HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Wildhunt: @Kexes: A Fidesz rálocsolt bazi nagy hiteleket és támogatásokat a lakáspiacra (is). Azokra meg ráugrott a "piac" és beépítette az árakba. A politikai döntések eredményei ritkán nem előre tervezettek. (2024.10.18. 07:45) Bennszülöttimádat
  • valis47: Az ingatlan befektetés lett, ez veri fel az árakat. Ráadásul régóta alacsonyak a kamatok - euróban legalábbis -, még magas infláció mellett is, ami fújja az ingatlanbuborékot. Amerikában pedig már a... (2024.10.17. 23:09) Bennszülöttimádat
  • Kexes: @Mia and Me: Hát nem tudom. Lehet, hogy így van? Passz. (2024.10.17. 21:56) Bennszülöttimádat
  • Deansdale: @Kexes: A háttérhatalomnak elég pár politikust megvesztegetnie és az egész világot irányíthatja. Nem túl misztikus dolog ez, az "erejüket" egyszerűen abból nyerik, mint pl. Soros vagy a Világgazdasá... (2024.10.17. 21:53) Bennszülöttimádat
  • Mia and Me: @Kexes: "a hatalmuk valami által és valamiből van." A hatalom azáltal van, hogy birtokolják ellenőrzik és szabályozzák az élet- feltételeket, termelő-eszközöket, forrásokat. Amit kicsit spirituális... (2024.10.17. 21:48) Bennszülöttimádat
  • Utolsó 20

Bennszülöttimádat

2024.10.14. 12:50 Deansdale

Nem tudom mikor kezdődött és hogyan terjedt el ennyire, hogy a nyugati átlagember idealizálja a más kultúrákat ill. népcsoportokat, legtöbbször nyilvánvaló ostobaságok alapján. Az indiánok nemes és bátor emberek voltak, harmóniában a természettel, mély spiritualitással. Ezt elsősorban Karl Maytől tudjuk, aki sosem járt a vadnyugaton. A valóságban az indiánok többsége primitív harcias barbár volt, egymást is irtották és kínozták, meg a közelükben megjelenő fehér embereket is, nőt, aggot és gyermeket válogatatlanul. A skalpolást élő áldozaton szokták végrehajtani - ez vajon a nemes és bátor tulajdonságaikból eredt, vagy a mély spiritualitásból? Az aztékok szokásairól meg el se kezdjünk beszélni.

Hasonló a helyzet az ausztrál bennszülöttekkel is, róluk is született könyv olyan szerzőtől aki sosem látott egyet se, hogy mennyivel spirituálisabbak mint a fehér népek. Valójában a legocsmányabb kannibálok voltak akik gyerekeket is ettek. Leggyakrabban a más törzsek harcban megölt tagjait fogyasztották, de előfordult rituális emberáldozat is.

Sokan Indiát és Kínát is magasabbrendűnek tartják, mer' ott aztán még az utolsó koldus is gyakorló buddhista fősügér - holott amúgy Indiában sokan még ma is az utcára szarnak és (ha egyáltalán, akkor) kézzel törlik ki a seggüket, Kínában meg a spiritualitás csúcsát egymás pusztakezes agyonverésében látták, amíg Mao meg nem próbálta kiirtani az összeset.

A legtöbb tévképzet forrása szerintem a fehérgyűlölő propaganda, és annak is az a szelete, hogy a fehérek mindenhova odamentek és kolonizáltak, tehát rohadt gonosz gyökerek, így hozzájuk képest mindenki más szent. Ez a szokásos haladár agysorvasztó hülyeség ami a képnek csak az egyik felét vizsgálja, ugyanis az indiánoktól a kínaiakig mindenki más is folytatott mindenféle hódító háborúkat. Csak a legtöbbjük nem a relatíve közelmúltban, mint a fehérek. A történelem 20 legnagyobb birodalma közül 5 volt fehér, a többit azok az áldottjó szuperspirituális színesek hozták létre seregekkel és háborúkkal, de ez a balos propagandában nem számít. Mi vagyunk a történelem főgonoszai, bár semmi olyat nem csináltunk amit mindenki más is ne csinált volna - illetve ha igen, akkor az a könyörületességünk és civilizáltságunk volt. Minden fajnál volt rabszolgaság, és a fehérek szüntették meg, amiért a mai napig is nagyon hálás nekünk mindenki más, ugyebár.

A másik tényező ami elősegíti a tévképzet a terjedését az a saját gyökereinktől való eltávolodás. A kereszténységet lejáratták, és megutáltatták a tömegekkel, ezért aki spirituális témák iránt érdeklődik annak eszébe sincs oda fordulni. Pedig a Krisztusi tanításban pont az van leírva, amit olyan nagy előszeretettel fantáziálnak az indiánokba meg a mindenféle egyéb bennszülöttekbe hamisan: egymás szeretete és tisztelete, a békére való törekvés, az elesettek segítése, stb. Talán csak a kifejezett természetközeliség nincs benne, de ez meg egyértelműen posztmodern nyugati kitaláció, a nagyvárosi éttermiség homályos vágyakozása valami meseszerű erdei kalandra, ahol fákat simogatnak és medvéket ölelgetnek. A bibliai időkben ugyanúgy nem létezett más alternatíva, mint természetközelinek lenni, ahogy az indiánoknál sem. Nem azért laktak bőrsátorban mert annyira tudatosan kezelték a karbonlábnyomukat és a fenntarthatóságot, hanem mert nem volt más. Csak míg a kereszténység emiatt nem fordított figyelmet a témára, addig a primitív törzsi kultúráknál a mindenféle viharistenek meg állatszellemek létrehozták a nagyobb természetközeliség illúzióját - ami persze hülyeség, hacsaknem elhisszük, hogy mindennek külön istene vagy szelleme van, akiknek aztán bemutathatjuk az emberáldozatot, hogy ne mosson el az árvíz és holnap is legyen mit enni.

És persze a kereszténységen kívül is létezik nyugati metafizikai tradíció, csakhát az nem olyan egzotikus mint a távolkeletről hozni valamit, ami nagyjából ugyanazt mondja, csak ezer idegen szóval megszórva, amitől misztikusabbnak tűnik. A mindenféle csuncsána, pukong meg ukmukkfukk sokkal érdekesebben hangzik a nyugati fülnek, mint az, hogy tarts önvizsgálatot. A nyugati metafizika itt van, sőt, benned van, és dolgozni is ott kell, de a távolkeletre viszont el lehet utazni, ott "magunkra lehet találni" - és az aztán teljesen más, mint ott helytállni és fejlődni ahová megszülettél.

Nade a témára visszatérve, ideje lenne felszámolni az illúziókat, hogy rajtunk fehéreken kívül mindenki csodálatos és tökéletes volt, amíg farháton nem billentettük őket a többszáz évnyi technológiai és civilizációs előnyünkkel.

87 komment

Címkék: történelem piros és kék pirula

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GABOR2 2024.10.14. 15:08:05

Mindenkinek ajánlok egy könyvet aminek ha jól emlékszem nemes egyszerűséggel a címe Irigység, ami pont azzal foglalkozik főleg, hogy annó a kutatók kisereglettek, hogy megvizsgálják a hipotézisük szerint természétközeli, "paradicsomi" körülmények között élő, elzárt törzseket, de valami nagyon mást találtak mint amire számítottak, közelebb volt az a pokolhoz mint a paradicsomhoz. De ez már nem került be a köztudatba. Hosszú könyv, de nem lehet letenni annyira jó. Megmutatja, hogy micsoda gonosz dolgokat követnek el akár egymás ellen ezek a nyugati képzelet szerint csodálatos testvériségben élő emberek. Egyben magyarázatokat is találhatsz arra miért nulla volt náluk a fejlődés; aki megmerte tenni az célpont lett. Például ha nőtt valakinek a termése a nyugati segítség miatt, a törzs szerint az csak úgy lehetséges, hogy másoknak kevesebb és kisebb lesz. De rengeteg egyéb beteg story van benne.

Amúgy persze az Ószövetség is teli van kegyetlenkedésekkel, de például azért alakulhatott ki a tudomány nálunk, mert a keresztény vallás lefektette, hogy például fák, kövek nem istenek, sok más helyen ahol nincs fejlődés ebben hisznek és nem lehet velük kísérletezni, vagy a minimumnál többet használni. A kereszténység se a békéről szól, de azzá alakították, mintha ez lenne az üzenete, pedig:

"Azt hiszitek, azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? Nem azt, hanem – mondom nektek – meghasonlást."

Mindenféle más népek is háborúztak, meg tartottak rabszolgákat. Minket pl. az most oly szeretett elnyomott Iszlám vallásukat szálltak meg sok éven át.

A fehér ember egyszerűen csak a legsikeresebb volt és ha nem adnák oda mindenkinek a technológiákat amiket feltaláltunk akkor az egész Föld urai mi lennénk.

Ehelyett profiért pl. odaadtuk Kínának aki most így világhatalom lehet és lehet olyan háború lesz amiben kiírtja az USA-t. Teljesen felesleges történet, csak nem kellett volna nyugati technológiákat átadni; persze nem az egyszerű emberek döntöttek így.

Madarász Henrik 2024.10.14. 15:29:08

@GABOR2: Az USA esetében nem lenne nagy kár ha Kína lenyomná, ők ugyis a fehér emberek rákos daganatai, minden rossz onnan jött 1945 óta, a buzulástól a bevándorlásig, az ő katonai erejük tartja fent a nyugati normális embereket elnyomó rendszereket.

Madarász Henrik 2024.10.14. 15:30:58

@Madarász Henrik: Mármint gazdaságilag gondoltam a lenyomást, hogy csődbe menjen az USA.

GABOR2 2024.10.14. 15:43:11

@Madarász Henrik: Az nem lenne ám kellemes élmény, de Kína nemcsak gazdasági értelemben kívánja lenyomni az USA-t, vagy legalábbis nemcsak arra készül. Hallani biológiai fegyverekről amik csak fehéreket írtana ki...

Amúgy még mindig nem elég elterjedt, de Kína is teli van sok gazdasági gonddal, mostmár ők is szupermód el vannak adósodva és most ígérték meg, hogy még jobban elfognak, hogy mentsék a bedölő iparágaikat:

"Kína megígérte, hogy óriási adósságokba veri magát"

444.hu/2024/10/12/kina-megigerte-hogy-oriasi-adossagokba-veri-magat

Ráadásul például dollár alapu hiteleket vesznek fel, ami megsemmisíti a korábbi sikermodelljüket: régebben folyton leértékelték a saját valutájukat, hogy versenyképesebbek legyenek a termékeik, viszont ha - ahogy egy ideje teszik - pl. dollárban adósodnak az azt jelenti, hogyha leértékelik a pénzüket, hogy versenyképesebbek legyenek a termékeik, akkor az adóságguk is ezzel párhuzamosan nől.

"Őrült tempót diktál a kínai államadósság"

www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/orult-tempot-diktal-a-kinai-allamadossag.787643.html

Kína adóssága mostmár 250% a GDP-jének nagyobb mint az USA-é.

"China’s debt is more than 250 percent of GDP, higher than the United States. "

fingfx.thomsonreuters.com/gfx/rngs/CHINA-DEBT-HOUSEHOLD/010030H712Q/index.html

És ezt szupergyorsan hozták össze. 2008-ban még valóságnak tünt, hogy ők lesznek az új szuperhatalom, de olyan gyorsan annyi mindent elrontottak, hogy lehet sohase előzik be az USAt.

"Lehet, hogy Kína sosem előzi meg Amerikát"

www.economx.hu/nemzetkozi-gazdasag/kina-usa-gdp-gazdasag-novekedes.776874.html

Deansdale 2024.10.14. 15:49:00

@GABOR2: Vajon mikor fog az emberiség rájönni, hogy az egész világ néhány bankárcsalád felé van eladósodva, és csak ezeket kellene agyonverni hogy helyreálljon a rend?

Manfréd Zaturek 2024.10.14. 19:12:05

-Alapvetően egyetértek a cikkel, de kicsit árnyalnám a képet, illetve egy másik irányból való megközelítést is javasolnék.
-Az tiszta sor, hogy bizonyos háttérerők nagyon nagy energiát fektetnek a fehér- keresztény- heteroszexuális társadalom, ezen belül is a férfiak démonizálására.

-Ami viszont az Európán kívüli kultúrákat illeti, kissé finomítanám a dolgokat.

""Az indiánok nemes és bátor emberek voltak, harmóniában a természettel, mély spiritualitással. Ezt elsősorban Karl Maytől tudjuk..."" Assz'em olvastam mindent tőle és nem csak nemes indiánokról ír, hanem vad, kegyetlen, barbár indiánokról IS. Szóval ez annyira nem egyértelmű.
-Mint ahogy a másik nagy indián tematikájú író, J.F. Cooper is hasonlóan vegyes képet fest róluk.

-Az aztékokról, inkákról stb. sajnos szinte semmit sem tudunk. Amit mégis, azok többnyire a spanyolok rémtörténetei, amit önmaguk igazolására találtak ki, hogy "jogukban" álljon lemészárolni és/vagy megtéríteni a "vadakat" Az igazság az, hogy a konkvisztádorok első lépése az indián kultúra megsemmisítése volt. Az eredeti indián írott, faragott, festett stb. források már nem léteznek, így nem ismert, hogy valójában mennyire is voltak barbárok.
-Amit viszont tudunk, hogy magas szintű matematikai, csillagászati, építészeti ismeretekkel rendelkeztek. Egy nagyon fejlett civilizáció volt, csak más irányba fejlődött mint az európai.

-Az aboriginalok egy igen magas spirituális civilizációt hoztak létre. A világ legrégebbi szent helyeinek megalkotása, bonyolult és kifinomult barlangfestészettel megspékelve fűződik a nevükhöz. De technológiailag nem fejlődtek szinte semmit. (hasonlóan Amerika őslakosaihoz) Persze ez még nem zárja ki a rendszerszintű kannibalizmust náluk...ezt nem tudom.

-India és Kína. Na ez is érdekes. Kína is egy magasan fejlett civilizációt hozott létre már akkor, amikor az indoeurópai ember (elődje) még mamutra vadászott kőbaltával. (kis túlzással)
-Olyan találmányokat köszönhetünk neki, mint a puskapor, a fogkefe, a rakéta és még sok egyéb. Mire Európa eljutott a Nagy Földrajzi Felfedezések korába, Kínának egy mindent felülmúló tengeri flottája volt, amivel könnyen gyarmatizálhatta volna a fél világot, valamiért mégsem tette.
-Mára Kína egy lehetetlen, szürreális monstrummá vált, ahol egyszerre van jelen a sokezer éves spiritualitás, a kommunizmussal és a kapitalizmussal karöltve. Ez a három dolog külön- külön is ellensége egymásnak és elvileg teljesen kizárja az egyik a másikat, ezek valahogy mégis összehozták. Ez annyira absztrakt, mint egy Dali festmény.

-India. Hasonlóképpen ősi kultúra mint Kína, de a mai Indiáról nem tudok a jó ízlés határain belül nyilatkozni. Azonban ezek a népek mégsem tűntek el a történelem pöcegödrében, mint megannyi másik, szóval csak tudhatnak valamit. (vagy egyszerűen csak kurv@ sokan vannak????)

-Összefoglalva: lehet, hogy ezek a népségek nem idegenkednek a gusztustalan, kegyetlen, állatias dolgoktól, de szerintem semmi olyat nem csináltak, amit a fehér ember is ne tett volna meg.
-Valamiért Európában nőtt meg ugrásszerűen a technológiai fejlődés, más földrészeken pedig nem. De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy azok primitívek, csak más irányba indultak el.

-Sajnos a fehérellenes propaganda nagyon erős, ez tény. És ugyanazok a gonosz erők állnak mögötte, mint akik a zsidókkal kiirtatták a kánaánitákat, a spanyolokkal az indiánokat - akkor még a kereszténység álarca mögé bújva - napjainkban pedig már éppen a kereszténység a legnagyobb ellenségük. (a hetero fehérekkel együtt)

Dænerys Targaryen 2024.10.14. 19:50:11

@Deansdale: Ssemmikor nem jön rá, mert gigantikus agymosás megy. De ha nem is lenne az, akkor sincs meg a tiszta szabad információ, örökké minden és mindenki eltorzítja és összezavarja. Nem ördögi gonoszságból, hanem az öntermészete miatt.
Az emberiség pont azt az utat járja, amire predesztinálja magát.

Ha megölnék azt a pár bankár családot még meg sem alvadna a vérük, máris abban a másodpercben elfoglalnák valakik a megöltek helyét. Ajánlott olvasmány: A legyek ura.

Dænerys Targaryen 2024.10.14. 19:53:43

@Manfréd Zaturek: Félve kérdezem, lehet, hogy jól tették a spanyolok hogy megszüntették azt az inka birodalmat ami emberek szivét tépte ki pogány ritusok miatt? A civilizáció fejlődésében ezek az indián társadalmak egyáltalán nem békés kedves fényevők voltak, hanem primitiv ősállatias ragadozók. A technikai fejletlenségük miatt tűnnek ma úgy, hogy mennyire békés harmóniában álltak a természettel. Nagy büdös francokat!

Deansdale 2024.10.14. 20:14:13

@Manfréd Zaturek: Az aztékokról az azért elfogadott tény, hogy tömeges emberáldozatokat mutattak be. Nem hiszem, hogy ez csak valami konkvisztádor hazugság lenne.

Nem mellesleg a fehérek elsősorban kereskedni akartak az indiánokkal, nem háborúskodni, és ez végső soron rajtuk hiúsult meg. Korabeli leírásokban olvasható, hogy semmiféle békekötést vagy kompromisszumot nem tartottak tiszteletben, akit tudtak lemészároltak.

"Az aboriginalok egy igen magas spirituális civilizációt hoztak létre. A világ legrégebbi szent helyeinek megalkotása, bonyolult és kifinomult barlangfestészettel megspékelve fűződik a nevükhöz."

Ööö, amennyire én tudom nem kiemelkedő a barlangfestészetük és a spiritualitásuk olyasmi, amiről kétes hitelességű nyugati forrásokból hallhattál. Ha megkapargatod a felszínt kb. ugyanolyan emberek mint az indiánok, illetve afféle indián-néger hibridek, úgyhogy elég optimista elképzelés valamiféle szuper spiritualitást képzelni mögéjük. Olvastam a Vidd hírét az igazaknak c. könyvet, de az fikció.

"Olyan találmányokat köszönhetünk neki, mint a puskapor, a fogkefe, a rakéta és még sok egyéb"

Ezek többnyire olyan dolgok amiket feltaláltak, aztán elfelejtettek, és tőlünk tanulták meg újra miután tőlük függetlenül mi is feltaláltuk. De oké, nem akarom a múltbeli érdemeiket elvitatni, erős közepes civilizáció voltak :) Csak mondjuk nem tartom őket fejlettebbnek az európaiaknál, se spirituálisan, se kulturálisan.

"Kínának egy mindent felülmúló tengeri flottája volt, amivel könnyen gyarmatizálhatta volna a fél világot, valamiért mégsem tette."

Gondolom a dinasztiák egymás elleni háborúiban süllyedt el :)

"De ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy azok primitívek, csak más irányba indultak el."

A civilizáltságnak vannak alapjai, amiknek a hiánya igenis barbárság. A távolkelet nagyjából tartja velünk a lépést, a többieket még erőszakkal sem tudtuk felhúzni a saját szintünkre. Afrika, a Közel-Kelet és Dél-Ázsia gyakorlatilag középkori szarfészkek, Dél-Amerika egy fokkal jobb, ott legalább kitörlik a hátsójukat és nincs rabszolgaság :) Szerintem fölösleges velük kapcsolatban a finomkodás, illetve talán inkább úgy fogalmaznék, hogy nincs semmi rosszindulat abban ha az ember felismeri, ezek a népek elmaradottak. Ha többekben élne ez a felismerés akkor talán nagyobb lenne az ellenállás a tömeges migrációjukkal szemben is.

Deansdale 2024.10.14. 20:17:48

@Dænerys Targaryen: A bankárdinasztiák likvidálásával a nemzetközi pénzügyi rendszert is nulláról kellene újraépíteni, és akkor megpróbálhatnának új jelentkezők az előzőek nyomdokaiba lépni, párszáz év haladékunk úgy is lenne. És remélhetőleg sokkal jobban odafigyelnénk, hogy ne kerüljünk újra ugyanebbe a zsákutcába.

De ez persze csak álmodozás, a birkatömegek ahhoz is túl hülyék hogy megértsék a helyzetet, nem hogy érdemi válaszokat adnának rá.

Manfréd Zaturek 2024.10.14. 20:26:16

@Dænerys Targaryen: Ó nagy Khalesi...épp azt a kérdést tettem fel, hogy a szívkitépés és egyebek mennyire megalapozottak és vajon mennyi ebből a spanyolok meséje.

Az sincs kizárva, hogy tényleg vadállatok voltak az inkák meg a többiek, de semmivel sem voltak rosszabbak, mint a korabeli európaiak.

Azért a keresztes hadjáratok idejéből ismerünk olyan feljegyzéseket, hogy a keresztények élve megfőzték és megették a muszlim gyerekeket a családjuk szeme láttára, pedig amúgy volt elég kajájuk.

Szóval korántsem annyira fekete és fehér ez a dolog.

Azt meg, hogy ezek békés fényevők lettek volna, meg természetközeli harmóniában....meg...mittudomén...minden ilyesmi, nem én állítom, hanem a háttérerők, akik a fehér emberrel szemben, fegyverként használják ezeket a sztereotípiákat.

Manfréd Zaturek 2024.10.14. 20:37:25

@Deansdale: Jó én nem is a bantunégerekre gondoltam, meg a kecskebaszó arabokra, amikor bizonyos szintű civilizációról beszéltem:):):)

Haitit láttad mostanában? Jó példája annak, amikor egy primitív horda egy virágzó kis birodalmat...őőőő...visszafejleszt, vagy hogy is mondjam?:):)

U.I. a spanyol Armada meg az európai dinasztiák háborújában süllyedt el

Madarász Henrik 2024.10.14. 21:01:15

@Deansdale: A kínai flotta története ennél egyszerűbb, amikor visszatért Afrikából a flotta a 1420-as években, utána meghalt a kínai császár aki kiküldte. Egy új császár lett, ekkor úgy döntöttek a kínai hivatalnokok, hogy túl sok pénzbe kerül a hajók építése és a flotta fenntartása, ezért hagyták szétrohadni a hajókat, azt gondolták hogy mindenki tudja hogy Kína a világ közepe és a kínai császár a világ ura, ezért felesleges egy flottára pénzt kidobni.

Dænerys Targaryen 2024.10.14. 21:22:04

@Deansdale: Nem lehetne nulláról kezdeni, mert emberek milliárdjainak van a pénze és az élete hozzákötve a jelenlegi pénzrendszerhez, tekintve hogy egész életében fizette a nyugdijalapjába a pénzt, amit részvényekbe meg minden virtuális dologba fektettek, aminek a léte a jelen világon alapul.
El tudod magyarázni annak a milliárdnyi embernek hogy most csinálunk egy nagy resetet és eltűnik minden megtakaritásuk hisz az úgyis csak látszatpénz volt?
Ezt így gondolod megvalósítani?
A jelen világot nem csak a pár bankárcsalád tartja fenn, hanem mi kisembere is. Vastagon benne vagyunk mi is.

Wildhunt 2024.10.14. 21:28:11

@Deansdale: civilizáltságnak vannak alapjai, amiknek a hiánya igenis barbárság.

Szerintem egy ilyen igazi alap van: minden ember egyenlő Isten előtt. Ehhez a gyűlölt fehéreken kívül senki nem jutott el.

Deansdale 2024.10.14. 22:12:46

@Dænerys Targaryen: Az állami TB megmaradna. Akinek meg részvényei vannak, az fogadja el, hogy a világ megváltása azzal jár, hogy a részvényeinek kampó. Érdekes felfogás amúgy, hogy inkább rohadjon szét a világ összes országa a GDP-jének sokszorosa tartozással, illetve terheljék azt az adófizetőkre, csak nehogy az én részvényecskémet elvegyék :)

Amúgy minimum két nagyságrenddel többen vannak akik szívnak a jelenlegi rendszerben, mint amennyinek jelentős befektetése van, és ebbe az előbb említett adófizetői szivacs még nincs is beleszámolva. Ha rádterhelnék az államadósságnak a családodra jutó részét lehet inkább te is lemondanál a részvényediről... Bár nem ismerlek, akár még milliárdos is lehetsz, no.

Glokta 2024.10.14. 22:21:30

@Wildhunt: @Deansdale: Nyilván lehet vitatni hogy melyik civilizáció mennyire volt "nemes", de nekem eléggé úgy tűnik, hogy a nyugati civilizáció volt a legkevésbé etnocentrikus ("rasszista") és a leginkább univerzalista és egalitariánus, valószínűleg a kereszténységből adódóan ("There is neither Jew nor Gentile, neither slave nor free, nor is there male and female, for you are all one in Christ Jesus").

Szinte biztos vagyok benne, hogy ha más civilizációk hódították volna meg a földet először, akkor a rabszolgaság nem lett volna eltörölve és nem vonultak volna ki önként a gyarmatosítók a gyarmatokról.
(Meg lehet nézni ehhez példaként a japán imperializmust a XX. század első felében - és a japánok azok akik történelmileg sok szempontból még legközelebb állnak a Nyugathoz (a létező feudalizmus miatt)

Glokta 2024.10.14. 22:53:25

"Nem tudom mikor kezdődött és hogyan terjedt el ennyire, hogy a nyugati átlagember idealizálja a más kultúrákat ill. népcsoportokat, legtöbbször nyilvánvaló ostobaságok alapján."

A "nemes vadember" romantikus nézete nagyon régi, 1688-ban készült színdarabban is megemlítették.
Rosseau már azt hirdette, hogy az emberiség minden gonoszsága abból fakad, hogy "elszakadtunk a természettől".

Viszont igazából Franz Boas és a tanítványai voltak azok, akik feltalálták és elterjesztették an antropológiát és a kulturális relativizmust akadémiai körökben, így vált ez "elfogadott tudományos nézetté".

A mai benszülöttimádatnál ehhez még társul egy jó adag balos "anti-kolonializmus", lényegében a benszülött kultúrák negatívumainak elhallgatása vagy lekicsinylése és a pozitív aspektusok százszorosra felnagyítása.

Wildhunt 2024.10.15. 06:52:40

@Glokta: a létező feudalizmus miatt

Ebben igazad lehet. Hiszen a feudalizmus újdonsága is az volt, hogy a hatalom nem tehet meg bármit.

Glokta 2024.10.15. 08:25:48

@Wildhunt: ez is benne lehet. A japán feudalizmusban a szamurájok nem birtokoltak és uraltak földet, ami nagy különbség.
Általában véve a kereszténységben mindig is volt valamiféle "power sharing", mert a vallási és a világi vezető személye elkülönült, míg más nagy világvallásokban (vagy mondjuk a római vallásban) a politikai vezető egyben a világi vezető is volt.

A relatíve alacsony etnocentrizmus és magas individualizmus is az unokatestvér-házasság (egyház általi) tilalmából jöhet: www.science.org/content/article/how-early-christian-church-gave-birth-today-s-weird-europeans

Glokta 2024.10.15. 08:26:42

@Wildhunt: @Glokta: "a világi/politikai vezető egyben a vallási vezető is volt"

Deansdale 2024.10.15. 08:35:56

@Glokta: "Szinte biztos vagyok benne, hogy ha más civilizációk hódították volna meg a földet először, akkor a rabszolgaság nem lett volna eltörölve és nem vonultak volna ki önként a gyarmatosítók a gyarmatokról"

Ebben én is biztos vagyok, mert sok más civilizáció még most is gyarmatosítani akar és rabszolgákat is tartanak páran.

Deansdale 2024.10.15. 08:37:49

@Glokta: "Franz Boas és a tanítványai voltak azok"

Nahát, mit ad Isten, zsidó volt, ráadásul ismerte Marxot is :)

Mattka85 2024.10.15. 08:43:30

@Deansdale: Nem csoda hogy az ember egy idő után minden romboló erő mögött a zsidó befolyást gyanítja, túl gyakran esik meg ez ahhoz hogy 'véletlen' legyen.

Deansdale 2024.10.15. 08:45:22

A cikk félreérthető lehet, én (nyugati létemhez képest) eléggé behatóan ismerem a keleti filozófiákat/vallásokat és tisztelem is őket, csak egyrészt nem gondolom hogy összehasonlíthatatlanul jobbak lennének a nyugatiaknál, másrészt keleten és nyugaton egyaránt nagyon kevesen voltak/vannak igazán elmélyült ezoterikus gondolkodók, a tömegek összehasonlításában pedig semmiképp nem a kelet nyer. Ezért tartom botorságnak India vagy Kína en bloc istenítését, mert persze hogy van mondanivalója a buddhizmusnak, a krisna-hitnek, stb., csakhát az ottaniak egy ezreléke sem elmélyülten vallásos. Csak míg a távolkeleten senki nem képzeli, hogy errefelé majd' mindenki katolikus szent vagy pap vagy apáca, errefelé sokan gondolják azt, hogy India spirituális meseország ahol nem tudsz kettőt lépni anélkül hogy valami jógiba botlanál, hogy India olyan emelkedett spirituálisan mint a háborodás.

Deansdale 2024.10.15. 08:48:17

@Mattka85: Ja, az ember fejében a több évtized agymosás kis hangocskája próbál krákogni, hogy ne foglalkozz a témával mert ízléstelen, de ha megnézed az early life-ot mindig őket találod. Persze az igazi piros pirula, ami után nincs visszatérés, ha szembesül az ember azzal hogy sokan közülük büszkék erre és a világ pofájába röhögnek.

Dænerys Targaryen 2024.10.15. 09:14:56

@Deansdale: Ha ennyire leszarnál sok milliárd ember egész életében gyűjtött pénzének veszteségét azzal a szlogennel hogy többen vannak majd akik haszonélvezői lesznek ennek a resetnek, akkor ezzel egy kurvanagy háborút polgárháborút világháborút generálnál.
Nem foganá el az áldozatot a középosztály azért hogy az afrikai szegényeknek majd jobb legyen.
Érthetetlen a felfogásod.
Másik dolog hogy állami TB nincsen, a kirovó felosztó modell minden pillanatban feléli a befizetett pénzeket, nincs megtakaritás. A magánpénztárak gyűjtenek megtakaritást amit te simán lenulláznál. Ebből látszik mennyire világtól elrugaszkodott fantaszta vagy. Kár érted, mert sok tekintetben jó meglátásaid vannak, de az egész dolog végső eredője, a nagy világmegváltás, az egy súlyos tévedés.

Új nick regisztrálása 2024.10.15. 09:22:32

Nem rég láttam Gauder Áron valami díjnyertes rajzfilmjét a Kojot négy lelke-t. Ebben is a gonosz nyugati emberek olajvezetéket akarnak az indiánok szent hegyén keresztül vezetni és persze a spirituális indiánok nyernek. Az olajfúrók megszégyenülten elkullognak. Testvéremmel egymásranéztünk hogy ez már megint milyen ócska woke propaganda film volt.

Deansdale 2024.10.15. 09:30:04

@Dænerys Targaryen: Szerintem messze túl optimista vagy azzal, hogy mennyi embernek van jelentős befektetése. Szerintem ha leosztanád az államadósságokat, 1%-nál is kevesebben lennének akiknek több van félretéve. Eleve a világ kb. kétharmada csóró mint állat, és ott élnek többen.

Amúgy nem tudom mennyire akarunk ezen összeveszni, de ha a mérleg egyik serpenyőjében az van, hogy az egész világ megszabadul a háttérhatalomtól meg az összes kamu adósságtól, és tiszta lappal indulhatunk újra, a másik serpenyőben meg az 1%-nyi gazdag ember ezentúl egy kicsit kevésbé lesz gazdag, hát baszod ennél egyértelműbb választás szerintem nem létezik az univerzumban. És ha a gazdagok ezért inkább háborúba mennének a rócsildok oldalán, akkor velük együtt mehetnének ők is a lámpavasakra. Valamikor el kell jönnie egy pontnak ahol az ember felismeri, hogy vannak fontosabb dolgok mint a saját vagyonát őrizgetni. És ez nem valami irigy komcsi duma, felőlem a gazdagok az összes anyagi javaikat megtarthatnák és a zsíros állásaikat is, meg mindent amivel továbbra is jóval gazdagabbak lennének az átlagembereknél, de a pénzügyi rendszernek mennie kell, ez nem kérdés.

Bár persze ez továbbra is csak fantáziálgatás, úgysem lesz semmi, végül maguk a rócsildok fognak kisemmizni téged is a nagy reszet keretein belül, aztán írhatod nekik a kommenteket, hogy ebből polgárháború lesz :)

És ez az egész nem az afrikai szegényeknek lenne jó, embertársam, ők továbbra is ugyanolyan csórók lennének mint eddig. Ez az egész az EMBERISÉGNEK lenne jó, ha megszabadulnánk a megalomán pszichopata háttérhatalomtól és a rendszertől amit kiépítettek a tönkretételünkre. Persze gazdag emberként nehezebb lehet megérteni, hogy az életünket fenyegető rák kimetszése áldozattal járhat, biztos van az a pénz ami fölött inkább dögöljön meg az egész világ, mint hogy tőled elvegyék a számládon a nullákat.

Az állam úgy gazdálkodik ahogy akar, mármint arra költ amit megszavaznak, úgyhogy TB bármikor létezhet nyugodtan, csak át kell irányítani elegendő erőforrást, PÉLDÁUL AZ ÁLLAMADÓSSÁG TÖRLESZTÉSÉRŐL. Ha nem kellene évente ezermilliárdokat a rócsild-pénzrendszerbe tokolnunk akkor egy kicsit könnyebb lenne normálisan menedzselni az országot.

Deansdale 2024.10.15. 09:32:02

@Új nick regisztrálása: Valahol nevetséges, hogy Magyarországon ilyesmivel foglalkozik egy rajzfilmkészítő. Persze rá lehet sütni, hogy ez afféle metafora, de mire? Semmilyen relevanciája nincs ránk nézve.

Új nick regisztrálása 2024.10.15. 09:48:49

@Deansdale: hát az agymosás:
indián JÓ
fehérember ROSSZ

Dænerys Targaryen 2024.10.15. 10:02:23

@Deansdale: "Eleve a világ kb. kétharmada csóró mint állat, és ott élnek többen"
Ez igaz. És ők pont nem érdekelnek senki olyan embert akinek az érdekérvényesítő képessége magas. Már pedig ők döntik el a világ sorsát nem pedig a csóró tömegek.
Te olyna mértékű szolidaritást várnál el a gazdag középrétegtől ami eleve nonszensz.
Még a villanyautózásban se tudnak megegyezni vagy a fogyasztás korlátozásban hogy ne zsigereljük ki a Földet.

Tegnap voltam sétálni itt a hegyen ahol lakom és egy évtizedekig üres erdős telken megjelentek a munakgépek és három vagy négy óriási társasházat terveznek. Kiváncsi voltam és felmentem az ingatlan com-ra és rákerestem az utcára. Igen már fenn vannak a lakások látványtervei és árulják. 70-150 négyzetméteres lakások. Árak: 700 millió és 1.2 milliárd között változik.
Leirom még egyszer: egy lakás 1200 millió forint. Budapest, Endrődi S. utca.
Csontrepesztően beteg kapzsiság. És ez csak egy porbafingó keleteurópai ország.
Ezektől vársz te szolidaritást meg resetet.

Márpedig ezeké a gazd, társadalmi és katonai hatalom is. Minden is,

Deansdale 2024.10.15. 11:00:45

@Dænerys Targaryen:

Szerintem kissé elbeszélünk egymás mellett, mintha te azt gondolnád, hogy a jelenlegi gazdagoknak örök lesz a habzsidőzsi, és én teljesen indokolatlanul várnám el hogy a szegények kedvéért áldozzák be magukat. Az én szemszögemből fordítva ülsz a lovon, ugyanis a great reset a gazdagoknak lesz nagyobb szopás, a szegényeknek akár még jó is lehet. Mindenkit egy alsó-közép színvonalra fognak tolni, és ez a csóróknak kifejezetten üdítő, inkább neked lesz szar. Amiről én beszélek azzal sokkal KEVESEBBET veszítenének a gazdagok. Megmaradna minden ingód és ingatlanod, autó, hajó, helikopter, rózsadomb, ékszerek, ruhák, arany étkészlet, minden. Csak a számlákról tűnne el a pénz. A great reset nem lesz veled ilyen engedékeny, erősen valószínű hogy katonák fognak átkísérni az új lakhelyedre ahol "nem lesz semmid és boldog leszel", ugyanazt a feltétel nélküli alapjövedelmet kapod mint a szomszéd és ha ugrálni próbálsz akkor törölnek a rendszerből, mehetsz hajléktalan páriának a híd alá akin senki nem segít, mert nem akarják hogy lerontsd a social credit pontszámukat. Szóval ha azt hitted hogy én valami marxista forradalmat akarok a csórók nevében, akkor gondold át újra. Már nem a múlt századbeli paradigmák szerint játszunk.

"És ők pont nem érdekelnek senki olyan embert akinek az érdekérvényesítő képessége magas."

Nem is az ő kedvükért akarok megszabadulni a háttérhatalomtól, csak azt mondtam hogy a sokmilliárd gazdag ember akiről beszélsz kissé túlzás :)

"Te olyan mértékű szolidaritást várnál el a gazdag középrétegtől ami eleve nonszensz."

Nehéz kérdés ez, mert én tényleg megértem a gazdagokat, hogy nekik kellemetlen lenne ha a tőzsde- meg a bankrendszer újraindulna nulláról, ugyanakkor mintha nem értenéd mi a tét. A magyar felső-közép pont ugyanabba a lecsóba fog menni mint a hajléktalanok, a davosi brigádot nem fogja érdekelni hogy te szereted a luxust, ugyanazt a feltétel nélküli alapjövedelmet fogod kapni mint mindenki más és ugyanazt a szöcskét fogod tudni megvenni belőle. Hja, ez nem jövőre lesz, "csak" 2030-as terv, és lehet hogy kicsit csúszni is fog, talán csak 2040-re valósul meg. De ennyire rövidlátóak vagyunk, bakker? Hogy ha én még ehetem a kaviárt 6-8 évig akkor inkább ne is álljunk ellen a háttérhatalomnak?

Deansdale 2024.10.15. 11:05:30

@Dænerys Targaryen: "Te olyan mértékű szolidaritást várnál el a gazdag középrétegtől ami eleve nonszensz."

Amúgy igen, tisztában vagyok vele hogy az emberek többsége funkcionálisan értelmi fogyatékos, és ez alól a gazdagok sem kivételek. A gazdagok zöme tipikusan olyan mint Marie Antoinette: ha nincs kenyér, egyenek brióst. Aztán mikor a nyakukra hull a guillotine akkor csodálkoznak.

Dænerys Targaryen 2024.10.15. 11:20:32

@Deansdale: ja engem ne azonosits a gazdagokkal, mert egy ismerősöm örökölt lakásában élek amig haza nem költözik külföldről. Szóval én nem ide születtem.
De amúgy jó hely ez :-)

Deansdale 2024.10.15. 11:29:17

@Dænerys Targaryen: "Leirom még egyszer: egy lakás 1200 millió forint. Budapest, Endrődi S. utca."

Ja, ebben az a szép, hogy egy milliárdos nem fog 150m2-es lakásban élni egy társasházban, tehát ezek nyilván második/harmadik lakásnak lesznek megvéve, hogy ha épp a környékre akar ruccanni a kedves tulaj akkor ne kelljen szállodába mennie.

Vagy cégek fogják megvenni, bár azt se tartom racionálisabbnak.

Esetleg kiadná valaki albiba? 1.2milliárd fitying nem fog egyhamar megtérülni. Havi egymillás bérleti díjjal 100 év. Ha a megtérülést le akarnák szorítani 10 évre, havi 10 millás bérleti díjat kellene kérniük. Nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ilyesmire találnak jelentkezőt.

Dænerys Targaryen 2024.10.15. 13:57:57

@Deansdale: 4 millió euro és az ár euroban van megadva. Ennyiért kb Monacoban lehet találni lakást. Szánalom az egész.

Deansdale 2024.10.15. 14:01:03

@Dænerys Targaryen: Az elhelyezkedése nagyon jó, de egyetértek, fogyatékos az is aki ennyiért akarja adni, meg az is aki enyiért megveszi. Persze oké, szubjektív ez is, Musk vagy Gates megveheti az egész blokkot és nem látszik meg a számláján a csökkenés, illetve biztosan belefolyik a témába egy rakás pénzügyi fiszfasz is, adóból leírt mittudomén, de nem érdekel, az egész szitu úgy undorító ahogy van.

valis47 2024.10.15. 14:13:27

@Dænerys Targaryen: Valakiknek jó üzlet. A NER elit nem véletlenül cuppant rá.

Dænerys Targaryen 2024.10.15. 14:48:49

@valis47: pár méterre van az izraeli nagykövetségtől? Véletlen?? :-)

valis47 2024.10.15. 14:57:53

@Dænerys Targaryen: Máshol is építkeznek. Svábhegyen pl.

Wildhunt 2024.10.15. 17:52:09

@Glokta: A japán feudalizmusban a szamurájok nem birtokoltak és uraltak földet, ami nagy különbség.

Gazdasági szempontból igen, de az messze nem az egyetlen. Hiszen a sógun hiába volt papíron élet-halál ura, a busidóval nem mehetett szembe, a szamurájok méltóságát mindig tisztelnie kellett, ellenkező esetben a hatalmát kockáztatta. A szomszédos Kínában ez nem így volt, ott a császárnak valóban korlátlan hatalma volt.

valis47 2024.10.15. 18:45:22

@Wildhunt: A daimjók voltak a feudális földesurak, a szamurájok harcosok voltak, akik nekik szolgáltak, fizetségül sokszor kaptak érte földet.

Glokta 2024.10.15. 19:51:02

@Deansdale: "We want the Chinese to leave and the old colonial rulers to return. They exploited our natural resources too, but at least they took good care of us. They built schools, taught us their language and brought us the British civilisation. At least Western capitalism has a human face; the Chinese are only out to exploit us." - Michael Sata, Zambia volt elnöke

valis47 2024.10.16. 02:31:31

@Glokta: Csak nem fognak visszajönni...

békaapu 2024.10.16. 20:41:40

@Deansdale:
Mondd kérlek : szerinted a gazdagabbak is csak úgy ukmukkfukk belenyugszanak a saját kiradírozásukba?

Kápé helyett van arany.. akár még grammos mérlegekkel is..
Illetve ha már vagyonosabbak, akkor nehogymár csak a kék ávósok tudjanak sorozatot lőni.

Már csak az a kérdés hogy kinél meddíg tart az "azééértse" -érzés.

Lejla Hadžihalilović 2024.10.16. 20:57:46

@békaapu: belenyugszanak, mert áthatja őket egy igazságosabb világ iránti humanisztikus rajongás.
Ja dehogyis!

Deansdale 2024.10.16. 21:02:55

@békaapu: "szerinted a gazdagabbak is csak úgy ukmukkfukk belenyugszanak a saját kiradírozásukba?"

Nyilván nem, és pontos térképet sem tudok adni hogy a vezetői réteg hogyan akar eljutni a céljáig, csak azt tudom, hogy elég nyíltan beszélnek róla, és egy rakás mérföldkövön már túl vagyunk. A probléma az, mármint az enyém, hogy nem akarok túl pesszimistának tűnni. Nincs kedvem egyfolytában arról papolni hogy itt a világvége, hiszen én sem 100%-ig hiszek benne, csak valószínűnek tartom, ráadásul unalmas is a károgás. De ha nekemszegezik a kérdést akkor nem tudok mást mondani, mint hogy a vezetés kríziseket fog a nyakunkba zúdítani, amik után a mostani gazdagoknak sem lesz lehetősége tiltakozni. Háborúk, kamu vagy valódi járványok, elszegényedés, éhezések, jöhet bármi. Sajnos nincsenek erkölcsi aggályaik ilyen téren.

A végjátékban meg szerintem az lesz, hogy a reguláris seregeket robotokra és drónokra cserélik, az emberek teljesen le lesznek fegyverezve, és a gazdagok kitörölhetik az euróikkal vagy forintjaikkal. Főleg mivel közben úgyis bevezetik a központilag kontrollált digitális pénzt. Hmmmm.

Dehát ne legyen igazam.

Csak az a gond, hogy az elitnek ez a terve mondhatni teljesen nyilvános, és az emberiségnek mégsincs elég esze összefogni ellenük. Ahogy régebben mondogattam, a háttérhatalom arra tette a tétet hogy az emberiség retardált, és azért győznek mert sajnos igazuk van. A legtöbben egyszerűen képtelenek egy olyan jövő gondolatával szembenézni ami rosszabb mint a jelen, pszichésen ledermednek tőle, cselekvésképtelenek lesznek és csak várják hogy talán mégse lesz olyan szar. És ha valaki aszondja, hogy proaktívan tenni kéne a rossz jövő ellen, akkor inkább őt támadják meg, mert őellene fröcsögni könnyű, a világot megreformálni viszont nehéz.

békaapu 2024.10.16. 21:21:11

@Deansdale:
Lezárt konzervdobozban a skuló évtizedekig működőképes marad.
Tisztítva-lezsírozva a csúzli is.

Az elértéktelenedett pénz helyett majd lesz csereeszköz.. krrvagyorsan, mert hamar éhes lesz a társadalomból kirekesztett ember.

békaapu 2024.10.16. 21:23:51

@Deansdale:
kieg : igen, sok a visszamaradott elme, de ők fognak először lemorzsolódni - és ettől a létszámcsökkenéstől értékelődik majd fel az okosok és ügyesek szűk körű társasága.

Deansdale 2024.10.16. 21:34:56

@békaapu: Ha sarokba szorítasz a kérdésekkel akkor elmondom, hogy az infravörös kamerával felszerelt, éjszaka érkező 30-40 repülő drónra hiába lövöldözöl a konzerv pisztolyodból :) Az elit terveit nem úgy lehet meghiúsítani, hogy hagyjuk őket folyamatos lépéselőnyben dolgozni és csak reagálunk arra amit csinálnak, mert akkor simán végignyomnak rajtunk mindent és kapufa. Most kellene felakasztani a nem túl népes nemzetközi háttérelitet meg a talpnyalóikat, és lenullázni a nemzetközi pénzügyi rendszert - utána nyugodtan élhetnénk egy darabig, nem lenne szükség a félretett skulókra.

De századjára is hozzáteszem, ez csak álmodozás, nem lesz forradalom mert az emberek túlságosan el vannak kényelmesedve és lustulva, meg túlságosan féltik/sajnálják amijük van.

Deansdale 2024.10.16. 21:41:22

@békaapu: A legjobb lehetőség talán bízni a Jóistenben, és élvezni az életet amíg tehetjük :)

békaapu 2024.10.16. 21:52:07

@Deansdale:

Au..
:-(

Be kell látnom hogy sörétes puskétát is kell venni.. ezek ellen a játékhelikopterek ellen.

Tudod, mióta egyszer szolgálati nagytáskával feljöttem a Kossuth térnél a metróból és elindultam a Parlament felé hogy részt veszek egy tüntetésen.. azóta tudom hogy semmiféle elit tartózkodási helyéhez nem engednek két kkilométernél közelebb.

Nincs is több tippem egy háttérelit fölakasztására.
:-(

Deansdale 2024.10.17. 05:47:18

@békaapu: ...amúgy nem is feltétlenül a technológia a baj, ha embereket küldenek ellened az sem jobb, mert a rendőr vagy katona a szomszéd Pista lesz, akit hiába térítesz jobb belátásra, mindig lesz helyette másik. Ilyen szinten harcolni nem éri meg, mert nyerni nem tudsz vele, legföljebb haladékot szerezni.

A meglátásod pedig tökéletes, az elit a legtöbb ember számára nem csak fizikailag elérhetetlen, de még a kilétük sem ismert. Csak egy nemzetközi méretű forradalom tudná sarokba szorítani őket, amihez olyan szintű tudatosság is kéne. Az a fő reményünk, hogy a "béka a fazékban" végül meghiúsul, ahogy ha jól tudom a valóságban sem működik, mert a béka előbb-utóbb kiugrik :) Ha nagyon megszorongatják a tömegeket akkor létrehozhatják ők maguk a kellő összefogást ellenük. De ehhez még sokat kell romlani a helyzetnek.

békaapu 2024.10.17. 06:16:53

@Deansdale:
A célt egy kicsit másképp látjuk barátom.
Mert ha nincsen fenyegetés, akkor én például hajlamos vagyok eltunyulni - és úgy vettem észre hogy ez általános emberi gyarlóság.
Összefoglalva : nem nyernünk kell hanem versenyhelyzetben maradnunk.

Az utolsó mondatod sajnos ÚGY VAN. :-(

békaapu 2024.10.17. 06:36:00

@Deansdale:
Nézzünk vissza a múltba.. azanyját, milyen jó gondolat a cikk, és milyen magas színvonal vitázik a kommentrészlegben..

www.ferfihang.hu/2012/12/19/aldott-berlini-fal/

Mattka85 2024.10.17. 07:44:48

@békaapu: Régi szép idők. Én erről az oldalról 'ismerem' Deansdale-t.

békaapu 2024.10.17. 07:50:26

@Mattka85:
:-)
Én is ott kezdtem, és most már macskaköröm nélkül is írhatom amit te.
Büszke is vagyok rá.

GABOR2 2024.10.17. 11:54:45

@Dænerys Targaryen: Egyik ismerősöm építkezett Budapest mellett körülbelül 10 éve, 15 millióba került megépíteni az új házat... A rezsicsökkentés eltörlése körül mesélte, hogy pont ugyanolyan új házak amik épülnek a környéken most olyan 80 millióba kerülnek. A környékbeli házak kiadva 200 ezer forint per hónap. 20 millió forintért pedig egy egyszobás lukat kaptál már csak, nem családi házat.

Mia and Me 2024.10.17. 15:35:01

@GABOR2: egyszobás lyukak 30-nál kezdődnek. Ami nem szuterén vagy félszuterén (vagyis ami nem egy dohos pincéből lett lakássá csúfolva).

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 15:45:44

@GABOR2: @Mia and Me: Na de mi ebben a rendkívüli?

Amikor a rendszerváltás környékén bejött a Suzuki gyár az országba és egy elmaradott, hatvanas évekbeli szar autót kezdtek gyártani (első Swift) akkor annak kb egy millió forint volt az ára. Ennyiért kb lehetett kapni egy panel lakást vidéken.
Ezek is irreális ár viszonyok voltak azért.

A 2018-19 es években elkezdték felfedezni Budapestet a külföldiek és ez rakétaszerűen megemelte az ingatlan árakat. Berlinben, Prágában és Varsóban is ugyanez történt.

Nincs ebben semmi összeesküvés.

Mia and Me 2024.10.17. 15:46:19

@Deansdale: "ugyanis a great reset a gazdagoknak lesz nagyobb szopás, a szegényeknek akár még jó is lehet."

Azt azért tudod, hogy a főrendezők szemében a "gazdagok" ott kezdődnek, akiknek van 1 pár papucsnál és egy pólónál többjük, és nem napi 1 dollárért lithiumot vagy tudjistenmit bányásznak 5 éves koruktól...

tehát igen, a szegényeknek akár még jó is lehet mert lesz egy váltás ruhájuk, meg ha nem mennek át a piroson akkor havi kétszer moshatnak a közösségi mosógépekben a "jókislányvoltam" kreditükért, meg a napi robot üzemmód fenntartásához kapnak enni (amit most nem kapnak), de mondjuk az átlag magyar középosztálybeli életszínvonalon élőknek durván szopás lesz a great reset.

Akiknek még jó lesz, a sokezermilliárdosok mert ők kivásárolják a kiváltságaikat.

Mia and Me 2024.10.17. 15:47:53

@Dænerys Targaryen: Az összeesküvés abban van, hogy ma egy fiatalnak 247 évig kell élnie lakás és élelmezés nélkül, hogy megvegyen egy olyan lakást vagy házat amiben majd szaporodni szeretne :)

Deansdale 2024.10.17. 15:59:31

@Mia and Me: Úgy értem a bennfentes brancson kívül mindenki megy a gulágba, és ez a felső-középosztálynak sokkal nagyobb kultúrsokk lesz, mint a csóróknak. Sokan azt hiszik, hogy ha van egy kis vagyonkájuk akkor nem fog vonatkozni rájuk a nagy reszet, de ez óriási tévedés. A legaljának meg tényleg akár előrelépés is lehet ha kapnak valami feltétel nélküli alapjövedelmet amiből elvileg meg lehet élni.

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 18:29:33

@Mia and Me: Beszéljünk konkrétumokról kérlek.

1987-ben a kezdő mérnöki fizetés: 4000 Ft, egy panel lakás ára 1 millió volt. Ez 250 hónap munkabérnek felelt meg.

2014-ben kezdő mérnök fizetés nettó 450 ezer Ft. A lakás árak széles spektrumon mozognak, de számoljunk 40 millióval. Ez 88 havi munkabér.

Tehát: kádár korszak: 250 hónap, mai világ 88 hónap.

Te hogy jutottál a 247 évnyi lakásárhoz? Hogy számoltál?

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 18:30:08

@Dænerys Targaryen: elírtam 2024-es adatokkal számoltam természetesen

valis47 2024.10.17. 19:21:50

@Dænerys Targaryen: 40 millió? Azért Bp-en egy panelgarzont kapsz legfeljebb.

Deansdale 2024.10.17. 19:35:03

@Dænerys Targaryen: Má' most nem sértésként, de szerintem autistának kell lenni hogy valaki szó szerint értse azt a 247 éves beszólást. Szerintem lassíts egy kicsit, túlpörögted a témát.

Amúgy senki nem rögzítette, hogy '87-hez képest beszélünk, és pl. az utóbbi pár évben baromira elszálltak a lakásárak, a fizetések meg messze nem annyira, úgyhogy Miának is teljesen igaza van. 2015-ben alig több mint 200EFt volt a pesti átlagár négyzetméterenként, most egymillió fölött van. És lehet hogy csak velem van baj, de nem keresek ötször annyit mint 9 éve.
www.portfolio.hu/ingatlan/20201003/itt-a-nagy-lakasarkorkep-egyetlen-abran-20-ev-arvaltozasai-451292
www.ingatlannet.hu/statisztika/budapest
Persze annak jó akinek jár a CSOK és társai, csak nekem nem jár, úgyhogy baszhatom.

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 19:44:27

@Deansdale: igen, elszálltak az ingatlanárak. De lakáshoz jutni fiatalon az a világ történelem minden korában óriási teher volt.

Az árak elszaladása pofonegyszerű piaci folyamat volt, hadd ne térjek ki ennek elemzésére, de semmiféle összeesküvés nincs mögötte, az belátható. Mint említette, minden relativ olcsó keleteurópai országban ez volt a folyamat.

De beszélhetünk Horvátországról, ahol ismerősöm 8 millió forintért vett tengerre néző új lakást a háború után. Ma pont a tízszeresét éri az a lakás. És ott sem emelkedtek tízszeresére a fizetések ez belátható.

Nemzetközire nyitott gazdaságokban az ingatlanok árát nem a helyiek fizetése határozza meg. Ez megint nem világösszesküvés, hanem sima piac.

Bocsánat hogy kibeszéltem a blog tematikájából.

Kexes 2024.10.17. 19:49:31

Ez nem összeesküvés.

A Fidesz rálocsolt bazi nagy hiteleket és támogatásokat a lakáspiacra (is).
Azokra meg ráugrott a "piac" és beépítette az árakba.

Szerintem.

A drágulás meg egyébként ettől van:

Van valamid, amit el akarsz adni.
Bármi.
Nem muszáj plafonig menned az árakkal, nem muszáj "pofátlannak" lenned.
Te döntesz.
Senki nem fog pisztolyt a fejedhez, hogy így legyen.
Lásd tehát és mondjuk a témában: lakásárak, bérleti díjak.

Nincs háttérhatalom.
Az egyéni döntések tömege van.

Senkitől nem kényszerítve.

És ez nem arról szól, hogy most az ember rossz vagy nem, kizárólag arról, hogy mitől van az, ami: mert az egyén megmondja, hogy mennyiért adja el és mennyi pénzt akar érte.

Így látom ezt.

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 20:00:41

@Kexes: meg persze van a tömeghatás, ha valami tényező elkezdi emelni az árakat, akkor senki nem tudja kivonni magát ez alól, mert ha ő a piaci ár alatt ad el valamit, akkor helyette már nem fog tudni olcsóért másik ingatlant venni. Az emberek nagyon nagy tömegének egyetlen ingatlanja van, amiben lakik. Muszáj menni a tömeggel.

Kexes 2024.10.17. 20:25:05

@Dænerys Targaryen:

Feltéve, hogy nem akkorát akarsz.
Vagy nem is akarsz ingatlant, hanem csak a pénz kell.

Persze megértem, ha ugyan az a cél, csak máshol mondjuk - vagy kicsit jobb - és "menni kell a piaccal".

De én meg azt mondom, hogy azért a mohóság manapság nagy úr lett és a mértékletesség kissé ritkábbá vált.

A "gyors nagy pénz" vonzó.
És valahol átmentünk még a "mert nekem jár!"-ba is.

Deansdale 2024.10.17. 20:42:20

@Dænerys Targaryen: Mindenféle kötekedési szándék nélkül, ha visszaolvasol, te kezdtél el arról beszélni, hogy az ingatlanár emelkedése nem összeesküvés, előtte senki nem mondta hogy az. Utána is csak Mia, gyakorlatilag annyit, hogy az emberek kisemmizése úgy önmagában egy összeesküvés. Ezt meg mindenki úgy érti ahogy akarja. Mindenesetre annak örülök, hogy civilizált mederben maradtunk.

Amúgy érdekes az a sima piaci folyamat, ahol a CSOK veri fel a lakásárakat, és az egyszeri halandó feltételezi hogy a fideszesek hülyék volt, nem tudtak előre erről a hatásról, mert ha tudtak volna, akkor ugye összeesküvésnek lehetne látni a témát.

Deansdale 2024.10.17. 20:44:27

@Kexes: "Ez nem összeesküvés. A Fidesz rálocsolt bazi nagy hiteleket és támogatásokat a lakáspiacra (is). Azokra meg ráugrott a "piac" és beépítette az árakba."

Roppppppant érdekfeszítő, hogy leszögezed, ez nem összeesküvés, aztán a részletekben kifejted, hogy az volt :) Gondolod a fideszesek síkhülye vízfejű óvodások akik nem tudták, hogy a bazinagy hitelek rálocsolása a lakáspiacra áremelkedéshez fog vezetni? Ja, hogy tudták, és mégis meglépték... Akkor a narratívával valami nincs rendben.

Deansdale 2024.10.17. 20:46:27

@Kexes: "Nincs háttérhatalom. Az egyéni döntések tömege van."

Nyilván nincs, hiszen te úgy gondolod. Oroszország sem támadta meg Ukrajnát, ott is csak egyéni döntések vannak, pár orosz véletlenszerűen úgy határozott hogy átruccannak tannkal. Minden totál random, összefüggések csak a hülyék szerint léteznek.

Kexes 2024.10.17. 20:58:06

@Deansdale:

Igen, valami ilyet én is gondolok, nem egészen jól fogalmaztam talán.

De az "igazi háttérhatalom" mi, amiből az a háttérhatalom - aminek feltételezzük a létezését mondjuk - "nyeri az erejét"?

Mert a hatalmuk valami által és valamiből van.

Magától mert háttérhatalom, attól még nem lesz hatalma.

Mi a végső az, amiből merítenek és mi által?

Dænerys Targaryen 2024.10.17. 21:04:57

@Deansdale: ez nem ennyire egyszerű hogy a fideszesek hülyék és direkt tudták hogy felveri az árakat a csok.
Sokkal inkább egy népbutitó népámító propaganda fogás ez a csok, amit lehet mutogatni a kossuthrádióban mekkora családbarát kormány. És a fidesz gazdasági emberei meg jól kihasználták ennek az árfelhajtó hatását.
Pont mint az 5%-os lakás áfa, ami ugye egy centivel sem csökkentette az árakat, hanem megmaradt a neres épitési vállalkozók zsebében.
De ez nem rendszerspecifikus, mert a gyurcsányisták is ugyanezt tették volna.

Mia and Me 2024.10.17. 21:40:14

@Dænerys Targaryen: Nem tudom mi volt 87ben, de az utóbbi 6-8 évben ahogy Deansdale is írta, 4-5szörös árak lettek, a fizu meg nem lett akkora.
Plusz a kádár korszakban a bárhány hónap az tuti biztos volt, hogy ha a mérnököd nem segghülye és bejár dolgozni, akkor onnan megy nyugdíjba, tehát ilyen szempontból a 250 hó biztonságosabban vállalható, mint az olyan 88 hónap amikor ha te viszed a fél céget a hátadon és szupermen üzemmódban nyomod, akkor is napi szinten várhat reggel az asztalon az azonnali felmondás, mer'csak.

Mia and Me 2024.10.17. 21:42:53

@Deansdale: "az emberek kisemmizése úgy önmagában egy összeesküvés"
Pontosan. :)
Senki nem azért van a bolygón, hogy nagyüzemben kinyúvasszák, egyedül az embernek sikerül ezt megtennie a fajtársaival (is.. meg ugye egyéb élőlényekkel is)

Mia and Me 2024.10.17. 21:48:06

@Kexes: "a hatalmuk valami által és valamiből van."

A hatalom azáltal van, hogy birtokolják ellenőrzik és szabályozzák az élet- feltételeket, termelő-eszközöket, forrásokat.
Amit kicsit spirituálisan mondhatjuk, hogy egyedül "istennek" áll jogában (jelentsen ez kinek kinek hite szerint bármit)
De mivel erre sz@rnak és magukhoz vették a lehetőségeket és forrásokat, ezért a nagy massza kiszolgáltatott nekik.
Régen is volt ilyen, csak akkor "láthatóak " voltak, vagy legalábbis jobban ismert volt egy -egy képviselő. Csak rájöttek hogy úgy alkalomadtán a felbőszült tömeg levágja a fejüket, így most szétszórtabb sakktáblán, több tologatott bábuval teszik.

Deansdale 2024.10.17. 21:53:15

@Kexes: A háttérhatalomnak elég pár politikust megvesztegetnie és az egész világot irányíthatja. Nem túl misztikus dolog ez, az "erejüket" egyszerűen abból nyerik, mint pl. Soros vagy a Világgazdasági Fórum: sok a pénzük, megszponzorálják pár politikus felemelkedését, cserébe az ő terveiket iktatják törvénybe és a szavazók akarata le van szarva. Ilyen ez a demokrácia. Nem úgy zajlik ez, mint a Bond-filmekben, hogy valami sötét kastélyban piszmognak a gonoszok gonoszul. Macrontól Trudeauig mindenki a WEF embere, ez teljesen nyilvános adat róluk. Mit lehet ezen még nem érteni? Az emberek meg hülyék, négyévente tesznek egy ikszet és ezzel ki van húzva a méregfoguk. Hát ha Trudeau az elnök akkor ő, és ha szar törvényeket hoz a parlament akkor ez van, talán majd a következő szavazás után máshogy lesz. EZ adja az erejüket, a birkák birkasága.

Kexes 2024.10.17. 21:56:11

@Mia and Me:

Hát nem tudom.
Lehet, hogy így van?
Passz.

valis47 2024.10.17. 23:09:16

Az ingatlan befektetés lett, ez veri fel az árakat. Ráadásul régóta alacsonyak a kamatok - euróban legalábbis -, még magas infláció mellett is, ami fújja az ingatlanbuborékot.
Amerikában pedig már a Blackrock és társai vásárolják fel tömegesen az ingatlanokat.

Wildhunt 2024.10.18. 07:45:42

@Kexes: A Fidesz rálocsolt bazi nagy hiteleket és támogatásokat a lakáspiacra (is).
Azokra meg ráugrott a "piac" és beépítette az árakba.

A politikai döntések eredményei ritkán nem előre tervezettek.
süti beállítások módosítása