HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Miért jobb a cukorbeteg-diéta, mint a gyógyszerek

2011.10.26. 14:59 Deansdale

Eldugott kis cikk a HVG portálján: Gyanús gyógyszerek: itthon ezrek szedik, két országban kivonták a patikákból

A glitazonok néven ismert hatóanyagcsoportot – a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó molekulájáról van szó – a kettes típusú, azaz felnőttkori cukorbetegek kezelésében alkalmazták eddig nagy bizalommal az orvosok. Ám egy ideje árnyék vetül a hatóanyagokra, a csoport egyik tagját, a rosiglitazon forgalmazását év elején Magyarországon is felfüggesztette az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI).

Nahát.

Én a magam részéről csak ugyanazt mondhatom, amit eddig: aki cukorbeteg, csökkentse a cukorbevitelt, és kevesebb gyógyszert kell szednie. Ez nem csak azért jó, mert a tablettákat kellemetlen lenyelegetni, hanem mert mellékhatásaik is vannak, sajnos. A szénhidrát-mentes diéta "mellékhatása" maximum a fogyás, de azt hiszem ezzel a mellékhatással sokan kiegyeznének. A HVG által említett szer okozta húgyhólyagrákot bárki szívesen lecserélné némi zsírvesztésre, ebben 100%-ig biztos vagyok.

Egy másik (rokon) hatóanyag, a pioglitazon a patikákban maradhatott, kivéve két országot: Németországban és Franciaországban az ilyen hatóanyagú gyógyszerek forgalmazását is felfüggesztették. A vércukorszint-csökkentő  hatóanyag – elősegíti a szervezet által termelt inzulin hatékonyabb hasznosítását – egyik mellékhatása már ismert volt, miszerint növeli a szívelégtelenség kockázatát, ám ez még nem indokolta a hatóanyag felfüggesztését.
[kiemelés tőlem]

Aki bármilyen CB elleni tablettát szed, szerintem nézzen utána a neten a hatóanyagnak, és aztán - ha szükséges - keresse fel orvosát, gyógyszerészét...

Pedig a BBC News márciusban még arról számolt be, hogy a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett pioglitazon hatóanyagú gyógyszer lehet a legjobb alternatíva a tavaly betiltott roziglitazon helyett.
[kiemelés tőlem]

Egyik szer bukik a másik után... Biztos, hogy érdemes a gyógyszergyárakban bízni egy szénhidrátszegény diéta helyett?

Winkler Gábor, a János kórház főorvosa, a Magyar Diabetes Társaság elnöke megkerésünkre rögtön leszögezte, semmi ok a pánikra, az ügy pedig amúgy is lezártnak tekinthető, miután az illetékes hatóságok megfogalmazták álláspontjukat, azaz a gyógyszer előnyei felülmúlják a potenciális kockázatot.
[kiemelés tőlem]

Köszönjük szépen Winkler Gábornak, hogy eldönti helyettünk, mit is szeretnénk mi kockáztatni milyen előnyöket remélve. Ugyanazokat az előnyöket más módon is el lehet érni, ami nem teszi tönkre a húgyhólyagot és nem emeli a stroke kockázatát sem, tehát esetünkben "a szer" olyan kockázatokkal jár, amit egyáltalán nem érdemes felvállalni.

"Rendszeresen vannak ilyenek, mi már meg sem lepődünk, ha egy újabb hatóanyagról derül ki, hogy a vártnál súlyosabb mellékhatásokkal jár" – mondta el megkeresésünkre Botz Lajos gyógyszerész

Jó lenne, ha ez az elejtett megjegyzés utat találna a köztudatba is...

Ám bármilyen egyszerűnek hangzik is egy gyógyszer forgalomból való kivonása, egyáltalán nem az. Elsöprő bizonyítékok kellenek, hogy több országban is, egyidejűleg függesszenek fel, vagy vonjanak ki hatóanyagokat. Ezekről a hatóanyagokról az OGYI oldalán is folyamatosan tájékozódhatunk.

Hát, ha már egyszer Németországban és Franciaországban egyszerre függesztették fel a szer alkalmazását, akkor ezek szerint kellett valamiféle "elsöprő bizonyítékoknak" léteznie. Egyébiránt tudom ajánlani az OGYI oldalát, meg lehet nézni, hogy tavaly, illetve idén is felfüggesztettek jópár szert. Pedig biztos voltak, akik korábban azokat szedték, használták. Ha közülük páran meghaltak, tönkrementek, azokat ki fogja kárpótolni, és hogyan?

Na jó, nem célom a demagógia, de a cukorbetegség tényleg különleges eset, abban az értelemben, hogy a gyógyszerezés nagyobbik része kiváltható diétával. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, az most már tudja, mit kockáztat.

 

Eddig 1 komment érkezett

  • 1.  infiniium (Válasz erre)
    2011. 10. 27. 11:51

    "Ám bármilyen egyszerűnek hangzik is egy gyógyszer forgalomból való kivonása, egyáltalán nem az. Elsöprő bizonyítékok kellenek, hogy több országban is, egyidejűleg függesszenek fel, vagy vonjanak ki hatóanyagokat."

    Basszus, nem inkább elsöprő bizonyíték kéne, hogy nincs mellékhatása/veszélye, és csak utána bevezetni a bogyókat?!

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség diéta gyógyszerek cukor diabétesz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása