyen, mert csalódni fogsz.
"Szóval, h mindezek, amiket megtettél, ebből mennyi az egyéni stratégia (családi)?"
Senkit nem akarok megváltani, bizonyos értelemben még a szeretteimet sem, mert meguntam az ő egyéni sorsukkal próbálni szembevizelni, amitől csak az egójuk csikorgott. Élem az életem, és akit a taó mellém sodor az csatlakozhat - már ha tud rendesen viselkedni :) Amit építek azt olyanra skálázom hogy más is élvezhesse a gyümölcseit, de a szónak a konkrét értelmében nem tervezek senki mással, mert van annyi élettapasztalatom hogy tudjam, nem érdemes. Jó kertésze akarok lenni a világnak, és ehhez képest elborzasztó fecsérlése lenne az időmnek és energiámnak ha megpróbálnék másokat magamhoz, vagy magamat másokhoz igazítani.
Mme.Brioche 2022.03.24. 09:30:59
Deansdale 2022.03.24. 09:36:09
Időszakos akció szokott lenni, a spanyol hetek része, meg még valamelyik másik lidl-s okosságé. Egy évben 2-3-4 alkalommal kapható amíg el nem fogy, vagyis általában egy-egy hónapig. Én a Ft/kg aránya miatt preferálom elsősorban, mert manapság már olyan drága a tonhal, hogy beszarás. Lehet kapni hasonló Ft/kg árban más tonhalat is, de az reszelt, vagyis két kategóriával gyökerebb, úgyhogy ugyanazon az áron rendes darabos tonhalat venni szerintem főnyeremény. (Manapság a tonhal jóval drágább mint a lazac, a fene se hitte volna hogy ide jutunk.)
Amúgy eláll pár napig, én sokszor egymagam eszem meg az egészet 3-4 nap alatt. Krízis esetén szerintem a család többi része is sorba állna érte, főleg azok akik kenyérjegyből szerzett kegyelemkenyéren élnek már hetek óta :D
Emellett elgondolkodtam, hogy van benne kb. 2 dl étolaj "bónuszba", krízis esetén azt is fel lehetne használni.
"Chopped Pork konzerv nem elég, h drága"
Akkor szoktam venni amikor akciós, és azért ezt, mert ízlik, a többi olcsó húskonzerv meg kevésbé, de nem kóstoltam még mindet, szóval köszönöm a javaslatokat :)
"Aldis 850g-os bab-egytálétel és a lencsés egytálétel"
A babos olyan furcsa fűszerezésű hogy számomra szinte ehetetlen, bár ez valószínűleg csak valami egyéni érzékenység. A lencsésből szoktunk venni, ha jól emlékszem a készletbe is mintha vettünk volna, de nem ugrik be hol van... Megették az egerek? Hm.
Deansdale 2022.03.24. 09:41:50
Deansdale 2022.03.24. 09:59:37
Ne gondolkodj úgy, hogy csak közösségi vagy egyedi létezik, és a közösségi jó, az egyedi meg rossz. Vagy máshogy fogalmazva ne hidd azt, hogy aki nem közösséget épít az szükségszerűen egoista, mert ez nincs így. "Hamis dilemma", vagyis téves kettősség úgy túlegyszerűsíteni a dolgokat, hogy aki nem közösségben gondolkodik az "rabja XY elképzelésnek". Ezer oka lehet bárkinek akár közösséget, akár egyéni létmódot építeni, és önmagában egyik döntés sem jó vagy rossz, legföljebb vagy a motiváció, vagy az eredmény teheti jóvá illetve rosszá.
VT 135 2022.03.24. 11:43:01
"Köszönöm, hogy foglalkoztál a témával. Ez például egy olyan dolog amiben viselkedhetnénk közösségként és segíthetnénk egymásnak távolról is"
Én is köszönöm és egyetértek! Nagyon örültem is, mikor megláttam a bejegyzést, mert tényleg egy konkrét dolog, amelyben mindannyian előbbre léphetünk. És már így is hasznosítható tanácsokat olvastam benne.
Deansdale 2022.03.25. 14:38:55
VT 135 2022.03.25. 15:54:50
békaapu 2022.03.26. 11:50:56
Az eggyel bonyolultabb ingyenes aszaló meg úgy néz ki hogy azt a szárítókeretet egy eső elől fedett dobozba teszed, akár többedmagával is egymás fölé.
..és alulról meleg levegőt áramoltatsz át rajtuk.
Vannak mostanában kutyakajás konzervdobozok amiknek az alja meg a teteje nem egyforma átmérőjű, hogy egymás tetejére stabilan lehessen állítani. Na ezeknek az alját meg a tetejét is kinyitni, ettől aztán hosszú csövekké össze lehet őket rakosgatni.
Pár ilyen ingyen hosszúcsövet egymás mellé állítva a napra, a mindegyikükben meginduló emelkedő légáramlás (kéményhatás) sokkal hatékonyabbá teszi a szárítódobozban az aszalódást.
A nehezebb dolog a ház sarkára kialakítani a padlásról ellátható aszalóládát - de ehhez sem kell ácsnak lenni.
Az eddígi villany-alapú aszalási tapasztalataim szerint négy-öt ilyen nap-melegítette cső már simán ellátna öt málnásládára való gyümölcsöt vagy gombát forró aszalólevegővel.
VT 135 2022.03.26. 11:59:59
Igaz, köszi, én már láttam aszalókemencét is.
Wildhunt 2022.03.26. 13:30:37
békaapu 2022.03.26. 14:24:05
Ha össze tudod rögzíteni, akkor a sörösdoboz is szuper.
Kisflexszel levágnád az alját? Mert akkor el tudom képzelni hogy a peremezéshez leszűkített teteje belekínozható úgy, hogy stabilan álljon benne.
Mia and Me 2022.03.26. 19:19:34
Epp most csinalom... A szín megvan, mindjárt jön a hús.
KalmanBlog 2022.03.26. 21:21:18
Jó étvágyat, ahogy az időt nézem, lassan elkészül.
Wildhunt 2022.03.27. 11:23:31
békaapu 2022.03.27. 13:21:41
Ilyenkor látszik, hogy én nem iszom semmi dobozost..
A cél az hogy két-három méter hosszban csőnek összeépítve se fújja szét az eredményt a szél, vagy borítsa össze a macska. Ha ezt tudja a sörösdoboz, akkor szuper. Abból sokkal több termelődik, mint a kutyakonzerves dobozokból.
(azokat tudom hogy egymásba lehet szorítani)
Wildhunt 2022.03.27. 13:49:08
Mia and Me 2022.03.27. 15:41:11
Reactor 2022.04.01. 00:06:32
www.origo.hu/nagyvilag/20220331-kifizethetetlenul-darga-az-energia-nyugat-europaban.html
Deansdale 2022.04.01. 07:52:55
www.youtube.com/watch?v=hKbXpwHvGz8
Hollandiában élő ismerőstől úgy hallottam ott is hiány van étolajból. Mindenki ezzel tölti a dízelét nyugaton, vagy mi a fene?
Deansdale 2022.04.01. 08:05:22
Deansdale 2022.04.01. 11:01:46
Mme.Brioche 2022.04.01. 11:38:08
Mme.Brioche 2022.04.01. 11:52:23
valis47 2022.04.01. 12:04:35
Wildhunt 2022.04.01. 12:44:29
Mia and Me 2022.04.01. 12:50:27
Főleg uborka salátával. :)
Röhej is lehetne de kezd nagyon gáz lenni, nem jövünk ki a havi penzbol lassan, vagy tenyleg le kell szokni az evesrol.
Mme.Brioche 2022.05.15. 19:49:36
A gyömölcsökkel nem nagyon foglalkozom, azok közül csak almát, citromot és gyömbért aszaltam, mind nagyon finom, a reggeleket azzal kezdem hogy a teafilterem mellé bedobok mindháromból egy keveset, és leöntöm forró vízzel, csodálatosan ízesítenek és illatosítanak.
Zöldségfélékből szerintem már mindent szárítottam, ami csak a kezem ügyébe akadt, nagy mennyiségben. Az a jó benne, hogy ha jó munkát végzünk, azaz tényleg alaposan kiszárítjuk (viszonylag alacsony hőfokon), akkor megtartja a szép színét, a vitamintartalmát is a fagyasztott zöldségekkel azonos mértékben, gyakorlatilag korlátlan ideig eláll, ha száraz és sötét helyen tartjuk, jól lefedett befőttes üvegekben, és ami a legelképesztőbb, hogy a térfogatából mennyit veszít. Tegnap pl. 1kg zellerszárat tettem be a gépbe (pucolva és aprítva volt 1kg), és amikor készen lett, akkor elfért az egész a két markomban. Már elvesztettem a fonalat hogy hány kg zöldség van berakva egy egész kicsi zárható szekrényben üvegekben, de ha 100 kg biztos, talán több is.
A rehidratálásról: teljes mértékben élvezhetően rehidratálódik mindegyik, nem lesz nyúlós, pépes, rágós vagy rághatatlanul száraz, ezek miatt paráztam eleinte, de kellemesen roppanósra változik vissza és majdnem a teljes korábbi méretét eléri, és az íze is tökéletes.
Mivel leves fixáltak vagyunk, eddig főleg leves formájában fogyasztottuk, ma is azt ebédeltünk. Mindössze 30gr-nyi (igen 30 gramm) mennyiséget szórok bele a különböző zöldségekből az edénybe egy főre (összesen 30 gr, nem zöldségenként), bele sót és zöldfűszereket, leöntöm forró vízzel, és hagyom állni 15percig, aztán teszek bele egy kis tejfölt, meg aprítottam bele egy kis hirtelensült pulykaszeletet, adtam mellé még egy főtt tojást, és degeszre ettük magunkat. (Első alkalommal duplaennyi zöldséggel indítottam, 60gr-mal fejenként, és akkora adag leves lett belőle, hogy csak kétszerre bírtuk megenni)
Ezen kívül az aszalt paradicsomot meg paprikát tonhalkrémbe szoktam tenni, és csináltam még egy saját fűszerkeveréket szárított gombából, lilahagymából, spenótból, amiket összeporítottam aprítógépben.
Aszaltam savanyú uborkaszeleteket is, azt is elvileg le lehetne darálni pornak és fűszernek használni, de én csak rágcsálom nasinak, olyan finom :-D
Fűszernövényeket még nem volt érkezésem szárítani, még nem jutottam hozzá elegendő mennyiséghez sajnos, de idővel azt is fogok, szárítottam viszont mentát teának és tömérdek bodzavirágot szintén teának, mert annyi nő a kertben, hogy majdnem belefulladunk. Először akartam még pittypangot is, de azt sajnálom erre elhasználni, a teknőseim megőrülnek érte, úgyhogy azzal inkább őket etetem frissen, de ha találnék egy helyet, ahol sok nő, és nem autóút mellett van, akkor azt is szárítanék szívesen.
Ha esetleg érdekel titeket, szívesen készítek pár fotót a folyamatról, meg az eddigi készletről is.
Sokmindent magam tapasztaltam ki, de sok okosságot innen lestem el, meg persze a youtube-ról, naná:
www.thepurposefulpantry.com/category/dehydrating/
Deansdale 2022.05.15. 19:59:46
Mme.Brioche 2022.05.15. 20:59:51
ide feltettem pár fotót egy letölthető mappába:
data.hu/get/13299206/szaritott_zoldsegek.zip
bomberhopper 2022.08.16. 22:22:17
Hol tart az akvapónia projekt?
Deansdale 2022.08.17. 08:23:45
Az akvapónia eléggé döcög sajnos, ami 100%-ban a természetemnek tudható be, ugyanis nem vagyok az az örökké pörgő kétkezi típus, a tervezés mindig jobban ment mint a megvalósítás :\ Egyes részeit már beszereztem, de konkrétan még nem épült semmi. Remélem a jóisten ezzel nem direkt megszivatni akar, hanem csak kicsit rámijeszt, vagy tanítani akar valamit :)
A tyúk+nyúl kombóval én is tervezek, de mivel még nem lakunk kint ezért arra hál'istennek van hivatalos indok, hogy miért tolódik. A beszerzésre van forrásom, szóval azzal remélem nem lesz gond.
A helyzet az, hogy az én természetemhez az passzol, ha mindenféle munkával párhuzamosan haladgatok szép lassan, és ez általában működik a gyakorlatban is, csak nem vagyok biztos abban hogy jelen helyzetben van erre elég időm. Viszont nem tudok erőszakot tenni magamon, hogy na most nem érdekel hogy nincs kedvem de csakazértis nekiállok valaminek és csinálom látástól mikulásig. Most kellene jönni valami karakterfejlődésnek ebben a filmben, de lehetőleg még azelőtt, hogy a körülmények szó szerint rákényszerítenének :)
Amúgy továbbra is meggyőződésem, hogy az akvapónia a legjobb lehetséges megoldás kajatémában, mert az hogy folyamatosan van friss zöldség óriási előny ahhoz képest, hogy szezonban kell megtermelni mindent és aztán tartósítani valahogy, plusz az idei időjárás után talán nem kell ecsetelnem mekkora előny, ha nem kell az esőre várni, vagy rendszeresen locsolni, hanem csak körbeforog a víz a rendszerben. Az egyetlen probléma, hogy ezt viszont meg kell építeni...
bomberhopper 2022.08.17. 08:52:50
De engem is nagyon birizgál az ötlet. Ha még hal is lenne itthon, komplett hülyének nézne mindenki. És ez nagy kihívás! :)
Deansdale 2022.08.17. 09:11:41