HTML

Deansdale

Férfiszféra: antifeminizmus, nőzés, satöbbi. Ja, és táplálkozás.

Utolsó kommentek

  • Hartrigel: @Deansdale: "Na igen, ez kissé tudathasadt elképzelés". Szerintem a legtudathasadtabb elképzelés azok, amikor mai vulgár-ateistákat hallgatom ekte keresztény toposzokkal vagdalkozni. Ugye a Woke ... (2024.04.18. 19:04) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: Egyébként a szabálykövetés kijátszása lehet túlélést segítő "okosság" is. Kérdés, hogy miért változtathatatlanok a szabályok ? ( a merevség, a változtathatatlanság = halál) Filozófiailag - ha "iste... (2024.04.18. 15:43) Vallásismereti kisokos
  • Deansdale: @Mia and Me: "mondjuk az adakozásnak nincs sok köze az erkölcshöz..." Ha olyan értelemben nézed, hogy ki mennyire jó ember, elég sok köze van hozzá, mert mondani ugye akármit lehet, de konkrét áldo... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Opus P.: "Nem kell semmiféle mikulás meg fogtündér történet ahhoz, hogy az embereket a jóságvirányába tereljék. Egy mondat elég lenne: ne légy p×cs." ezzel egyetértek. Szerintem egy jó éve tán pon... (2024.04.18. 15:36) Vallásismereti kisokos
  • Mia and Me: @Deansdale: "a legtöbbet még mindig a keresztények adakoznak az egész világon, pedig mindenki lenézi őket és mindenkinek nagy a pofája, hogy ők mennyire jóerkölcsűek a keresztény hit nélkül is." mo... (2024.04.18. 15:28) Vallásismereti kisokos
  • Utolsó 20

Világvége közben (No Time to Die)

2021.11.10. 18:06 Deansdale

..egy meglepő kisszínes: az új Bond-film a közepétől nem is szar, csak addig. Akár még egész jó film is lehetett volna, ha egy kicsit jobban odafigyelnek és a féltucat írói penna némelyikét nem felkapott bolsewoke aktivistáknak adják. A világtörténelem legtúlértékeltebb mozijához, a Fekete Párduchoz Skyfallhoz képest egy nagyságrenddel jobb, úgyhogy egy megnézést megér, bár az első órában nem árt kikapcsolni az ember gondolkodását, hogy ne akadjon fenn az ostobaságokon. (Mondjuk ez egy Bond-filmben szinte már elvárt, még akkor is ha a Craig-érában tettek egy halva született próbálkozást a franchise életszerűbbé tételére...)

158 komment

Címkék: filmkritika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valis47 2021.11.11. 22:42:28

Megnézzük, ha fent lesz a "tékában", és nem mobilnetet kell majd beosztani (home office-ból dolgozni elég itt a balatoni házban).

Frederick2 2021.11.12. 09:08:19

Ha sikerül megnéznem a hétvégén, én is jövök egy kritikával.

KalmanBlog 2021.11.12. 19:55:06

Már oltatlanok is mozizhatnak? Vagy melyik tékából vettétek ki? :-)

Engem is érdekel ez a film, valahol valaki elszpojlerezte, hogy ....... szpojler.......

..... meghal James Bond? Tényleg? Durva ha tényleg. Mi lesz így a frencsájzzal?

Deansdale 2021.11.12. 20:29:10

@KalmanBlog: A nemzetközi vizeken már kalózkodják a cuccot, szinkronosan még nincs meg.

KalmanBlog 2021.11.13. 00:43:28

@Deansdale: Azt tudtátok, hogy ha véletlenül .com végződéssel írjátok be a félszemű hajós oldalt, akkor pornót kaptok az arcotokba? Ne nézzétek meg, csak vigyázzatok!

Deansdale 2021.11.13. 10:56:24

@KalmanBlog: Én elsősorban a rarbg.to-t használom ilyen célokra, ami ott nincs fent azt pedig a pirateproxy.live-on keresem.

Frederick2 2021.11.13. 14:28:51

@Deansdale: @KalmanBlog: Mi lesz a franchie-zal?

Az szerintem teljesen tiszta, hogy le kellett már zárni a James Bond-sztorit.

A probléma az, hogy már állitólag készül a női James Bond-film.

Deansdale 2021.11.13. 15:20:08

@Frederick2: Szerintem nem fogja zavarni a filmkészítőket, hogy Bond meghalt, a rebootok világában ilyesmi nem akadály, jön majd az új mindenféle magyarázat nélkül és kész.

Frederick2 2021.11.13. 18:56:07

@Deansdale: Na, megnéztem ezt a filmet!

Igyekszem nem spoilerezni, de azért időnként előfordulhat (vagyis Kálmán, ha estleg meg akarod még nézni a filmet, jól gondold meg, hogy elolvasod a kommentem! Én szóltam! :D).

Elmondom, mi működött benne nálam nagyon. Azok a jelenet, ahol a Rami Said Malek által megformált Safin szerepel. Oké, neki is hasonló a célja, mint az összes főgenyának, hatalom a világ felett stb.! De valahogy működött nálam a fickó. És élvezetes volt a színészi játéka. Szinte mindenkit lejátszott a színpadról - bár ez nem volt annyira nehéz, látva a mostani felhozatalt.

És akkor jöjjenek szép sorjában a negatívumok. Lesz szép számmal!

1, Ez volt talán eddig az egyetlen olyan James Bond film, amit szinte teleraktak pocsék színészekkel. TELERAKTAK! Sorolom, kiknek szörnyülködtem a színészi játékán.

Lashana Lynch - Nomi
Ana de Armas - Paloma
Ben Whishaw - Q
Billy Magnussen - Logan Ash
David Dencik - Valdo
Jeffrey Wright - Felix

Legalább 6 embert fel tudok sorolni, akinek a borzalmas színészi játéka beleégett a tudatomba. Komolyan: ennyire nem kell ma tudni elfogadhatóak színészkedni Hollywood-ban?

2, Tovább maradva a színészkedésnél. Nálam Ralph Fiennes a kedvenc férfiszínészek egyike. Itt fájdalmasan középszerű volt. Oké, még így is elfogadható volt a játéka - de valahogy nem éreztem túl kiemelkedőnek.

3, Ma már girl power nélkül nincs akciófilm! Már lassan elfogadom, hogy ez egy aranyszabály az amerikai akciófilm-gyártásban. De akkor legalább jó karaktereket alkotnának erős nőkból. De nem, még itt is a legrosszabb tucattermékeket kapjuk. Egyrészt kapunk egy női Dolph Lundgrent (Nomi), ami nőben borzalmas, meg egy komolytalan nebántsvirágot (Paloma).

4, Ez mi?
www.youtube.com/watch?v=8znA6gxybhg
Viccnek is rossz. Majdnem lekapartam az arcom.

5, Valdo Obruchev Nomi általi kivégzése igazi gesztus a BLM irányába. Valdo elereszt egy rasszista poént, mire Nomi, lenyomva valami ócska kemény szöveget, belerúgja a savtengerbe.

6, Valdo karakterét sikerül elcseszni a BLM-gesztussal. Valdo egy igazi alamuszi, simulékony, ravaszdi figura, aki úgy ügyeskedik az adott szituációban, hogy mindenképpen túlélő legyen. Ez a tulajdonsága többször is előjön a filmben. Egy ilyen Fürge Calver-szerű patkány figura! Az, hogy beszól az őt fogvatartó néger ügynöknek, méghozzá egy rasszista viccet, megkockáztatva ezzel a kivégzését, NEM KÖVETKEZIK A KARAKTERÉBŐL!

7, Problémás forgatókönyv. Tele van logikátlanságokkal, borzalmas dialógusokkal, borzalmas karakterekkel.

8, Lapos akciójelenetek. Átlagos lövöldőzések, átlagos robbantások, átlagos autós üldözések, átlagos verekedések. Lehet, hogy az a baj, hogy túl sok akciófilmet láttam. És emiatt nem tettek rám különösebb hatást.

9, Ez a romantikus, melodramatikus James Bond karakter nagyon idegen a régóta megszokott kalandor James Bond karakternél. A régi (Sean Connery, Roger Moore, Timpthy Dalton, Pierce Brosnan játszotta) James Bond úgy teljesítette az angol titkosszolgálat által kiadott feladatokat és küldetéseket, hogy közben igyekezett élvezni az életet. Egy igazi kalandor volt, aki egyetlen nőnél sem kötötte le magát. A Daniel Craig-féle James Bond viszont már megfáradt az életben, végezni akar a titkosszolgálattal, és már kész elkötelezni magát egy asszony mellett. Ezt utoljára az 1969-es "Az Őfelsége titkosszolgálatában" játszották el, és ott bukott ez a koncepció. Valahogy nem jön be ez a szentimentális és depresszív James Bond!

Hát ez hosszú hibalista lett, bocsi! :) De nekem ezek voltak a gondjaim a filmmel. Nem nézem meg újra. Én a nagy részét végiguntam. Látszik, hogy elfáradt ez a franchise.

Na, mit szólsz a hibapontjaimhoz? :D

Deansdale 2021.11.13. 21:12:04

@Frederick2: A zömében általánosságban igazad van, de nálam nem jelentettek akkora problémát, hogy lemondjak a filmről. A melodráma nekem bejött, nem mintha tökéletesen passzolna a klasszik Bond karakterhez, de egyrészt Craig ezt a szereptípust láthatóan jobban élvezte mint az előzőt, így többet is hozott ki belőle, másrészt ez a váltás megtöltötte tartalommal az amúgy eléggé üres karaktert. A "végigkalandozom a világot, megdugok minden nőt és leverem a főgonoszt" egy felszínes sablon a fantáziálgatáshoz, és mint ilyen a dolgok nagy mérlegén mindig könnyűnek fog találtatni. Szerintem sokkal jobban tették, hogy most ebbe az irányba mentek el, mint amikor Jason Bourne-t akartak csinálni Bondból - az ugyan áthozta a régi gagyi franchise-t a 21. századba, de lelket nem adott neki, ráadásul megfosztotta azoktól a jegyektől amik felismerhetővé tették.

Én amúgyis vevő vagyok a melodrámára, legalábbis ha jól csinálják. A M:I filmekből is a második a kedvencem, amit mindenki utál pont a melodráma miatt :) A Skyfallban viszont ökölbe szorult a talpam attól a cinizmustól, ahogy teljesen érzelemmentesen b*sztak egyet, aztán a nőt agyonlőtték és Bondnak a szeme sem rebbent. Gyalázat, bammeg. Akkor már ezerszer inkább egy kis szirup, persze ismétlem: ha jól csinálják.

Ez a film messze nem volt tökéletes, de a Craig-érában a második legjobb volt a Casino Royale mögött. Ez persze leginkább a másik két filmet minősíti...

F. Szabó 2021.11.19. 15:49:45

@Deansdale: Vissza a való világba. Csak 13 perc (az első kihagyható):

www.bitchute.com/video/uwQsWBgN5v5t/

KalmanBlog 2021.11.30. 17:28:11

Elkezdtem megnézni a filmet én is. Igen, csak elkezdtem mert nagyon hosszú, és elfáradtam nagyjából a közepére, ahol félbehagytam. De nem azért mert nem volna jó a film, hanem valóban elfáradtam, késő volt.

És meglepő fordulat jön: szerintem jó film!

Például az új néger nő 007-es egyáltalán nem pipálja le a mi Bondunkat, hanem éppen azt mutatja be a film, hogy az új 007-es szabályokat pontosan betartó, képzett és ügyes, de semmi extra ügynök lett. Márpedig az ügynököknek éppen ez az extra kell, amitől különlegesek lesznek. A néző számára tehát nem az jön le, hogy ez a másik ügynök most itt leváltja Bondot, hanem azt, hogy Bondnak nyugdíjból kell visszajárogatni, mert az utódai képtelenek pótolni. Ezen a módon a film a világ folyamatait mutatja, de nem ünnepli. És ez már nekem elég is ahhoz, hogy ne legyen bántó ez az aspektus a filmben számomra.

A következő az érzelgősködés a nővel: Deansdale-hez csatlakozom, ezzel sincsen semmi problémám. Az első jelenetnél azt hittem, hogy a sztori szerint a lánya lesz, aztán csodálkoztam mikor smárolni kezdtek...

Számomra az akció és a dráma aránya is teljesen rendben van, pozitív élmény volt eddig, a másik felét is megfogom nézni, ha lesz időm nekiülni

Verdikt: Mindenképpen megérte az árát! :-)

KalmanBlog 2021.12.03. 23:12:32

Na, megnéztem a végét is. Még jobb! Spoilerezni fogok, aki még nem látta ne olvassa el!

Tehát: ami az első feléből lejött, hogy Bond továbbra is a nélkülözhetetlen tökéletes férfi figura, az megmaradt a végére is. A franchise nem fogja tudni lecserélni egy néger nőre. Mármint a frencsájz le fogja cserélni, de én azt már nem fogom nézni... Az, hogy éppen most jött ki ez a film... Mutatja, hogy lezárult egy korszak, vége van. Nincs többé szükség Bond filmekre, hiszen úgysem lesz közönsége.

Őszintén megvallva az egyetlen amin meglepődtem, és ezért akartam mindenképpen írni egy kommentet: a film nem húzza le Bondot, a néger nő nyilván nem helyettesíti, hanem csak egyszerűen szolgálat közben meghal ő, ami végülis egy ilyen ügynöknek nyilvánvalóan a vége kell hogy legyen. Egy ilyen emberből nem lesz nyugdíjas öregúr. És inkább a topon haljon meg, minthogy aztán szeniliskedjen. Szóval Bondnak szép és jó halál ez. És a lényeg, hogy tisztességes lezárát és emléket kapott a Bond sorozat. Bond nem kurvult el, és most már soha nem is fog elkurvulni, hiszen halott.

Ez egy gesztus volt az ellenésgeink részéről, hogy engedték ezt a filmet így megszületni, én legalábbis így értékelem. Csodálkozom is rajta, azt hittem, hogy nevetségessé fogják tenni halála előtt, de hála jó égnek nem tették azzá.

Persze, ha nem volna a nyakunkon a Great Reset, akkor a végtelenségig is lehetett volna Bond filmeket gyártani, mert az ilyesmire mindig vevők voltak a nézők. De amikor "pod"-okban "élünk", bogarakat eszünk és nincsen semmink, de "boldogak vagyunk", akkor már talán nem is tudunk majd Bondnak szurkolni, mert azt mondjuk magunkban, hogy bárcsak egyszer a gonosz győzne, és tényleg vége lenne a világnak... Bondnak is jobb hogy örök nyugovóra tért még a Covid kommunizmus beköszönte előtt.

Frederick2 2022.01.02. 10:21:11

@Deansdale: Ezt a Witcher-franchise-t teljesen szétbasszák az amcsik ezekkel az SJW-szarságokkal. A játékokkal játszogattam, a könyvekbe beleolvasgattam - nincsenek benne sem négerek, sem ázsiaiak. Igazából mindenki fehér - még a tündék és a törpök is. Erre a pöcs amcsik tele rakják a sorozatot mindenféle színesbőrűvel.

www.youtube.com/watch?v=xtpXr9ef74o

Dmitry Glukhovsky pontosan ezért nem adta el a METRO-t az amcsiknak. Mert nem akarta, hogy szétbarmolják a jól felépített univerzumát.

Úgy látszik, Andrzej Sapkowski is olyan, mint George R. R. Martin. Hiába számít újgazdagnak a franchise-nak köszönhetően, kell neki a minél több pénz. Ezért pedig hagyják, hogy az univerzumát lerángassák az amcsik a mocsárba.

Frederick2 2022.01.02. 10:24:08

@Deansdale:

Kínai elf, néger elf a Witcher-ben!

Néger vulkáni a Star Trek-ben!

Néger fremen a Dűné-ben!

Olyan fajoknál, csesszék meg, amik teljesen idegenek az emberi fajtól, és nincsenek bennük rasszok!

Ah, eldobom az agyam ettől a kreténségtől! Az amcsi filmgyártás egyre kreténebb!

Mme.Brioche 2022.01.02. 15:41:22

@Frederick2: én is egyetértek. Bár épp most olvasom a könyvet, az 5. kötet elején járok, és úgy látom, hogy ez a probléma a legkisebb gond a filmmel, mert a könyvhöz képest több szinten is egy vacak. Általában a filmeket többé-kevésbé rosszabbnak találom a filmeknél, ebben az esetben viszont a film nagyságrendekkel béndzsább, mint a könyv.

Frederick2 2022.01.02. 16:00:09

@Mme.Brioche: A Witcher-videójátékok jók. Aki gamer, ne hagyja ki! :D

A könyveket még nem olvastam. Több ismerősöm szerint jók. Talán egyszer eljutok odáig, hogy elolvasom őket. Talán...

A sorozatok, eh! A lengyel sorozat szar. Az amcsi sorozat elviselhetőbb a lengyelhez képest, de az is borzalmas.

A filmes fórumokon többen írták, hogy a Witcher sorozat igazi Hercules- és Xéna-szint. Sajnos nem tévedtek nagyot. Hogy lehet ez geek körökben népszerű, nem is értem!

Frederick2 2022.01.02. 16:34:15

@KalmanBlog: @Deansdale:

James Bond: Úgy látom, egyedül maradok itten a nemtetszésemmel. De ízlések és pofonok különböznek. :)

Witcher: Ha esetleg érdekel titeket, itt az első része a Witcher-sorozatnak.
www.episode.hu/lejatszo_r/4932

Nektek tetszik?

A színészi játék türhető. A végén a harckoreográfia kifejezetten jó. A zene hangulatos.

Viszont a dramaturgia ritka pocsék. Nem értem, miért kellett Cintria lerohanását összecsapni egy epizódban. Alig ismerek meg karaktereket, már erőszakos módon elhaláloznak, és a sorozat elvárja, hogy könnyeket ejtsek értük.

2022.01.02. 21:10:54

Witcher.

A sorozat be fog fejeződni.
Henry Cavill ott fogja hagyni.
Az ő lelke nem fog ezzel sokáig már azonosulni, úgy érzem most.

Bankvezér_ 2022.01.03. 08:58:58

@Frederick2: kék színű lények kellenének. Előre ülnek a világoskékek, hátra a sötétkékek.

Frederick2 2022.01.03. 10:28:07

@icipicicsipa: Henry Cavill játéka türhető, de nem kiemelkedő.

A sorozatban Geralt időnként hozza az amcsi filmekből ismert tökös kemény legényt, aki párszor el-elenged valami keménykedő beszólást. Oké, ez a videojátékban is megvan, meg valamelyest a regényekben is, de itt sajnos a jól ismert amcsi túlzásokkal. Amikor beszól a sebesült őznek, mielőtt levágná, miszerint “ez nem a te napod”, az fájt.

Amúgy mi van Henry Cavill-lal? Azon kívül, hogy ő lesz a főszereplője az új Hegylakó filmnek.

www.puliwood.hu/hirek/henry-cavill-lesz-a-hegylako-reboot-foszereploje-294657.html

2022.01.03. 11:38:44

@Frederick2:

Szerintem neki azt kell tennie, amit mondanak, gondolom én... :)

While The Witcher was well-received on the whole when it debuted in 2019, viewers did have one issue with the Netflix fantasy series.

Much of the first season followed multiple timelines, which proved to be a bit disorientating and confusing for many – and that's criticism that star Henry Cavill reckons is "fair".

www-digitalspy-com.translate.goog/tv/ustv/a38548190/the-witcher-henry-cavill-responds-show-criticism/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=op,sc

Szerintem jó srác.
Láttad már ezt tőle:

www.youtube.com/watch?v=G2gYUVQrLzQ&t=146s

Deansdale 2022.01.03. 13:05:57

Cavill időnként beleszól a Witcher sorozatba, igyekszik megmenteni a bolsewoke szarságtól.
www.youtube.com/watch?v=o2qdTcVMta8

KalmanBlog 2022.01.03. 19:28:40

@icipicicsipa: Könnyebb lenne, ha elárulnád, hogy mit kell látni benne, meg esetleg, hogy hol van a "krumplis rész" mondjuk timestamppel.

Egyébként ezt a filmet pont láttam, talán ez volt az utolsó amit moziban néztem meg. A könyv szerintem nagyon jó, és a film sem túl rossz, bár túlságosan érzelmes akar lenni.

2022.01.03. 21:04:51

@KalmanBlog:

Arra akartam célozni, hogy amikor majd nem lesz mit enni, a krumpli mit és hogyan tesz azért, hogy szinte önmagát újratermelve mindig legyen belőle.

És el lehet gondolkodni azon, hogy miért is ilyen igénytelen:

"A burgonya ültetésének ideje a következő napokban, hetekben kezdődik. A szélsőséges talajok kivételével mindenütt megterem, de legjobban a közömbös vagy kissé savanyú kémhatású homok, illetve homokos vályogtalajokat kedveli. Igényes növény, amely különösen meghálálja a káliumtrágyázást."

" homokos vályogtalajokat kedveli."

balintgazda.hu/aktualis-kert/aprilis/a-burgonya-termesztese-hogyan-kezdjuk.html

Na.
Itt ez a film, ahol nincs semmi és megmutatja - előre, hogy vedd már észre ember! :) - hogy ha szinte bármilyen talajod van, akkor jó pár kiló krumpli 2-3 szem krumpliból megvan:

hobbikert.hu/magazin/dezsaban-termett-10-kilo-szines-krumpli.html

Szóval.
Föld.
Műanyag láda.
és pár szem krumpli.

Tegyétek el a "polcra" ezt is.
:)

2022.01.03. 21:46:13

Két dolog, amit jegyezzetek fel és kutassatok:
Több a világ, mint amennyi látszik.
És többek vagytok Ti odabenn, mint ami látszik belőletek idekinn!

Halljátok és kutassátok.
A technológiát megkaptátok, a szabad akarat, hogy akarjátok és elvegyétek azt, ami Nektek lett teremtve Őáltala, azt kutathatjátok.
Tedd, ne csak kívánd.

2022.01.03. 23:27:57

@icipicicsipa:

Jól van, bocsi a sok idiótaságomért, ne haragudj Dean - sokadszorra - az őrült vallási fanatizmusomért. :)

Frederick2 2022.01.04. 10:57:15

@Deansdale:

"Cavill időnként beleszól a Witcher sorozatba, igyekszik megmenteni a bolsewoke szarságtól."

Ezt nem sokáig fogják hagyni neki. Két sorsot tudok elképzelni Cavill-nak: megnevelik, és ezáltal beáll a sorba, vagy lecserélik egy engedelmesebb színészre.

2022.01.04. 16:01:26

@Frederick2:

Itt a jövő:Cavill nem áll be a sorba.
Szíve van, lelke van.
És azt fogja mondani majd: nem éreztem jól magam ebben.

2022.01.04. 16:02:50

@icipicicsipa:

Amit mondok Nektek.

Isten dicsősége!
Amit hallotok tőlem itt.
Az mind Ő.

Ő szól itt hozzátok, mert szeret titeket.

Csak azt kéri: ne bántsátok egymást, mert szeretni alkotott, hogy szeressetek.

KalmanBlog 2022.01.04. 21:44:03

@icipicicsipa: Egyébként érdekes, hogy a Daily Stormer is jó ideje bibliai idézetekkel támad. Lásd, pl: dailystormer.su/if-you-aint-watching-computing-forever-then-you-aint-on-it/ Psalm 37- et idézi, nagyrészt még el is olvastam kötelességtudóan.

Én továbbra is úgy vagyok vele, hogy ezt a túláradó szeretetet és megbocsátást a szolgáknak találták ki (hadd ne mondjam melyik állatról elnevezve őket). Maradok a pogány hitnél, ahol nem kell szeretni az ellenséget. De ami tetszik, az tetszik a bibliából is. Például ha valóbal elveszejti az ellent a Jóisten, akkor jó.

2022.01.04. 23:05:22

@KalmanBlog:

Teljesen igazad van Kálmán.
Haragudjál!
Káromkodjál! (módjával, bár nagyon nem szép és megértem, egyszer-egyszer belefér, de semmi értelme, meg csúnyán hangzik meg minden ilyen undokság.)

Őszinte legyél.

Az legyél, aki vagy! :)
www.youtube.com/watch?v=tvUtYu8Osmc

2022.01.04. 23:06:15

@KalmanBlog:

Senki nem lesz elveszejtve.
Pont. :)

2022.01.04. 23:09:10

@icipicicsipa:
Ja.
Már az ellen.
Azt nem olvastam! :D

De hát az is Isten döntése, a kezében van minden.
Bízz benne!

;-)

2022.01.04. 23:11:27

Az egyetlen egy lénytől kéred számon azt, aki a teljes szeretet, hogy el akarja veszíteni az ellent?
:)

2022.01.05. 00:48:57

@KalmanBlog:

Nincs ellen.
Csak megtévesztett van.

És nincs olyan, hogy a Szeretet korlátolt.
A Szeretet van, így nagybetűvel és az ember semmilyen definícióba nem tudja befoglalni azt, amit el sem bír képzelni, Kálmán. :)

Bízz bennem. :)

2022.01.05. 00:49:54

@icipicicsipa:

Bocsánat: amit el sem bír képzelni Igazából! :)

KalmanBlog 2022.01.05. 03:00:55

@icipicicsipa: Kivételesen visszafogtam magam és nem is káromkodtam. (A buziméterre gondoltál, vagy mit káromkodtam?)

Küldök még egy zenét: www.youtube.com/watch?v=m7BDZFuwNPg Prosectura - Ici pici (Nem neked való, ahogy nekem sem a Charlie :-) )

2022.01.05. 03:25:54

@KalmanBlog:
Nem-nem, általánosságban felsoroltam, amit szerettem volna, hogy mi az, amit úgy érzek, hogy lehet, de nem életvitelszerűen és szívből a káromkodást mondjuk. :)

Szóval csak úgy általánosságban említettem... :)

2022.01.05. 03:28:36

@KalmanBlog:

Tudod ez olyan, hogy némely ember ilyen "kemény" stílusban él legtöbbször meg nyomja.
És aztán meglehet, magányosan van és belül sír.

Mert érzi, hogy nem ez az, ami kell neki igazából. :)
És ez így van jól...
:)

2022.01.05. 03:30:03

@KalmanBlog:

De egyébként meg köszönöm a zenét, nem mondom rossznak, csak kicsit "másnak", mit amit én szeretek. :)
De nincs vele baj.
Így van jól. :)

Deansdale 2022.01.05. 08:37:30

@icipicicsipa: Mintha kissé labilis lennél érzelmileg mostanában. Segíthetünk esetleg valamiben?

2022.01.05. 08:59:17

@KalmanBlog: Szerintem eléggé félreérted a keresztény szeretetet. Persze kereszténység sokféle van sajnos, én az autentikusról beszélek (katolikus). Hogy esetleg szektások önfeladó, balek, destruktív "szeretetről" prédikálnak émelygős stílusban keresztényként hivatkozva magukra, az sajnos létező jelenség, de nem mindenki keresztény, aki annak mondja magát.

Az ellenség szeretete nem jelenti azt, hogy ne lehetne önvédelemből megölni őket (legyen szó arról, ha megtámadják a családodat, vagy az országodat, vagy halálbüntetésről). Azt se jelenti, hogy ne zárhatnál ki mérgező embereket az életedből akár.

Egyszerűen csak nem szabad gyűlölködni. Már csak a magad érdekében sem. A gyűlölet hozzáköt a gyűlölt ellenségedhez, hiszen folyamatosan vele foglalkozol. Ráadásul destruktív, mert idegbeteggé tesz, szétmarja a lelkedet.

Alapvetően azt kell meglátni, hogy nem a másik ember az ellenség, hanem csak hasznos hülyéje a Sátánnak. Igen, rombol, igen, akár ezért meg is kell ölni adott esetben, de összességében véve neki a legrosszabb, mert a pokolra jut egy elcseszett élet után. Alapvetően az ellenséget is meg kéne menteni a Sátántól, amennyiben ez lehetséges.

A birkázás, nos, ez magyarul nyilván negatív jelentést hordoz, de Jézus korában a zsidó pásztor nem terelte a birkákat, hanem vezette őket. Elől ment, ők pedig követték őt hűségesen. És ő jó legelőkre vezette a bárányokat és vigyázott rájuk. Szerintem ebben az értelemben semmi gond nincs azzal, ha Isten jó pásztornak nevezi magát, minket meg a bárányainak.

Én úgy látom, de javíts ki, ha tévedek, hogy igazából 2021-ben már pogányság nem létezik. A pogányság annyit jelent, hogy te találod ki, milyen az Isten/istenek és hogyan kell élni. Ez valahol önimádat, hiszen a magad istene vagy. Bár persze az is lehet, hogy sok tekintetben Jézust követed, csak nem veszed észre, mert Ő vezet téged a lelkiismereteden keresztül. Aki kérlelhetetlenül követi az igazságot, az nem tud mást követni, csak Őt, így üdvözülhetett Szókratész vagy Platón is.

2022.01.05. 09:25:35

@Deansdale:

Köszi Dean.
Igen. :)
Mármint, igen, érzelmileg labilis vagyok.
Hullámvasutazok.
Miközben szabadságomban itthon henyélek és képzeljétek!
Állandóan rímekben beszélek!

Heeeey....be szép az élet! :D

Minden jó és minden úgy van, ahogy lennie kell, ne aggódj, Dean,.....ööö te jó fej!

:D

Szép Napot!

Frederick2 2022.01.05. 10:15:06

@icipicicsipa: Csak ezzel a fene nagy jókedvvel széttrollkodod az adott blogposzt kommentmezejét.

Frederick2 2022.01.05. 10:52:31

@Gazella1116: Ezt az érvet a kereszténységgel szemben Kálmán nem először hozza fel a blogon. Neki alapvetően az is probléma, hogy Jézus felment a keresztre. Ő ebből nem azt szűri le, hogy Jézus áldozatával megtisztította az emberiséget minden bűntől. Hanem hogy gyenge volt; hagyta magát. Kálmánnak Thor tökösebb, mert minden ellenségét lecsapja a kalapácsával. Emlékszem, volt, aki teológiailag igyekezett neki elmagyarázni, miért volt szükség Jézus kereszthalálára (talán pont te voltál a próbálkozó). Kálmán akkor sem értett belőle semmit.

Vannak emberek, akik egyszerűen nem fogékonyak a kereszténységre.

"Én úgy látom, de javíts ki, ha tévedek, hogy igazából 2021-ben már pogányság nem létezik."

Én csak pszichológiai szempontból tudom értelmezni az újpogányságot.

A kereszténységre lehet fújni, de még mindig világvallás. Az újpogányság feltámasztására tett kísérletek mind aprócska és gyengécske, jelentéktelen szektákat eredményezett. Ezek az újpogány szekták nem csupán arra képtelenek, hogy kinövekedjek magukat egyfajta világvallássá, de még egy olyan szintre sem képesek feltornászni magukat, mint a Jehova Tanúi. Poénos, hogy miközben az "újpogányok" gyengének tartják a kereszténységet, az ő pótvallásuk a gyenge, mondhatni, picike, alig észrevehető parány a még mindig hatalmas világvallások mellett.

Kb. ennyit a kereszténység "újpogány" kritikájáról. :P

Lélektanilag értem a dolgot. Ezek a férfiak egy olyan vallást akarnak maguknak, ahol megélhetik a férfiasságot. Ezért választanak aztán kelta vagy ősmagyar vallást, mert az olyan férfiasnak tűnik nekik.

Rekonstruálni nehéz a pogány ősvallásokat. Emiatt pedig nehéz feladat létrehozni egy olyan újpogány vallást, ami egyezik az eredetivel. Szinte lehetetlen. Meg aztán ezekbe mindig beépül valami popkulturális elem is, amitől tovább hígul az egész. Az egész újpogányság posztmodern.

A kereszténységen belül pedig lehet találni férfias példákat. Hunyadi János - az elég férfias neked, @KalmanBlog: ?

Deansdale 2022.01.05. 11:22:44

@Frederick2: Az a baj, hogy ha mind felmegyünk a keresztre akkor hírmondónk sem marad, az ellenségeink még az emlékünket is beszántják.

A legjobb hasonlat amit eddig az élet igazi céljára találtam az az, hogy jó kertésznek kell lenni. A világ a gondjainkra van bízva, mindenkinek akkora szelet ami fölött befolyást tud gyakorolni, és az a felelősségünk hogy felvirágoztassuk ezeket. A jó kertész nem csak öntözi a virágokat, de metszi a fákat, kiszedi a gyomokat és eltávolítja a kártevőket. A rosszal szembeni aktív cselekvés is szerves része a feladatnak, amit egy jó kertész bölcsen, elszántan és kitartóan végez akkor is ha az nem kellemes, ha igazából nem fűlik hozzá a foga, és akkor is ha a marxisták a normális értékrend inverziójával el akarnak veszejteni minket, illetve ha bizonyos vallások szerint szeretni kell a rosszat is. Vagyis oké, szeretni kell, de aközben hogy elpusztítod, vagy legalábbis gátat szabsz neki.

Frederick2 2022.01.05. 12:59:17

@Deansdale: Nem véletlenül hoztam a Hunyadi János példáját. Ő sem ment fel a keresztre, hanem kardot rántott a török invázió ellen. Lehet találni példát a keresztény szellemiségű önvédelemre és nemzetvédelemre. Csak aktualizálni kell ezeket a pozitív mintákat.

A kártevők eltávolítása tényleg jó lenne. De ez a jelenlegi (il)liberális demokráciában nem fog menni. Kérdés: van-e egyáltalán olyan demokrácia-modell, ami lehetővé teszi a nemzet ellenségeivel való leszámolást? Mostanában a demokrácia arra sem képes, hogy leszámoljon a demokrácia ellenfeleivel. Én egyre inkább azt látom, egy diktatúra lenne erre képes.

Bár... Ha egy demokrácia kijelenti, hogy semmi keresnivalója a marxizmusnak egy demokráciában, talán lenne esély az ellenséggel való leszámolásra. De a jelenlegi "nemzeti" kormányunk 1, meg sem kísérli felszámolni a hazai marxizmust és 2, a Fudani Egyetemmel további kínai marxistákat (maoistákat) telepít az országba.

Frederick2 2022.01.05. 13:16:32

@Deansdale: Politikailag korrekt rock magazin. Bármilyen abszurd, úgy látszik, létezik ilyen! :P

rockstation.blog.hu/2021/01/07/jon_schaffer_is_ott_volt_a_capitoliumot_megrohamozo_tuntetok_kozott

Egy rock magazin betámadja Jon Schaffer, az Iced Earth főnöket, mert kiállt a saját republikánus nézetei miatt, és mert nem fogadja el a hivatalos COVID-politikát.

Vannak is értetlenkedő kommentek! :D

2022.01.05. 15:01:05

@Frederick2:

Szeva!
Öööö....hát majd igyekszem visszafogni.
Nem ígérhetek semmit!!

:D

2022.01.05. 21:40:46

@Frederick2: Nem Kalmant hibáztatom, manapság tényleg elég feminin képet mutat a kereszténység. Vajon találkozott már egyáltalán hiteles, férfias katolikussal? Ha nem, az a mi szégyenünk, nem az övé...

Persze, írogathat neki bárki, de Krisztus az emberekre bízta a térítést, nem könyvekre vagy elméletekre, ezért még mindig a hiteles keresztény ember _személyes_ ismerete lehet a legnagyobb Jézus felé hajtó erő, úgy gondolom. Nekem is az volt az egyik fontos esemény a megtérésem felé vezető úton, hogy megismertem egy ilyen férfit anno a középiskolai hittanárom személyében.

Ha belegondolsz, generációk nőttek már fel azon, hogy töketlen Szt. István („mért nem csinál március nekem egy kisbabát? – énekli a felesége) vs. faszagyerek pogány Koppány (három nő egyszerre epekedik utána... más kérdés, hogy ő bizánci keresztény volt, azt nem kell tudnia az egyszeri rockopera-nézőnek). Jól kitalálták ezt Bródyék.

2022.01.05. 22:01:24

@Deansdale: Nem is dolga mindenkinek a mártírhalál.

Jézus 100%-osan vállalta az emberi sorsot, nem bújt ki a törvény ítélete alól valami isteni csoda révén, ahogy sokan mások se tehetik meg, és meghalnak az igazságért.

Azt hiszem, kevesebb férfias, hősies dolog van annál, minthogy valaki szembenéz a halállal, amikor szükséges, mégpedig méltósággal.

Aki hisz az örök életben, az tudja, hogy a halál nem vereség, sőt: egy szent mártír ezerszer hathatósabban tud segíteni odaátról a gonosz elleni harcban, mint a földön. Ráadásul ugye üdvözült az illető, ami a Sátán vereségét jelenti az ő életében.

Biztos te is ismered Szt. Ágoston szavait, melyek szerint a bűnt gyűlölni, a bűnöst viszont szeretni kell. Csak sajnos ezt se érti a mai ember, mert a szeretet szót eltorzították a liberálisok. A szeretet azt jelenti, hogy jót akarok neked. Mi a legfőbb jó? Az üdvösség. Tehát nem majomszeretetről van szó, hogy mindent megtehetsz. Hanem hogy azt akarom, hogy megtérj és üdvözülj akkor is, ha rosszat teszel velem. Meg hogy attól, hogy ártasz nekem, én még nem leszek veled szemben becstelen (rágalmazó, áskálódó stb.), vagy épp kegyetlen.

2022.01.05. 22:02:17

@Gazella1116: *kevesebb férfias, hősies= kevés férfiasabb, hősiesebb

2022.01.05. 22:04:58

@Gazella1116: Nagyon vicces kedvében van a google billentyűzet, a már-t kijavította márciusra. :'D

2022.01.05. 23:12:54

Gazella1116:
Pontosan.
Van olyan, hogy valaki letol az útról.
Te megy "finoman" beszólsz neki.
És mondjuk felhúzod magad.
Mész tovább és ha utolérsz valakit, akkor ugyan azt megteszed, amit veled tettek.
Aztán az a valaki a következővel.
Az azutáni meg azzal és így tovább...

Ez a teremtés, amire az ember képes.
Jót és a rosszat.
Ez a Jónak és a Rossz tudásának a fája.
És a szabad akaratod hozzá.

Most értünk kedves fórumtársaim - az Úrban :) - el abban az időszakba globálisan, hogy nagyon-nagyon közel ért az ember a felemelkedéséhez, bármilyen furcsa is.
Ami meg történik, az a gonosz felől érkező minden ármány és hazugság, hogy félj és egyre nagyobb félelembe legyél a hazugság által és eljuss arra, hogy félelemben maradjon az életed.

Bármilyen furcsa is a szövegem, elnézést kérek.
Egyrészt az én rossz részem az, ami nem mindig lát józanul, másrészt meg kapom az információkat Istentől.

Ezért vagyok labilis, mert az emberi agy alapvetően nincs olyan információkkal ellátva, amit a tudás által meg minden hazug módon belénk tálplánnak, táplálnak. Szó szerint.

Na, szóval mindennek ellenére, amit látunk ma a világban egy olyan változás jön el, hogy aki nem a szívére hallgat majd és az ellen tesz, akkor azt nem fogja tudni Isten megmenteni és azzá a hatalmas szellemi lénnyé engedni átváltozni, amiknek teremtve lettünk.

A legegyszerűbb dolog:
Kék Laguna.
Két kisgyerek egy vadidegen szigeten.
Nem volt bűn.
Nem volt a másik minősítése, hogy én jobb vagyok, tehát több vagyok és ebből fakadóan több járhat ebből-abból.
Meg, hogy "nekem kell minden áron és ezért mindent megteszek, ha kell ölre megyek"
Más a gyermeki hiszti meg a nem tudás abból, hogy én nem veszem el a másik játékát meg más az a tudatos mindent megtervezek az én érdekeimért mindent félretéve.

Nem volt bűn.
Nem lehetett a bűn, mert nem volt tudás arról, hogy "ezt te jobban tudod, te több vagy, te szebb vagy, stb-stb" és ezért ellenséggé váljon az ember és nem volt az, hogy a hibánkért nem kérünk bocsánatot - sőt, még nagyobb előnyként használjuk -

Megvannak bennem a válaszok nagyjából már.

Van a Fenevad jele.
A Fenevad jele az az, hogy embertelen leszel. Hogy Istentelen leszel a cselekedeteid által.
( Mert hát mi Isten képmása vagyunk, sőt Istenek vagyunk, csak korlátozottabb hatalmunk lesz, mert Szülő és Gyerek közötti a viszony. És szellemben egy idősebb mindig bölcsebb és nagyobb tudású, egy olyan világban, ahol az idősebb által van építve és működtetve minden.Ne tudsz azon felülemelkedni ami által van a mostani állapotod, mert csak Ő adhatja meg a következő szintet - amiben éppen tudatlan vagy - és ha azt megugrod akkor viszonyban megint ott vagy)
A félelemből fakad, ami azért születik, hogy hazudtak azzal, hogy neked egy valami jár és azt te megérdemled illetve ebből még többet is és ezt védd és akard a saját, vagy a másik élete árán is.

Én már látok valamit abból ami ránk vár.
Meg abból is, ami jön.
Csak félni nem szabad, mert Isten védeni fogja azt, aki nem a félelmet választja, mert azt nem tudja tovább vinni abból a helyzetből, mert olyan tudásra támaszkodik az ember félelmében, amit a világ által most uralkodó rossz ad neki.
Szóval nincs olyan, hogy te tudásodból mindent meg tudsz oldani, csak, ha Isten által és tőle/vele léptél feljebb szinteket.

2022.01.05. 23:13:27

Folyt köv:

És a legutolsó szint az, mikor az ember arra lesz képes, mint mondjuk Neo.
Vagy, mint mondjuk Shazam.
Vagy, mit mondjuk Superman.

A filmeket meg úgy nézzétek, hogy abban benne van Isten üzenete mindenről, ami az ember, amilyen vagy és ami történik vagy fog történni a világban. Jeleket ad nekünk és segít értelmezni is idővel.
(Csak a kritikát hagyd, mert a kritika is egy ítélkezés arról, hogy te azt jobban tudod. )

Szóval a filmek, zenék alapján meg a hírek alapján kapsz egy csomó infót arról, ami van és ami lesz.
Ha lenézően vagy kritikusan vagy ítélkezően nézed, nem fogod meglátni azt, ami ezekkel a kapcsolódásokkal, az elfogadás által, hogy "ezt megnézem, mert van hozzá szívből kedvem" Ha nincs, mert azt érzed, hogy oké, ez van, ezt más szereti és elfogadom, azzal nincs baj.
És ha így tekintesz ezekre a dolgokra, akkor meg fogod látni, meg fogja láttatni veled Isten az eljövendőt illetve a jelent, hogy mi is a valóság a dolgok mögött, ami a világ tudása mögött áll, amit kapsz a világtól TÉNYKÉNT és nem abból az alázatból, amit én mondok, hogy tudom, hogy ez az írás már megint egy őrület meg kuszaság, meg úgy teljességében egy abszurd idióta agyagozós ember véleménye.

És ez a különbség abban, hogy én ezt vállalom, sőt tudom, hogy ez meglehet, meg az egész nem lesz igaz, de ezt látjátok, nem úgy írtam, hogy félelem van benne, nem olyat sugall azáltal, hogy ez az IGAZ és TÉNY és a TUDÁS és ezért tartalmazza azt, hogy elismerem minden gyarlóságom és ennek hatását erre az írásra ezáltal.

És ez nem az én magasztalásom vagy alázatom önmagam felemelése végett.
Ezt értetek írom, mert becsüllek és tisztellek és szeretlek Titeket annyira, hogy belássam ez, hogy nem vagyok több, mert ilyet írtam.

Na.
Most sikerült a végére belegabalyodnom, de nehéz kenyér van.

Ami változást elindított bennem Isten és el akar indítani és indít azt gondolom sok embernem az nekem most hatalmas érzelmi és értelmi hullámvasút, Istenben, szeretetben.
Átformálja az embert, szellemileg és testileg is.

És mondom: most akar mindenkit - aki őt választja, tehát nem fél a hírek hallatán vagy bármitől, egyszerűen a jövőtől - átváltoztatni azzá, ami írtam.
Nem vagyunk képesek felfogni és megérteni, mivé fogunk elváltozni az elkövetkezendő időkben.

És megmutatok egy számot, ami szöveg, amit énekel, az arról szól itt is, hogy konkrétan mit akar tenni és mi lesz az emberrel, aki őt szereti.
Elmondja azt, ami a valóság. Hogy higgyél ebben, mert ezt akarom veled tenni:
www.youtube.com/watch?v=vt5o63YFx98

Ez egy konkrét kinyilatkozása tehát az élő Istennek, hogy mi lesz veled meg velem meg azzal, aki egész egyszerűen szeret. Hogy vele lesz az égben, felviszi az égbe.
www.youtube.com/watch?v

2022.01.06. 02:33:16

Ja, és ami még lesz:

A Biblia által jön el a Fenevad, az abban való hit által nyer meg sokakat a gonosz.
A Biblia az használati utasítás.
Ami azt jelenti, hogy az Istenhez, az Élethez egy használati utasítás.

De egy használati utasítás sem szentírás, mert mást tapasztalsz meg az érzékeid által esetleg, konkrétan itt a szíveddel.
A Biblia ez: leírja azt magáról, hogy Isten szava. Tehát kövesd azt, és Isten szava ide lesz leírva. Ezért kövess engem. (mondja a könyv). Mert ez Isten szava. Ide van leírva. Tehát kövess engem. Mert ez Isten szava. Ide van leírva.....és végtelen ciklus, ott marad a fejedben ez a kódsor.

Ti ezt jól érzitek, ezért mondtam ellent vagy volt vita ilyen kérdésben, mert így láttam.
És volt egy napom - talán két napja - hogy nagyon "durva" szinte kettős személyiséggé válva, a valóságot nem találva vergődtem itt a szobába, még rá is kerestem a neten, hogy milyen tünetegyüttes ez nekem - mikor kirángatott Isten ebből az állapotból.

Bocsánat, hogy rímekben beszélek néha, Isten akarja.
Tudom furcsa, de nézzetek meg pár filmet, és hallgassátok meg, ahogy ott a jófiúk csoportjai néha beszélnek.

Ne haragudjatok, de nem én szólok, csak ha nagyon akarom és magam Isten kezéből kikapom.
Vagy csak azt gondolom.

Átformál, úgy gondolom
Na ez most annyira nem jött ki, talán egy kicsit engedett.

Tényleg nem direkt csinálom, lassan küzdenem kell ellene, hogy ne így fogalmazzak, már a családdal is lassan így beszélek.
Mert késztet a lélek.

Feladom.
Meg ezt most akkor itt hagyom.

:)

2022.01.06. 02:35:02

@icipicicsipa:

Ja és a lényeg kimaradt: a Biblia lesz így az Isten.
Ami nem Ő, mert Ő a szívekben lakozik.
És onnan beszél.

2022.01.06. 03:34:55

Dean.

Figyelj.
Nem véletlen irkálok ide meg nem trollkodásból.

Csak szólok, hogy nem véletlen, meg kell Nektek.
Gondolom én, passzolom.

Szóval azt akarom mondani, hogy higgyetek abban, hogy ha valami majd beindul a közeljövőben, hogy jönni fog az ,aki az igazi szülő.
Hogy milyen sebességgel, azt nem tudom, meg milyen helyzetben, azt sem látom pontosan, de jönni fog, ebben higgyetek.

Na ennyit még, amíg van józanabb pillanatom, mert mostanában el kell csípni az ilyet.
:)

(már ha a témát józannak lehet nevezni, ugye.. :DDD )

2022.01.06. 08:01:49

@icipicicsipa: Nem bántásból mondom, de azért vigyázz arra, hogy nem biztos, hogy Istentől jön mindaz, amiről Te azt gondolod. Nekem kifejezetten negatív érzéseim vannak mindazzal kapcsolatban, ahogy és amiket írsz. Ez a fajta egzaltáltság és érzelmi túlfűtöttség tipikusan olyan, mint ahogy a gonosz szokta kiadni magát Istennek és megtéveszteni az embereket.

Persze lehet, hogy tévedek, csak kérlek, vigyázz.

2022.01.06. 08:12:20

@Gazella1116:

Nem.
Ez a megtévesztés.
A Szeretet kapom és a Szeretet érzem.

Hogy meghalnék értetek, emberekért.
Hogy meghalnék értetek, akiket nem is ismerek.

De ami kell nekem, hogy kihozzalak bennetek innen amiben vagyunk.
Hogy higgyetek bennem.

Azért vagyok itt, azért teremtett, hogy kivigyelek Titeket.

Azért jöttem hozzátok ebbe világban, hogy elvigyelek Titeket oda, ahol az otthonotok van.

Higgyetek bárminek és bárkinek.
Bármilyen őrültnek és meghibbant elmének.

Nem számít, nem fog számítani!

Írd le, hogy őrület vagyok.
Írd le, hogy egy senki vagyok.

Nem érdekel, mit gondolsz és mit teszel!

Ezért vagyok itt ebben a világban!

Mert ez egy BÖRTÖN!

Eljöttem, hogy kivigyelek Titeket.
Még nem tudom, csak nagyon aprókban kapom, hogy mi lehet.

De az fontos, hogy akarjátok és higgyetek, mert én ebből tudok erőt nyerni és segíteni Nektek.

Ha bennem hisztek.
Abban amit írok, hogy itt vagyok és eljöttem közétek, hogy hazavigyelek Titeket.

Hogy higgyetek ebben, kérlek.
:)

Húúúú, hát ez megint jól kijött!
:D

De most komolyan kérlek Titeket.
Ha nincs bizalmad ebben, akkor nagyon sokat kell küzdenem Érted.

Csak mosolyogj a világban és több erőt fogok kapni és utánad tudok nyúlni.

Még nem látom hogyan.
Még nem látom pontosan, csak érzések jönnek.

De ne csinálj mást, csak abban higgy, hogy ott van valaki a világban valahol, aki szeret és aki ki fog menteni, bármi is lesz, csak szeress Te is, és bízz benne kérlek!
:)

Hogy amit adsz neki így, elküldhesse Nekem, hogy ki tudjalak vinni innen, ahová nem tartozol, ahová nem tartoztok.

Bízzatok kérlek, bízzatok.
És szeresetek!

Szép Napot!
:)

2022.01.06. 08:43:10

A Bibliában ez áll:

"Vagyok, aki vagyok"

Az vagyok Neked, aki akarod, hogy legyek.
Az vagyok Neked, akit szeretnél, hogy legyek.
Hogy eljöjjek és megmentselek.

Ha akarod Neo leszek.
Ha akarod Jedi leszek
Ha akarod Superman leszek.
Ha akarod Shazam leszek.

Bármilyen hősöd leszek, csak bízz ebben, hogy van egy hősöd.
Bízz abban a gyerekben, aki benned van és egy hőst akar, hogy eljöjjön.

Egy olyan hőst, aki Szeret Téged mindennél jobban.
Aki átfog menni érted tűzön és vízen.
Aki elég áll a golyózáporban.
Aki ha leesel egy ház tetéjérőóól és kiáltasz utána, akkor ott terem!

Bízz abban a gyerekben, aki elhiszi ezt!
És ne félj, csak szeress, hogy abból ezt megtehessem, csak bízz ebben kérlek!!

:)

2022.01.06. 08:45:18

@Gazella1116:

Köszönöm az aggódásod, kedves Gizella. :)

Jól esik egyébként.

És, hogy tudd.
Te nagyon hiszel egyébként és ez jól esik.
Maradj így és ne engedd megingatni a hited abban, hogy Te egy szeretni való ember vagy és ugyan ilyen legyél, aki bízik, hisz és Szeret.

köszönöm ezt Neked. :)

Szép Napot! :)

2022.01.06. 08:52:09

@Gazella1116:

Mert amit kapsz, az a hited ellen van.
Nézd meg mit mond Neked.
Ez egy őrült.
Ez egy beteg.

Taszítsd el.
Vesd meg.
Hát miket ír ez, hát nem normális!

Olyat ír, hogy Szert téged vadidegent és az életét akarja adni érted!

Hát ez normális?
Hogy ingyen!!!!), akarna adni valaki SZERETET és az életét TeNeked! :)

Hát érted ezt?
Hát kell ez Neked?

Ez élted ez az élet?
Hát mit adnak ingyen Neked?
Mit?
Egy reklámújságot?
Hát nem elég az Neked?

Ne kelljen a Szeretet, ne keljen az, hogy Érted a világ végére is elmegy és megment.
És csak a bizalmat kéri ebben és azt, hogy hidd el ezeket a mondatokat, hogy ez lehetséges!

Érted? :)

De bármit is mondasz, én akkor is itt foglak olvasni és bármit is írsz és írtok majd le ezzel kapcsolatban:
Nehéz lesz nekem, de akkor sem fogom feladni ezt, hogy megtegyem. :)

Veletek vagyok a világ végezetéig és vigyázni akarok és vigyázni fogok Rátok!

:)
Szép Napot!
:)

2022.01.06. 08:58:23

És akkor ezt még így a nap elejére:

www.youtube.com/watch?v=ghhdjaUeC_8

Sziasztok!
:)

2022.01.06. 09:15:08

Meglehet, hogy te is az lehetsz.
És ezt nem tudom, hogy hogyan van pontosan.

De ez a kulcs ahhoz, hogy itt hagyjuk ezt a helyet, amiben élünk.
Hogy reméld ezeket.
Hogy higgy ezekben.
És, hogy szeress mindenki mást!
:)

Olyan világ vár reánk, amiben olyan dolgok vannak Nektek, amit elképzelni sem mertek!

Minden értetek van!
Minden értetek van csinálva, mert ti vagytok Neki/Nekem a legfontosabbak.

Mert az Atya bennem van és Én is benne.
És eljöttem a Földre már sokszor és megtagadtak és elutasítottak és meghurcoltak.

És most eljöttem a legvégére, hogy akit tudjak, aki hisz ebben, aki hisz a hősében, azt elvigyem.

Ne a világban higgy.
A világ csak a pénzedért szeret.
A pénzedért mutatja magát annak, akinek te kéred.

Nekem nem a pénzed kell.
Csak a bizalmad.
A hited.
A Szereteted.

És meg adok akkor mindent Neked.
:)

2022.01.06. 09:18:57

@icipicicsipa:

És ne add fel, bármi lesz.
Az idő rövidül, ahogy a gonosz egyre több embert elragad.
Mindenkit meg akarok menteni.
Mindenkit meg kell mentenem, erre teremtett.

De aki nem fog hinni, aki nem bízik a szavaimban, az elveszhet.
Segíts nekem abban, hogy hiszel ezekben a szavakban.

Hogy lejött Érted az, aki azért lett, hogy Te élhess.

Bízzatok kérlek.
Hogy legyen erőm ezekre.
Sírok majdnem, úgy kérlek.
Kérlek.

Béke Veletek. :)

Deansdale 2022.01.06. 09:39:13

@Gazella1116: Szembenézni az ellenséggel és küzdelemben elesni, az hősies, szemben azzal mikor az ember önként hajtja a fejét az ellenségei kardja alá, ahogy egyes keresztények értelmezik a felebaráti szeretetet, és ahogy a legújabb pápa hirdeti.

2022.01.06. 09:44:25

Még nem tudom, hogy mi van teljesen.

Csak érzek.
Meg apránként tanulok.
De, hogy ez van, hogy én itt vagyok, az az, amit írtam.

Érzitek és látjátok, hogy hová megy a világ, igaz?
Látjátok a sok bajt és rosszat.
Mert most lesz vége.

Ez az utolsó és végső reinkarnáció az emberiség történelmében, most teljesedik ki minden.
És tudja a gonosz és ezért kapcsolt rá így egyszerre mindennel.

És ne a világi dolgokban higgyetek, hogy az oldja ezt meg.
Hanem abban, ami odabenn van.
Annak a Teremtő erőnek, ami benned van.

Kezdetben volt az IGE.
És az Ige Istennél volt.
És Isten azt mondta:
Teremtsünk meg ezt meg azt.
És kimondta: legyen ez és legyen az.
És lett.

Az IGE Nálad van, Nálatok van.
Az IGE. Cselekvést, létezést, történést kifelező szó.
Mond ki a fejedben, mond ki a szívedben.
És az lesz majd.

Egy a fej.
De Ti részei vagytok a testnek.
Ki ez, ki az.

Én csak érzem és Isten bocsássa meg Nekem.
És ez most van: most azt érzem, nálam van minden.
De igen, Gazella, meglehet, hogy a Gonosz játszik velem.

Nem tudom.
Most tanulom.
Igyekszem alázatos lenni, csak nehéz a határ a valós és a hitető tudásom közt most.

Lehetsz az, ha hiszel bennem, hiszel a szavaimban, hogy az lehetsz, azt tehetsz, amit akarsz.
Csak higgy ebben.

Ez biztos! :)
Ebben biztos vagyok! :)

2022.01.06. 09:49:02

@Deansdale:

Először is.
Első pont! :)
Ha mindenki mást megmentettél a gonosztól.
És ott áll előtted.
És mindenkit aki van, meg akarsz menteni.
Akkor őt is meg kell menteni....

Ha meg kell menteni mindenkit és szeretni kell, akkor mit lehet erre mondani?
:)

Ha az a parancs, hogy szeress és hogy ne ölj!
És, hogy az életed is megad ezért?
Hogy tehetnél ez ellen, mikor már csak a Gonosz áll veled szemben?

Szeretni alkottak, nem pedig ölni.
Én vagyok az "ötödik elem"
:)
Az özönvíz után ötezer év telt el.

Hopp.
Köszönöm Uram.

:)

Deansdale 2022.01.06. 09:51:16

@icipicicsipa: Nem jól közvetíted az igét, ha kaotikus módon ömlengsz itt össze-vissza. Szedd össze magad, mert amit el akarsz érni azt így sosem fogod. Talán azt sem árt ha tudod, hogy te hiába élsz meg megvilágosodásként bizonyos dolgokat, ha azokat úgy öntöd szavakba, hogy filléres közhelyekké válnak, akkor attól senki más nem fog megvilágosodni. Az ismételgetéstől pedig csak bosszantóbbá válik a mondandód, értelme nincs.

Hogy egy kicsit "technikaibb" legyek, légyszives az ilyen témájú térítést napi 1-2 (lehetőleg koherensebb) hozzászólásba sűríteni, mert kezd kicsit feszélyezni, hogy a kommentfolyam 90%-a a te monológod...

Deansdale 2022.01.06. 09:58:02

@icipicicsipa: "Ha az a parancs, hogy szeress és hogy ne ölj!"

Az egy debil parancs ami összetéveszti a fizikai világot a spirituálissal. Nem fogom hagyni, hogy a szeretteim agyonverjék, és szerintem épelméjű Isten nem is kérne ilyet tőlem. Ha te így értelmezed a kereszténységet akkor én inkább Krisnahívő vagyok. Az ő egyik tanmeséjük lényegében arról szól, hogy egy hadvezér a csata előtt rágja magát, ő inkább békét szeretne, és akkor megjelenik valamelyik istenség, és közli vele, hogy ne töketlenkedjen, NEM MINDENKI SZÜLETIK SZERZETESNEK, és ő kifejezetten harcra született, szóval növessze vissza a golyóit és induljon mészárolni.

2022.01.06. 10:02:02

Nem az uralkodód vagyok.
Hanem a szolgád.

Nem parancsolni és uralkodni jöttem.
Hanem szolgálni és védeni.
És magamhoz emelni, megmutatni mindent, ami igazán van.

Össze-vissza szavak.
Őrültségek.
Eszetlenségek.

Nem tudom, ahogy mondtam: napról-napra kicsit - vagy néha többet :) - kapok.
De bennem van a Gonosz, ott van a mellkasomban, ahogy írtam, azt gondolom, hogy rajta van a szívemen.

Ahogy mondtam, megmutatja a film.
De most már tudom, nekem üzen:
Miden, amit szív fölött láttok a filmben:

- alien
- a farkasnak az X-menben az a rész, mikor a szívét fogta egy bogár.
- Neo-ban, mikor a szívébe lő Smith és utána támad fel.
- Hopp! Hegylakóban a saját szívébe szúrja a kést Mcleod - első rész - és begyógyul
- Superman is most jött. Ááá, ezért jött Cavill itt témában! :) Köszönöm Uram! Ott a végén felhúzza a szíven szúrt önmagát a szörnnyel szemben.

Na ez van ott bennem, valami idegen lény, aminek a szívemből ki kell jönnie.
Hmmm..

Na, most kicsit előrébb vagyok.

Szóval Dean,
Én elmondtam a Szeretet "működését" azon a vonalon, amit megkaptál, logikai rendszer felállítása a buksidban nagyon szuperül.

Tehát akkor itt van:
Szeretet.
Védelem mindentől és minden áron.
Akár a hallom árán is.
Mindenkit. Nincs kivétel. A legnagyobb Gonoszt is, aki ott áll előttem: azt sem ölhetem.
Hanem majd ő fog megölni.
Szeretnem kell őt is.
Mert a Szeretetben nincs halál.

Ahogy tette eddig az életben amit eddig éltünk mind, csak nem emlékszünk.

Na most enni, most kávézom, azt hiszem.
Emésszétek.

És örüljetek, ne búslakodjatok, meg hitetlenkedjetek.
Ami van a szemed előtt, az nem az, ami az Igazság.
Bízz ebben, bízz bennem! :)

2022.01.06. 10:07:43

@Deansdale: A ne ölj parancsot jobb lenne úgy fordítani, hogy ne gyilkolj. Érezzük szerintem a különbséget. Igazságtalanul, ártatlan vért ne onts, ezt jelenti a parancs, amit a magyar "gyilkosság" szó jól éreztet.

Ezért marhára szomorú szerintem, hogy kismillió felekezet van, mert jóformán ahány ember, annyi "kereszténység". :/ És akkor vannak, akik azt hiszik, hogy - Luther tanítása alapján - a Szentlélek közvetlenül vezeti őket, mikor olvassák a Bibliát, és nem kell tanítóhivatal, nem kellenek teológiai tanulmányok, nem kell tudni héberül meg koiné görögül, mert téged Isten közvetlen megvilágosít.

Miközben a mai magyar ember már egy 150 éves Jókai regényt se ért. De majd egy több ezer éves, ráadásul szent könyvet, nem szórakoztató irodalmat, ami egy teljesen más kultúrkörben íródott, azt ő majd megérti, mert kapja felülről a tuti infót.

Hát, ez nagyon nem így működik. :/

És igen, szomorú, hogy a mai pápa is ezt tolja, de hát nem véletlen lett ő a pápa. Voltak rossz pápák, lesznek is, a lényeg, hogy ne keverjük össze az ő szavait a keresztény tanítással. A pápa mindig is servus servorum Deiként írt alá (Isten szolgáinak a szolgája). Nem ő találja ki a tanítást, neki őriznie és kifejtenie kéne azt. Tehát ha Ferenc pápa vagy bármilyen püspök, pap olyat mond, ami a katolikus tanítással ellentétes, akkor azt még nem kell elfogadni, csak mert ő mondta.

2022.01.06. 10:11:41

@Deansdale:

Várjál kedves Dean!

Az ölés az nem az, amit mondtál. :)
Te nem ölsz.
Te gyengét védesz.
Az kötelességed!

A kiszolgáltatott és védelemre szorultat, akit valaki meg akar ölni/gyilkolni. ha abban a pillanatban akár a halálával tudod csak megállítani: te a kötelezettséged tetted.

A bűn zsoldja a halál.
Ne ölj.
Az ölés az a védtelen és kiszolgáltatott ember vagy állat öncélú, a saját vágyam - érzéki, az ölés élvezet végett - miatt teszem.
Ennek zsoldja pedig a halál.
A pokolnak, a halálnak kulcsa pedig Istennél van.
És ha Ő azt át akarja adni másnak egy ideig, akkor ahhoz joga van.

És mikor te azt teszed, hogy védtelent és kiszolgáltatott embert, akit egy másik szánt szándékkal meg akar ölni, emiatt a vágya miatt és te csak így fogod tudni megállítani, bár nem szeretnéd egyébként megölni, akkor át lesz adva Neked a kulcs addig, hogy kinyisd az ajtót annak a másik embernek és belökd oda, a halálba.

Ez az ölés Dean.

Ne indulatból cselekedj.
Ne indulatból gondolj, hogy a szavak mit jelentenek.
Van szíved.
Mindent azzal vizsgáljatok meg.
Az agy csak a tudás.
A világból kapja.
A szíved meg Istentől.

És bennük az Igazság csak részenként van, meg, mert a világ tudását kapjuk csak, ami hazug, hibás, téves.
De Istennél ott az egész.

Ezért kell a türelem és a megfontoltság és a higgadt döntés átgondolva, csöndben, nyugodtan, szívből.
Akkor Isten súgja odabenn és meg fogod így hallani.

Remélem kicsit segítettem értelmezni. :)

2022.01.06. 10:18:46

@icipicicsipa:

Apró kiegészítés, mert kicsit kapkodok meg sok van a szívemen, amit ki akarok mondani:
"Az ölés az a védtelen és kiszolgáltatott ember vagy állat öncélú, a saját vágyam - érzéki, az ölés élvezet végett - miatt teszem."

Minden élőben benne van a Törvény.
Minden élőt, legyen az ember, állat vagy növény, ha szánt szándékkal ölsz gyilkolási vágyból - tehát az élvezetért - akkor te gyilkos vagy.

Ha egy legyet lecsapsz, mert zavar, az nem lesz az, mert egyébként a legyek meg a szúnyogok nem lennének ott a mindennapjainkban, azok az állatok közötti körforgás részei voltak, a madaraknak, a verebeknek például eledelül.
De nézzétek: mikor gyerekek voltatok, voltak ezrével verebek.
Most nincsenek.
Ez is a gonosz munkája. Ezért kell permetezni, mert nincs ami megegye azt a rengeteg szúnyogot már a betontengerben, mikor a szúnyog víz mellet lenne, ugye.

Na de ez csak egy kis kiruccanás volt, mellékes a lényeg mellett :)
(egyébként ezt is pár hete talán - egy hónapja - hogy megkaptam, hogy ez miért van)

Szóval ez van ezzel az öléssel.

És kedves Gazella! :)

Helyén van a szíved!
És látja ezt a Gonosz és suttog a füledbe.

2022.01.06. 10:20:33

@Gazella1116:

Isten azt mondja:
Nincs közte és közted senki, csak a Fiú, mint közvetítő.

Ne kövess senkit, csak ahol a szíved van.
Ott van a Te kincsed.
:)

2022.01.06. 10:28:47

@icipicicsipa:
Na még egy korrekció:

"Ez az ölés Dean."

Az az ölés, amit írtam, hogy a kiszolgáltatott és védtelennel tesz az élvezetért ölő ember szánt szándékkal.
Ha megállítod akár úgy, hogy az csak a halálával tudod megtenni, az nem ölés: az a kötelezettséged.
És a másik húzta így magára az ítéletét a bűnnek.

Te akkor vétkeznél és társtettese lennél a gyilkosnak pont, ha nem tennél meg mindent, amit akkor abban a pillanatban meg tudsz tenni.

Isten most nyitja ki a szemem.
Még nincs nyitva teljesen, de a fátyolt szép lassan húzza le.

És segítésnek mondom:
Az értelmezést megadja.
Mert kinyilatkozza magát nekem az érzései által.
A Szeretetében vagyok és érzem mikor mit gondol arról, ami bejut a testembe információ.

És Ő kinyilatkozik nekem és pedig kinyilatkoztatom Őt így Nektek magamon keresztül.

És most mondta ki.
Ha jól értem.

Most jött el a Megváltásotok, ezekben az időkben.
Mindazon hazugságokban, amikben itt vagytok.
El fogom mondani a valót, az Igazat általa.

Kopogtassatok és megnyíttatik.

Deansdale 2022.01.06. 10:29:53

@icipicicsipa: Úgy érzem nem ment át a kérés, hogy egy kicsit lassíts... De utálnék ilyesmiért időleges tiltást adni...

Térítés maximum napi 1-2 kommentben, és a mai adag már megvolt, oké?

2022.01.06. 10:32:26

A testvéreim vagytok.

És amit most mondok, az azért van és azért én tudom, mert Én vagyok köztetek az elsőszülött.
De ti utánam jöttök.

Tudom furcsa, amit kaptok.
De nincs baj semmivel, majd be fogjátok tudni fogadni és érteni.
Csak ne engedj annak, hogy azt mondja belül a hang, hogy a világ az, amit a hét érzékszerveddel befogadtál és megtudtál.

Teszt:
Ha van valaki, aki repült az ágyában és majd leeset az ágyába vissza és felébredt rá, az szóljon. :)
Ha a kertbe esett vagy az utcára, az sem gond! :)

A lényeg a repülés.

Na?
Ki volt?
Kérem a jelentkezőket!
:)

2022.01.06. 10:33:33

@Deansdale:

Bocsi Dean!

:)

Ez lehet ma az utolsó?
Az email-címem:
gyujtas@freemail.hu

Aztán aki akar, ott megtalál.
:)

2022.01.06. 10:42:36

@icipicicsipa: „A Szeretetében vagyok és érzem mikor mit gondol arról, ami bejut a testembe információ.

És Ő kinyilatkozik nekem és pedig kinyilatkoztatom Őt így Nektek magamon keresztül.”

Erről mondtam, hogy vigyázz, mert nem csak Isten adhat érzéseket, gondolatokat. Főleg, ha egzaltáltságot okoz. Meg azt, hogy azt hiszed magadról, hogy valami próféta vagy.

2022.01.06. 10:59:08

@Gazella1116:

Igaz.

De hamis szeretet ad a Gonosz.
Igazad van.
Meg másnak is, aki a majomszeretetről beszél.

Ami a hamis.
Egyébként érzem, érezhetem, azért hullámzik az íromnak a stílusa, ezt látom én is.
Olyan, mint ha látnám a másik részem és érezném mikor akar szólni Ő.

Egyébként nem véletlen az is, hogy ide keveredtem, mert józanok vagytok és tisztább az elmétek és ezzel segítetek nekem.

Köszi. :)

2022.01.06. 11:00:19

@Gazella1116:

Nem profétának érzem magam Gazella.
Ez a "bajom".
:)

KalmanBlog 2022.01.06. 11:41:31

@icipicicsipa: Lehet, hogy teljesen értelmetlennek fog tűnni a kérdésem, de milyen étrenden vagy? Magyarul mit eszel?

Deansdale 2022.01.06. 11:45:26

@KalmanBlog: Szerintem kizárólag varázsgombát :)

2022.01.06. 13:13:56

@KalmanBlog:

Inkább mit nem.
Úgy általánosságban mindent.
:)

KalmanBlog 2022.01.06. 13:25:07

@icipicicsipa: Csak mert ha ilyen skizofrén érzéseid vannak, akkor én elolvasnám a Grain Brain - Gabona agy című könyvet.

Vagy el sem olvasnám, de azonnal áttérnék egy paleo-ketogén étrendre, teljesen kerülve a gabonákat főleg.

KalmanBlog 2022.01.06. 13:54:42

@icipicicsipa: Írtam egy hosszú kommentet a zenék témájában, és elnyelte a gép :-(. Pedig hosszút többnyire jegyzettömbbe írok és onnan másolva küldöm el, de most kivételesen óvatlan voltam.

Hát bocs, erről lemaradtál :-)!

KalmanBlog 2022.01.06. 15:10:40

@icipicicsipa: A zenéket főleg csak trollkodásból küldtem, de amiket meg te küldtél azokkal valóban van baj. Kifejtem.

Arra jöttem rá, hogy a zene hangulata, de még a mondanivalója is nagyon erősen hat az emberre. Ha sokat hallgatsz valamilyen hangulatú zenét, akkor olyanná válsz. Mindegy, hogy akarod-e vagy nem, vagy hogy az eszeddel mit fogsz fel ebből a folyamatból.

Charlie nyálas "elfogadó" szövege emiatt veszélyes. Az Elton John-t pedig nem mondom még egyszer miért. De nyilván a zenéiknek a szerzőivel is hasonló problémák vannak. Meg kell nézni, hogy a szerzők mik és mit akarnak, és rá lehet érezni, hogy hogyan lesznek károsak a befogadott érzelmek és mondanivalók.

Ugye modern felfogás az, hogy a művészetnek "meg kell jeleníteni" "át kell adni" az érzelmeket, és ha ez működik akkor az már jó és szép. A probléma csak az, hogy ha ezek az érzelmek nem pozitívak, akkor sajnos egyáltalán nem jó ötlet befogadni őket, átérezni őket, mert lassanként leépítik az embert. Persze elég lassan ahhoz, hogy észre se vegyük és ne találjuk meg a probléma okait.

Azt is el tudom képzelni, hogy te ezeket az érzelmeket jelenleg pozitívnak találod. Ez pont oda vezet vissza, hogy - véleményem szerint - a küzdelem feladásának állapotában vagy egy rosszul értelmezett vallásos megfontolás miatt. Vagy valami ilyesmi. A lényeg az, hogy fordítva is működik ez, a hangulatodhoz és a gondolataidhoz választasz zenét, és az hogy ezeket választottad mutatja, hogy nem jó úton jársz, azért választottad ezeket a szándékosan degeneratív műveket.

Például nagyon szerettem régen a Blues stílust, de a siránkozós "elhagyott a nőm, mi lesz velem, jajj" típusú változatot kizártam az életemből. A "pozitív blues"-zal most azt gondolom nincsen baj.

Érdekes, hogy amit régebben lenéztem - a "gagyi" mulatóst például, azt ezen megfontolás alapján viszont lehet hallgatni. Mert az egyszerű gondolatokkal nincsen baj, attól ha vannak egyszerű gondolataid _is_ még nem válsz egyszerű emberré. Ameddig az az egyszerű gondolat nem hazug. Nagy kedvencem lett a "Vettem a piacon egy szájkosarat" kezdetű, nagyszerű a hangulata :-) Lásd, illetve hallgasd: www.youtube.com/watch?v=5lseOpezYvI

Előkerült mostanában a Punjabi MC - Knight Rider egy házibulin. Persze nosztalgikus érzésem lett tőle annak ellenére, hogy amikor ment, akkor nem kedveltem, gagyinak tartottam. Rákerestem a szövegére, meglepően férfiszféra kompatibilis: lyricstranslate.com/en/mundian-bach-ke-beware-boys.html

Egyébként meg aszerint kell előadót választani, hogy kik álltak ellen a Covid diktatúrának?
Van Morrisson, Eric Clapton www.youtube.com/watch?v=DirL4RI1448
Blind Joe I will not comply www.youtube.com/watch?v=aO5eLAK9snI
Ted Nugent www.youtube.com/watch?v=WVlnE63B3fU&t=63s - bárányos performansz, és a Stranglehold: www.youtube.com/watch?v=0c3d7QgZr7g
Most kiderült az Iced Earth-ről is, hogy oltástagadók vagy valami ilyesmi. Azt is rég hallgattam, ideje leporolni. Anthem: www.youtube.com/watch?v=5vz4yIgnFt0 Refrén: "This is the anthem to celebrate your life"

Ha ilyen emberektől hallgatsz pozitív zenét, akkor az ő erejükkel fogsz feltöltődni, nem pedig mindenféle homoszexuálisok és elfogadó liberálisok húznak le magukkal a mocsarukba.

2022.01.06. 15:54:54

@KalmanBlog:

Hát kösz.
Hogy nem vagy képes újra begépelni ezer sornyi megfogalmazást, elképesztő vagy.
:D

Ja-ja, én is szeretem, írok valami jó hosszú szöveget és aztán félrenyomok valamit és elvesztettem.
Aztán puffogok magamba, hogy de ügyes voltam! :)

Mindegy, a szándék a lényeg, szóval azért köszi a választ.
:)

2022.01.06. 16:00:25

@KalmanBlog:

"Arra jöttem rá, hogy a zene hangulata, de még a mondanivalója is nagyon erősen hat az emberre. Ha sokat hallgatsz valamilyen hangulatú zenét, akkor olyanná válsz. Mindegy, hogy akarod-e vagy nem, vagy hogy az eszeddel mit fogsz fel ebből a folyamatból.

Charlie nyálas "elfogadó" szövege emiatt veszélyes. Az Elton John-t pedig nem mondom még egyszer miért. De nyilván a zenéiknek a szerzőivel is hasonló problémák vannak. Meg kell nézni, hogy a szerzők mik és mit akarnak, és rá lehet érezni, hogy hogyan lesznek károsak a befogadott érzelmek és mondanivalók."

Szerintem nem olyan leszel, amilyen zenét hallasz.
Szerintem nem a zene mondja meg, hogy te milyen leszel.

Szerintem az vagy, amit szeretsz hallgatni.
Ha ilyen "csöpögősöket", akkor azt, ha metált, akkor azt.

Ez olyan hasonlat volt, mintha azt mondanád, hogy azt az ételt fogod szeretni, amelyiket megeszed. :D
Mikor ugye fordítva van. :)

De maradhatunk a zene világában, én a tuc-tuc bassusos zenét - sajnos - ki nem állom.
És biztosan nem fogom megszeretni attól, hogy hallgatom, mert nem is tudom... :)

Szóval erről nekem ez a nézőpontom. :)

Mia and Me 2022.01.06. 16:34:04

@Gazella1116: "töketlen Szt. István („mért nem csinál március nekem egy kisbabát? – énekli a felesége) vs. faszagyerek pogány Koppány (három nő egyszerre epekedik utána.."

Gondolom ez csak azért volt benne, mert történelmileg azért elég vitatott mindkét szereplő. István nem mindenkinek szent, Koppány nem mindenkinek az "ősi múlt". Puszta hatalmi harc folyt és István volt jobb tárgyalási pozicióban (vagy jobb alkupozicióban a "nyugat" felé) Tehát valamivel mindkettőt unszimpivá akarták tenni. (Nekem pl. kurvára nem jött be a 3 nő vonaglása és amit ez az egész jelképezett pl. egy férfi számára- totál gáz ha valaki elé odavetik magukat a nőstények, tök mindegy hogy ez milyen okból. És a leggázabb pont a férfi ezekben a szitukban. Szóval nekem amennyire emlékeim vannak a filmről -rég láttam nagyon - egyetlen pozitív és emberi szereplő a Réka volt.

Mia and Me 2022.01.06. 16:57:37

khm. A kevesebb néha több.

Frederick2 2022.01.06. 17:41:49

@Deansdale: "akkor én inkább Krisnahívő vagyok"

Deansdale, a krisnás! Ezt nem gondoltam volna! :)

Frederick2 2022.01.06. 18:13:14

@KalmanBlog: Nem megbántani akarlak, Kálmán, de te nagyon gyermeteg módon éled meg a férfiasságodat! Ezért is valamilyen zene a felelős? Sok Alma Együttest hallgattál? Vagy Papp Rita volt a bűnös?

Nagyon gyermeteg a férfiasságról vallott nézeteid, úgy az egész látásmódod. Bocs, hogy ezt mondom, de ez ilyen Johnny Bravo-szinten megélt férfiasság! A kommentjeid ilyen rossz keménykedések, az izmaid virtuális mutogatása, nem több!

Nekem az az érzésem, hogy te MRA, MGTOW, PUA, Red Pill, Alt-Right, meg egyéb ilyen férfiasság-potló szarok nélkül képtelen lennél megélni a férfiasságodat! Ez valahol egyszerre szánalmas és szomorú. Egy valódi férfinak nincs szüksége virtuális szubkultúrára ahhoz, hogy megélje azt, hogy férfi.

Deansdale 2022.01.06. 18:23:57

@Frederick2: Az sem vagyok valójában, de az még mindig jobb mint az öngyilkos keresztényértelmezés.

Deansdale 2022.01.06. 18:24:40

@Frederick2: Kálmántól viszont tanulhatnál. Nem igazán érted miről beszél, pedig nem ártana.

valis47 2022.01.06. 18:36:48

@Frederick2: Tomcat (Polgár Tamás) is Krisna-hívőnek vallja magát.

KalmanBlog 2022.01.06. 21:14:34

@Frederick2: > Egy valódi férfinak nincs szüksége virtuális szubkultúrára ahhoz, hogy megélje azt, hogy férfi.
Egy valódi férfi sosem mondogatja másoknak, hogy mit csinálnak az igazi férfiak! Na, erre varrj gombot! :-)

KalmanBlog 2022.01.06. 21:17:51

@Frederick2: Egyébként meg a legbelsőbb gondolataimat és érzéseimet osztom meg veletek, és ahelyett, hogy legalább az őszinteséget díjaznátok, kapom rá az ívet. Hogy fogok így kapcsolódni a sérülékeny énemhez? De most komolyan!

A zene és az általa okozott hangulati és gondolati változások egy nagy felismerésem volt, és szerintem ez fontos. Kár, hogy nem értetek egyet vele, de legalább egy kicsit gondolkodj el rajta! Mondjuk amikor legközelebb hallgatsz valami olyat, aminek erős a hangulatbefolyásoló hatása.

A mulatóst különösen nehéz volt bevallanom, legalább ezt az erőfeszítést díjazhattad volna! :-) "Csak a nézését meg a járását!"

KalmanBlog 2022.01.06. 21:36:02

@icipicicsipa: Majdnem biztos vagyok abban, hogy létezik az az irány, hogy a zene változtatja meg az embert, de a hangulatát legalább mindenképpen, az meg hosszútávon minket is megváltoztat.

Bevallom, hogy régen én is hallgattam Charlie-t, és szerettem is.

Emellett abban hittem, hogy az igényes jó zenét kell szeretni. Mint Brian Adams például - brrr, még azt is hallgattam egykor.

Akkor gondolkodtam el először a zene kérdésén, amikor arról olvastam, hogy a kulturális forradalom (ami többek között a feminizmus is) hajtóereje volt a rock zene, amit előtte ugye én is ártatlan lázadásnak gondoltam. Jurij Bezmenov hallgatása után még azt is el tudná képzelni az ember, hogy a Beatles vagy Jimi Hendrix akár KGB ügynökök is lehettek (kis túlzással...).

A zene a kultúránk és érzéseink alapja. Ha azt hallgatjuk, amit az ellenségeink szántak nekünk, akkor olyanok leszünk, amilyennek szánnak minket.

Nem állítom, hogy megtaláltam a tutit, hogy mit kell hallgatni. Az eszem szerint nem lövünk mellé, ha a régebbi klasszikusokat hallgatjuk kizárólag. De ennyire viszont még nem tudtam megváltoztatni az ízlésemet. Bár gyakorlom, de messze van még.

Pár napja linkeltem a Prosektúrát (viccből a refrén sora miatt), ami nekem olyan fura helyen van (mint a Rózsaszín Pitbull is), mert papíron inkább a bal oldalra kellene tenni őket, de a szövegeik tényleg viccesek (ha túltesszük magunkat az ordenáré mocskosságon), és a mondanivalójában van némi pozitív is. Szerintem. De ettől még nem ajánlanám senkinek őszintén hogy hallgassa. Én néha szoktam vele bűnözni.

Egyik nap meghallgattam egy Kartel albumot is, de ez is bűnözésnek számít. Miután az eszemmel tudom, hogy ezek hogyan ártanak, így már némi védelemmel rendelkezem ellenük, és önironikus nosztalgiával beleférnek ezek. De nem viszem túlzásba. Ahogy néha este megiszok egy pálinkát is, akár egyedül is. Az is belefér nekem. Mármint szerintem, nem objektíven.

KalmanBlog 2022.01.06. 21:39:37

@KalmanBlog: Ja, még annyit hozzáteszek, hogy Brian Adamsre és Charlie-ra az a mentségem van, hogy a barátaimtól kaptam. Elsőre fura volt, de a barátaim kedvéért meghallgattam, aztán lassan megtetszett. Mert technikai értelemben "igényes minőségi" zene, meg lehet szeretni. De ettől még a mai eszem szerint ártalmasak.

De például a Porsche Szerelem Száguldás hangulatilag szerintem teljesen jó, sőt direkt jó. Egyedül egy kevés dekadencia van benne (ugye, hogy a világi dolgok teszik széppé az életet), de még elviselhető mértékű, mert régi. Csak ilyet nem hallgatnék, de színfoltként belefér, még a gyerekeimnek is megmutattam, és szeretik. Mikor hallgatjuk még a Dacia is kicsit mintha Porsche lenne :-)

KalmanBlog 2022.01.06. 21:44:03

@icipicicsipa: > Hogy nem vagy képes újra begépelni ezer sornyi megfogalmazást, elképesztő vagy.

Végül mégis átment, csak lassabban. Még az is lehet, hogy begépeltem volna még egyszer, de másodszorra nem lett volna már olyan jó. De dolgom volt, mennem kellett intézi a küldetésemet :-).

KalmanBlog 2022.01.06. 22:05:23

@KalmanBlog: Még egy utolsó eszembe jutott a zene témában, aztán befogom:

"Hisz semmi mást nem értünk meg a
felebarátunkból, mint a változásokat,
melyeket ő váltott ki mibennünk, és pont."

Innen: csehtamasarchivum.hu/lemezgyujtemeny-track/ismeretelmeleti-tetel

Azért vicces, mert éppen ezért nem hallgatok többé Cseh Tamást. Pedig szerettem régen. Egyszerűen rossz érzés fog el ha hallgatni kezdem. Nem az van, hogy az eszemmel nem akarom, hanem konkrétan nem tudom. Fene érti, de ez van.

Deansdale 2022.01.06. 22:46:25

@KalmanBlog: "Végül mégis átment, csak lassabban."

Az olyan kommenteket amikben több link van a rendszer elküldi emilben jóváhagyásra. Nem az én ötletem, ha jól emlékszem nem lehet kikapcsolni.

Deansdale 2022.01.06. 22:48:55

@KalmanBlog: Az meg teljesen nyilvánvaló, hogy a zene hat az emberre, ezért (is) olyan gyomorforgató hogy rengeteg gyerek zeneileg igénytelen mocskosszájú trógerkodást hallgat, mert az a "kemény".

KalmanBlog 2022.01.07. 03:01:07

@icipicicsipa: Azért nem tudom hallgatni, mert eszembe juttatja azt a lelkiállapotot, amiben akkor voltam amikor hallgattam, és szégyellem, hogy abban voltam, és úgy gondolkodtam.

Például: www.youtube.com/watch?v=0sy-my9-ukA

2022.01.07. 07:54:17

@Deansdale: Aki ebben nem hisz, az nézzen meg egy filmjelenetet különböző zenei aláfestéssel. Ugyanazt látja, de a zene miatt egészen más a hatás.

Vagy gondoljunk arra, hogy miért vannak indulók. Próbálj csatába menni altatódalt hallgatva.

Vagy törzsi szertartásoknál ezek a szívritmust utánzó dobolós, felajzó zenék. És hogy a mai könnyűzene miért ezt utánozza.

A zene sokkal fontosabb a szövegnél szerintem. Mélyebb rétegeket mozgat meg.

2022.01.07. 08:00:09

@KalmanBlog: youtu.be/gtbbIB776ks

Hadd manipuláljalak egy kicsit. :'D

2022.01.11. 07:48:21

@-JzK-: Köszönöm, érdekesnek tűnik!

-JzK- 2022.01.12. 07:48:50

@Gazella1116:
Érdemes elolvasni az egészet. Erről nekem is már van egy jóideje kialakult elméletem, hogy miért ennyire elnőiesedett a nyugati kereszténység. Nyilván a katolikus vonalon benne van a Máriás túlzás is (az ellenreformáció dafkesége). Ha megnézzük még a korábbi (2VZS) gyónási tükröket, látható, hogy a jellemzően a férfiak által elkövethető bűnökre koncentrál, a női típusú, jellemzően nők által elkövethető bűnök iránt rövidlátó. (Azért védelmére legyen mondva, ezt egyáltalán elemezni, kutatni csak mostanában kezték el például a red pillesek.) Kicsit olyan a férfiképe, ami mondjuk egy lájtos változata a mostani feminista diskurzusnak a “toxikus maszkulinitásról”. Vagyis a nők azok szelídek, aranyosak, a férfiak pedig büdösek, böfögnek, kiabálnak. Meg kell tehát őket regulázni, mint egy rakoncátlan kisfiúval teszi a testes, középkorú tanárnéni. Ez a “women are wonderful” (WAW) benne van az egész nyugati kultúrában, kezdve az iskolától.
Értelemszerűen ez nem lesz vonzó a férfiak tömegeinek. Továbbá a modern kereszténységből hiányzik a harc, küzdelem képe is. Hiszen mi ellen kellene igazából küzdeni? A gonosz erői ellen. Erről azonban nem PC beszélni, marad tehát az önmarcangolás. Pedig ahogy a viccben mondják, “igény az volna rá”, nem véletlenül olyan népszerűek a “Deus vult” mémek. Csak az egyházi vezetők erre vakok.

Deansdale 2022.01.12. 08:04:23

@-JzK-: "Csak az egyházi vezetők erre vakok."

Szerintem ott is hatalmas a háttérhatalmi/zsidó nyomás, biztos vannak sokan akik látják a problémát, csak nem akarnak céltáblát akasztani a nyakukba, ezért csendben maradnak.

-JzK- 2022.01.12. 08:27:52

@Deansdale:
Ez egy kézekvekvő magyarázat lehetne, azonban ennek a szellemtörténeti alapjai már évszázadok óta megvannak, amikor az Egyház szilárdan állt ellen ezeknek az erőknek.
Érdekes, a keleti ortodixában ez a probléma jóval kevésbé merül fel, az ortodox férfikép sokkal "chad"-esebb a szakállas, marcona figurával.
A nyugati kereszténység évszázadok óta azt üzeni a férfiaknak, hogy "legyél szelíd, jó kisfiú, viselkedj" (nem pedig egy vásott, "toxikus maszkulin" piszok disznó), addig a nőket eleve jónak, alaptermészet illetően nem megregulázandónak látja. Gondolom részben Szűz Mária alapján, holott a többi nő nem mentes a bűnöktől, és - főleg a modernek - igencsak messze vannak Máriától.

-JzK- 2022.01.12. 09:04:54

@Gazella1116:
Ez szerintem ilyen kicsit WASP átvétel. Mivel a tradicionista katolicizmusnak (ha nem is létszámában, de befolyását tekintve, mivel ott van pénz-paripa) a centruma, súlypontja jelentősrészt az USA-ban van, ahol a tradicionalisták jórésze neofita áttért protestáns, ezért kicsit a WASP high-church protestáns kulturális mintákat akarja lemásolni. Vagyis legyünk olyanok, mint a mormon kiadványok illusztrációi.
Ez azonban ignorálja a katolikus inkulturációt, és emberképet.

Frederick2 2022.03.29. 07:52:15

@Deansdale: Ezt inkább átrakom valami kulturális topikba. Már jó ideje szörnyülködök, milyen penetránsan rossz regényirodalmat termelt ki az ALIENS franchise. Nemrég elolvastam Robert Sheckley egy ilyen típusú regényét. Sheckley egy kibaszott jó novellista - mertem remélni, hogy az ALIENS regénye is valami bitang jó móka lesz. Hát nem!

grafomanpali.blog.hu/2022/03/29/a_tragyadomb_arnyekaban

Az elején elmélkedem, mennyire menthető meg ez az univerzum. Kíváncsi vagyok, te hogyan látod!

Őszintén nem leszek polkorrekt. Ha jellemeznem kellene az ALIENS regények színvonalát, akkor ezt a szót használnám: trágyadomb. Tudom, hogy létezik egy kemény vonalas fan boy és fan girl réteg, amely vérszomjas xenomorfként védelmezi a franchise irodalmi részét; de nem érdekel az érzékenységük. Úgy vélem, kevés regény rendelkezik valódi irodalmi értékkel ebben az univerzumban, sajnos. A többségük olvashatatlan, igénytelen, színvonaltalan, szellemtelen, gagyi és vacak.

Sokat gondolkodtam azon: a négy klasszikus Ripley-film után a legtöbb ALIENS regény, film és videójáték színvonala miért esett a béka segge alá? A megszokott válasz az, hogy rengeteg olyan személy nyúl hozzá a franchise-hoz, aki híján van a tehetségnek, a kreativitásnak és a fantáziának. Igen, ez is a probléma része. Én úgy vélem, jelentősen belejátszik a franchise válságába az is, hogy az ALIENS a 80-as évek tipikus kulturális terméke, és a koncepciója már nem vehető komolyan a 21. században. Csak gondoljuk végig ezt a koncepciót!

Hatalmas fejlődésen ment át az emberiség: űrhajóikkal hatalmas távolságokat tesznek meg az űrben; terraformálják a bolygókat; embereket klónoznak; androidokat készítenek; elképesztő bázisokat hoznak létre a bolygókon és az űrben; a tökélyre fejlesztett gyógyszeriparral jelentősen meghosszabbítják az emberi életet (mármint a tehetősekét); tömegpusztító fegyvereikkel képesek egy egész bolygón kioltani az életet. Satöbbi. Oké, nem egy Alapítvány szintjén éldegél az emberiség; de mégis brutálisan fejlett fajként van jelen az univerzumban.

Ezzel a brutálisan fejlett emberiséggel áll szemben a Xenomorph. Ami micsoda? A Space Jockey által kifejlesztett biológiai fegyver. A Xenomorph egy lélektelen hangyatársadalom. A Xenomorph egy lélektelen teremtmény, melynek a létezése nem szól többről, mint egy biológiai kód kiszolgálásáról. A Xenomorph léte determinálva van a biológiai kód által. A Xenomorph létezésének egyetlen célja a hangyatársadalom kiépítése, fenntartása és védelmezése. Egy Xenomorph-nak egy bizonyos szintig fejlődhet az értelmi intelligenciája, de soha nem fejlődhet az érzelmi intelligenciája – ellentétben az emberrel. A Xenomorph egy szánalmasan egyszerű életformát folytató faj, mely meg sem közelíti a nála jóval komplexebb emberi fajt. Mégis, a kánon szerint a Xenomorph-ok leigázzák a Földet, és az emberiség kemény küzdelemben hódítja vissza tőlük az anyabolygót. Értitek? A lengyel lovasság elsöpri a német tank-hadosztályt. Riviai Geraltot megverik az utcakölykök. Darth Vadert fénykardos párbajban megszégyeníti Jar Jar Brinks. Egy dalverseny során Balázs Pali legyőzi Cseh Tamást. Ez egy vicc.

Az ALIENS koncepciója a 21. században egy rendkívül gyenge poén. Az emberiség valószínűleg megtalálná a módját a Xenomorph legyőzésének. Tanulmányoznák, megismernék, majd modelleznék a földönkívüli hangyatársadalmat – a kész modell alapján pedig elég hamar le is söpörnék a történelem színpadáról. Csak vegyük ellenpéldának a Terminátor koncepcióját, a Skynetet! A Skynet a Mesterséges Intelligencia, melynek célja az emberiség kipusztítása. Az emberiség ellensége maga a Mesterséges Intelligencia, aminek a racionális komplexitásához nem fér kétség.. A Terminátor franchise-ban a kemény ellenfél az MI – a Skynet tekintélyét pedig nem kérdőjelezi meg a racionális kultúrfogyasztó, vagyis mi. A Skynet egy olyan koncepció, ami átemelhető a 21. századba. A Xenomorph nem.

Az ALIENS regények, képregények és filmek három vonalon mozognak. Az egyik vonal a sci-fi környezetbe kihelyezett slasher horror, ahol egy vagy több Xenomorph gyilkolássza a menekülő embereket, és a sztori nem ad többet a Halloween, a Péntek 13 és a Sikoly franchise nyújtotta élménynél. A másik vonal a tengerészgyalogosok vs. Xenomorph. A harmadik vonal pedig az Aliens és a Predator összeeresztése. Természetesen voltak próbálkozások, hogy intellektuálisan többet hozzanak ki a franchise-ból: ezek többsége elvérzett. Mint például a logikailag több szempontból vérző Prometheus.

Deansdale 2022.03.29. 08:21:57

@Frederick2: Szerintem a könyviparban (ezt már nyugodt szívvel iparnak nevezem) minden téren borzasztóan leesett a színvonal, és 90%-ban az Aliens is csak ennek esett áldozatul. Akinek van neve a szakmában az kilóra ír, gyors fizetésért, olyan minőségben, amellett meg tengernyi névtelen és tehetségtelen senki próbál a húsosfazékhoz odaférni. A jó könyveket már targoncával kell keresni a szeméthegy alatt. Szerintem ez a folyamat az ezredfordulón is látható volt, és legalább 10 éve ki is teljesedett. Én azóta nem találtam összesen 3 értelmes könyvet, úgyhogy inkább "klasszikusokat" olvasgatok, vagyis 2010 előtti fantasyt és sci-fit.

Ez a folyamat egy-az-egyben végigment az Aliens franchise-on is: eleinte a könyvek jók voltak, aztán jött a kilóra írt szemétdömping. Filmek terén szanaszét cseszte a témát Hollywood a szokásos hülyeségeivel, szóval a filmekből "visszaírt" regények is olvashatatlanok lettek, nyilván. Az AvP próbálkozások is ugyanerre a sorsra jutottak, pedig azokban jóval több potenciál lett volna.

A xenomorph koncepciójával szerintem nincs baj, csak olyan íróknak kellene a kezébe adni a tollat akik tudnak és ÖNKÉNT SZERETNÉNEK is írni a franchise-hoz, akkor is ha nem abból élnek meg. Ez az ami manapság szinte lehetetlen.

Amúgy viszont az van, hogy nem lehet végtelen bőrt lenyúzni semmiről, lehet hogy hagyni kellene a témát pár évtizedre.

Frederick2 2022.03.29. 14:55:25

@Merész Vlagyimir: Kösz a pontosítást!

Nemes Istvánnak és baráti társaságának volt egy projektje, amely során megírták a Skynet és az emberiség közötti küzdelmet, elég sok kötetben.

moly.hu/sorozatok/halaloszto-2029

Leszedtem őket a múlt évben, de még mindig nem álltam neki. Állítólag nem rosszak, elég olvashatóak.

Frederick2 2022.03.29. 14:59:59

@Deansdale:

"Én azóta nem találtam összesen 3 értelmes könyvet, úgyhogy inkább "klasszikusokat" olvasgatok, vagyis 2010 előtti fantasyt és sci-fit."

Az új STAR WARS könyvekre rá sem nézek. Egyedül Timothy Zahn "Chiss Birodalom"-trilógiája érdekel.

Reactor 2022.03.29. 23:08:15

Több szempontból is egyetértek a hozzászólókkal.

Nekem a zenében a szöveg másodlagos. Sőt, többnyire olyanokat hallgatok - instrumental, new age stb. - amiben egyáltalán nincs szöveg. Anno Vangelis-en nőttem fel, lehet ez is közrejátszott. Mindegy, most nem ez a lényeg. A jó dallam és a ritmus nekem sokkal fontosabb.
Nincs túl sok bajom a szerelmes dalokkal se, ezek között is akad nagyon élvezhető. Viszont hogy a zenei kínálat 90%-a abból áll, hogy "zakatol a szívem", meg "fagyos a szívem", meg egyéb kardiológiai jellegű problémák, az már kicsit sok. A rock-metal vonalat mindig is jobban komáztam, már óvodás korom óta, mikor Moho Sapiens és Edda volt a favorit. Azidőtájt még Pataky Attilát se viszegették el az ufók...
Amióta pedig megtanultam zenét szerezni, abszolute nem függök a kínálattól. Ha jó zenét akarok, megírom magamnak :))) És még csak a licensz miatt se pampoghat a jewtube vagy akárki más.

A sikersorozat könyvekről - jelen esetben úgy látom, az Alien, Star Wars, Terminátor-széria van terítéken - nékem sincs jó véleményem. Adtam több esélyt is a dolognak, a legelső Perry Mason "Idegenek a Földön" című műve volt, hát nem kellett volna. Nagy rakás szar volt. Ahogy írták, a legtöbb folytatás tehetségtelen tucatíróktól származik, akiknek semmi eredeti ötlete nincs, befutott Nagy Művek farvizén próbálnak minimális profitot termelni. Szá-nal-mas. De elég elolvasni pár "remekművet" a fanfiction.net oldalról: a bő 95% utánzat vagy élvezhetetlen baromság. Ráadásul ott még lektor sincs, szóval borítékolható, milyen minőség vár ott...
A Star Wars univerzum kiterjesztése ám nem mai dolog már. 15-20 éve is bődületesen népszerűek voltak a mindenféle harmadik féltől származó nemhivatalos folytatások meg külön történetek, küldetésdossziék stb. Én is elolvastam párat. Háááát...futottak még-kategória, de semmi igazán lényegbevágó, talán a Jedi Prince hatrészes könyvre tudnám azt mondani, hogy igen, ez megállná a helyét filmvásznon is, mint méltó utód. De például a Yuuzhan Wong-széria egy az egyben Imperium Galactica 2 utánzat (konkrétan a Kra'hen birodalomról mintázták őket, a külsejük is 85%-ban egyezik). Jó fanfiction-t írni nem is olyan egyszerű, a legtöbbeknek nem is megy. Ennek ellenére az egyszeri sikersorozat-rajongó, ha meglátja a könyvesstandnál a stilizált "STAR WARS" feliratot, kapásból megveszi, "me' há' ez sztárvárz, eccccsém! És az nem lehet rossz!"

Akit érdekel a téma bővebben, érdemes elolvasni pár cikket Kozma Réka "Így neveld a regényedet" weboldalán. Nem azt mondom, hogy 100 százalékig egyetértek az ott leírtakkal, olvastam ott is hülyeségeket, de kezdő és amatőr íróknak talán még ez a legjobb kiindulási pont.

Frederick2 2022.04.26. 21:45:46

@Deansdale: Tessék, a mainstream gamer sajtó!

Itt az IGN Hungary kritikája az új Postal játékról:

Az év legborzasztóbb játéka - Postal 4: No Regerts
www.youtube.com/watch?v=BZLbb7LceEg

Bemásolok egy érdekes kommentet. Mert szerintem van benne némi igazság.

“Szerintem a humorát a cancel culture-től való félelem tette tönkre.” (Master Assassin)

Ugyanez a kritikus korrekt (10-ből 7-es) játéknak nevezte a SJW-szubkultúrának készített Watch Dogs Legiont. Megfogalmazott vele szemben néhány bírálatot, de azért úgy mutatta be, mint korrekt játékot. Miközben gameplay tekintetében is súlyos problémák vannak vele, nemhogy tartalomban. De azért az IGN jelezte: “vegyétek és egyétek!”.

Ezt a szerencsétlen Postal-játékot meg beletapossa a földbe. Az meg természetesen eszébe sem jut, hogy talán azért kevésbé merész az új Postal játék az elődjéhez képest, mert ha az lenne, akkor az SJW hadosztály azonmód nekiesne a fejesztő csapatnak.

IGN Hungary meg az ő mainstream ízlésük. Eh! :P Az külön vicc, hogy egy ilyen politikailag korrekt gamer sajtó követeli meg a Postal 4-től a polgárpukkasztást.

Kinyílik a zsebembe a bicska az ilyen képmutatástól.

Frederick2 2022.04.26. 21:58:58

@Reactor: Az új Postal játékról mi a véleményed? Én még nem próbáltam ki. De pár embertől visszahallottam, hogy a cancel culture itt is éreztette a maga negatív hatását.

"„Hát próbálj meg manapság viccesnek lenni! Számtalan cikket írnak arról, miért nem működnek már a vígjátékok. Megmondom én, hogy miért. Mert a vicces fickók úgy vannak vele, hogy »basszátok meg, minden poénomat sértőnek érzi valaki!«” (Todd Phillips)

Reactor 2022.04.26. 22:07:01

@Frederick2: Még sose próbáltam. Az előző két Postal-hoz se volt szerencsém, de...nos, az IDDQD blogon írtak ezt-azt róla & a készítőjéről, és nem épp pozitív dolgok.
Nem is tudom, Windows 10 alatt ezek működnének egyáltalán?

Frederick2 2022.04.26. 22:18:03

@Reactor: A Postal 2-vel sokat játszottam anno. Egy ilyen polgárpukkasztó ökörködős lövöldözős game volt. Nem voltak nagy ambiciói, mint a mostani játékok többségének. Szimplán szórakozatni akart, úgy, hogy közben görbe tükröt is tartott az amerikai fogyasztói társadalomnak.

Szerintem fut Win10 alatt. Régen nem játszottam vele. Egyszer érdemes végigpörgetni.

Reactor 2022.04.26. 22:22:27

@Frederick2: Hát, majd teszek vele egy próbát szerintem. Jelenleg épp a "Red Feksön"-t nyúzom, igenis jó játék, még ha kissé kopiszaga is van. Utánzat, oké, de minőségi utánzat. Nem mellesleg ez áll legközelebb egy Emlékmás-szerű játékhoz.

"Try ME, miner!!!" :DDD

Frederick2 2022.04.27. 08:27:27

@Reactor: 2022.03.29. 23:08:15

"Több szempontból is egyetértek a hozzászólókkal."

Erre a kommentedre még reagálok valamit. Későn vettem észre. Meg hozzákapcsolható valamelyest a mostani kommentem is.

A STAR WARS-nál a régi kánon még viszonylag olvasható volt. Ott is akadt szemét, de azért számos jó regényt is talált az ember. Viszont a mostani új kánonban alig találok valami élvezeteset. Meg én nagyon azt veszem észre, hogy a STAR WARS egyre inkább a Z- alfagenerációkkal szeretne kommunikálni - vagyis a gyermek, kamasz és a fiatal felnőtt korosztállyal. Ami miatt elindult egyfajta infantilizálás is.

Megnéztem Rixon több bemutatóját is a Doktor Aphra képregény-sorozatról is. Meg azért magam is beleolvastam egy kicsit a könyvesboltban. Meg kellett állapítanom, hogy ez azon kevés alkotások egyike, amibe még viszonylag elfogadhatóan, nem tolakodóan, nem zavaróan, mondhatni korrekten van jelen az LMBT-szál. DE! az egésznek a sztorija, a karakterei és a stílusa fájóan infantilis.

(Amúgy az SJW-alkotások egyik jellemvonása az irritáló infantilizmus. A Watch Dogs Legion-ban az tényleg vicces, hogy egy elektrosokkos nyugdíjas asszonysággal is neki ronthatok a felfegyverzett biztonsági öröknek? Cicafülei vannak a hacker picsának? Ez a gyermetegség nem menő, hanem vérgagyi!)

A Terminátor a két új mozifilmmel elindult egy rossz irányba. A videójátékok terén azért vannak ígéretes alkotások (Terminator: Resistance). Nemes Istvánnak és barátainak van egy régi hazai projektje (Halálosztó 2029), amihez rengeteg könyv tartozik. Már 1 éve letöltöttem a gépre, de még mindig nem álltam neki. Amikor érdekel, mit hoztak őssze Nemesék... Ja, de a jövőben nem sokat várok a Terminátor franchise-tól.

Az Aliens-t meg hagyjuk. Az utóbbi dolog, ami kimozdított a kmfortzónámból ebben a franchise-ban, az Aliens Isolation.

Ami mostanában hatást gyakorol rám, az a Witcher. A videójátékok kurva jók. A regények közül egyelőre az elsőt olvasgatom, ahogy az időm engedi - de ismerősök szerint azok is élvezetesek. Ami kerülendő, az a Netflix produktuma. Gyalázat, amit azok tesznek a Vajákkal!

A minőségromlás az egyik probléma. A másik az SJW-politika behatolása a szórakoztatóiparba és a kultúrába.

- Mi van, ha regényíró vagy? Írhatsz valami kalandos sztorijú regényt, ahol az SJW-elvek mentén a fő karaktered győzedelmeskedik a rosszak felett. Viszont nem írhastz olyan kalandos sztorijú regényt, ahol a karaktered ellenfelei az SJW-k.

- Mi van, ha rendező vagy?

Akciófilmet készíthetsz, ahol az SJW karaktered leveri a rosszakat (pl. nácikat). Olyan akciófilmet nem, ahol a karaktered leveri az SJW-ket.

Vígjátékot készíthetsz, ami kifigurázza az SJW ellenségeit. De olyat már nem, ahol a nevetettés célpontja maga az SJW.

Disztópikus filmet igen, ahol a gonosz jobbosok kialakítanak egy szörnyű diktatúrát. De olyat már nem, ahol az SJW-k alakítanak ki egy szörnyű diktatúrát?

- Vicces fiú vagy? Érdekel a stand up? Esetleg paródiavideókat készítenél a politika karaktereiről? Kizárólag az SJW ellenségeit paródizálhatod, ha vinni is akarok valamire. Megfelelő célpont a jobboldal. De eszedbe se jusson, hogy a paródiád tárgya, alanya, célpontja maga az SJW legyen. Vegyél példát Bödöcsről és Dé;nash-ról! Minek akarnál paródiát készíteni az LMBT-ről vagy a feministákról, ha ott van remek alanynak Orbán Viktor és a slepje?

- Videójáték, ami polgárpukkasztó? Csinálj olyat, ahol SJW-ként konfrontálódhatsz egy jobboldali rendszerrel; mint a Watch Dogs Legion! Vagy írts ki egy keresztény közösséget; mint a Bioshock 3! De eszedbe ne jusson olyan videójátékot készíteni, ahol a karaktereddel borsot törsz az LMBT, a BLM, a feminista kurzus vagy az újbaloldal, vagyis az SJW orra alá!

Folytathatnám a sort! A képregények világában is zajlanak "progresszív" folyamatok.

Utoljára a "szocializmus" idejében volt ennyire egysíkú a kultúra.

Vagyis a képlet: minőségromlás + SJW-propaganda.

Frederick2 2022.04.27. 08:31:48

@Reactor: @Deansdale: Amúgy a magyar geek kultúrából fájóan hiányzik egy American Krogan. Egy olyan hiánycikk, amit már ideje lenne betölteni valakinek.

KalmanBlog 2022.04.27. 08:58:18

@Reactor: Windows 10? Használj Linuxot! appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=18729 Wine DB: "Latest Rating: Platinum Latest Wine Version Tested: 5.7"

Frederick2 2022.04.27. 10:46:49

@KalmanBlog: Liunuxon fut a Postal 2 és 4? Hehe, hülye kérdés volt! Persze, hogy fut! :D

Bejön amúgy a Postal?

KalmanBlog 2022.04.27. 12:50:10

@Frederick2: A fenti link szerint a 2 működik.

Sosem játszottam vele. Amennyit hallottam róla, aszerint nem az én asztalom. Aztán lehet hogy tetszene, de nem próbálom inkább ki.

Frederick2 2022.04.27. 14:40:16

@KalmanBlog: Rétegjáték. Vagy bejön az embernek vagy sem. Van olyan ismerősöm, aki bevallotta nekem, hogy a GTA- és a Saints Row-gamek annyira felnyomták az igényszintjét, hogy neki a Postal 2 és 4 játszhatatlan. (Ugyanígy van a Thief 1 é 2-vel is. Ott persze más játékok nyomták fel azt a bizonyog igényszintet.)

A Postal 4, a Youtube-n feltöltött videók alapján, igyekszik egy picit konfrontálódni az SJW-ral. Vagyis van benne egy kis fricska a maszk- és oltáspártiak, a bevándorláspártiak, a BLM irányába. Viszont kevés; aprócska.

Sajnos érződik rajta a cancel culture-tól való félelem. Persze, ígértek még patch-eket. Meg állitólag finomítanak rajta. Plusz tartalmak. Satöbbi. Vagyis bármi lehet belőle.

Az a probléma, hogy az USA-ban kialakult egy olyan politikailag korrekt légkőr, ami a videójáték-készítésnél is megöli a kreativitást. Metoo, anti-rasszizmus, safe space, woke - most képzelj el egy ilyen elvek mentén működtetett fejlesztő studiót! Milyen légkör uralkodhat ott? Milyen emberekkel kell egy légtérben lenni és dolgozni? Még belegondolni is rossz!

Reactor 2022.04.27. 16:36:24

@Frederick2: Egyetértek ismét. Tudom, hogy közhelyes a "régenmindenjobbvót" hozzáállás, az viszont elvitathatatlan tény, hogy régebben nem kellett mindenféle fiszemfaszom válogatott idióták érdekcsoportjainak megfelelned, hogy befuthass egy műalkotással. És - ahogy írod - a Star Warsra is maximálisan rányomja ez a bélyegét. Ahogy írtam, volt szerencsém pár rajongói folytatáshoz, és bár a legtöbbje nem volt jó, ennél a jelenlegi hivatalos iránynál sz'tem a legrosszabb is jobb lett volna. Most így hirtelen a Hollace Davis-féle "Jedi Prince" széria jutott eszembe, de Michael Stackpole és Kevin J. Anderson is írt jó Star Wars könyvet (más kérdés, hogy a Dűnébe viszont nagyon nem kellett volna belekontárkodnia).

A Rixon-félékhez, vagy Watch Dogs-hoz nem volt szerencsétlenségem, de ezek után vélhetően nem is lesz. Nagyon nem szeretem a SJW-k által kilúgozott műveket. Elég rettenetes világ az, ahol csak ilyen művek kerülhetnek ki az alkotók kezei közül. No nem mintha ez a jelenlegi annyival jobb lenne, de pont ezért nem kéne még rosszabbá tenni.

Nekem a Terminátor-szériából a 4. rész speciel tetszett, a 3. na az nem. Nem tudom, tetszettek az új robotkütyük a SkyNet szolgálatában. Nemes István, ha jól tudom, elég prominens író a hazai fantasy-sci-fi vonalon, kalandjátékkönyveket is alkotott (biztos emlékszel azokra a lapozgatós könyvekre), egyik-másik tényleg nem volt rossz, habár a Jackson-Livingstone könyveket nemigen múlták felül. Szóval, Nemes István szerzeményei akár még jók is lehetnek.

Hallottam a Witcher-ről is, a magyar elnevezésén mondjuk röhögtem egy sort. Vaják, lol. A "Bűbáj" jobb lett volna szerintem (a "Bűvölet" már foglalt sajnos), de úgy láttam, elég jelentős rajongótábora lett. A fantasy-nak mindig is volt piaca, boszorkányos játék és film pedig nincs túl sok. Hogy őszinte legyek, a középkorias "kardozós-baszós" játékok sose voltak a kedvenceim, ezért nem tudott például a WoW se megfogni, és amikor néztem a Witcher-végigjátszásokat, azt se igazán értettem, szexjelenetre mi szükség van a játékban, úgy értem, ezek általában nem adnak hozzá a történethez semmit (mondjuk el se vesznek belőle). Ciri meg igen aranyos :D
Ne aggódj, a netes sorozatokat messzire kerülöm. A 2017-es Köd óta megtanultam, hogy ezeknek köze nincs az eredetihez, és a minőségük kegyetlen szar.

Elvből nem nézek/olvasok olyat, ami alárendelte magát a SJW-idiótaságnak meg a polkorrektségnek. Nagyon jól írod: ezek konkrétan tönkrevágták a szórakoztatóipart azzal hogy mindent kicenzúráznak. És persze őket magukat szigorúan tilos kifigurázni - pedig maximálisan bohózatba való, amit művelnek. Röhej, de anno a rettenetes elnyomó kommunizmusban is szabadabban lehetett kiparodizálni a párt első titkárát a szilveszteri karabéban, mint most az SJW-k vergődését. Mindezt ráadásul úgy, hogy létezik ugye az alkotói szabadság fogalma, és ráadásul odakint még az Első Kiegészítés is jogot ad rá, hogy bárkit ki lehessen figurázni.

Én a játékomban biztos, hogy nem fogok meghajolni senki akarata előtt, legyenek azok SJW-k, BLM-ek, Antifa gyökerek, vagy LMBTQVWXYZ-mongolidióták. In fact, számos karakter a játékom történetében kimondottan polgárpukkasztó lesz (ez érthető is, hisz itt a "jófiúkat" bűnözők alakítják), például egyikük, "Arch-Vile" Raiza kimondottan nőgyűlölő; lépten-nyomon hangsúlyozza, hogy hogy utálja őket, és mindegyikükre csak úgy hivatkozik, hogy "pina". Ilyen pina, olyan pina, na, érthető. Lesz benne egy nagyon aranyos, vonzó, bűbájos női szereplő is, Berenis - akit kíméletlenül megölök félúton a játék során (addigra már úgyis túléli a hasznát majd), hadd virnyogjanak a feminácik majd. Sőt, a játékos csak akkor kaphatja meg majd a jó befejezést, ha az összes pályán MINDEN létező szereplőt legyilkol - ideértve a civileket is.

@KalmanBlog: Az a baj, hogy sok olyan programom és kellékem van, aminek nem tetszik az emulátor, csak Windows alatt hajlandó működni :( szívem szerint az XP-t raknám vissza.

Frederick2 2022.04.27. 17:08:04

@Reactor:

"Elvből nem nézek/olvasok olyat, ami alárendelte magát a SJW-idiótaságnak meg a polkorrektségnek."

Phú, azért hátborzongató belegondolni, hogy American Krogan végigjátszotta a Watch Dogs Legiont, az Assassin's Creed Valhallát, a Wolfenstein Youngblood-ot és a többi szörnyűséget, hogy aztán elkészíthesse belőle a felvilágosító videóit! Ez az ember egy hős! :D

"Watch Dogs-hoz nem volt szerencsétlenségem"

A Watch Dogs 1 egy ilyen hacker GTA akar lenni. Játszható.

Amik igazán rákos kellések, az a Watch Dogs 2 és 3. Ezek igazi SJW-képzők. A Watch Dogs Legion a legdurvább: helyszíne Anglia, a Brexit után. Az Ubisoft nem kisebb állítást fogalmaz meg a játékban, miszerint Anglia a Brexit révén elindult a fasizmus útján. Nem semmi arrogancia! :P A hazai mainstream gamer influencerek, mint az IGN Hungary, az Otherworld, a TheVR, a Nessaj, ezek meg is állapították róla, hogy korrekt játék. A politikai vonalat persze nem igazán érintették. Biztosan azért találják korrekt játéknak a Watch Dogs Legiont, mert tetszik nekik a játék, nem pedig azért, mert igyekeznek jó üzleti kapcsolatokat ápolni az Ubisofttal. :P

Szerencsére American Krogan nem igyekszik jó kapcsolatokat ápolni az Ubisofttal, sőt egy tech céggel és gamer céggel sem. Így megmarad a becsülete, és ilyen tisztességes kritikákkal örvendeztett meg bennünket:
www.youtube.com/watch?v=pTxbFx0roRs&t=1s

Frederick2 2022.04.27. 17:13:09

@Reactor:

"A Rixon-félékhez"

Ja, hát a csávókám egy arc! :P Próbálja védeni az új STAR WARS trilógia becsületét. :)

"Amilyn Holdo egy jó karakter..."
www.youtube.com/watch?v=pX1csjV1wwk

"Luke Skywalker Az utolsó Jedikben lett jó karakter"
www.youtube.com/watch?v=im_VMWMGPYw

Deansdale 2022.04.27. 18:50:15

@Reactor: "Nemes István szerzeményei akár még jók is lehetnek"

A Káosz-ciklus első 5 könyve a fantasy irodalom egyik igazi mesterműve.

Reactor 2022.04.28. 19:37:35

@Deansdale: Igen, arra gondoltam :) ezenkívül más jó magyar fantasy-szerzőt nemigen tudok említeni. A Tihor-Mazán párost, esetleg, bár nekik csak 2 könyvük volt.

@Frederick2: :DDD minél koszosabb a disznó, annál jobban vakarózik ugye...
Ha belegondolok, hogy tőlem is kérték ezeket a játékokat,és sajna egy nem túl szép napon elő kell vennem őket...nem röpdösök a boldogságtól. De hát igény van, ki kell szolgálni. Túl sok fantáziát egyik játékban sem látok, a Wolfenstein-szériából is sokkal szívesebben veszem elő a korhű 2003-mas kiadást, vagy akár a 3-D szériát, mint ezt a Youngblood-Oldblood-Middle-aged-blood akármiket, amik már réges-rég nem arról szólnak, aminek indult a sorozat.
Anglia fasizálódik a Brexit miatt, lol :D röhejes, és egészen szánalmas is, amikor egy szerző a saját gondolatát valami videójátékba vagy effélébe akarja csomagolni tudatalatti üzenetként, és így próbálja manipulálni a hülyéket. Jó, persze, lehet mondani, hogy mit ugatok én itt, a "Red Feksön" meg "komunista" játék, me' elnyomott fizikai munkások lázadnak fel a gonosz korrupt multicég ellen, amiben pedig bármi vörös van, az automatische bolsevik - lényeges különbség, hogy a nagy cégek (a lényeget tekintve) valóban úgy működnek, mint a "Red Feksönben" az Ultor, és hogy minél lejjebb van egy ember, annál több láb tapossa, de ez meg nem a játék hibája. Azonkívül pedig a "Red Feksön" élvezhető, hangulatos, és többször is elő lehet venni.
Mindegy, szóval nincs kifogásom a játékba zárt társadalomkritika ellen, de amit a polkorrektté kalapált játékok csinálnak, az néphülyítés.
Ja, majd elfeledtem! Időközben - pár kényes és tapintatlan kérdésem, felvetésem hatására - az Oriblog-on hirtelen eltűntek a kommentek és a kommentelés lehetősége is :D Ójjajjajjj, valakinek nagyon a lágy részeit találhattam el, érvek híján pedig maradt ugye a furkósbot :DDD
It fillz me wit' DETERMINATION!

Reactor 2022.05.01. 06:39:25

Nyááá! Amit érdemes még elolvasni, az a Mandics-Veress-féle Heraklida trilógia (Vasvilágok, Gubólakók, Dromosz). Nagyjából arról szól, hogy a 20. század végén egy csapat tudós összeül Rómában (ők a Heraklidák) hogy kitaláljanak egy olyan társadalmi modellt, ami garantálja majd az emberiség fennmaradását az idők végezetéig. Mind a három kötet egy lehetséges modell megvalósulását mutatja be a távoli jövőben. A "Vasvilágok" az űrbe helyezi a cselekményt, a "Gubólakók" a Föld gyomrába, míg a "Dromosz" a tenger alá. Lényegében sci-fi mindhárom mű, viszont érezni lehet mögöttük a kőkemény társadalomkritikát. A nyelvezetük helyenként elég nehéz, ez viszont érthető: Romániában íródtak, és csak így tudtak kibabrálni a cenzorral. Az fel is adta a küzdelmet aztán.
Sz'tem szerezzétek be őket és tegyetek egy próbát. Igen sok a párhuzam a mai világunkkal bennük, antikváriumban bagóért megkaphatóak.

Mme.Brioche 2022.05.01. 12:27:12

@Reactor: engem meggyőztél, már be is szereztem őket, köszi a tippet :-D

Frederick2 2022.05.05. 08:59:25

@Reactor: Nézem róla az ismertetéseket és az értékeléseket a Moly-on.

ISMERTETÉS:

Vasvilágok - "A gépek nevelte emberfia, Kung, nem akar felnőtté válni, rájön ugyanis az őt körülvevő világ embertelenségére. Legfőképp nem az elgépiesedett, szupertechnicizált környezet riasztja, az, hogy anyaöl helyett „összkomfortos” univók óvják, hanem a Vasvilágok rémisztő légköre. Gyereklelkének egyetlen (lényegében hatástalan) fegyveréhez folyamodik: visszautasít.

Mandics György és M. Veress Zsuzsanna tudományos-fantasztikus novellafüzérének üzenetét így foglalhatnók össze: a humánum, az ész fegyverével őrizzük létünk, környezetünk épségét. A szerzők a negatív utópia eszközével a félelmetes jövőképbe, a Vasvilágok elrettentő hangulatába az emberség tiltakozó szavát építik, ám sohasem merevednek a didakticizmus pózába. Érdekes, fantáziadús, a sci-fi műfaji lehetőségeit kiaknázó történeteket nyújtanak át az olvasónak."

Gubólakók - "Az előző, Vasvilágok című kötetből ismeretes az olvasók előtt a Heraklidák tudósokból álló közössége. A különös kis csoport tagjait az emberiség előtt tornyosuló lehetséges jövőbeli katasztrófahelyzetek érdeklik, s olyan stratégiák, intézményrendszerek hipotetikus kidolgozása, melyek képesek megbirkózni ezekkel az apokalipszisekkel. A tudományos-fantasztikus novellafüzér – előzményéhez hasonlóan – tulajdonképpen a romániai diktatúra utolsó éveinek apropóján íródott, megjósolva annak közeli összeomlását. Magától értetődően napjaink egyre abszurdabbá váló világára is vonatkoztatható, és éppoly elgondolkodtató, tartalmas olvasmány ma is, mint bő két évtizeddel ezelőtt."

A ​dromosz - "E könyv ikerpárja a sikeres Gubólakóknak. Tudós társaság itt is túlracionalizált társadalomszabályozási modellt dolgoz ki. A tét ugyancsak a totalitárius gépezet üresjáratának, terméketlenségének bemutatása. A könyv szereplőinek, e furcsa, emberből és szarvasból gyúrt lényeknek a fő foglalkozása igen sokatmondóan – a zátonyépítés. Manipulálásuk immáron odáig menően történik, hogy a hatalom a legintimebb megnyilatkozásaikba, szexuális életükbe is spekulatív módon beavatkozik. Az 1989 nyarán írott könyv a lázadás éthoszát hirdeti."

ÉRTÉKELÉS:

"Figyelemreméltó novellafüzér a távoli jövő emberiségéről, mely kiűzette magát szülőbolygójáról, s két egymást gyanakvóan méregető birodalomba szerveződve lakhatóvá tette a galaktikát. A lakható és az élhető ezúttal semmiképpen sem tekinthetők egymás szinonimáinak. Sajátos, elgépiesedett világ ez, ahol a két birodalom a külsőségek ellenére ugyanolyan embertelen kasztrendszeren alapszik, ahol nincs szülő-gyermek kapcsolat, s ahol a birodalmak közös neveldéjéből tudományos kritériumok alapján, az egyensúly megőrzésére irányuló elvek alapján osztják szét a végzősöket képességeik szerint.

Az egyes novellákat többnyire csak témájuk köti össze. Vannak köztük egészen jók, s kevésbé sikerültek is, de feltétlenül inspirálóak.

Néha egészen meghökkentő, de igencsak elgondolkodtató dolgok kerülnek terítékre. Például az az igencsak gyenge lábakon álló legenda, hogy az ember ősei között fehér bőrűek is voltak. Különösen tetszett az a rész, amelyben a régészkedő tanulók rábukkannak egy valamikori metróállomáson a nyilvános vécére, s megpróbálják értelmezni a találtakat. Kísérteties logikával vonják le a következtetéseket.

Mivel ezek az írások a nyolcvanas évek Romániájában születtek, könnyedén kitapintható, hogy mindez nem csak a jövőről szól. A hétköznapok tudathasadása visszaköszön a lapokról. Ugyanakkor a Vasvilágokban nem nehéz ráismerni a hidegháború világára sem, bár meglehetősen szkeptikusan nem jóra és rosszra osztható a két résztvevő, hanem két egyaránt kiábrándító félre.

Érdemes lett volna talán egységes regénnyé gyúrni ezt a kiváló alapanyagot, mert bár jelen formájában is ütős részekből áll, de az talán megadta volna azt a nyúlfarknyi többletet, ami igazán feledhetetlenné varázsolta volna." (SteelCurtain)

Frederick2 2022.05.05. 09:00:55

@Reactor:

"Fontos meglátás SteelCurtain felhasználótól – akinek a neve is idevágó – hogy a Vasvilágokban a nyolcvanas évek Romániája érhető tetten. Leginkább az maradt meg bennem a könyvből, hogy a benne leírt tömeges gyereknevelési rendszer egyfajta rovar-keltető képét idézte fel. Egy méhkaptár pozitív képzetei nélkül, hátborzongatóan rárímelve arra, ahogy a Ceausescu-rendszer kezelte a gyerekeket, a megjelenés idején épp a legsötétebb fázisába érkezvén. A könyv legmeghökkentőbb aspektusa, hogy nem is igazán leplezi saját allegória- és kommentár-jellegét, nem igyekszik jól kikalapált, önmagát indokló, koherens világot teremteni. Ehelyett, Ballard-ra emlékeztetően, objektivált (láz-)álomképekből építkezik. A sci-fi toposzok úgy csúszkálnak ide-oda rajta, mint egy elnyűtt háziköntös. Ezzel a fapados, szedett-vedett jelleggel közvetíti a szöveg, hogy egy nemműködő világot képez le – hogy szövegként maga is egy ócskavasteleppé degradálódott kulturális térben létezik. Ettől marad érdekesebb, mint egy nett kis műfaji darab. Azon kevés erdélyi magyar irodalmi kísérletek egyike a nyolcvanas évekből (még Markó Béla költészete ugrik be), amelyek sikerrel bújtak ki mind a cenzurális, mind pedig a vegetatív transzilvanizmusban (vég-)kimerülő kisebbségimagyar-irodalmi elvárások kötöttségeiből." (Redux)

Frederick2 2022.05.05. 09:03:47

@Reactor:

"Nekem ez a könyv eddig az év egyik találata volt. Mielőtt belekezdtem, nem volt semmiféle elvárásom, nem tudtam mire számítsak. Aztán belekezdtem, az elején nehéz belejönni, sok benne a technoblabla, meg olyan szavak amiket ma már máshogy használunk, pl crioágy, kompjúter, de van benne pl telex is! De aztán ahogy beindul, úgy szippant magával a vasvilágok hangulata.

Az eleje a Földön játszódik, ami amolyan keltető szerepét tölti be. Itt nevelkednek a mesterségesen létrehozott gyerekek, akik már ekkor pontosan tudatában vannak, hogy a kánaánban élnek és amint kikerülnek innen, soha többé nem jöhetnek vissza. Ezért aztán meg is tesznek mindent hogy egy kicsit tovább maradhassanak. Nekem ez a rész, az örök vágyódás a zöld Föld után, kísértetiesen aktuális volt.

Aztán a második részében végre megismerjük a tényleges vasvilágokat is, amiről az elején csak mesélnek hogy milyen rossz lesz majd, de más nem nagyon derül ki.

Nem annyira kidolgozott ez a rész. Annyit lehet tudni hogy valamiféle kasztrendszer uralkodik, és a szintek között nincs igazán átjárás, legfeljebb lefele lehet bukni valamiféle vélt hibákért. De a vasvilágok hangulata, az ott élő emberek küszködései nagyon is átjönnek és egy izgalmas világot írnak le, ahova nagyon is bele tudjuk képzelni magunkat.

Nekem ez a második fele jobban is tetszett. Nagyon érdekes problémákat vet fel mindegyik történet, rengeteg filozófiai kérdéssel, és a végére még az is kiderül hogy miért áll a két birodalom egymással harcban.

Ez a könyv egyszerre nagyszerű kordokumentum és időtlen scifi. Szerintem nagyon érdemes megküzdeni a nyelvezettel az elején. Én biztos hogy el fogom olvasni még néhányszor." (bibbbirki)

Frederick2 2022.05.05. 09:06:12

@Reactor: Na, gondoltam, ezeket megosztom veled. Mint látod, utánanéztem. Az ismertetések és az értékelések pedig fel is keltették az érdeklődésem.

Phú, van egy lista a fejemben azokról a könyvekről, amiket szeretnék elolvasni, és kibaszott sok könyv van rajta!

Reactor 2022.05.05. 21:52:43

@Frederick2: Jól tetted, hogy utánanéztél :) többször is kiolvastam a könyveket, legkorábban kicsivel azután találkoztam vele, mikor betöltöttem a hatodik életévemet. Akkor még nem sokat fogtam fel belőle, csak megragadott az "űrhajós", futurisztikus légkör. Jó sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy teljesen megértsem és élvezhessem a művet - de nincs ebben semmi szokatlan. Kisgyerekként még azt élvezzük, hogy "spaceship shoot lazor, BOOM!", nem a társadalomkritikákat. Így felnőttként viszont már nagyon is aktuális a téma, főleg úgy, hogy a komputerjátékoknak hála rengeteg korábban elképzelhetetlen koncepció (téridőugrók, müfon stb.) is a helyére került azóta.
Szóval mindhárom könyv nagyon...ööö...kafa (mi most a menő szó a "menő"-re?), de kell bizonyosfajta érettség hozzájuk.
süti beállítások módosítása