HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

Személyes kérésre: cukorbeteg-diéta

2011.06.25. 22:10 Deansdale

Ez a cikk "elavult". A frissebb változat megtalálható itt.


Miután bejárta a sajtót két hír, miszerint diétával, illetve gyomorszűkítő műtéttel gyógyítható a 2-es típusú cukorbetegség, az emberben felmerül, hogy miért és hogyan működhet egy ilyen diéta.

Sajnos jómagam nem voltam ott a vizsgálatokat végző orvoscsapatokban, ezért csak annyiból tudok következtetéseket levonni, amennyit ők leírtak. Szerencsére az "átlagos" magyar olvasóhoz képest azért mégiscsak van annyi előnyöm, hogy az így-úgy lefordított bulvárcikkek helyett elolvashatom nem csak az eredeti angol nyelvű cikkeket, de még az azoknál is eredetibb tanulmányokat, amiket maguk az orvosok adtak le a szaklapoknak. Már ha nem kell fizetni érte :P

Az mindenesetre világos, hogy a két cikk tartalma szorosan összefügg, hiszen az elhízás elleni gyomorszűkítő műtét előtt, közben és után igencsak szigorú diétára van fogva az ember, tehát a műtéti páciensek gyógyulását is a diéta okozza, nem pedig az, hogy tesznek egy gyűrűt a gyomrukra, vagy kivágnak belőle egy darabot.

Ami az igazán érdekes a "műtéti gyógyulásokkal" kapcsolatban, az az, hogy egyesek már a műtét után pár nappal elhagyhatták a diabétesz gyógyszereiket, tehát nagyon gyorsan látványos javulást lehet elérni. Aki eléggé elkötelezett, annak nem kell hónapokig pitypangot rágcsálni a gyógyuláshoz, elég 1-2 hét kúra - ámbár az viszont elég kemény lesz, nem éppen fáklyásmenet. Szóval aki nem tud meglenni a napi rendes vajas-mézes kenyere vagy tepertős pogija nélkül, az ne reméljen csodát, neki sajnos maradnak a gyógyszerek.

Először nézzük az elméleti alapokat. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő emberek problémája kettős. Egyrészt van maga a betegség, másrészt vannak a tünetek. Érdekes módon(?) a gyógyszerek a betegséget egyáltalán nem gyógyítják, nem is kezelik, még csak meg sem próbálkoznak ilyesmivel. Minden diabétesz gyógyszer kizárólag a tüneteket hivatott enyhíteni, és ezért van az, hogy élethosszig szedni kell őket. A céljuk nem az, hogy a beteg meggyógyuljon, hanem az, hogy együtt tudjon élni a betegséggel.

De hogy a lényegre térjek: Maga a betegség ugye az inzulinrezisztencia, vagyis konyhanyelven az, hogy hiába van a vérben inzulin, a sejtek nem hajlandóak felvenni a vércukrot. Az inzulin dörömböl a sejtek ajtaján, hogy engedjék be a cukrot, de a sejtek nem tudnak ajtót nyitni. A vércukor pedig így nem fogy, sőt, ha több szénhidrátot eszünk, akkor csak nő és nő a végtelenségig. Ez a hasnyálmirigyet még több inzulin termelésére serkenti, amivel sajnos nem megy semmire.
Ezt a konkrét problémát ugye úgy lehetne orvosolni, hogy a sejtmembránokat újra rugalmassá tesszük, vagyis az jelenti a gyógyulást, ha az inzulin dörömbölésére a sejtek ajtót nyitnak és beengedik a cukrot.
Na ez az ami a gyógyszerészetet és a modern orvostudományt nem érdekli. Ők ezzel nem foglalkoznak, szerintük ez lehetetlen. Most viszont kiderült, hogy 2 hét diétával megoldható. Hogy erre az orvosok eddig miért nem jöttek rá, holott évtizedek óta kutatják a cukorbetegséget? Jó kérdés, lehet rajta töprengeni.

Amit a gyógyszerek vállalnak, az annyi, hogy a vércukor szintet alacsonyan tartják, tehát bár maga a betegség nem gyógyul meg, a beteg legalább megússza a magas vércukorszinttel járó rosszullétet és betegségeket. Hogyan csökkentik a vércukrot? Úgy, hogy leterhelik a májat, vesét, hasnyálmirigyet, és még egy rakat egyéb szervet. Emitt egy kicsit akadályozzák a normál működést, amott meg fokozzák. Mellékhatásuk persze van.

Namármost ha az ember diétával akar kilábalni ebből a bajból - ami, mint láttuk, lehetséges -, akkor érdemes külön-külön figyelni erre a két tényezőre. Akár úgy is mondhatnám, külön diéta szükséges a vércukorszint csökkentésére, illetve egy másik diéta a sejtmembránok meggyógyítására.

Jelen pillanatban úgy látom, hogy érdemes a sejtmembránok gyógyításával kezdeni, amellett, hogy az ember továbbra is szedi a diabétesz gyógyszereket. Ez a kúra ugye arra hivatott, hogy a sejtfalainkat rendbe tegye, és aki olvasgatott már ezen a blogon az tudhatja, hogy ennek a fő fegyvere az omega-3 esszenciális zsírsav. Ugye a problémánk a helytelen táplálkozás miatt alakult ki, elsősorban a túlzott omega-6, és a túl alacsony omega-3 fogyasztás miatt, tehát ezen kell változtatnunk, ha vissza akarjuk fordítani a betegséget. Ez egy nagyon szigorú kúra, legalábbis az első hetekben mindenképp, tehát készüljünk fel lelkileg, hogy esetleg nem várt áldozatokat kell hoznunk az egészségünk érdekében. Mindenkinek egyéni joga és lehetősége hogy mérlegelje, mi ér neki többet.

"Sejtfal-diéta", mit NE együnk:
Kerülnünk kell mindent, amiben O6 van. Attól nem kell félnünk, hogy eseteg a teljes mellőzéssel O6-hiány alakulna ki, mert úgyis bekerül innen-onnan egy kis mennyiség, ami a szükséglet fedezésére bőven elegendő. A mi feladatunk a kúrával, hogy elkerüljük azokat a forrásokat, amiket el tudunk kerülni.
- Növényi olajak. Mehet a kukába a napraforgóolaj, szójaolaj, és tulajdonképpen a lenmagolaj kivételével minden növényi olaj.
- Minden olyan étel ami növényi olajat tartalmaz, tehát például a majonézek és margarinok. Továbbá azok az ételek amikben szintén van növényi olaj, de "rejtetten": nápolyik, jégkrémek, és bármi aminek a bolti csomagolásán a "növényi olaj" felirat megtalálható a felhasznált anyagok listájában.
- Olajos magvak, ideértve a mogyorókat, diókat, de még a szezámot és a mákot is. Persze ezekből általában nem eszünk sokat, ezért a gyógyulás után elkezdhetjük őket újra fogyasztani, de a kúra alatt tilos.

"Sejtfal-diéta", mit együnk:
Az O3 fogyasztásra kell koncentrálni, és az elsősorban a halakban található meg. Namármost egyesek szerint a halak a mai szennyezett tengervízben maguk is szennyezetté válnak, és persze vannak olyanok is akik nem szeretik a halat. Nem baj, nekik is van megoldás. Mindenesetre ezeket keressük:
- Lazac, tőkehal, szardínia vagy hering, illetve ezeknek az olajai, valamint a tőkehalmáj (a "csukamájolaj" megtévesztő név, ugyanis nem csukából készítik hanem legtöbbször tőkehalmájból, de mindenesetre ebből kiderült, hogy csukamájolaj is alkalmazható O3 kúrára).
- Aki nem szereti a halat, vagy halolajat, annak marad az omega-3 kapszula. A drogériákban (Rossmann, DM) és a gyógyszertárakban is lehet kapni, többféle cég is gyárt ilyet. Én nem ajánlanék márkát, mindenki mérje fel a helyzetet és döntsön a saját kedve és pénztárcája szerint. Egy havi adag 3000 Ft körül mozog, ez egy kúrára bőven elég, szerintem ennyit bárki rászánhat. Egy dologra kell nagyon odafigyelnünk: kétféle O3 kapszula létezik: halolajos illetve lenmagolajos. A lenmagolaj legfeljebb 5-10%-ban hasznosul a szervezetben, tehát a gyógyértéke tizede-huszada a halolajénak. Vegyünk halolaj kapszulát még akkor is ha vegetáriánusok vagyunk. A kapszulák adagolását végezzük előírás szerint, még ha nagyon belelendülünk, akkor se szedjünk be többet naponta mint az előírt mennyiség másfélszerese. Olyan eszünkbe se jusson, hogy egyszerre bezabáljunk marokszám. Ennél a kúránál az a lényeg, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon elegendő O3, nem pedig az, hogy egyszer jól telezúdítsuk magunkat vele. Éppen ezért ezt a kúrát érdemes a gyógyulás után is tovább folytatni, esetleg felezett adagokkal, ha sokalljuk a havi kiadást.

Ennek a diétának a lényege, hogy a sejtmembránjainkba már beépült O6-ot lecseréljük O3-ra. A szervezetünk okos, ezért ha rendelkezésre áll elegendő O3 akkor ezt automatikusan és azonnal elvégzi. Egy-két hét alatt rendbe tehetőek így a sejtjeink. Ez elméletileg meggyógyítja az inzulinrezisztenciát, és ha a későbbiekben is kerüljük a növényi olajokat és a margarint, akkor remélhetőleg soha többet nem lesz gondunk vele.

A másik diéta a vércukorszint csökkentésére van, amíg ezt csináljuk, addig nincs szükségünk vércukorszint-csökkentő gyógyszerekre. Ez a kúra sem egyszerűbb, és ez is lemondásokkal jár, de megintcsak azt tudom mondani, mindenki mérlegeljen hogy mi fontosabb neki. Ezzel a diétával és a gyógyszerekkel kapcsolatban van egy-két nagyon fontos tudnivaló, szóval ne ugorjunk neki semminek amíg mindent át nem olvastunk és meg nem értettünk!

Ennyi kitérő után a lényeg: az a diéta, ami a leginkább garantálja az alacsony vércukorszintet, az az Atkins. Erről is esett már itt szó többször is - nem véletlenül.
Ráadásul az Atkins, ahogy az hivatalosan meg van írva, pontosan a diéta legelején helyezi a legnagyobb hangsúlyt a vércukorszint csökentésére, tehát ideális a cukorbetegeknek.
Én itt és most nem vállalkozok arra, hogy a teljes Atkins-diétát leírjam. A lényeget elmondom, ezen felül aki további információkat akar, az a neten megtalálhatja. A google ugyan nem szó szerint a barátunk, de ilyen esetekben jól jön.
Szóval az Atkins lényege, hogy ne együnk szénhidrátot - mégpedig nem úgy, hogy folyamatosan napról-napra csökkentjük a bevitt mennyiséget, hanem pont fordítva: az első napon azzal kezdünk, hogy gyakorlatilag teljesen kizárjuk, aztán szép lassan lehet újra növelni. Ezt a neten így írják le röviden és érthetően (most ne arra figyeljünk, hogy a fogyásról beszélnek, hanem a szénhidrátokról):

"Az Atkins diéta két hetes bevezető szakaszának célja a zsírégetés, a fogyás beindítása, melyet kizárólag a szénhidrátok erős korlátozásával lehet elérni. A szabályok pontos betartása miatt ez a legkritikusabb szakasz. A könyvben található 'Engedélyezett ételek listája' pontosan meghatározza, mit lehet és mit nem lehet enni. Néhány fontosabb szabályt az alábbiakban kiemeltünk.

Amit az 1. szakaszban egyáltalán nem szabad fogyasztani:
- gyümölcs, kenyér, tészta, gabona, keményítő tartalmú zöldségek (krumpli, kukorica)
- tej, joghurt, túró
- olajos magvak (dió, mogyoró stb.)
- kávé, tea és egyéb koffein tartalmú italok.

Amit az Atkins diéta bevezető szakaszában szabad enni:
- baromfi, hal, kagyló, tojás, vörös húsok
- vaj, majonéz, olíva olaj, sáfrány, napraforgó vagy más növényi olaj
- Napi 20 gramm szénhidrát: zöldsaláta, zöldségek, valamint kis mennyiségben sajt, tejföl, tejszín.

A feldolgozott hústermékeknél (sonka, szalámi, kolbász) érdemes megvizsgálni a összetevőket, mert előfordul, hogy tartalmaznak hozzáadott cukrot és szénhidrátot. A panír szénhidrát tartalma miatt kerülendők a rántott húsok vagy zöldségek is."

Azt vegyük észre, hogy az Atkins-diéta megenged olyanokat, amit a "sejtfal diétánk" nem - ezeket ne fogyasszuk! Amikor egyszerre csináljuk a két kúrát, csak azt együk, amit mindkettő megenged. Amit bármelyik diéta tilt az tilos.

Szerencsére ez a szigorú fázis csak 1-2 hétig tart, utána nyugodtan lehet sok szabályon lazítani, és az egészség érdekében 1-2 hét önsanyargatást még el tud viselni az ember.

Az én személyes tanácsaim a teljes diétával kapcsolatban: Mindkettőt vegyük komolyan amíg meg nem gyógyulunk, és próbáljuk úgy intézni az életünket, hogy utána is mindkettőt a végtelenségig tudjuk folytatni "félgőzzel". A vasszigor csak a gyógyulás alatt fontos, de azért jó ha megértjük, mindkét kúra az egészségünket szolgálja, tehát ne térjünk vissza korábbi rossz szokásokhoz, mert újra a régi betegségeket fogják okozni. Ha egyszer egy jó diétával meggyógyultunk akkor maradjunk is annál a diétánál.

Érdemes a sejtfal gyógyító diétát már most, azonnal elkezdeni és sosem hagyni abba. Ez nem is olyan nehéz: ne együnk margarint és süssünk zsírral olaj helyett. Az olajos magvakat a kemény kúra után már nyugodtan fogyaszthatjuk újra.

Az Atkinst addig csináljuk szigorúan amíg muszáj, utána jócskán lehet rajta lazítani. Annyit érdemes megtartani belőle, hogy kenyeret és rizst csak "végszükség esetén" együnk, cukros italokat (kólák) soha, édességet meg csak ritkán. Gyümölcsöt, burgonyát, hüvelyeseket nyugodtan fogyaszthatunk újra a kúra után, ahogy tejtermékeket is bátran amennyi belénk fér. Ha ezt be tudjuk tartani akkor soha többé nem kell tartanunk semmilyen típusú cukorbetegségtől.

Ha elszánjuk magunkat a diétázásra, kezdjük a sejtfal kúrával és adjunk neki egy hetet. Közben szedjük tovább a diabétesz gyógyszereket az előírások szerint. Aztán ha elérkezettnek látjuk az időt, akkor lecserélhetjük a gyógyszereinket az Atkins-re. A metformint, ahogy arról már esett szó, rögtön teljesen állítsuk le. A többi diabétesz-gyógyszert pedig fokozatosan csökkentsük, egészen addig amíg úgy nem érezzük, hogy biztonságosan elhagyhatóak. Én ezt sem húznám 1-2 napnál tovább, tehát például az Atkins első napján már nem vennék be semmilyen metformint, de a többi gyógyszert még igen; másnap a többi gyógyszerből is már csak fél adagot, harmadnapra pedig semmit.

Természetesen - és ez nagyon fontos, akármelyik diétát csináljuk, akár egyszerre, akár külön-külön - ha elhagyjuk a gyógyszereket és rosszul érezzük magunkat, akkor mégiscsak vegyük be a gyógyszereket. Sajnos nincs arra garancia, hogy mindenki azonnal és tökéletesen meggyógyul ettől a diétától. (A sajtóban talált 2 cikkben 80% körüli gyógyulási arányt említettek, tehát 5-ből 1 embernél nem vált be.) Ne tekintsük ezt valami csodaszernek, ez nem Jézus érintése. Ez egy esély a jobb életre: ha beválik örülünk, de ha csak annyit elérünk, hogy a gyógyszeradagokat csökkenteni lehet, már az is igen jó eredmény. Javasolt a kúra alatt a vércukorszint gyakori ellenőrzése, és szükség esetén a megfelelő beavatkozás. Amennyiben "túl jól sikerül" bármelyik diéta és nagyon leesik a vércukorszintünk, akkor először is próbálkozzunk a gyógyszeradagok csökkentésével vagy elhagyásával, és együnk valami olyat, amit ilyen esetekre az orvos előírt (valami cukrosat). Amennyiben a gyógyszereket elhagyva nagyon felugrik a vércukor, vegyünk be gyógyszert még mielőtt rosszul lennénk. Röviden összefoglalhatnám ezt a bekezdést annyiban, hogy ésszel diétázzunk, ha bármi probléma adódik akkor vigyázzunk magunkra.

Ami szintén nagyon fontos, és szeretném ha mindenki megértené: ezt nem lehet félszívvel végigcsinálni. Az a hozzáállás, hogy "oké hogy diétázok, de ez a kis kenyérke/fánkocska/csokika még belefér" biztos garancia a bukásra. Ha nem tudjuk a sejtfal-kúra vagy az Atkins előírásait még két hétig sem teljesíteni, akkor bele se fogjunk az egészbe.

Kívánok mindenkinek cukorbetegségtől mentes jövőt, és aki kipróbálja ezt a diétát az kérem írjon itt a hozzászólásokban a tapasztalatairól.

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség diabétesz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása