HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Deansdale: @GABOR2: Amikor a ruszkik megvernek pár terroristát, akkor háborog a világ, Izrael meg hamuvá bombázhat 30.000 gyereket hasonló indokkal, és az teljesen rendben van. (2024.03.27. 07:48) Nem valós veszély
  • GABOR2: Most volt ez a moszkvai terror és elkapták az elkövetőket és nem bántak velük kesztyűskézzel a kihallgatásukon. Emiatt aggódott a nyugati sajtó, de nemcsak aggódást láttam, hanem azt, hogy... Egy k... (2024.03.27. 01:00) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Közösség, élelmiszer, nagy reszet

2022.10.20. 13:29 Deansdale

Ezt a cikket Bedő Imre videójának hatására kezdem el írni, de azt máris leszögezném, hogy ez nem a személye ellen szóló kritika, még ha nem is értek vele egyet mindenben. Dícséretes, hogy van bátorsága kiállni a témával a tömegek elé, és a jó irányba is halad, úgyhogy a véleményeink csak részletekben térnek el, amikre a videó belinkelése után rá is térek.

0. Utólagos kiegészítés: Ennek a cikknek a célközönsége nem azok, akik már rendelkeznek kerttel és termesztenek is benne valamit, azok nyugodtan csinálják tovább azt. Ez az írás azoknak szól, akiknek nincs művelhető kertje, de mégis szeretnének valamit kezdeni.

1. Bedő arról beszél, hogy az élelmiszer nem elég, annál többre lesz szükség, és ez igaz ugyan, viszont mintha nem realizálná, hogy az élelmiszer előfeltétele annak a bizonyos "többnek", tehát a ló elé köti a kocsit amikor a maslow piramis csúcsával akar foglalkozni az alja helyett. Ha tudományt meg értékrendet akarunk a gyermekeink fejébe tölteni, ahhoz előbb valami kaját is kell.

2. A videóban 13:50 körül elhangzik, hogy a nagy reszetelő háttérhatalom az élelmiszerrel akar minket sakkban tartani, ami mostanára már egészen nyilvánvaló, Bedő mégis elkanyarodik arra, hogy nem az étel lesz a fő gondunk. Ez szerintem némileg ellentmondásos, és van egy olyan sanda gyanúm, hogy mivel Bedő maga nem tud / akar annyi és olyan élelmiszert termelni, ami szerinte elég, ezért kényszerből szervezi ki ezt a munkát a közösségen belül másvalakire, aztán ebből a szituációból általánosít arra, hogy ez a helyes megoldás. Ez önmagában nem téves gondolat, csakhogy a körülmények megbonyolítják a helyzetet, különös tekintettel arra, amit 13:15 környékén kijelent, miszerint a háttérhatalom el akarja lehetetleníteni a magángazdálkodást. Namost ha én közösséget építek 20 másik családdal, amiből 2-3 magángazdálkodó akik elég élelmiszert termelnek a teljes közösségnek, aztán jön a háttérhatalom azzal hogy a magángazdálkodást betiltják, akkor mi marad? A szöcskeevés? Az elitnek való kiszolgáltatottság?

3. Abban tökéletesen igaza van Bedőnek, hogy aki most akar pár hektár földet venni, hogy majd azon megtermel magának mindent, az 99% valószínűséggel csak szopatja magát, egyrészt mivel ez a fajta gazdálkodás rengeteg pénzt, szakértelmet és energiát igényel, amit ezek az emberek nem lesznek képesek beleölni, másrészt a háttérhatalom az ilyen pár hektáros birtokokért fog először bejelentkezni, és akkor még az a termény is füstbe megy amit esetleg mégis megtermeltek. Ne legyen így, adja Isten hogy tévedjek, de sajnos ez a dolog abszolút benne van a pakliban. Aki szerint a Schwab-féléktől nem telik ki egy új TSZ-esítés vagy kulákösszeírás, azt hamarosan csúnya meglepetések érhetik.

4. ...viszont szerintem alapvető félreértés, illetve klasszikus hamis dilemma, hogy vagy mindent megtermelünk, vagy semmit. Nyilvánvaló, hogy egy család teljes élelmiszerigényét megtermeszteni sziszifuszi meló önellátásban, de bőven elég, ha csak a tizedét megtermesztjük, már az is isteni csoda egy olyan szituációban ahol mások sírva könyörögnek az államnak a szöcske-fejadagért. Ha azt feltételezzük (valószínűleg jogosan), hogy az állam a legszarabb időkben majd fog osztogatni ezt-azt, hogy ne legyen tömeges éhhalál, akkor is gigászi különbség lesz, ha a kvóta-fejadagot az ember ki tudja egészíteni valami otthon termesztett ezzel-azzal. Abszolút nem mindegy, ha az ember a jegyre hazavitt kenyér és csótány mellé oda tud tenni pár tojást vagy némi zöldséget, és azt se felejtsük el, hogy az ilyen helyzetekben az élelmiszer a legjobb cserealap ill. fizetőeszköz is.

5. És itt jön a lényeg, amit a rendszeres olvasóim valószínűleg már unalomig ismernek és meg is tudnak jósolni: nem arra van most szükség, hogy hektárokat vegyünk és megpróbáljunk átváltozni a saját dédapáinkká, akik éjjel-nappal a földet túrták, hanem arra, hogy modern módszerekkel, akár városi körülmények között termesszünk valamit. Akvapónia, hidropónia, LED-es növesztőfényes konténerek, mikrozöldek (magyarul csíráztatás), ésatöbbi - tucatnyi olyan módszer létezik, amit most még a hülye is el tud kezdeni nem túl nagy pénz- ill. energiabefektetéssel, akár a hálószobaablakban, de ami ha szarrá fordul a helyzet akkor az életét mentheti meg. Sőt, jelenleg még elkezdeni sem kell, elég beszerezni a kellékeket, hogy startra készen várakozzon a dolog. A modern rendszerek extra előnye, hogy nem kell feltétlenül nyáron megtermeszteni mindent az egész évre (hogy aztán ősszel lesöpörjék a cuccot a padlásról), hanem folyamatosan termeszthetünk friss zöldeket.

Aki most a félretett pénzét az utolsó fillérig földvásárlásba öli az holdkóros, csakúgy mint aki semmit nem csinál és passzívan vár a szebb jövőre. Szerencsére nem csak ez a két alternatíva létezik. Igaz, hogy egy mikrozöldes tepsivel nem tudod megtermelni a család zöldség-igényét, de egy részét ki tudod váltani vele, és ez a lényeg. Ráadásul az ilyesmit nem is olyan egyszerű ellopni vagy elkobozni. Először is nem kint van a cucc valahol a határban, hanem bent a lakásodban, ahol a potenciális tolvajok nem is tudnak róla, másodszor pedig egy tálcányi egyhetes retekcsírát még a fegyveres állami pribékek sem feltétlenül tudnak elvinni beszolgáltatás címszóval. Ismétlem, én szeretném a legjobban hogy tévedjek, és ne legyen semmi ilyesmi a jövőben, de a piramis csúcsa már kezdi szivárogtatni, hogy ilyen terveik vannak, szóval muszáj számolni az eshetőséggel. Egy pár nyulat évekig tarthatsz anélkül, hogy akár a közvetlen szomszédaid tudnának róla. Tyúkot már nehezebb, kecskét vagy disznót pedig szinte lehetetlen, de ha sikerül közösséget építeni akkor lehet abban reménykedni, hogy az a szomszéd akivel együtt élitek túl a reszetelést az nem fog feldobni a hatóságoknál. De mindez csak akkor működhet, ha mindenki kicsiben csinálja. 50 disznóról vagy 1 hektár krumpliról még a szomszéd község is tudni fog. Szerencsére a modern embereknek pont jó az, ha kicsiben kell gazdálkodni, mert ehhez tizedannyi beruházás és szakértelem és elkötelezettség is elég.

65 komment

Címkék: táplálkozás szép új világ piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gógita 2022.10.20. 21:39:37

Azért ez eléggé fantáziálás.

Csak néhány dolog:

- Van kis kertem, termesztgetek ezt azt. Egyértelmű, hogy TUDÁS, hozzáértés nélkül, alig terem valami!
Szóval nem lehet semmi termelésének, tenyésztésének csak úgy nekiállni, tudás és gyakorlás nélkül.
Mert az eredmény siralmas lesz.

- A "bio" gazdálkodás szinte felejtős, ha nem kezeled a növényt, nem csinálsz legalább alap növényvédelmet, nem lesz rendes termés.
Én évekig hagytam néhány fát - cseresznye, birs...- hogy csak úgy (metszéssel) nőjön és teremjen. És nem ettünk még róluk egy igazán jóízűt és pláne sokat. Több fáról! A cseresznyét rendszerint pusztítja a tavaszi fagy, permet nélkül elborítja a tetű, a maradék a madaraké. A birset eddig mindig elvitte a monília permet nélkül, most permeteztem, kétszer. Sok és szép termés mutatkozott.
Leszedtem, belül mind barna... Komposzt.

- Tápanyagok! Legalább egy trágya/műtrágyázás. Aztán rengeteg VÍZ.
A vége pár kiló termés, amit jóval olcsóbb lett volna megvenni a boltban. (Paradicsom, gyümölcsök...)

- Ha árnyékos a kerted, alig van bármi, amit gazdaságosan termeszthetsz benne.

Stb.
A lényeg, hogy vagy sok melóval termelsz keveset, amivel nem vagy előrébb, vagy tényleg nekifekszel és megtanulsz gazdálkodni, és egy elfogadható szinten valóban termelsz is valamit. Aminek, amennyinek már értelme is van. (Egy tál csírának, ha baj van nem sok.)

Ehhez persze, ahogy írtad, bizony vissza kell menni valamennyire a dédapáink korába és életmódjába! Ez az életmód sajátos, aki nem tudja elfogadni - hogy bizony kicsit paraszt is lesz -, nem fog termelni semmit.

Ha pedig megvárjuk a bajt, akkor már régen késő lesz kitalálni, megtanulni, hogyan lesz a tojásból kiscsirke!

bomberhopper 2022.10.20. 22:51:16

@Gógita: sztem meg kevés munkával is lehet kis kertben sokat termelni. Ha élvezed, hogy május, júniusban reggelente locsolsz. Februárban palántázol. Júliustól elraksz. Ha ez lesz a hobbid, akkor nem munka. És pénzt hoz, nem visz. Ha leteszed a telefont hétvégén és kimész a friss levegőre. Persze kell a napos kert. Száz négyzetméter már ad bőven. Időt visz, mint minden hobbi. Ilyenkor már a jövő évi kertet tervezed. De akkor amikor más alszik, fut, telefonozik, sorozato(kat) néz (modern világunk egyik legmérgezőbb időtöltése) akkor te valamit csinálsz a kiskertben. Kicsit paraszt vagy, ahogy írtad. Nem lesz kerti tavad. A füved kevés, és nincsen fűnyírórobotod. Nem teszel le medencét, ott lesz inkább a cukkini. A medence öt köbméter vizét inkább ellocsolod.

Nem egyből minden, évek alatt észrevétlenül. Nem mész el két hétre nyaralni. Aztán lesz két tyúkod. Esetleg nyulad. Aztán hosszú hétvégére sem mész el. De idővel te osztogatod a a paradicsomot, a szószt az utcában. Csak úgy, mert neked van bőven. Aztán hopp lesznek kisnyulak, télen a nyulat lebarterezed borra. Jó borra borásznál. Vagy elkezdesz sört is főzni. Mint én most. Hiszen ősszel ráérsz. Ültetsz azért fokhagymát. Félreteszed a magokat. Persze hétköznap nyolc óra munka mellett. Este törsz a konyhaasztalnák harmic deka diót (te szedted, a határban, mindenki szedi). És BESZÉLGETSZ közben a feleségeddel.

A kollegák furcsán néznek majd rád. Százhúsz paradicsompalánta. Minek?! Inkább nem is mondod. Ők a sorozatokról beszélgetnek, mondtam már? Meg az inflációról, és hogy mennyi a tojás. Te nem is mondasz semmit. Szerintük négy gyerekkel neked könnyű, alig adózol. Ők meg a munkahelyen MINDEN nap kaját rendelnek. Kutyát vesznek, nagyot és szeméttel etetik. De aranyos. Tényleg az. Csak túltenyésztett, állatorvosra is költhetsz. Én is költök, mert a menhelyről hozott kutya is kell kapjon oltásokat, féreghajtást. A kert mellett sétáltatom, reggel, este. Meg a család. Velük külön sétálunk. És akkor még egy kis blog.hu minden este. :)

Deansdale 2022.10.21. 07:44:41

@Gógita: Én kifejezetten föld nélküli, vagyis nem hagyományos kerti módszerekről írtam, amiknek egy részét akár ikszedik emeleti panellakásban is el lehet kezdeni. Nagyon sokan bele vannak ragadva abba a paradigmába, hogy élelmiszer = földtúrás, én meg pont ebből a tévedésből akarom felébreszteni az embereket, de úgy látom nem elég érthetően :)
tr.pinterest.com/pin/111041947039159410/
www.instructables.com/DIY-Vertical-Window-Garden/
microveggy.com/types-of-microgreens/
www.youtube.com/watch?v=T9flruF50wM

És én ÉRTEM, hogy az ilyesmi a hagyományos gazdák szerint bohóckodás, de kifejezetten nem azt írtam, hogy így majd sikerül a full önellátás, hanem hogy ez egy olyan plusz amit bárki elkezdhet csinálni, és - ami a lényeg! - ezeket a rendszereket lehet skálázni, ha jól megy a dolog akkor felfejlesztheted akár ilyenné:
www.youtube.com/watch?v=XKySdIXZiMo

Ezekhez általában annyi szaktudás kell, amit a neten összeszedhetsz pár óra alatt.

Ja, és a másik fontos dolog: azt is tudom, hogy ezekre egy hagyományosan gondolkodó ember egyből rávágja, hogy dehát ezekben csak 4-5 szál ezt-azt lehet termeszteni, ez lóf*sz mennyiség... De azt a 4-5 szál valamit az egész évben folyamatosan lehet termeszteni, és kb. havonta le lehet szedni a cuccot, így összességében mégiscsak ér valamit. Különösen akkor, ha épp bekeményít a great reset, amiről a cikk szól.

Persze ez az egész úgy a legfaszább, ha a kiskerted MELLETT csinálod, de erre nincs mindenkinek hajlama ill. lehetősége. Az biztos, hogy én inkább választom a modern módszereket, mint hogy a földet túrjam, bár megvan a lehetőségem az utóbbira is. Ahogy én látom, a kiskertes termesztésnek nagyjából leáldozott azért, mert annyira elterjedtek a kártevők és betegségek, hogy permetezés nélkül szinte alig nő meg valami normálisan. Ha van az embernek kiskertje, annak azt tanácsolnám, hogy a "gyomok" közül hagyja meg az ehetőeket és kvázi termessze azokat, pl. csalánt, porcsint, pitypangot, ésatöbbi. Persze ezekből nem lesz olyan mennyiségű termés, mint ha rendesen gazdálkodna az ember, ugyanakkor nincs velük semmi munka a betakarításon kívül és nem kell őket permetezni sem, ugyanis nincsenek jelentős kártevőik és betegségeik. Persze akinek már hosszú évek óta csak tökéletes pázsit van a kertjében, annak ez sem fog menni azonnal :D

Tudom, alternatív a gondolkodásom, de itt most pont erről van szó, alternatívákról. Akinek van rendes földje azon rendes kerttel és tud rajta rendesen gazdálkodni, annak hajrá, nyilván nem ő ennek a cikknek a célközönsége. Elsősorban a városi entellektüell réteghez próbálok szólni, ami megijedt a Bedő-féle videóktól és most kapkodna fűhöz-fához, hogy átvészelje a közelgő viharokat.

Ja, és a sokadik fontos kitétel, hogy ez az egész föld nélküli modern termesztéses bohóckodás akkor működhet igazán jól, ha ki van egészítve a már most (illetve tavaly) megkezdett tartalékolással. Amit el tudsz tenni a pincébe, mert tartós, abból már raklapoknak kell ott állni, amihez képest egy csíráztató tepsi csak a kiegészítés, a friss zöldség.

(A gyümölcsfáiddal valami gond van, nálunk pár göthös fán annyi a termés, hogy szó szerint nem tudunk vele mit kezdeni. Igaz nem mostanában lettek ültetve... Olyan fát kell ültetni ami passzol a terület adottságaihoz.)

Deansdale 2022.10.21. 07:55:38

@bomberhopper: Ez igen szép leírás volt :)

valis47 2022.10.21. 17:01:28

Nálunk a "telken" van alma, körte, szilva, a monília évek óta támadja mindhármat, de a termés nagyobb része ehető. A diót a fúrólégy, de dettó.
Permetezés nélkül persze nem csoda, de így is több, mint amennyivel tudunk valamit kezdeni.

Wildhunt 2022.10.22. 15:39:25

@Deansdale: kezdem érteni miért nem sietnek az oroszok.

vodkasprite 2022.10.29. 23:01:17

Putyin is a háború fokozásáról beszél, úgyhogy ez alapján minden a terv szerint halad, legalábbis szerintem kell egy 3. vh a great reset bevezetéséhez.
www.henrymakow.com/

vodkasprite 2022.10.30. 12:08:45

Ami az index-en megy, az szerintem undorító. Kizárólag propaganda és agymosó cikkek háború, karbonlábnyom témában a címlapon. Soha többet nem kattintok rá arra a szarra. Persze ez eddig is így volt valószínű, de most sokalltam be.

vodkasprite 2022.10.30. 12:27:14

Még azt hozzátenném, hogy hiába Fideszes lap az index, ugyanúgy a baloldali hálózat propagandáját/agymosó programját tolja. Ha a fidesz nem csak egy kamu ellenpólusa lenne a baloldalnak, akkor legalább az ufó témát és klímahiszti/húsfogyasztás csökkentését propagáló cikkeket mellőzné.

Ehelyett csak a politikai cirkusz színterén mutatnak szembenállást, de az agymosás/szociális kondicionálás témában ugyanúgy 100%-ban nyomják a kretént a médiájukban. A politikai cirkusz még jól is jön az emberek megosztásához, a lényeg eltereléséhez.

Deansdale 2022.10.30. 16:43:53

@vodkasprite: Hát, nem akarok nagyon okosnak látszani, de a média 99%-a hulladék :) Az egyik fele fos clickbait ami csak a reklámbevételre hajt, az azért, a másik fele pedig meg van véve kilóra ideológiailag, az azért. A legrosszabb az amikor átfedés van :D
Az alternatív sajtóban van még valami szufla, nem véletlenül üldözik.

Mme.Brioche 2022.11.05. 20:05:15

Végre beengedett a rendszer, valszeg megint csak egy hozzászólás erejéig, de szeretnék a cikk témájához hozzászólni, meg az örök kérdéshez is, hogy közösség vs. egyéni túlélés:

Szerintem is a közösség lenne a legideálisabb túlélési módszer, csak az a gond, hogy nem mindegy milyen körülmények között. Egy anarchiában, amikor összeomlik minden kormányzat, akkor semmilyen más módon nincs esély a túlélésre, csak akkor ha több ember összeáll, segítik és védelmezik egymást, és közösen válnak önellátóvá. Csakhogy a világ most nem errefelé megy, hanem egy totális kontroll felé, és egy ilyen diktatúrában egy közösséget, minden közösséget potenciális veszélyként kezel a rendszer, akár már egy kisebb társulásba is kémet telepítenek vagy akár akármilyen indokkal is, de szétverik. Azt hiszem a kommunizmus elég sok példát szolgáltatott erre Magyarországon, úgyhogy nem kell különösen ragozni.
Szóval amit ki akarok ebből hozni, az az, hogy szerintem ami jön, azt sem közösségi, sem egyéni módszerrel nem lehet túlélni, az egyetlen módszer valójában a család lenne, a közvetlen kiscsalád, és a tágabb értelemben vett rokonok összefogása, testvérek a családjaikkal, unokatestvérek stb. Az is közösség, de abba a kormányzat sem tud belekötni, viszont nincs magára hagyva egyetlen kiscsalád (papa-mama-gyerekek).

Sajnos viszont ebben nagyon jó aknamunkát végeztek az elmúlt évtizedekben a háttérhatalmak, manapság már mindenki utálja a családját, mondjuk például mert az egyik orbánista a másik gyurcsányista, ráadásul annyira széttdarabolódtak, és új mozaikcsaládokká álltak össze, hogy a legtöbben nem is tudják, hogy kihez tartoznak tágabb családi értelemben. Ezt a totális rendszert ezért nem tudták volna 100-200 évvel ezelőtt megvalósítani, mert akkoriban a nagyobb családok még szoros együttélésben, közösségként működtek.

Na csak ezt akartam, bíztatásképp... hogy úgysincs remény, de törekedni azért lehet :-D

Deansdale 2022.11.05. 22:17:36

@Mme.Brioche: "Na csak ezt akartam, bíztatásképp... hogy úgysincs remény, de törekedni azért lehet :-D "

Köszi :)

Én is hasonlóképp látom, azzal a kis módosítással, hogy szerintem nem lesz lehetetlen egy-egy családnak átvészelni a zűrzavart amíg be nem áll az új rendszer. Mondtam már korábban is, nem számítok arra hogy az emberek elkezdik felkoncolni egymást - esetleg több lesz a betörés, de azt egy lakótelepi lakásban elég egy hevederzár és/vagy egy kutya kivédeni. Kertes házban könnyebb termeszteni ezt-azt meg több hely van a felhalmozott tartaléknak is, de megvédeni nehezebb, és itt még mindig csak egyszerű betörésekre gondolok, nem mad max szitura.

F. Szabó 2022.11.06. 23:59:48

@Mme.Brioche: @Deansdale:
Mostanában végignéztem egy csomó Stumpf-Biró Balázs videót. Kollapszológusnak nevezi magát jövőkutató helyett, és ez már önmagában kifejezi, hogy milyennek látja a jövőnket. Mindegyik videója hosszú és vontatott, de mivel érdekel, végigküzdöttem magam. Mellesleg jól passzol a téma ahhoz, amiről ezen a blogon jó ideje társalog a bloggazda és a hozzászólók. Ez a videó foglalja össze talán legjobban a mondandóját:
www.youtube.com/watch?v=6bBvapRuI0Y&t=2249s
A 70-es években szerencsém volt egy olyan építész teamben dolgozni, ami egy kivételesen széles érdeklődési körű fiatalokból álló (az építész amúgy is egy kicsit mérnök, kicsit művész, kicsit társadalomkutató), cégen kívül is jó barátságokat ápoló társaság volt, egy hasonszőrű, nálunk alig idősebb teamvezetővel, aki korábban évekig élt Franciaországban. Tőle hallottunk először a Római Klubról, meg a Limits to Growth című könyvről, és láttuk azt az ominózus ábrát, amiről leolvasható, hogy a trendek szerint 2020 körülre tehető az az időpont, amikor komolyan elkezd akadozni a gazdaság és a társadalom működése az erőforrások kimerülése, a környezetszennyezés és az emberiség túlszaporodása miatt. Eljött az időpont, és úgy tűnik, jól számoltak.
Ez a világlátott főnökünk mondta, hogy a Római Klubban lévő „szakértők” felvetették, a legkézenfekvőbb megoldás a túlszaporodás akadályozása lenne a homoszexualitás népszerűsítésével és támogatásával. Jót röhögtünk, hitetlenkedtünk, szörnyülködtünk vérmérséklet szerint. De megértük a dolgot. Sőt jobbat találtak ki, a nemváltó műtétekkel örökre kizárják az érintetteket a szaporodás lehetőségéből, azt nem nagyon lehet visszacsinálni működőképesre. Nem tartom kizártnak, hogy a spermaszám rohamos csökkenése mögött is van valami tudatos manipuláció.

Deansdale 2022.11.07. 08:35:19

@F. Szabó: Köszi a linket!

Kapcsolódó mellékszál: Nyilvánvaló, hogy a háttérhatalom tol minket a hullámvasúton, de az egyik kedvenc taktikájuk kétszer annyit ijesztgetni a médiában mint amennyit aztán megvalósítanak, így baromi nehéz belőni hogy konkrétan mi is várható. Ezáltal a tömegek szemében hiteltelenné válik sok jövőkutató, mert a pesszimista jóslataik egy része nem válik valóra záros határidőn belül. Ez egy tök jó pszichológiai kiút az embereknek arra, hogy legyinthessenek: tegnap azt mondtad hogy X várható, és ha ma kinézek az ablakon akkor még nyomát sem látom, tehát hülyeség az egész téma, alusapkás pánikkeltés. Aztán mikor kicsit lassabban, közvetetten, más sorrendben, de mégis megvalósulnak a negatív jóslatok, akkor meg ott áll a tömeg letolt gatyával, mintha amúgy váratlan lett volna... például az a bazinagy infláció amiről én is beszéltem már legalább az év elején, vagy még korábban.

Hogy a tárgyhoz is szóljak, a magánvéleményem szerint a bolygó és a világgazdaság bírna még többet is - a krízist a háttérhatalom okozza szándékosan, és csak paravánnak használja az erőforrások kimerülése dumát. Ebben már a Római Klub is benne volt azzal, hogy ők is a háttérhatalom csicskái és nekik gyártották a fedősztorit a terveikhez. Aztán amit ezek a think tankok kitaláltak az mára bekerült a mainstream köztudatba. Ne szülj gyereket mert túlnépesedés meg klímaválság... Ez 30 éve még holdkóros hülyeségnek tűnt, ma meg ezerrel nyomja a sajtó.

Persze amúgy tényleg debil az emberiség, hogy ilyen tempóban lakja le és pusztítja a saját életterét, de ennek a jelen helyzetben semmi köze az energiaválsághoz, az élelmiszerválsághoz vagy az inflációhoz.

Deansdale 2022.11.07. 09:27:53

@F. Szabó: Ja, a transztémában nyilván egyetértek. Amellett, hogy tökéletes eszköze egy társadalom erkölcsi szétzüllesztésének, a fő célja meddővé tenni a fiatalokat. Pont most megy egy vita az alusapkás redditen arról, hogy miért vesz fel annyi férfi celeb női ruhát akár a filmvásznon, akár IRL - na vajon miért...

vodkasprite 2022.11.07. 18:04:18

@F. Szabó: "Tőle hallottunk először a Római Klubról, meg a Limits to Growth című könyvről, és láttuk azt az ominózus ábrát, amiről leolvasható, hogy a trendek szerint 2020 körülre tehető az az időpont, amikor komolyan elkezd akadozni a gazdaság és a társadalom működése az erőforrások kimerülése, a környezetszennyezés és az emberiség túlszaporodása miatt. Eljött az időpont, és úgy tűnik, jól számoltak." Valószínű inkább ezt az kamu indokot találták ki a népnek, hogy félelmet keltsenek, és hogy korlátozásokat toljanak le torkunkon.

vodkasprite 2022.11.07. 18:07:01

@vodkasprite: Teljesen érhető amúgy a részükről, hogy nem akarnak egy túlnépesedett bolygót, ha már így 300-500 év alatt sikerült a kontrollt megszerezni, akkor nem egy szeméttelepen szeretnének élni.

vodkasprite 2022.11.07. 18:53:12

Szóval az úgy volt, hogy gerekként én is, mint sokan mások, hittanra és templomba jártam kötelezően. Általános iskolásként a helyes útnak a keresztény tanítások követését gondoltam, és abban az egy órában, amíg a misén ültem, nagyon megbántam a bűneim.
Aztán persze "becsúszott" némi "bűnözés": loptam almát a szomszédtól, rosszalkodtam, "gyarló életet" éltem, már amennyire egy általános alsós tud, de ezekre még a pap is azt mondta a gyóntató fülkében, hogy talán nem fog hiányozni annyira a szomszédnak az a néhány alma. Nagyon meglepődtem, hogy ilyen nagyvonalú volt velem a pap, összvissz 2 miatyánkkal megúsztam.

Aztán felnőttként elkezdtem önfejlesztéssel, PUAval foglalkozni, elkezdtem tudatosabban élni, többet kihozni magamból, nem csak sodródni, részben kézbe vettem a sorsom, és sajnos nagyon sok hibámat/függőségemet is látom, amin nem sikerült még változtatnom. Mindenesetre magamhoz képest több szintet léptem. Önerőből, mert a szüleimtől ilyen jellegű, a valóság természetét bemutató tanítást nem kaphattam.

Most jön a lényeg: jó pár év elteltével újra beültem templomba egy temetés kapcsán, és mai fejjel szörnyű azt hallgatni, ami ott megy: könyörögj, esedezz bocsánatért, imádkozz, imádd... Istent, és ő majd segít neked.. vagy nem... mert Isten útjai kifürkészhetetlenek.
Szó sincs arról, hogy esetleg tegyél valami előremutatót a boldogulásod érdekében, csak arról, hogy ne vétkezz. Ha pedig mégis, akkor szégyelld magad.

Tehát add át a kontrollt egy rajtad kívülálló entitásnak, aki majd gondoskodik rólad vagy nem. És ha nem, annak oka van... Földi halandóként persze ne is akard megérteni, hogy miért.

Ahelyett, hogy kézbevennéd a saját sorsodat.. Ha magadon nem akarsz segíteni, akkor amúgy ki fog?

Minden sokkal jobb, ha csak rajtad múlik minden. Nem kell a kormánnyal és másokkal foglalkozni... Tudod építeni magad, napról napra apránként előrelépni.

Jó, persze... vannak hasznos tanítások és példabeszédek is, de a misén elhangzottak 90%-a olyan jellegű agymosást közvetít, ami a végén mégiscsak egy szolgalelkű embert termel ki, akinek az agya arra lesz huzalozva, hogy nincs komolyabb hatása a saját életére. Majd jön, aminek jönnie kell. Jön majd egy szerető pár, jön majd egy jobb munkalehetőség, magától, stb.

Vagy nem, és beszoptad. Életed végéig dolgozol kevés pénzért, örökre függő helyzetben ragadva, becsicskítva. Persze kólára és mozira, 1 hét Balatonra marad pénz, de ennyi. Ez az össz önrendelkezés.

Na és akkor a lényeg. 1945-ben előkerültek a Nag Hammadi tekercsek, amik 1500 oldalnyi érintetlen evangéliumot tartalmaznak. Ezek az evangéliumok teljesen más hitvallást/mindsetet közvetítenek, mint amit ma kereszténységnek nevezünk.

A mai biblia csak a kanonizált evangéliumokat tartalmazza. Azokat az evangéliumokat, amik a Római Birodalom számára megfelelőek voltak, a többit meg üldözték tűzzel vassal. Magyarán, ha már kiirtani nem tudták, akkor az élére álltak rohamosan terjedő vallásnak, és megreformálták (feltételezem átírták) úgy, hogy az a birodalom érdekeit szolgálja azzal, hogy jól idomított csicskást nevelnek belőlünk.

Na ehhez képest beleolvastam ezekbe a gnosztikus evangéliumokban, és telibe azt mondja benne Jézus, hogy ismerd meg önmagad, tanulj, képezd, fejleszd, gyarapítsd magad, mert azzal, hogy jobban megismered Önmagad kerülsz közelebb a benned élő Istenhez is. Tehát rossz úton jár az, aki nem saját magán keresztül akar eljutni Istenhez. Az élet értelme, hogy tapasztald meg Önmagadat, a benned lévő Teremtőt.

Ennyi röviden, akit érdekel, az ennyi infó alapján el tudja végezni a saját kutatását, ha érdekli a téma.

vodkasprite 2022.11.07. 18:56:39

@vodkasprite: Érdekelnek nagyon a ti meglátásaitok is ezzel kapcsolatban.

Mia and Me 2022.11.07. 20:12:17

@Mme.Brioche: a nagyobb családokat totál szétszaggatták az elmúlt években.
Ki mire szavaz, ki oltat, ki ért egyet a pedagógusokkal, stb.
Sajnos szerintem már sok családban nincs miről beszélni ünnepi összejövetelen, mert egyre több témát kerülni kell a "békesség" kedvéért.

Én jobban hiszek abban, hogy a "kiscsaládok" (amit írtál: papa, mama, gyerekek) és ezek laza kapcsolata több téren több másik családdal. (gyerek révén x témában, kert témában a kertszomszédokkal, önellátás terén akár a városban, faluban adott cél mentén akit az a dolog érdekel, stb.)

Nem tudjuk mi lesz, hogyan akarnak pontosan szívatni majd, de azt gondolom egy egészséges adok-veszek mindig meglesz az emberek között. Aki nem tudott mostanáig kertet venni, az pedig abban gondolkodhat hogy akkor ő mit tud hozzáadni bármihez.

Mia and Me 2022.11.07. 20:14:54

@F. Szabó: Erről most "AZ ember gyermeke" c azt hiszem francia film jutott eszembe. Nem amerikai szuperhősös pörgős, mert végülis semmi nem történik benne azon kívül hogy megmentenek egy fontos valakit, de sok elgondolkodtató jelenetmorzsa van benne, arról a világról amikor eljön az a pont hogy SENKI nem születik már meg.

Deansdale 2022.11.07. 20:19:14

@vodkasprite: Az a gond, hogy a kereszténységet ezerféleképp lehet értelmezni ill. ezerféle részére lehet hangsúlyt helyezni más részek elhanyagolásával. Rengeteg jó dolog van benne, de ha egy gyökér paphoz jársz misére akkor lehet hogy a jó részekből semmit nem kapsz. Ez ilyen lutri. Az ember mindig akkor jár a legjobban, ha mindennek saját maga jár utána és a saját útját járja a saját következtetései alapján. Ha másokra hagyod, hogy helyetted tanulmányozzanak vagy értelmezzenek dolgokat, akkor ki vagy szolgáltatva nekik.

Mia and Me 2022.11.07. 20:26:14

@vodkasprite: Most ez nem arra feltétlenül amit írtál, inkább csak úgy az imádság témához - minden vallásban benne van ez a mantrázás dolog, nekem úgy tűnik mindez arra szolgál, hogy kikapcsoljunk- kikeveredjünk a létforgatagból és a belsőnkre és a jelenlétre tudjunk koncentrálni. mert imakor végülis "saját magával" van az ember (meg az istennel ugye online közvetlen kapcsolatban)- tehát nem rossz az ima, csak az inkább valamiféle rituális kapocs az evilág és a szellemünk között.

Másik ami nekem még mindig beugrik az istennel beszélgetésről vagy neki könyörgésről, hogy tulajdonképpen magadnak fogalmazod itt meg amit "szeretnél", vagy ami a célod (bajod, nyomja a lelked, akármi), tehát egy önvallás vagy önvágyleírás, amivel kapcsolatosan a "hit" nekem az , hogy szóba öntötted, "IGÉ"ben kimondatott és akkor az téged ösztönöz a megoldásra, tehát a hit az hit magadban és bizalom magadban, hogy akkor ezt elhatároztad és ehhez kérsz "segítséget".

Az intézményesült bármit már megette a fene. Valszeg amúgy rómában azért emelték államvallássá mert nem nagyon tehettek mást (terjedt a föld alatt és vagy kivégeznek szinte mindenkit, vagy kijelentik hogy oké, ám legyen) , utána meg felülről megrendszabályozták hogy mi fér bele és mi nem.

KalmanBlog 2022.11.07. 22:39:08

@vodkasprite: Én már egy ideje meg vagyok győződve róla, hogy a kereszténység a globalista világuralom előző verziója volt. Nem vagyok népszerű ezzel itt :-). Ami pozitív benne, az az hogy a modern kor előtt szükség volt a sok emberre, ezért stabil családot propagál. És éppen ezért cserélik le, mert már nem kell a sok ember nekik. Viszont itt vége is a pozitívumoknak és teljesen szolga mentalitást ad annak aki komolyan veszi.

Deansdale 2022.11.08. 07:50:39

@KalmanBlog: Attól függ hogyan értelmezed az egészet. A szemszög amit itt leírtál teljesen materialista. Spirituális szemszögből nehezen lehetne jobb vallást elképzelni annál, aminek a központi tanítása a "légy jobb ember". Hogy aztán ez nem feltétlenül vezet az egyén meggazdagodásához és sikeréhez, hát na... Aki hisz a spiritualitásban annak ez a fajta értékrend teljesen normális. Mások a sikerkritériumai, hogy úgy mondjam :)

Amúgy nem szolgamentalitás az, ha megtanulod a sorsodat elfogadni hőbörgés és lázadozás nélkül, beleértve azt hogy nyilván dolgozol az életed jobbá tételére. A kereszténység nem passzivitásra ösztönöz, "csak" lelki békére. (Mondjuk ez függ attól amit fentebb írtam, hogy kitől és hogyan érkezik a tanítás.)

KalmanBlog 2022.11.08. 10:51:37

@Deansdale: > nehezen lehetne jobb vallást elképzelni annál, aminek a központi tanítása a "légy jobb ember"

Az a kérdés, hogy mi számít jobbnak? Pontosan ez az ami nem vezethető le a fizika törvényeiből, vagy másképpen a tudomány számára megfoghatatlan kérdés. Ezért van szükség a hitre vagy vallásokra, hogy meg tudjuk fogalmazni, hogy milyen a jobb ember.
Nem túl régi felismerésem, hogy az egyik alapvető tévedése a kultúránknak, hogy túlságosan sokra értékeli a szándékot az eredmény kárára. Azaz ha valaki eredménytelen is, de ha jó szándékot találnak mögötte, akkor hajlamosak az emberek elnézőbbek lenni. Ezzel az a probléma, hogy elveszik a teljesítményre való sarkallás és elfogadhatóvá válik az ha valaki rosszul törekszik a jóra. Nyilván tévednek az emberek, de azért a hülyeségnek és inkompetenciának egy szintjét igenis el kell ítélnünk.

Példaként megintcsak a Covidot kell felhoznom. Ott vannak azok az orvosok, akik arra hivatkoznak, hogy ők nem tudták hogy veszélyesek lehetnek az oltások. Na például őket nem menti fel a jó szándék, mert nekik bizony a diplomájuk miatt tudniuk kellett volna, hogy nem lehetséges hogy biztonságos legyen valami aminek még nem volt meg a 10-15 éve, hogy utánkövessük a hosszú távú hatását. Tehát hiába a jó szándék, a kompetencia hiánya bűn.

Hasonlóan az átlag ember is aki nem keresi az igazságot, hanem csak követi a többi embert, az a szellemi restség bűnében van.

> A szemszög amit itt leírtál teljesen materialista.
Annyiban vagyok materialista, hogy azt gondolom, hogy nem lehet véletlen, hogy a Földön élünk, és az anyaghoz kötött életünk biztosan fontos aspektusa az életünknek. Nem tartom ésszerűnek azt a megközelítést, hogy csak a tanulás, vagy a lelkünk fejlesztése volna a célunk. Ha már egyszer ide kerültünk az anyagi világba, akkor nyilvánvalóan az a feladatunk, hogy az anyagi világban jól teljesítsünk. Ha nem volna lényeges az anyagi világunk, akkor nem teremtettek volna nekünk Földet, az éterben lebegő szellemi lények volnánk. Persze a lélek is fontos, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára és elhanyagolni az anyagot.

A szolgaság kérdése szerintem spirituális kérdés is. Pont hogy lelki értelemben is szolgaságra nevel a kereszténység, egyáltalán nem csak anyagi szempontból lényeges ez. Ha valaki bűnösnek gondolja magát és rá van szorulva egy hierarchikus rendszerre, hogy az rendszeresen feloldozza a bűnei alól, akkor hogyan lehetne szabad ember?

Frederick2 2022.11.08. 16:17:45

@Deansdale: Ismertem még anno néhány szélsőjobbos arcot, akik szerint az lenne az ideális, ha Magyarországon létrehoznánk egy az iráni rendszerhez hasonló teokráciát. Azzal a különbséggel, hogy míg Iránban a totalitarizmus alapja az iszlám, addig Magyarországon ez a katolicizmus lenne. Egy amolyan katolikus teokrácia, királysággal, totalitarizmussal, egyéb finomságokkal.

Egy politikai rangra emelt kereszténység egy totalitarizmusban valószínűleg agymosás lenne.

2022.11.08. 21:37:03

@vodkasprite:

Szerintem az ember mind a kopogásra, mind a csengetésre, mind a kiabálásra, mind a dörömbölésre kinyitja az ajtót, hogy megnézze, ki az....

Ennyit tudtam kb összerakni mostanra tegnap óta válasznak.
És kész vagyok tőle...
:)

vodkasprite 2022.11.08. 22:14:17

@icipicicsipa: Hát ez most nem esett le. Amúgy a standard mise szövegekkel/énekekkel van bajom. Bevallom a Bibliában sem vagyok jártas, könnyen lehet, hogy az nagyon jó gondolatokat is közvetít. Ami nagyon megtetszett a gnosztikus írásokból, hogy nem egy rajtunk kívül álló Istent, hanem magunkban kell megtalálni a Teremtőt.

vodkasprite 2022.11.08. 22:16:56

@KalmanBlog: Na király, ha nem vagyok egyedül az Istenkáromlásommal :)

2022.11.09. 04:29:18

@vodkasprite:

Arra akartam célozni, hogy a szándék a lényeg szerintem egy nagyobb eszménél.
(Csak lehet megint gyökérkedtem és azt hittem, hogy ennyire ájtatosan kellene kifejezni magam. )

Meg azt, hogy senki sem fogja megmondani, hogy mi a teljes igazság a világban és így a tök tuti.
És mindenki úgyis azt fog valószínűleg gondolni, amit ő akar egyénileg és kész.
Aztán lehet, hogy valakinél vagy valakiknél ott van a "megoldás" tutira persze.

Meg van olyan, hogy "aki keres, az talál".
Meg minden ilyen.

Nekem egy érdekes vetődött fel, egy közös pont.
Halálközeli élmények, abban az alagút meg a fehér fény és a szeretet érzése és a semmi más negatív érzése.
Viszont.
Utána a többi megtapasztalása a "környezetnek" és a világnak és azt, hogy hol van az ember, kit lát személyesen, ki az, akit ő egy szellemi lénynek lát és nevez, mindenkinek más és más.
A legnagyobb közös pont a fehér fény, a legnagyobb és legtisztább szeret érzete.
De a helyszínek mások.

És valami ilyen van "idekinn" is az anyagiban, hogy nagyon kevés közös pont van - ha van egyáltalán - amiről ugyan azt mondjuk, hogy az úgy van.
De mindenkinek egyéni nézőpontja és ezzel együtt valami egyéni igazsága is van a világról, az hiszem meg azt gondolom.

Ezt csak ilyen érdekességként gondoltam most leírni, ébredés után jött egy ilyen filózás, hogy talán van egy ilyen jelenség velünk....

2022.11.09. 04:57:22

A másik dolog meg, nem tudom, van-e valakinél ilyen gondolat:

A világ egy olyan sokszor, mint valami őrület és káosz.
Ha elkezdek gondolkodni róla, hogy tulajdonképpen mit élünk és hogy élünk....
Nem tudom, hogy ez is az én hülyeségem miatt van és nem jó látom, de amikor valami "normalitást" szeretnék felfedezni a mindennapjaink egészében úgy globálisan, nem úgy látom, hogy ez jellemezné az életünket.
(És mostanában nagyon ilyennek tűnik számomra... :) ...... )

És nem tudom, hogy van-e kiút, mi lenne a kiút, nekünk kellene ezt megoldani és meg tudjuk-e oldani, vagy valami külső erő segítsége kellene és jöhetne-e már és jönne már?......

És megmondom őszintén, sokszor tényleg vannak olyan pillanataim amikor egy olyan mély őrületnek tűnik ez az egész körülöttünk, hogy nem tudom hova rakni, hogy most mi van és mit keresek/keresünk itt vagy most mi itt ez az egész.....

Néha van ilyen, a nagy részében a napjaimnak élem az "átlag" életet úgy, ahogy van.
De néha meg beugrik ez a dolog amiről itt most magyaráztam és persze nem jutok megoldásra, hanem csak lefut ez a szalag a fejemben újra és újra.....

Nem a 2megoldás" miatt írtam ezt, hanem csak azért, hogy van-e ilyen másnál is esetleg, hogy ne legyek már egyedül a "betegségemmel".....
:)

KalmanBlog 2022.11.09. 23:40:05

@vodkasprite: Ez nem Istenkáromlás, hanem maxumim valláskáromlás. Nem hinném, hogy Odinnak vagy a Csodaszarvasnak bármi baja volna azzal amit írtam :-)

2022.11.10. 05:07:57

"Istenkáromlás"

Milyen jó, hogy kijelentünk dolgokat, hogy ez az, az meg az és tesszük ezt úgy, hogy teljes bizonyosságunk van abban, hogy mi jól gondoljuk.

És lényegében az egész minden semmi más, mint felállított gondolati sor vége abban az életszakaszunkban, hogy "ez így tuti" és akkor az abban az életszakaszban meghozott ilyen nézőpontból "osszuk az észt" még magunk felé is. Vagy minősítünk mást és magunkat így vagy úgy.

Sokat gondolkodom arról, hogy emberként ez lehet-e az az állapot, mikor a tudás fájáról eszünk. Hogy ez-e a jó és rossz tudásának a fájáról való evés, amit emberként nem tudhatunk megtenni, mert ilyen-olyan okból behatárolt az, hogy mi a teljeset lássuk ezzel, hogy aztán levonhassuk a konzekvenciát, ami: az igazság.

És mi van, ha ez a bukása az embernek?
Hogy ezzel űzte ki magánt egy olyan paradicsomi állapotból a létezésében, ami elválasztotta Istentől?
(Ez az egész magyarázás az én szemszögemből és csak egy felvetés persze egy általam vélt lehetségesről és semmi más.....)

Deansdale 2022.11.10. 08:41:04

@icipicicsipa: "Milyen jó, hogy kijelentünk dolgokat, hogy ez az, az meg az és tesszük ezt úgy, hogy teljes bizonyosságunk van abban, hogy mi jól gondoljuk."

Nem akarok szőrösszívűnek tűnni, de tökugyanezt mondogatod már hónapok óta, úgyhogy kicsit fölösleges hatszázhuszonötödjére is leírnod. Ráadásul te is ugyanúgy kijelentesz dolgokat, tehát ha igaz lenne amit mondasz akkor rád is érvényes és képtelen vagy önreflexióra. Nem lehetne, hogy a jövőben nem írod le még négyszázkilencvenkétszer azt, hogy nem lehetünk biztosak a dolgokban? Már mindenki vette az üzenetet.

vodkasprite 2022.11.10. 10:54:26

@icipicicsipa: Érdekes, mert most pont arról beszéltem, hogy nekem milyen benyomásom volt, milyen érzéseket keltett bennem, mit vettem észre, mivel nem tudok azonosulni, mi az ami megtetszett, tehát a tapasztalataimról. Pont nem érdekel, hogy esetleg van a mai intézményesített kereszténységnek egy nagyon figyelemreméltó része, ha én egyszer egy olyan oldaláról ismertem meg, amit károsnak tartok saját magamra.

Deansdale 2022.11.11. 08:39:03

@icipicicsipa: Vannak tények amik megismerhetőek. Pl. ha bemész a boltba és 1kg kenyér 700 forint, az nem 'bias' vagy 'fake news' vagy bármi hasonló hülyeség, hanem rideg valóság, ami megismerhető és megérthető. Ha túltolod ezt a "semmilyen információ nem megbízható" dolgot (ami amúgy nem hazugság, csak féligazság), azzal csak elveszíted a kapcsolatod a valósággal. Persze neked lehet kellemes elveszíteni a kapcsolatot a valósággal, de nem ajánlanám mindenkinek, mert nem univerzális gyógyszer az emberiség minden bajára.

vodkasprite 2022.11.11. 14:21:59

Amikor legutóbb elegem lett az index.hu-ból, akkor feltettem a Chrome-hoz egy Simple Blocker nevű kiegészítőt, amiben felsoroltam azokat a weboldalakat, amiket ne engedje, hogy megnyissam.
Hát eltelt két hét, és még most is reflexből beírom az index.hu-t, és amikor nem tölti be, akkor esik csak le, hogy ja, ez így van jól. Ebből látszik számomra, hogy nem elég eldöntenem, hogy valamit nem csinálok, több éves minta által bevésett reflexeket nem lehet csak úgy átírni. De a lényeg, hogy a méreg az már nem jut el hozzám :), és más új károsszenvedélyre sem cseréltem le.

Deansdale 2022.11.11. 14:37:32

@vodkasprite: Másoljuk a jó példát :)

Mia and Me 2022.11.11. 17:22:49

@Deansdale: ez hol van ? :) (700ftos kenyér)

Itt már simán 500 ft egy félkilós "szar" az albán pékségben. jobb pékségben veszek egy kis kakaós csigát a gyerekeknek meg a kenyér és 2 ezer ft fölött fizetek.

Mia and Me 2022.11.11. 17:24:09

@icipicicsipa: "És mi van, ha ez a bukása az embernek?"

Pont ez van a bibliában, hogy ez az :).

Mia and Me 2022.11.11. 17:29:11

@icipicicsipa: "Utána a többi megtapasztalása a "környezetnek" és a világnak és azt, hogy hol van az ember, kit lát személyesen, ki az, akit ő egy szellemi lénynek lát és nevez, mindenkinek más és más.
A legnagyobb közös pont a fehér fény, a legnagyobb és legtisztább szeret érzete."

Ha ez érdekel lehet utánaolvasni sok dolgot. Én sajnos hajlok arra ami a Tibeti halottaskönyv szerint van: hogy ez is csak egy átverés lényegében, amivel itt tartanak a létforgatagban. A nagy fehér "semmiben" üldögélsz amíg megint valami vágyad le nem hoz a földre (általában szuper akciófilmeket és love storykat vetítenek reklámnak és a lélek eldönti hogy akkor abba a nőbe megy bele :D, akinek a majdani körülményei előállítják a reklámban látottakat a születendőnek, plusz egy csomó szívást ami nem volt benne az előzetesben :D )
A kedves rokonok azért vannak ott hogy ne kapjunk sokkot :) a semmitől.

Deansdale 2022.11.16. 08:34:24

@valis47: Vannak benne jó meglátások, de pár dologgal vitáznék - pl. szerintem hülyeség a kereszténységet megpróbálni a háttérhatalomba mosni, hiszen abszolút egyértelmű hogy a kereszténység le lett húzva a slozin, az utóbbi fél évszázadban legyengült, a komcsik éppúgy üldözték őket mint a libsik, a hívek elpárologtak, a tanokat kiforgatták, a zsidók gúnyának nyilvános céltáblái lettek, és ma már a pápa is csak egy B kategóriás celeb a sok közül. Az, hogy valamiféle amcsi érsekek a világ sorsát matatnák szerintem irracionális elképzelés, már csak azért is, mert nagyjából látni hogy kik babrálják tényleg a világot, és azok kifejezetten nem keresztények. Épp ezért nekem az az érzésem, hogy ez a keresztényezést pont a háttérhatalom propagálja, hogy elterelje a figyelmet önmagáról. Mármint érted, nem a gigabankházak tulajdonosaival van baj, akik évszázadok óta manipulálják a világot, hanem a kereszténységgel, az akar létrehozni egy ateista-materialista világkormányt...

A cikk nagyobb része arról szól, hogy a felsőoktatásban átvette a hatalmat a kultúrmarxizmus, és ebben tökigaza van, ez már sokkal közelebb van a valódi megoldáshoz mint a keresztényezés, csak még egy lépéssel tovább kellett volna menni és feltenni a kérdést, hogy ki tervezte és pénzelte ezt a folyamatot.

bomberhopper 2023.01.24. 15:42:30

@Deansdale: Nos. A poszttól és témától függetlenül kezdtünk el nyulazni (is). A múlt hétvégén már három nyulat vágtam. Az elmúlt héten már napi öt tojás jött a tyúkok alól. Persze el kell kezdeni, és csinálni kell. De van szembemenetel az élelmiszerinflációval (is).

Deansdale 2023.01.24. 15:54:52

@bomberhopper: Igen, ez a jó példa, és nem azért mert ki tudja mit hoz a jövő, hanem mert százszor egészségesebb mint a modern életmód testi, lelki és szellemi szempontból egyaránt.

KalmanBlog 2023.01.27. 13:44:47

@bomberhopper: Wow, szép! Gratulálok! További sikereket kívánok!

Frederick2 2023.03.26. 13:15:52

@Deansdale: Egy aljas kísérlet Bedő Imre lejáratására. Karaktergyilkosság
www.youtube.com/watch?v=3Ps_KGAXAls

Deansdale 2023.03.26. 13:53:10

@Frederick2: Nem volt türelmem kivárni, míg eljutnak a mondanivalóig, rosszul vagyok már a kisugárzásuktól és a kinézetüktől. Tipikus szójafejű, agymosott, dagadt és kasztrált, sunyi béta banda az ennek megfelelő mentalitással.

KalmanBlog 2023.03.26. 19:35:38

@Frederick2: Én is elkezdtem nézni, leakadtam a szereplő pólóján: Hugin Munin felirattal (ezek Odin hollói, rá kellett keresnem, nem tudtam), rúnákra hajazó betűtípussal és mindez egy nagy kék Dávid-csillaggal. Nem világos, hogy mit akar sugallani ez a póló. Nektek leesett? Értitek? Ez egy metál-zenekar?

A tartalommal még én sem foglalkoztam, de lehet, hogy meghallgatom őket kicsit tovább is.

Frederick2 2023.03.26. 20:22:26

@KalmanBlog: Deansdale-hez hasonlóan, én sem bírtam végig nézni. Belepörgettem. Viszont belenéztem a kommentekbe, és a videót bíráló, kritizáló kommentekből összeraktam a lényeget.

Én is kommenteltem, a következőt:

"Látom, sok a kommentmezőben a negatív kritika a műsorral kapcsolatban. Ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy a többségét Partizán- és Gulyás Marci-fanok írták. Hallod, Marci, a sajátjaid jelezték neked, hogy a két influencer elcseszte a műsorod! Gondolkodj el ezen! Bedővel én sem értek egyet mindenben, de ezt az alázást, mocskolást és fikázást nem érdemli meg, ellenben annyit igen, hogy meghívd a műsorodba, és beszélgess vele!"

bomberhopper 2023.08.25. 14:03:03

@bomberhopper:

@bomberhopper: Idén kifejezetten furcsa a tavasz-nyár, május végéig nem is tudtam kiültetni az időjárás meg a meló miatt, aztán relatív nyár júliusig utána hideg, amikor már érett volna végre a paradicsom. A paradicsom így jó egy hónapot késik. Barack nulla, de a szilva 5 kiló. Tavaly fordítva. Lekvárra elég. Éppen valamennyi alma. (2-3 öt éves fa mindenből). A cukkini szokás szerint tombol. Tavaly nyáron alapított baromfiudvarból (kilenc tyúk egy kakas) december óta 1300(!) tojás, és most hat csibe. Már egy hetesek. A nyulakat inkább nem számolom, havi átlag nyolcat vágok, két anyával kezdtem egy éve. Amit nem eszünk meg, elosztogatom. Teljesen leszoktam a csirkemájról a nyúlmáj miatt. A nyulakat egy részét elbarterezem horgászokkal halra (Duna mellett lakom).
Lassan tényleg jöhetnek a fürjek. Hat fős család, tehát tojást már szinte semmit nem veszünk (csak ha néha sztrájkolnak a tyúkok, vagy túl sokat osztogattunk). Sertéshús fogyasztás feleződött (a lányok nem esznek nyulat, de több jut nekünk), mert a tarja jól csinálva pótolhatatlan.
Pusztán brahiból három nyulat már eladtunk munkahelyen, de csak mert felesleg volt.

Grátisz I.: Sörfőzés, havi 20-30 litert főzök, bár a harmadát elosztogatom, de azóta kvázi önellátó lettem, csak kóstolgatás és tesztcélból veszek (főképpen minőségi) sört.

Persze meló is van vele, 8 óra mellett a határán vagyunk a kapacitásnak. A nyúlketrecek, tyúkólak nagy része ingyen volt, főképp raklap, de használt bútor is. Lomis nem lettem, de érdeklődéssel figyelem a kidobált/leselejtezett bútorokat, "kincseket". Facsavart, dróthálót kellett csak venni, meg az ezermestermunka. Persze etetni is kell a jószágot, mondjuk úgy, hogy valamit keresünk/spórolunk rajta, de megélni ebből/ezen necces lenne.

Grátisz II.: Szarok az inflációra. :)

valis47 2023.08.25. 15:46:23

Mondjuk én kilóst ritkán szoktam venni, mert a félkilós kenyérből is sokszor a felét ki kell dobnom a végén, egyszemélyes háztartásban. Inkább zsemléket, mini bagetteket eszek, de ki kellene már próbálni a kenyérsütő gépet is.

Deansdale 2023.08.25. 16:01:36

@bomberhopper: Írhatnál gyakrabban is, kell ami tartsa a lelket az emberben. Én még nem tartok itt, de remélem hamarosan.

bomberhopper 2023.08.25. 16:23:52

@valis47: azért, ha legörgetsz az összetevőkig, akkor szembejönnek a "kérdőjelek":

"Emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei E471, lecitinek (repce), lisztkezelő szer: aszkorbinsav E300, Enzimek"

Értem én, hogy élelmiszeripar és kereskedelem, meg minden fillér profitot megkefélünk hatszor a kapitalista kedvéért, de akkor is... minek bele ilyesmi?!

Itthon a feleségem süti a kenyeret/kiflit/zsömlét, de nem tesz bele ilyeneket.

bomberhopper 2023.08.25. 16:37:43

@Deansdale: mielőtt, miközben elkezdtem a nyulazást, a témába vágó indexfórum ÖSSZES bejegyzését átolvastam az elmúlt 10 évből. Csak ez napi 10-20 perc volt két hónapig. Meg netes szakdolgozat és egyéb témakifejtés. Sörös témában hasonló, de ott ismerősök is segítettek. (Ezt a módszert mindenkinek ajánlom, aki el akar mélyülni valamiben, amire van kiterjedt index fórum, a fürjekkel is meg fogom csinálni.)

A fórumon sokszor megjegyezték, hogy a nyúlhúst vágás után egy tálban lefedve csak úgy benthagyták a hűtőszekrényben napokig, hogy finomabb legyen. Kipróbáltam. A hétfő este vágott nyúl húsa hűtőbe dobva öt nap után szombaton frissebbnek tűnik, mint bármilyen bolti hús, amit valaha vettem. Költői kérdés: mit ad nekünk az élelmiszeripar, kereskedelem?

A tojások (napi 6-7 mikor, hogy) max. két-három naposan elfogynak, ha húsz feletti mennyiség van, egy dobozzal leadok valahol (keresztfater, barát, testvér).

bomberhopper 2023.10.20. 10:11:22

A gombatermesztéssel érdemes megismerkedni, eredendően nem egy hidropónia bonyolultságú dolog, nem kell üvegház, elég egy hűvös szoba, egy átlátszó műanyagláda, hogy megmaradjon a páratartalom a termődobozon, és egy kisasztalnyi helyen lejön 3-4 hét után heti fél-egy kiló gomba. Persze ezzel is kell foglalkozni, napi 2x3 percet. :)

És aki akarja csinálhat mellé komplett gépészetet, de akkor már nem önellátás.

Ha van kiskert, akkor szinte minden van hozzá, csak el kell valahol kezdeni. És ugye télen nincsen kertimunka annyi, bőven belefér, fűtetlen helységet meg még a panelben is lehet találni (lépcsőház).

Deansdale 2023.10.20. 10:52:27

@bomberhopper: Köszönöm! Annál nincs hasznosabb, mint ha valaki a saját tapasztalatairól ír.
süti beállítások módosítása