HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • F.M.J.: @Deansdale: Komposztkazán+üvegház. Egyelőre nagyon elméleti a dolog, még előtte van fontosabb dolgom is, csak azért agyalok rajta, mert tervezem, hogy egyszer majd nekiállok. Nálam ez erőnléti edzés... (2024.04.19. 20:46) Ötletelésre felhívás fűtéstémában
  • valis47: @Deansdale: Trumpra azt is mondták, hogy rasszista. Arra sem kellett bizonyíték. Meg azt is, hogy orosz ügynök. Gondolom orosz ügynökként akart III. világháborút kirobbantani vagy mi. (2024.04.19. 14:12) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Hartrigel: "miért hülyeség a tudat számítógépre való feltöltése, ami szerintem eleve egy paradoxon" Ebben egyetértünk, többek között azért, mert a tudomány azt sem tudja mi az a tudat, nemhogy lem... (2024.04.19. 10:12) Vallásismereti kisokos
  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

A megoldás 02. - Akvapónia

2014.01.13. 17:47 Deansdale

A sorozatot marharégen kezdtem, aki nem emlékezne rá, itt az első rész. Fantáziálgatok a világ, illetve az ország problémáinak lehetséges megoldásán, praktikus szemszögből. Ha valaki nem ért egyet valamiben, váljon egészségére :)

Az akvapónia az akvakultúra és a hidropónia összeházasítása, vagyis egyszerre halnevelde és zöldségtermesztő alkalmatosság. Praktikus, modern, sok az előnye, és gyakorlatilag nincs hátránya. Hogy miféle gondot lehetne vele megoldani állami szinten? Lássuk...

1. Talán nem tudja mindenki, de a modern (monokultúrás) mezőgazdasági termelés egy olyan rendszer, ami a kőolajat alakítja ehető formára. Nem csak azért, mert a rengeteg szállítmányozás (spanyol paradicsom és perui paprika?) rengeteg benzint és gázolajat fogyaszt, hanem mert a műtrágyák többségét is kőolajból állítják elő. Csakhogy az olajkészletek végesek, és ha nem is fog kiürülni minden benzinkút a hétvégére, azért nem árt, ha hosszú távon jelentős áremelkedéssel számolunk, ahogy a kínálat nem tudja majd követni a keresletet. Ez persze az élelmiszerek jelentős drágulását fogja magával hozni - először a szállítás miatt, aztán mert nem lesz elég olaj műtrágyagyártásra. Már jelenleg is vannak kezdeményezések a közúti szállítás visszaszorítására - mi lenne annál optimálisabb, mint hogy a saját kertedben terem meg valami? Az ország olajfüggését csökkenteni lehetne, ha az akvapónia nagy mértékben teret nyerne - nem részletezve az olyan járulékos előnyöket, mint a kisebb forgalom, tisztább levegő, ésatöbbi. És ha ez valakinek zavarodott vágyálomnak tűnik csupán, akkor gondoljon arra, hogy egy potenciális élelmiszerválság során (amire az ENSZ folyamatosan készül) milyen ütőkártya lehet egy családnak a saját élelemforrás.

2. Magyarország jelen állapotában ~3,8 millió embernek tud fizetett munkát adni. Van ezeken felül még 5-600 ezer regisztrált álláskereső, plusz kábé ugyanennyien, akik eltűntek a rendszer hézagaiban. Ezek az emberek vagy az állam csecsén lógnak, vagy mások kenyerét eszik ilyen-olyan formában. És ha megfeszülünk sem tudunk nekik munkát adni, vagyis ez patthelyzet. Mi lenne, ha ezek az emberek is tehetnének valami hasznosat, elsősorban nyilván a saját megélhetésükért, de áttételesen az egész társadalomért? Egy akvapónián dolgozni se nem kemény fizikai munka, se nem agyzsibbasztó szellemi megerőltetés. Ez persze családokban működne igazán jól, ahol az egyik fél dolgozik, a másik viszont nem - ez esetben több mint ideális lenne az otthon ülőnek egy akvapóniával foglalkoznia, amihez úgyis ért, amivel pénzt takarít meg a családi élelmiszerkiadásokon, és amivel egészségesebb kaját tud az asztalra tenni. Egy üzemelő akvapóniában a szivattyúk "átalánydíját" kell csak fizetni, cserébe viszont télen-nyáron szüretelhető a friss zöldség.

3. Azt hiszem az olvasóimnak nem mondok újat azzal, hogy manapság kevesen étkeznek egészségesen. Az étrendünk búza és cukor alapú, ami meg is látszik az embereken, sajnos. Akvapóniában értelmetlen búzát termeszteni, és általánosságban véve gyümölcsökből sem terem túl sok. Az akvapóniának ez a faramuci "hátránya" tulajdonképpen szintén előnye: csak egészséges élelmiszert lehet benne előállítani. Egyfelől a hal, a saláta, a zöldségfélék mind jót tesznek a pizza+kóla kombóban megfáradt emésztésünknek; másfelől a rendszer kizárja azt, hogy bármiféle növényvédő szert használjunk - automatikusan garantált tehát, hogy amit leszedünk, az frissebb, egészségesebb, és magasabb tápértékű, mint a bolti társai.

Nade jelenleg tucatnyi helyen működik csak akvapónia Magyarországon, részben kísérleti jelleggel - hogyan lesz ebből "mozgalom"? Itt kellene beavatkozni az államnak, elsősorban az oktatás terén. Az általános iskolákban kifejezett figyelmet kellene szentelni az akvapóniának, hogy 10 végzős diákból legalább 8 képes legyen egy akvapóniát üzemeltetni, 2-3 pedig akár építeni vagy javítani is. Ezt el lehetne érni a jelenlegi tananyag kisebb módosításaival: technikaórán lehetne barkácsolni, biológiaórán tanulni a halakról, stb. Nem kellene az egész életünket átszervezni ennek a kedvéért, csak el kellene kezdeni okosan tanítani a gyerekeinket. Aztán ha a következő generációban még mindig van 1 millió munkanélküli, akkor egy részüknek lenne ötlete arra, hogy mivel foglalja el magát.

Az akvapónia térnyerése egy új iparág felépülését is magával hozhatná a részegységek gyártása, a rendszerek telepítése és javítása képében. Itt sem ártana talán némi állami segítség, hogy az emberek olcsón juthassanak a berendezésekhez, bár alapjában véve a műanyag konténerek és csövek, valamint a szükséges néhány szivattyú nem elviselhetetlen kiadás.

Az egyetlen igazi akadály, hogy az akvapónia csak családi ház mellett hatékony. Elméletileg erkélyre is lehet tenni, de ott csak nyáron ér valamit, és a mérete sem lehet akkora, hogy a termesztett zöldség mennyisége miatt anyagilag megérje. Ez nagyjából annyit jelent, hogy a nagyvárosok lakóinak jelentős része kiesik a buliból - viszont ez nem akkora gond, tekintve, hogy ezeken a helyeken általában a munkanélküliség is kisebb, mint vidéken. Másfelől a nagyvárosokban létre lehetne hozni nagyobb, "központosított" akvapóniákat, amik az önkormányzatok felügyelete alatt felvehetnének egy rakás munkanélkülit közmunkára.

Az egyetlen ellenérdekelt fél a zöldégeket és halat importáló kereskedelem, aminek forgalma nyilván az akvapónia térnyerésével arányosan csökkenne. Ebben én igazából nem látok olyan nagy problémát, sőt, örülnék ha a magyar forint nem folyna kifelé az országhatáron holland répáért meg kínai fokhagymáért. Minél szélesebb értelemben önellátó az ország (és azon belül a lakók), annál robosztusabb, hiba- és katasztrófatűrőbb a gazdaság. Nyilván egy-egy család házi akvapóniája nem világmegváltó varázslat, de teszem azt 100 000 ilyen rendszer már ezer tonnákban mérhető mennyiségű élelmiszert lenne képes előállítani évente. S csak hogy ismételjem magam: ez az élelmiszer friss, vegyszermentes és egészséges lenne; jobb minőségű, mint amit jelenleg fogyasztunk.

23 komment

Címkék: megoldás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barbaarb 2014.01.14. 08:06:27

1. Alapvetően egyetértek a saját kert fenntartásával, a szállítás visszaszorításával, stb., de azért egyelőre nem úgy néz ki, hogy az olaj a közeljövőben elfogyna. Nincs is még feltárva az összes olaj, de rém gyorsan terjed a palaolaj kitermelése, ami előreláthatólag kb. 200 évig elegendő az emberiség számára. Emellett ennek sokszorosára elegendő az óceánok fenekében lévő metán, amit még nem tudunk gazdaságosan kitermelni, de a palaolajjal is ez volt a helyzet néhány évtizede.

Azt írod, hogy télen-nyáron szüretelhető az akvapónia. Eszerint házon belül kell felállítani? Mekkora területet foglal ez el?

Deansdale 2014.01.14. 09:57:55

Ezen már régebben is vitáztunk, de ez legyen a legnagyobb bajunk az életben :) Persze, van még olaj a föld alatt, és nem lesz semmiféle hirtelen bekövetkező "olajeltűnési katasztrófa" a közeljövőben. De a kitermelés egyre nehézkesebb, és lassul is, ami az árak emelkedését vonja magával, tehát amit írtam továbbra is érvényes.

Az akvapónia mérete majdnem teljesen szabadon változtatható, csak a hatékonyság határolja be. Az optimális egy legalább ~12m2 körüli üvegház, amiben már el lehet kezdeni gazdálkodni. Ez mondjuk abból adódik, hogy a növényeket el kell ültetni valahová, és az mindenképpen helyigényes, szóval nem az akvapónia speciális hátulütője, ha érted mire gondolok. Kisebb rendszereket el lehet helyezni a házban is, ha van olyan ablakkal rendelkező helyiség, ahol nem zavar. (Ez mondjuk családi házakban közel sem elképzelhetetlen.) Persze egy ilyen kisebb rendszer nem termeli meg a családnak való összes zöldséget, viszont cserébe a költségei is jóval kisebbek.

Ha érdekel a téma, nézd meg ezt a Gönczi Péter videót kezdésnek:
www.youtube.com/watch?v=NH7-7Syqxng

Egyébként a kérdésed ébresztett rá, hogy a cikkben nem érintettem az üvegház építési költségeit, amik nagyobbak, mint a rendszeréi... Fenébe :)

Barbaarb 2014.01.14. 11:11:01

@Deansdale:

Meg azt az üvegházat fűteni is kell, amit vagy hagyományos módon teszel drágán, vagy olcsóbban, de drága rendszerrel.
Persze nem kérdés, hogy minden kis saját termés számít, de azért ebben az esetben is nagy terület kell, hogy effektív legyen. Sztem a 12m2 kicsi.

Szelid sunmalac 2014.01.14. 12:05:46

@Deansdale: Az igazsag az, hogy barmit termelni ket helyzetben eri meg: vagy nagyban, tehat sokat vagy sokfelet termesztesz, vagy sokan termesztenek.
Ellenkezo esetben hobbinak jo, viszont szinte semmit nem er es tobb penzt visz, mint hoz. Neha-neha megeszed a magad termesztette uborkat, meg paradicsomot, eszel egy-egy halat, de ennyi. Minden mast, illetve az ev nagyobbik reszeben mindent meg kell venned. A kulfoldi fokhagymat, paprikat stb.

lost hope 2014.01.14. 12:15:41

@Barbaarb: "az üvegházat fűteni is kell"

nem feltétlenül. pl. létezik olyan megoldás, hogy az üvegház északi oldalát belülről végigrakni vízzel töltött, feketére festett 200 literes hordókkal. ezeket a besütő nap melengeti, és az irdatlan hőkapacitásával napokig-hetekig stabilizálja a hőmérsékletet. valami amerikai ügynökség elég részletesen kidolgozta ezeket a terveket az éhezők számára úgy, hogy tényleg fillérekből összerakható legyen. az ötlet szerintem zseniális, és már rég lenne ilyenem, ha szeretném a halat... :)

retinax 2014.01.14. 12:23:34

Nem egészen értem, hogy ez miben különbözik az organikus gazdaságtól (mondjuk ha kertes házi méretről beszélünk, akkor a tyúknak odaadjuk a kertben termett káposzta leveleit, cserében az ad tojást, húst, meg guanót a földnek). Kissé egyszerűbbnek tűnik nekem az akvapóniánál a szárazföldi állattartás, minthogy ugye talaj van, a medencét meg csinálni kell. Mégis lasszóval kell fogni az organikus (tanyasi) gazdálkodókat. Mivel ma már nem olyan világot élünk. Az állat mellől nem lehet elmenni nyaralni.

Deansdale 2014.01.14. 12:25:09

@Barbaarb: Az üvegház passzív, vagyis fűtetlen.

@Szelid sunmalac: Az akvapóniában egész évben lehet termeszteni, annál azért többről van szó, mint ha csak elültetnél egy sor retket a kert végébe, aztán ha megnőtt megennéd. Egyébként ha a fajlagos költségek és a ráfordított idő eléggé alacsony (ami szerintem az akvapóniára igaz), akkor megéri foglalkozni vele kicsiben is. És még ha fel is tételezzük, hogy a teszkós spanyol paradicsom olcsóbb, akkor is egy műanyagzsákokon növesztett növényvédős vacak lesz, amit éretlenül szedtek le és a fél világon átszállítottak. Kispénzű embereknek nem elsődleges szempont, de talán arra is érdemes gondolni, hogy a pénzeddel egy spanyolországi multicég pénztárcáját tömöd, vagy megpróbálod saját magad körül forgatni...

Deansdale 2014.01.14. 12:35:46

@Deansdale: Az emberek fejében az a kép él, hogy a "gazdálkodás" azt jelenti, egy bottal kell a földet túrni, vagy a ganét vasvillázni. Egy organikus gazdaság, vagy egy erdőkert is nagyon frankó, de az akvapónia sokkal kevesebb munkát és szakértelmet igényel, valamint sokkal... higiénikusabb, hogy úgy mondjam. Kvázi napi fél óra szöszöléssel el lehet üzemeltetni, és annak is a nagyobb része a termény betakarítása. Nincs benne kártevő, nem igényel növényvédőszert, sem trágyázást, és még az ültetés és a szüretelés is sokkal egyszerűbb, mert csak kiszórod a magot a kavicságyra, aztán kihúzod a növényt ha megnőtt - még csak nem is földes. Persze a halkaki és a baktériumok miatt nem árt ugyanúgy megmosni, de a kényeskedő városi kisasszonyoknak is elvégezhető munkafolyamat, azzal ellentétben, mikor ki kell menni az ágyások közé és összepiszkítani a kis kezecskéjüket :)

Palladrin 2014.01.14. 12:54:07

@Deansdale: Beveszem az épülő házam tervébe.

Voltaképpen egy télikertet kell a házhoz biggyeszteni. Így könyvolvasás közben lehet instant répát majszolni...

Deansdale 2014.01.14. 13:01:50

@Szavazd le az orbáni diktatúrát!: Üdvözöllek, de a kommentednek zéró köze volt a témához, és amúgysem utazok aktuálpolitikában, szóval bocsi, töröltem. Ez itt nem a politikai reklám helye...

Rwindx 2014.01.14. 13:20:12

Érdekes. Majd ha lesz családi házam végiggondolom jobban.

Szelid sunmalac 2014.01.14. 14:20:18

@Deansdale: Felre ne erts! Az elvekkel tokeletesen egyet ertek. Az elharitando akadalyokat elemeztem.
Nekem nem nagy kertem van, de amennyit azzal is el lehet szoszolni (amit egyebkent imadok), akkor ilyet is legfeljebb azok fognak csinalni, akiknek ez munkajuk, vagy hobbijuk, tehat egyelore keves eselyt latok az elterjedesre. De azert drukkolok, es csak hajra!

bunkó · http://bunko.blog.hu 2014.01.14. 15:03:21

Mindenki vegye elő a számológépét (többször is) mielőtt belevág abba, hogy befektessen mondjuk egy milliót egy olyan dologba, ami talán évente csupán harminc-ötven ezer forint TISZTA hasznot fog hozni.
Az önbecsapás egyik módja az, hogy egy dolognak csak az előnyeit nézzük. Pl egy rakás növény nem hajlandó fejlődni 15-18 fok alatt, márpedig ezt télen lehetetlen folyamatosan biztostani kiegészítő fűtés nélkül - és ez csak az egyik lehetséges buktató a számtalanból, amire a lelkes amatőrök nem gondolnak.
És az nem bizonyíték, hogy "őneki miért éri meg" mert az emberek soha nem fogják bevallani, ha valamibe belebuktak, inkább sikert hazudik neked, nehogy butának nézd. Befektetés előtt tessék megkérdezni építészt, energetikust, stb.

Rátóti Mutyikos 2014.01.14. 15:09:55

a passziv uveghaz Mo-on mese.
egy 2hetes -10C-os idojaras es mindjart 0C-ra megy a homerseklet. de eppen csak fagypont felett sem fog neked sem paradicsom, sem semmi zoldseg novekedni.
talan salatara jo, masra nem.

Egyebkent nem tudom ki latott mar akvaponiat...hat nekem vhogy elmegy az etvagyam, amikor latom az 1kobmeteres IBC-kben nyomorognak a halak. kb. olyan mint karacsonykor az hentesek elohalpultja.

a masik problema pedig az akvaponiaval, hogy igazabol a halszarbol csak nitrogent termel, de rengeteg mikrotapanyagot is potolni kellene.

akkor mar sokkal inkabb egy rendes uveghaz ami foldalapu es mondjuk telen komposztfutessel melegitik.
Vagy a hevizek orszagaban megoldani egy konnyen eloallithato melegviz alapu futest.

Deansdale 2014.01.14. 15:56:27

@bunkó: Maga a rendszer közel sem kerül egy millióba. Megkockáztatom, üvegházzal együtt is ki lehet hozni jóval kevesebből, ha az ember nem akarja nagyon csicsásra építeni, és hát gondolom ez vidéki munkanélkülieknél nem elsődleges szempont. De ha már úgyis világmegváltó fantáziálgatásnak indult a dolog, akkor itt talán bevonhatnánk az államot a dologba egy kicsit, azzal, hogy támogassa az üvegházak építését ilyen-olyan módon.

Egyébként ez csak az alapötlet, szabad továbbfejleszteni mindenféle más dolgok társításával. Mondjuk lehet alá tenni egy komposztfűtést, amihez pár köbméter növényi nyesedéken kívül nem kell semmi. Egy ház fűtéséhez önmagában nem elég, de egy passzív üvegházat simán elvinne. Aki a téli fényt kevesli, az használhat növénytermesztéshez fejlesztett LED-eket, bár ez a költségeken nyilván emelne.

Deansdale 2014.01.14. 16:11:30

@Rátóti Mutyikos: Egy fentebb linkelt videóban a debreceni srác kalauzol télen a passzív üvegházában, szerintem nézd meg. Bár ha IBC-kről beszélsz akkor valszeg láttál már ilyet - akkor viszont nem értem az üvegházas kritikádat. Afelől meg nyugodt lehetsz, hogy a boltban vett hal sem származik jobb körülmények közül, csak annyi a klönbség, hogy a vietnámi haltenyészetet nem látod, a sajátodat viszont igen.

Ööö, amennyire én tudom, a halkaki nem csak nitrogénvegyületekből áll, szóval van abban más mikrotápanyag is. Pont ezért jobb, mint a jelenleg legelterjedtebb hidropóniás termelés (a bolti zöldségeink javarésze ilyenekből származik), ami mérlegen kiadagolt tápszereken alapul. Na abban hiába keresnél mikrotápanyagokat...

Az viszont teljesen oké, hogy akinek arra van kedve, csináljon téli üvegházat. Nem vagyok semmi jónak az elrontója - az akvapónia csak egy alternatíva a sok közül, ami nekem elsősorban azért tetszik, mert kiiktatja a földtúrást, ami egyébként a növénytermesztési folyamat legfárasztóbb és legmocskosabb része. Ja, és mert halat is lehet belőle szüretelni, ami egy "sima" üvegházról nem mondható el :)

Rátóti Mutyikos 2014.01.14. 17:21:59

@Deansdale: a fickonak egyik telen 2x doglottek meg a halai. arrol is aprobetusen olvashattal volna, hogy voltak olyan napok amikor elektromos futessel tudta csak megakadalyozni, hogy befaggyanak a halai.

vietnami halak = magyar tyukok ketrecben

nem mintha jobb velemenyem lenne a hidroponiarol, de ott komplex mutragyakat hasznalnak aminek van mikroelem tartalma. es az akvaponiaban is klf. adalekokkal biztositjak ezt. (pl. algakivonat, stb)

foldturas nelkuli termesztesbol is van tobbfele: permakultura, hugelkultura, mulcsos ternesztes, stb.

Barbaarb 2014.01.16. 07:30:43

@lost hope:

Persze, csak elég két nap napfény nélküli mínuszban, és máris lefagytak a zöldségeink.

@Deansdale:

És hogyan nem fagy le benne a zöldség? Faternak van üvegháza, és hiába van benne nappal 15 fok télen is, egy hideg éjszakán simán bőven 0 alá megy benne a hőmérséklet. Könnyen felmelegszik, de könnyen le is hűl.
Az általad linkelt videóban látható a fekete hordók sokasága, már az nem kis költség, mivel egészségeset kell venni, hogy ne folyjon ki a víz.

@bunkó:

Én így jártam a falszigeteléssel. Sokkal nagyobb megtakarítást ígértek, mint amennyi lett belőle, és most bosszankodhatok, mert 30 év alatt térül csak meg. Olcsóbban Nagyobb megtakarítást hozó megoldást tudtam volna, ha nem veszem be a mesét.

@Rátóti Mutyikos:

Magyarországon nagyon jól lehetne hasznosítani vizeink hőtartalmát, de ahhoz állami támogatás kellene, mert nagyon drágák. A legolcsóbb hőszivattyú is 2 millió körül van, és az nem is a vízből, hanem a levegőből nyeri ki a hőt, rosszabb a hatásfok, ergo drágább üzemeltetni.
Pedig ha már a halak befagyásánál járt a dolog, akkor a növényeknek már rég kakukkoltak.

Deansdale 2014.01.16. 09:03:33

@Barbaarb: Ezzel a dologgal dilemmában vagyok, ugyanis szerintem ilyen esetekben a praktikum fontosabb az esztétikánál, és úgy gondolom egy átlagos családi háznál kallódik ez-az, vagy lehet "ügyesen" szerezni ismerősöktől, stb., ami a költségeket jelentősen csökkenti. A víztartály/hordó pont ilyen kategória. Természetesen ez egy friss kertvárosi háznál nem így működik, ott valszeg venni kell mindent. Szét kell nézni a vaterán :) Egyébként erre nem is nagyon lehet mit mondani azon kívül, hogy akinek a költség az elsődleges szempont, az rakja össze "okosba" - akinek a kinézet, az meg szánja rá a szükséges összeget.

Egyébként nem állítottam, hogy az ötlet teljesen kidolgozott és problémamentes :)

A srác halai nem fagyás miatt pusztultak ki, hanem ő maga baltázta el: lecserélte a pisztrángokat harcsákra, a kisebb halak felúsztak a csövekbe, beragadtak, és elzárták a víz útját. Lehet okulni a hibájából és nem elkövetni...

Barbaarb 2014.01.16. 13:40:46

@Deansdale: Én kertes házban élek, és igyekszem minél olcsóbban megszerezni azt, amire szükségem van, az esztétika kevésbé érdekel, azon amúgy is lehet javítani.
Ennek ellenére nagyon nehéz az ilyesmit beszerezni, pedig használok IBC-t és vashordót is, műanyaghordót azért nem, mert azt még nehezebb szerezni. Emellett a vashordóim lyukasak (nem folyadékot tárolok bennük), az IBC-m szintén sérült volt, én hoztam helyre. Az ilyesmit amúgy sem adja szívesen senki, mert a tárolóedény nagy kincs a kertes házakban, például cefrének.

___________________________ (törölt) 2014.02.06. 11:20:48

Más ízűk van ezeknek a halaknak? Mert alapvetően nem szeretem a halízt.

Lehetne ugyanezt csirkével? :)

___________________________ (törölt) 2014.02.06. 11:34:52

@Deansdale: ez teljesen igaz. Ott érzem inkább a problémát, hogy például nekem egy paradicsom vagy retek alapvetően az étkezés kiegészítője, nem az étkezés. Étkezés = hús + krumpli kb. különféle formákban. Persze erről lehet beszélgetni, hogy nem egészséges stb. de ez hagyományos és ez esik jól.

El nem tudom képzelni, hogy jól tudnék lakni hallal meg paradicsommal. Egyszerűen a telítettségérzéshez hozzátartozik a szénhidrát.

Kísérletezgettem "ketóval", megettem egy szál kolbászt kenyér nélkül, éhes maradtam. Fél szál gyulai, akár kevés kenyérrel is, telít.

Jó lenne paleózni meg minden de szénhidrát nélkül nem érzem, hogy ettem.

Deansdale 2014.02.07. 12:22:41

@Shenpen: Hát, ez egyedi ízlés kérdése. Eleinte én is így voltam, mármint amikor elkezdtem komolyan venni a táplálkozási mizériákat, de napok alatt megszoktam a változást. Egyébként úgy vagyok vele, hogy ha 10-20%-al több "feltét" fogy, az még mindig sokkal jobb, mint ha ennék helyette +50% köretet. Persze ez millió körülménytől függ, dehát nem vagyok diétafasiszta, tőlem nyugodtan mindenki belőheti az étrendjét kedve szerint :)

A lényegre rátérve: na ja, az akvapóniában nem terem meg minden, mellette vásárolni is kell. Nem egy terülj-terülj asztalkám, ami minden gondot megold, inkább úgy kell rá gondolni, mint egy lehetőségre amivel halat és zöldségeket olcsóbban és jobb minőségben lehet szerezni. Aki elsősorban ilyeneket fogyaszt, annak kánaán, a többieknek mondjuk hobbi.
süti beállítások módosítása