HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Hartrigel: Ez most off az alaptémához képest, de ha már vallásismereti kisokos felvetek pár érdekességet. Egyszer beszélgettem egy ismerősömmel, aki "megtért", de elég - a saját szavaimmal élve - lélek nélkül... (2024.04.17. 22:10) Vallásismereti kisokos
  • GABOR2: Hi! Nagyobb szünet után én is írtam cikkeket... nem is keveset. Párat berakok ide, most több is gazdasági: Egy gyors Matolcsy vs Varga: ujtechkor.blog.hu/2024/04/17/matolcsy_vs_varga_hamis_beke V... (2024.04.17. 19:08) Vallásismereti kisokos
  • GABOR2: Németországban mostantól évente lehet változtatni a nemet hivatalosan. Ha valaki felemlegeti a korábbi nevét és nemét az illetőnek, akkor 10.000 euróra büntethetik. Pofa be de szólásszabadság van ... (2024.04.16. 22:04) Nem valós veszély
  • Deansdale: @F.M.J.: Hátizé, fűteni csak télen kell, arra meg pont elég az a pár hónapnyi komposztérés, főleg ha walipinit csinálsz. Ha nyáron is fűtene a komposzt akkor hűtened kéne az üvegházat :) És tekintve... (2024.04.16. 21:42) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • F.M.J.: @Deansdale: Komposzt. Megfogtál evvel a 2-3 hónapos hőfejlődéssel. Mivel én elsősorban nem energetikailag közelítettem meg a dolgot, hanem biológiailag (ez jó, mert amúgy műszaki vagyok), így erre ... (2024.04.16. 19:36) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • Utolsó 20

Interjú Raoul Renierrel

2011.11.28. 09:53 Deansdale

Talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy polgári nevén Kornya Zsoltról van szó, aki mintegy mellesleg a világ legjobb dark fantasy írója. Persze nem könnyű őt egy kategóriába beszuszakolni, de én sötét hangulatú fantasy írásai miatt ismertem és kedveltem meg leginkább.

A kérdések és a válaszok itt-ott egymáshoz csiszolgatást, kifejtést igényelnének, dehát ez van, ha az ember emailben kérdez. Én speciel örülök, hogy létrejött ez a kétoldalú kommunikáció, a döcögősség huszadrangú probléma.

---

Ha fiatal önmagadnak visszaküldhetnél pár gyakorlatias tanácsot, amivel jobbá vagy könnyebbé tehetnéd az életedet, mik lennének azok?

Sose foglalkozz azzal, hogy mások szerint hogy kéne élned; a fontos az, hogy a saját igényeidnek megfelelj. (Nem mitha erre nem jöttem volna rá elég hamar, de pár évembe azért beletelt, és ezt az időt már sohasem fogom visszakapni.)

Milyen meghatározó élményekre emlékszel (könyv, film, színház, filozófia, bármi), amik segítettek az írói pályán, illetve a magánéletedben?

Nem érzem értelmét, hogy szétválasszam az írói pályát és a magánéletet, igazán komoly hatást pedig erre csupán az olvasmányélményeim gyakoroltak. Kronológiai sorrendben:

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Vercors: Mesék borogatás közben
Sir Thomas Malory: Arthur királynak és vitézeinek, a Kerekasztal lovagjainak históriája
Vu Cseng-en: Nyugati utazás, avagy a Majomkirály története
Szerb Antal: A Pendragon legenda
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Hérodotosz: Történeti könyvei
Dumas: A három testőr
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Temesi Ferenc: Por
Robert Merle: Francia história
Henryk Sienkiewicz: Tűzzel-vassal
Ammianus Marcellinus: Történeti könyvei
Kertész Imre: Sorstalanság
Jean-François Nahmias: Százéves háború-trilógia

Ajánlj egy MAGUS fantasyt, egy bármilyen más fantasyt és egy sci-fit amit szerinted mindenképp érdemes (és élvezetes) elolvasni. (Kiadó, író, nyelv nem számít.)

M*: Wayne Chapman: Karnevál
Fantasy: Robert Holdstock: Mythago Wood
SF: Piers Anthony: Chthon

Írtál már az irodalmi munkádhoz nem kapcsolódó témákban cikket, blogot, könyvet, weboldalt, stb.? Ha  igen, merre lehet fellelni?

Rengeteg mindenfélét szoktam irkálni fantasztikus irodalomról, kultúrtörténetről és szerepjátékról, bár idővel valahogy az a tendencia, hogy ezek mind átszivárognak az írói munkásságomba. A legbőségesebb – és folyamatosan frissülő – válogatás ilyen tárgyú írásaimból a Carcosa blogon található (carcosa.blog.hu).

Úgy hírlik, nem vagy nagy híve a modern technika vívmányainak. Mit tanácsolnál a technológiafüggőknek, hogyan lehet tartalmas(abb)an elütni az időt? Ha a közeljövőben beüt a világválság vagy a maják világvégéje, hogyan lehetne a körülményekhez képest elfogadhatóan túlélni a technológiai civilizáció halálát?

Erre nézvést remek útmutatás meríthető John Christopher katasztrófaregényeiből, például az Egyetlen fűszál se címűből, ami annak idején folytatásokban jött le a Galaktikában. A lényeg az, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban vissza kell fejlődni a szakszerű barbarizmusba – ami alatt nem valamiféle eszelős tombolás értendő, hanem az erkölcsök és a prioritások okos módosítása. Ebben a versengésben az afgán kecskepásztor szinte behozhatatlan előnnyel fog indulni a civilizált emberhez képest, leghelyesebb tehát őt tekinteni jövőnk igazi letéteményesének.

A technológiafüggőknek javasolnám, hogy egyszer lazításképpen végezzenek valami egyszerű túlélőgyakorlatot, lehetőleg ne egy kalandtúrákra szakosodott cég szervezésében. Például költözzenek le télire tanyát őrizni az Alföldre. Rengeteg dolgot meg fognak tanulni a világról és önmagukról – például, hogy mi valóban fontos, és mi marhára nem az.

A munkásságod elég sötét hangulatú. Lehet emellett a magánéletben boldognak lenni? Számít-e egyáltalán a boldogság számodra?

Nem igazán értem a kérdést. Jól érzem magam a bőrömben és abszolút elégedett vagyok az életemmel: igen, ez természetesen fontos számomra, és nem, egyáltalán nem látom veszélyeztetve. Mi köze ennek a műveim hangulatához? Talán csak karikás szemű, folyton rinyáló lelki roncsok írhatnak dark fantasyt?

Ha az alábbi témák közül bármelyik érdekel, akkor írd le a véleményed pár mondatban (de ha regényt írsz róla az sem gond :)

- paleo táplálkozás

A speciális diéta azoknak az embereknek a hülye szórakozása, akik jó dolgukban nem tudnak mit kezdeni magukkal, leszámítva néhány különleges kategóriát (cukorbetegek, lisztérzékenyek, élsportolók, állandó fizikai és idegi nyomásnak kitett szakmák). Mindenki másnak tökéletesen elég lenne, ha a reklámok meg a táplálkozási divattrendek helyett a saját szervezetük visszajelzéseire ügyelnének, és eszerint alakítanák ki az étrendjüket. Én imádok jókat főzni és nagyokat enni-inni, de szükség esetén simán elvagyok kenyéren, szalonnán és hagymán: ez a menü mindent tartalmaz, amire egy egészséges középkorú férfinak szüksége van.

- feminizmus

Semmi kifogásom az öntudatos nők ellen. Szívesen főzök nekik, lesegítem róluk a kabátot, hellyel kínálom őket és italt töltök a poharukba. Cserébe elvárom, hogy szedjenek nekem az ételből, vacsora után takarítsák le az asztalt és mosogassanak el. Ha pedig valaki ezt a hagyományos szereposztást olyasminek látja, ami ellen neki demonstratívan lázadni kellene, ott nem az öntudattal van gond, hanem az agyvelővel.

- polkorrektség

Faszom kivan tőle: az orwelli újbeszél mai változata.

- evolúciós pszichológia

Maradjunk inkább a humánetológia megnevezésnél. Mérhetetlenül hasznos gyakorlati diszciplína az emberi viselkedés és a társadalmi kapcsolatok helyes értékeléséhez.

- nők, nőzési praktikák (esetleg jó sztorik :)

Imádom a nőket, de nincsenek praktikáim. Ha pusztán szexpartnerre van szükségem, ezt leghelyesebb üzleti alapon intézni, erre a célra létezik igényes szolgáltatói kör. Ha meg párt és társat keresek, teljesen fölösleges előre tervezgetni, az ösztöneim sokkal biztosabban megsúgják, mit és mikor csináljak, mint bármiféle körülményes, előre kidolgozott taktika.

- összeesküvés-elméletek

Aki nem áltatja magát az emberi természettel kapcsolatban, az tisztában van vele, hogy titkok ugyan léteznek, de világméretű konspirációk nem: ahhoz túl pletykásak és megbízhatatlanok vagyunk.

13 komment

Címkék: interjú kornya zsolt raoul renier raoul renier

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frederick2 2019.06.22. 10:42:24

Ez valószínűleg csak a fantasy rajongókat, és azon belül is a Kornya Zsolt-fanokat fogja érdekelni, de azért leírom. (Még akkor is, ha esetleg reagálás nélkül marad.)

Az elmúlt időkben két projektjét is kaszálták a szerzőnek.

1,Geor dar Kordak, ynevi fejvadászhoz készült volna egy shared-character (több szerző között megosztott karakter) antológia. Végül: "a projekt az ötletelés fázisában elhalt".

2, "Csajoskötet". Eleinte valami olyasmi lett volna, hogy csaj szerzők írnak csajokról Ynev-ben. De a végén írt volna bele Gáspár Péter és Kornya Zsolt. Végül: "a készülő antológia továbblebegett anélkül, hogy túl sok minden megvalósult volna belőle".

Egyedül, ami új megjelent Kornyától, a Krán antológia. Mondhatni: nem túl termékeny, mint író. De az meg különösen fura, hogy két projekt is behalt. A Geor-kötet koncepciójáért különösen kár.

Deansdale 2019.06.22. 11:26:26

Úgy látom megint valami bug van a bloghun mert nem látszanak a kommentek. Hm.

Fred jelenleg számomra láthatatlan kommentjére reagálva:

Nagy sajnálattal mondom, de a MAGUS mintha évekkel ezelőtt megdöglött volna. Alig-alig jelenik meg tőlük bármi, az is többnyire olyan antológia aminek néhány, vagy akár minden része korábban már megjelent más kötetekben, illetve 2 olyan író aktív akiket személy szerint nem annyira csípek (Boomen és Hunt). Marad a két nagy öreg, de Chapman sajnos nem a két nagyobb regényfolyamát írja befejezésig, amire pedig égető szükség lenne, Renier meg évtizedenként jó ha két mókusos könyvet letesz az asztalra. Ez nagyjából a franchise lélegeztetőgépen tartása. Remélem találnak valami értelmes kiutat ebből a gödörből, mert mondanám hogy ha a helyzet sokáig így marad akkor a rajongók lelécelnek, de attól tartok ez már rég folyamatban van.

Madarász Henrik 2019.06.22. 16:39:41

@Deansdale: Néztem a Molyon, elképesztő mennyiségű MAGUS könyvet adtak ki, 120 a kötetek száma.

Madarász Henrik 2019.06.22. 16:41:17

@Frederick2: Rengeteg sci-fi és fantasy könyvet adtak ki, ha csak a klasszikusokat olvasod el, az is elég egy életre.

Frederick2 2019.06.22. 16:55:22

@Deansdale: Szerintem Boomen és Hunt nem rosszak, bár értem a problémádat. Ha van velük gond, az, hogy túlontúl elvontak, és még a MAGUS-irodalmon belül is egy szűk rétegnek alkotnak. De nem is az ő alkotásuk a MAGUS problémája, hiszen ők csak egy szín a sok közül. A gond az, hogy nagyon megcsappant egy a sok szín. Biztos észrevetted, hogy míg régebben tucatnyi MAGUS-szerző van, most rendkívül kevés író alkot a világán. Radikálisan lecsökkent a MAGUS-szerzők száma.

Frederick2 2019.06.22. 16:58:30

@Madarász Henrik:

"ha csak a klasszikusokat olvasod el, az is elég egy életre."

Bár nem fantasy, de most olvasom Flaubert Bovaryné-ját, és elvagyok vele. Utána szerintem visszatérek Stephen King-re - valahogy nem tudok lekattanni róla. Ami a magyar fantasy-n belül olvasásra vár, az Gáspár Pétertől a "Tűzön, ​vízen, árnyékban" meg a Kornya Zsolt által szerkesztett Bíborgyöngyök-trilógia.

Deansdale 2019.06.22. 19:09:34

@Madarász Henrik: Na igen, de annak a 90%-át 10 évnél régebben. A zöme meg is van.

Madarász Henrik 2019.06.22. 22:26:08

@Deansdale: Nagyon termékeny időszak volt a 90-es évek, rengeteg fantasy és sci-fi került kiadásra, szerintem ez volt a magyar fantasy aranykora.

Frederick2 2021.01.28. 10:12:21

Ezt azért rakom ki, mert benne van Raoul Renier neve is a listában. A másik érdekesség, hogy egy balliberális kritikus megmondja a cikkben, hogy objektíven kik ma Magyarország meghatározó fantasy szerzői. Objektíven. Érdemes megtekinteni a listát. Kapásból találtam benne 3 olyan szerzőt is, akik balliberálisak. Milyen érdekes!

www.kortarsonline.hu/aktual/a-10-legmeghatarozobb-magyar-fantasyiro.html

Azt is érdemes megnézni, kik nincsenek benn!

És itt a reagálások:
www.facebook.com/GalaktikaMagazin/posts/2791883850859184/
(Érdemes rákattintani a hozzászólások gombra. Szinte mind kritikus a listával kapcsolatban.

Ez semmi más, mint promózása a feltörekvő, nagyrészt ballib fantasy szerzőknek. Amihez felhasználják Kornya Zsolt nevét is. Ízléses! :P

Frederick2 2021.01.28. 10:15:49

Egyébként írok rá egy választ. Majd azt is berakom ide.

Deansdale 2021.01.28. 18:33:16

@Frederick2: Magyar fantasy top 10 lista Nemes István és Gáspár András nélkül? Ez félelmetesen komolytalan. Eleve az, hogy "meghatározó" írókról beszél, de nem a klasszikusokból szemezget hanem kortársakból, értelmetlenné teszi az egészet.

Utólag a kommenteket olvasva látom mások is őket hiányolták elsősorban.

Frederick2 2021.01.28. 19:44:41

@Deansdale: Köszönöm a véleményt a cikk alá. Elég tartalmas, elgondolkodtató komment volt. Sokáig gondolkodtam is rajta. Ha nem gond, ide írom a választ.

Igen, ha belegondolok, tényleg egyfajta zsenik voltak Gáspár András, Kornya Zsolt, Nemes István. Én azért még ideírom Bán Mórt is (aki fantasy-ból és sci-fi-ből átváltott a történelmi regényekre pl. Hunyadi János ciklus).

Szerintem most semmi mást nem tehetünk, csak várunk türelmesen az új zsenikre. Akik belendítik a magyar fantasy-t.

Aztán ki tudja? Lehet, hogy még Kornya Zsolt is tartogat meglepetéseket. Remélem.
süti beállítások módosítása