HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Mme.Brioche: @Deansdale: Kissinger egyszer asszem valamikor 2012 körül azt mondta, hogy "in 10 years, Israel will be no more". Ahhoz képest már kicsit késésben vannak a dolgok. Meg arra is emlékszem, hogy Willi... (2024.03.29. 10:35) Nem valós veszély
  • Deansdale: @valis47: @GABOR2: Arra jó ez az egész, hogy az átlagember talán felfigyel, hogy Izrael milyen is valójában. De engem még mindig az a kérdés foglalkoztat, hogy mi a célja ezzel az egésszel a háttér... (2024.03.29. 08:37) Nem valós veszély
  • GABOR2: @valis47: A miniszer is mondja, hogy pária állam lettek... de lesz@rják, az USA-t ők irányítják. (2024.03.28. 23:01) Nem valós veszély
  • valis47: @GABOR2: Az Economist szerint Izrael "egyedül maradt" (mint Orbán) www.economist.com/weeklyedition/2024-03-23 (2024.03.28. 22:51) Nem valós veszély
  • GABOR2: Nem tudom hallotátok-e, talán 3 napja volt, hogy az ENSZ elfogadott egy határozatot, ami után az izraeli nemzetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az egész ENSZ, vagy talán inkább minden állam a vi... (2024.03.28. 17:54) Nem valós veszély
  • Utolsó 20

Nacionalizmus

2014.03.13. 21:08 Deansdale

Azok, akik le akarnak törni minden büszkeséget, összetartást és nemzeti érzést, azzal a mumussal riogatják a gyerekeket, hogy a nacionalizmus borzalmas rettenet. Melegágya az idegengyűlöletnek, ugródeszka mások gázkamrába küldéséhez; olyan fertelem, amit tisztítótűzzel kell kipurgálni a gonosz emberek lelkéből. Aszondják, hogy a mi magyarkodásunk sérti a külföldit, ahogy odaát is ugyanezt mondják az ottani szuicidliberálisok, csak fordítva.

Ez persze mind baromság.

Nézem a Top Geart, immáron évek óta, és 2-3 szezononként legalább egyszer főszerepet kap a műsorvezetők angol nacionalizmusa. Büszkék az angolságukra, és nem félnek poénkodni más nemzetek kárán. Ők az angolságot értéknek tartják, ami kiemeli őket a jellegtelen vagy idióta népek tengeréből.

top-gear.jpg

És ez engem csöppet sem zavar. Kifejezetten szórakoztat. Sőt, együtt érzek velük - büszke vagyok a büszkeségükre, mert ami az ő keblüket dagasztja, az egy teljesen jogos és felemelő érzelem a nagycsaládjuk által teremtett értékekre tekintve.

Az ő büszkeségük semmilyen formában nem akadálya az én magyar büszkeségemnek.

Engem egyáltalán nem bosszant Jeremy Clarkson angol nacionalizmusa, mert mosolyogva, kezet rázva és egymás vállát megveregetve is megfér az én magyar nacionalizmusommal. Ő büszke arra, aki, és amit ők elértek - én meg büszke vagyok arra, aki vagyok, és amit mi magyarok elértünk. Paradox módon(?) ez egyáltalán nem kell, hogy ellenségekké tegyen minket; elég, ha megértjük egymást. Én nem akarom az ő fejét betörni, mert büszke, hogy angol, és biztos vagyok benne, hogy ő hasonlóan gondolná velem kapcsolatban, ha a kérdés felmerülne.

Nincs a nacionalizmussal semmi baj, amennyiben azt jelenti, amit eredetileg: a nemzet szeretetét. Hatalmas erő lakik a nemzeti büszkeségben, amit emberiség elleni bűntett beteg ideológiák hazugságaival kiölni másokból.

A nemzet érték. Az összetartás érték. A nacionalizmus érték.

Ha Jeremy Clarkson nem lenne nacionalista, azzal én is szegényebb lennék.

A húszmilliós kérdés, hogy mi abban a felemelő, ha valaki arra büszke, hogy nem érez semmit a nemzete iránt? Ha te arra vagy büszke, hogy nem vagy büszke a nemzetedre, akkor van-e elég eszed felfogni, hogy egy aberrált, önpusztító ideológia hasznos hülyéje vagy, aki sikeresen kiirtott a saját életéből valami értékeset? A felemelő családi-nemzeti közösség helyére egy üres, gyűlölködő illúziót tettél, ami ezért cserébe csak egy képzelt felsőbbrendűséget tud adni, ami mások lenézésére, cenzúrájára és üldözésére buzdít? Hogy miközben másokat bélyegzel gyűlölködőnek, te magad lettél százszor is azzá?

7 komment

Címkék: címkétlenség

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbaarb 2014.03.14. 07:01:48

És nem is csak a Top Gearről, vagy az angolokról van szó, hanem általában országokat a nacionalizmus emelt ki a többiek közül (görögök, rómaiak, franciák, angolok, németek, stb.). A náci Németország ezt sajnos egy teljesen más értelmezéssel kötötte össze, mások meg ezt hatványozzák és kihasználják, miközben ők maguk is nacionalisták. A magyar, német, olasz nacionalista rossz, az USA-beli, izraeli jó.

A nacionalizmussal valóban nincs semmi probléma magyar-angol viszonylatban, vagy inkább távolságban, viszont ha szomszédos nációk nacionalisták, akkor azért már adódhatnak ellentétek (pl.: magyar-román, szlovák, szerb; angol-francia, skót). Az igazságot meg nem keresi senki (kivétel volt talán például a 2. bécsi döntés), vagy nincs is.

Viszont ha egy kormányban nincs egy cseppnyi nacionalizmus sem, akkor nem értem hogyan képviselheti a nemzetét, hazáját, országát...

Go Jóska 2014.03.16. 21:22:22

Amiről te írsz, az inkább nemzeti öntudatnak/büszkeség, vagy hazaszeretet. Mindez persze része a nacionalizmusnak, de az ezeknél többet jelent - ez a több a más nemzetek lenézése, vagy akár gyűlölete, ebben benne van az, hogy "be akarom az ő fejét törni, mert <s>büszke arra, hogy</s> angol".
A nacionalizmus egyébként csak a XIX. sz-ban jelent meg, előtte a nemzeti(ségi) hovatartozás nem volt ennyire része az identitásnak. És a magyarság számára leginkább csak káros hatása volt (no nem a magyar nacionalizmusnak, hanem a tót, rác, oláh, stb-nek, de az ideológia ugyanaz). A nacionalizmus miatt keletek fel 1848-ban a horvátok, tótok, rácok, oláhok a magyarok ellen, ahelyett, hogy segítették volna a szabadságharcot, ezen eszme jegyében gyilkolták a civileket délen a rácok, Erdélyben pedig Avram Iancu csapatai (nem kellett ahhoz nácizmus). Ezen eszme hozta létre a pánszlávizmust, meg a dáko-román elméletet (amelyek kezdettől fogva magyarellenes izmusok). A szerbek nacionalizmusa szolgáltatta az ürügyet az I. Világháborúhoz. Aztán a nacionalizmus miatt árulták el a már említett nemzetiségek a Monarchiát az I. Világháborúban, emiatt is esett szét a Monarchia utána, amely ugyebár igen tragikus következményekkel járt ránk nézve. És a nacionalizmus miatt bánnak a mai napig rosszul a határon túli magyarokkal, és hamisítják a történelmet, hogy ők jobb színben tűnjenek föl, mi meg rosszabbul.
(És mellesleg a nacionalizmus vetette szét egy véres háborúval Jugoszláviát is.)
Na ez a nacionalizmus. Ezért "riogatják azzal a mumussal a gyerekeket, hogy a nacionalizmus borzalmas rettenet". Mert az. Nem szabad összekeverni a hazaszeretettel, meg a nemzeti büszkeséggel.

Deansdale 2014.03.16. 21:38:20

@Go Jóska: Ritkán hivatkozok ilyesmire, de a definíció nem tartalmazza mások gyűlöletét :)
hu.wikipedia.org/wiki/Nacionalizmus
Pont ez a bajom, hogy manapság ezeket a dolgokat összekötik. A "progresszívek" szerint ha szereted a hazádat, esetleg büszke vagy a származásodra, akkor biztos idegengyűlölő vagy, és jobb vigyázni veled...

Igazából a saját hazád/néped/családod/bármid szeretetéhez egyáltalán nincs szükség senkinek a gyűlöletére. Aki a határon túl magyarokat ver, az nem azért teszi, mert annyira dagasztja a keblét a szlávság szeretete :|

[ ] 2014.03.16. 22:54:15

@Deansdale: Teljesen egyetértek. Összességében a cikk mondanivalójával is, jó írás lett, grat.

Barbaarb 2014.03.17. 09:14:16

@Go Jóska: Amit te írsz, az már annak az agymosásnak a része, miszerint az a nacionalizmus, amit te írsz.
A nacionalizmus alapvetően egy pozitív dolog, csak mesterségesen felruházták egyéb tartalmi jelentésekkel.

2014.03.17. 14:44:32

@Go Jóska: Gyönyörűen leírtad... hogy milyen pusztítást képes végezni a NEMZETI SOVINIZMUS! A nemzeti sovinizmus pedig nem egyelő a nacionalizmussal. Avram Iancu nemzeti soviniszta, de Széchenyi István nacionalista - nem egy platformon vannak.

A nacionalizmust meg lehet élni betegen (Prónay Pál) és egészségesen (Kölcsey Ferenc).

Frederick2 2019.07.18. 16:47:12

Hagyományőrzés és sovinizmus

grafomanpali.blog.hu/2019/04/16/nepviselet_es_sovinizmus

Kb. 3-szor írtam meg ezt az esszét. Egyszer megírtam 1 évvel ezelőtt (2018). Nem voltam megelégedve vele, ezért rá egy 1 évre átírtam és kiegészítettem (2019). Mivel még mindig hiányosnak éreztem, ezen a héten újból átírtam, kiegészítettem az elejét és a végét. Ez a kész változat; nem lesz több átírás. Hosszú és kemény munka volt. Word-ben 10 oldal; általában igyekszem röviden kifejezni a mondanivalóm, de itt eleve olyan volt a téma, hogy képtelen voltam 2 vagy 3 oldalban körbejárni. Hosszú, na!

Ha valaki esetleg elolvasná, szívesen várom az észrevételeit.

Valamikor majd írok egy esszét a nacionalizmusról is. A fenti esszém csak érinti a témát. De tényleg egyszer írni kellene arról, miféle nacionalizmusra lenne szükség ebben a válságos időszakban, és milyen esélyei vannak a nemzetben való gondolkodásnak.
süti beállítások módosítása